stdClass Object ( [id] => 180729 [title] => Vlada DIV-u: Imajte strpljenja; Šegvić: Mogli su pisati DORH-u; Uzalud upozorenja da su svi rokovi istekli [alias] => vlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Uprava samoborskog DIV-a, na čelu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom poduzeća, i Darkom Pappom, u četvrtak je uputila otvoreno pismo Vladi, zaposlenicima “Brodosplita” i javnosti, u kojemu se pita i čudi zašto napokon ne počne restrukturiranje brodogradilišta. Samoborci upozoravaju da su prije dvije i pol godine predali ponudu za kupnju škverskih dionica. Štoviše, već je prošlo više od pola godine otkad je Vlada tu ponudu prihvatila.

U roku od mjesec dana, odnosno u travnju valjalo je sav posao oko usuglašavanja dovršiti i sklopiti ugovor o kupnji i prijenosu dionica.

DIV navodi da je u međuvremenu poslovna situacija u “Brodosplitu” postala neodrživa te se postavlja pitanje zar je moguće da je samo DIV jedini koji ima snage boriti se za spas splitskog škvera.

Odlične ocjene

- Zar je moguće da je Europska komisija dva puta odobrila naš program restrukturiranja ocjenjujući ga odličnim i ne sumnjajući u njegovu izvedivost, a da do dana današnjeg ne postoji način da se program počne primjenjivati. Čudimo se što se dvije i pol godine na jednome mjestu ne mogu skupiti svi zainteresirani i uključeni u proces restrukturiranja. Zar je moguće da se gomilaju toliko gubici u “Brodosplitu”, a da o tome nitko ne govori ništa, da nitko ne odgovara za to, već očekuje da će taj teret, za koji je odgovoran netko drugi, snositi DIV, pitaju čelnici samoborske tvrtke.

Uprava DIV-a pita i je li moguće da se javno ne osude oni koji javno sprječavaju normalan proces i donošenje odluke bez pritisaka, koji bez ikakve odgovornosti reketare sve sudionike u procesu.

- Zar je moguće da itko razuman u našoj zemlji smatra kako ovakav proces smije trajati toliko dugo i da će projekti, partnerstva s kupcima brodova te aranžmani s bankama čekati vječno na donošenje odluke. Zar mi kao ponuđač moramo radnicima “Brodosplita” i javnosti tumačiti što će se dogoditi ako se restrukturiranje ne provede? Zar nitko nema snage reći istinu ljudima kojima je posao u škveru životno pitanje? Zar je moguće da prodavatelj - država, ne može konačno reći što im je interes, a što ne - stoji u otvorenom pismu.

Hrpa pitanja

Čelnici samoborske tvrtke pitaju se na kraju je li moguće da netko misli da će DIV prekriženih ruku čekati milost donošenja odluke u beskonačnost i snositi posljedice svega što se dogodilo u vremenu trajanja procesa. Obraćanje javnosti, Vladi i brodograditeljima Samoborci završavaju pitanjem je li moguće da unatoč svemu DIV nije odustao od kupnje “Brodosplita”.

Je li privatizacija škvera spas brodograđevne industrije u splitskom bazenu ili je na pomolu još jedna velika domaća privatizacijska afera? Neovisno o toj dilemi, odluka Vlade, sigurno je, konačno mora pasti: ili potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa samoborskom DIV-om ili stečaj brodogradilišta s likvidacijom, sukladno prije preuzetim obvezama u Bruxellesu.
Sindikalist Zvonko Šegvić često je govorio o privatizaciji / CROPIX
Samoborski proizvođač vijaka nije ni blizu idealan kupac “Brodosplita“. Financijski i kadrovski potkapacitirana tvrtka za golemi škverski zalogaj. Toga su u Vladi, nesumnjivo, bolno svjesni.

Miris nove privatizacijske afere možda je jedan od ključnih razloga odugovlačenja potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Kada će se obaviti prodaja, nije moguće dobiti imalo konkretniju informaciju u Ministarstvu gospodarstva. Tamo glasnogovornici već mjesecima papagajski nemušto ponavljaju kako je prodaja splitskog škvera “samo pitanje dana“.

Očito je usuglašavanje ugovornih stavki puno mukotrpniji posao nego su to neki ministri očekivali. Svakako, sudbinu škvera valja obznaniti.

DENIS KRNIĆ

Šegvić: Mogli su pisati DORH-u

- Pismo čelnika DIV-a javni je pritisak na Vladu. Čudi me da se Samoborci pismom nisu obratili Europskoj komisiji u čijoj je punoj nadležnosti tijek privatizacije “Brodosplita“. Pismo je DIV mogao adresirati i na Državno odvjetništvo koje tek mora dati svoje mišljenje o zakonitosti privatizacije.

Naime, poznato je da su naknadno bitno mijenjani uvjeti natječaja o privatizaciji u korist DIV-a, a to se zove pogodovanje - komentar je Zvonka Šegvića, predsjednika Nezavisnog sindikata “Brodosplita“.

Vlada DIV-u: Imajte strpljenja

Na otvoreno prosvjedno pismo Tomislava Debeljaka u kojemu se vlasnik DIV-a žali na zastoj u provedbi odluke Vlade o preuzimanju “Brodosplita”, jučer smo dobili neslužbenu reakciju iz jednog od Vladinih resora uključenih u pregovore s Debeljakom iz koje proizlazi da cijeli posao nije ugrožen. Rečeno nam je kako će ugovor s Debeljakom biti potpisan, da se na tome radi i da će Vladine odluke biti provedene.

- Razumijemo nestrpljenje gospodina Debeljaka, no bolje je sve stvari u njegovu ugovoru za “Brodosplit” i oko njega potpuno urediti kako poslije ne bi bilo nepredviđenih situacija – kaže naš izvor. Doznajemo i kako su jedan od razloga zastoja u preuzimanju “Brodosplita” obveze koje će državni proračun imati prema škveru u 2013., a visina tih obveza još nije do kraja definirana, odnosno usklađena s pravilima Europske unije.

Uzalud upozorenja da su svi rokovi istekli...

Nakon Poljske i Njemačke, Hrvatska se priključuje europskim rekordima u duljini privatizacije navoza. Pozivajući se na podatke Europskog udruženja brodograditelja (CESA), bolje upućeni kazuju da ćemo zauzeti neslavno treće mjesto. Privatizacijski proces poljskih brodogradilišta “Gdynia” i “Szczecin” trajao je 10 godina. Dva puta ih je država dokapitalizirala. Prvo je danas ugašeno nakon neuspješne promjene vlasništva, a drugo je prenamijenjeno u industrijsku zonu i prodano.

Drugi je njemački škver “Rostock-Warnemunde”, koji se privatizirao šest godina. S kupcima iz Ruske Federacije bolju budućnost radnici nisu dočekali. Postavlja se pitanje kakvo sutra će doživjeti splitski brodograditelji.

Natječaj za prvi krug privatizacije “Brodosplita”, kao i ostalih naših škverova, objavljen je 1. kolovoza 2009. godine. Zainteresiranih kupaca nije bilo, pa je 15. veljače 2010. Vlada objavila drugi krug u kojem su zaprimljene valjane ponude za riječki “3. maj”, “Brodotrogir” i “Brodosplit”, koju je dao samoborski DIV, Tomislava Debeljaka.

Ponuda samoborskih proizvođača vijaka uključivala je i izradu programa restrukturiranja škvera. To nije zadovoljilo Bruxelles, pa su uslijedile dorade, da bi 25. veljače 2011. Europska komisija konačno prihvatila DIV-ov program restrukturiranja. Dvije godine “Brodosplit” nije smio ugovarati nove poslove čekajući to zeleno svjetlo Europske komisije.

Iako je lani Vladina komisija za provedbu natječaja dala mišljenje da DIV ne ispunjava 19 od 23 uvjeta zadana u natječaju za kupnju, Vlada je gurala privatizaciju. Bivši šef Agencije za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban šest puta je pisao ministrima HDZ-a da su istekli svi rokovi natječaja, kao i DIV-ova ponuda.

Ni nova koalicijska Vlada SDP-a, HNS-a i IDS-a nije bitnije pomaknula priču o privatizaciji škvera.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već 2,5 godine traje privatizacija, kažu u DIV-u i pitaju Vladu zar je moguće da nitko ništa ne govori, da ne odgovara za gubitke, da se ne osude oni koji reketare i zaustavljaju proces, a da država ne kaže što joj je interes / Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samoborska tvrtka pisala Vladi: Škver tone! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-28 09:19:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-28 19:16:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-29 10:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6378 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/28/PSD/skv00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7728478 Threads: 2 Questions: 1629948578 Slow queries: 4842597 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111241297 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/vlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli-180729 [printLink] => /split/vlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli-180729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 170796 [name] => škversplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skversplit [link] => /tag/skversplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 201178 [name] => div [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => div [link] => /tag/div ) [2] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289137 [name] => škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skver [link] => /tag/skver ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već 2,5 godine traje privatizacija, kažu u DIV-u i pitaju Vladu zar je moguće da nitko ništa ne govori, da ne odgovara za gubitke, da se ne osude oni koji reketare i zaustavljaju proces, a da država ne kaže što joj je interes / Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samoborska tvrtka pisala Vladi: Škver tone! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlada DIV-u: Imajte strpljenja; Šegvić: Mogli su pisati DORH-u; Uzalud upozorenja da su svi rokovi istekli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-18-38-35-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/28/PSD/skv00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/28/PSD/skv00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Uprava samoborskog DIV-a, na čelu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom poduzeća, i Darkom Pappom, u četvrtak je uputila otvoreno pismo Vladi, zaposlenicima “Brodosplita” i javnosti, u kojemu se pita i čudi zašto napokon ne počne restrukturiranje brodogradilišta. Samoborci upozoravaju da su prije dvije i pol godine predali ponudu za kupnju škverskih dionica. Štoviše, već je prošlo više od pola godine otkad je Vlada tu ponudu prihvatila.

U roku od mjesec dana, odnosno u travnju valjalo je sav posao oko usuglašavanja dovršiti i sklopiti ugovor o kupnji i prijenosu dionica.

DIV navodi da je u međuvremenu poslovna situacija u “Brodosplitu” postala neodrživa te se postavlja pitanje zar je moguće da je samo DIV jedini koji ima snage boriti se za spas splitskog škvera.

Odlične ocjene

- Zar je moguće da je Europska komisija dva puta odobrila naš program restrukturiranja ocjenjujući ga odličnim i ne sumnjajući u njegovu izvedivost, a da do dana današnjeg ne postoji način da se program počne primjenjivati. Čudimo se što se dvije i pol godine na jednome mjestu ne mogu skupiti svi zainteresirani i uključeni u proces restrukturiranja. Zar je moguće da se gomilaju toliko gubici u “Brodosplitu”, a da o tome nitko ne govori ništa, da nitko ne odgovara za to, već očekuje da će taj teret, za koji je odgovoran netko drugi, snositi DIV, pitaju čelnici samoborske tvrtke.

Uprava DIV-a pita i je li moguće da se javno ne osude oni koji javno sprječavaju normalan proces i donošenje odluke bez pritisaka, koji bez ikakve odgovornosti reketare sve sudionike u procesu.

- Zar je moguće da itko razuman u našoj zemlji smatra kako ovakav proces smije trajati toliko dugo i da će projekti, partnerstva s kupcima brodova te aranžmani s bankama čekati vječno na donošenje odluke. Zar mi kao ponuđač moramo radnicima “Brodosplita” i javnosti tumačiti što će se dogoditi ako se restrukturiranje ne provede? Zar nitko nema snage reći istinu ljudima kojima je posao u škveru životno pitanje? Zar je moguće da prodavatelj - država, ne može konačno reći što im je interes, a što ne - stoji u otvorenom pismu.

Hrpa pitanja

Čelnici samoborske tvrtke pitaju se na kraju je li moguće da netko misli da će DIV prekriženih ruku čekati milost donošenja odluke u beskonačnost i snositi posljedice svega što se dogodilo u vremenu trajanja procesa. Obraćanje javnosti, Vladi i brodograditeljima Samoborci završavaju pitanjem je li moguće da unatoč svemu DIV nije odustao od kupnje “Brodosplita”.

Je li privatizacija škvera spas brodograđevne industrije u splitskom bazenu ili je na pomolu još jedna velika domaća privatizacijska afera? Neovisno o toj dilemi, odluka Vlade, sigurno je, konačno mora pasti: ili potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa samoborskom DIV-om ili stečaj brodogradilišta s likvidacijom, sukladno prije preuzetim obvezama u Bruxellesu.
Sindikalist Zvonko Šegvić često je govorio o privatizaciji / CROPIX
Samoborski proizvođač vijaka nije ni blizu idealan kupac “Brodosplita“. Financijski i kadrovski potkapacitirana tvrtka za golemi škverski zalogaj. Toga su u Vladi, nesumnjivo, bolno svjesni.

Miris nove privatizacijske afere možda je jedan od ključnih razloga odugovlačenja potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Kada će se obaviti prodaja, nije moguće dobiti imalo konkretniju informaciju u Ministarstvu gospodarstva. Tamo glasnogovornici već mjesecima papagajski nemušto ponavljaju kako je prodaja splitskog škvera “samo pitanje dana“.

Očito je usuglašavanje ugovornih stavki puno mukotrpniji posao nego su to neki ministri očekivali. Svakako, sudbinu škvera valja obznaniti.

DENIS KRNIĆ

Šegvić: Mogli su pisati DORH-u

- Pismo čelnika DIV-a javni je pritisak na Vladu. Čudi me da se Samoborci pismom nisu obratili Europskoj komisiji u čijoj je punoj nadležnosti tijek privatizacije “Brodosplita“. Pismo je DIV mogao adresirati i na Državno odvjetništvo koje tek mora dati svoje mišljenje o zakonitosti privatizacije.

Naime, poznato je da su naknadno bitno mijenjani uvjeti natječaja o privatizaciji u korist DIV-a, a to se zove pogodovanje - komentar je Zvonka Šegvića, predsjednika Nezavisnog sindikata “Brodosplita“.

Vlada DIV-u: Imajte strpljenja

Na otvoreno prosvjedno pismo Tomislava Debeljaka u kojemu se vlasnik DIV-a žali na zastoj u provedbi odluke Vlade o preuzimanju “Brodosplita”, jučer smo dobili neslužbenu reakciju iz jednog od Vladinih resora uključenih u pregovore s Debeljakom iz koje proizlazi da cijeli posao nije ugrožen. Rečeno nam je kako će ugovor s Debeljakom biti potpisan, da se na tome radi i da će Vladine odluke biti provedene.

- Razumijemo nestrpljenje gospodina Debeljaka, no bolje je sve stvari u njegovu ugovoru za “Brodosplit” i oko njega potpuno urediti kako poslije ne bi bilo nepredviđenih situacija – kaže naš izvor. Doznajemo i kako su jedan od razloga zastoja u preuzimanju “Brodosplita” obveze koje će državni proračun imati prema škveru u 2013., a visina tih obveza još nije do kraja definirana, odnosno usklađena s pravilima Europske unije.

Uzalud upozorenja da su svi rokovi istekli...

Nakon Poljske i Njemačke, Hrvatska se priključuje europskim rekordima u duljini privatizacije navoza. Pozivajući se na podatke Europskog udruženja brodograditelja (CESA), bolje upućeni kazuju da ćemo zauzeti neslavno treće mjesto. Privatizacijski proces poljskih brodogradilišta “Gdynia” i “Szczecin” trajao je 10 godina. Dva puta ih je država dokapitalizirala. Prvo je danas ugašeno nakon neuspješne promjene vlasništva, a drugo je prenamijenjeno u industrijsku zonu i prodano.

Drugi je njemački škver “Rostock-Warnemunde”, koji se privatizirao šest godina. S kupcima iz Ruske Federacije bolju budućnost radnici nisu dočekali. Postavlja se pitanje kakvo sutra će doživjeti splitski brodograditelji.

Natječaj za prvi krug privatizacije “Brodosplita”, kao i ostalih naših škverova, objavljen je 1. kolovoza 2009. godine. Zainteresiranih kupaca nije bilo, pa je 15. veljače 2010. Vlada objavila drugi krug u kojem su zaprimljene valjane ponude za riječki “3. maj”, “Brodotrogir” i “Brodosplit”, koju je dao samoborski DIV, Tomislava Debeljaka.

Ponuda samoborskih proizvođača vijaka uključivala je i izradu programa restrukturiranja škvera. To nije zadovoljilo Bruxelles, pa su uslijedile dorade, da bi 25. veljače 2011. Europska komisija konačno prihvatila DIV-ov program restrukturiranja. Dvije godine “Brodosplit” nije smio ugovarati nove poslove čekajući to zeleno svjetlo Europske komisije.

Iako je lani Vladina komisija za provedbu natječaja dala mišljenje da DIV ne ispunjava 19 od 23 uvjeta zadana u natječaju za kupnju, Vlada je gurala privatizaciju. Bivši šef Agencije za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban šest puta je pisao ministrima HDZ-a da su istekli svi rokovi natječaja, kao i DIV-ova ponuda.

Ni nova koalicijska Vlada SDP-a, HNS-a i IDS-a nije bitnije pomaknula priču o privatizaciji škvera.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli-180729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e9123293fb426fc3f4caadb03ce769523cdf88d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlada+DIV-u%3A+Imajte+strpljenja%3B+%C5%A0egvi%C4%87%3A+Mogli+su+pisati+DORH-u%3B+Uzalud+upozorenja+da+su+svi+rokovi+istekli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli-180729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlada-div-u-imajte-strpljenja-segvic-mogli-su-pisati-dorh-u-uzalud-upozorenja-da-su-svi-rokovi-istekli-180729 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već 2,5 godine traje privatizacija, kažu u DIV-u i pitaju Vladu zar je moguće da nitko ništa ne govori, da ne odgovara za gubitke, da se ne osude oni koji reketare i zaustavljaju proces, a da država ne kaže što joj je interes / Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samoborska tvrtka pisala Vladi: Škver tone! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitsamoborska tvrtka pisala Vladi: Škver tone!

Vlada DIV-u: Imajte strpljenja; Šegvić: Mogli su pisati DORH-u; Uzalud upozorenja da su svi rokovi istekli

Piše PSD.
29. rujna 2012. - 12:21
Uprava samoborskog DIV-a, na čelu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom poduzeća, i Darkom Pappom, u četvrtak je uputila otvoreno pismo Vladi, zaposlenicima “Brodosplita” i javnosti, u kojemu se pita i čudi zašto napokon ne počne restrukturiranje brodogradilišta. Samoborci upozoravaju da su prije dvije i pol godine predali ponudu za kupnju škverskih dionica. Štoviše, već je prošlo više od pola godine otkad je Vlada tu ponudu prihvatila.

U roku od mjesec dana, odnosno u travnju valjalo je sav posao oko usuglašavanja dovršiti i sklopiti ugovor o kupnji i prijenosu dionica.

DIV navodi da je u međuvremenu poslovna situacija u “Brodosplitu” postala neodrživa te se postavlja pitanje zar je moguće da je samo DIV jedini koji ima snage boriti se za spas splitskog škvera.

Odl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:38