stdClass Object ( [id] => 1138572 [title] => Učenici splitske srednje škole zbog pandemije nisu mogli na maturalac. Roditeljima još uvijek nije vraćeno nekoliko tisuća kuna, a iz agencije vape: Stanje računa nam je nula! [alias] => ucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Učenici i učenice Trgovačko-komercijalne srednje škole, odnosno njihovi roditelji, početkom 2020. godine krenuli su s uplatama maturalnog putovanja koje je mlade Splićane trebalo upoznati s Češkom. Destinacija je to koja je česti izbor splitskih srednjih škola, a cijena višednevnog putovanja bila je nešto ispod tri tisuće kuna. 

Ništa od Češke

Budući trgovci i komercijalisti trebali su otputovati u kolovozu te iste godine, ali im je pojava koronavirusa opako pomrsila planove. Umjesto u Češkoj, ostali su u Hrvatskoj, a lude izlaske u kraljevskom Pragu bili su prisiljeni zamijeniti povremenim druženjem na distanci u rodnom gradu. E sad, jedini problem nije to što su mladi ostali bez ovog tradicionalnog kraja srednjoškolskog obrazovanja već ni sada, godinu i pol nakon prvih uplata roditeljima novac nije vraćen. Da bi muka bila još teža, neki od njih su u međuvremenu dobili otkaz pa se povratu raduju kao ozebli suncu. 

Kako nam pričaju, u ožujku kada je epidemija stigla u Hrvatsku već su uplatili akontaciju, a neki od njih i polovinu ukupnog iznosa. Zbog epidemioloških mjera, lockdowna, zabrana putovanja i svega što je uslijedilo na proljeće, maturalno putovanje je odgođeno za travanj iduće godine iako su se neki roditelji protivili tom terminu zbog skorog kraja školske godine i mature koja je trebala biti samo mjesec dana kasnije. Na autobus za Češku mladi Splićani nisu se ukrcali ni u tom terminu. 

---

image
Trgovačko komercijalna škola Split
 
Tom Dubravec/Cropix
---

U međuvremenu se promijenio i zakon

Neupitno je da je agencijski sektor jedan od, ako ne i najpogođeniji pandemijom zbog čega su se problematikom povrata novca pozabavili i vladajući. Do važnijih promjena došlo je stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu 8. travnja 2020. godine kada je Zakonu dodan i članak 38 koji je regulirao „Pravo na raskid ugovora i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19“.

Prema tog zakonskoj odredbi, za sve paket aranžmane koji su se trebali izvršiti iza 1. ožujka 2020. godine putnik je imao pravo na raskid ugovora po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti. Agencije su za ista putovanja mogle putnicima izdati vaučere, ali ako bi osoba poželjela povrat sredstava agencija je bila zakonski uvjetovana da sredstva isplati u roku od  14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti. Teorijski, to možda i nije zvučalo loše, ali u praksi je postojao problem. Kada će doći do isteka tih 180 dana? 

Dana 26. lipnja 2021. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu kojemu je brisan članak 38. sukladno kojem su turističke agencije za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu putnicima izdavale vaučere, a  putnik je imao pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti.

Nakon stupanja na snagu predmetnih izmjena Zakona, putnik kojemu je za neizvršeni ugovor o putovanju u paket-aranžmanu izdan vaučer temeljem članka 38.a Zakona o pružanju usluga u turizmu ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu i pravo na povrat svih izvršenih plaćanja.

Organizator je dužan putniku, sukladno članku 37. u slučaju kada putnik raskine ugovor, a sukladno članku 38. stavcima 2. i 3. kada ugovor raskine organizator, vratiti sva plaćanja izvršena u korist putnika, bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od raskida ugovora o putovanju u paket-aranžmanu. Putnik u tom slučaju nema obvezu plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora, ali nema niti pravo na dodatnu odštetu.

Ako putnik ne iskoristi izdani vaučer za sklapanje ugovora o zamjenskom putovanju u paket-aranžmanu u roku od jedne godine od njegova izdavanja, smatrat će se da je ugovor raskinut i putnik ima pravo na povrat svih izvršenih plaćanja.

Ako putniku nije izdan vaučer, a putnik se prije stupanja na snagu predmetnih izmjena, obratio turističkoj agenciji sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava, turistička agencija je dužna putniku vratiti sredstva u roku od 14 dana od stupanja na snagu predmetnih izmjena.

Znači, ako raskinu ugovor, roditelji maturanata trebali bi dobiti povrat novca. Naravno, to ne bi bio problem da agencija preko koje su njihova djeca trebala otputovati nije na koljenima. 

- Svaki put kad ih kontaktiramo dobijemo isti odgovor, kažu nam da čekaju kredit. Nas HEP i Vodovod ne čekaju za plaćanje računa. Dva mjeseca nakon što smo počeli plaćati se dogodio lockdown. Platili smo putovanje do kojeg nije došlo, a ovo sve skupa predugo traje. Nemamo se kome obratiti, zabrinuto nam prepričavaju roditelji čija su djeca u mjesecima nakon srednju školu već i z

avršila. 

---

image
Putovanje je davno otkazano, a novac još uvijek nije vraćen
Duje Klarić/Cropix
---

Agencija: 'Cilj nam je rješenje, a ne bijeg'

Iz putničke agencije Jerome d.o.o., poznatije pod imenom VIP TRAVEL potvrđuju da su organizatori spornog putovanja i uvjeravaju nas da bi novac vratili istog trenutka- kada bi ga barem imali. 

- Naša agencija je na natječaju provedenom u Trgovačko komercijalnoj školi, odabrana za realizaciju ekskurzije i to u Češku Republiku, s planiranim terminom polaska prije početka nastave 2020. godine (konac kolovoza i početak rujna 2020). Naša agencija od svojeg osnivanja, u organizaciji svih učeničkih putovanja, gotovo odmah nakon primitka ikakvih uplata, prosljeđuje avanse izvršiteljima ugovorenih usluga, kako bismo osigurali najkvalitetniju realizaciju u interesu putnika. Uz to, manji dio, služi za podmirenje tekućih troškova poslovanja; a da ne naglašavam posebno o potrebnim tiskanjima, podijeli istih korisnicima, troškovi najma poslovnog prostora, telefona, itd, započeli su svoj odgovor dodavši kako se s posljedicama pandemije teško bore. Uvjeravaju nas, nije im u cilju bijeg od problema već njegovo rješenje. 

Krivca za sve financijske nedaće pronalaze u pandemiji, a dodaju i kako njihovi problemi nisu samo financijski jer zbog neriješenih situacija poput ove dobivaju i prijetnje kako fizičkim nasiljem tako i pravnim koracima. 

- Žalosna činjenica, ne samo kod nas, već kod većine turističkih agencija - COVID 19 pandemija u cijeloj Europi i ostatku svijeta, isključivi je razlog negativnih događanja i financijskih posljedica. Uz to, prema primljenim informacijama iz niza zemalja, upravo svi koji su na bilo koji način uključeni u turističke poslove, na žalost su prestali postojati ili se još uvijek, poput nas, bore za zadržati čast prema klijentima i preživjeti. Pritisci o kojima nas pitate, na žalost su izuzetno jaki i neugodni, od neugodnih prijetećih mailova, poziva telefonom s prijetnjama ne samo tužbama već i fizičkim nasiljem, uništavanja imovine – agencijske i privatne, nastavljaju. Na njihovu žalost, nemaju ni agencijske imovine čijom prodajom bi mogli 'zaraditi' već se nalaze u najmu. 

- Naše trenutačno stanje računa je nula i ne raspolažemo nikakvim sredstvima s kojima bismo to uspjeli realizirati, prije odobravanja kredita za kakvog se dugo već trudimo ostvariti; kako bismo obavili barem najveći dio povrata sredstava. Za to se borimo, ali ne lako. Kada i kako će se realizirati, nismo pored najbolje volje u mogućnosti odgovoriti; no kad se to dogodi, vjerujte, nitko sretniji od nas, zaključuju. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prazna blagajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prazna blagajna 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-28 10:16:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-28 12:09:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-28 11:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1844 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/28\/14439592.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19091912.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19813558.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zbog pandemije su ostali bez maturalca","Putovanje je davno otkazano, a novac jo\u0161 uvijek nije vra\u0107en","Trgova\u010dko komercijalna \u0161kola Split
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1251","hd_14439592_1920.jpg":"1920x1080","k_14439592_1280.jpg":"1280x1280","k_14439592_1024.jpg":"1024x1024","k_14439592_640.jpg":"640x640","k_14439592_480.jpg":"480x480","k_14439592_340.jpg":"340x340","k_14439592_220.jpg":"220x220","o_14439592_1280.jpg":"1280x834","o_14439592_1024.jpg":"1024x667","o_14439592_640.jpg":"640x417","o_14439592_480.jpg":"480x312","o_14439592_340.jpg":"340x221","o_14439592_220.jpg":"220x143","h_14439592_1280.jpg":"1280x854","h_14439592_1024.jpg":"1024x683","h_14439592_640.jpg":"640x427","h_14439592_480.jpg":"480x320","h_14439592_340.jpg":"340x227","h_14439592_220.jpg":"220x147","pp_14439592_1280.jpg":"1006x1280","pp_14439592_1024.jpg":"805x1024","pp_14439592_640.jpg":"503x640","pp_14439592_480.jpg":"377x480","pp_14439592_340.jpg":"267x340","pp_14439592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2551","hd_19091912_1920.jpg":"1920x1080","k_19091912_1280.jpg":"1280x1280","k_19091912_1024.jpg":"1024x1024","k_19091912_640.jpg":"640x640","k_19091912_480.jpg":"480x480","k_19091912_340.jpg":"340x340","k_19091912_220.jpg":"220x220","o_19091912_1280.jpg":"1280x1700","o_19091912_1024.jpg":"1024x1360","o_19091912_640.jpg":"640x850","o_19091912_480.jpg":"480x637","o_19091912_340.jpg":"340x451","o_19091912_220.jpg":"220x292","h_19091912_1280.jpg":"1280x854","h_19091912_1024.jpg":"1024x683","h_19091912_640.jpg":"640x427","h_19091912_480.jpg":"480x320","h_19091912_340.jpg":"340x227","h_19091912_220.jpg":"220x147","pp_19091912_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091912_1024.jpg":"805x1024","pp_19091912_640.jpg":"503x640","pp_19091912_480.jpg":"377x480","pp_19091912_340.jpg":"267x340","pp_19091912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1177","hd_19813558_1920.jpg":"1920x1080","k_19813558_1280.jpg":"1280x1280","k_19813558_1024.jpg":"1024x1024","k_19813558_640.jpg":"640x640","k_19813558_480.jpg":"480x480","k_19813558_340.jpg":"340x340","k_19813558_220.jpg":"220x220","o_19813558_1280.jpg":"1280x784","o_19813558_1024.jpg":"1024x627","o_19813558_640.jpg":"640x392","o_19813558_480.jpg":"480x294","o_19813558_340.jpg":"340x208","o_19813558_220.jpg":"220x134","h_19813558_1280.jpg":"1280x854","h_19813558_1024.jpg":"1024x683","h_19813558_640.jpg":"640x427","h_19813558_480.jpg":"480x320","h_19813558_340.jpg":"340x227","h_19813558_220.jpg":"220x147","pp_19813558_1280.jpg":"1006x1280","pp_19813558_1024.jpg":"805x1024","pp_19813558_640.jpg":"503x640","pp_19813558_480.jpg":"377x480","pp_19813558_340.jpg":"267x340","pp_19813558_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15171193 Threads: 1 Questions: 3167274318 Slow queries: 7091235 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235297494 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula-1138572 [printLink] => /split/ucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula-1138572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3226 [name] => agencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => agencija [link] => /tag/agencija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 654413 [name] => maturalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-28 13:56:06 [main_article_id] => 0 [alias] => maturalac [link] => /tag/maturalac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 435946 [name] => Češka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ceska [link] => /tag/ceska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 654414 [name] => Trgovačko komercijalna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-28 13:56:06 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovacko-komercijalna [link] => /tag/trgovacko-komercijalna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prazna blagajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Učenici splitske srednje škole zbog pandemije nisu mogli na maturalac. Roditeljima još uvijek nije vraćeno nekoliko tisuća kuna, a iz agencije vape: Stanje računa nam je nula! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-23-24-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/14439592.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Zbog pandemije su ostali bez maturalca [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/14439592.jpg [title] => Zbog pandemije su ostali bez maturalca Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19091912.jpg [title] => Putovanje je davno otkazano, a novac još uvijek nije vraćen Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19813558.jpg [title] => Trgovačko komercijalna škola Split
 
Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Učenici i učenice Trgovačko-komercijalne srednje škole, odnosno njihovi roditelji, početkom 2020. godine krenuli su s uplatama maturalnog putovanja koje je mlade Splićane trebalo upoznati s Češkom. Destinacija je to koja je česti izbor splitskih srednjih škola, a cijena višednevnog putovanja bila je nešto ispod tri tisuće kuna. 

Ništa od Češke

Budući trgovci i komercijalisti trebali su otputovati u kolovozu te iste godine, ali im je pojava koronavirusa opako pomrsila planove. Umjesto u Češkoj, ostali su u Hrvatskoj, a lude izlaske u kraljevskom Pragu bili su prisiljeni zamijeniti povremenim druženjem na distanci u rodnom gradu. E sad, jedini problem nije to što su mladi ostali bez ovog tradicionalnog kraja srednjoškolskog obrazovanja već ni sada, godinu i pol nakon prvih uplata roditeljima novac nije vraćen. Da bi muka bila još teža, neki od njih su u međuvremenu dobili otkaz pa se povratu raduju kao ozebli suncu. 

Kako nam pričaju, u ožujku kada je epidemija stigla u Hrvatsku već su uplatili akontaciju, a neki od njih i polovinu ukupnog iznosa. Zbog epidemioloških mjera, lockdowna, zabrana putovanja i svega što je uslijedilo na proljeće, maturalno putovanje je odgođeno za travanj iduće godine iako su se neki roditelji protivili tom terminu zbog skorog kraja školske godine i mature koja je trebala biti samo mjesec dana kasnije. Na autobus za Češku mladi Splićani nisu se ukrcali ni u tom terminu. 

---

image
Trgovačko komercijalna škola Split
 
Tom Dubravec/Cropix
---

U međuvremenu se promijenio i zakon

Neupitno je da je agencijski sektor jedan od, ako ne i najpogođeniji pandemijom zbog čega su se problematikom povrata novca pozabavili i vladajući. Do važnijih promjena došlo je stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu 8. travnja 2020. godine kada je Zakonu dodan i članak 38 koji je regulirao „Pravo na raskid ugovora i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19“.

Prema tog zakonskoj odredbi, za sve paket aranžmane koji su se trebali izvršiti iza 1. ožujka 2020. godine putnik je imao pravo na raskid ugovora po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti. Agencije su za ista putovanja mogle putnicima izdati vaučere, ali ako bi osoba poželjela povrat sredstava agencija je bila zakonski uvjetovana da sredstva isplati u roku od  14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti. Teorijski, to možda i nije zvučalo loše, ali u praksi je postojao problem. Kada će doći do isteka tih 180 dana? 

Dana 26. lipnja 2021. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu kojemu je brisan članak 38. sukladno kojem su turističke agencije za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu putnicima izdavale vaučere, a  putnik je imao pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti.

Nakon stupanja na snagu predmetnih izmjena Zakona, putnik kojemu je za neizvršeni ugovor o putovanju u paket-aranžmanu izdan vaučer temeljem članka 38.a Zakona o pružanju usluga u turizmu ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu i pravo na povrat svih izvršenih plaćanja.

Organizator je dužan putniku, sukladno članku 37. u slučaju kada putnik raskine ugovor, a sukladno članku 38. stavcima 2. i 3. kada ugovor raskine organizator, vratiti sva plaćanja izvršena u korist putnika, bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od raskida ugovora o putovanju u paket-aranžmanu. Putnik u tom slučaju nema obvezu plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora, ali nema niti pravo na dodatnu odštetu.

Ako putnik ne iskoristi izdani vaučer za sklapanje ugovora o zamjenskom putovanju u paket-aranžmanu u roku od jedne godine od njegova izdavanja, smatrat će se da je ugovor raskinut i putnik ima pravo na povrat svih izvršenih plaćanja.

Ako putniku nije izdan vaučer, a putnik se prije stupanja na snagu predmetnih izmjena, obratio turističkoj agenciji sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava, turistička agencija je dužna putniku vratiti sredstva u roku od 14 dana od stupanja na snagu predmetnih izmjena.

Znači, ako raskinu ugovor, roditelji maturanata trebali bi dobiti povrat novca. Naravno, to ne bi bio problem da agencija preko koje su njihova djeca trebala otputovati nije na koljenima. 

- Svaki put kad ih kontaktiramo dobijemo isti odgovor, kažu nam da čekaju kredit. Nas HEP i Vodovod ne čekaju za plaćanje računa. Dva mjeseca nakon što smo počeli plaćati se dogodio lockdown. Platili smo putovanje do kojeg nije došlo, a ovo sve skupa predugo traje. Nemamo se kome obratiti, zabrinuto nam prepričavaju roditelji čija su djeca u mjesecima nakon srednju školu već i z

avršila. 

---

image
Putovanje je davno otkazano, a novac još uvijek nije vraćen
Duje Klarić/Cropix
---

Agencija: 'Cilj nam je rješenje, a ne bijeg'

Iz putničke agencije Jerome d.o.o., poznatije pod imenom VIP TRAVEL potvrđuju da su organizatori spornog putovanja i uvjeravaju nas da bi novac vratili istog trenutka- kada bi ga barem imali. 

- Naša agencija je na natječaju provedenom u Trgovačko komercijalnoj školi, odabrana za realizaciju ekskurzije i to u Češku Republiku, s planiranim terminom polaska prije početka nastave 2020. godine (konac kolovoza i početak rujna 2020). Naša agencija od svojeg osnivanja, u organizaciji svih učeničkih putovanja, gotovo odmah nakon primitka ikakvih uplata, prosljeđuje avanse izvršiteljima ugovorenih usluga, kako bismo osigurali najkvalitetniju realizaciju u interesu putnika. Uz to, manji dio, služi za podmirenje tekućih troškova poslovanja; a da ne naglašavam posebno o potrebnim tiskanjima, podijeli istih korisnicima, troškovi najma poslovnog prostora, telefona, itd, započeli su svoj odgovor dodavši kako se s posljedicama pandemije teško bore. Uvjeravaju nas, nije im u cilju bijeg od problema već njegovo rješenje. 

Krivca za sve financijske nedaće pronalaze u pandemiji, a dodaju i kako njihovi problemi nisu samo financijski jer zbog neriješenih situacija poput ove dobivaju i prijetnje kako fizičkim nasiljem tako i pravnim koracima. 

- Žalosna činjenica, ne samo kod nas, već kod većine turističkih agencija - COVID 19 pandemija u cijeloj Europi i ostatku svijeta, isključivi je razlog negativnih događanja i financijskih posljedica. Uz to, prema primljenim informacijama iz niza zemalja, upravo svi koji su na bilo koji način uključeni u turističke poslove, na žalost su prestali postojati ili se još uvijek, poput nas, bore za zadržati čast prema klijentima i preživjeti. Pritisci o kojima nas pitate, na žalost su izuzetno jaki i neugodni, od neugodnih prijetećih mailova, poziva telefonom s prijetnjama ne samo tužbama već i fizičkim nasiljem, uništavanja imovine – agencijske i privatne, nastavljaju. Na njihovu žalost, nemaju ni agencijske imovine čijom prodajom bi mogli 'zaraditi' već se nalaze u najmu. 

- Naše trenutačno stanje računa je nula i ne raspolažemo nikakvim sredstvima s kojima bismo to uspjeli realizirati, prije odobravanja kredita za kakvog se dugo već trudimo ostvariti; kako bismo obavili barem najveći dio povrata sredstava. Za to se borimo, ali ne lako. Kada i kako će se realizirati, nismo pored najbolje volje u mogućnosti odgovoriti; no kad se to dogodi, vjerujte, nitko sretniji od nas, zaključuju. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Zbog pandemije su ostali bez maturalca
Duje Klarić/Cropix
Putovanje je davno otkazano, a novac još uvijek nije vraćen
Tom Dubravec/Cropix
Trgovačko komercijalna škola Split
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula-1138572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72196d440f2752c97b1a659f57fdba1ed92af732 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C4%8Denici+splitske+srednje+%C5%A1kole+zbog+pandemije+nisu+mogli+na+maturalac.+Roditeljima+jo%C5%A1+uvijek+nije+vra%C4%87eno+nekoliko+tisu%C4%87a+kuna%2C+a+iz+agencije+vape%3A+Stanje+ra%C4%8Duna+nam+je+nula%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula-1138572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fucenici-splitske-srednje-skole-zbog-pandemije-nisu-mogli-na-maturalac-roditelji-traze-povrat-novca-a-iz-agencije-vape-stanje-racuna-nam-je-nula-1138572 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prazna blagajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitprazna blagajna

Učenici splitske srednje škole zbog pandemije nisu mogli na maturalac. Roditeljima još uvijek nije vraćeno nekoliko tisuća kuna, a iz agencije vape: Stanje računa nam je nula!

Piše Marija Vuković
28. listopada 2021. - 13:55

Učenici i učenice Trgovačko-komercijalne srednje škole, odnosno njihovi roditelji, početkom 2020. godine krenuli su s uplatama maturalnog putovanja koje je mlade Splićane trebalo upoznati s Češkom. Destinacija je to koja je česti izbor splitskih srednjih škola, a cijena višednevnog putovanja bila je nešto ispod tri tisuće kuna. 

Ništa od Češke

Budući trgovci i komercijalisti trebali su otputovati u kolovozu te iste godine, ali im je pojava koronavirusa opako pomrsila planove. Umjesto u Češkoj, ostali su u Hrvatskoj, a lude izlaske u kraljevskom Pragu bili su prisiljeni zamijeniti povremenim druženjem na distanci u rodnom gradu. E sad, jedini problem nije to što su mladi ostali bez ovog tradicionalnog kraja srednjoškolskog obrazovanja već ni sada, godinu i pol nakon prvih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:24