StoryEditorOCM
Splitpasje vrućine

U Splitu se noćas nije moglo spavati od vrućine, živa na termometru od ranog jutra je opasno visoka...

Piše A. P.
12. srpnja 2023. - 09:59

U Splitu se noćas nije moglo spavati od vrućine, a živa na termometru i danas od ranog jutra je opasno visoka...Temperatura zraka u 9 sati na Meteorološkoj postaji Split-Marjan popela se do 30 Celzijevih stupnjeva, dok je osjet temperature 33.7 Celzijevih. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 32 do 37 Celzijevih stupnjeva. Ljudi se uglavnom drže hlada i ne izlaze vanka ako ne moraju po najvećem zvizdanu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio i upozorenje na toplinske valove za splitsku regiju. Za danas je proglašena velika opasnost, dok je za sutra vrlo velika opasnost. 

Dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT je pripremila prognozu za srijedu i četvrtak. 

- U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito - prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U četvrtak i dalje uz jugo, s kojim će pristizati i oblaci, posebno na sjevernom dijelu, gdje je i najveća vjerojatnost za nevere, i to prema večeri te u noći na petak. Za vikend opet sunčano, a vrućina će neznatno popustiti.

No, osim ljudima, vrućine teško padaju i našim četveronožnim ljubimcima. 

Tako su Parkovi i nasadi objavili zanimljiv video psa koji je odlučio sebe malo rashladiti na prskalicu. Nije ni njemu lako po ovim vrućinama...

Video možete pogledati OVDJE.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:05