stdClass Object ( [id] => 1126891 [title] => Teški nered u splitskom Prometnom redarstvu: protiv terora dvojice službenika koji su se proslavili udaranjem vozača bune se i kolege i građani. ‘Vrijeđaju, napadaju, psuju...‘ [alias] => u-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U službi Prometnog redarstva Grada Splita vrije kao u kotlu, a rukovodeće strukture, umjesto u rješavanje problema, najviše napora ulažu u to da prikriju stvarno stanje. Naime, prije dva tjedna u javnosti se pojavila videosnimka izgreda u Stobreču u kojem su sudjelovala dva splitska prometna redara i 47-godišnji građanin.

Službena verzija događaja bila je da je građanin te nedjelje, nakon što je dobio kaznu za nepropisno parkiranje, napao prometnog redara te je prijavljen zbog verbalnog i fizičkog napada. Nakon objave snimke na kojoj se vidjelo kako prometni redar udara građanina, koji se u tom trenutku brani i ni na koji način ne napada službenu osobu, zatražili smo od Damira Ordulja, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita, izjavu vezanu uz incident.

Izjasnio se tada o oba prometna redara sa snimke, onoga iz fizičkog obračuna, za kojeg je kazao da je napadnut i isprovociran, te za drugog, koji je sve snimao i za kojeg je kazao kako je jedan od najboljih i jako savjestan.

Sumnje u prijevaru

Inače, priča oko sporne snimke nije tu završena, unatoč benevolentnosti pročelnika Ordulja. Tjedan dana nakon objave snimke iz Stobreča, u Prometno redarstvo Grada Splita stižu inspektori Druge policijske postaje, koji su uzeli snimku kako bi je pregledali.

– O naknadno prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama smo nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu dostavili izvješće na daljnju državnoodvjetničku odluku – doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

---

image
Damir Ordulj (desno), pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita na predstavljanju ekološkog projekta u Žrnovnici
Tom Dubravec/ Cropix
---

Nedugo nakon "slučaja Stobreč" doznali smo kako je veći broj prometnih redara u posljednje vrijeme otišao na bolovanje. Goran Dlaka, voditelj Odsjeka za redarstvo, izjavio je za medije početkom rujna kako je sve počelo od dana kada je uveo novu organizaciju rasporeda te im ne odgovara novi režim rada.

Međutim, do nas su došli podaci koji daju drukčiju sliku, prema kojoj nezadovoljstvo traje puno dulje. Isto tako, točnije bi bilo kazati kako službenici Prometnog redarstva pate, ne zbog Dlakina režima, nego zbog terora, i to upravo dvojice redara sa snimke koju spominjemo na početku.

Na istom državnom odvjetništvu na kojem se pregledava snimka iz Stobreča su već otprije u tijeku dokazne radnje u kojima je prometni redar koji je snimao osumnjičen za kazneno djelo prijevare. Onaj redar za kojeg je pročelnik Ordulj kazao kako je jako savjestan.

Protiv njega je podnijela kaznenu prijavu PU splitsko-dalmatinska, a radi se o sumnji da je kao adresu stanovanja, iako živi u Splitu, naveo mjesto iz okolice te je tako dobivao veći iznos putnih troškova. Prijava protiv njega išla je iz same službe u kojoj radi, što je dovelo do pogoršanja ionako loših međuljudskih odnosa.

Nepodnošljiva atmosfera dovela je do toga da je početkom srpnja 11 službenica i službenika Prometnog redarstva Grada Splita potpisalo peticiju upućenu pročelniku Ordulju, a u kojoj se žale na trajno narušene međuljudske odnose. Kao krivce navode upravo dvojicu prometnih redara sa snimke, a uz zajedničku peticiju priložen je i niz pojedinačnih izjava službenika Prometnog redarstva, u kojima opisuju neugodnosti koje su osobno doživjeli.

---

image
Hvatanje zaleta...(sporna snimka iz Stobreča)
Privatni album
---

Spominje se vrijeđanje, prijetnje, verbalni i fizički napadi i bacanje inventara. Navodi se i vrijeđanje po nacionalnoj osnovi, kao i psovanje članova obitelji. Problemi se vuku odavno, a eskalirali su u posljednjih godinu dana.

Jedan od dvojice prometnih redara sa snimke imao je prošle godine i disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti, i to zbog fizičkog napada na kolegu. Napadnuti kolega se nakon provedenog postupka suglasio da se isti obustavi kako napadač ne bi ostao bez posla.

Unatoč tome, ništa nije išlo nabolje. Situacija je izmaknula kontroli do te mjere da je jedna službenica već zatražila premještaj, navodeći kako je i sama više puta bila žrtva nekontroliranih ispada. Druga službenica također je najavila odlazak iz službe navodeći kako sve traje unatrag pet godina i kako se više ne osjeća sigurno na svome radnom mjestu.

Redom svi službenici koji su dali izjave zatražili su zaštitu od svojih nadređenih, ističući kako spomenuta dvojica i zloupotrebljavaju svoj položaj kad god stignu. Porazno je pritom što je razina zaštite takvog ponašanja tolika da incidentni čuvar dobije dobru godišnju ocjenu, kojom se zatim ruga kolegama. Sve to unatoč disciplinskom postupku.

Kažnjavanje bez upozorenja

U svojoj peticiji su službenici Prometnog redarstva naveli i kako ne trpe samo oni, nego i građani koju su izloženi teroru istih osoba zbog neprimjerene komunikacije prigodom postupanja te kažnjavanja po svaku cijenu. Ističu kako su zbog tih problema prijašnji voditelji službe jednog od dvojice redara, onoga koji na snimci tuče građanina, uklanjali po nekoliko mjeseci s terena te bi ga rasporedili na uredski posao dok se situacija privremeno smiri.

Razlog je bila hrpa pritužbi građana, u kojima pojedini priznaju svoj prometni prekršaj, ali se žale na nevjerojatno nisku razinu komunikacije. Pri postupanju na terenu popust nemaju ni, primjerice, majke s bebama, koje dožive jednako neugodan tretman, kako se vidi iz pritužbi koje su uputile Prometnom redarstvu.

– Nekulturan, siromašnog vokabulara i agresivnog ponašanja – opisuje jedna građanka, navodeći kako su joj se redari obraćali neprimjerenim i visokim tonom dok je s djetetom u rukama pokušavala shvatiti zašto su točno ispisivali kaznu, na što su joj oni odgovarali kako su "samo nju čekali".

---

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

– Bila sam s bebom u automobilu kada sam nakon izlaska iz garaže prodajnog centra stala kako bih umirila dijete. Upalila sam sva četiri žmigavca, kada sam u retrovizoru vidjela prometnog redara kako ispisuje kaznu.

Moje vozilo nije nikome smetalo, mogli su ga svi zaobići, redar mi je mogao pokucati na staklo i upozoriti me, a ne odmah pisati kaznu. U svakom slučaju, mogli bi biti malo obzirniji kada su u pitanju djeca – navela je druga Splićanka.

Upravo to kažnjavanje bez upozoravanja, koje je takoreći obveza kako bi vozač znao da je u prekršaju i kako bi mu se dala mogućnost da ga ne ponovi, uz primitivnu komunikaciju najčešći je problem u pritužbama građana. Naime, navedena dva redara, prema pritužbama, imaju običaj ne ostavljati obavijest o počinjenom prekršaju na vjetrobranskom staklu, nego samo pošalju kaznu na adresu vlasnika vozila.

Tako vozač nije upozoren da je u prekršaju te ga već sutra može ponovno počiniti na istom mjestu i dobiti novu kaznu. I tako sve dok mu ne dođe snop kazni u poštanski sandučić. U tu svrhu su dvojica redara imala običaj popeti se na krov palačinkarnice na Plokitama, s kojeg bi jedan nadzirao promet i koordinirao, dok je drugi ispisivao kazne.

Na taj način i uspijevaju prikupiti najveći broj prijava, kojim se hvale među kolegama i pred nadređenima. Sve navedeno dovelo je do niza incidentnih situacija na terenu, a slučajno ili ne, redar sa snimke koji šakama mlati 47-godišnjega građanina u Stobreču je u više od deset postupaka prijavio građane za napad.

---

image
...pa udarac (sporna snimka iz Stobreča)
Privatni album
---

Njegovi kolege ističu kako upravo on izazove incidentne situacije te onda prijavljuje građane. Stoga su ga i uklanjali s terena po nekoliko mjeseci. Tako je prijavio i 47-godišnjaka koji je u Stobreču primao njegove udarce prikliješten uz vozilo. Dok je njegov kolega snimao i vikao na ostale koji su snimali: "Mi smo službene osobe! Makni se s položaja!"

Kratki tečaj

Njegovi povici da su oni službene osobe odnose se na činjenicu da su prometni redari ovlaštenici MUP-a, djelomični naravno, nemaju potpune ovlasti kao policajci. Njihovo stručno osposobljavanje provodi se na Policijskoj akademiji tijekom četiri tjedna, gdje se tijekom 30 sati uče prometnim propisima, zatim 30 sati imaju predavanja o taktici i metodici postupanja u nadzoru i upravljanju prometa na cestama te 20 sati o prekršajnoj odgovornosti.

Osim toga su budući prometni redari dužni slušati i 10 sati predavanje o komunikacijskoj kulturi. Slijedom gore opisanog, možda bi MUP mogao pojačati satnicu glede kulture ophođenja s građanima.

Iz Grada Splita smo, od Kristine Čuvalo, voditeljice Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju, dobili odgovor Službe za komunalu na naš upit vezano uz problematične prometne redare.

– Sve nepravilnosti u radu prometnih redara prijavljene su temeljem Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi nadležnim Službama, u ovom slučaju pročelniku upravnog tijela te Odsjeku za upravljanje ljudskim potencijalima i pomoćne poslove, a nastavno na prijave pokrenuti su odgovarajući postupci.

Po broju postupanja na godišnjoj razini, spomenuti prometni redar ima najbolje rezultate. Sve kazne za koje građani smatraju da su "isforsirano ispisane" mogu se poništiti, ukoliko je došlo do pogreške, no takvih je beznačajan broj – navedeno je u odgovoru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘makni se s položaja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘makni se s položaja‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-10 13:36:19 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-13 09:29:32 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2021-09-13 09:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/10\/19293894.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/10\/19293574.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/10\/19293988.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/10\/19293986.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/10\/17870438.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Privatni album","Privatni album","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prometni redari u akciji - jedan mlati, drugi snima","","Hvatanje zaleta...(sporna snimka iz Stobre\u010da)","...pa udarac (sporna snimka iz Stobre\u010da)","Damir Ordulj (desno),\u00a0pro\u010delnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita na predstavljanju ekolo\u0161kog projekta u \u017drnovnici"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x960","hd_19293894_1920.jpg":"1920x1080","k_19293894_1280.jpg":"1280x1280","k_19293894_1024.jpg":"1024x1024","k_19293894_640.jpg":"640x640","k_19293894_480.jpg":"480x480","k_19293894_340.jpg":"340x340","k_19293894_220.jpg":"220x220","o_19293894_1280.jpg":"1280x960","o_19293894_1024.jpg":"1024x768","o_19293894_640.jpg":"640x480","o_19293894_480.jpg":"480x360","o_19293894_340.jpg":"340x255","o_19293894_220.jpg":"220x165","h_19293894_1280.jpg":"1280x854","h_19293894_1024.jpg":"1024x683","h_19293894_640.jpg":"640x427","h_19293894_480.jpg":"480x320","h_19293894_340.jpg":"340x227","h_19293894_220.jpg":"220x147","pp_19293894_1280.jpg":"1006x1280","pp_19293894_1024.jpg":"805x1024","pp_19293894_640.jpg":"503x640","pp_19293894_480.jpg":"377x480","pp_19293894_340.jpg":"267x340","pp_19293894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1194","hd_19293574_1920.jpg":"1920x1080","k_19293574_1280.jpg":"1280x1280","k_19293574_1024.jpg":"1024x1024","k_19293574_640.jpg":"640x640","k_19293574_480.jpg":"480x480","k_19293574_340.jpg":"340x340","k_19293574_220.jpg":"220x220","o_19293574_1280.jpg":"1280x796","o_19293574_1024.jpg":"1024x636","o_19293574_640.jpg":"640x398","o_19293574_480.jpg":"480x298","o_19293574_340.jpg":"340x211","o_19293574_220.jpg":"220x136","h_19293574_1280.jpg":"1280x854","h_19293574_1024.jpg":"1024x683","h_19293574_640.jpg":"640x427","h_19293574_480.jpg":"480x320","h_19293574_340.jpg":"340x227","h_19293574_220.jpg":"220x147","pp_19293574_1280.jpg":"1006x1280","pp_19293574_1024.jpg":"805x1024","pp_19293574_640.jpg":"503x640","pp_19293574_480.jpg":"377x480","pp_19293574_340.jpg":"267x340","pp_19293574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x750","hd_19293988_1920.jpg":"1920x1080","k_19293988_1280.jpg":"1280x1280","k_19293988_1024.jpg":"1024x1024","k_19293988_640.jpg":"640x640","k_19293988_480.jpg":"480x480","k_19293988_340.jpg":"340x340","k_19293988_220.jpg":"220x220","o_19293988_1280.jpg":"1280x750","o_19293988_1024.jpg":"1024x600","o_19293988_640.jpg":"640x375","o_19293988_480.jpg":"480x281","o_19293988_340.jpg":"340x199","o_19293988_220.jpg":"220x128","h_19293988_1280.jpg":"1280x854","h_19293988_1024.jpg":"1024x683","h_19293988_640.jpg":"640x427","h_19293988_480.jpg":"480x320","h_19293988_340.jpg":"340x227","h_19293988_220.jpg":"220x147","pp_19293988_1280.jpg":"1006x1280","pp_19293988_1024.jpg":"805x1024","pp_19293988_640.jpg":"503x640","pp_19293988_480.jpg":"377x480","pp_19293988_340.jpg":"267x340","pp_19293988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x713","hd_19293986_1920.jpg":"1920x1080","k_19293986_1280.jpg":"1280x1280","k_19293986_1024.jpg":"1024x1024","k_19293986_640.jpg":"640x640","k_19293986_480.jpg":"480x480","k_19293986_340.jpg":"340x340","k_19293986_220.jpg":"220x220","o_19293986_1280.jpg":"1280x713","o_19293986_1024.jpg":"1024x570","o_19293986_640.jpg":"640x356","o_19293986_480.jpg":"480x267","o_19293986_340.jpg":"340x189","o_19293986_220.jpg":"220x122","h_19293986_1280.jpg":"1280x854","h_19293986_1024.jpg":"1024x683","h_19293986_640.jpg":"640x427","h_19293986_480.jpg":"480x320","h_19293986_340.jpg":"340x227","h_19293986_220.jpg":"220x147","pp_19293986_1280.jpg":"1006x1280","pp_19293986_1024.jpg":"805x1024","pp_19293986_640.jpg":"503x640","pp_19293986_480.jpg":"377x480","pp_19293986_340.jpg":"267x340","pp_19293986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","hd_17870438_1920.jpg":"1920x1080","k_17870438_1280.jpg":"1280x1280","k_17870438_1024.jpg":"1024x1024","k_17870438_640.jpg":"640x640","k_17870438_480.jpg":"480x480","k_17870438_340.jpg":"340x340","k_17870438_220.jpg":"220x220","o_17870438_1280.jpg":"1280x840","o_17870438_1024.jpg":"1024x672","o_17870438_640.jpg":"640x420","o_17870438_480.jpg":"480x315","o_17870438_340.jpg":"340x223","o_17870438_220.jpg":"220x144","h_17870438_1280.jpg":"1280x854","h_17870438_1024.jpg":"1024x683","h_17870438_640.jpg":"640x427","h_17870438_480.jpg":"480x320","h_17870438_340.jpg":"340x227","h_17870438_220.jpg":"220x147","pp_17870438_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870438_1024.jpg":"805x1024","pp_17870438_640.jpg":"503x640","pp_17870438_480.jpg":"377x480","pp_17870438_340.jpg":"267x340","pp_17870438_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4424821 Threads: 3 Questions: 141195316 Slow queries: 59909 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4213729 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/u-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar-1126891 [printLink] => /split/u-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar-1126891?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 267254 [name] => prometni redari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prometni-redari [link] => /tag/prometni-redari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433041 [name] => Damir Ordulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-ordulj [link] => /tag/damir-ordulj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 609392 [name] => goran dlaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-30 15:33:20 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-dlaka [link] => /tag/goran-dlaka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘makni se s položaja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Teški nered u splitskom Prometnom redarstvu: protiv terora dvojice službenika koji su se proslavili udaranjem vozača bune se i kolege i građani. ‘Vrijeđaju, napadaju, psuju...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/19293894.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Prometni redari u akciji - jedan mlati, drugi snima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/19293894.jpg [title] => Prometni redari u akciji - jedan mlati, drugi snima Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/19293574.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/19293988.jpg [title] => Hvatanje zaleta...(sporna snimka iz Stobreča) Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/19293986.jpg [title] => ...pa udarac (sporna snimka iz Stobreča) Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/10/17870438.jpg [title] => Damir Ordulj (desno), pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita na predstavljanju ekološkog projekta u Žrnovnici Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U službi Prometnog redarstva Grada Splita vrije kao u kotlu, a rukovodeće strukture, umjesto u rješavanje problema, najviše napora ulažu u to da prikriju stvarno stanje. Naime, prije dva tjedna u javnosti se pojavila videosnimka izgreda u Stobreču u kojem su sudjelovala dva splitska prometna redara i 47-godišnji građanin.

Službena verzija događaja bila je da je građanin te nedjelje, nakon što je dobio kaznu za nepropisno parkiranje, napao prometnog redara te je prijavljen zbog verbalnog i fizičkog napada. Nakon objave snimke na kojoj se vidjelo kako prometni redar udara građanina, koji se u tom trenutku brani i ni na koji način ne napada službenu osobu, zatražili smo od Damira Ordulja, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita, izjavu vezanu uz incident.

Izjasnio se tada o oba prometna redara sa snimke, onoga iz fizičkog obračuna, za kojeg je kazao da je napadnut i isprovociran, te za drugog, koji je sve snimao i za kojeg je kazao kako je jedan od najboljih i jako savjestan.

Sumnje u prijevaru

Inače, priča oko sporne snimke nije tu završena, unatoč benevolentnosti pročelnika Ordulja. Tjedan dana nakon objave snimke iz Stobreča, u Prometno redarstvo Grada Splita stižu inspektori Druge policijske postaje, koji su uzeli snimku kako bi je pregledali.

– O naknadno prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama smo nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu dostavili izvješće na daljnju državnoodvjetničku odluku – doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

---

image
Damir Ordulj (desno), pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita na predstavljanju ekološkog projekta u Žrnovnici
Tom Dubravec/ Cropix
---

Nedugo nakon "slučaja Stobreč" doznali smo kako je veći broj prometnih redara u posljednje vrijeme otišao na bolovanje. Goran Dlaka, voditelj Odsjeka za redarstvo, izjavio je za medije početkom rujna kako je sve počelo od dana kada je uveo novu organizaciju rasporeda te im ne odgovara novi režim rada.

Međutim, do nas su došli podaci koji daju drukčiju sliku, prema kojoj nezadovoljstvo traje puno dulje. Isto tako, točnije bi bilo kazati kako službenici Prometnog redarstva pate, ne zbog Dlakina režima, nego zbog terora, i to upravo dvojice redara sa snimke koju spominjemo na početku.

Na istom državnom odvjetništvu na kojem se pregledava snimka iz Stobreča su već otprije u tijeku dokazne radnje u kojima je prometni redar koji je snimao osumnjičen za kazneno djelo prijevare. Onaj redar za kojeg je pročelnik Ordulj kazao kako je jako savjestan.

Protiv njega je podnijela kaznenu prijavu PU splitsko-dalmatinska, a radi se o sumnji da je kao adresu stanovanja, iako živi u Splitu, naveo mjesto iz okolice te je tako dobivao veći iznos putnih troškova. Prijava protiv njega išla je iz same službe u kojoj radi, što je dovelo do pogoršanja ionako loših međuljudskih odnosa.

Nepodnošljiva atmosfera dovela je do toga da je početkom srpnja 11 službenica i službenika Prometnog redarstva Grada Splita potpisalo peticiju upućenu pročelniku Ordulju, a u kojoj se žale na trajno narušene međuljudske odnose. Kao krivce navode upravo dvojicu prometnih redara sa snimke, a uz zajedničku peticiju priložen je i niz pojedinačnih izjava službenika Prometnog redarstva, u kojima opisuju neugodnosti koje su osobno doživjeli.

---

image
Hvatanje zaleta...(sporna snimka iz Stobreča)
Privatni album
---

Spominje se vrijeđanje, prijetnje, verbalni i fizički napadi i bacanje inventara. Navodi se i vrijeđanje po nacionalnoj osnovi, kao i psovanje članova obitelji. Problemi se vuku odavno, a eskalirali su u posljednjih godinu dana.

Jedan od dvojice prometnih redara sa snimke imao je prošle godine i disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti, i to zbog fizičkog napada na kolegu. Napadnuti kolega se nakon provedenog postupka suglasio da se isti obustavi kako napadač ne bi ostao bez posla.

Unatoč tome, ništa nije išlo nabolje. Situacija je izmaknula kontroli do te mjere da je jedna službenica već zatražila premještaj, navodeći kako je i sama više puta bila žrtva nekontroliranih ispada. Druga službenica također je najavila odlazak iz službe navodeći kako sve traje unatrag pet godina i kako se više ne osjeća sigurno na svome radnom mjestu.

Redom svi službenici koji su dali izjave zatražili su zaštitu od svojih nadređenih, ističući kako spomenuta dvojica i zloupotrebljavaju svoj položaj kad god stignu. Porazno je pritom što je razina zaštite takvog ponašanja tolika da incidentni čuvar dobije dobru godišnju ocjenu, kojom se zatim ruga kolegama. Sve to unatoč disciplinskom postupku.

Kažnjavanje bez upozorenja

U svojoj peticiji su službenici Prometnog redarstva naveli i kako ne trpe samo oni, nego i građani koju su izloženi teroru istih osoba zbog neprimjerene komunikacije prigodom postupanja te kažnjavanja po svaku cijenu. Ističu kako su zbog tih problema prijašnji voditelji službe jednog od dvojice redara, onoga koji na snimci tuče građanina, uklanjali po nekoliko mjeseci s terena te bi ga rasporedili na uredski posao dok se situacija privremeno smiri.

Razlog je bila hrpa pritužbi građana, u kojima pojedini priznaju svoj prometni prekršaj, ali se žale na nevjerojatno nisku razinu komunikacije. Pri postupanju na terenu popust nemaju ni, primjerice, majke s bebama, koje dožive jednako neugodan tretman, kako se vidi iz pritužbi koje su uputile Prometnom redarstvu.

– Nekulturan, siromašnog vokabulara i agresivnog ponašanja – opisuje jedna građanka, navodeći kako su joj se redari obraćali neprimjerenim i visokim tonom dok je s djetetom u rukama pokušavala shvatiti zašto su točno ispisivali kaznu, na što su joj oni odgovarali kako su "samo nju čekali".

---

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

– Bila sam s bebom u automobilu kada sam nakon izlaska iz garaže prodajnog centra stala kako bih umirila dijete. Upalila sam sva četiri žmigavca, kada sam u retrovizoru vidjela prometnog redara kako ispisuje kaznu.

Moje vozilo nije nikome smetalo, mogli su ga svi zaobići, redar mi je mogao pokucati na staklo i upozoriti me, a ne odmah pisati kaznu. U svakom slučaju, mogli bi biti malo obzirniji kada su u pitanju djeca – navela je druga Splićanka.

Upravo to kažnjavanje bez upozoravanja, koje je takoreći obveza kako bi vozač znao da je u prekršaju i kako bi mu se dala mogućnost da ga ne ponovi, uz primitivnu komunikaciju najčešći je problem u pritužbama građana. Naime, navedena dva redara, prema pritužbama, imaju običaj ne ostavljati obavijest o počinjenom prekršaju na vjetrobranskom staklu, nego samo pošalju kaznu na adresu vlasnika vozila.

Tako vozač nije upozoren da je u prekršaju te ga već sutra može ponovno počiniti na istom mjestu i dobiti novu kaznu. I tako sve dok mu ne dođe snop kazni u poštanski sandučić. U tu svrhu su dvojica redara imala običaj popeti se na krov palačinkarnice na Plokitama, s kojeg bi jedan nadzirao promet i koordinirao, dok je drugi ispisivao kazne.

Na taj način i uspijevaju prikupiti najveći broj prijava, kojim se hvale među kolegama i pred nadređenima. Sve navedeno dovelo je do niza incidentnih situacija na terenu, a slučajno ili ne, redar sa snimke koji šakama mlati 47-godišnjega građanina u Stobreču je u više od deset postupaka prijavio građane za napad.

---

image
...pa udarac (sporna snimka iz Stobreča)
Privatni album
---

Njegovi kolege ističu kako upravo on izazove incidentne situacije te onda prijavljuje građane. Stoga su ga i uklanjali s terena po nekoliko mjeseci. Tako je prijavio i 47-godišnjaka koji je u Stobreču primao njegove udarce prikliješten uz vozilo. Dok je njegov kolega snimao i vikao na ostale koji su snimali: "Mi smo službene osobe! Makni se s položaja!"

Kratki tečaj

Njegovi povici da su oni službene osobe odnose se na činjenicu da su prometni redari ovlaštenici MUP-a, djelomični naravno, nemaju potpune ovlasti kao policajci. Njihovo stručno osposobljavanje provodi se na Policijskoj akademiji tijekom četiri tjedna, gdje se tijekom 30 sati uče prometnim propisima, zatim 30 sati imaju predavanja o taktici i metodici postupanja u nadzoru i upravljanju prometa na cestama te 20 sati o prekršajnoj odgovornosti.

Osim toga su budući prometni redari dužni slušati i 10 sati predavanje o komunikacijskoj kulturi. Slijedom gore opisanog, možda bi MUP mogao pojačati satnicu glede kulture ophođenja s građanima.

Iz Grada Splita smo, od Kristine Čuvalo, voditeljice Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju, dobili odgovor Službe za komunalu na naš upit vezano uz problematične prometne redare.

– Sve nepravilnosti u radu prometnih redara prijavljene su temeljem Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi nadležnim Službama, u ovom slučaju pročelniku upravnog tijela te Odsjeku za upravljanje ljudskim potencijalima i pomoćne poslove, a nastavno na prijave pokrenuti su odgovarajući postupci.

Po broju postupanja na godišnjoj razini, spomenuti prometni redar ima najbolje rezultate. Sve kazne za koje građani smatraju da su "isforsirano ispisane" mogu se poništiti, ukoliko je došlo do pogreške, no takvih je beznačajan broj – navedeno je u odgovoru.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Vojko Bašić/HANZA MEDIA Privatni album Privatni album Tom Dubravec/ Cropix
Privatni album
Prometni redari u akciji - jedan mlati, drugi snima
Privatni album
Hvatanje zaleta...(sporna snimka iz Stobreča)
Privatni album
...pa udarac (sporna snimka iz Stobreča)
Tom Dubravec/ Cropix
Damir Ordulj (desno), pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita na predstavljanju ekološkog projekta u Žrnovnici
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/u-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar-1126891 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0fce60d9720c150cef2af4666e3733e50c012984 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Te%C5%A1ki+nered+u+splitskom+Prometnom+redarstvu%3A+protiv+terora+dvojice+slu%C5%BEbenika+koji+su+se+proslavili+udaranjem+voza%C4%8Da+bune+se+i+kolege+i+gra%C4%91ani.+%E2%80%98Vrije%C4%91aju%2C+napadaju%2C+psuju...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar-1126891 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-sluzbi-prometnog-redarstva-u-splitu-vrije-kao-u-kotlu-protiv-terora-dvojice-bune-se-i-kolege-i-gradani-vrijedaju-napadaju-psuju-bacaju-inventar-1126891 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘makni se s položaja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘makni se s položaja‘

Teški nered u splitskom Prometnom redarstvu: protiv terora dvojice službenika koji su se proslavili udaranjem vozača bune se i kolege i građani. ‘Vrijeđaju, napadaju, psuju...‘

13. rujna 2021. - 11:23

U službi Prometnog redarstva Grada Splita vrije kao u kotlu, a rukovodeće strukture, umjesto u rješavanje problema, najviše napora ulažu u to da prikriju stvarno stanje. Naime, prije dva tjedna u javnosti se pojavila videosnimka izgreda u Stobreču u kojem su sudjelovala dva splitska prometna redara i 47-godišnji građanin.

Službena verzija događaja bila je da je građanin te nedjelje, nakon što je dobio kaznu za nepropisno parkiranje, napao prometnog redara te je prijavljen zbog verbalnog i fizičkog napada. Nakon objave snimke na kojoj se vidjelo kako prometni redar udara građanina, koji se u tom trenutku brani i ni na koji način ne napada službenu osobu, zatražili smo od Damira Ordulja, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Gr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:35