stdClass Object ( [id] => 1298761 [title] => U slučaju Small Malla vlada zakon šutnje; projekt je to o kojem se najviše priča, a najmanje zna. Još je i - uklet [alias] => u-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tražeći da im se preko ljeta odobre građevinski radovi za poslovno-garažni centar na Manušu, investitor – tvrtka “Smal Mall” d.o.o. je gradskim vijećnicima poslala simulaciju budućeg projekta. Prokurator Ibrica Zulfikarpašić poručio je, među ostalim, kako je nesmetana realizacija projekta od interesa za Grad Split jer nudi: “Uređenje trga zapadno od objekta kao mjesto relaksacije u okruženju s puno zelenila”.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

No nakon početka radova dogodilo se ono čemu se nitko nije nadao. Brutalno je uništena Splićanima draga velika pelegrinka koja se nalazila na simulaciji studija 3LHD. Prokurator Zulfikarpašić je rekao da su sve radili po propisima i zbog arheoloških istraživanja, a na upit bi li im u novoj lokacijskoj dozvoli koju čekaju takvo što bilo onemogućeno, rekao je kako su to spekuliranja.

To je samo jedna od iluzija vezanih uz ovaj projekt koje su bolno izišle na vidjelo kako se približava tematska sjednica Gradskog vijeća, a nepoznanica je ostalo puno. Tako tvrtka “Small Mall” iskapa građevinsku jamu po projektu iz 2015., od Studija XXL, a gradskim vijećnicima i javnosti pokazuje simulaciju sasvim drukčijeg projekta koji je izradio studio 3LHD, za koji još nemaju dozvolu, a već se s rušenjem pelegrinke pokazalo da je simulacija lažna.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Veliki gubici

No to nije sve. Iz iste tvrtke proglasili su poslovnom tajnom kako su poslovali u 2022. godini. To možda ne bi bilo važno da, od šest investitora koji su posljednjih 27 godina bili vezani uz poslovno-garažni projekt, pet nije završilo u stečaju. A sadašnji je u 2021. imao gubitak od 62 milijuna kuna. Iz Fine su nam potvrdili kako “Small Mall” d.o.o. još nije poslao godišnji financijski izvještaj za javnu objavu, dakle gradski vijećnici na sjednici u petak neće znati o kakvom je investitoru riječ.

Neće znati ni o kakvom je projektu riječ. Jer građevinska jama se kopa po jednom projektu, a izmjene lokacijske dozvole su zatražene za drugi projekt. No što se želi izmijeniti?

Investitor je najavio da će uskoro predstaviti projekt, umjesto da je to učinio prije nego što je zatražio odobrenje gradskih vijećnika za rad preko ljeta. Neki gradski vijećnici su pokušali doznati nešto više, tako da su postavili vijećnička pitanja, ali su ostali kratkih rukava.

– Znate li o kakvim izmjenama je riječ? Možemo ako hoćete javnosti to prezentirati – predložio je Tomislav Prljević, vijećnik HDZ-a. Ali pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković nije pokazao zahtjev za novu lokacijsku dozvolu koji je podnijela tvrtka “Small Mall” d.o.o.

– Investitor ima valjanu dozvolu, temeljem koje može izvoditi radove. Sve sukladno važećem projektu po kojem je dozvola izdana, a kad će i hoće li ista doživjeti promjene i kakve promjene, u ovom trenutku ne bih prejudicirao. Ne zbog toga što bi to bila neka tajna, nego zbog pravila upravnog postupka koje treba poštovati – odgovorio je Vojković, najavljujući da će javnost tek naknadno doznati o izmjenama projekta.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– U postupku sudjeluju sve zakonom propisane stranke, koje imaju pristup svim potrebnim podacima vezanim uz vođenje ovog upravnog postupka, a javnost će eventualno biti informirana, kada se za to ostvare uvjeti, također sukladno zakonu – zaključio je pročelnik.

Zadnja dozvola

Zadnja građevinska dozvola izdana je 2021. zato što je došlo do izmjene investitora s “Centra Brač” na “Small Mall” d.o.o., a projekt je ostao isti onaj iz 2015., kad je pročelnik za izdavanje dozvola također bio Vojković.

U Mostu smatraju da je zadnja izmjena građevinske dozvole protuzakonito izdana. Njihov vijećnik Tihomir Galić je na sjednici od 18. svibnja ove godine kazao da je uočio nezakonitost u izdavanju građevinske dozvole. Ključna nelegalnost je, tvrdi Galić, u tome da nadležno tijelo graditeljstva nije smjelo primiti zahtjev za promjenu investitora jer je istekao zakonom propisani rok za ispostavljanje izmjene i potvrde glavnog projekta, a kamoli izdati izmjenu i dopunu glavnog projekta. No Vojković se dosad nije na ovo očitovao, zbog čega je Most nedavno izdao priopćenje.

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević je koncem prošle godine na Gradskom vijeću zatražio informaciju oko projekta “Small Mall”, na što je Puljak samo kratko rekao da postoje investitori s kojima se razgovara i da bi projekt uskoro mogao biti gotov. Kad smo iz “Slobodne” zatražili objašnjenje o kojim investitorima se radi i što nude, dobili smo, kako se kaže u narodu – šipak. U svakom slučaju, investitor je šutio o svom projektu, a i Grad je šutio o tome što su pregovarali s investitorom.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Šute, također, arhitekti iz tvrtke 3LHD, koji bi trebali biti kreatori novog projekta. Njih smo upitali da objasne jesu li sudjelovali u obmani tako što su u vizualizaciji prikazali stablo za koje su znali da će se srušiti, a njihova 3D simulacija je poslužila investitoru za uvjeravanje vijećnika i javnosti kako će dobiti uređen zeleni trg, ali se ne javljaju.

Je li pravo građenja isteklo? U materijalima za sjednicu Gradskog vijeća nalazi se nekoliko ugovora. A u Izvješću o stanju lokacije “Small Mall” stoji ovako:

– Pitanje koje se u zadnje vrijeme postavlja u medijima o “istjecanju” prava građenja zbog proteka 20 godina (uz napomenu da je Grad iz prava građenja istupio u prosincu 2003.), normirano je člankom 294. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kaže: “ne bude li na pravu građenja izgrađena zgrada u roku od dvadeset godina od osnutka tog prava, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je pravo građenja bilo osnovano – napominje se u Izvješću.

---

image

Rješenje Studija XXL na temelju natječaja iz 1996.

Studio XXL
---

Dakle, Gradsko vijeće, ako hoće, može (ako postoji većina glasova) donijeti odluku da Grad pokrene sudski postupak da se ukine pravo građenja. Hoće li pravo građenja biti ukinuto, odlučit će sud. S druge strane, u Izvješću se napominje da oko tog dijela Manuša postoji spor koji Grad vodi s prijašnjim vlasnicima parcele. Oni traže da se ukine pravo građenja i hoće povrat imovine.

---

Od natječaja do danas

uglovnica izgubila uglove

 

Razlika između projekata za dvije zgrade, onog za koji je izdana dozvola 2015. i onog čija se simulacija sada predstavlja u javnosti, jest u (ne)poštovanju pravila natječaja za "Centar Bonačić" iz 1996. godine.

Naime, kako stoji u knjizi "Arhitektonski natječaji u Splitu" prof. dr. Darovana Tušeka, u programu natječaja tražila se uglovnica koja će imati "meki ugao" i svi nagrađeni radovi su napravili zgradu oblog pročelja.

Tako su pobjednici natječaja prije 27 godina Jerko Rošin i Emil Šverko imali gotovo kružnu fasadu. Studio XXL je 2015. pratio ideju "meke uglovnice", dok je zgrada od 3LHD-a nešto posve drugo.

Ona nije uglovnica jer je više odmaknuta od raskrižja Vukovarske i Livanjske, a nije ni obla, već je pravokutna.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKRIVEN OD OČIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SKRIVEN OD OČIJU 2 0 6221 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-15 12:18:18 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-15 20:25:13 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-06-15 20:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4559 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U slučaju Small Malla vlada pravi zakon šutnje; projekt je to kojem se najviše priča, a najmanje zna. Još je i - uklet [metakey] => Small Mall, Ibrica Zulfikarpašić, projekt, Gradsko vijeće, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/15\/24865500.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25031661.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25031659.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25031657.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25097425.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25085161.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/24911318.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vizualizacija 3LHD","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Studio XXL","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Do 2026. godine trebali bismo gledati ovakav kompleks na kri\u017eanju Vukovarske i Livanjske ulice Small Mall\/Slobodna Dalmacija<\/p>","","","","

Rje\u0161enje Studija XXL na temelju natje\u010daja iz 1996.<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24865500_1920.jpg":"1920x1080","k_24865500_1280.jpg":"1280x1280","k_24865500_1024.jpg":"1024x1024","k_24865500_640.jpg":"640x640","k_24865500_480.jpg":"480x480","k_24865500_340.jpg":"340x340","k_24865500_220.jpg":"220x220","o_24865500_1280.jpg":"1280x853","o_24865500_1024.jpg":"1024x682","o_24865500_640.jpg":"640x426","o_24865500_480.jpg":"480x320","o_24865500_340.jpg":"340x226","o_24865500_220.jpg":"220x146","h_24865500_1280.jpg":"1280x854","h_24865500_1024.jpg":"1024x683","h_24865500_640.jpg":"640x427","h_24865500_480.jpg":"480x320","h_24865500_340.jpg":"340x227","h_24865500_220.jpg":"220x147","pp_24865500_1280.jpg":"1280x1628","pp_24865500_1024.jpg":"1024x1303","pp_24865500_640.jpg":"640x814","pp_24865500_480.jpg":"480x611","pp_24865500_340.jpg":"340x432","pp_24865500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_25031661_1920.jpg":"1920x1080","k_25031661_1280.jpg":"1280x1280","k_25031661_1024.jpg":"1024x1024","k_25031661_640.jpg":"640x640","k_25031661_480.jpg":"480x480","k_25031661_340.jpg":"340x340","k_25031661_220.jpg":"220x220","o_25031661_1280.jpg":"1280x774","o_25031661_1024.jpg":"1024x619","o_25031661_640.jpg":"640x387","o_25031661_480.jpg":"480x290","o_25031661_340.jpg":"340x205","o_25031661_220.jpg":"220x133","h_25031661_1280.jpg":"1280x854","h_25031661_1024.jpg":"1024x683","h_25031661_640.jpg":"640x427","h_25031661_480.jpg":"480x320","h_25031661_340.jpg":"340x227","h_25031661_220.jpg":"220x147","pp_25031661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25031661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25031661_640.jpg":"640x814","pp_25031661_480.jpg":"480x611","pp_25031661_340.jpg":"340x432","pp_25031661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_25031659_1920.jpg":"1920x1080","k_25031659_1280.jpg":"1280x1280","k_25031659_1024.jpg":"1024x1024","k_25031659_640.jpg":"640x640","k_25031659_480.jpg":"480x480","k_25031659_340.jpg":"340x340","k_25031659_220.jpg":"220x220","o_25031659_1280.jpg":"1280x774","o_25031659_1024.jpg":"1024x619","o_25031659_640.jpg":"640x387","o_25031659_480.jpg":"480x290","o_25031659_340.jpg":"340x205","o_25031659_220.jpg":"220x133","h_25031659_1280.jpg":"1280x854","h_25031659_1024.jpg":"1024x683","h_25031659_640.jpg":"640x427","h_25031659_480.jpg":"480x320","h_25031659_340.jpg":"340x227","h_25031659_220.jpg":"220x147","pp_25031659_1280.jpg":"1280x1628","pp_25031659_1024.jpg":"1024x1303","pp_25031659_640.jpg":"640x814","pp_25031659_480.jpg":"480x611","pp_25031659_340.jpg":"340x432","pp_25031659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_25031657_1920.jpg":"1920x1080","k_25031657_1280.jpg":"1280x1280","k_25031657_1024.jpg":"1024x1024","k_25031657_640.jpg":"640x640","k_25031657_480.jpg":"480x480","k_25031657_340.jpg":"340x340","k_25031657_220.jpg":"220x220","o_25031657_1280.jpg":"1280x701","o_25031657_1024.jpg":"1024x561","o_25031657_640.jpg":"640x350","o_25031657_480.jpg":"480x263","o_25031657_340.jpg":"340x186","o_25031657_220.jpg":"220x120","h_25031657_1280.jpg":"1280x854","h_25031657_1024.jpg":"1024x683","h_25031657_640.jpg":"640x427","h_25031657_480.jpg":"480x320","h_25031657_340.jpg":"340x227","h_25031657_220.jpg":"220x147","pp_25031657_1280.jpg":"1280x1628","pp_25031657_1024.jpg":"1024x1303","pp_25031657_640.jpg":"640x814","pp_25031657_480.jpg":"480x611","pp_25031657_340.jpg":"340x432","pp_25031657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x576","hd_25097425_1920.jpg":"1920x1080","k_25097425_1280.jpg":"1280x1280","k_25097425_1024.jpg":"1024x1024","k_25097425_640.jpg":"640x640","k_25097425_480.jpg":"480x480","k_25097425_340.jpg":"340x340","k_25097425_220.jpg":"220x220","o_25097425_1280.jpg":"1280x921","o_25097425_1024.jpg":"1024x737","o_25097425_640.jpg":"640x460","o_25097425_480.jpg":"480x345","o_25097425_340.jpg":"340x244","o_25097425_220.jpg":"220x158","h_25097425_1280.jpg":"1280x854","h_25097425_1024.jpg":"1024x683","h_25097425_640.jpg":"640x427","h_25097425_480.jpg":"480x320","h_25097425_340.jpg":"340x227","h_25097425_220.jpg":"220x147","pp_25097425_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097425_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097425_640.jpg":"640x814","pp_25097425_480.jpg":"480x611","pp_25097425_340.jpg":"340x432","pp_25097425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1056x652","hd_25085161_1920.jpg":"1920x1080","k_25085161_1280.jpg":"1280x1280","k_25085161_1024.jpg":"1024x1024","k_25085161_640.jpg":"640x640","k_25085161_480.jpg":"480x480","k_25085161_340.jpg":"340x340","k_25085161_220.jpg":"220x220","o_25085161_1280.jpg":"1280x790","o_25085161_1024.jpg":"1024x632","o_25085161_640.jpg":"640x395","o_25085161_480.jpg":"480x296","o_25085161_340.jpg":"340x209","o_25085161_220.jpg":"220x135","h_25085161_1280.jpg":"1280x854","h_25085161_1024.jpg":"1024x683","h_25085161_640.jpg":"640x427","h_25085161_480.jpg":"480x320","h_25085161_340.jpg":"340x227","h_25085161_220.jpg":"220x147","pp_25085161_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085161_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085161_640.jpg":"640x814","pp_25085161_480.jpg":"480x611","pp_25085161_340.jpg":"340x432","pp_25085161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24911318_1920.jpg":"1920x1080","k_24911318_1280.jpg":"1280x1280","k_24911318_1024.jpg":"1024x1024","k_24911318_640.jpg":"640x640","k_24911318_480.jpg":"480x480","k_24911318_340.jpg":"340x340","k_24911318_220.jpg":"220x220","o_24911318_1280.jpg":"1280x854","o_24911318_1024.jpg":"1024x683","o_24911318_640.jpg":"640x427","o_24911318_480.jpg":"480x320","o_24911318_340.jpg":"340x227","o_24911318_220.jpg":"220x146","h_24911318_1280.jpg":"1280x854","h_24911318_1024.jpg":"1024x683","h_24911318_640.jpg":"640x427","h_24911318_480.jpg":"480x320","h_24911318_340.jpg":"340x227","h_24911318_220.jpg":"220x147","pp_24911318_1280.jpg":"1280x1628","pp_24911318_1024.jpg":"1024x1303","pp_24911318_640.jpg":"640x814","pp_24911318_480.jpg":"480x611","pp_24911318_340.jpg":"340x432","pp_24911318_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7650036 Threads: 3 Questions: 1621686657 Slow queries: 4817556 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111040456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/u-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet-1298761 [printLink] => /split/u-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet-1298761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238790 [name] => Small Mall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => small-mall [link] => /tag/small-mall ) [1] => stdClass Object ( [id] => 715309 [name] => Ibrica Zulfikarpašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 23:46:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ibrica-zulfikarpasic [link] => /tag/ibrica-zulfikarpasic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 306776 [name] => projekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt [link] => /tag/projekt ) [3] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKRIVEN OD OČIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U slučaju Small Malla vlada zakon šutnje; projekt je to o kojem se najviše priča, a najmanje zna. Još je i - uklet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/24865500.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vizualizacija 3LHD [mainImageDesc] =>

Do 2026. godine trebali bismo gledati ovakav kompleks na križanju Vukovarske i Livanjske ulice Small Mall/Slobodna Dalmacija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/24865500.jpg [title] =>

Do 2026. godine trebali bismo gledati ovakav kompleks na križanju Vukovarske i Livanjske ulice Small Mall/Slobodna Dalmacija

Vizualizacija 3LHD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25031661.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25031659.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25031657.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25097425.jpg [title] =>

Rješenje Studija XXL na temelju natječaja iz 1996.

Studio XXL ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25085161.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/24911318.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tražeći da im se preko ljeta odobre građevinski radovi za poslovno-garažni centar na Manušu, investitor – tvrtka “Smal Mall” d.o.o. je gradskim vijećnicima poslala simulaciju budućeg projekta. Prokurator Ibrica Zulfikarpašić poručio je, među ostalim, kako je nesmetana realizacija projekta od interesa za Grad Split jer nudi: “Uređenje trga zapadno od objekta kao mjesto relaksacije u okruženju s puno zelenila”.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

No nakon početka radova dogodilo se ono čemu se nitko nije nadao. Brutalno je uništena Splićanima draga velika pelegrinka koja se nalazila na simulaciji studija 3LHD. Prokurator Zulfikarpašić je rekao da su sve radili po propisima i zbog arheoloških istraživanja, a na upit bi li im u novoj lokacijskoj dozvoli koju čekaju takvo što bilo onemogućeno, rekao je kako su to spekuliranja.

To je samo jedna od iluzija vezanih uz ovaj projekt koje su bolno izišle na vidjelo kako se približava tematska sjednica Gradskog vijeća, a nepoznanica je ostalo puno. Tako tvrtka “Small Mall” iskapa građevinsku jamu po projektu iz 2015., od Studija XXL, a gradskim vijećnicima i javnosti pokazuje simulaciju sasvim drukčijeg projekta koji je izradio studio 3LHD, za koji još nemaju dozvolu, a već se s rušenjem pelegrinke pokazalo da je simulacija lažna.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Veliki gubici

No to nije sve. Iz iste tvrtke proglasili su poslovnom tajnom kako su poslovali u 2022. godini. To možda ne bi bilo važno da, od šest investitora koji su posljednjih 27 godina bili vezani uz poslovno-garažni projekt, pet nije završilo u stečaju. A sadašnji je u 2021. imao gubitak od 62 milijuna kuna. Iz Fine su nam potvrdili kako “Small Mall” d.o.o. još nije poslao godišnji financijski izvještaj za javnu objavu, dakle gradski vijećnici na sjednici u petak neće znati o kakvom je investitoru riječ.

Neće znati ni o kakvom je projektu riječ. Jer građevinska jama se kopa po jednom projektu, a izmjene lokacijske dozvole su zatražene za drugi projekt. No što se želi izmijeniti?

Investitor je najavio da će uskoro predstaviti projekt, umjesto da je to učinio prije nego što je zatražio odobrenje gradskih vijećnika za rad preko ljeta. Neki gradski vijećnici su pokušali doznati nešto više, tako da su postavili vijećnička pitanja, ali su ostali kratkih rukava.

– Znate li o kakvim izmjenama je riječ? Možemo ako hoćete javnosti to prezentirati – predložio je Tomislav Prljević, vijećnik HDZ-a. Ali pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković nije pokazao zahtjev za novu lokacijsku dozvolu koji je podnijela tvrtka “Small Mall” d.o.o.

– Investitor ima valjanu dozvolu, temeljem koje može izvoditi radove. Sve sukladno važećem projektu po kojem je dozvola izdana, a kad će i hoće li ista doživjeti promjene i kakve promjene, u ovom trenutku ne bih prejudicirao. Ne zbog toga što bi to bila neka tajna, nego zbog pravila upravnog postupka koje treba poštovati – odgovorio je Vojković, najavljujući da će javnost tek naknadno doznati o izmjenama projekta.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– U postupku sudjeluju sve zakonom propisane stranke, koje imaju pristup svim potrebnim podacima vezanim uz vođenje ovog upravnog postupka, a javnost će eventualno biti informirana, kada se za to ostvare uvjeti, također sukladno zakonu – zaključio je pročelnik.

Zadnja dozvola

Zadnja građevinska dozvola izdana je 2021. zato što je došlo do izmjene investitora s “Centra Brač” na “Small Mall” d.o.o., a projekt je ostao isti onaj iz 2015., kad je pročelnik za izdavanje dozvola također bio Vojković.

U Mostu smatraju da je zadnja izmjena građevinske dozvole protuzakonito izdana. Njihov vijećnik Tihomir Galić je na sjednici od 18. svibnja ove godine kazao da je uočio nezakonitost u izdavanju građevinske dozvole. Ključna nelegalnost je, tvrdi Galić, u tome da nadležno tijelo graditeljstva nije smjelo primiti zahtjev za promjenu investitora jer je istekao zakonom propisani rok za ispostavljanje izmjene i potvrde glavnog projekta, a kamoli izdati izmjenu i dopunu glavnog projekta. No Vojković se dosad nije na ovo očitovao, zbog čega je Most nedavno izdao priopćenje.

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević je koncem prošle godine na Gradskom vijeću zatražio informaciju oko projekta “Small Mall”, na što je Puljak samo kratko rekao da postoje investitori s kojima se razgovara i da bi projekt uskoro mogao biti gotov. Kad smo iz “Slobodne” zatražili objašnjenje o kojim investitorima se radi i što nude, dobili smo, kako se kaže u narodu – šipak. U svakom slučaju, investitor je šutio o svom projektu, a i Grad je šutio o tome što su pregovarali s investitorom.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Šute, također, arhitekti iz tvrtke 3LHD, koji bi trebali biti kreatori novog projekta. Njih smo upitali da objasne jesu li sudjelovali u obmani tako što su u vizualizaciji prikazali stablo za koje su znali da će se srušiti, a njihova 3D simulacija je poslužila investitoru za uvjeravanje vijećnika i javnosti kako će dobiti uređen zeleni trg, ali se ne javljaju.

Je li pravo građenja isteklo? U materijalima za sjednicu Gradskog vijeća nalazi se nekoliko ugovora. A u Izvješću o stanju lokacije “Small Mall” stoji ovako:

– Pitanje koje se u zadnje vrijeme postavlja u medijima o “istjecanju” prava građenja zbog proteka 20 godina (uz napomenu da je Grad iz prava građenja istupio u prosincu 2003.), normirano je člankom 294. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kaže: “ne bude li na pravu građenja izgrađena zgrada u roku od dvadeset godina od osnutka tog prava, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je pravo građenja bilo osnovano – napominje se u Izvješću.

---

image

Rješenje Studija XXL na temelju natječaja iz 1996.

Studio XXL
---

Dakle, Gradsko vijeće, ako hoće, može (ako postoji većina glasova) donijeti odluku da Grad pokrene sudski postupak da se ukine pravo građenja. Hoće li pravo građenja biti ukinuto, odlučit će sud. S druge strane, u Izvješću se napominje da oko tog dijela Manuša postoji spor koji Grad vodi s prijašnjim vlasnicima parcele. Oni traže da se ukine pravo građenja i hoće povrat imovine.

---

Od natječaja do danas

uglovnica izgubila uglove

 

Razlika između projekata za dvije zgrade, onog za koji je izdana dozvola 2015. i onog čija se simulacija sada predstavlja u javnosti, jest u (ne)poštovanju pravila natječaja za "Centar Bonačić" iz 1996. godine.

Naime, kako stoji u knjizi "Arhitektonski natječaji u Splitu" prof. dr. Darovana Tušeka, u programu natječaja tražila se uglovnica koja će imati "meki ugao" i svi nagrađeni radovi su napravili zgradu oblog pročelja.

Tako su pobjednici natječaja prije 27 godina Jerko Rošin i Emil Šverko imali gotovo kružnu fasadu. Studio XXL je 2015. pratio ideju "meke uglovnice", dok je zgrada od 3LHD-a nešto posve drugo.

Ona nije uglovnica jer je više odmaknuta od raskrižja Vukovarske i Livanjske, a nije ni obla, već je pravokutna.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vizualizacija 3LHD Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Studio XXL Ante Čizmić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Vizualizacija 3LHD

Do 2026. godine trebali bismo gledati ovakav kompleks na križanju Vukovarske i Livanjske ulice Small Mall/Slobodna Dalmacija

Studio XXL

Rješenje Studija XXL na temelju natječaja iz 1996.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/u-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet-1298761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c50f4103a3bb9fbb84d03bd621589ad787ed794 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+slu%C4%8Daju+Small+Malla+vlada+zakon+%C5%A1utnje%3B+projekt+je+to+o+kojem+se+najvi%C5%A1e+pri%C4%8Da%2C+a+najmanje+zna.+Jo%C5%A1+je+i+-+uklet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet-1298761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-slucaju-small-malla-vlada-pravi-zakon-sutnje-projekt-je-to-kojem-se-najvise-prica-a-najmanje-zna-jos-je-i-uklet-1298761 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKRIVEN OD OČIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitSKRIVEN OD OČIJU

U slučaju Small Malla vlada zakon šutnje; projekt je to o kojem se najviše priča, a najmanje zna. Još je i - uklet

Piše Sandi Vidulić
15. lipnja 2023. - 22:22
Do 2026. godine trebali bismo gledati ovakav kompleks na križanju Vukovarske i Livanjske ulice Small Mall/Slobodna DalmacijaVizualizacija 3LHD

Tražeći da im se preko ljeta odobre građevinski radovi za poslovno-garažni centar na Manušu, investitor – tvrtka “Smal Mall” d.o.o. je gradskim vijećnicima poslala simulaciju budućeg projekta. Prokurator Ibrica Zulfikarpašić poručio je, među ostalim, kako je nesmetana realizacija projekta od interesa za Grad Split jer nudi: “Uređenje trga zapadno od objekta kao mjesto relaksacije u okruženju s puno zelenila”.

No nakon početka radova dogodilo se ono čemu se nitko nije nadao. Brutalno je uništena Splićanima draga velika pelegrinka koja se nalazila na simulaciji studija 3LHD. Prokurator Zulfikarpašić je rekao da su sve radili po propisima i zbog arheoloških istraživanja, a na upit bi li im u novoj lokacijskoj dozvoli koju čekaju takvo što ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:51