StoryEditorOCM
SplitSkoro tisuću učenika

U ovom dijelu Splita najviše buja život, a škole nema ni na vidiku: ‘Gušimo se u tri smjene, kvart je pred pucanjem!‘

Piše Frano Kiso
8. veljače 2024. - 22:19

Buduće generacije splitske djece dočekat će mnogobrojni novi i nadograđeni vrtići, osnovne škole i u sklopu njih sportske dvorane. Ovaj tjedan su počeli radovi na Pujankama, izdaje se građevinska dozvola za školsku dvoranu kraj OŠ Sućidar, priprema se dokumentacija za dvoranu i dogradnju OŠ Stobreč i OŠ Meje, a u kreditu kojeg je Grad Split dobio od Europske investicijske banke navedene su još i osnovne škole Bol, Žrnovnica, Ravne njive-Neslanovac, Split 3, Lučac...

Svega ima u planovima, osim dijelova grada u kojima život najviše buja, a to su predjeli Mejaša i Kile koji su postali prave građevinske meke i čest izbor za mlade obitelji kojima je podstanarina u centru grada generalno preskupa.

Na Kili će se graditi Dječji vrtić "Kila", izdana je građevinska dozvola, a trenutno se priprema dokumentacija za javnu nabavu za izvođača i ostale učesnike u izgradnji. Međutim, osnovna škola u ovom dijelu Splita ostaje tek puki san pošto nitko iz Banovine javno niti ne spominje njenu gradnju, kamoli da pripremaju projekt, što nam je napomenuo i jedan naš čitatelj.

- Lijepo je čuti da će se nešto skoro graditi i da se neki projekti pripremaju, ali nevjerojatno je kako jedan od najvećih prioriteta po ovom pitanju u gradu Splitu nije niti spomenut, a to je izgradnja osnovne škole na Kili – pojadao nam se stanovnik Kile i dodao da je to žalosno jer su najveće gradilište u Splitu te imaju daleko najveći priljev stanovništva.

Na rubu živaca

Pošto sve kreće i završava s politikom, situaciju oko nedosanjane škole na Kili provjerili s predsjednikom Gradskog kotara Mejaši koji smatra da je ta obrazovna ustanova centralni i životni projekt koji se ne smije odgađati ni zanemarivati.

- Osnovna škola Mejaši se guši u tri smjene, djelatno osoblje je na rubu živaca, a roditelji više ne mogu pratiti ovaj ritam. Kvart je pred pucanjem jer postojeća infrastruktura nije dostatna za svakodnevno cirkuliranje tolikog broja ljudi u prostoru oko škole - tvrdi Toni Piplica uz jasnu konstataciju da je jedini način da se problem prenapučenosti apsolvira jest gradnja nove škole na Kili.

image

Toni Piplica, predsjednik GK Mejaši

 

Nikola Vilić/Cropix

- Grad Split je prošle godine neslužbeno odustao od izgradnje osnovne škole na Kili. Nekoliko puta sam predložio zemljišta zapadno od odlagališta Karepovac, opciju koja nije jeftina, ali nam je jedina – pojašnjava HDZ-ovac te veli da bi izgradnjom ustanove na tom području djeca Kile, Dračevca, Bilica i Mostina konačno imala pravo na obrazovanje kakvo zaslužuju.

Povukao je i zanimljivu paralelu s odlagalištem Karepovac čiji se kapaciteti rapidno smanjuju i rok trajanja odlaganja otpada sve je kraći, a identična je situacija i sa školom. Naš kotar nastavlja rasti po broju stanovnika i ovaj problem će u narednim godinama biti sve veći, upozorava Piplica.

929 učenika

A tko će nam bolje objasniti koliko je nužno rasterećenje mejaške škole od žene koja stoji na čelu ove odgojno-obrazovne institucije i upoznata je sa svim problemima djece i roditelja.

- Upisno područje naše škole je veliko te obuhvaća naselja Mejaši, Dragovode, Kila, Karepovac, Mostine i Dračevac. Trenutno je pohađa 929 učenika i za očekivati je da će ta brojka rasti jer se u kotaru gradi veći broj novih stambenih zgrada – pojašnjava nam ravnateljica Josipa Banić.

image

Josipa Banić, ravnateljica Osnovne škole Mejaši

Nikola Vilić/Cropix

Veli da su formirali 39 razrednih odjela, dok školska zgrada ima 17 učionica te zbog toga nastavu izvode u tri smjene. U takvim uvjetima i s tim brojem učenika, za OŠ Mejaši je nemoguće organizirati rad u jednoj smjeni, a dodatni problem je i to što škola nema adekvatnu kuhinju ni blagovaonicu koju bi svakako trebala imati za prelazak na rad u jednoj smjeni.

- Nova škola na Kili je neophodna kako bi se rasteretila škola Mejaši i prešlo na rad u jednoj smjeni. Mi nismo uključeni u realizaciju izgradnje škole na Kili jer to i nije dio naših ovlasti, a osnivač Grad Split je odgovoran za stvaranje uvjeta za sve splitske škole kako bi 2027. godine mogli prijeći na rad u jednoj smjeni – tvrdi Banić.

Veli da su početkom ove školske godine u ime Vijeća roditelja i Školskog odbora poslali upit Gradu Splitu o realizaciji izgradnje škole na Kili i to zato što se u njihovom Službenom glasniku pod kapitalnim ulaganjima nije se spominjala škola na Kili, nego samo na Sirobuji.

Obećanje iz Grada

- U našem upitu, ponovno smo skrenuli pažnju na problematiku škole Mejaši te naveli sve podatke o broju učenika, razrednih odjela i učionica te sve organizacijske poteškoće s kojima se susrećemo. Od Grada smo dobili odgovor kako su svjesni svega što smo naveli, da nisu odustali od izgradnje škole na Kili, kako se poduzimaju sve potrebne radnje u svrhu realizacije kapitalnog projekta te da osnovna škola na Sirobuji nipošto nije zamjena za onu na Kili - prepričava ravnateljica koja prema tome zaključuje da se radi o dva odvojena kapitalna projekta koja se realiziraju paralelno.

image

Osnovna škola Mejaši

Paun Paunović/Cropix

Govori nam i da bi se izgradnjom škole na Kili njihov broj učenika smanjio za oko 40 posto, dok trenutnu situaciju pokušavaju olakšati organizacijom prijevoza kombijem učenicima s Mostina, Karepovca i udaljenih dijelova Kile.

- Roditelji su svjesni naših materijalnih uvjeta i broja učenika, ali sigurna sam da dijelu njih ne odgovara da im djeca pohađaju nastavu u međusmjeni, niti da im nastava završi navečer. Nekako se svi skupa prilagodimo i u našim uvjetima dobro funkcioniramo, no svakako trebamo težiti boljemu, a to bi za nas bila izgradnja škole na Kili i rasterećenje ove na Mejašima – zaključuje Banić.

Natalitetna slika s istoka Splita najpozitivnija je u cijelom gradu kojega je zahvatio val apartmanizacije i preskupih nekretnina, a lokalni djelatnici, roditelji i učenici ujedinjeni su u istom mišljenju – zaslužujemo normalne uvjete rada, života i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:45