StoryEditorOCM
Splitvelika sramota

U elitnoj splitskoj gimnaziji učenici umiru od vrućine u smrdljivim podrumima: ‘Nemamo klimu, hladimo se lepezama... ‘

Piše Lucija Vujnović
8. rujna 2023. - 20:52

Nakon kratkotrajnog pada temperatura zraka, živa u termometru u Splitu ponovno mjeri temperature do 33 Celzijusova stupnjeva. Prema DHMZ-u, očekuje nas sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. 

Dok se posljednji val turista brčka na plažama i šeta po centru u oskudnoj odjeći, naši školarci polako se privikavaju na početak nove školske godine. 

U zajedničkoj zgradi I. i II. Gimnazije u Splitu, u Teslinoj ulici, ako je suditi po izjavama učenika i roditelja, uvjeti su daleko od idealnih.

image
Joško Šupić/Cropix

Zapravo su očajni. U podrumskim prostorijama i u prizemlju učenici borave po minimalno šest školskih sati dnevno i to bez bilo kakvog klima uređaja, dok su učionice na prvom i drugom katu odavno klimatizirane.

Učionice su ionako skučene, a prozori su malih dimenzija prilagođeni za otvaranje isključivo "na kipu". Zbog toga su, žale nam se učenici, uvjeti nepodnošljivi, a nije moguće ni propisno prozračiti prostor između dvije smjene, jer čim jedni odu doma drugi dođu u školu, a prozore smo već opisali. 

U četvrtak popodne učenici I. Gimnazije imali su skraćene satove, jer se, kako su nam javili, jednostavno nije moglo živjeti od smrada i vrućine u učionicama. Kontaktirali su nas i brojni roditelji gimnazijalaca, najviše onih iz prvih razreda, koji su u šoku nakon što su, požalili su se, iz klimatiziranih osnovnih škola umjesto u elitnu i, vjerovali su, dobro opremljenu gimnaziju došli u smrdljivu saunu.

image
Joško Šupić/Cropix

Danas, u petak, u jutarnjoj smjeni su u tim prostorijama smješteni maturanti II. gimnazije koji su na pitanje "je li vam vruće", jasno i svi uglas uzviknuli - DA! Neki su donijeli i lepeze, a neki se hlade i udžbenicima ili radnim bilježnicama... 

- Teško izdržimo, ali što ćemo... Prevruće je, pa se hladimo lepezama ili udžbenicima. Profesori nas ne smiju puštati s nastave, ponekad nas puste pet minuta ranije jer ne možemo izdržati vrućine u razredu - kaže maturantica II. Gimnazije. 

A pobunili su se i roditelji učenika kojima nije jasno kako je moguće da jedna elitna splitska gimnazija ovo dopušta. 

- Po grada se još kupa, dici nikad ranije nije počela škola... Školski kalendar skrojen je po purgerima skijašima, a naša se dica i profesori kuvaju u znoju - kaže jedan od roditelja maturanata škole. 

image
Joško Šupić/Cropix

Dubljim uvidom u situaciju, doznali smo da je problem kompleksniji nego što se naizgled čini, a tiče se neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. 

Generacije učenika škole koje su prošle davno kroz hodnike ove ustanove prisjećaju se vrućina jer ovaj problem postoji već godinama, čak i desetljećima. Godine 2019. pisali smo o istoj situaciji, no ništa se nije promijenilo. 

Naime, u zgradi se nalaze osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti - OŠ Spinut, Sveučilište u Splitu te je dio zgrade pod Županijom koja je, kažu ravnateljice gimnazija, odobrila projekt za energetsku obnovu i sustav klimatizacije. 

- Problem smo pokušali riješiti na sastancima sa županom Blaženkom Bobanom i pročelnikom Tomislavom Đonlićem te smo ih molili smo da nam odobre sredstva, no rečeno nam je da trenutno nema sredstava - poručila je ravnateljica I. Gimnazije Dobrila Gotovac Stipaničev.

A ravnateljica II. Gimnazije Ivanka Kovačević, koja je na ovoj poziciji još od 2000. godine, tvrdi da je ove godine osobito izazovno. 

image

Ivanka Kovačević, ravnateljica II.Gimnazije

Joško Šupić/Cropix

- Nekako uspijemo premostiti problem s vrućinama, no puno se učenika i roditelja bune i potpuno ih razumijem. Tijekom lipnja smo od pročelnika dobili odobrenje da unajmimo klime u periodu dok se piše državna matura i to nam je puno značilo.

Domar bi došao ujutro u pet da rashladi prostor i tako je to već tri, četiri godine. Za najam tih klima izdvaja preko 20 tisuća kuna za mjesec dana za dva kata. Sad to pomnožite i uvrstite u formulu, pa jesmo li mogli već imati ugrađene zlatne klime? No, nemamo dozvole da se upustimo u takav projekt - poručila je. 

Potrebno je ugraditi 16 klimatskih uređaja koji bi bili raspoređeni u podrumu i u prizemlju. 

- Puno toga treba promijeniti uključujući i elektroinstalacije koje su jako loše, a ponekad nam iskoče i osigurači kad koristimo ove postojeće klima uređaje. Svjesni smo da je riječ o velikim investicijama za koje treba puno vremena.

Trenutno su u tijeku radovi koje provodi Sveučilište i sretni smo da se radi hidrant u školi, moramo to izdržati za opće dobro - kaže dok se u njezinom uredu čuju zvukovi bušenja i lupanja tijekom izvođenja građevinskih radova. 

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Neki su roditelji čak predložili da doniraju novac za ugradnju uređaja, no ne možemo ništa poduzeti budući da nismo vlasnici cijeloga prostora. Cilj je da se to napravi, to je velika stvar i važno je. Nakon toga bi išao proces etažiranja, klimatizacije i energetske obnove.

Kad će to biti, kaže, ne zna, no činjenica je da se politički odnosi odražavaju na djecu te da zahvaća dvije gimnazije, a svaka od njih ima preko 600 učenika. 

- Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo krasnu djecu, pristojne i dobre učenike koji zaslužuju bolje uvjete da mogu marljivo i mirno raditi i učiti kako bi ostvarili svoj potpuni potencijal. Žao mi je zbog djece... Ja mogu nabaviti računala, promijeniti parkete, ali ne i ovako velike investicije. Oni određuju našu sudbinu... 

No jedna stvar ipak nije jasna: kako to da je većina splitskih škola odavno klimatizirana, a ova nije? I tako već godinama. I bi li u Županiji bili malo agilniji da je u pitanju zgrada u kojoj oni koji odlučuju provode sate bez klime? Sigurno bi se odavno našlo neke rješenje i novci.

U nadi da nećemo i dogodine opet pisati na ovu temu, poslali smo upit i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavu Đonliću.

- Zgrada I. i II. Gimnazije trenutno je u postupku etažiranja i utvrđivanja suvlasničkih dijelova između Grada, Županije i Sveučilištau Splitu.

U dogovoru sa Sveučilištem izrađen je projekt klimatizacije cijeloga objekta te su sa strane Sveučilišta započeti radovi na objektu. Nakon što se dovrši prva faza radova (Sveučilište) namjera je pristupiti klimatiziranju učionica I. i II. Gimnazije - poručio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:21