stdClass Object ( [id] => 1274736 [title] => Jedan od tvoraca novog ‘Marjana‘ otkriva što će Splićani dobiti od ovog projekta: ‘Ni u Rovinju mnogi nisu vjerovali‘ [alias] => tvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jučer smo objavili prvi dio intervjua sa Silvijem Novakom, jednim od partnera iz zagrebačkog Arhitektonskog studija 3LHD, čiji je tim projektirao novi hotel "Marjan" na splitskoj zapadnoj obali.

Doznali smo sve o novom ‘Marjanu‘: kako će izgledati, kako će se otvoriti Splićanima, na krovu se sprema nešto posebno

Potom smo s razgovora o budućem izgledu hotela - ilustriranog nizom ekskluzivno ustupljenih računalnih vizualizacija - prešli na pitanja o mogućnosti turističkog rebrendiranja Splita i o iskustvima s time u Rovinju. Novak iz pozicije arhitekta govori i o tome što smatra glavnim problemom hrvatskog turizma, a posebno smo se osvrnuli i na prethodne projekte 3LHD-a u Splitu - Rivu i Spaladium Arenu.

Može li novi hotel "Marjan" biti tzv. "game changer"? Još se u Splitu, otkako je u njemu buknuo turizam mahom apartmanskog tipa, nije u hotelijerstvu dogodilo nešto ovako radikalno što potencijalno podiže kategoriju i samom gradu…

- Kao prvo, sama lokacija na zapadnoj obali je par excellence, a "Marjan" je imao veliki utjecaj na život grada još od 60-ih. Ipak se tu radi o 285 smještajnih jedinica i o sto milijuna eura dodatnih ulaganja.

---

image

Dio hotelskog lobbyja novog hotela "Marjan"

Lissoni&Partners
---

Je li to hotel kakav ovaj grad - recimo tako - zaslužuje? Može li Split sa svojim sadržajima izvan hotela uspjeti produžiti sezonu i promijeniti profil gostiju?

- Našem investitoru je jako važno upravo to da produži sezonu i siguran sam kako oni smatraju da to jest moguće, da se to mora dogoditi i da hoće jer ih zanima isključivo cjelogodišnji rad hotela. Pazite, mnogi su bili skeptični da je istarski gradić Rovinj moguće dovesti, prije svega zahvaljujući "Adrisu", do ovog što on danas jest u turizmu. Rovinj je krasan, ali ipak gradić u kojem je mnogima bilo teško zamisliti cjelogodišnji turizam. Svojim današnjim rezultatima oni dokazuju da ozbiljno rade cijelu godinu i da se tamo - naravno ne kao ljeti - ozbiljni prihodi ostvaruju i u ostatku godine. Prije desetak godina u to nitko nije vjerovao. Pa kad sad usporedite 15.000 stanovnika Rovinja sa 180.000 stanovnika Splita, uz sve njegovo povijesno i kulturno nasljeđe i prirodne prednosti, ne vidimo razlog zašto to ne bi uspjelo i ovdje. Split itekako ima što ponuditi i preko zime.

Ali zasad ipak ne privlači i platežno najmoćnije goste. Možda je ovo mamac za njih, kakva su rovinjska iskustva s tom klasom turista?

- Nećete vjerovati što je možda trenutno najveća mana "Grand Park Hotela"! To što nema veći broj najluksuznijih smještajnih jedinica, za kojima je potražnja veća od ponude. Treba dodati da su prethodne tri godine najbogatiji europski turisti nerado putovali na jako daleke destinacije, svi su iz garaža izvadili svoje luksuzne automobile i došli u Rovinj. Možda je i to jedan od razloga zašto je vrlo brzo postao jako prepoznatljiv. Kako dolazi do normalizacije s pandemijom, potražnja i dalje raste i Rovinj radi bolje nego ikad prije.

Raširili smo temu, više poslovno, ali zapravo arhitektura utječe i na to hoćete li zadržati takve goste?

- Apsolutno.

Zato i dalje inzistiram: je li moguće da jedan hotel "Marjan" samim time doda "zvjezdice" samom gradu? Jer ovdje, evo, pričamo i o javnom prostoru u sklopu njega, ali i profilu gostiju koji se neće kretati samo njime, već i gradom.

---

image

Silvije Novak (lijevo) s Tomislavom Popovićem, predsjednikom uprave "Maistre", na predstavljanju projekta novog hotela "Marjan" u Splitu
 

Saša Burić/Cropix
---

- Kao što znate, mi s "Adrisom" surađujemo odavno - od hotela "Lone" koji je otvoren ima već dvanaest godina, preko "Adriatica" do "Grand Park Hotela ". Nakon toliko godina suradnje u Rovinju nismo više u klasičnom odnosu investitora i projektanta nego je jako važno da mi unaprijed razumijemo ciljeve investitora i smatramo da svojom arhitekturom itekako možemo utjecati na kreiranje same ponude i programa. Od uključivanja građanstva u konzumiranje tog projekta do toga kakvom se gostu zapravo želiš obratiti.

Bitno pitanje: kojeg građanstva? Konzumacija jamačno neće biti jeftina. Teretana u "Marjanu" neće koštati kao ona u atomskom skloništu na Splitu 3, primjerice... Tu se pojavljuje taj socijalni moment. Javni prostor - da, ali za koga?

- Istina, ali usudio bih se reći da će isti taj građanin platiti kavu na Piazza San Marco 10 eura, a da ni ne trepne, a u svom gradu to mu i nije baš neka fora. Kvaliteta usluge ima svoju cijenu i jako je bitno što još osim kave možete za tu cijenu ponuditi. Nama je jasno da to nije za svakoga, ali moramo ići prema turističkim objektima gdje su prihodi po gostu veći, jer u protivnom infrastruktura neće izdržati. Općenito govoreći, sadržaji moraju biti prilagođeni i jednima i drugima i samo tako možemo razvijati uspješni turizam. Kao što ne možemo raditi muzeje samo za turiste ili samo za građane, to se jednako odnosi i na ugostiteljstvo, zabavne i kulturne programe, ali i plaže. A da će socijalnih razlika biti i da ih ima, to je društvo kakvo smo izabrali. Ali, i dalje pričamo o sinergiji.

---

image

Budući pogled s mora na hotel "Marjan"

3LHD
---

Kad smo već krenuli u te šire teme, što je po vama - iz perspektive arhitekta - osnovni problem hrvatskog turizma?

- Na hrvatskoj je obali 60-ih i 70-ih godina nastalo gotovo 250 hotela i turističkih naselja, a dio njih su remek djela svjetske arhitektonske turističke baštine toga vremena. Od Čičin-Šainovog "Libertasa" u Dubrovniku i Salajevog "Maestrala" u Brelima, preko Perkovićevog "Marjana", Magaševog "Haludova", pa do Bregovčevog "Ambasadora" u Opatiji ili "Edena" u Rovinju.

A od 90-ih do danas na toj istoj obali podignut je, usudio bih se reći, jednoznamenkasti broj novih "greenfield" hotela i deseci tisuća apartmana s kojima smo potpuno uzurpirali obalu. Hoću reći - bilo da se radi o novom hotelu ili zamjenskom objektu u medijskom prostoru se često diže prašina, dok apartmanizacija nekontrolirano buja.

Hrvatska je zemlja s daleko najmanjim postotkom hotela u ukupnom turističkom kapacitetu u cijeloj Europi. Prošle godine bili ste svjedokom medijske buke oko izgradnje hotela "Valkane" u Puli koji se nalazi 150 metara od obale, a navodno će je uzurpirati, bez obzira na to što ne graniči s njom. Taj hotel ima 180 soba ili 360 kreveta. A prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku u posljednjih deset godina na području grada Pule svake godine u privatnom smještaju nastanu tri kapaciteta hotela "Valkane". Svi hrvatski gradovi na obali imaju slične statistike.

Smatramo da je to stvarni problem hrvatskog turizma. Po nama, došlo je do zamjena teza - privatni interes postao je javni interes, a javni interes se želi prezentirati kao privatni interes. Očito je da ni onima lijevima ni onima desnima nije u interesu suočiti se s problemom da je gotovo cijela nacija umočena u taj biznis drugog "neoporezivog" dohotka.

---

image

Tim Arhitektonskog studija 3LHD u svom uredskom prostoru smještenom u bivšem zagrebačkom kinu "Urania"

---

---

O Rivi i Spaladium Areni: Ne osjećamo se krivima za ‘vješala‘

U Splitu je 3LHD već ostavio dva snažna arhitektonska "otiska". Prvi na samoj Rivi i odmah su krenuli komentari o "vješalima". Bili ste predvidjeli i unificiranu ugostiteljsku opremu, stolice koje i nisu bile baš najudobnije, da bi s vremenom tamo bile iznesene doslovce fotelje i sad je to daleko od vaše vizije. Kako vidite današnje stanje?

- Da, tema Rive je vrlo osjetljiva. Prošlo je 15 godina od uređenja... Iako nam uniformirana ugostiteljska oprema nije bila glavni cilj, mi smo se tada bili zapitali: ako to može jedan živi i šaroliki Pariz - gdje su manje-više sve vanjske stolice u kafićima, pa čak i parkovima, iste tipologije - neki standard valjda može biti uveden i na splitskoj Rivi. Vjerojatno smo tu pogriješili. Možda smo zaboravili na običaj dvosatnog sjedenja uz kavu, no svaka zona nekog urbaniteta ili civilizacije mora imati stanovitu dozu uniformiranosti. Mi mislimo da je ovakva Riva kakva je sada, a pri tome govorimo o terasama kafića i restorana, izraz jednog ogromnog komunalnog nereda.

Svake godine kad ponovno dođemo tamo imamo dojam da je taj komunalni nered sve veći i veći. I svaki kafić želi još nešto dodati na tu Rivu i iskočiti s nečim u odnosu na druge. Čemu ta potreba zapunjavanja plohe?! Po nama kauč ne pripada javnom prostoru, jer javni prostor nije isto što i turistički resort. Ili možda jest?

Osjećate li se imalo krivima za rasvjetna "vješala" i tende koje se kvare?

- Nimalo. Danas bismo ponovili isto. Riva je par excellence prostor ispred jedne Dioklecijanove palače, gdje očekujete da se neki novac troši na održavanje njezine urbane opreme, uključujući i tende. Naučili smo u socijalizmu da kad si nešto napravio da je to - to. A nije. Treba itekako održavati. Prošlo je 15 godina pa je krajnje vrijeme da se tamo napravi malo čišćenja i neke stvari vrate na početak.

Drugi vaš markantni projekt u Splitu je nesretna Spaladium Arena. Kad kažem nesretna mislim na nedovršenost kompletnog projekta.

- Apsolutno nam je žao zbog svega što se događa oko Spaladium Arene jer mislimo da smo napravili jednu od najboljih arena u ovom djelu Europe, da se doista radi o vrlo uspjeloj dvorani, ako govorimo o atmosferi koju je u njoj moguće postići bilo na nekom koncertu ili utakmici u tako velikom prostoru.

Dobili smo mnogo pohvala stručnjaka na račun njezine multifunkcionalnosti, ispala je doista polivalentna - evo, vidjeli smo da se i bazen uspješno uklopio u nju. Ali, da to izvana izgleda apokaliptički i da taj projekt nikad nije završen jest tužno i jako nam je žao jer tek tada bi on dobio svoju punu formu i bio bi fizibilan i svrsishodan. Koncepcija školjke te dvorane, nagib tribina i vizualna linija pogoduju stvaraju svojevrsnog grotla, a to je ono što se traži i na koncertu i na utakmici. Arhitektura prostora utječe na taj adrenalin.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di smo mi u priči? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => di smo mi u priči? 2 0 6672 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-20 10:39:57 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-22 10:08:06 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-21 21:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4067 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tvorac budućeg hotela Marjan otkriva što će Splićani dobiti od ovog velikog projekta: 'Pogledajte samo Rovinj...' [metakey] => Silvije Novak, 3LHD, Hotel Marjan, Adris, Maistra [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24549851.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24363247.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24549852.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24549853.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24549854.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["3LHD","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","Lissoni&Partners","Lissoni&Partners"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Budu\u0107i pogled s mora na hotel \u201dMarjan\u201d<\/p>","

Silvije Novak (lijevo) s Tomislavom Popovi\u0107em, predsjednikom uprave \u201dMaistre\u201d, na predstavljanju projekta novog hotela \u201dMarjan\u201d u Splitu
\n\u00a0<\/p>","

Tim Arhitektonskog studija 3LHD u svom uredskom prostoru smje\u0161tenom u biv\u0161em zagreba\u010dkom kinu \u201dUrania\u201d<\/p>","

Dio hotelskog lobbyja novog hotela \u201dMarjan\u201d<\/p>","

Hotelski lobby novog hotela \u201dMarjan\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24549851_1920.jpg":"1920x1080","k_24549851_1280.jpg":"1280x1280","k_24549851_1024.jpg":"1024x1024","k_24549851_640.jpg":"640x640","k_24549851_480.jpg":"480x480","k_24549851_340.jpg":"340x340","k_24549851_220.jpg":"220x220","o_24549851_1280.jpg":"1280x853","o_24549851_1024.jpg":"1024x682","o_24549851_640.jpg":"640x426","o_24549851_480.jpg":"480x320","o_24549851_340.jpg":"340x226","o_24549851_220.jpg":"220x146","h_24549851_1280.jpg":"1280x854","h_24549851_1024.jpg":"1024x683","h_24549851_640.jpg":"640x427","h_24549851_480.jpg":"480x320","h_24549851_340.jpg":"340x227","h_24549851_220.jpg":"220x147","pp_24549851_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549851_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549851_640.jpg":"640x814","pp_24549851_480.jpg":"480x611","pp_24549851_340.jpg":"340x432","pp_24549851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1058","hd_24363247_1920.jpg":"1920x1080","k_24363247_1280.jpg":"1280x1280","k_24363247_1024.jpg":"1024x1024","k_24363247_640.jpg":"640x640","k_24363247_480.jpg":"480x480","k_24363247_340.jpg":"340x340","k_24363247_220.jpg":"220x220","o_24363247_1280.jpg":"1280x705","o_24363247_1024.jpg":"1024x564","o_24363247_640.jpg":"640x352","o_24363247_480.jpg":"480x264","o_24363247_340.jpg":"340x187","o_24363247_220.jpg":"220x121","h_24363247_1280.jpg":"1280x854","h_24363247_1024.jpg":"1024x683","h_24363247_640.jpg":"640x427","h_24363247_480.jpg":"480x320","h_24363247_340.jpg":"340x227","h_24363247_220.jpg":"220x147","pp_24363247_1280.jpg":"1280x1628","pp_24363247_1024.jpg":"1024x1303","pp_24363247_640.jpg":"640x814","pp_24363247_480.jpg":"480x611","pp_24363247_340.jpg":"340x432","pp_24363247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1139","hd_24549852_1920.jpg":"1920x1080","k_24549852_1280.jpg":"1280x1280","k_24549852_1024.jpg":"1024x1024","k_24549852_640.jpg":"640x640","k_24549852_480.jpg":"480x480","k_24549852_340.jpg":"340x340","k_24549852_220.jpg":"220x220","o_24549852_1280.jpg":"1280x759","o_24549852_1024.jpg":"1024x607","o_24549852_640.jpg":"640x379","o_24549852_480.jpg":"480x284","o_24549852_340.jpg":"340x201","o_24549852_220.jpg":"220x130","h_24549852_1280.jpg":"1280x854","h_24549852_1024.jpg":"1024x683","h_24549852_640.jpg":"640x427","h_24549852_480.jpg":"480x320","h_24549852_340.jpg":"340x227","h_24549852_220.jpg":"220x147","pp_24549852_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549852_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549852_640.jpg":"640x814","pp_24549852_480.jpg":"480x611","pp_24549852_340.jpg":"340x432","pp_24549852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24549853_1920.jpg":"1920x1080","k_24549853_1280.jpg":"1280x1280","k_24549853_1024.jpg":"1024x1024","k_24549853_640.jpg":"640x640","k_24549853_480.jpg":"480x480","k_24549853_340.jpg":"340x340","k_24549853_220.jpg":"220x220","o_24549853_1280.jpg":"1280x852","o_24549853_1024.jpg":"1024x682","o_24549853_640.jpg":"640x426","o_24549853_480.jpg":"480x319","o_24549853_340.jpg":"340x226","o_24549853_220.jpg":"220x146","h_24549853_1280.jpg":"1280x854","h_24549853_1024.jpg":"1024x683","h_24549853_640.jpg":"640x427","h_24549853_480.jpg":"480x320","h_24549853_340.jpg":"340x227","h_24549853_220.jpg":"220x147","pp_24549853_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549853_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549853_640.jpg":"640x814","pp_24549853_480.jpg":"480x611","pp_24549853_340.jpg":"340x432","pp_24549853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24549854_1920.jpg":"1920x1080","k_24549854_1280.jpg":"1280x1280","k_24549854_1024.jpg":"1024x1024","k_24549854_640.jpg":"640x640","k_24549854_480.jpg":"480x480","k_24549854_340.jpg":"340x340","k_24549854_220.jpg":"220x220","o_24549854_1280.jpg":"1280x852","o_24549854_1024.jpg":"1024x682","o_24549854_640.jpg":"640x426","o_24549854_480.jpg":"480x319","o_24549854_340.jpg":"340x226","o_24549854_220.jpg":"220x146","h_24549854_1280.jpg":"1280x854","h_24549854_1024.jpg":"1024x683","h_24549854_640.jpg":"640x427","h_24549854_480.jpg":"480x320","h_24549854_340.jpg":"340x227","h_24549854_220.jpg":"220x147","pp_24549854_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549854_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549854_640.jpg":"640x814","pp_24549854_480.jpg":"480x611","pp_24549854_340.jpg":"340x432","pp_24549854_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8051356 Threads: 4 Questions: 1668449726 Slow queries: 4965294 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112195122 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj-1274736 [printLink] => /split/tvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj-1274736?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 709926 [name] => Silvije Novak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 20:55:10 [main_article_id] => 0 [alias] => silvije-novak [link] => /tag/silvije-novak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 30146 [name] => 3lhd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 3lhd [link] => /tag/3lhd ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236432 [name] => Hotel Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-marjan [link] => /tag/hotel-marjan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 218455 [name] => adris [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adris [link] => /tag/adris ) [4] => stdClass Object ( [id] => 371255 [name] => maistra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maistra [link] => /tag/maistra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di smo mi u priči? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan od tvoraca novog ‘Marjana‘ otkriva što će Splićani dobiti od ovog projekta: ‘Ni u Rovinju mnogi nisu vjerovali‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-12-19-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549851.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 3LHD [mainImageDesc] =>

Budući pogled s mora na hotel ”Marjan”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549851.jpg [title] =>

Budući pogled s mora na hotel ”Marjan”

3LHD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24363247.jpg [title] =>

Silvije Novak (lijevo) s Tomislavom Popovićem, predsjednikom uprave ”Maistre”, na predstavljanju projekta novog hotela ”Marjan” u Splitu
 

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549852.jpg [title] =>

Tim Arhitektonskog studija 3LHD u svom uredskom prostoru smještenom u bivšem zagrebačkom kinu ”Urania”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549853.jpg [title] =>

Dio hotelskog lobbyja novog hotela ”Marjan”

Lissoni&Partners ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549854.jpg [title] =>

Hotelski lobby novog hotela ”Marjan”

Lissoni&Partners ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jučer smo objavili prvi dio intervjua sa Silvijem Novakom, jednim od partnera iz zagrebačkog Arhitektonskog studija 3LHD, čiji je tim projektirao novi hotel "Marjan" na splitskoj zapadnoj obali.

Doznali smo sve o novom ‘Marjanu‘: kako će izgledati, kako će se otvoriti Splićanima, na krovu se sprema nešto posebno

Potom smo s razgovora o budućem izgledu hotela - ilustriranog nizom ekskluzivno ustupljenih računalnih vizualizacija - prešli na pitanja o mogućnosti turističkog rebrendiranja Splita i o iskustvima s time u Rovinju. Novak iz pozicije arhitekta govori i o tome što smatra glavnim problemom hrvatskog turizma, a posebno smo se osvrnuli i na prethodne projekte 3LHD-a u Splitu - Rivu i Spaladium Arenu.

Može li novi hotel "Marjan" biti tzv. "game changer"? Još se u Splitu, otkako je u njemu buknuo turizam mahom apartmanskog tipa, nije u hotelijerstvu dogodilo nešto ovako radikalno što potencijalno podiže kategoriju i samom gradu…

- Kao prvo, sama lokacija na zapadnoj obali je par excellence, a "Marjan" je imao veliki utjecaj na život grada još od 60-ih. Ipak se tu radi o 285 smještajnih jedinica i o sto milijuna eura dodatnih ulaganja.

---

image

Dio hotelskog lobbyja novog hotela "Marjan"

Lissoni&Partners
---

Je li to hotel kakav ovaj grad - recimo tako - zaslužuje? Može li Split sa svojim sadržajima izvan hotela uspjeti produžiti sezonu i promijeniti profil gostiju?

- Našem investitoru je jako važno upravo to da produži sezonu i siguran sam kako oni smatraju da to jest moguće, da se to mora dogoditi i da hoće jer ih zanima isključivo cjelogodišnji rad hotela. Pazite, mnogi su bili skeptični da je istarski gradić Rovinj moguće dovesti, prije svega zahvaljujući "Adrisu", do ovog što on danas jest u turizmu. Rovinj je krasan, ali ipak gradić u kojem je mnogima bilo teško zamisliti cjelogodišnji turizam. Svojim današnjim rezultatima oni dokazuju da ozbiljno rade cijelu godinu i da se tamo - naravno ne kao ljeti - ozbiljni prihodi ostvaruju i u ostatku godine. Prije desetak godina u to nitko nije vjerovao. Pa kad sad usporedite 15.000 stanovnika Rovinja sa 180.000 stanovnika Splita, uz sve njegovo povijesno i kulturno nasljeđe i prirodne prednosti, ne vidimo razlog zašto to ne bi uspjelo i ovdje. Split itekako ima što ponuditi i preko zime.

Ali zasad ipak ne privlači i platežno najmoćnije goste. Možda je ovo mamac za njih, kakva su rovinjska iskustva s tom klasom turista?

- Nećete vjerovati što je možda trenutno najveća mana "Grand Park Hotela"! To što nema veći broj najluksuznijih smještajnih jedinica, za kojima je potražnja veća od ponude. Treba dodati da su prethodne tri godine najbogatiji europski turisti nerado putovali na jako daleke destinacije, svi su iz garaža izvadili svoje luksuzne automobile i došli u Rovinj. Možda je i to jedan od razloga zašto je vrlo brzo postao jako prepoznatljiv. Kako dolazi do normalizacije s pandemijom, potražnja i dalje raste i Rovinj radi bolje nego ikad prije.

Raširili smo temu, više poslovno, ali zapravo arhitektura utječe i na to hoćete li zadržati takve goste?

- Apsolutno.

Zato i dalje inzistiram: je li moguće da jedan hotel "Marjan" samim time doda "zvjezdice" samom gradu? Jer ovdje, evo, pričamo i o javnom prostoru u sklopu njega, ali i profilu gostiju koji se neće kretati samo njime, već i gradom.

---

image

Silvije Novak (lijevo) s Tomislavom Popovićem, predsjednikom uprave "Maistre", na predstavljanju projekta novog hotela "Marjan" u Splitu
 

Saša Burić/Cropix
---

- Kao što znate, mi s "Adrisom" surađujemo odavno - od hotela "Lone" koji je otvoren ima već dvanaest godina, preko "Adriatica" do "Grand Park Hotela ". Nakon toliko godina suradnje u Rovinju nismo više u klasičnom odnosu investitora i projektanta nego je jako važno da mi unaprijed razumijemo ciljeve investitora i smatramo da svojom arhitekturom itekako možemo utjecati na kreiranje same ponude i programa. Od uključivanja građanstva u konzumiranje tog projekta do toga kakvom se gostu zapravo želiš obratiti.

Bitno pitanje: kojeg građanstva? Konzumacija jamačno neće biti jeftina. Teretana u "Marjanu" neće koštati kao ona u atomskom skloništu na Splitu 3, primjerice... Tu se pojavljuje taj socijalni moment. Javni prostor - da, ali za koga?

- Istina, ali usudio bih se reći da će isti taj građanin platiti kavu na Piazza San Marco 10 eura, a da ni ne trepne, a u svom gradu to mu i nije baš neka fora. Kvaliteta usluge ima svoju cijenu i jako je bitno što još osim kave možete za tu cijenu ponuditi. Nama je jasno da to nije za svakoga, ali moramo ići prema turističkim objektima gdje su prihodi po gostu veći, jer u protivnom infrastruktura neće izdržati. Općenito govoreći, sadržaji moraju biti prilagođeni i jednima i drugima i samo tako možemo razvijati uspješni turizam. Kao što ne možemo raditi muzeje samo za turiste ili samo za građane, to se jednako odnosi i na ugostiteljstvo, zabavne i kulturne programe, ali i plaže. A da će socijalnih razlika biti i da ih ima, to je društvo kakvo smo izabrali. Ali, i dalje pričamo o sinergiji.

---

image

Budući pogled s mora na hotel "Marjan"

3LHD
---

Kad smo već krenuli u te šire teme, što je po vama - iz perspektive arhitekta - osnovni problem hrvatskog turizma?

- Na hrvatskoj je obali 60-ih i 70-ih godina nastalo gotovo 250 hotela i turističkih naselja, a dio njih su remek djela svjetske arhitektonske turističke baštine toga vremena. Od Čičin-Šainovog "Libertasa" u Dubrovniku i Salajevog "Maestrala" u Brelima, preko Perkovićevog "Marjana", Magaševog "Haludova", pa do Bregovčevog "Ambasadora" u Opatiji ili "Edena" u Rovinju.

A od 90-ih do danas na toj istoj obali podignut je, usudio bih se reći, jednoznamenkasti broj novih "greenfield" hotela i deseci tisuća apartmana s kojima smo potpuno uzurpirali obalu. Hoću reći - bilo da se radi o novom hotelu ili zamjenskom objektu u medijskom prostoru se često diže prašina, dok apartmanizacija nekontrolirano buja.

Hrvatska je zemlja s daleko najmanjim postotkom hotela u ukupnom turističkom kapacitetu u cijeloj Europi. Prošle godine bili ste svjedokom medijske buke oko izgradnje hotela "Valkane" u Puli koji se nalazi 150 metara od obale, a navodno će je uzurpirati, bez obzira na to što ne graniči s njom. Taj hotel ima 180 soba ili 360 kreveta. A prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku u posljednjih deset godina na području grada Pule svake godine u privatnom smještaju nastanu tri kapaciteta hotela "Valkane". Svi hrvatski gradovi na obali imaju slične statistike.

Smatramo da je to stvarni problem hrvatskog turizma. Po nama, došlo je do zamjena teza - privatni interes postao je javni interes, a javni interes se želi prezentirati kao privatni interes. Očito je da ni onima lijevima ni onima desnima nije u interesu suočiti se s problemom da je gotovo cijela nacija umočena u taj biznis drugog "neoporezivog" dohotka.

---

image

Tim Arhitektonskog studija 3LHD u svom uredskom prostoru smještenom u bivšem zagrebačkom kinu "Urania"

---

---

O Rivi i Spaladium Areni: Ne osjećamo se krivima za ‘vješala‘

U Splitu je 3LHD već ostavio dva snažna arhitektonska "otiska". Prvi na samoj Rivi i odmah su krenuli komentari o "vješalima". Bili ste predvidjeli i unificiranu ugostiteljsku opremu, stolice koje i nisu bile baš najudobnije, da bi s vremenom tamo bile iznesene doslovce fotelje i sad je to daleko od vaše vizije. Kako vidite današnje stanje?

- Da, tema Rive je vrlo osjetljiva. Prošlo je 15 godina od uređenja... Iako nam uniformirana ugostiteljska oprema nije bila glavni cilj, mi smo se tada bili zapitali: ako to može jedan živi i šaroliki Pariz - gdje su manje-više sve vanjske stolice u kafićima, pa čak i parkovima, iste tipologije - neki standard valjda može biti uveden i na splitskoj Rivi. Vjerojatno smo tu pogriješili. Možda smo zaboravili na običaj dvosatnog sjedenja uz kavu, no svaka zona nekog urbaniteta ili civilizacije mora imati stanovitu dozu uniformiranosti. Mi mislimo da je ovakva Riva kakva je sada, a pri tome govorimo o terasama kafića i restorana, izraz jednog ogromnog komunalnog nereda.

Svake godine kad ponovno dođemo tamo imamo dojam da je taj komunalni nered sve veći i veći. I svaki kafić želi još nešto dodati na tu Rivu i iskočiti s nečim u odnosu na druge. Čemu ta potreba zapunjavanja plohe?! Po nama kauč ne pripada javnom prostoru, jer javni prostor nije isto što i turistički resort. Ili možda jest?

Osjećate li se imalo krivima za rasvjetna "vješala" i tende koje se kvare?

- Nimalo. Danas bismo ponovili isto. Riva je par excellence prostor ispred jedne Dioklecijanove palače, gdje očekujete da se neki novac troši na održavanje njezine urbane opreme, uključujući i tende. Naučili smo u socijalizmu da kad si nešto napravio da je to - to. A nije. Treba itekako održavati. Prošlo je 15 godina pa je krajnje vrijeme da se tamo napravi malo čišćenja i neke stvari vrate na početak.

Drugi vaš markantni projekt u Splitu je nesretna Spaladium Arena. Kad kažem nesretna mislim na nedovršenost kompletnog projekta.

- Apsolutno nam je žao zbog svega što se događa oko Spaladium Arene jer mislimo da smo napravili jednu od najboljih arena u ovom djelu Europe, da se doista radi o vrlo uspjeloj dvorani, ako govorimo o atmosferi koju je u njoj moguće postići bilo na nekom koncertu ili utakmici u tako velikom prostoru.

Dobili smo mnogo pohvala stručnjaka na račun njezine multifunkcionalnosti, ispala je doista polivalentna - evo, vidjeli smo da se i bazen uspješno uklopio u nju. Ali, da to izvana izgleda apokaliptički i da taj projekt nikad nije završen jest tužno i jako nam je žao jer tek tada bi on dobio svoju punu formu i bio bi fizibilan i svrsishodan. Koncepcija školjke te dvorane, nagib tribina i vizualna linija pogoduju stvaraju svojevrsnog grotla, a to je ono što se traži i na koncertu i na utakmici. Arhitektura prostora utječe na taj adrenalin.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
3LHD Saša Burić/Cropix Lissoni&Partners Lissoni&Partners
3LHD

Budući pogled s mora na hotel ”Marjan”

Saša Burić/Cropix

Silvije Novak (lijevo) s Tomislavom Popovićem, predsjednikom uprave ”Maistre”, na predstavljanju projekta novog hotela ”Marjan” u Splitu
 


Tim Arhitektonskog studija 3LHD u svom uredskom prostoru smještenom u bivšem zagrebačkom kinu ”Urania”

Lissoni&Partners

Dio hotelskog lobbyja novog hotela ”Marjan”

Lissoni&Partners

Hotelski lobby novog hotela ”Marjan”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj-1274736 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0bc4d92bfc17940e0e536a6d4cb910a1d03f98d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+od+tvoraca+novog+%E2%80%98Marjana%E2%80%98+otkriva+%C5%A1to+%C4%87e+Spli%C4%87ani+dobiti+od+ovog+projekta%3A+%E2%80%98Ni+u+Rovinju+mnogi+nisu+vjerovali%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj-1274736 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftvorac-buduceg-hotela-marjan-otkriva-sto-ce-splicani-dobiti-od-ovog-velikog-projekta-pogledajte-samo-rovinj-1274736 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => di smo mi u priči? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdi smo mi u priči?

Jedan od tvoraca novog ‘Marjana‘ otkriva što će Splićani dobiti od ovog projekta: ‘Ni u Rovinju mnogi nisu vjerovali‘

Piše Sandro Pogutz
21. ožujka 2023. - 22:51

Jučer smo objavili prvi dio intervjua sa Silvijem Novakom, jednim od partnera iz zagrebačkog Arhitektonskog studija 3LHD, čiji je tim projektirao novi hotel "Marjan" na splitskoj zapadnoj obali.

Doznali smo sve o novom ‘Marjanu‘: kako će izgledati, kako će se otvoriti Splićanima, na krovu se sprema nešto posebno

Potom smo s razgovora o budućem izgledu hotela - ilustriranog nizom ekskluzivno ustupljenih računalnih vizualizacija - prešli na pitanja o mogućnosti turističkog rebrendiranja Splita i o iskustvima s time u Rovinju. Novak iz pozicije arhitekta govori i o tome što smatra glavnim problemom hrvatskog turizma, a posebno smo se osvrnuli i na prethodne projekte 3LHD-a u Splitu - Rivu i Spaladium Arenu.

Može li novi hotel "Marjan" biti tzv. "game changer"? Još se u Split...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:19