stdClass Object ( [id] => 1097315 [title] => Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja: Kerum nije moj motiv da izađem na izbore! U Splitu nisu jasna pravila, niti su ista za sve, mogu zamisliti kako je anonimnim građanima [alias] => tomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prilikom vođenja projekata, bez obzira radilo se o privatnoj ili javnoj tvrtki, ili pak o nekom gradskom projektu, presudno je iskustvo i znanje. Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti. Pristup poslu se nimalo na razlikuje – kaže Tomislav Mamić, vlasnik "Tommyja", najvećega dalmatinskog maloprodajnog lanca, i nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće Splita.

Iskustvo mu je bilo presudno i prigodom nedavno realizirane investicije, vrijedne 23 milijuna eura, u novi pogon "Bobisa".

– Prilikom prvoga našeg ozbiljnijeg kapitalnog projekta, a to je naš maloprodajni centar Meterize, mi smo se baš dosta namučili jer nismo imali iskustva. Naravno da smo napravili i neke greške.

To je možda i osnovna razlika ako se povjerenje za vođenje grada povjeri iskusnijem ili neiskusnom kandidatu – pojašnjava Tomislav Mamić svoju viziju o tome kako bi se trebala voditi razvojna politika dalmatinske metropole.

Razvojni projekti

Tko se ne razvija, stagnira, pa "Tommy" i danas radi na nekoliko projekata različite veličine.

– U ovom trenutku imamo 26 investicijskih projekata, koji su u različitim fazama i različite su veličine. Imamo investicije u logističke centre, dodatne skladišne kapacitete, razvijamo projekte stambeno-poslovne namjene, hotelsko-turističke objekte, investiramo u maloprodajne objekte...

Investicije su stalne, bilo u adaptaciju postojećih ili izgradnju novih objekata. Samo u prošloj godini realizirali smo investicije vrijedne više od 400 milijuna kuna, što je iznos koji nema ni jedna dalmatinska tvrtka.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju velikoga logističkog centra u Dugopolju. To je investicija vrijedna 30 milijuna eura, tako da uskoro krećemo u njezinu realizaciju. Razvija se na zemljištu površine 80.000 metara četvornih. Sami objekt je neto površine 32.000 metara četvornih.

Pripremamo i projekt trgovačkog centra Kuk u Rijeci, vrijedan oko 42 milijuna eura. Ukupne je površine 73.000 metara četvornih. To su, dakle, značajne i ozbiljne investicije koje se po svojoj vrijednosti mogu mjeriti s investicijama u javnom sektoru. Vrijednost naših projekata može se mjeriti s vrijednošću javnih infrastrukturnih projekata – otkriva Tomislav Mamić.

Mamić ponavlja da godine rada, odnosno iskustvo u pripremi projekata, čine kvalitativnu razliku podjednako u privatnom koliko i u javnom sektoru. Razvoj mogu osigurati samo znanje i iskustvo.

– Možda netko misli da je jednostavno voditi projekte, ali osobno ni sada, nakon ovoliko godina iskustva i nakon stotina realiziranih projekata, ne mislim da je to lako. Znam koliko je investicija u prvi veliki centar – Meterize u Solinu, koji je općenito prvi veći trgovački centar na ovom području, za nas bio zahtjevan projekt.

Jednostavnije, brže, jeftinije

Nismo tada poznavali sve detalje niti smo imali iskusnu ekipu, tako da je realizacija te investicije trajala puno dulje, a vjerujem da je bila puno skuplja nego da smo je sada realizirali. Danas to radimo puno jednostavnije, brže i jeftinije.

Veliki projekti se ne mogu kvalitetno realizirati bez organizirane i iskusne ekipe. Danas mi jako brzo prepoznamo i partnera u poslu. Ne može nam se dogoditi da prigodom realizacije projekta u posao uvedemo nekoga tko nema potrebnu infrastrukturu, tko nije ekipiran, tko nije na vrhunskoj tehnološkoj razini i tko nema znanje.

Kada takvim izvođačima povjerite posao, onda, naravno, dolazi do probijanja rokova, do upitne kvalitete i visoke cijene obavljenih radova. Kandidirati se može svatko i to je osnovno pravilo demokracije, ali projekte mogu voditi samo iskusni i stručni ljudi – naglašava Tomislav Mamić.

---

image
Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti, bez obzira je li projekt javni ili privatni
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče projekata vezanih uz maloprodaju, otkriva da nisu nikada imali projekt koji nije dovršen.

– Ako procijenimo da nas neka lokacija zadovoljava, onda krenemo u realizaciju projekta i dovršimo ga. Možemo odustati samo u startu ako se uvjerimo da nas lokacija ne zadovoljava, ali tada nema neke štete – kaže Mamić.

Tomislav Mamić naglašava da je za vođenje Grada Splita vrlo važno i to kako funkcioniraju njegove komunalne tvrtke, ustanove te njegove službe. Slično kao i u njegovoj vlastitoj tvrtki.

– Logično je da se gradonačelnik postavlja u ulogu menadžera koji sve to mora slagati i koordinirati. Potrebno je veliko znanje da biste organizirali veliki sustav. "Tommy" je skupa s devet povezanih tvrtki sustav od oko 5000 zaposlenih, kojim treba znati upravljati. Treba ga znati ustrojiti i voditi.

Te kompanije međusobno posluju po tržišnim principima. Gradonačelnik, isto kao i poduzetnik, mora voditi računa o efikasnosti i racionalnosti poslovanja. S tim da je uloga onoga koji vodi grad podizanje standarda građana, a uloga menadžera u nekoj kompaniji je profitabilnost i održivost poslovanja. Pristup ostvarenju ciljeva je isti – pojašnjava Mamić.

Zbrinjavanje otpada, prometni čepovi, parking...

Uz napomenu da u ovom trenutku nema uvid u poslovanje gradskih tvrtki, Mamić je siguran da se svakako boljom organizacijom može značajno podignuti efikasnost poslovanja.

– Cijena usluga javnih tvrtki ne smije biti prevelika. Nikako se kroz visoku cijenu usluga građanima ne smije pokrivati neefikasno i neracionalno vođenje gradskih tvrtki.

Što se tiče gradskih projekata, bilo da se radi o projektima koji se realiziraju ili su najavljeni, a bez obzira kada su započeti, smiješno je da se te projekte dijeli i da se projekti nazivaju naši, vaši, njihovi... Sve su to gradski projekti.

Mogu se odrediti prioritetni projekti, ali ih se ne smije dijeliti po tome u čijem su mandatu započeti.

---

image
Privatno zemljište danas je besplatni javni parking jer gradske vlasti nisu u stanju odgovoriti na upite
Duje Klarić/Cropix
---


Jasno je da prioritetni projekti moraju biti zbrinjavanje otpada, uključujući rješenje problema Karepovca, koji je limitiran za daljnje primanje otpada, rješenje prometnih čepova, osiguranje dovoljnog broja parkirališnih mjesta, uređenje javnih prometnica, završetak započetih projekata koji su zaustavljeni zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, ozelenjivanje grada... – govori Mamić.

Mamić priznaje da bi bez političkog angažmana puno komotnije živio, ali se, kaže, odlučio angažirati da bi promijenio stanje. Dodaje da ne bi bilo u redu da vodi interes samo o svojim poslovima, a da iskustvo i znanje koje je stekao ne podijeli.

– Moj angažman će svakako biti usmjeren u podizanje kvalitete života u Splitu. Poznato je da sam osobno riješio sve svoje egzistencijalne i materijalne potrebe. Jasno je da mi materijalna korist nije motiv – napominje.

Na pitanje je li ga neka osobna situacija potaknula na kandidaturu, ili nepravda, uvreda..., odgovara da ne može izdvojiti nešto posebno, ali dodaje da je u razgovoru u krugu prijatelja, partnera razgovarao o tome.

---

image
Jedina građevinska čestica na Trsteniku koja 12 godina čeka izgradnju
Duje Klarić/Cropix
---


– Osoba sam koja ne voli javno istupati u medijima, više volim raditi u tišini i meni je takva situacija prirodnija. Zato sam i promijenio odluku te se neću natjecati za gradonačelnika, nego ću nositi listu za Gradsko vijeće. Procijenio sam da neću moći izdvojiti toliko vremena koliko zahtijeva ta funkcija. Politika je za mnoge, a pogotovo za velike stranke, biznis.

One od toga i s tim žive i 24 sata dnevno se bave tim poslom. Nema komfornije situacije nego voditi nekakvu instituciju a da vam je prihod, odnosno proračun, zajamčen. Grad ima osigurane i zajamčene prihode iz poreza, komunalnih naknada, prireza, raznoraznih nameta, tako da se u pravilu nitko ne bavi time kako zaraditi novac, nego kako ga potrošiti – kaže Tomislav Mamić.

---

‘Kandidirao sam se za dobro građana, a ne protiv Keruma‘


S obzirom na povijest odnosa sa Željkom Kerumom, dio javnosti smatra da ste se zbog njega i kandidirali. Je li to istina?

– Naravno da nije istina. To nije motiv mog angažmana. Stvar je u tome što općenito stanje nije dobro. Svi vidimo da Split zaostaje. U Gradu Splitu ne možete naći sugovornika. Bez obzira o čemu se radi, ne možete dobiti odgovore.

Nitko vam na upit nema volju odgovoriti. Ne možete dobiti odgovor na pitanje može li se ili ne može projekt ili problem riješiti, ili kako se može riješiti, te kakva je procedura da biste projekt mogli realizirati.

Nisu jasna pravila igre i nisu ista za sve. Nije normalno da vam nekakav pročelnik, voditelj ili, u konačnici, gradonačelnik ne daje nikakav odgovor. Što se tiče moga motiva za izlazak na izbore, on je sigurno taj da bih mijenjao to stanje.

Poslovanje gradske uprave sigurno bih učinio transparentnim i efikasnim. Svatko od nas, kada se počinje baviti poduzetništvom ili nekim poslom, ima potrebu osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Kada taj materijalni dio osigurate, a ja sam ga osigurao, onda su vam izazovi bavljenja javnim poslom nešto drugo. Pri tome je vrlo važno da ostanete čvrsto na zemlji. Poznato je i to da ja nisam mijenjao prijatelje.

I dandanas imam prijatelje koje sam stekao dok sam radio u "Jugoplastici" i "Dalmacijacementu". Možda nemam toliko vremena da se češće viđamo, ali zbog toga što sam uspio u poslu nisam nikoga odbacio.

Zašto niste stali s poslom kada ste sve osigurali?

– Nas koji poslujemo na tržištu upravo ti tržišni uvjeti prisiljavaju da investiramo i da se razvijamo jer u protivnom stagnirate. A kada stagnirate, onda propadate. Ne možete stati i reći "došao sam do razine kada mogu stati", jer je to na dulje razdoblje neodrživo.

S druge strane, i država stimulira investicije jer se otvaraju radna mjesta i više pridonosite proračunu. Upravo zato se prigodom svake priče o oporavku spominju investicije. Investicije su poželjne i nužne i za privatne kompanije, ali i za javni sektor.

Grad Split ima svoje potrebe, ali ima i veliki potencijal. Nužno je odrediti prioritete, posložiti taj sustav, učiniti ga bržim, efikasnijim, ali i otvorenim prema svakom pojedincu da može riješiti nekakav svoj problem. Mora biti otvoren i transparentan i bez privilegiranih skupina.

---

---

Nije normalno da se razvojna pitanja ignoriraju


Dio javnosti misli da je okidač za vašu kandidaturu bio vaš nerealiziran projekt na Trsteniku. Zašto taj projekt nije realiziran?

– To i ja vas pitam, zašto nije realiziran već 12 godina. Svima postavljam pitanje u čemu je problem. Postavljam ga i stručnjacima. Nitko od stručnjaka ne vidi zakonsko ograničenje.

Neka netko javno kaže zašto "Tommy" ne može realizirati investiciju na Trsteniku i zašto je to jedina građevinska čestica na Trsteniku koja nije izgrađena. Neka mi odgovore na to pitanje svi koji su posljednjih 12 godina sudjelovali u vlasti.

Nije istina ni da je to moj motiv što sam se angažirao. Ali, naravno da me zanima zašto ja ne mogu dobiti od ureda za prostorno uređenje uvjete građenja. To, naravno, nije jasno ni stručnjacima ni meni, a vjerujem da nije ni građanima.

Radi se o mješovitoj, poslovno- stambenoj zoni M2. Iako nam to plan dopušta, mi ne namjeravamo graditi stanove, što je najisplativije raditi. Tu je predviđena i izgradnja garaže s 200 parkirnih javnih garažnih mjesta, a ukupno više od 800.

Trenutačno je na našem zemljištu besplatno parkirano 150 automobila iako je privatno. U čemu je problem, nitko mi ne daje odgovor. Tu i tamo i netko kaže da je to možda vezano uz pokušaj manipulacije s prostornim planovima na zemljištu preko puta našega, koje je rekreacijska zona R1.

"Tommy" na parceli na Trsteniku namjerava izgraditi poslovni centar, u kojem bi ovisno o izgledu projekta bilo sjedište uprave "Tommyja" i niz komercijalnih sadržaja.

Zato i postavljam pitanje je li Splitu u interesu da "Tommy" ima sjedište u Splitu, zašto ne možemo realizirati taj projekt i ne možemo dobiti uvjete građenja 12 godina.

Ako to ne mogu dobiti ja, koji sam najveći poduzetnik na ovom području, pitam se kako je mnogim anonimnim poduzetnicima koji žele realizirati neki projekt.

S druge strane, svjedoci smo, i nije tajna, kakvi se sve takozvani projekti i po kakvim uvjetima realiziraju u Splitu. Ne prozivam ja nikoga konkretno, ali svi znamo što se događa u Gradu Splitu.

Nije mi jasno zašto se spominje moj projekt, koji netko očito namjerno blokira iz nekog razloga, a ne spominju se neki drugi projekti koji su u najmanju ruku upitni i koji su napravljeni na nakaradan način. Imamo mi investicija u drugim gradovima. Tamo je situacija drukčija.

Kada imate neke svoje projekte i želje koje hoćete realizirati sukladno s prostornim planovima, organizira se sastanak. Sjednete i razgovarate i dobijete odgovor na koji način i po kojim procedurama možete to realizirati.

To su uobičajene procedure. U Splitu nije tako. Na Trsteniku imamo građevinsko zemljište, a ne livadu, a, opet, ne možemo realizirati investiciju. To jednostavno nije normalno.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKI INTERVJU 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-07 11:19:59 [created_by] => 3255 [created_by_alias] => Jozo Vrdoljak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-08 21:10:22 [modified_by] => 3255 [publish_up] => 2021-05-08 20:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 257 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723278.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723308.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723288.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723314.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723286.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17723254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Gradona\u010delnika vidim u ulozi menad\u017eera, u kompaniji on podi\u017ee profit, u gradu standard gra\u0111ana, ali pristup je isti. I mi smo u 'Tommyju' grije\u0161ili, ali sad znamo prepoznati'","Poslovanje se stalno mora unaprje\u0111ivati, pri \u010demu su klju\u010dni investicijski projekti, bez obzira je li projekt javni ili privatni","Privatno zemlji\u0161te danas je besplatni javni parking jer gradske vlasti nisu u stanju odgovoriti na upite","","Jedina gra\u0111evinska \u010destica na Trsteniku koja 12 godina \u010deka izgradnju",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1302","hd_17723278_1920.jpg":"1920x1080","k_17723278_1280.jpg":"1280x1280","k_17723278_1024.jpg":"1024x1024","k_17723278_640.jpg":"640x640","k_17723278_480.jpg":"480x480","k_17723278_340.jpg":"340x340","k_17723278_220.jpg":"220x220","o_17723278_1280.jpg":"1280x868","o_17723278_1024.jpg":"1024x694","o_17723278_640.jpg":"640x434","o_17723278_480.jpg":"480x325","o_17723278_340.jpg":"340x230","o_17723278_220.jpg":"220x149","h_17723278_1280.jpg":"1280x854","h_17723278_1024.jpg":"1024x683","h_17723278_640.jpg":"640x427","h_17723278_480.jpg":"480x320","h_17723278_340.jpg":"340x227","h_17723278_220.jpg":"220x147","pp_17723278_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723278_1024.jpg":"805x1024","pp_17723278_640.jpg":"503x640","pp_17723278_480.jpg":"377x480","pp_17723278_340.jpg":"267x340","pp_17723278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_17723308_1920.jpg":"1920x1080","k_17723308_1280.jpg":"1280x1280","k_17723308_1024.jpg":"1024x1024","k_17723308_640.jpg":"640x640","k_17723308_480.jpg":"480x480","k_17723308_340.jpg":"340x340","k_17723308_220.jpg":"220x220","o_17723308_1280.jpg":"1280x834","o_17723308_1024.jpg":"1024x667","o_17723308_640.jpg":"640x417","o_17723308_480.jpg":"480x313","o_17723308_340.jpg":"340x221","o_17723308_220.jpg":"220x143","h_17723308_1280.jpg":"1280x854","h_17723308_1024.jpg":"1024x683","h_17723308_640.jpg":"640x427","h_17723308_480.jpg":"480x320","h_17723308_340.jpg":"340x227","h_17723308_220.jpg":"220x147","pp_17723308_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723308_1024.jpg":"805x1024","pp_17723308_640.jpg":"503x640","pp_17723308_480.jpg":"377x480","pp_17723308_340.jpg":"267x340","pp_17723308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1066","hd_17723288_1920.jpg":"1920x1080","k_17723288_1280.jpg":"1280x1280","k_17723288_1024.jpg":"1024x1024","k_17723288_640.jpg":"640x640","k_17723288_480.jpg":"480x480","k_17723288_340.jpg":"340x340","k_17723288_220.jpg":"220x220","o_17723288_1280.jpg":"1280x710","o_17723288_1024.jpg":"1024x568","o_17723288_640.jpg":"640x355","o_17723288_480.jpg":"480x266","o_17723288_340.jpg":"340x188","o_17723288_220.jpg":"220x122","h_17723288_1280.jpg":"1280x854","h_17723288_1024.jpg":"1024x683","h_17723288_640.jpg":"640x427","h_17723288_480.jpg":"480x320","h_17723288_340.jpg":"340x227","h_17723288_220.jpg":"220x147","pp_17723288_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723288_1024.jpg":"805x1024","pp_17723288_640.jpg":"503x640","pp_17723288_480.jpg":"377x480","pp_17723288_340.jpg":"267x340","pp_17723288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1146","hd_17723314_1920.jpg":"1920x1080","k_17723314_1280.jpg":"1280x1280","k_17723314_1024.jpg":"1024x1024","k_17723314_640.jpg":"640x640","k_17723314_480.jpg":"480x480","k_17723314_340.jpg":"340x340","k_17723314_220.jpg":"220x220","o_17723314_1280.jpg":"1280x764","o_17723314_1024.jpg":"1024x611","o_17723314_640.jpg":"640x382","o_17723314_480.jpg":"480x286","o_17723314_340.jpg":"340x202","o_17723314_220.jpg":"220x131","h_17723314_1280.jpg":"1280x854","h_17723314_1024.jpg":"1024x683","h_17723314_640.jpg":"640x427","h_17723314_480.jpg":"480x320","h_17723314_340.jpg":"340x227","h_17723314_220.jpg":"220x147","pp_17723314_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723314_1024.jpg":"805x1024","pp_17723314_640.jpg":"503x640","pp_17723314_480.jpg":"377x480","pp_17723314_340.jpg":"267x340","pp_17723314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1208","hd_17723286_1920.jpg":"1920x1080","k_17723286_1280.jpg":"1280x1280","k_17723286_1024.jpg":"1024x1024","k_17723286_640.jpg":"640x640","k_17723286_480.jpg":"480x480","k_17723286_340.jpg":"340x340","k_17723286_220.jpg":"220x220","o_17723286_1280.jpg":"1280x805","o_17723286_1024.jpg":"1024x644","o_17723286_640.jpg":"640x402","o_17723286_480.jpg":"480x302","o_17723286_340.jpg":"340x213","o_17723286_220.jpg":"220x138","h_17723286_1280.jpg":"1280x854","h_17723286_1024.jpg":"1024x683","h_17723286_640.jpg":"640x427","h_17723286_480.jpg":"480x320","h_17723286_340.jpg":"340x227","h_17723286_220.jpg":"220x147","pp_17723286_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723286_1024.jpg":"805x1024","pp_17723286_640.jpg":"503x640","pp_17723286_480.jpg":"377x480","pp_17723286_340.jpg":"267x340","pp_17723286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_17723254_1920.jpg":"1920x1080","k_17723254_1280.jpg":"1280x1280","k_17723254_1024.jpg":"1024x1024","k_17723254_640.jpg":"640x640","k_17723254_480.jpg":"480x480","k_17723254_340.jpg":"340x340","k_17723254_220.jpg":"220x220","o_17723254_1280.jpg":"1280x836","o_17723254_1024.jpg":"1024x668","o_17723254_640.jpg":"640x418","o_17723254_480.jpg":"480x313","o_17723254_340.jpg":"340x222","o_17723254_220.jpg":"220x143","h_17723254_1280.jpg":"1280x854","h_17723254_1024.jpg":"1024x683","h_17723254_640.jpg":"640x427","h_17723254_480.jpg":"480x320","h_17723254_340.jpg":"340x227","h_17723254_220.jpg":"220x147","pp_17723254_1280.jpg":"1006x1280","pp_17723254_1024.jpg":"805x1024","pp_17723254_640.jpg":"503x640","pp_17723254_480.jpg":"377x480","pp_17723254_340.jpg":"267x340","pp_17723254_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4217340 Threads: 5 Questions: 129357388 Slow queries: 55753 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3905510 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima-1097315 [printLink] => /split/tomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima-1097315?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359923 [name] => Tomislav Mamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-mamic [link] => /tag/tomislav-mamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 636854 [name] => tomislav mamić tommy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-24 09:42:06 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-mamic-tommy [link] => /tag/tomislav-mamic-tommy ) [2] => stdClass Object ( [id] => 622458 [name] => lokalni izbori 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-07 08:32:46 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalni-izbori-2021 [link] => /tag/lokalni-izbori-2021 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja: Kerum nije moj motiv da izađem na izbore! U Splitu nisu jasna pravila, niti su ista za sve, mogu zamisliti kako je anonimnim građanima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3255 [name] => Jadran Kapor [username] => jadran.kapor [email] => jadran.kapor@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$Mlh8gUgQztpUGvEw0H7uIO6G3ePeM4Nid9ZmjE/Jd/Xpu/uczoUO. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadran-kapor-3255 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1769 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c802d8a936b8ea8b351bd87f1aa4cea3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723278.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => 'Gradonačelnika vidim u ulozi menadžera, u kompaniji on podiže profit, u gradu standard građana, ali pristup je isti. I mi smo u 'Tommyju' griješili, ali sad znamo prepoznati' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723278.jpg [title] => 'Gradonačelnika vidim u ulozi menadžera, u kompaniji on podiže profit, u gradu standard građana, ali pristup je isti. I mi smo u 'Tommyju' griješili, ali sad znamo prepoznati' Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723308.jpg [title] => Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti, bez obzira je li projekt javni ili privatni Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723288.jpg [title] => Privatno zemljište danas je besplatni javni parking jer gradske vlasti nisu u stanju odgovoriti na upite Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723314.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723286.jpg [title] => Jedina građevinska čestica na Trsteniku koja 12 godina čeka izgradnju Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17723254.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prilikom vođenja projekata, bez obzira radilo se o privatnoj ili javnoj tvrtki, ili pak o nekom gradskom projektu, presudno je iskustvo i znanje. Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti. Pristup poslu se nimalo na razlikuje – kaže Tomislav Mamić, vlasnik "Tommyja", najvećega dalmatinskog maloprodajnog lanca, i nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće Splita.

Iskustvo mu je bilo presudno i prigodom nedavno realizirane investicije, vrijedne 23 milijuna eura, u novi pogon "Bobisa".

– Prilikom prvoga našeg ozbiljnijeg kapitalnog projekta, a to je naš maloprodajni centar Meterize, mi smo se baš dosta namučili jer nismo imali iskustva. Naravno da smo napravili i neke greške.

To je možda i osnovna razlika ako se povjerenje za vođenje grada povjeri iskusnijem ili neiskusnom kandidatu – pojašnjava Tomislav Mamić svoju viziju o tome kako bi se trebala voditi razvojna politika dalmatinske metropole.

Razvojni projekti

Tko se ne razvija, stagnira, pa "Tommy" i danas radi na nekoliko projekata različite veličine.

– U ovom trenutku imamo 26 investicijskih projekata, koji su u različitim fazama i različite su veličine. Imamo investicije u logističke centre, dodatne skladišne kapacitete, razvijamo projekte stambeno-poslovne namjene, hotelsko-turističke objekte, investiramo u maloprodajne objekte...

Investicije su stalne, bilo u adaptaciju postojećih ili izgradnju novih objekata. Samo u prošloj godini realizirali smo investicije vrijedne više od 400 milijuna kuna, što je iznos koji nema ni jedna dalmatinska tvrtka.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju velikoga logističkog centra u Dugopolju. To je investicija vrijedna 30 milijuna eura, tako da uskoro krećemo u njezinu realizaciju. Razvija se na zemljištu površine 80.000 metara četvornih. Sami objekt je neto površine 32.000 metara četvornih.

Pripremamo i projekt trgovačkog centra Kuk u Rijeci, vrijedan oko 42 milijuna eura. Ukupne je površine 73.000 metara četvornih. To su, dakle, značajne i ozbiljne investicije koje se po svojoj vrijednosti mogu mjeriti s investicijama u javnom sektoru. Vrijednost naših projekata može se mjeriti s vrijednošću javnih infrastrukturnih projekata – otkriva Tomislav Mamić.

Mamić ponavlja da godine rada, odnosno iskustvo u pripremi projekata, čine kvalitativnu razliku podjednako u privatnom koliko i u javnom sektoru. Razvoj mogu osigurati samo znanje i iskustvo.

– Možda netko misli da je jednostavno voditi projekte, ali osobno ni sada, nakon ovoliko godina iskustva i nakon stotina realiziranih projekata, ne mislim da je to lako. Znam koliko je investicija u prvi veliki centar – Meterize u Solinu, koji je općenito prvi veći trgovački centar na ovom području, za nas bio zahtjevan projekt.

Jednostavnije, brže, jeftinije

Nismo tada poznavali sve detalje niti smo imali iskusnu ekipu, tako da je realizacija te investicije trajala puno dulje, a vjerujem da je bila puno skuplja nego da smo je sada realizirali. Danas to radimo puno jednostavnije, brže i jeftinije.

Veliki projekti se ne mogu kvalitetno realizirati bez organizirane i iskusne ekipe. Danas mi jako brzo prepoznamo i partnera u poslu. Ne može nam se dogoditi da prigodom realizacije projekta u posao uvedemo nekoga tko nema potrebnu infrastrukturu, tko nije ekipiran, tko nije na vrhunskoj tehnološkoj razini i tko nema znanje.

Kada takvim izvođačima povjerite posao, onda, naravno, dolazi do probijanja rokova, do upitne kvalitete i visoke cijene obavljenih radova. Kandidirati se može svatko i to je osnovno pravilo demokracije, ali projekte mogu voditi samo iskusni i stručni ljudi – naglašava Tomislav Mamić.

---

image
Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti, bez obzira je li projekt javni ili privatni
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče projekata vezanih uz maloprodaju, otkriva da nisu nikada imali projekt koji nije dovršen.

– Ako procijenimo da nas neka lokacija zadovoljava, onda krenemo u realizaciju projekta i dovršimo ga. Možemo odustati samo u startu ako se uvjerimo da nas lokacija ne zadovoljava, ali tada nema neke štete – kaže Mamić.

Tomislav Mamić naglašava da je za vođenje Grada Splita vrlo važno i to kako funkcioniraju njegove komunalne tvrtke, ustanove te njegove službe. Slično kao i u njegovoj vlastitoj tvrtki.

– Logično je da se gradonačelnik postavlja u ulogu menadžera koji sve to mora slagati i koordinirati. Potrebno je veliko znanje da biste organizirali veliki sustav. "Tommy" je skupa s devet povezanih tvrtki sustav od oko 5000 zaposlenih, kojim treba znati upravljati. Treba ga znati ustrojiti i voditi.

Te kompanije međusobno posluju po tržišnim principima. Gradonačelnik, isto kao i poduzetnik, mora voditi računa o efikasnosti i racionalnosti poslovanja. S tim da je uloga onoga koji vodi grad podizanje standarda građana, a uloga menadžera u nekoj kompaniji je profitabilnost i održivost poslovanja. Pristup ostvarenju ciljeva je isti – pojašnjava Mamić.

Zbrinjavanje otpada, prometni čepovi, parking...

Uz napomenu da u ovom trenutku nema uvid u poslovanje gradskih tvrtki, Mamić je siguran da se svakako boljom organizacijom može značajno podignuti efikasnost poslovanja.

– Cijena usluga javnih tvrtki ne smije biti prevelika. Nikako se kroz visoku cijenu usluga građanima ne smije pokrivati neefikasno i neracionalno vođenje gradskih tvrtki.

Što se tiče gradskih projekata, bilo da se radi o projektima koji se realiziraju ili su najavljeni, a bez obzira kada su započeti, smiješno je da se te projekte dijeli i da se projekti nazivaju naši, vaši, njihovi... Sve su to gradski projekti.

Mogu se odrediti prioritetni projekti, ali ih se ne smije dijeliti po tome u čijem su mandatu započeti.

---

image
Privatno zemljište danas je besplatni javni parking jer gradske vlasti nisu u stanju odgovoriti na upite
Duje Klarić/Cropix
---


Jasno je da prioritetni projekti moraju biti zbrinjavanje otpada, uključujući rješenje problema Karepovca, koji je limitiran za daljnje primanje otpada, rješenje prometnih čepova, osiguranje dovoljnog broja parkirališnih mjesta, uređenje javnih prometnica, završetak započetih projekata koji su zaustavljeni zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, ozelenjivanje grada... – govori Mamić.

Mamić priznaje da bi bez političkog angažmana puno komotnije živio, ali se, kaže, odlučio angažirati da bi promijenio stanje. Dodaje da ne bi bilo u redu da vodi interes samo o svojim poslovima, a da iskustvo i znanje koje je stekao ne podijeli.

– Moj angažman će svakako biti usmjeren u podizanje kvalitete života u Splitu. Poznato je da sam osobno riješio sve svoje egzistencijalne i materijalne potrebe. Jasno je da mi materijalna korist nije motiv – napominje.

Na pitanje je li ga neka osobna situacija potaknula na kandidaturu, ili nepravda, uvreda..., odgovara da ne može izdvojiti nešto posebno, ali dodaje da je u razgovoru u krugu prijatelja, partnera razgovarao o tome.

---

image
Jedina građevinska čestica na Trsteniku koja 12 godina čeka izgradnju
Duje Klarić/Cropix
---


– Osoba sam koja ne voli javno istupati u medijima, više volim raditi u tišini i meni je takva situacija prirodnija. Zato sam i promijenio odluku te se neću natjecati za gradonačelnika, nego ću nositi listu za Gradsko vijeće. Procijenio sam da neću moći izdvojiti toliko vremena koliko zahtijeva ta funkcija. Politika je za mnoge, a pogotovo za velike stranke, biznis.

One od toga i s tim žive i 24 sata dnevno se bave tim poslom. Nema komfornije situacije nego voditi nekakvu instituciju a da vam je prihod, odnosno proračun, zajamčen. Grad ima osigurane i zajamčene prihode iz poreza, komunalnih naknada, prireza, raznoraznih nameta, tako da se u pravilu nitko ne bavi time kako zaraditi novac, nego kako ga potrošiti – kaže Tomislav Mamić.

---

‘Kandidirao sam se za dobro građana, a ne protiv Keruma‘


S obzirom na povijest odnosa sa Željkom Kerumom, dio javnosti smatra da ste se zbog njega i kandidirali. Je li to istina?

– Naravno da nije istina. To nije motiv mog angažmana. Stvar je u tome što općenito stanje nije dobro. Svi vidimo da Split zaostaje. U Gradu Splitu ne možete naći sugovornika. Bez obzira o čemu se radi, ne možete dobiti odgovore.

Nitko vam na upit nema volju odgovoriti. Ne možete dobiti odgovor na pitanje može li se ili ne može projekt ili problem riješiti, ili kako se može riješiti, te kakva je procedura da biste projekt mogli realizirati.

Nisu jasna pravila igre i nisu ista za sve. Nije normalno da vam nekakav pročelnik, voditelj ili, u konačnici, gradonačelnik ne daje nikakav odgovor. Što se tiče moga motiva za izlazak na izbore, on je sigurno taj da bih mijenjao to stanje.

Poslovanje gradske uprave sigurno bih učinio transparentnim i efikasnim. Svatko od nas, kada se počinje baviti poduzetništvom ili nekim poslom, ima potrebu osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Kada taj materijalni dio osigurate, a ja sam ga osigurao, onda su vam izazovi bavljenja javnim poslom nešto drugo. Pri tome je vrlo važno da ostanete čvrsto na zemlji. Poznato je i to da ja nisam mijenjao prijatelje.

I dandanas imam prijatelje koje sam stekao dok sam radio u "Jugoplastici" i "Dalmacijacementu". Možda nemam toliko vremena da se češće viđamo, ali zbog toga što sam uspio u poslu nisam nikoga odbacio.

Zašto niste stali s poslom kada ste sve osigurali?

– Nas koji poslujemo na tržištu upravo ti tržišni uvjeti prisiljavaju da investiramo i da se razvijamo jer u protivnom stagnirate. A kada stagnirate, onda propadate. Ne možete stati i reći "došao sam do razine kada mogu stati", jer je to na dulje razdoblje neodrživo.

S druge strane, i država stimulira investicije jer se otvaraju radna mjesta i više pridonosite proračunu. Upravo zato se prigodom svake priče o oporavku spominju investicije. Investicije su poželjne i nužne i za privatne kompanije, ali i za javni sektor.

Grad Split ima svoje potrebe, ali ima i veliki potencijal. Nužno je odrediti prioritete, posložiti taj sustav, učiniti ga bržim, efikasnijim, ali i otvorenim prema svakom pojedincu da može riješiti nekakav svoj problem. Mora biti otvoren i transparentan i bez privilegiranih skupina.

---

---

Nije normalno da se razvojna pitanja ignoriraju


Dio javnosti misli da je okidač za vašu kandidaturu bio vaš nerealiziran projekt na Trsteniku. Zašto taj projekt nije realiziran?

– To i ja vas pitam, zašto nije realiziran već 12 godina. Svima postavljam pitanje u čemu je problem. Postavljam ga i stručnjacima. Nitko od stručnjaka ne vidi zakonsko ograničenje.

Neka netko javno kaže zašto "Tommy" ne može realizirati investiciju na Trsteniku i zašto je to jedina građevinska čestica na Trsteniku koja nije izgrađena. Neka mi odgovore na to pitanje svi koji su posljednjih 12 godina sudjelovali u vlasti.

Nije istina ni da je to moj motiv što sam se angažirao. Ali, naravno da me zanima zašto ja ne mogu dobiti od ureda za prostorno uređenje uvjete građenja. To, naravno, nije jasno ni stručnjacima ni meni, a vjerujem da nije ni građanima.

Radi se o mješovitoj, poslovno- stambenoj zoni M2. Iako nam to plan dopušta, mi ne namjeravamo graditi stanove, što je najisplativije raditi. Tu je predviđena i izgradnja garaže s 200 parkirnih javnih garažnih mjesta, a ukupno više od 800.

Trenutačno je na našem zemljištu besplatno parkirano 150 automobila iako je privatno. U čemu je problem, nitko mi ne daje odgovor. Tu i tamo i netko kaže da je to možda vezano uz pokušaj manipulacije s prostornim planovima na zemljištu preko puta našega, koje je rekreacijska zona R1.

"Tommy" na parceli na Trsteniku namjerava izgraditi poslovni centar, u kojem bi ovisno o izgledu projekta bilo sjedište uprave "Tommyja" i niz komercijalnih sadržaja.

Zato i postavljam pitanje je li Splitu u interesu da "Tommy" ima sjedište u Splitu, zašto ne možemo realizirati taj projekt i ne možemo dobiti uvjete građenja 12 godina.

Ako to ne mogu dobiti ja, koji sam najveći poduzetnik na ovom području, pitam se kako je mnogim anonimnim poduzetnicima koji žele realizirati neki projekt.

S druge strane, svjedoci smo, i nije tajna, kakvi se sve takozvani projekti i po kakvim uvjetima realiziraju u Splitu. Ne prozivam ja nikoga konkretno, ali svi znamo što se događa u Gradu Splitu.

Nije mi jasno zašto se spominje moj projekt, koji netko očito namjerno blokira iz nekog razloga, a ne spominju se neki drugi projekti koji su u najmanju ruku upitni i koji su napravljeni na nakaradan način. Imamo mi investicija u drugim gradovima. Tamo je situacija drukčija.

Kada imate neke svoje projekte i želje koje hoćete realizirati sukladno s prostornim planovima, organizira se sastanak. Sjednete i razgovarate i dobijete odgovor na koji način i po kojim procedurama možete to realizirati.

To su uobičajene procedure. U Splitu nije tako. Na Trsteniku imamo građevinsko zemljište, a ne livadu, a, opet, ne možemo realizirati investiciju. To jednostavno nije normalno.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix
'Gradonačelnika vidim u ulozi menadžera, u kompaniji on podiže profit, u gradu standard građana, ali pristup je isti. I mi smo u 'Tommyju' griješili, ali sad znamo prepoznati'
Duje Klarić/Cropix
Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti, bez obzira je li projekt javni ili privatni
Duje Klarić/Cropix
Privatno zemljište danas je besplatni javni parking jer gradske vlasti nisu u stanju odgovoriti na upite
Duje Klarić/Cropix
Jedina građevinska čestica na Trsteniku koja 12 godina čeka izgradnju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima-1097315 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78ababb29632ba5c5fa435bc2e7eaf8ab6f15698 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tomislav+Mami%C4%87%2C+vlasnik+Tommyja%3A+Kerum+nije+moj+motiv+da+iza%C4%91em+na+izbore%21+U+Splitu+nisu+jasna+pravila%2C+niti+su+ista+za+sve%2C+mogu+zamisliti+kako+je+anonimnim+gra%C4%91anima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima-1097315 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftomislav-mamic-vlasnik-tommyja-kerum-nije-moj-motiv-da-izadem-na-izbore-nego-zelja-za-promjenama-u-splitu-nisu-jasna-pravila-niti-su-ista-za-sve-nema-odgovora-na-pitanja-mogu-zamisliti-kako-je-anonimnim-gradanima-1097315 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKI INTERVJU

Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja: Kerum nije moj motiv da izađem na izbore! U Splitu nisu jasna pravila, niti su ista za sve, mogu zamisliti kako je anonimnim građanima

Piše Jozo Vrdoljak
8. svibnja 2021. - 22:04
'Gradonačelnika vidim u ulozi menadžera, u kompaniji on podiže profit, u gradu standard građana, ali pristup je isti. I mi smo u 'Tommyju' griješili, ali sad znamo prepoznati'Duje Klarić/Cropix

Prilikom vođenja projekata, bez obzira radilo se o privatnoj ili javnoj tvrtki, ili pak o nekom gradskom projektu, presudno je iskustvo i znanje. Poslovanje se stalno mora unaprjeđivati, pri čemu su ključni investicijski projekti. Pristup poslu se nimalo na razlikuje – kaže Tomislav Mamić, vlasnik "Tommyja", najvećega dalmatinskog maloprodajnog lanca, i nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće Splita.

Iskustvo mu je bilo presudno i prigodom nedavno realizirane investicije, vrijedne 23 milijuna eura, u novi pogon "Bobisa".

– Prilikom prvoga našeg ozbiljnijeg kapitalnog projekta, a to je naš maloprodajni centar Meterize, mi smo se baš dosta namučili jer nismo imali iskustva. Naravno da smo napravili i neke greške.

To je možda i osnovna razlika ako se povjerenje za vođenje ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:57