stdClass Object ( [id] => 260368 [title] => Točka o Turističkoj palači prošla; Osokoljeni Baldasar: Stižu investicije od 4,7 milijardi kuna!; Oporba: Kerum ga je opet spasio [alias] => tocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 15.05 - Nakon što je iz četvrtog pokušaja ipak progurao projekt rekonstrukcije Turističke palače, Baldasar je najavio kako će se do kraja tjedna raspisati novi natječaj za davanje vrijedne nekretnine na plodouživanje u zamjenu za njenu rekonstrukciju.

- Natječaj ćemo raspisati odmah, no objekt nažalost nećemo uspjeti završiti do početka nove turističke sezone. Izgubili smo dosta vremena tako da je to nerealno, pa ćemo raditi i tijekom ljeta. Vjerujem da će sve biti gotovo na jesen - poručio je Baldasar.

Ponovio je kako će se u novoj Turističkoj palači smjestiti uglavnom ugostiteljski sadržaji i turističke agencije, s tim da će dio kvadrata pripasti i Turističkoj zajednici. Objekt će se, ponavljam, obnoviti i rekonstruirati u postojećim gabaritima, a na plodouživanje ga privatniku dajemo 20 godina - kazao je splitski gradonačelnik.

Osokoljen pobjedom u vijećnici, Baldasar je najavio i nove investicije u Split vrijedne čak 4,7 milijardi kuna koje će gradska uprava predstaviti javnosti za mjesec dana.

- To nije napravio niti jedan grad u državi! Riječ je 2 mijarde kuna vrijednim projektima koje smo mi ugovorili i koji će se uskoro realizirati te još 2,7 milijuna kuna vrijednim projektima koje smo naslijedili i koji su bili iu visokom stupnju pripremljenosti - ustvrdio je Baldasar, no nije želio konkretnije govoriti o ovoj temi.

- Nisam se pripremio. Ima tu puno toga, od novih hotela na Žnjanu, završetka zapadne obale, Kazališnog trga… - zaključio je poteštat.

14.55 - Gradski HDZ-ovci odbili su prije sjednice sudjelovati glasovanju o Turističkoj palači. Zajedno s vijećnicima s nezavisne liste Marijane Puljak, naime, ostali su ispred vijećnice.

- Od početka smo se zalagali za cjelovito rješenje prostora na kojem se nalazi Turistička palača, odnosno da se natječajem pokuša pronaći najbolje rješenje.

Ovo danas je bilo silovanje projekta kojeg Baldasar od početka gura kako bi zamazao oči javnosti i pokazao da ipak nešto radi. Bojim se da do kraja mandata nećemo vidjeti više ništa od ove vlasti - kazao je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

- Nikakav politički komentar više nije potreban. Sve se odigralo onako kako smo i predvidjeli: Kerum je opet spasio Baldasara i osigurao mu kvorum - poručili su, pak, iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad" Marijane Puljak.

- Nas žalosti što se Grad odlučio Turističku palaču dati privatniku na 20 godina, bez da se kvalitetno raspravilo što zapravo napraviti s tom vrijednom lokacijom. Da Baldasar luta s ovim projektom dovoljno govori podatak da se nekoliko puta mijenjao model rekonstrukcije, kao i uvjeti natječaja - ustvrdila je na kraju nezavisna vijećnica Daša Dragnić.

14.10 - 17 vijećnika glasovalo je za, a dvoje (vijećnici Kerumova HGS-a) protiv. To je bilo dovoljno da točka o Turističkoj palači prođe.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je nakon glasovanja: Zahvalio bi svima koji ste glasovali, što ste pomogli da se ovo mučenje okonča.

L.K.

14.05 - U zgradi Banovine upravo je započeo nastavak 23. sjednice Gradskog vijeća. U vijećnici je ukupno 19 vijećnika, iako se njih čak 32 potpisalo kako će prisustvovati današnjoj raspravi.

U svakom slučaju, gradonačelnik Ivo Baldasar nakon tri neuspješna pokušaja uspio je skupiti kvorum za glasovanje o projektu rekonstrukcije Turističke palače.

L. K.

NAJAVA

08.20 -
U ponedjeljak (danas) bi se (napokon!) trebao razriješiti gordijski čvor – razriješiti, razvezati, presjeći, sad je već svim našim sugrađanima svejedno, bitno je samo i jedino da doznamo što će se zbivati s Turističkom palačom. Hoće li je gradski oci dati na plodouživanje, hoćemo li je graditi sami ili će sve ostati kao dosad: derutna zgrada (zgradurina?!) nasred Rive.

Podsjećamo, do sada su vijećnici u Banovini o toj temi rekli sve što se reći moglo, pa su se naguravali (verbalno, naravno), poneki opstruirali rad Vijeća svojim nedolaskom, famozni kvorum prostudirali gotovo do savršenstva, raspisivali natječaje, prozivali gradonačelnika Ivu Baldasara za pogodovanje, slušali naputke svojih stranaka, pa se preko noći predomišljali...

Sve u svemu, cirkus. Koji se, eto, nastavlja danas.

– Razgovarao sam s većinom vijećnika osim s predstavnicima HDZ-a i liste Marijane Puljak, njima o ovoj temi stvarno više nemam što reći. Dio oporbe zna da je ovdje riječ o više nego dobrom projektu, načelno se slažu s njim, ali politika im ne da da to kažu – kaže nam Baldasar i dodaje:

– Pozivam vijećnike da dođu i odrade posao za koji su plaćeni. Neka dođu i glasaju, ako većina bude protiv, ja, naravno, moram poštovati njihovu volju. Tada ću pred njih izići s alternativnim planom. Smatram da je Turistička palača toliko derutan objekt da je, doslovno, opasna za ljude. Urediti se mora i tu nema druge opcije.

Poteštat, kako nam kaže, nije spreman iz gradskog proračuna izdvojiti 20 milijuna kuna za preuređenje palače, pogotovo ne kada ima model po kojem, tvrdi, ne trebamo dati ni kunu.

Ako se tijekom iduća tri mjeseca za velikim stolom u Banovini po Pravilniku ne bude smjelo raspravljati o tom gorućem problemu, gradonačelniku nije sporno ni ponovno izići na izbore.
– Ja s tim nemam problema, samo ne znam koliko je vijećnika voljno krenuti tim putem – zaključuje Baldasar.
HDZ-ovi lokalni zastupnici čude se inzistiranju na tome da se priča oko palače privede kraju.

– Turistička palača prevrijedan je gradski resurs, trebali bismo imati puno veće ambicije za njegovo korištenje, stoga me čudi da se nakon ovoliko blamaže još uvijek inzistira na “brzom” rješenju – ističe Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a.

– Ako više od pola vijećnika kaže da je projekt loš (devet iz HDZ-a plus partneri, pet iz HGS-a i četiri s Nezavisne liste Marijane Puljak), onda gradonačelnikovo daljnje inzistiranje na ovako postavljenom projektu znači blokiranje rada Gradskog vijeća. Reći da je nešto loše ne može biti opstrukcija, inzistirati na lošem kad ste u manjini jest opstrukcija – zaključuje Škorić.

Vijećnici iz Kerumova HGS-a nisu bili voljni komentirati baš ništa vezano uz Turističku palaču, njihov je stav jasan – ne slažu se s gradonačelnikovim prijedlogom. Nezavisna lista Za pametan grad također ne podržava prijedlog. Zašto, objasnila nam je Marijana Puljak.

Dogovori ispod stola

– Od početka držimo neprihvatljivim način na koji su donesene sve dosadašnje odluke o Turističkoj palači, zastupamo sljedeći pristup: prije svega treba završiti plan upravljanja gradskom jezgrom, koji će dati smjernice i definirati što uopće s prostorom na kojem je današnja Turistička palača – veli nam Puljak i dodaje:

– Što se gospodina Keruma tiče, iskreno se nadamo da u vezi s ovim ne igra nikakve zakulisne igre s gradonačelnikom i da će svi njegovi vijećnici zajedno s njim pristupiti nastavku sjednice i jasno pokazati da je većina protiv ovakve odluke o Turističkoj palači. Ako se bilo što drugo dogodi, na primjer da dođe samo jedan član njihove liste i tako podrži kvorum za izglasavanje odluke, bit će sasvim jasno da su u pitanju dogovori ispod stola.



MILENA BUDIMIR

Ne prođe li odluka, može opet u travnju

Ako se i na novom nastavku sjednice Gradskog vijeća ne uspije ostvariti kvorum ili ako prijedlog ne prođe, što će se tada događati, pitali smo Borisa Ćurkovića, predsjednika Vijeća.

– Ako se to dogodi, onda se tijekom iduća tri mjeseca o temi Turističke palače neće raspravljati, osim ako vijećnici sami ne odluče drugačije. Zaista očekujem od kolega da ispune svoju dužnost, da dođu na sjednicu i glasaju po svojoj savjesti. Mislim da smo svi naučili lekciju, ovo je postalo mrcvarenje – smatra Ćurković.


TKO JE ZA?

13 – SDP, HNS i partnerski vijećnici

TKO JE PROTIV?
18 – HDZ i partneri (9 vijećnika), HGS (5) i lista Marijane Puljak (4)

UVIJEK DVOJBENO
4 – Igor Boraska i Ivan Grubišić (nezavisni), Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas (bivša lista don Ivana Grubišića)


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baldasar: Zahvalio bi svima koji ste glasovali... / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvorum ostvaren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-19 08:18:24 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-19 16:40:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-19 15:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11673 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje5-190115.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje9-190115.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje1-190115.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje3-190115.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje5-190115.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/01\/19\/Novosti\/grvijece\/vijece_glasovanje6-190115.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x535"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x534"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4201230 Threads: 2 Questions: 128328259 Slow queries: 55397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3878402 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/tocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio-260368 [printLink] => /split/tocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio-260368?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231785 [name] => turističkapalača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turistickapalaca [link] => /tag/turistickapalaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baldasar: Zahvalio bi svima koji ste glasovali... / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvorum ostvaren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Točka o Turističkoj palači prošla; Osokoljeni Baldasar: Stižu investicije od 4,7 milijardi kuna!; Oporba: Kerum ga je opet spasio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-17-28-33-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje5-190115.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje5-190115.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje9-190115.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje1-190115.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje3-190115.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje5-190115.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/01/19/Novosti/grvijece/vijece_glasovanje6-190115.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}15.05 - Nakon što je iz četvrtog pokušaja ipak progurao projekt rekonstrukcije Turističke palače, Baldasar je najavio kako će se do kraja tjedna raspisati novi natječaj za davanje vrijedne nekretnine na plodouživanje u zamjenu za njenu rekonstrukciju.

- Natječaj ćemo raspisati odmah, no objekt nažalost nećemo uspjeti završiti do početka nove turističke sezone. Izgubili smo dosta vremena tako da je to nerealno, pa ćemo raditi i tijekom ljeta. Vjerujem da će sve biti gotovo na jesen - poručio je Baldasar.

Ponovio je kako će se u novoj Turističkoj palači smjestiti uglavnom ugostiteljski sadržaji i turističke agencije, s tim da će dio kvadrata pripasti i Turističkoj zajednici. Objekt će se, ponavljam, obnoviti i rekonstruirati u postojećim gabaritima, a na plodouživanje ga privatniku dajemo 20 godina - kazao je splitski gradonačelnik.

Osokoljen pobjedom u vijećnici, Baldasar je najavio i nove investicije u Split vrijedne čak 4,7 milijardi kuna koje će gradska uprava predstaviti javnosti za mjesec dana.

- To nije napravio niti jedan grad u državi! Riječ je 2 mijarde kuna vrijednim projektima koje smo mi ugovorili i koji će se uskoro realizirati te još 2,7 milijuna kuna vrijednim projektima koje smo naslijedili i koji su bili iu visokom stupnju pripremljenosti - ustvrdio je Baldasar, no nije želio konkretnije govoriti o ovoj temi.

- Nisam se pripremio. Ima tu puno toga, od novih hotela na Žnjanu, završetka zapadne obale, Kazališnog trga… - zaključio je poteštat.

14.55 - Gradski HDZ-ovci odbili su prije sjednice sudjelovati glasovanju o Turističkoj palači. Zajedno s vijećnicima s nezavisne liste Marijane Puljak, naime, ostali su ispred vijećnice.

- Od početka smo se zalagali za cjelovito rješenje prostora na kojem se nalazi Turistička palača, odnosno da se natječajem pokuša pronaći najbolje rješenje.

Ovo danas je bilo silovanje projekta kojeg Baldasar od početka gura kako bi zamazao oči javnosti i pokazao da ipak nešto radi. Bojim se da do kraja mandata nećemo vidjeti više ništa od ove vlasti - kazao je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

- Nikakav politički komentar više nije potreban. Sve se odigralo onako kako smo i predvidjeli: Kerum je opet spasio Baldasara i osigurao mu kvorum - poručili su, pak, iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad" Marijane Puljak.

- Nas žalosti što se Grad odlučio Turističku palaču dati privatniku na 20 godina, bez da se kvalitetno raspravilo što zapravo napraviti s tom vrijednom lokacijom. Da Baldasar luta s ovim projektom dovoljno govori podatak da se nekoliko puta mijenjao model rekonstrukcije, kao i uvjeti natječaja - ustvrdila je na kraju nezavisna vijećnica Daša Dragnić.

14.10 - 17 vijećnika glasovalo je za, a dvoje (vijećnici Kerumova HGS-a) protiv. To je bilo dovoljno da točka o Turističkoj palači prođe.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je nakon glasovanja: Zahvalio bi svima koji ste glasovali, što ste pomogli da se ovo mučenje okonča.

L.K.

14.05 - U zgradi Banovine upravo je započeo nastavak 23. sjednice Gradskog vijeća. U vijećnici je ukupno 19 vijećnika, iako se njih čak 32 potpisalo kako će prisustvovati današnjoj raspravi.

U svakom slučaju, gradonačelnik Ivo Baldasar nakon tri neuspješna pokušaja uspio je skupiti kvorum za glasovanje o projektu rekonstrukcije Turističke palače.

L. K.

NAJAVA

08.20 -
U ponedjeljak (danas) bi se (napokon!) trebao razriješiti gordijski čvor – razriješiti, razvezati, presjeći, sad je već svim našim sugrađanima svejedno, bitno je samo i jedino da doznamo što će se zbivati s Turističkom palačom. Hoće li je gradski oci dati na plodouživanje, hoćemo li je graditi sami ili će sve ostati kao dosad: derutna zgrada (zgradurina?!) nasred Rive.

Podsjećamo, do sada su vijećnici u Banovini o toj temi rekli sve što se reći moglo, pa su se naguravali (verbalno, naravno), poneki opstruirali rad Vijeća svojim nedolaskom, famozni kvorum prostudirali gotovo do savršenstva, raspisivali natječaje, prozivali gradonačelnika Ivu Baldasara za pogodovanje, slušali naputke svojih stranaka, pa se preko noći predomišljali...

Sve u svemu, cirkus. Koji se, eto, nastavlja danas.

– Razgovarao sam s većinom vijećnika osim s predstavnicima HDZ-a i liste Marijane Puljak, njima o ovoj temi stvarno više nemam što reći. Dio oporbe zna da je ovdje riječ o više nego dobrom projektu, načelno se slažu s njim, ali politika im ne da da to kažu – kaže nam Baldasar i dodaje:

– Pozivam vijećnike da dođu i odrade posao za koji su plaćeni. Neka dođu i glasaju, ako većina bude protiv, ja, naravno, moram poštovati njihovu volju. Tada ću pred njih izići s alternativnim planom. Smatram da je Turistička palača toliko derutan objekt da je, doslovno, opasna za ljude. Urediti se mora i tu nema druge opcije.

Poteštat, kako nam kaže, nije spreman iz gradskog proračuna izdvojiti 20 milijuna kuna za preuređenje palače, pogotovo ne kada ima model po kojem, tvrdi, ne trebamo dati ni kunu.

Ako se tijekom iduća tri mjeseca za velikim stolom u Banovini po Pravilniku ne bude smjelo raspravljati o tom gorućem problemu, gradonačelniku nije sporno ni ponovno izići na izbore.
– Ja s tim nemam problema, samo ne znam koliko je vijećnika voljno krenuti tim putem – zaključuje Baldasar.
HDZ-ovi lokalni zastupnici čude se inzistiranju na tome da se priča oko palače privede kraju.

– Turistička palača prevrijedan je gradski resurs, trebali bismo imati puno veće ambicije za njegovo korištenje, stoga me čudi da se nakon ovoliko blamaže još uvijek inzistira na “brzom” rješenju – ističe Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a.

– Ako više od pola vijećnika kaže da je projekt loš (devet iz HDZ-a plus partneri, pet iz HGS-a i četiri s Nezavisne liste Marijane Puljak), onda gradonačelnikovo daljnje inzistiranje na ovako postavljenom projektu znači blokiranje rada Gradskog vijeća. Reći da je nešto loše ne može biti opstrukcija, inzistirati na lošem kad ste u manjini jest opstrukcija – zaključuje Škorić.

Vijećnici iz Kerumova HGS-a nisu bili voljni komentirati baš ništa vezano uz Turističku palaču, njihov je stav jasan – ne slažu se s gradonačelnikovim prijedlogom. Nezavisna lista Za pametan grad također ne podržava prijedlog. Zašto, objasnila nam je Marijana Puljak.

Dogovori ispod stola

– Od početka držimo neprihvatljivim način na koji su donesene sve dosadašnje odluke o Turističkoj palači, zastupamo sljedeći pristup: prije svega treba završiti plan upravljanja gradskom jezgrom, koji će dati smjernice i definirati što uopće s prostorom na kojem je današnja Turistička palača – veli nam Puljak i dodaje:

– Što se gospodina Keruma tiče, iskreno se nadamo da u vezi s ovim ne igra nikakve zakulisne igre s gradonačelnikom i da će svi njegovi vijećnici zajedno s njim pristupiti nastavku sjednice i jasno pokazati da je većina protiv ovakve odluke o Turističkoj palači. Ako se bilo što drugo dogodi, na primjer da dođe samo jedan član njihove liste i tako podrži kvorum za izglasavanje odluke, bit će sasvim jasno da su u pitanju dogovori ispod stola.



MILENA BUDIMIR

Ne prođe li odluka, može opet u travnju

Ako se i na novom nastavku sjednice Gradskog vijeća ne uspije ostvariti kvorum ili ako prijedlog ne prođe, što će se tada događati, pitali smo Borisa Ćurkovića, predsjednika Vijeća.

– Ako se to dogodi, onda se tijekom iduća tri mjeseca o temi Turističke palače neće raspravljati, osim ako vijećnici sami ne odluče drugačije. Zaista očekujem od kolega da ispune svoju dužnost, da dođu na sjednicu i glasaju po svojoj savjesti. Mislim da smo svi naučili lekciju, ovo je postalo mrcvarenje – smatra Ćurković.


TKO JE ZA?

13 – SDP, HNS i partnerski vijećnici

TKO JE PROTIV?
18 – HDZ i partneri (9 vijećnika), HGS (5) i lista Marijane Puljak (4)

UVIJEK DVOJBENO
4 – Igor Boraska i Ivan Grubišić (nezavisni), Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas (bivša lista don Ivana Grubišića)


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio-260368 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d7ea5d7d27c595e6d483ee9cc6b2fa216f66cd2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=To%C4%8Dka+o+Turisti%C4%8Dkoj+pala%C4%8Di+pro%C5%A1la%3B+Osokoljeni+Baldasar%3A+Sti%C5%BEu+investicije+od+4%2C7+milijardi+kuna%21%3B+Oporba%3A+Kerum+ga+je+opet+spasio+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio-260368 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftocka-o-turistickoj-palaci-prosla-osokoljeni-baldasar-stizu-investicije-od-4-7-milijardi-kuna-oporba-kerum-ga-je-opet-spasio-260368 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baldasar: Zahvalio bi svima koji ste glasovali... / Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvorum ostvaren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitkvorum ostvaren

Točka o Turističkoj palači prošla; Osokoljeni Baldasar: Stižu investicije od 4,7 milijardi kuna!; Oporba: Kerum ga je opet spasio

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 16:09
15.05 - Nakon što je iz četvrtog pokušaja ipak progurao projekt rekonstrukcije Turističke palače, Baldasar je najavio kako će se do kraja tjedna raspisati novi natječaj za davanje vrijedne nekretnine na plodouživanje u zamjenu za njenu rekonstrukciju.

- Natječaj ćemo raspisati odmah, no objekt nažalost nećemo uspjeti završiti do početka nove turističke sezone. Izgubili smo dosta vremena tako da je to nerealno, pa ćemo raditi i tijekom ljeta. Vjerujem da će sve biti gotovo na jesen - poručio je Baldasar.

Ponovio je kako će se u novoj Turističkoj palači smjestiti uglavnom ugostiteljski sadržaji i turističke agencije, s tim da će dio kvadrata pripasti i Turističkoj zajednici. Objekt će se, ponavljam, obnoviti i rekonstruirati u postojećim gabaritima, a na plodouživanje ga p...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:28