StoryEditorOCM
Splitlijepa naša

Strani radnici oduševljeni Splitom, žele ovdje ostati. Objavili su i vodič kako do našeg državljanstva, evo postupka

Piše Frano Kiso
2. siječnja 2024. - 16:35

Prošle godine se u grad pod Marjanom doselilo više od 1800 stranih državljana, neki zbog ratne ugroze, neki zbog mediteranske idile, a dosta njih u potrazi trbuhom za kruhom, 

Skoro pola doseljenika dolazi iz ratom pogođene Ukrajine, a slijede oni iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Nepala, Srbije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Filipina i drugih zemalja.

Izgledno je da će određen postotak njih odabrati Hrvatsku kao trajnu životnu destinaciju, pogotovo mlade obitelji s djecom, a upravo zbog toga smo zavirili na internetsku stranicu ‘Expat in Croatia‘ da bi provjerili kako teče postupak odobravanja hrvatskog državljanstva.

Osim što možete dobiti državljanstvo na temelju podrijetla, Prema ‘Zakonu o hrvatskom državljanstvu‘ osnovu imate i temeljem prirođenja.

Tako se našim državljanima mogu zvati stranci koji u Hrvatskoj neprekidno borave osam godina, imaju status stalnog boravka, prošli su ispit iz hrvatskog jezika i kulture, poštuju hrvatski pravni poredak te više nemaju strano državljanstvo ili su priložili dokaze da će biti otpušteni iz stranog državljanstva ako dobiju hrvatsko državljanstvo.

Brakom do papira

Čini se da državljanstvo stranci najjednostavnije mogu dobiti temeljem braka s hrvatskim državljaninom, a primarni uvjeti su stalno prebivalište i poštivanje pravnog poretka i običaja u Republici Hrvatskoj. 

Ako ste slučajno hrvatski potomak koji živi u inozemstvu i želite podnijeti zahtjev za hrvatsko državljanstvo na osnovu obiteljske loze i podrijetla, vaš bračni partner također može podnijeti zahtjev bez prebivališta u Hrvatskoj. 

Isto tako, aplicirati mogu i strani državljani čije bi hrvatsko državljanstvo bilo od koristi za Republiku Hrvatsku. Uvjeti su minimalni i bitno je dokazati da su legalno živjeli u Hrvatskoj najmanje godinu dana. 

Četiri koraka

‘Expat in Croatia‘ navodi da se sama administrativna procedura provodi u četiri koraka, no kao i u svemu čega se dotakne naša birokracija - potrebno je puno papirologije i strpljenja. 

Ako ispunjavate glavne uvjete i imate jednu od gore navedenih osnova, trebate odabrati vrstu zahtjeva koja se odnosi na vašu specifičnu situaciju. Svaki zahtjev sa sobom nosu različitu dokumentaciju i podatke potrebne za prijavu.

Nakon što ste utvrdili koji vam zahtjev treba, možete početi sastavljati prijavu, a upravo je za nju potreban najveći broj dokumenata. Svi trebaju priložiti osnovni zahtjevni obrazac, biografiju s popratnom dokumentacijom, uključujući razloge prijave, rodni list, dokaz o nacionalnosti, provjeru prošlosti izdanu od strane zemlje državljanstva i važeću osobnu ispravu.

Treći korak je samo podnošenje prijave i nakon toga morate čekati i po više od dvije godine da bi dobili rješenje, posebno ako ste državljanin koji podnosi zahtjev na temelju prebivališta.

I konačno, nakon odobrenja zahtjeva dobit ćete rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo i možete zatražiti identifikacijske dokumente poput domovnice, putovnice, osobne iskaznice i drugih.

Expat in Croatia

‘Expat in Croatia‘ je osnovala Sara Dyson, Amerikanka koja živi u Splitu, i riječ je o vjerojatno najboljem izvoru korisnih informacija vezanih za imigraciju, državljanstvo, poslovanje i sve ostalo potrebno da biste postali dio hrvatske zajednice. Na razumljivom engleskom jeziku možete pronaći brojne besplatne vodiče, naputke i objašnjenja, a desetak njihovih zaposlenika nudi pomoć pri preseljenju, savjetodavne usluge i usluge promocije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:21