stdClass Object ( [id] => 1317116 [title] => Što nam donosi ovaj masovni dolazak? Svaki četvrti splitski gost je s kruzera, koji u gradu u prosjeku borave 10 sati! [alias] => sto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako bismo doznali kakvi su efekti kruzerskih turista na lokalnu privredu i opći utjecaj na grad, poslali smo upit Turističkoj zajednici Split.

Iako nisu izradili specifične studije o ovoj temi, iz TZ-a naglašavaju kako su uvažili temu održivog upravljanja kruzerskim turizmom unutar šireg analitičkog okvira. Kao primjer navode partnerstvo na EU projektu "Palača života - grad mijena" u okviru kojeg je izrađen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a "Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom".

- Unutar tog dokumenta, akcijskim planom predviđena je aktivnost uspostave održivog modela upravljanja posjetiteljima s kruzera, smještenog unutar okvira "Upravljanje turističkim aktivnostima i unapređenje sustava mobilnosti". Studije koje su u izradi, poput "Prometno-turističke studije upravljanja posjetiteljima u povremenom prijevozu putnika pri staroj gradskog jezgri", koju izrađuje Institut za turizam, zasigurno će donijeti rješenja kako smanjiti pritisak i gužve kojih smo u zadnje vrijeme svjedoci u našem gradu, posebice u staroj gradskoj jezgri - sugerira TZ Split.

O ekološkom utjecaju na splitsko područje ovih morskih divova informirali su nas iz Lučke uprave. Tvrde da su svjesni mogućeg utjecaja kruzera na kvalitetu zraka, zbog čega je provedeno ispitivanje kvalitete zraka putem mjerne stanice u luci Split u razdoblju od 15. srpnja 2017. godine do 15. srpnja 2018. godine, koje je obavio Nastavni zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. U promatranom razdoblju zrak je, naime, ocijenjen I. kategorijom kvalitete.

---

image

Tri velika kruzera vezana su u splitskoj luci
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Takvi rezultati zabilježeni su i u preliminarnom izvještaju o ispitivanju kvalitete zraka s mjerne postaje u vlasništvu Lučke uprave Split, koja je nabavljena uz sufinanciranje iz EU fondova, od ožujka do lipnja 2023. godine. Podaci s mjerne postaje su pak i javno dostupni na ekranu pored Gata sv. Duje u Gradskoj luci, koji u realnom vremenu pokazuju stanje kvalitete zraka. Nabavom mjerne stanice za ispitivanje kvalitete zraka Lučka uprava Split ima za cilj kontinuirano mjeriti kvalitetu zraka u idućem razdoblju.

Dodatno, naglašavaju iz Lučke uprave, zabranjeno je bilo kakvo ispuštanje štetnih tvari na području luke.

Što se tiče prikupljanja otpada s brodova za krstarenje koji se vežu u splitsku luku, time se bave specijalizirane tvrtke koje su od strane Lučke uprave dobile koncesiju za obavljanje te djelatnosti. Pritom, koncesionari raspolažu različitom vrstom opreme za zaštitu okoliša te prijevoznim sredstvima za skupljanje otpada, kojima onda zbrinjavaju razne količine i vrste otpada kao što su: zauljene kaljužne vode, uljni ostaci, zauljeni ostaci od pranja tankova, onečišćene balasne vode, kemikalije, fekalne vode, plastika, ostaci hrane, kuhinjska ulja, pepeo od spaljivača, glomazni otpad, ostaci tereta, nusproizvodi životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, te tvari koje uništavaju ozon.

Sve ovo, naravno, završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine. Na temu isključivo ekonomske koristi, poznato je da Grad Split naplaćuje turističku pristojbe za brodove na kružnom putovanju ovisno o kapacitetu broda, odnosno broju putnika. Važno je istaknuti da se, u vremenu od 1. travnja do 30. rujna, za pristajanje naplaćuje zakonski maksimalno dopušteni iznos, koji varira od 265,45 eura do 5.308,91 eura. U preostalom razdoblju se pak akumulira pola maksimalno dopuštenog iznosa. Ta dopuštena cifra se, međutim, nije mijenjala proteklih godina.

Grad Split bi trebao, sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi, ulagati ovako prikupljen novac u poboljšanje javne i turističke infrastrukture te programe i projekte održivog razvoja, pri čemu Županija dobiva 15 posto kolača.

Brodovi na kružnim putovanjima u prosjeku borave u splitskoj luci nešto više od 10 sati, pri čemu dio putnika ostaje u razgledavanju grada, dok ostatak odlazi na organizirane poludnevne izlete u okolici Splita. Oni koji ostaju u gradu - na šest do osam sati - često se odlučuju za organizirane ture i vođene razglede po staroj gradskoj jezgri, posjete muzejima, ali i kupovinu te gastronomske doživljaje. Ovisno o dužini boravka kruzera u luci i interesima turista, postoje različite varijante tura koje mogu obuhvaćati i okolne destinacije poput Trogira, Klisa, Salone ili nacionalnih parkova, poput Krke, informiraju nas iz TZ-a.

A da se Splićani ne trebaju bojati da će se kruzerski turizam nastaviti, potvrđuju kako iz Lučke uprave, tako i iz Turističke zajednice.

- Lučka uprava Split u suradnji s turističkim zajednicama Splita i Splitsko-dalmatinske županije još od 2002. godine započela je intenzivnu promociju grada i županije kao destinacije za prihvat brodova na kružnim putovanjima.

Od tada pa do danas kontinuiranim radom na promociji Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao destinacija, koja uključuje i bogatu ponudu poludnevnih izleta, postale su nezaobilazne u itinerarima kruzerskih kompanija.

---

image

Sav otpad s kruzera završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine

Ante Čizmić/Cropix
---

Politikom tarifa lučkih pristojbi kojom stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni ostvaruju se rezultati produženja turističke sezone u destinaciji i smanjenja prometnog zagušenja, s obzirom na to da bilježimo dolazak brodova tijekom cijele godine od veljače zaključno s prosincem.

I to je pokazatelj da je buduća dinamika kruzerskog prometa zasnovana upravo na principima održivog razvoja, što ćemo u suradnji s Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom te ostalim dionicima u idućim godinama dodatno unaprijediti kako bi luka Split postala zelena luka u punom smislu te riječi sukladno primjerima najbolje prakse iz drugih luka u Europskoj uniji - govori nam ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović.

Turistička zajednica pak "kontinuirano radi na promociji i promicanju razvoja posebnih oblika turizma kako bi osigurala kvalitetno iskustvo za posjetitelje, ali i kako bi se očuvala autentičnost i održivost destinacije".

- Cilj nam je osigurati ravnotežu između različitih oblika turizma te osigurati da se rast turističkog prometa odvija na način koji je u skladu s interesima lokalne zajednice i očuvanjem okoliša. Sve strategije i aktivnosti usmjerene prema daljnjem napretku u segmentu kruzerskog turizma rade se u koordinaciji s jedinicom lokalne samouprave i Lučkom upravom Split, s obzirom na to da organizacija pomorskog i lučkog prometa, uključujući definiranje tarifnih struktura za lučke i turističke pristojbe povezane s kruzerima, leži izvan nadležnosti Turističke zajednice grada Splita.

---

image

Vice Mihanović: Politikom tarifa lučkih pristojbi stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni

Vojko Bašić/Cropix
---

Što se tiče poticanja daljnjeg rasta ovakvog posjeta, važno je napomenuti da Turistička zajednica grada Splita nema ovlasti donositi odluke o broju godišnjih dolazaka kruzera u gradsku luku Split, ali smo u više navrata sugerirali Lučkoj upravi Split da na dnevnoj osnovi maksimalno odobre uplovljavanje dvaju manjih kruzera ili jedan veći kruzer radi smanjenja pritiska na destinaciju.

Split je 2019. godine posjetilo 943.907 gostiju koji su boravili u nekom od kopnenih smještaja. U isto vrijeme, gradom se šetalo dodatnih 360.000 onih s kruzera. S obzirom na to da se velik dio Splićana u sezoni grozi proviriti nosom onkraj stanice na Pazaru, Općine, Starog placa ili Zvončaca, mnogi od njih bi vjerojatano bili sretni da kruzera - makar u ljetno doba - nema nigdje na vidiku, a kamoli da zaklanjaju pogled prema otocima.

Plus, kad se uzme njihov zakržljali ekonomski doprinos i pridoda onom potentnom po pitanju ekološke destrukcije, nije teško razumjeti što i mnoge snažnije i dugotrajnije turističke destinacije od splitske sve otvorenije odbacuju uplove ovih distopijskih okolišnih razarača u naručja svojih pomorskih pristaništa.

Split pak još uvijek obara rekorde i ne bi trebalo proći još mnogo dok svi ti rekordi uskoro - ne obore njega.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNI TURIZAM (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SPORNI TURIZAM (2) 2 0 7755 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-21 12:34:15 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-28 12:26:55 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-08-23 11:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što nam donosi ovaj masovni dolazak? Svaki četvrti splitski gost je s kruzera, koji u gradu u prosjeku borave 10 sati! [metakey] => karepovac, Otpad s brodova, Splitska luka, kruzeri [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/21\/23574105.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/23574099.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/23574118.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/22552996.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Tri velika kruzera vezana su u splitskoj luci
\n\u00a0<\/p>","

Sav otpad s kruzera zavr\u0161ava na Karepovcu, \u010diji rok trajanja je jo\u0161 samo neke dvije godine<\/p>","

Vice Mihanovi\u0107: Politikom tarifa lu\u010dkih pristojbi stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1218","hd_23574105_1920.jpg":"1920x1080","k_23574105_1280.jpg":"1280x1280","k_23574105_1024.jpg":"1024x1024","k_23574105_640.jpg":"640x640","k_23574105_480.jpg":"480x480","k_23574105_340.jpg":"340x340","k_23574105_220.jpg":"220x220","o_23574105_1280.jpg":"1280x812","o_23574105_1024.jpg":"1024x649","o_23574105_640.jpg":"640x406","o_23574105_480.jpg":"480x304","o_23574105_340.jpg":"340x215","o_23574105_220.jpg":"220x139","h_23574105_1280.jpg":"1280x854","h_23574105_1024.jpg":"1024x683","h_23574105_640.jpg":"640x427","h_23574105_480.jpg":"480x320","h_23574105_340.jpg":"340x227","h_23574105_220.jpg":"220x147","pp_23574105_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574105_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574105_640.jpg":"640x814","pp_23574105_480.jpg":"480x611","pp_23574105_340.jpg":"340x432","pp_23574105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_23574099_1920.jpg":"1920x1080","k_23574099_1280.jpg":"1280x1280","k_23574099_1024.jpg":"1024x1024","k_23574099_640.jpg":"640x640","k_23574099_480.jpg":"480x480","k_23574099_340.jpg":"340x340","k_23574099_220.jpg":"220x220","o_23574099_1280.jpg":"1280x836","o_23574099_1024.jpg":"1024x668","o_23574099_640.jpg":"640x418","o_23574099_480.jpg":"480x313","o_23574099_340.jpg":"340x222","o_23574099_220.jpg":"220x143","h_23574099_1280.jpg":"1280x854","h_23574099_1024.jpg":"1024x683","h_23574099_640.jpg":"640x427","h_23574099_480.jpg":"480x320","h_23574099_340.jpg":"340x227","h_23574099_220.jpg":"220x147","pp_23574099_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574099_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574099_640.jpg":"640x814","pp_23574099_480.jpg":"480x611","pp_23574099_340.jpg":"340x432","pp_23574099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23574118_1920.jpg":"1920x1080","k_23574118_1280.jpg":"1280x1280","k_23574118_1024.jpg":"1024x1024","k_23574118_640.jpg":"640x640","k_23574118_480.jpg":"480x480","k_23574118_340.jpg":"340x340","k_23574118_220.jpg":"220x220","o_23574118_1280.jpg":"1280x821","o_23574118_1024.jpg":"1024x657","o_23574118_640.jpg":"640x410","o_23574118_480.jpg":"480x308","o_23574118_340.jpg":"340x218","o_23574118_220.jpg":"220x141","h_23574118_1280.jpg":"1280x854","h_23574118_1024.jpg":"1024x683","h_23574118_640.jpg":"640x427","h_23574118_480.jpg":"480x320","h_23574118_340.jpg":"340x227","h_23574118_220.jpg":"220x147","pp_23574118_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574118_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574118_640.jpg":"640x814","pp_23574118_480.jpg":"480x611","pp_23574118_340.jpg":"340x432","pp_23574118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22552996_1920.jpg":"1920x1080","k_22552996_1280.jpg":"1280x1280","k_22552996_1024.jpg":"1024x1024","k_22552996_640.jpg":"640x640","k_22552996_480.jpg":"480x480","k_22552996_340.jpg":"340x340","k_22552996_220.jpg":"220x220","o_22552996_1280.jpg":"1280x853","o_22552996_1024.jpg":"1024x682","o_22552996_640.jpg":"640x426","o_22552996_480.jpg":"480x320","o_22552996_340.jpg":"340x226","o_22552996_220.jpg":"220x146","h_22552996_1280.jpg":"1280x854","h_22552996_1024.jpg":"1024x683","h_22552996_640.jpg":"640x427","h_22552996_480.jpg":"480x320","h_22552996_340.jpg":"340x227","h_22552996_220.jpg":"220x147","pp_22552996_1280.jpg":"1280x1628","pp_22552996_1024.jpg":"1024x1303","pp_22552996_640.jpg":"640x814","pp_22552996_480.jpg":"480x611","pp_22552996_340.jpg":"340x432","pp_22552996_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15284095 Threads: 3 Questions: 3178473876 Slow queries: 7127693 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235534703 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/sto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati-1317116 [printLink] => /split/sto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati-1317116?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727435 [name] => Otpad s brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-23 13:59:13 [main_article_id] => 0 [alias] => otpad-s-brodova [link] => /tag/otpad-s-brodova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 262020 [name] => Splitska luka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-luka [link] => /tag/splitska-luka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311894 [name] => kruzeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kruzeri [link] => /tag/kruzeri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNI TURIZAM (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nam donosi ovaj masovni dolazak? Svaki četvrti splitski gost je s kruzera, koji u gradu u prosjeku borave 10 sati! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23574105.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23574105.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23574099.jpg [title] =>

Tri velika kruzera vezana su u splitskoj luci
 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23574118.jpg [title] =>

Sav otpad s kruzera završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/22552996.jpg [title] =>

Vice Mihanović: Politikom tarifa lučkih pristojbi stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako bismo doznali kakvi su efekti kruzerskih turista na lokalnu privredu i opći utjecaj na grad, poslali smo upit Turističkoj zajednici Split.

Iako nisu izradili specifične studije o ovoj temi, iz TZ-a naglašavaju kako su uvažili temu održivog upravljanja kruzerskim turizmom unutar šireg analitičkog okvira. Kao primjer navode partnerstvo na EU projektu "Palača života - grad mijena" u okviru kojeg je izrađen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a "Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom".

- Unutar tog dokumenta, akcijskim planom predviđena je aktivnost uspostave održivog modela upravljanja posjetiteljima s kruzera, smještenog unutar okvira "Upravljanje turističkim aktivnostima i unapređenje sustava mobilnosti". Studije koje su u izradi, poput "Prometno-turističke studije upravljanja posjetiteljima u povremenom prijevozu putnika pri staroj gradskog jezgri", koju izrađuje Institut za turizam, zasigurno će donijeti rješenja kako smanjiti pritisak i gužve kojih smo u zadnje vrijeme svjedoci u našem gradu, posebice u staroj gradskoj jezgri - sugerira TZ Split.

O ekološkom utjecaju na splitsko područje ovih morskih divova informirali su nas iz Lučke uprave. Tvrde da su svjesni mogućeg utjecaja kruzera na kvalitetu zraka, zbog čega je provedeno ispitivanje kvalitete zraka putem mjerne stanice u luci Split u razdoblju od 15. srpnja 2017. godine do 15. srpnja 2018. godine, koje je obavio Nastavni zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. U promatranom razdoblju zrak je, naime, ocijenjen I. kategorijom kvalitete.

---

image

Tri velika kruzera vezana su u splitskoj luci
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Takvi rezultati zabilježeni su i u preliminarnom izvještaju o ispitivanju kvalitete zraka s mjerne postaje u vlasništvu Lučke uprave Split, koja je nabavljena uz sufinanciranje iz EU fondova, od ožujka do lipnja 2023. godine. Podaci s mjerne postaje su pak i javno dostupni na ekranu pored Gata sv. Duje u Gradskoj luci, koji u realnom vremenu pokazuju stanje kvalitete zraka. Nabavom mjerne stanice za ispitivanje kvalitete zraka Lučka uprava Split ima za cilj kontinuirano mjeriti kvalitetu zraka u idućem razdoblju.

Dodatno, naglašavaju iz Lučke uprave, zabranjeno je bilo kakvo ispuštanje štetnih tvari na području luke.

Što se tiče prikupljanja otpada s brodova za krstarenje koji se vežu u splitsku luku, time se bave specijalizirane tvrtke koje su od strane Lučke uprave dobile koncesiju za obavljanje te djelatnosti. Pritom, koncesionari raspolažu različitom vrstom opreme za zaštitu okoliša te prijevoznim sredstvima za skupljanje otpada, kojima onda zbrinjavaju razne količine i vrste otpada kao što su: zauljene kaljužne vode, uljni ostaci, zauljeni ostaci od pranja tankova, onečišćene balasne vode, kemikalije, fekalne vode, plastika, ostaci hrane, kuhinjska ulja, pepeo od spaljivača, glomazni otpad, ostaci tereta, nusproizvodi životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, te tvari koje uništavaju ozon.

Sve ovo, naravno, završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine. Na temu isključivo ekonomske koristi, poznato je da Grad Split naplaćuje turističku pristojbe za brodove na kružnom putovanju ovisno o kapacitetu broda, odnosno broju putnika. Važno je istaknuti da se, u vremenu od 1. travnja do 30. rujna, za pristajanje naplaćuje zakonski maksimalno dopušteni iznos, koji varira od 265,45 eura do 5.308,91 eura. U preostalom razdoblju se pak akumulira pola maksimalno dopuštenog iznosa. Ta dopuštena cifra se, međutim, nije mijenjala proteklih godina.

Grad Split bi trebao, sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi, ulagati ovako prikupljen novac u poboljšanje javne i turističke infrastrukture te programe i projekte održivog razvoja, pri čemu Županija dobiva 15 posto kolača.

Brodovi na kružnim putovanjima u prosjeku borave u splitskoj luci nešto više od 10 sati, pri čemu dio putnika ostaje u razgledavanju grada, dok ostatak odlazi na organizirane poludnevne izlete u okolici Splita. Oni koji ostaju u gradu - na šest do osam sati - često se odlučuju za organizirane ture i vođene razglede po staroj gradskoj jezgri, posjete muzejima, ali i kupovinu te gastronomske doživljaje. Ovisno o dužini boravka kruzera u luci i interesima turista, postoje različite varijante tura koje mogu obuhvaćati i okolne destinacije poput Trogira, Klisa, Salone ili nacionalnih parkova, poput Krke, informiraju nas iz TZ-a.

A da se Splićani ne trebaju bojati da će se kruzerski turizam nastaviti, potvrđuju kako iz Lučke uprave, tako i iz Turističke zajednice.

- Lučka uprava Split u suradnji s turističkim zajednicama Splita i Splitsko-dalmatinske županije još od 2002. godine započela je intenzivnu promociju grada i županije kao destinacije za prihvat brodova na kružnim putovanjima.

Od tada pa do danas kontinuiranim radom na promociji Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao destinacija, koja uključuje i bogatu ponudu poludnevnih izleta, postale su nezaobilazne u itinerarima kruzerskih kompanija.

---

image

Sav otpad s kruzera završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine

Ante Čizmić/Cropix
---

Politikom tarifa lučkih pristojbi kojom stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni ostvaruju se rezultati produženja turističke sezone u destinaciji i smanjenja prometnog zagušenja, s obzirom na to da bilježimo dolazak brodova tijekom cijele godine od veljače zaključno s prosincem.

I to je pokazatelj da je buduća dinamika kruzerskog prometa zasnovana upravo na principima održivog razvoja, što ćemo u suradnji s Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom te ostalim dionicima u idućim godinama dodatno unaprijediti kako bi luka Split postala zelena luka u punom smislu te riječi sukladno primjerima najbolje prakse iz drugih luka u Europskoj uniji - govori nam ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović.

Turistička zajednica pak "kontinuirano radi na promociji i promicanju razvoja posebnih oblika turizma kako bi osigurala kvalitetno iskustvo za posjetitelje, ali i kako bi se očuvala autentičnost i održivost destinacije".

- Cilj nam je osigurati ravnotežu između različitih oblika turizma te osigurati da se rast turističkog prometa odvija na način koji je u skladu s interesima lokalne zajednice i očuvanjem okoliša. Sve strategije i aktivnosti usmjerene prema daljnjem napretku u segmentu kruzerskog turizma rade se u koordinaciji s jedinicom lokalne samouprave i Lučkom upravom Split, s obzirom na to da organizacija pomorskog i lučkog prometa, uključujući definiranje tarifnih struktura za lučke i turističke pristojbe povezane s kruzerima, leži izvan nadležnosti Turističke zajednice grada Splita.

---

image

Vice Mihanović: Politikom tarifa lučkih pristojbi stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni

Vojko Bašić/Cropix
---

Što se tiče poticanja daljnjeg rasta ovakvog posjeta, važno je napomenuti da Turistička zajednica grada Splita nema ovlasti donositi odluke o broju godišnjih dolazaka kruzera u gradsku luku Split, ali smo u više navrata sugerirali Lučkoj upravi Split da na dnevnoj osnovi maksimalno odobre uplovljavanje dvaju manjih kruzera ili jedan veći kruzer radi smanjenja pritiska na destinaciju.

Split je 2019. godine posjetilo 943.907 gostiju koji su boravili u nekom od kopnenih smještaja. U isto vrijeme, gradom se šetalo dodatnih 360.000 onih s kruzera. S obzirom na to da se velik dio Splićana u sezoni grozi proviriti nosom onkraj stanice na Pazaru, Općine, Starog placa ili Zvončaca, mnogi od njih bi vjerojatano bili sretni da kruzera - makar u ljetno doba - nema nigdje na vidiku, a kamoli da zaklanjaju pogled prema otocima.

Plus, kad se uzme njihov zakržljali ekonomski doprinos i pridoda onom potentnom po pitanju ekološke destrukcije, nije teško razumjeti što i mnoge snažnije i dugotrajnije turističke destinacije od splitske sve otvorenije odbacuju uplove ovih distopijskih okolišnih razarača u naručja svojih pomorskih pristaništa.

Split pak još uvijek obara rekorde i ne bi trebalo proći još mnogo dok svi ti rekordi uskoro - ne obore njega.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Tri velika kruzera vezana su u splitskoj luci
 

Ante Čizmić/Cropix

Sav otpad s kruzera završava na Karepovcu, čiji rok trajanja je još samo neke dvije godine

Vojko Bašić/Cropix

Vice Mihanović: Politikom tarifa lučkih pristojbi stimuliramo dolazak brodova u predsezoni i postsezoni

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati-1317116 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6c25a5f0ee1f375098dba7a44118f5d53d747315 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nam+donosi+ovaj+masovni+dolazak%3F+Svaki+%C4%8Detvrti+splitski+gost+je+s+kruzera%2C+koji+u+gradu+u+prosjeku+borave+10+sati%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati-1317116 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-nam-donosi-ovaj-masovni-dolazak-svaki-cetvrti-splitski-gost-je-s-kruzera-koji-u-gradu-u-prosjeku-borave-10-sati-1317116 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNI TURIZAM (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitSPORNI TURIZAM (2)

Što nam donosi ovaj masovni dolazak? Svaki četvrti splitski gost je s kruzera, koji u gradu u prosjeku borave 10 sati!

Piše Marin Prvan
23. kolovoza 2023. - 13:58

Kako bismo doznali kakvi su efekti kruzerskih turista na lokalnu privredu i opći utjecaj na grad, poslali smo upit Turističkoj zajednici Split.

Iako nisu izradili specifične studije o ovoj temi, iz TZ-a naglašavaju kako su uvažili temu održivog upravljanja kruzerskim turizmom unutar šireg analitičkog okvira. Kao primjer navode partnerstvo na EU projektu "Palača života - grad mijena" u okviru kojeg je izrađen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a "Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom".

- Unutar tog dokumenta, akcijskim planom predviđena je aktivnost uspostave održivog modela upravljanja posjetiteljima s kruzera, smještenog unutar okvira "Upravljanje turističkim aktivnostima i unapređenje sustava mobilnosti". Studije koje su u izradi, poput "Prometno-turist...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:45