StoryEditorOCM
Splitmlade snage

Startala Smotra Sveučilišta, gradonačelnik dočekao buduće studente riječima: ‘Split ima najbolje sveučilište u regiji‘

Piše Mia Uzinić
4. prosinca 2023. - 15:17

Danas je započela Smotra Sveučilišta u Splitu koja će trajati do 8. prosinca, a maturantima je ovo izvrsna prilika za dobiti sve informacije kako bi mogli odlučiti koji studij izabrati. Otvaranje je započelo uvodnim govorom Nikole Koceića Bilana, prorektora za studente, nastavu i poslovanje. 

- Dobrodošli na splitski Kampus, u srce našeg Sveučilišta, u intelektualno i obrazovno središte ovog dijela Hrvatske. Ovo je mjesto gdje se proizvodi visoka znanost, gdje se odgajaju kadrovi gotovo svih mogućih profesija, ovo je mjesto s kojeg se studenti otisnu na svjetsko tržište rada – kazao je.  

Dodao je kako svi putovi iz Dalmacije i Hercegovine danas vode na Kampus ta da će tisuće učenika ovih dana posjetiti Smotru. Svaki dan se očekuje oko 500 maturanata koji će slušati predstavljanje pojedinačnih studijskih programa. Sveučilište u Splitu broji više od 180 studijskih programa pa je sigurno moguće pronaći za svakoga po nešto.  

- Razlog zbog kojeg smo vas pozvali nije da vam damo one prazne i suhoparne informacije, koje svakako možete dobiti na mrežnim stranicama fakulteta, već da na licu mjesta doživite autentični ugođaj, iskustvo i benefite – dodao je prorektor.  

image

Na fotografiji: Nikola Koceic Bilan, prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveucilista u Splitu.


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Na fotografiji: Dragan Ljutic, rektor Sveucilista u Splitu.


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Maturantima i učenicima se obratio i gradonačelnik Ivica Puljak

- Danas sam ovdje kao gradonačelnik, ali i kao profesor ovog Sveučilišta na koje sam jako ponosan. Sveučilište u Splitu je najbolje sveučilište u Hrvatskoj, a vjerojatno je i najbolje u cijelom ovom području. Ono što ja preporučujem svima vama je da upišete Sveučilište u Splitu koje sam i sam završio. Kasnije sam doktorirao u Francuskoj i velik dio svog života sam proveo radeći u inozemstvu, ali i ovdje iz Splita – kazao je gradonačelnik. 

Pojasnio je kako ne samo njegov slučaj, već i brojni drugi slučajevi su primjer da se može živjeti i raditi u Splitu, a istovremeno postići i svjetsku karijeru te biti integriran u svjetsku znanost i tehnologiju.  

- Ono što vam preporučujem je da upišete naše Sveučilište, ali i da tijekom svog studija odete u inozemstvo, prikupite nova iskustva pa se vratite u Split i ispunite sve svoje ambicije. Mi ćemo se truditi da vam to i omogućimo. Grad Split je u posljednjih nekoliko godina pokrenuo velike investicijske cikluse, u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna eura, da izgradimo infrastrukturu za razvoj obrazovanja, za razvoj znanosti i tehnologije kroz koje ćemo onda dalje razvijati cijeli naš Grad i ovo područje - dodao je Puljak.  

image

Na fotografiji:Ivica Puljak, splitski gradonacelnik.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

U ime Županije, okupljenima se obratio i  zamjenik župana Stipe Čogelja

- Srce mi je puno kad vas vidim okupljene ovdje. Suradnja Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu je na iznimno visokoj razini. Ovi mladi ljudi i njihovi profesori postižu najbolje rezultate na razini Republike Hrvatske. Splitsko Sveučilište je po objektivnim mjerilima najjače u Hrvatskoj, a ja bih se usudio reći i šire - kazao je zamjenik župana.  

Jerko Šarić, predsjednik Studentskog Zbora, također je u ime Zbora došao podržati Sveučilište i predstaviti studentima fakultete kao i rad Studentskog Zbora: 

- Želimo maturantima objasniti zašto smo i mi kao studenti došli studirati na Sveučilište u Splitu, upoznat ih sa svim studijskim programima i reći nešto više o kvaliteti samog studiranja - kazao je Šarić.  

image

Na fotografiji: Stipe Cogelja, dozupan Splitsko-dalmatinske zupanije.


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.

 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Oko štandova na kojima fakulteti predstavljaju programe maturantima stvorila se poprilična gužva, pitali smo dva prijatelja iz istog razreda što planiraju upisati nakon položene državne mature: 

- Razmišljam o stručnom studiju na FESB-u, smjer računarstvo i IT. Dvoumim se između FESB-a i Kopilice, a jedan od kriterija mi je trajanje školovanja. Nakon pet godina FESB-a dobije se titula magistra, a nakon tri godine Kopilice je veća mogućnost zapošljavanja jer tijekom studija se polaže veći broj praktičnih predmeta – kazao nam je Tino.  

Njegov prijatelj Marko želi upisati ili grafički studij ili Umjetničku akademiju. Jako mu je zanimljiva filmska i medijska umjetnost, sve što je vezano uz umjetnost i informatiku. 

image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Učinili smo đir po štandovima fakulteta, s Medicinskog fakulteta pozivaju učenike da se dođu informirati kako studij funkcionira, a osim toga žele predstaviti i njihovu studentsku organizaciju CroMSIC u sklopu koje se organiziraju različite radionice i likovni projekti. Raznim akcijama obilježavaju zdravstvene manifestacije kao što su dan šećerne bolesti, dan bubrega, dan hipertenzije i ostale značajne datume u medicini.  

Porazgovarali smo i s Paškom Burnaćem, profesorom na splitskoj Ekonomiji koji je kazao da je stjecanje međunarodnih kompetencija važno kako bi se opstalo na tržištu rada. 

- Mi njegujemo i surađujemo s više od 100 tvrtki s područja Splitsko-dalmatinske županije i šire kako bi naši studenti mogli obavljati stručnu praksu. To je način da studenti osjete tržište rada puno prije nego što diplomiraju – objasnio je Burnać.  

image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Otvorenje Smotre Sveucilista u Splitu, Prirodoslovno-matematicki fakultet Split.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Profesorica s Filozofskog fakulteta, Ines Blažević došla je sa svojim studentima predstaviti studijske programe koji su uglavnom društvenog i humanističkog usmjerenja: 

- Možemo se pohvaliti da dugi niz godina imamo jako veliku upisnost studenata i ono što je posljednje vrijeme atraktivno su i dva studijska programa na engleskom jeziku: psihologija i program u suradnji s izraelskim fakultetom.  

Ranka Jeknić, prodekanica za nastavu i studente Pravnog fakulteta, kazala je da je veliki interes među učenicima za upis pravnih studija, a oni na svom fakultetu nude integrirani studij Pravo te prijediplomski i diplomski Upravni studij. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:10