stdClass Object ( [id] => 197262 [title] => Splitski vijećnici odobrili spomenike: Tuđman ispred Nadbiskupije, Bajdo kod Poljuda; Križ nema lokacijsku, ali su blokovi izrezani [alias] => splitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Na sjednici su odobreni spomenici: dr. Franji Tuđmanu, Bajdi Vukasu i križ na Marjanu.

-Nema tog akademca s kojim sam pričao, koji nije rekao kako nema boljeg mjesta od ovoga. Budimo realni, TrgHrvatske bratske zajednice je ledina i to će biti još barem 20 godina – kazao je Zoran Jeramaz, predsjednik Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili i postavljanje kamenog križa visine deset metara i duljine horizontale od šest metara s pripadajućim postoljem, a koji će se podignuti uz jugozapadni ugao vidikovca na vrhu Telegrin na Marjanu.

-Kako ga je Isus nosio, tako ga i mi nosimo s obzirom na to koliko je prepreka bilo. Prva je bila konzervatorska studija koju smo morali izraditi, pa onda i projekt križa. Svakako, imamo ga nakon teške muke – kazao je u uvodnom izlaganju Jeramaz.

Ivo Baldasar (SDP) kazao je kako mu se ovakav kameni križ primjerene visine sviđa, a Joško Dvornik (HNS) istaknuo je kako se radi o tekovini zapadne civilizacije.

Dogradonačelnik Jure Šundov istaknuo je kako križ još nema lokacijsku dozvolu, no da je njezino ishođenje stvar formalnosti.

-Blokovi za kamen su već izrezani, u što sam se i sam na svoje oči uvjerio, a u utorak na našu konferenciju za novinare dolazi i projektant pa ćete biti upoznati sa svim detaljima – kazao je Šundov i još jednom podsjetio kako je za kamen i izradu križa pronađen donator, dok će Grad samo financirati izradu dokumentacije. 

Spomenik velikanu Hajduka Bernardu Vukasu – Bajdi, autora akademskog kipara Vojina Hraste postavio bi se u blizini stadiona „Poljud“, na zelenoj površini ispred ulaza u klupske prostorije.

Apel Saboru zbog legalizacije

Vijećnici su prihvatili inicijativu Gradskog vijeća da se Saboru uputi prijedlog moratorija na rušenje bespravnih objekata koji se po sadašnjem Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama neće moći legalizirati jer se nalaze u zaštićenom području Park šume Marjan, koridoru prometnica u Žrnovnici i Kamenu ili unutar područja javne i društvene namjene ili arheoloških nalazišta.

Dogovoreno je da je ovo najbolje rješenje, jer bi izmjena zakona također bila dugotrajna, a rok za podnošenje zahtjeva istječe 30.lipnja ove godine. Za vrijem trajanja moratorija na rušenje, pokušala bi se izmijeniti planska dokumentacija, kako bi se i takvi objekti mogli legalizirati.

22 autobusa za Promet

Poduzeće „Cestar“ i dalje će u naredne četiri godine biti gradski koncesionar za održavanja kolničkih površina, odlučili su gradski vijećnici. U opisu poslova ponudili su cijenu od cca tri milijuna kuna godišnje. Ponuda tvrtke „Innecto“, koja se uz Cestar javila na natječaj odbijena je zbog nerealnih cijena, odnosno kako je istaknuo dogradonačelnik Jure Šundov, zbog dumpinga.

Primjera radi, za godišnje održavanje semaforskog sustava predvidjeli su godišnje tek 1700 kuna, dok je cijena Cestara 2,7 milijuna kuna.

Također, vijećnici su donijeli odluku o financiranju nabavke nova 22 autobusa za „Promet“ vrijednu 51 milijun kuna koja bi se realizirala putem financijskog leasinga na rok od pet godina.

Ivo Baldasar, vijećnik SDP-a smatra kako je takva usputna informacija o javnom prijevozniku neozbiljna za sjednicu Vijeća s obzirom na tešku situaciju u „Prometu“, isto kao i odluka vijećnika da na prijedlog gradonačelnika Stipe Radoš Knježević iduće četiri godine bude direktor „Parkova i nasada bez izvještaja o njegovom dosadašnjem radu.

Svađa među vijećnicima

Tenzije u vijećnici, začuđujuće, podigla je rasprava o odabiru koncesionara za javnu rasvjetu za period od četiri godine, gdje je predložena tvrtka „SEM 1986“, koja je na kraju i izabrana.

Nakon raspisanog natječaja za koncesionara, pristiglo je ukupno pet ponuda, a stručno Povjerenstvo izabralo je tvrtku SEM 1986 iako su ponudili veću cijenu, što je zasmetalo HDZ-ovim vijećnicima pa ih je zanimalo po kojim kriterijima bodovanja je spomenuta tvrtka bila prvi izbor Povjerenstva.

Ta je rasprava iznervirala gradonačelnika koji se osjetio prozvanim za namještanje i pogodovanje SEM-u pa je u svom specifičnom stilu poručio vijećnicima da ih „može biti sram“.

-Stalno se koriste situacije na Vijeću da se insinuira kako je sve namješteno. Niti sam sudjelovao niti me to interesira, niti sam nikad s nikim razgovarao o cijenama za bilo koji natječaj! Što se mene tiče, čekajte izbore, neće bit do tada javne rasvjete, ponovite natječj i izaberite koga hoćete! – zagrmio je Kerum.

-Nismo uopće govorili o namještanju, a pogotovo nismo prozivali gradonačelnika. Nije nam jasno zašto se posao daje financijsko najslabijoj tvrtki koja će za 1,4 milijuna veću cijenu obavljati posao? – pitao je Mirko Ramljak (HDZ).

-Predlažem da se onda ova točka povuče s dnevnog reda i premjesti za drugi dio sjednice 3. travnja ili je skinite s dnevnog reda, predsjednice! Šta me briga više! Ne želim odgovornost, jesi li me čula? – obratio se svojoj sestri gradonačelnik, a nakon toga se povukao u svoj ured, kazavši kako ćer sjednicu nastaviti gledati na TV-u.
-Tako mi je lakše – zaključio je.

Zaduženje od 30 milijuna kuna


Grad će se zadužiti kod Hypo Alpe Adrie banke za 30 milijuna kuna zbog refinanciranja municipalnih obveznica, s tim da je dospijeće glavnice 24. srpnja ove godine.

Zaduženje je na rok od pet godina uz kamatnu stopu od 6,25 posto. Kako trošak realizacije kredita iznosi 5 milijuna kuna, ukupno će Grad vraćati iznos od 35 milijuna, kazala nam je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije.

Kredit će se vraćati u 20 tromjesečnih rata, a sredstva za refinanciranje municipalnih obveznica planirana su proračunom za ovu godinu, s projekcijama za 2014. i 2015. godinu.

Komunalni doprinos

Vijećnici su prihvatili nove, snižene cijene komunalnog doprinosa koje će vrijediti isključivo za vrijeme trajanja legalizacije bespravno sagrađenih objekata, dakle do zakonskog roka za predaju zahtjeva koji istječe 30. lipnja ove godine.

Tako će se u prvoj zoni za stambeni prostor plaćati komunalni doprinos od 50 kuna, za drugu zonu će iznositi 40, za treću 30, za četvrtu zonu će se plaćati 20, a za petu 10 kuna po metru kubnom.

Tijekom rasprave usvojene su i određene izmjene ove odluke, a odnose se na iznos komunalnog doprinosa u četvrtoj i petoj zoni i to za proizvodni prostor, gdje je HDZ-ovac Mirko Ramljak tražio smanjenje iznosa na 45, odnosno 35 kuna, što je i prihvaćeno.

Nadalje, vijećnike je zaniamlo što će biti s onim građanima koji su već platili po većim cijenama komunalni doprinos prilikom legalizacije?

-Treba naći rješenje da se tim ljudima vrati novac, jer je nepravedno da oni koji su platili ranije plaćaju više od onih koji to sada rade – mišljenja je gradonačelnik Željko Kerum.

Za taj njegov prijedlog stručne službe Grada će ispitati sve zakonske mogućnosti povrata uplaćenog novca.

Na pitanje vijećnika kako će se ovako niske cijene odraziti na proračunske prihode, pročelnica za financije Ljiljana Vučetić je kazala kako je u ovom trenutku to teško prognozirati.

-Uglavnom bi godišnja razina naplate komunalnog doprinosa bila između 60 i 70 milijuna kuna, osim prošle godine kada je bilo manje zbog ekonomske situacije. Očekujemo da bi zbog povećanog broja zahtjeva i po ovako niskim cijenama mogli ostvariti značajan prihod – rekla je Vučetić.

Kerum o Karepovcu, izborima ...

Na novinarsko pitanje o namjenskom novcu za sanaciju Karepovcu, koji je navodno potrošen, a nije vraćen u proračun, gradonačelnik Željko Kerum odgovorio je kako „Karepovac nije firma i da nije imao prihod“.

-To je problem koji postoji već dugo godina i nadam se da će se stanovnicima oko Karepovca poboljšati uvjeti života kad se izmjesti Karepoovac pa će bit manje smrada – kazao je Kerum.

-Gdje je novac za sanaciju Karepovca? – opet je zanimalo sedmu silu?

-Ako su ljudi plaćali, onda je na računu, a gdje će biti? – odgovorio je.

Što se tiče njegove ponovne kandidature za gradonačelnika Splita, najavio je nakon Uskrsa, točnije za utorak konferenciju za novinare gdje će objaviti svoj plan i kandidate za predstojeće lokalne izbore.

RANIJE

Na početku 40. sjednice Gradskog vijeća HDSSD-ov vijećnik Luka Roguljić tražio je odgovor od Ljiljane Vučetić, pročelnice Upravnog odjela za financije o završnom računu gradske blagajne u 2012, kao i o utrošenim sredstvima za sanaciju Karepovca.

-Prihodi proračuna u 2012. godina iznosili su 710 milijuna kuna, rashodi su bili u iznosu od 748 milijuna, što znači da smo godinu završili u minusu od 38 milijuna kuna. Što se tiče Karepovca, vijećnici su rebalansom za Karepovac predvidjeli 23 milijuna kuna od čega je za projekt sanacije potrošeno samo 7000 kuna – odgovorila mu je Vučetić.

Zanimalo ga je i kada će škola Pujanke primiti učenike, s obzirom na probleme s radovima.

-Grad je u ovom projektu samo suinvestitor, a investitor je Ministarstvo obrazovanja. Grad ispunjva sve svoje obveze, ali tvrtka Feniks, koliko imam informaciju, se nalazi u predstečajnoj nagodbi, tako da ne mogu sada reći kada će škola primiti učenike. Samo za njihov prijevoz potrošit ćemo u 2012. i 2013. godini četiri milijuna kuna, što je više od pola ukupne investicije koja iznosi sedam milijuna – kazao je dogradonačelnik.

Roguljić mu je na to prigovorio kako su u Gradu itekako bili revni kada je Zapadna obala bila u pitanju, na što mu je Šundov odgovorio kako je i tu bilo kašnjenja zbog situacije s Konstruktorom, iako je Grad bio naručitelj radova.

Muzej Domovinskog rata

HDZ-ovog vijećnika Mirka Ramljaka zanimalo je što je s najavljenim projektom spomen muzeja Domovinskog rata, s obzirom da je u proračunu Grada za ovu godinu u tu svrhu osigurano milijun kuna.

-Predlažem da se poslije Uskrsa sastane koordinacija braniteljskih udruga, kako bi se definirali članovi Komisije za prikupljanje eksponata, a potrebno je za to naći i adekvatan prostor – odgovorio mu je dogradonačelnik Jure Šundov.


NIKOLINA LULIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-03-27 09:58:43 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-03-27 16:27:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-03-27 16:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12975 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/03/27/s.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38180544 Threads: 5 Questions: 7084746395 Slow queries: 3297446 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608013251 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/splitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani-197262 [printLink] => /split/splitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani-197262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233103 [name] => gradskovijećesplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijecesplita [link] => /tag/gradskovijecesplita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233209 [name] => gradskovijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijece [link] => /tag/gradskovijece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski vijećnici odobrili spomenike: Tuđman ispred Nadbiskupije, Bajdo kod Poljuda; Križ nema lokacijsku, ali su blokovi izrezani [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-09-14-23-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/27/s.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/27/s.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Na sjednici su odobreni spomenici: dr. Franji Tuđmanu, Bajdi Vukasu i križ na Marjanu.

-Nema tog akademca s kojim sam pričao, koji nije rekao kako nema boljeg mjesta od ovoga. Budimo realni, TrgHrvatske bratske zajednice je ledina i to će biti još barem 20 godina – kazao je Zoran Jeramaz, predsjednik Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili i postavljanje kamenog križa visine deset metara i duljine horizontale od šest metara s pripadajućim postoljem, a koji će se podignuti uz jugozapadni ugao vidikovca na vrhu Telegrin na Marjanu.

-Kako ga je Isus nosio, tako ga i mi nosimo s obzirom na to koliko je prepreka bilo. Prva je bila konzervatorska studija koju smo morali izraditi, pa onda i projekt križa. Svakako, imamo ga nakon teške muke – kazao je u uvodnom izlaganju Jeramaz.

Ivo Baldasar (SDP) kazao je kako mu se ovakav kameni križ primjerene visine sviđa, a Joško Dvornik (HNS) istaknuo je kako se radi o tekovini zapadne civilizacije.

Dogradonačelnik Jure Šundov istaknuo je kako križ još nema lokacijsku dozvolu, no da je njezino ishođenje stvar formalnosti.

-Blokovi za kamen su već izrezani, u što sam se i sam na svoje oči uvjerio, a u utorak na našu konferenciju za novinare dolazi i projektant pa ćete biti upoznati sa svim detaljima – kazao je Šundov i još jednom podsjetio kako je za kamen i izradu križa pronađen donator, dok će Grad samo financirati izradu dokumentacije. 

Spomenik velikanu Hajduka Bernardu Vukasu – Bajdi, autora akademskog kipara Vojina Hraste postavio bi se u blizini stadiona „Poljud“, na zelenoj površini ispred ulaza u klupske prostorije.

Apel Saboru zbog legalizacije

Vijećnici su prihvatili inicijativu Gradskog vijeća da se Saboru uputi prijedlog moratorija na rušenje bespravnih objekata koji se po sadašnjem Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama neće moći legalizirati jer se nalaze u zaštićenom području Park šume Marjan, koridoru prometnica u Žrnovnici i Kamenu ili unutar područja javne i društvene namjene ili arheoloških nalazišta.

Dogovoreno je da je ovo najbolje rješenje, jer bi izmjena zakona također bila dugotrajna, a rok za podnošenje zahtjeva istječe 30.lipnja ove godine. Za vrijem trajanja moratorija na rušenje, pokušala bi se izmijeniti planska dokumentacija, kako bi se i takvi objekti mogli legalizirati.

22 autobusa za Promet

Poduzeće „Cestar“ i dalje će u naredne četiri godine biti gradski koncesionar za održavanja kolničkih površina, odlučili su gradski vijećnici. U opisu poslova ponudili su cijenu od cca tri milijuna kuna godišnje. Ponuda tvrtke „Innecto“, koja se uz Cestar javila na natječaj odbijena je zbog nerealnih cijena, odnosno kako je istaknuo dogradonačelnik Jure Šundov, zbog dumpinga.

Primjera radi, za godišnje održavanje semaforskog sustava predvidjeli su godišnje tek 1700 kuna, dok je cijena Cestara 2,7 milijuna kuna.

Također, vijećnici su donijeli odluku o financiranju nabavke nova 22 autobusa za „Promet“ vrijednu 51 milijun kuna koja bi se realizirala putem financijskog leasinga na rok od pet godina.

Ivo Baldasar, vijećnik SDP-a smatra kako je takva usputna informacija o javnom prijevozniku neozbiljna za sjednicu Vijeća s obzirom na tešku situaciju u „Prometu“, isto kao i odluka vijećnika da na prijedlog gradonačelnika Stipe Radoš Knježević iduće četiri godine bude direktor „Parkova i nasada bez izvještaja o njegovom dosadašnjem radu.

Svađa među vijećnicima

Tenzije u vijećnici, začuđujuće, podigla je rasprava o odabiru koncesionara za javnu rasvjetu za period od četiri godine, gdje je predložena tvrtka „SEM 1986“, koja je na kraju i izabrana.

Nakon raspisanog natječaja za koncesionara, pristiglo je ukupno pet ponuda, a stručno Povjerenstvo izabralo je tvrtku SEM 1986 iako su ponudili veću cijenu, što je zasmetalo HDZ-ovim vijećnicima pa ih je zanimalo po kojim kriterijima bodovanja je spomenuta tvrtka bila prvi izbor Povjerenstva.

Ta je rasprava iznervirala gradonačelnika koji se osjetio prozvanim za namještanje i pogodovanje SEM-u pa je u svom specifičnom stilu poručio vijećnicima da ih „može biti sram“.

-Stalno se koriste situacije na Vijeću da se insinuira kako je sve namješteno. Niti sam sudjelovao niti me to interesira, niti sam nikad s nikim razgovarao o cijenama za bilo koji natječaj! Što se mene tiče, čekajte izbore, neće bit do tada javne rasvjete, ponovite natječj i izaberite koga hoćete! – zagrmio je Kerum.

-Nismo uopće govorili o namještanju, a pogotovo nismo prozivali gradonačelnika. Nije nam jasno zašto se posao daje financijsko najslabijoj tvrtki koja će za 1,4 milijuna veću cijenu obavljati posao? – pitao je Mirko Ramljak (HDZ).

-Predlažem da se onda ova točka povuče s dnevnog reda i premjesti za drugi dio sjednice 3. travnja ili je skinite s dnevnog reda, predsjednice! Šta me briga više! Ne želim odgovornost, jesi li me čula? – obratio se svojoj sestri gradonačelnik, a nakon toga se povukao u svoj ured, kazavši kako ćer sjednicu nastaviti gledati na TV-u.
-Tako mi je lakše – zaključio je.

Zaduženje od 30 milijuna kuna


Grad će se zadužiti kod Hypo Alpe Adrie banke za 30 milijuna kuna zbog refinanciranja municipalnih obveznica, s tim da je dospijeće glavnice 24. srpnja ove godine.

Zaduženje je na rok od pet godina uz kamatnu stopu od 6,25 posto. Kako trošak realizacije kredita iznosi 5 milijuna kuna, ukupno će Grad vraćati iznos od 35 milijuna, kazala nam je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije.

Kredit će se vraćati u 20 tromjesečnih rata, a sredstva za refinanciranje municipalnih obveznica planirana su proračunom za ovu godinu, s projekcijama za 2014. i 2015. godinu.

Komunalni doprinos

Vijećnici su prihvatili nove, snižene cijene komunalnog doprinosa koje će vrijediti isključivo za vrijeme trajanja legalizacije bespravno sagrađenih objekata, dakle do zakonskog roka za predaju zahtjeva koji istječe 30. lipnja ove godine.

Tako će se u prvoj zoni za stambeni prostor plaćati komunalni doprinos od 50 kuna, za drugu zonu će iznositi 40, za treću 30, za četvrtu zonu će se plaćati 20, a za petu 10 kuna po metru kubnom.

Tijekom rasprave usvojene su i određene izmjene ove odluke, a odnose se na iznos komunalnog doprinosa u četvrtoj i petoj zoni i to za proizvodni prostor, gdje je HDZ-ovac Mirko Ramljak tražio smanjenje iznosa na 45, odnosno 35 kuna, što je i prihvaćeno.

Nadalje, vijećnike je zaniamlo što će biti s onim građanima koji su već platili po većim cijenama komunalni doprinos prilikom legalizacije?

-Treba naći rješenje da se tim ljudima vrati novac, jer je nepravedno da oni koji su platili ranije plaćaju više od onih koji to sada rade – mišljenja je gradonačelnik Željko Kerum.

Za taj njegov prijedlog stručne službe Grada će ispitati sve zakonske mogućnosti povrata uplaćenog novca.

Na pitanje vijećnika kako će se ovako niske cijene odraziti na proračunske prihode, pročelnica za financije Ljiljana Vučetić je kazala kako je u ovom trenutku to teško prognozirati.

-Uglavnom bi godišnja razina naplate komunalnog doprinosa bila između 60 i 70 milijuna kuna, osim prošle godine kada je bilo manje zbog ekonomske situacije. Očekujemo da bi zbog povećanog broja zahtjeva i po ovako niskim cijenama mogli ostvariti značajan prihod – rekla je Vučetić.

Kerum o Karepovcu, izborima ...

Na novinarsko pitanje o namjenskom novcu za sanaciju Karepovcu, koji je navodno potrošen, a nije vraćen u proračun, gradonačelnik Željko Kerum odgovorio je kako „Karepovac nije firma i da nije imao prihod“.

-To je problem koji postoji već dugo godina i nadam se da će se stanovnicima oko Karepovca poboljšati uvjeti života kad se izmjesti Karepoovac pa će bit manje smrada – kazao je Kerum.

-Gdje je novac za sanaciju Karepovca? – opet je zanimalo sedmu silu?

-Ako su ljudi plaćali, onda je na računu, a gdje će biti? – odgovorio je.

Što se tiče njegove ponovne kandidature za gradonačelnika Splita, najavio je nakon Uskrsa, točnije za utorak konferenciju za novinare gdje će objaviti svoj plan i kandidate za predstojeće lokalne izbore.

RANIJE

Na početku 40. sjednice Gradskog vijeća HDSSD-ov vijećnik Luka Roguljić tražio je odgovor od Ljiljane Vučetić, pročelnice Upravnog odjela za financije o završnom računu gradske blagajne u 2012, kao i o utrošenim sredstvima za sanaciju Karepovca.

-Prihodi proračuna u 2012. godina iznosili su 710 milijuna kuna, rashodi su bili u iznosu od 748 milijuna, što znači da smo godinu završili u minusu od 38 milijuna kuna. Što se tiče Karepovca, vijećnici su rebalansom za Karepovac predvidjeli 23 milijuna kuna od čega je za projekt sanacije potrošeno samo 7000 kuna – odgovorila mu je Vučetić.

Zanimalo ga je i kada će škola Pujanke primiti učenike, s obzirom na probleme s radovima.

-Grad je u ovom projektu samo suinvestitor, a investitor je Ministarstvo obrazovanja. Grad ispunjva sve svoje obveze, ali tvrtka Feniks, koliko imam informaciju, se nalazi u predstečajnoj nagodbi, tako da ne mogu sada reći kada će škola primiti učenike. Samo za njihov prijevoz potrošit ćemo u 2012. i 2013. godini četiri milijuna kuna, što je više od pola ukupne investicije koja iznosi sedam milijuna – kazao je dogradonačelnik.

Roguljić mu je na to prigovorio kako su u Gradu itekako bili revni kada je Zapadna obala bila u pitanju, na što mu je Šundov odgovorio kako je i tu bilo kašnjenja zbog situacije s Konstruktorom, iako je Grad bio naručitelj radova.

Muzej Domovinskog rata

HDZ-ovog vijećnika Mirka Ramljaka zanimalo je što je s najavljenim projektom spomen muzeja Domovinskog rata, s obzirom da je u proračunu Grada za ovu godinu u tu svrhu osigurano milijun kuna.

-Predlažem da se poslije Uskrsa sastane koordinacija braniteljskih udruga, kako bi se definirali članovi Komisije za prikupljanje eksponata, a potrebno je za to naći i adekvatan prostor – odgovorio mu je dogradonačelnik Jure Šundov.


NIKOLINA LULIĆ
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani-197262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba58ba04f2e3bd965435323cbdd24d4e6415c95a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+vije%C4%87nici+odobrili+spomenike%3A+Tu%C4%91man+ispred+Nadbiskupije%2C+Bajdo+kod+Poljuda%3B+Kri%C5%BE+nema+lokacijsku%2C+ali+su+blokovi+izrezani&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani-197262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-vijecnici-odobrili-spomenike-tudman-ispred-nadbiskupije-bajdo-kod-poljuda-kriz-nema-lokacijsku-ali-su-blokovi-izrezani-197262 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Nikola Vilić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Splitski vijećnici odobrili spomenike: Tuđman ispred Nadbiskupije, Bajdo kod Poljuda; Križ nema lokacijsku, ali su blokovi izrezani

Piše PSD.
27. ožujka 2013. - 17:21
NAJNOVIJE

Na sjednici su odobreni spomenici: dr. Franji Tuđmanu, Bajdi Vukasu i križ na Marjanu.
Primjera radi, za godišnje održavanje semaforskog sustava predvidjeli su godišnje tek 1700 kuna, dok je cijena Cestara 2,7 milijuna kuna.

Svađa među vijećnicima

Tenzije u vijećnici, začuđujuće, podigla je rasprava o odabiru koncesionara za javnu rasvjetu za period od četiri godine, gdje je predložena tvrtka „SEM 1986“, koja je na kraju i izabrana.

Nakon raspisanog natječaja za koncesionara, pristiglo je ukupno pet ponuda, a stručno Povjerenstvo izabralo je tvrtku SEM 1986 iako su ponudili veću cijenu, što je zasmetalo HDZ-ovim vijećnicima pa ih je zanimalo po kojim kriterijima bodovanja je spomenuta tvrtka bila prvi izbor Povjerenstva.

Ta je rasprava iznervirala gradonačelni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:14