StoryEditorOCM
Splitpoziv odgovornima

Splitski ultra ljevičari zgroženi ustaškim grafitima: ‘Nekada crveni Split danas je prekriven crnom koprenom...

Piše Split SD
27. veljače 2024. - 09:59

- Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) snažno osuđuje najnovije događaje brutalne eskalacije profašističkih ispada u Splitu, kao i u drugim gradovima Dalmacije, neodgovornih pojedinaca ili grupa, pod krinkom navijačke skupine, koje ovih dana necivilizacijski i patološki promoviraju ustaške simbole putem grafita i murala po zidovima "najlipšeg grada na svitu“, duboko vrijeđajući borce NOB-e, antifašiste te ostale naše građane - poručuju u priopćenju Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koje potpisuje predsjednik Ranko Adorić.

- Još je polovicom prošlog stoljeća Split, a naročito njegova mladost, pokazao svoju antifašističku, progresivnu i crvenu bit masovnim učešćem u općenarodnoj borbi za slobodu protiv nacifašističkog okupatora i domaćih izdajnika.

Među prvima je u Jugoslaviji i porobljenoj Europi formirao 1. udarni odred na Marjanu, podnio velike ljudske i materijalne žrtve, dajući veliki doprinos grandioznoj pobjedi Antifašističke koalicije, pobjedi kojom su vraćeni okupirani i poklonjeni teritoriji matici zemlji, čime je ostvarena sloboda i mir u kojem je Split, velikom obnovom i brzim razvojem u poratnom razdoblju, izrastao u snažni privredni i društveni centar Dalmacije i Mediterana.

- Nakon kontrarevolucije, ili tzv. "društvenih promjena“ 90-ih, dolazi do potpune revizije svega postojećeg. Antifašisti i borci NOR-a, ničim krivi, izloženi su agresivnim ispadima razularene ulice bez adekvatne zaštite zajednice, umanjuju im se mirovine i prava, uklanjanju imena ulica i trgova, ruše spomenici i uklanjaju svi pozitivni rezultati antifašizma i socijalizma.

image

Ranko Adorić

Nikola Vilić/Cropix

Nekada crveni Split danas je prekriven crnom koprenom: njime demonstrativno marširaju crnokošuljaši, pjevaju se profašističke pjesme, uzvikuju ustaški pozdravi, veličaju ratni zločinci, podiže spomenik s imenom ratnog zločinca, sportski stadioni i ulice postaju arene fašističke, ksenofobne i rasističke histerije, relativiziraju se, umanjuju ili osporavaju zločini tzv. NDH koja je za mrvice lažne samostalnosti poklonila svoje teritorije okupatoru, imala rasne zakone, koncentracijske logore u kojima su genocidno umorene hiljade nevinih. Tako je kozmopolitski Split zadnjih decenija pocrnio, prilikom mnogih nacionalističkih i rasističkih ispada jednog nacionalizmom zatrovanog dijela žitelja.

- Ovakvi neprimjereni događaji u protekla tri desetljeća posljedica su neadekvatnog djelovanja vlasti RH na sve arogantniju pojavu profašističkih, naročito navijačkih, ispada, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Splitu, ali sve više i u inozemstvu. Sve ovo ima za posljedicu otvaranja novih teritorijalnih aspiracija naših susjeda, dovodeći u pitanje već davno utvrđene granice: talijanski „slučaj Tajani“, kao i od strane trenutne premijerke Italije, Giorgije Meloni, te mađarskog premijera Viktora Orbana i drugih. Da sve nije tako naivno, upravo nam je ovih dana pokazala objava američkog redatelja Travisa Wilkersona koji je, snimajući reportažu o Hrvatskoj i Splitu, snimao mnoge fašističke simbole po splitskim ulicama, za 26 minuta čak njih 200, što u turističkom, ali i u svakom drugom smislu nam ne služi na čast.

- Stoga pozivamo Vladu RH, kao i odgovorne u gradu Splitu, da poduzmu ozbiljne mjere otkrivanja i sankcioniranja pokretače i izvršitelje ovih sramnih postupaka, koji dovode do sve većeg osjećaja opće nesigurnosti građana - stoji u priopćenju Socijalističke radničke partije Hrvatske koje potpisuje predsjednik Ranko Adorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:09