StoryEditorOCM
Splitprepucavanje

Splitski policajci uzvratili Ivoševiću: O komunalnom redu brine Grad; On ne odustaje: Pišete manje od prekršaja dnevno

Piše Split sd
28. lipnja 2023. - 22:16
I MUP i Grad Split slažu se da su pub crowl i opijanje mladih veliki problem, samo se ne slažu tko je za to nadležan (ilustracija)Josko Supic/Cropix

Baš kao što je kulminirala priča o noćnom divljanju mlađih turista u splitskoj gradskoj jezgri, gdje se jedan ekscesni događaj nadovezivao na drugi, tako se i sada ubrzano zgušnjava rasprava tko je za to odgovoran.

Na prozivke iz HDZ-a da je za takvo stanje odgovorna ova gradska vlast, oštro je na Facebooku odgovorio splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević spočitavši toj stranci da je baš ona kreatori takve turističke politike.

Budući da su iz HDZ-a Ivoševiću nabili na nos podbačaj njegova projekta komunalnih redara, splitski je dogradonačelnik u svome Facebook statusu problematiku noćnog divljanja stavio pod ingreneciju policije.

"Gosp. Božinović je jučer bio u Splitu i mogao svjedočiti kapitulaciji MUP-a po pitanju javnog reda i mira. Galama, alkoholiziranost i nelegalna javna okupljanja (pub crawl) najčešći su oblici remećenje javnog reda i mira u staroj gradskoj jezgri i isključivo su u nadležnosti MUP-a te prema istima komunalni redari ne mogu postupati. (...) Ministarstvo unutarnjih poslova kapituliralo je po pitanju održavanja javnog reda i mira u Splitu (pokrenut postupak angažiranja zaštitara kako bi se radio njihov posao)", napisao je među ostalim u svom Facebook statusu Bojan Ivošević.

Splitska policija: zabilježeno je 29 prekršaja protiv javnog reda i mira

Odgovor iz splitske policije nije trebao dugo čekati. Prenosimo ga u cijelosti:

"Opisujući stanje sigurnosti u gradu Splitu, za istaknuti je kako u proteklih mjesec dana u svom redovitom radu nismo zabilježili negativne sigurnosne događaje koji bi značajnije utjecali na sigurnost građana i gostiju.

Naime, unatoč intenzivnoj turističkoj sezoni, za koju je karakteristično okupljanje gostiju mlađe životne dobi u zonama zabave u samom središtu povijesnog grada s nizom noćnih klubova, ugostiteljskih objekata različitog tipa, trgovina specijaliziranih za prodaju alkohola te smještajnih jedinica svih kategorija, nismo zabilježili teže oblike narušavanja javnog reda i mira, fizičke sukobe većeg intenziteta niti teža kaznena djela na štetu života i tijela ili imovine.

Ne bilježimo posebno izraženi negativni trend kriminaliteta na štetu stranih državljana.

Unatoč intenzivnim dnevnim migracijama i posebno izraženom intenzitetu turističkih migracija, svi važniji parametri sigurnosti, o kojima u okviru policijskih poslova brine Policijska uprava splitsko-dalmatinska s mjesno nadležnim policijskim postajama u gradu Splitu, ne ukazuju na složenije negativne sigurnosne trendove.

image

Slobodan Marendić, prvi čovjek splitske policije

Saša Burić/Cropix

Pored brojnosti i složenosti zadaća za čije izvršenje se angažiraju policijski službenici, službom se prioritetno usmjerava ka prevenciji događaja s povišenim rizikom za sigurnost (događaji s elementima obiteljskog nasilja, zlouporaba droga, sigurnost prometa na cestama, redukcija zlouporabe oružja, suzbijanje ilegalnih migracija, teška kaznena djela sa elementima nasilja, osiguranje rizičnih okupljanja) te su policijski službenici, u realno optimalnom broju, svakodnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u samoj gradskoj jezgri.

U proteklih mjesec dana (26. svibnja do 28. lipnja ove godine) na području užeg centra grada zabilježeno je ukupno 29 prekršaja protiv javnog reda i mira, a počinitelji su sankcionirani temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira:

6 prekršaja iz čl.6. (naročito drsko ponašanje),

14 prekršaja iz čl.13. (tuča, svađa, vika),

8 prekršaja iz čl.14. (vrijeđanje moralnih osjećaja građana) i

1 prekršaj iz čl.28.(nesprječavanje narušavanja reda i mira u ugostiteljskim objektima).

Od ukupnog broja u 21 slučaju sankcionirani su strani državljani.

‘Odluku o javnom redu trebaju provoditi komunalni redari‘

Ova neprihvatljiva ponašanja sankcionirana su temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, čije izmjene su stvorile mogućnost izricanja znatno viših novčanih kazni od onih koje su bile određene ranijim zakonom.

Pored navedenog, kada promatramo učinke Odluke o javnom redu i miru na području grada Splita, potrebno je naglasiti kako je provedba tih odluka prvenstveno u nadležnosti tijela koje je donijelo Odluku.

Gradsko Vijeće Splita odlukom je ostvarilo preduvjet i mogućnost da komunalni redari mogu sankcionirati neprihvatljiva ponašanja (povraćanje, konzumaciju alkohola izvan ugostiteljskih objekata, spavanje na javnim površinama) karakteristična i zabilježena upravo u gradskoj jezgri s dominantno zabavnim i smještajnim sadržajima.

Dugoročno, uz usmjerenu aktivnost komunalnih redara u odgovarajućem kapacitetu, ali i očitu potrebu usklađivanja svih ostalih aktivnosti i djelatnosti koje utječu na kreaciju i osmišljavanje svakodnevice u životnom okruženju stanovnika i gostiju u gradskoj jezgri, gradska Odluka o javnom redu bi mogla biti korektor neprihvatljivih ponašanja i pojava zabilježenih tijekom turistički intenzivnog perioda godine, a koju će provoditi Grad Split odnosno njegovi komunalni redari.

Svakako, policijski službenici PU splitsko-dalmatinske sudjeluju i odazivaju se svim koordiniranim aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje kvalitete življenja, u raspoloživom broju i modelu, usklađeno s prioritetima i aktualnostima sigurnosti na cijelom području Splita i Splitsko dalmatinske županije.

 

image

Ministra Davora Božinovića splitski dogradonačelnik drži odgovornim jer nije osigurao dovoljno resursa lokalnim policijskim upravama

Nera Šimić/Cropix

I ove će se godine, kao i prethodnih, provoditi projekt Sigurna turistička destinacija usmjeren primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih gostiju za vrijeme turističke sezone te će u sklopu tog projekta strani policijski službenici biti raspoređeni na rad i u našu policijsku upravu.

Uz svakodnevnu vidljivu prisutnost u užoj gradskoj zoni tijekom večernjih i noćnih sati na kontakt točci na Trgu Gaje Bulata te policijsku ophodnju gradskim ulicama, kada god obim i složenost poslova to dopušta, sudjelujemo i u mješovitoj ophodnji kao potpora komunalnim redarima koji provode Odluku o javnom redu.

Primjerice, u večernjim satima petka, 23. lipnja 2023. godine, uz redovite poslove u gradu policijski su službenici bili uz komunalne redare, kao potpora razvoju kapaciteta komunalnog redarstva, njihove bolje vidljivosti i usvajanja primjenjive taktike za njihovo samostalno postupanje, dok su u centru grada nadzirali poštivanje Odluke o javnom redu i miru, a što će nastaviti činiti i u buduće", poručili su iz Policijske uprave splitsko - dalmatinske.

Bojan Ivošević: Policija bilježi manje od prekršaja dnevno

Ali tu priči nije kraj. Na priopćenje PU splitsko-dalmatinske na svome je Facebook profilu promptno reagirao Bojan Ivošević.

Njegov Facebook status također prenosimo u cijelosti:

"Drago mi je da se oglasila i PU SD i potvrdila naše navode. Komunalni redari i policija zaduženi su za provođenje Odluke o javnom redu i miru, dok provođenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira je u domeni isključivo policije! Odmah bi napomenuo kako su naše kritike usmjerene prema MUP-u i ministru Božinoviću koji su odgovorni osigurati dovoljno resursa lokalnim policijskim upravama koje već godinama imaju problem zbog nedostatka radne snage i što iz godine u godinu postaje sve veći problem na terenu. S obzirom na situaciju lokalna PU SD ima zadovoljavajuće rezultate po pitanju rješavanja kaznenih djela, ali održavanje javnog reda i mira pati unatoč našoj korektnoj suradnji.

U gotovo identičnom periodu malobrojnije komunalno redarstvo ispisalo je 98 kazni prema Odluci o javnom redu i miru dok policija po navedenoj odluci nije ispisala nijednu kaznu. Nijednu. U gradovima poput Pule, Varaždina i Kaštela policija uredno postupa po lokalnim odlukama!

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona (koje komunalni redari ne mogu sankcionirati) tu je policija napisala samo 29 prekršaja! Manje od jednog dnevno, a svjedoci smo količine prekršaja koji se svaku večer događaju u centru grada.

Evo i njihove statistike:

U proteklih mjesec dana (26. svibnja do 28. lipnja ove godine) na području užeg centra grada zabilježeno je ukupno 29 prekršaja protiv javnog reda i mira, a počinitelji su sankcionirani temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira:

- 6 prekršaja iz čl.6. (naročito drsko ponašanje),

- 14 prekršaja iz čl.13. (tuča, svađa, vika),

- 8 prekršaja iz čl.14. (vrijeđanje moralnih osjećaja građana) i

- 1 prekršaj iz čl.28.(nesprječavanje narušavanja reda i mira u ugostiteljskim objektima).

Znači da ponovimo ako netko viče, tuče se ili mrtav pijan baulja jezgrom jedino i isključivo policija ga može sankcionirati po zakonu i to se ne može propisati lokalnom odlukom.

Pub crawl policija može rastjerati sukladno čl. 23 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i kazniti organizatore javnog okupljanja koji nije prijavljen policiji.

Onda Glavina, hoće li Božinović početi raditi svoj posao ili ćete radi njegovog lošeg rada nastaviti prozivati gradonačelnika koji nema ovlasti nad policijom? Statistika je jasna, svako drugi dan policija uhvati jednog turista koji remeti san stanara. Jednog svako dva dana", napisao je splitski dogradonačelnik na Facebooku.

Teško je povjerovati da je to kraj trakavice oko prebacivanja odgovornosti za nered u splitskoj gradskoj jezgri, kao što ne vjerujemo da će ga takvo prepucavanje smanjiti. Na žalost stanovnika centra Splita kojima je i previše noćnih ekscesa.

image

Komunalni redari ispisali su 98 kazni prema Odluci o javnom redu i miru

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:04