StoryEditorOCM
SplitLito ide mala

Splitski fakulteti studentima propisali odjevni bonton, mišljenja su različita: ‘Samo da sam uredan‘; ‘Neprimjereno...‘

Piše Marijeta Babik/Universitas
7. travnja 2024. - 19:11

S početkom proljeća dolaze i topli, sunčani dani. No, u stopu ih prati kraj semestra i s time vruća ljetna sezona. Ljetne vrućine za vrijeme ispitnih rokova poznat su pojam svim studentima, a posebice studentima splitskog Sveučilišta na sunčanoj obali Jadranskog mora. Osim što lipanj sa sobom nosi stres ispita i neugodnu žegu javlja se i vječni sukob između studenata i fakulteta – što se smatra primjerenim prema odjevnom bontonu?

Većina je fakulteta odredila slična pravila; tanke naramenice su neprimjerene, odnosno majica bi trebala prekrivati ramena, hlače i suknje trebaju pokrivati koljena, a obuća je obavezno zatvorenog tipa. Ipak smo odlučili porazgovarati s profesoricom Anitom Runjić-Stoilovom, redovitom profesoricom na Filozofskom fakultetu u Splitu i vanjskom suradnicom na studiju Komunikacija i mediji o tome što se danas smatra normom.

– Odjevni bonton je, recimo u retorici kojom se ja bavim, izrazito važan jer svoje odijevanje moramo prilagoditi svakoj situaciji u kojoj se nalazimo. I životnoj i profesionalnoj, pogotovo kad situacija uključuje i javni nastup. No kada govorimo o odijevanju u nekakvim institucijama, poput fakulteta, odijevamo se puno ležernije nego prije 20, a da ne govorim prije 50 godina. I to je u redu do neke granice.

Ležernost u odijevanju

Ta ležernost u svakodnevnom odijevanju detektirana je i od strane studenata, no u razgovoru s njima čuli smo različite stavove. Ivan, student Ekonomskog fakulteta, pobornik je opuštenog stila.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Kad mi predavanja kreću ujutro u osam i traju do kasno popodne želim da mi je udobno i ugodno. Sumnjam da profesori pored drugih 50 studenata gledaju upravo u moju trenirku. Dok si uredan i čist ne vidim problem - kazao je.

Petra, studentica Pravnog fakulteta ipak zagovara neke više odjevne norme.

– Smatram da svatko ima pravo na vlastiti stil, te odijevanje u skladu s tim. No, isto tako mislim da bi svaki pojedinac trebao procijeniti što je primjereno za svaku prigodu. Konkretno, kad ciljam na svoj fakultet mislim da je potpuno neprimjereno doći u trenirci, kratkim hlačama ili nekom “opuštenijem “ sportskom izdanju. Školujemo se da bi nekad u budućnosti radili u pravosuđu, raznim uglednim tvrtkama, uredima, pa kao što je neprimjereno doći na sud u trenirci, isto tako mislim da je neprimjereno doći na fakultet koji ti pruža obrazovanje u istoj. Da se razumijemo, ne mislim da svatko treba pratiti isti stil, ali mislim da se i odijevanjem pokazuje poštovanje prema takvoj obrazovnoj instituciji, te profesorima koji na istom predaju - mišljenja je Petra.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ljetna vremena pitanje primjerenosti i neprimjerenosti podižu na višu razinu no fakulteti aktivno rade na suzbijanju tog problema.

– Baš smo prije jedno dvije godine na Filozofskom fakultetu raspravljali o ovoj temi te smo obilježili na vratima da studenti ljeti moraju doći primjereno odjeveni, što znači ne šlape, ne kratke hlače, ne kratke majice i topići ili skroz gola ramena, rekla nam je prof. Runjić-Stoilova.

– Naši studenti se uglavnom pridržavaju pravila. Naravno ta ljetna vremena su malo upitnija pogotovo za vrijeme ispitnih rokova. Znaju se studenti vodit onim “Zaletit ću se samo na sat vremena…” pa dođu u kratkim hlačama ili topiću, no moram priznat da nisam to primijetila u tolikom broju - objasnila je.

Pravila za sve

U razgovoru s Dominom, studenticom upravo Filozofskog fakulteta saznali smo što ona i njene kolege misle o tim pravilima.

– Ljeti, dani u našem podneblju znaju biti stvarno neizdrživi i te odjevne norme samo pogoršavaju situaciju, no pravila su pravila. Ne vidim zašto oni koji imaju problem s pravilima u torbi ne ponesu košulju za preko špalina ili ako je baš prevruće potpunu presvlaku koju će obući u WC-u fakulteta. Institucija je institucija te se stvarno ne može dolaziti, a posebice na ispite, kao da si s plaže - kazala je.

Pravni fakultet među studentima većinom potiče ista pravila.

– Što se tiče pravila na fakultetima, smatram da smo ih dužni poštivati. No, mislim da je glavni problem što svaki profesor vodi drukčiju politiku odijevanja. Tako je kod jednog profesora u redu doći obučen kao za plažu, a kod drugog ne možeš sudjelovati na predavanju ako si u kratkim hlačama. Ako već postoje pravila, onda ih se trebamo držati svi, a ne samo pojedinci. Smatram da fakultet, kao i svaka druga institucija ima pravo na svoja pravila odijevanja, te smo ih se dužni držati, sviđalo se to nama ili ne. Naravno, živimo u sunčanom Splitu, te je 30 stupnjeva već u svibnju, ali i u tim okolnostima treba pronaći neki balans između vlastitog ukusa, slobode i striktnih pravila kojih smo se dužni držati - rekla nam je Petra.

Ivan se složio sa studenticama.

– Vruće je, ali kao netko tko cijeli život živi u Splitu i tu se školuje navikao sam na te norme. Nije najugodnije na 30 plus stupnjeva navlačit traperice, ali bolje to nego bit izbačen s ispita zbog kratkih hlača čemu sam jednom svjedočio - rekao nam je Ivan.

Jesu li pravila prestroga ili ne pitanje je o kojem se svake godine raspravlja, ali kao što smo čuli studenti su se pomirili sa sudbinom. Profesori se, kako je i za očekivati, s pravilima slažu.

– Smatram da odredbe nisu prestroge. Istina, puno je toga stvar mode, ali neke se mjere moraju uspostaviti. Mora postojati granica između profesionalnog i privatnog. Stil i moda se mogu njegovati u privatno vrijeme, ali se u institucijama mora znati red. Kao što se u kazalište ne može doći u trapericama tako se i na fakultet ne dolazi kao na plažu, objasnila je profesorica Runjić-Stoilova.

Pravila su tu da ostanu, a studentima se ostavlja na biranje hoće li ista poštovati ili riskirati sankcije koje kršenje pravila nosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:07