StoryEditorOCM
SplitNa svom Facebooku

Splitski dogradonačelnik: ‘Kredit EIB-a uzbunio je koruptivne duhove...‘ Budiši poručio da ponovi gradivo iz financija

Piše Split SD
2. srpnja 2023. - 19:46

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić osvrnuo se na svom Facebook profilu na najavu financiranja velikog kredita od strane Europske investicijske banke, odgovorivši usput i Krešimiru Budiši, bivšem savjetniku bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Sasvim je očekivano da je najava financiranja od strane Europske investicijske banke uzbunila koruptivne duhove u Hrvatskoj. Iskustvo zadnja dva mandata HDZ-a u kojem su otuđene milijarde iz EU fondova uz pomoć ministara koje je osobno postavio Andrej Plenković a danas ih goni Ured europskog javnog tužitelja najbolji je razlog zašto financiranje javne infrastrukture treba povjeriti vanjskoj instituciji. EIB ima stroge mehanizme kojima kontrolira da li se posuđeni novac troši namjenski – od inspekcija i revizija, pa sve do jasnih smjernica javne nabave.

Osim toga, nadzor je kontinuiran. Nepravilnosti se tada kažnjavaju korektivnim mjerama, ali i ukidanjem financiranja projekta ukoliko se ustanove veći propusti. Smatramo da je upravo taj mehanizam nadzora i sankcija ključan u osiguravanju toga da se budući koruptivni rizici minimiziraju - napisao je u svojoj objavi na Facebooku. 

- Hrvatska je upravo proslavila svoj deseti rođendan u Europskoj uniji, a niti jedna jedinica lokalne samouprave, niti jedan grad nije koristio ovaj instrument. Dva su razloga. Prvi se tiče strogih kontrola koje bi dokinule korupciju koja je kod nas na lokalnoj razini kao i na državnoj razini sistemska. Drugi proizlazi iz prvog ali je i povezan sa nerazumijevanjem javnih financija i percepcijom proračuna kao političkog plijena.

image
Joško Ponoš/Cropix

Taj primitivni diskurs da se sve što se uprihodi mora odmah i potrošiti predominantan je u hrvatskih političara, ali i s njima povezanim konzultantima. EIB financiranje dozvoljava nam da ostvarimo razvojnu funkciju proračuna, a da tekuće suficite ostavimo za financiranje onih projekata koji se ne kvalificiraju za ovakvo financiranje ili pak jednostavno suficitima signaliziramo i samom EIB-u ali i potencijalnim investitorima da odgovorno trošimo javni novac te da je grad financijski zdrav.

Nadalje, financiranje putem EIB-a komplementarno je financiranju razvojnih projekata iz fondova EU, te predstavlja dobru praksu koju koriste mnogi gradovi Europske unije. Primjerice, estonski je Tallin prije dvije godine dobio financiranje od 100 milijuna eura za unaprjeđenje infrastrukture. Financiranje urbane infrastrukture u fokusu je EIB-a od 1988. godine i do sada je prošlo pet ciklusa, te je uistinu riječ o najvažnijim instrumentima koji pomažu razvoju gradova kao kolijevki zaposlenosti i inovacija.

- Doista nije jasno kako g. Krešimir Budiša, bivši savjetnik bivšeg HDZ- ovog gradonačelnika i lokalni konzultant, misli da je sada već uvriježeni model financiranja u EU nešto što bi se trebalo propitkivati na konceptualnoj razini. Drago mi je, doduše, da se zainteresirao za javne financije, što ga nije pretjerano zanimalo kada je svoje usluge prodavao Gradu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U najboljoj namjeri da sačuvam njegov profesionalni ugled pri njegovim daljnim istupima, preporučujem mu da se konzultira s relevantnom literaturom iz javnih financija, makroekonomije, ali i financija općenito, te se podsjeti razlike između kredita i kreditne linije, realne i nominalne kamatne stope, te činjenice da u periodima visoke inflacije realne kreditne obveze padaju.

- Podsjećam da su projekti za čije financiranje je odobrena kreditna linija prošli detaljnu inspekciju od strane EIB-a te zadovoljili kriterije zelenih politika Pariškog sporazuma, te da je uglavnom riječ o projektima gradnje dječjih vrtića i nadogradnje škola – dva sustavno ignorirana segmenta javne infrastrukture od strane prethodne vlasti - zaključio je svoju objavu Kuzmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:00