StoryEditorOCM
Splitizabran izvođač

Splitska škola nakon 47 godina kreće u temeljitu obnovu. Zgrada je u groznom stanju, uložit će se skoro 2 milijuna eura

Piše Sandi Vidulić
8. travnja 2024. - 21:04

Izabran je izvođač radova za dubinsku energetsku obnovu Osnovne škole Split 3. To je zajednica ponuditelja "Crivac" d.o.o. i "Crivac završni radovi" d.o.o. s ponudom od 1.861.940,16 EUR s PDV-om.

Osnovna škola Split 3 izgrađena je prije 47 godina, a svečano je otvorena 24. listopada 1977. godine. Što se tiče njezine energetske učinkovitosti, procjene su da danas već pripada skupini starih zgrada koje imaju vrlo slaba energetska svojstva. Stoga se očekuje da će škola ovom obnovom prijeći iz C u A+ energetski razred. Naime, nakon temeljite energetske obnove godišnja potrošnja toplinske energije OŠ Split 3 trebala bi se smanjiti čak za 80,9 posto, što će predstavljati značajnu uštedu.

Izrađen je projekt dubinske energetske obnove koji predviđa sveobuhvatnu obnovu kako bi se dobila što veća ušteda energije. Dubinske energetske obnove nisu česte u nas. Projekt obnove obuhvaća kompletnu obnovu ovojnice zgrade, zamjenu stolarije, unutarnje rasvjete, ugradnju novih tehničkih sustava, kao i ugradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije.

Radovima koji slijede vanjski zidovi i krov zgrade prekrit će se ovojnicom od mineralne vune radi toplinske izolacije. Na vanjske zidove stavit će se 10 cm mineralne vune i završna dekorativna žbuka, a na ravni krov 14 cm mineralne vune, dok će na kosi krov ići 8 cm izolacije sa vanjske strane i 5 cm sa unutarnje strane krova. Na podovima prema vanjskom zraku predviđeno je 14 cm mineralne vune.

Osim toga, u potpunosti će se zamijeniti sva vanjska stolarija.

Namjerava se promijeniti i kompletan sustav unutarnje rasvjete. Sadašnja rasvjeta škole koja se sastoji od energetski neučinkovitih rasvjetnih tijela s fluorescentnim cijevima, štednim žaruljama i metalhalogenim u potpunosti će se zamijeniti kompletno novim rasvjetnim tijelima temeljenim na LED tehnologiji.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ugradit će se i dvije dizalice topline kao alternativni izvor energije za grijanje, koje će zagrijavati prostor po sistemu zrak-voda. Za upotrebu ovog sustava od važnosti je što škola ima kotlovnicu. Tako će se uz novu tehnologiju zadržati podni kotao na ekstra lako loživo ulje, postojeći cjevovod za prijenos ogrjevne vode kao i radijatori. Osim toga, potrošna topla voda pripremati će se kao i do sada u više lokalnih električnih bojlera raspoređenih po sanitarijama škole.

Kako bi se dubinskom energetskom obnovom postigla što veća ušteda, na ravni krov škole postavit će se fotonaponska elektrana za proizvodnju električne energije. Sunčana elektrana imat će izlaznu snagu 50 kW. Projektom je planirana rekonstrukcija postojećeg sustava zaštite od munje zbog bolje učinkovitosti samog sustava.

Na stranicama Grada može se pročitati kako je projekt energetske obnove vrijedan 2.309.552,73 eura. Najvećim dijelom obnova se financira od bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 1.784.333,36 eura. Ova sredstva je osigurala Razvojna agencija Split - RaST u suradnji sa Službom za razvoj Grada Splita. Ostatak će se financirati od kredita kojeg je Grad digao od Europske investicijske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:06