StoryEditorOCM
Splitskupo su to platili

Splitska agencija ‘pokrala‘ s interneta fotografije poznatih autora za svoj web pa završila na sudu: ‘Nisu dokazali...‘

Piše T. Ga.
10. ožujka 2024. - 21:36

Turistička agencija iz Splita povrijedila je imovinska autorska prava tvrtke "Romulić" iz Belja, koja stoji iza multimedijskog studija Romulić&Stojčić, te moralna autorska prava profesionalnih fotografa Marija Romulića iz Belja i Dražena Stojčića iz Osijeka, koristeći bez odobrenja tri njihove fotografije na svojoj web-stranici u komercijalne svrhe, presudio je nepravomoćno Trgovački sud u Splitu.

Prema linkovima na web-stranici, koji više nisu aktivni, riječ je o fotografijama Slapova Krke i Paklinskih otoka koje je turistička agencija koristila uz tekstove o izletima na te lokacije s polascima iz Splita i Trogira.

image

 

 

Josko Šupić/Cropix

Tko se bavi fotografijom, poznata su mu imena Marija Romulića i Dražena Stojčića. ​Radili su, navodi se u njihovim referencijama, za Bruketu & Žinića, poznate hrvatske hotelijerske i medijske kuće, velike hrvatske privatne i državne kompanije, ali i za poznate strane klijente, među kojima su CBS David Letterman Show, National Geographic, Discovery Channel, Reuters, CNN, BBC, RTL, Sky News, Sky Sports, TV Dubai, Al Jazeera...

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Sud je splitskoj agenciji zabranio ubuduće koristiti fotografije dvojice fotografa bez njihove suglasnosti.

– Utvrđuje se da je splitska turistička agencija povrijedila moralna autorska prava dvojice fotografa kad je na svojim internetskim stranicama koristila fotografije bez navođenja imena autora, te joj se zabranjuje svako takvo postupanje ubuduće – stoji u nepravomoćnoj presudi.

Sud je naložio turističkoj agenciji da tvrtki iz Belja i fotografima isplati 3185,34 eura. 

Ako presuda postane pravomoćna, splitska turistička agencija morat će platiti i objavljivanje te presude u Večernjem listu.

Uz to, splitska agencija mora tvrtki iz Belja i fotografima nadoknaditi 2964,80 eura troškova parničnog postupka.

Tužba je podnesena u prosincu 2022. godine i u njoj je navedeno da je splitska turistička agencija fotografije koristila bez ikakvog odobrenja, odnosno bez sklapanja autorskog ugovora i bez plaćanja bilo kakve naknade, te ne navodeći imena autora, što je protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima.

image
Afp

Dalje su u tužbi tvrdili kako su u svibnju 2022. godine od splitske turističke agencije zatražili da im isplati naknadu za neovlašteno korištenje fotografija i naknadu za povredu moralnih autorskih prava, ali da agencija nije udovoljila njihovu zahtjevu.

Splitska se agencija u odgovoru na tužbu branila kako tvrtka iz Belja i fotografi nisu dokazali da su autori predmetnih fotografija. Dalje se branila da je fotografije preuzela s Google Images i Facebooka, odnosno s internetskih stranica koje su u vlasništvu trećih osoba, gdje nisu bila navedena imena autora, te da su nakon zaprimanja obavijesti od fotografa uklonili njihove fotografije sa svoje internetske stranice.

Direktor splitske turističke agencije nije se odazvao pozivu suda da dođe na ročište dati svoj iskaz.

image
Afp

Zato su na sud došli posvjedočiti fotografi. Mario Romulić i Dražen Stojčić kazali su sutkinji da se dugi niz godina bave snimanjem atraktivnih turističkih fotografija koje daju na korištenje svojim klijentima i da je njihov rad široko prepoznat.

Dobitnici su mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, a njihove su fotografije bile izložene i u zgradi Vijeća Europe u Bruxellesu u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Također, njihove se fotografije nalaze na barem 30 poštanskih marki Hrvatske pošte.

– Zbog snimanja fotografija imamo velike troškove putovanja i noćenja, s obzirom na to da živimo u Osijeku, a da pretežito fotografiramo atraktivne turističke destinacije koje su daleko od našeg mjesta stanovanja. Puno ulažemo u fotografsku i informatičku opremu, a sve kako bi fotografije bile atraktivne i prepoznate kao vrijedne za kupnju. Godišnje kupujemo jedan do dva fotoaparata, koji koštaju između 50 tisuća i 100 tisuća kuna, a uz to kupujemo nove objektive, rasvjetu, računala, softver i servere, te plaćamo najam studija – kazali su na sudu.

Također su rekli da prilikom snimanja naprave niz od 150 fotografija, od kojih poslije u studiju stvore jednu fotografiju velike rezolucije, a ponekad imaju toliko velike da se mogu objaviti preko cijele zgrade.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Naglasili su da je jedna od fotografija koje je splitska turistička agencija preuzela bez plaćanja snimljena iz zraka, radi čega su unajmili avion koji su platili 350 eura po satu.

Druga neovlašteno objavljena fotografija, ona sa Slapova Krke, snimljena je noću, što je, rekli su na sudu, iziskivalo dodatan napor s obzirom na to da su cijelu noć morali provesti budni u nacionalnom parku, a morali su tražiti i dozvolu da tamo mogu biti izvan radnog vremena nacionalnog parka.

– Jako puno truda ulažemo u nastanak svake fotografije. Kada netko drugi koristi našu fotografiju bez pitanja i dopuštenja, a posebno bez navođenja imena autora, osjećamo se jadno, iskorišteno, tužno, poniženo i obezvrijeđeno – posvjedočili su na sudu, navodi se u presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:36