stdClass Object ( [id] => 1072330 [title] => Splićani koji broje svoje zadnje dane konačno dobili organiziranu medicinsku skrb. Dr. Božić Šakić: Vodi nas empatija, a sada brinemo o 112 pacijenata [alias] => splicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Napokon se nešto pokrenulo u Splitsko-dalmatinskoj županiji kad je u pitanju organizirana medicinska skrb za pacijente koji zahtijevaju palijativnu skrb, odnosno za one pacijente kojima se životni vijek, nažalost, bliži kraju i kojima ni najmodernija medicina više ne može pomoći.

Pri županijskom Domu zdravlja od 1. siječnja ove godine postoji i već radi prvi mobilni palijativni tim koji će se brinuti o 112 palijativnih pacijenata, koliko ih je trenutačno prijavljeno u Registar palijativnih pacijenata u SDŽ.

Taj mobilni palijativni tim vodit će mr. sc. Maja Božić Šakić, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije, koja je 28 godina radila u KBC-u Split i sada je, u 57. godini života, odlučila napustiti posao onkologa u bolnici i prijeći u DZ SDŽ. Na taj, po mišljenju mnogih, neočekivani potez odlučila se kako bi se brinula o pacijentima koji posljednje dane svojeg života provode u svojoj kući, okruženi svojim obiteljima, i koje moderna medicina više ne može izliječiti. Osim nje, članica tima je i viša medicinska sestra Kadira Slivar.

Trebalo bi nam šest timova

Zbog čega je napustila posao liječnika u KBC-u Split, koji se smatra prestižnim pozivom, i odlučila se za palijativni mobilni tim, sama nam je objasnila mr. sc. Božić Šakić.

---

image
Dr. Maja Božić Šakić: Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla 
Saša Burić/Cropix
---

– Ovom poslu privukla me je potreba da pomognem svim onim teškim pacijentima koji dugo pate od kroničnih neizlječivih bolesti i kojima je medicinska pomoć jako važna. Vodila me je empatija, i kako cijeli život znam da je palijativna skrb nezaobilazni dio našeg liječničkog posla, odlučila sam se za ovaj posao – rekla nam je mr. sc. Božić Šakić.

Naša sugovornica sudjelovala je i u izradi Strategije razvoja palijativne skrbi u SDŽ od 2017. do 2020. godine. Iako u tom strateškom projektu piše kako bismo u županiji trebali imati šest timova palijativne skrbi, mi za sada imamo samo jedan. No to je, nadamo se, samo početak.

– Kao liječnica, članica sam Udruge za palijativnu skrb Splita i tu sam još više postala svjesna potrebe za ovakvim timovima. Kako su se u zadnje dvije godine stvari pokrenule s mrtve točke i kako je Dom zdravlja pokrenuo inicijativu, dobila sam od njih poziv da budem nositelj tog projekta i da budem liječnica u prvom mobilnom palijativnom timu. Ja sam to prihvatila, a za mene je to prije svega veliki izazov i znam u što sam se upustila. Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla – kaže mr. sc. Božić Šakić.

Posao je naporan i svakodnevan.

– Svaki dan odlazimo u kućne posjete i tijekom tih posjeta razgovaramo s članovima obitelji, s našim pacijentima, pomažemo im u medicinskom smislu. Koliko će neki kućni posjet trajati, ovisi o potrebama pacijenta, ali nikada ne traje manje od pola sata, a zna potrajati i više od dva sata. Ovaj je posao donekle lakši od onog u bolnici zbog jednostavnog razloga što je ovdje u pitanju sveobuhvatni osobni odnos s bolesnikom i obitelji, što obogaćuje u ljudskoj dimenziji i bolesnika i liječnika. Naime, u bolnici se zbog strašnog terapijskog pritiska gubi kvaliteta odnosa s pacijentom. Pacijenti koji su u terminalnoj fazi svoje bolesti trebaju nas i mi im moramo pomoći. To je smisao svega – govori mr. sc. Božić Šakić.

Pregovori za prelazak liječnice iz KBC-a Split u mobilni palijativni tim Doma zdravlja bili su dugotrajni.

– Pregovori o prelasku liječnice iz KBC-a Split u Dom zdravlja trajali su godinu dana i uspješno su završeni. Prije su postojala dva palijativna tima koje su držali privatnici, ali oni su dobili zabranu rada Ministarstva zdravstva jer nisu udovoljavali kriterijima – rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

Zanimalo nas je kakve će zadatke imati ovaj mobilni palijativni tim.

Slab interes

– Njima je zadatak da po pozivu obilaze i pomažu palijativnim pacijentima iz našeg registra kojima moderna medicina u smislu liječenja više ne može pomoći. Radi se po principu da liječnik obiteljske medicine prijavi palijativnog pacijenta koordinatorima u Domu zdravlja, a oni o tome izvještavaju mobilni tim. Isto tako, kada se iz bolnice otpusti palijativni pacijent, to se javlja našim koordinatorima, koji takvog pacijenta zavode u registar i dalje se o njemu brine naš tim – objašnjava dr. Rađa.

---

image
Dr. Marko Rađa: Uz postojeći, trebala bi nam barem još dva tima 
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

No, s obzirom na to da je u županiji zasad najmanje 112 palijativnih pacijenata, jedan mobilni tim zasigurno će biti malo.

Međutim, nije da se baš liječnici s iskustvom otimaju za to radno mjesto i da su spremni napustiti svoj sadašnji posao kako bi otišli raditi posao mobilnog palijativnog liječnika, koji je pun empatije, samilosti i brige za najnemoćnije.

– Županija je 2016. godine raspisala pozivni natječaj za rad u takvom mobilnom timu. No, tada su se javila samo dva liječnika, koji su bili zaposlenici KBC-a Split i koji su bili spremni raditi u dodatnom radu kao liječnici mobilnog tima. Što se tiče potrebe za takvim palijativnim timovima, mislim da bi nam još najmanje dva tima, uz ovaj postojeći, bila dovoljna da pokriju sadašnje potrebe u palijativnoj skrbi županije – kaže naš sugovornik.

Zbog toga su u tijeku pregovori s još jednom liječnicom iz KBC-a Split, koja je specijalistica anesteziologije i koja je izrazila želju za radom u mobilnom palijativnom timu.

– Da, pregovaramo s jednom iskusnom anesteziologinjom, koja bi zbog svoje specijalizacije bila idealno rješenje za rad u mobilnom palijativnom timu. Ona bi, kako sada stvari stoje, u KBC-u radila četiri sata, a četiri sata kod nas – kaže dr. Rađa.

Mnoge su hrvatske županije prije Splitsko-dalmatinske osnovale palijativne timove i u njima zaposlile mlade liječnike, tek izišle s fakulteta.

– Oni su na taj način samo zadovoljili formu. Naime, u palijativnom mobilnom timu moraju biti iskusni liječnici, koji sve znaju i koji prije svega imaju životnog iskustva. Mladi liječnik, uz dužno poštovanje, mora još puno toga naučiti kako bi bio od koristi palijativnim pacijentima – kaže dr. Rađa.

---

image
Iznimno je važno da pacijenti čiji se život bliži kraju imaju adekvatnu medicinsku skrb 
SHUTTERSTOCK
---

Ovaj prvi palijativni mobilni tim u SDŽ najviše će biti na raspolaganju pacijentima koji borave u svojoj kući, s obitelji, ili onima o kojima se nema tko brinuti.

– Palijativni pacijenti koji borave u domovima za starije i nemoćne već u tim domovima imaju skrb, a mnogi domovi imaju i zaposlene liječnike ili one koje zovu po potrebi. Dakle, naš će tim biti namijenjen najviše za "kućne" palijativne pacijente kojima treba psihološka pomoć, izmjena medicinskih sondi, infuzija, sredstva za ublažavanje bolova... – zaključuje dr. Marko Rađa.

Hoće li Dom zdravlja uspjeti riješiti još barem dva mobilna palijativna tima, koja bi bila od ogromne pomoći za najmanje 112 umirućih pacijenata u SDŽ koji borave u svojim kućama, vidjet ćemo uskoro. Plaća liječnika u palijativnom timu je između 11.000 i 12.000 kuna, a medicinske sestre oko 6500 kuna.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => palijativni tim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => palijativni tim 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-19 13:45:34 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-21 13:36:02 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2021-01-21 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15851906.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15851902.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15851898.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15851894.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15851890.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/13330376.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852774.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852888.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"," SHUTTERSTOCK","Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u010clanice prvog palijativnog tima \u017eupanijskog Doma zdravlja: dr. Maja Bo\u017ei\u0107 \u0160aki\u0107 i vi\u0161a medicinska sestra Kadira Slivar
\n\u00a0","\u010clanice prvog palijativnog tima \u017eupanijskog Doma zdravlja: dr. Maja Bo\u017ei\u0107 \u0160aki\u0107 i vi\u0161a medicinska sestra Kadira Slivar
\n\u00a0","","Dr. Maja Bo\u017ei\u0107 \u0160aki\u0107:\u00a0Moja \u017eelja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg \u017eivota proveli \u0161to kvalitetnije, puno je ja\u010da od izazova ovog posla\u00a0","Dr. Maja Bo\u017ei\u0107 \u0160aki\u0107\u00a0","Dr. Marko Ra\u0111a: Uz postoje\u0107i, trebala bi nam barem jo\u0161 dva tima\u00a0","Iznimno je va\u017eno da pacijenti \u010diji se \u017eivot bli\u017ei kraju imaju adekvatnu medicinsku skrb\u00a0",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1325","k_15851906_1280.jpg":"1280x1280","k_15851906_1024.jpg":"1024x1024","k_15851906_640.jpg":"640x640","k_15851906_480.jpg":"480x480","k_15851906_340.jpg":"340x340","k_15851906_220.jpg":"220x220","o_15851906_1280.jpg":"1280x883","o_15851906_1024.jpg":"1024x706","o_15851906_640.jpg":"640x441","o_15851906_480.jpg":"480x331","o_15851906_340.jpg":"340x234","o_15851906_220.jpg":"220x151","h_15851906_1280.jpg":"1280x854","h_15851906_1024.jpg":"1024x683","h_15851906_640.jpg":"640x427","h_15851906_480.jpg":"480x320","h_15851906_340.jpg":"340x227","h_15851906_220.jpg":"220x147","pp_15851906_1280.jpg":"1006x1280","pp_15851906_1024.jpg":"805x1024","pp_15851906_640.jpg":"503x640","pp_15851906_480.jpg":"377x480","pp_15851906_340.jpg":"267x340","pp_15851906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1363","k_15851902_1280.jpg":"1280x1280","k_15851902_1024.jpg":"1024x1024","k_15851902_640.jpg":"640x640","k_15851902_480.jpg":"480x480","k_15851902_340.jpg":"340x340","k_15851902_220.jpg":"220x220","o_15851902_1280.jpg":"1280x908","o_15851902_1024.jpg":"1024x726","o_15851902_640.jpg":"640x454","o_15851902_480.jpg":"480x340","o_15851902_340.jpg":"340x241","o_15851902_220.jpg":"220x156","h_15851902_1280.jpg":"1280x854","h_15851902_1024.jpg":"1024x683","h_15851902_640.jpg":"640x427","h_15851902_480.jpg":"480x320","h_15851902_340.jpg":"340x227","h_15851902_220.jpg":"220x147","pp_15851902_1280.jpg":"1006x1280","pp_15851902_1024.jpg":"805x1024","pp_15851902_640.jpg":"503x640","pp_15851902_480.jpg":"377x480","pp_15851902_340.jpg":"267x340","pp_15851902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1329","k_15851898_1280.jpg":"1280x1280","k_15851898_1024.jpg":"1024x1024","k_15851898_640.jpg":"640x640","k_15851898_480.jpg":"480x480","k_15851898_340.jpg":"340x340","k_15851898_220.jpg":"220x220","o_15851898_1280.jpg":"1280x886","o_15851898_1024.jpg":"1024x708","o_15851898_640.jpg":"640x443","o_15851898_480.jpg":"480x332","o_15851898_340.jpg":"340x235","o_15851898_220.jpg":"220x152","h_15851898_1280.jpg":"1280x854","h_15851898_1024.jpg":"1024x683","h_15851898_640.jpg":"640x427","h_15851898_480.jpg":"480x320","h_15851898_340.jpg":"340x227","h_15851898_220.jpg":"220x147","pp_15851898_1280.jpg":"1006x1280","pp_15851898_1024.jpg":"805x1024","pp_15851898_640.jpg":"503x640","pp_15851898_480.jpg":"377x480","pp_15851898_340.jpg":"267x340","pp_15851898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2775","k_15851894_1280.jpg":"1280x1280","k_15851894_1024.jpg":"1024x1024","k_15851894_640.jpg":"640x640","k_15851894_480.jpg":"480x480","k_15851894_340.jpg":"340x340","k_15851894_220.jpg":"220x220","o_15851894_1280.jpg":"1280x1850","o_15851894_1024.jpg":"1024x1480","o_15851894_640.jpg":"640x925","o_15851894_480.jpg":"480x693","o_15851894_340.jpg":"340x491","o_15851894_220.jpg":"220x317","h_15851894_1280.jpg":"1280x854","h_15851894_1024.jpg":"1024x683","h_15851894_640.jpg":"640x427","h_15851894_480.jpg":"480x320","h_15851894_340.jpg":"340x227","h_15851894_220.jpg":"220x147","pp_15851894_1280.jpg":"1006x1280","pp_15851894_1024.jpg":"805x1024","pp_15851894_640.jpg":"503x640","pp_15851894_480.jpg":"377x480","pp_15851894_340.jpg":"267x340","pp_15851894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15851890_1280.jpg":"1280x1280","k_15851890_1024.jpg":"1024x1024","k_15851890_640.jpg":"640x640","k_15851890_480.jpg":"480x480","k_15851890_340.jpg":"340x340","k_15851890_220.jpg":"220x220","o_15851890_1280.jpg":"1280x1920","o_15851890_1024.jpg":"1024x1536","o_15851890_640.jpg":"640x960","o_15851890_480.jpg":"480x720","o_15851890_340.jpg":"340x510","o_15851890_220.jpg":"220x330","h_15851890_1280.jpg":"1280x854","h_15851890_1024.jpg":"1024x683","h_15851890_640.jpg":"640x427","h_15851890_480.jpg":"480x320","h_15851890_340.jpg":"340x227","h_15851890_220.jpg":"220x147","pp_15851890_1280.jpg":"1006x1280","pp_15851890_1024.jpg":"805x1024","pp_15851890_640.jpg":"503x640","pp_15851890_480.jpg":"377x480","pp_15851890_340.jpg":"267x340","pp_15851890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13330376_1280.jpg":"1280x1280","k_13330376_1024.jpg":"1024x1024","k_13330376_640.jpg":"640x640","k_13330376_480.jpg":"480x480","k_13330376_340.jpg":"340x340","k_13330376_220.jpg":"220x220","o_13330376_1280.jpg":"1280x853","o_13330376_1024.jpg":"1024x682","o_13330376_640.jpg":"640x426","o_13330376_480.jpg":"480x320","o_13330376_340.jpg":"340x226","o_13330376_220.jpg":"220x146","h_13330376_1280.jpg":"1280x854","h_13330376_1024.jpg":"1024x683","h_13330376_640.jpg":"640x427","h_13330376_480.jpg":"480x320","h_13330376_340.jpg":"340x227","h_13330376_220.jpg":"220x147","pp_13330376_1280.jpg":"1006x1280","pp_13330376_1024.jpg":"805x1024","pp_13330376_640.jpg":"503x640","pp_13330376_480.jpg":"377x480","pp_13330376_340.jpg":"267x340","pp_13330376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15852774_1280.jpg":"1280x1280","k_15852774_1024.jpg":"1024x1024","k_15852774_640.jpg":"640x640","k_15852774_480.jpg":"480x480","k_15852774_340.jpg":"340x340","k_15852774_220.jpg":"220x220","o_15852774_1280.jpg":"1280x853","o_15852774_1024.jpg":"1024x682","o_15852774_640.jpg":"640x426","o_15852774_480.jpg":"480x320","o_15852774_340.jpg":"340x226","o_15852774_220.jpg":"220x146","h_15852774_1280.jpg":"1280x854","h_15852774_1024.jpg":"1024x683","h_15852774_640.jpg":"640x427","h_15852774_480.jpg":"480x320","h_15852774_340.jpg":"340x227","h_15852774_220.jpg":"220x147","pp_15852774_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852774_1024.jpg":"805x1024","pp_15852774_640.jpg":"503x640","pp_15852774_480.jpg":"377x480","pp_15852774_340.jpg":"267x340","pp_15852774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15852888_1280.jpg":"1280x1280","k_15852888_1024.jpg":"1024x1024","k_15852888_640.jpg":"640x640","k_15852888_480.jpg":"480x480","k_15852888_340.jpg":"340x340","k_15852888_220.jpg":"220x220","o_15852888_1280.jpg":"1280x853","o_15852888_1024.jpg":"1024x682","o_15852888_640.jpg":"640x426","o_15852888_480.jpg":"480x320","o_15852888_340.jpg":"340x226","o_15852888_220.jpg":"220x146","h_15852888_1280.jpg":"1280x854","h_15852888_1024.jpg":"1024x683","h_15852888_640.jpg":"640x427","h_15852888_480.jpg":"480x320","h_15852888_340.jpg":"340x227","h_15852888_220.jpg":"220x147","pp_15852888_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852888_1024.jpg":"805x1024","pp_15852888_640.jpg":"503x640","pp_15852888_480.jpg":"377x480","pp_15852888_340.jpg":"267x340","pp_15852888_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38622307 Threads: 4 Questions: 7113141921 Slow queries: 3305559 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608749755 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata-1072330 [printLink] => /split/splicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata-1072330?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471811 [name] => palijativna skrb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palijativna-skrb [link] => /tag/palijativna-skrb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 392610 [name] => Dom zdravlja Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja-split [link] => /tag/dom-zdravlja-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => palijativni tim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani koji broje svoje zadnje dane konačno dobili organiziranu medicinsku skrb. Dr. Božić Šakić: Vodi nas empatija, a sada brinemo o 112 pacijenata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851906.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851906.jpg [title] => Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar
 
Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851902.jpg [title] => Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar
 
Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851898.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851894.jpg [title] => Dr. Maja Božić Šakić: Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla  Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15851890.jpg [title] => Dr. Maja Božić Šakić  Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/13330376.jpg [title] => Dr. Marko Rađa: Uz postojeći, trebala bi nam barem još dva tima  Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852774.jpg [title] => Iznimno je važno da pacijenti čiji se život bliži kraju imaju adekvatnu medicinsku skrb  SHUTTERSTOCK ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852888.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Napokon se nešto pokrenulo u Splitsko-dalmatinskoj županiji kad je u pitanju organizirana medicinska skrb za pacijente koji zahtijevaju palijativnu skrb, odnosno za one pacijente kojima se životni vijek, nažalost, bliži kraju i kojima ni najmodernija medicina više ne može pomoći.

Pri županijskom Domu zdravlja od 1. siječnja ove godine postoji i već radi prvi mobilni palijativni tim koji će se brinuti o 112 palijativnih pacijenata, koliko ih je trenutačno prijavljeno u Registar palijativnih pacijenata u SDŽ.

Taj mobilni palijativni tim vodit će mr. sc. Maja Božić Šakić, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije, koja je 28 godina radila u KBC-u Split i sada je, u 57. godini života, odlučila napustiti posao onkologa u bolnici i prijeći u DZ SDŽ. Na taj, po mišljenju mnogih, neočekivani potez odlučila se kako bi se brinula o pacijentima koji posljednje dane svojeg života provode u svojoj kući, okruženi svojim obiteljima, i koje moderna medicina više ne može izliječiti. Osim nje, članica tima je i viša medicinska sestra Kadira Slivar.

Trebalo bi nam šest timova

Zbog čega je napustila posao liječnika u KBC-u Split, koji se smatra prestižnim pozivom, i odlučila se za palijativni mobilni tim, sama nam je objasnila mr. sc. Božić Šakić.

---

image
Dr. Maja Božić Šakić: Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla 
Saša Burić/Cropix
---

– Ovom poslu privukla me je potreba da pomognem svim onim teškim pacijentima koji dugo pate od kroničnih neizlječivih bolesti i kojima je medicinska pomoć jako važna. Vodila me je empatija, i kako cijeli život znam da je palijativna skrb nezaobilazni dio našeg liječničkog posla, odlučila sam se za ovaj posao – rekla nam je mr. sc. Božić Šakić.

Naša sugovornica sudjelovala je i u izradi Strategije razvoja palijativne skrbi u SDŽ od 2017. do 2020. godine. Iako u tom strateškom projektu piše kako bismo u županiji trebali imati šest timova palijativne skrbi, mi za sada imamo samo jedan. No to je, nadamo se, samo početak.

– Kao liječnica, članica sam Udruge za palijativnu skrb Splita i tu sam još više postala svjesna potrebe za ovakvim timovima. Kako su se u zadnje dvije godine stvari pokrenule s mrtve točke i kako je Dom zdravlja pokrenuo inicijativu, dobila sam od njih poziv da budem nositelj tog projekta i da budem liječnica u prvom mobilnom palijativnom timu. Ja sam to prihvatila, a za mene je to prije svega veliki izazov i znam u što sam se upustila. Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla – kaže mr. sc. Božić Šakić.

Posao je naporan i svakodnevan.

– Svaki dan odlazimo u kućne posjete i tijekom tih posjeta razgovaramo s članovima obitelji, s našim pacijentima, pomažemo im u medicinskom smislu. Koliko će neki kućni posjet trajati, ovisi o potrebama pacijenta, ali nikada ne traje manje od pola sata, a zna potrajati i više od dva sata. Ovaj je posao donekle lakši od onog u bolnici zbog jednostavnog razloga što je ovdje u pitanju sveobuhvatni osobni odnos s bolesnikom i obitelji, što obogaćuje u ljudskoj dimenziji i bolesnika i liječnika. Naime, u bolnici se zbog strašnog terapijskog pritiska gubi kvaliteta odnosa s pacijentom. Pacijenti koji su u terminalnoj fazi svoje bolesti trebaju nas i mi im moramo pomoći. To je smisao svega – govori mr. sc. Božić Šakić.

Pregovori za prelazak liječnice iz KBC-a Split u mobilni palijativni tim Doma zdravlja bili su dugotrajni.

– Pregovori o prelasku liječnice iz KBC-a Split u Dom zdravlja trajali su godinu dana i uspješno su završeni. Prije su postojala dva palijativna tima koje su držali privatnici, ali oni su dobili zabranu rada Ministarstva zdravstva jer nisu udovoljavali kriterijima – rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

Zanimalo nas je kakve će zadatke imati ovaj mobilni palijativni tim.

Slab interes

– Njima je zadatak da po pozivu obilaze i pomažu palijativnim pacijentima iz našeg registra kojima moderna medicina u smislu liječenja više ne može pomoći. Radi se po principu da liječnik obiteljske medicine prijavi palijativnog pacijenta koordinatorima u Domu zdravlja, a oni o tome izvještavaju mobilni tim. Isto tako, kada se iz bolnice otpusti palijativni pacijent, to se javlja našim koordinatorima, koji takvog pacijenta zavode u registar i dalje se o njemu brine naš tim – objašnjava dr. Rađa.

---

image
Dr. Marko Rađa: Uz postojeći, trebala bi nam barem još dva tima 
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

No, s obzirom na to da je u županiji zasad najmanje 112 palijativnih pacijenata, jedan mobilni tim zasigurno će biti malo.

Međutim, nije da se baš liječnici s iskustvom otimaju za to radno mjesto i da su spremni napustiti svoj sadašnji posao kako bi otišli raditi posao mobilnog palijativnog liječnika, koji je pun empatije, samilosti i brige za najnemoćnije.

– Županija je 2016. godine raspisala pozivni natječaj za rad u takvom mobilnom timu. No, tada su se javila samo dva liječnika, koji su bili zaposlenici KBC-a Split i koji su bili spremni raditi u dodatnom radu kao liječnici mobilnog tima. Što se tiče potrebe za takvim palijativnim timovima, mislim da bi nam još najmanje dva tima, uz ovaj postojeći, bila dovoljna da pokriju sadašnje potrebe u palijativnoj skrbi županije – kaže naš sugovornik.

Zbog toga su u tijeku pregovori s još jednom liječnicom iz KBC-a Split, koja je specijalistica anesteziologije i koja je izrazila želju za radom u mobilnom palijativnom timu.

– Da, pregovaramo s jednom iskusnom anesteziologinjom, koja bi zbog svoje specijalizacije bila idealno rješenje za rad u mobilnom palijativnom timu. Ona bi, kako sada stvari stoje, u KBC-u radila četiri sata, a četiri sata kod nas – kaže dr. Rađa.

Mnoge su hrvatske županije prije Splitsko-dalmatinske osnovale palijativne timove i u njima zaposlile mlade liječnike, tek izišle s fakulteta.

– Oni su na taj način samo zadovoljili formu. Naime, u palijativnom mobilnom timu moraju biti iskusni liječnici, koji sve znaju i koji prije svega imaju životnog iskustva. Mladi liječnik, uz dužno poštovanje, mora još puno toga naučiti kako bi bio od koristi palijativnim pacijentima – kaže dr. Rađa.

---

image
Iznimno je važno da pacijenti čiji se život bliži kraju imaju adekvatnu medicinsku skrb 
SHUTTERSTOCK
---

Ovaj prvi palijativni mobilni tim u SDŽ najviše će biti na raspolaganju pacijentima koji borave u svojoj kući, s obitelji, ili onima o kojima se nema tko brinuti.

– Palijativni pacijenti koji borave u domovima za starije i nemoćne već u tim domovima imaju skrb, a mnogi domovi imaju i zaposlene liječnike ili one koje zovu po potrebi. Dakle, naš će tim biti namijenjen najviše za "kućne" palijativne pacijente kojima treba psihološka pomoć, izmjena medicinskih sondi, infuzija, sredstva za ublažavanje bolova... – zaključuje dr. Marko Rađa.

Hoće li Dom zdravlja uspjeti riješiti još barem dva mobilna palijativna tima, koja bi bila od ogromne pomoći za najmanje 112 umirućih pacijenata u SDŽ koji borave u svojim kućama, vidjet ćemo uskoro. Plaća liječnika u palijativnom timu je između 11.000 i 12.000 kuna, a medicinske sestre oko 6500 kuna.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix  SHUTTERSTOCK Boris Kovačev/Cropix
Saša Burić/Cropix
Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar
 
Saša Burić/Cropix
Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar
 
Saša Burić/Cropix
Dr. Maja Božić Šakić: Moja želja da pomognem svim potrebitima, kako bi preostalo vrijeme svojeg života proveli što kvalitetnije, puno je jača od izazova ovog posla 
Saša Burić/Cropix
Dr. Maja Božić Šakić 
Vladimir Dugandžić/Cropix
Dr. Marko Rađa: Uz postojeći, trebala bi nam barem još dva tima 
SHUTTERSTOCK
Iznimno je važno da pacijenti čiji se život bliži kraju imaju adekvatnu medicinsku skrb 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata-1072330 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba95e007afe260d2d4812e81f6dfdda68d92b4b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+koji+broje+svoje+zadnje+dane+kona%C4%8Dno+dobili+organiziranu+medicinsku+skrb.+Dr.+Bo%C5%BEi%C4%87+%C5%A0aki%C4%87%3A+Vodi+nas+empatija%2C+a+sada+brinemo+o+112+pacijenata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata-1072330 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-koji-broje-svoje-zadnje-dane-konacno-dobili-organiziranu-medicinsku-skrb-dr-bozic-sakic-vodi-nas-empatija-a-sada-brinemo-o-112-pacijenata-1072330 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => palijativni tim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Splitpalijativni tim

Splićani koji broje svoje zadnje dane konačno dobili organiziranu medicinsku skrb. Dr. Božić Šakić: Vodi nas empatija, a sada brinemo o 112 pacijenata

21. siječnja 2021. - 14:31
Članice prvog palijativnog tima županijskog Doma zdravlja: dr. Maja Božić Šakić i viša medicinska sestra Kadira Slivar  Saša Burić/Cropix

Napokon se nešto pokrenulo u Splitsko-dalmatinskoj županiji kad je u pitanju organizirana medicinska skrb za pacijente koji zahtijevaju palijativnu skrb, odnosno za one pacijente kojima se životni vijek, nažalost, bliži kraju i kojima ni najmodernija medicina više ne može pomoći.

Pri županijskom Domu zdravlja od 1. siječnja ove godine postoji i već radi prvi mobilni palijativni tim koji će se brinuti o 112 palijativnih pacijenata, koliko ih je trenutačno prijavljeno u Registar palijativnih pacijenata u SDŽ.

Taj mobilni palijativni tim vodit će mr. sc. Maja Božić Šakić, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije, koja je 28 godina radila u KBC-u Split i sada je, u 57. godini života, odlučila napustiti posao onkologa u bolnici i prijeći u DZ SDŽ. Na taj, po mišlj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:57