stdClass Object ( [id] => 1161791 [title] => Splićani i turisti će šetati po carskim zidinama Dioklecijanove palače: gradit će se most na Srebrnim vratima, arhitekt Vojnović nam je detaljno predstavio ovaj veliki projekt [alias] => splicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije neki dan dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je pomalo trijumfalno sliku Srebrnih vrata Dioklecijanove palače očišćenih od štandova koji su okupirali ovaj fortifikacijski dio Palače. Objava je dobila puno pozitivnih komentara, a poklopila se s uklanjanjem nakaradnih šatora iz Hrvojeve ulice, koji su desetljećima zaklanjali pogled na istočni zid Palače.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

No ono što iz gradske vlasti nisu objavili usred ove samohvale s "purifikacijom" jest da se sprema građevinska rekonstrukcija Srebrnih vrata Dioklecijanove palače. Dapače, u pitanju je najznačajniji zahvat na tom dijelu Palače u posljednjih 70 godina, još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su, nakon savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, obnovljena Srebrna vrata.

Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita predao je zahtjev za dobivanje građevinske dozvole Upravnom odjelu za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša 30. prosinca 2021. godine. Građevna čestica za koju je zatražena dozvola obuhvaća sjeverni dio istočnog zida Palače, od sjeveroistočne kule do Srebrnih vrata, zajedno s katastarskom česticom Galerije Emanuela Vidovića.

Projekt je Grad Split zatražio javnom nabavom još 2018. godine, a odabrani projektant, arhitekt Ivo Vojnović objašnjava kako su ga dugo razrađivali s konzervatorima, koji su na kraju dali sva odobrenja kako bi se izvela šetnica na istočnom zidu Palače, koja uključuje premošćivanje Srebrnih vrata.

---

image
Ivo Vojnović
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Nekoliko je varijanti promijenjeno uz preporuke konzervatora, prije svega gospodina Radoslava Bužančića. Na koncu smo osmislili kako premostiti jaz nad Srebrnim vratima. Zadnja varijanta jest da se napravi jedna čelična pasarela, odnosno most s kojim bi se premostio taj raspon. Ta trasa bi se postavila iza današnjeg pročelja Srebrnih vrata – objašnjava Vojnović.

– Kao drugi nosač za taj most izvela bi se rekonstrukcija antičkog zida koji danas ne postoji. Od ovog što vidite kao Srebrna vrata malo je u izvornom stanju preživjelo. Uglavnom je sve rekonstruirano nakon Drugoga svjetskoga rata. Ona su se u dobroj mjeri faksimilno obnovila. Danas se to toliko ne vidi jer je vrijeme učinilo svoje, kamen je posivio pa se ne doživljava toliko razlika između novog i starog dijela. Međutim, pogotovo unutarnji dio Srebrnih vrata je potpuno nov, a tu se prije nalazila crkva – napominje arhitekt.

Čelična šetnica

– Naša generacija bi dodala još jedan zahvat koji nedostaje. Isti zid koji se sad nalazi na pročelju Srebrnih vrata, s jednakim brojem otvora, pojavio bi se i na unutarnjoj strani propugnakula. U tom bi se "sendviču" pojavio čelični ophod koji bi bio suvremen. Danas se tako radi, ne idete u historicističke mimikrije, nego na suvremeni način izvodite intervenciju. Međutim, ona bi bila skrivena, ne bi bila toliko invazivna, nego bi se nalazila unutar dva zida, vidjela bi joj se samo dva kraja. Tako da će zidovi skrivati taj čelični most, a na taj način bismo ujedno pridonijeli izvornom izgledu Srebrnih vrata, koji je danas polovičan. Time bismo riješili dva problema. Skrili bismo tu novu čeličnu šetnicu unutar dva zida i pridonijeli bismo percepciji izvornog stanja Srebrnih vrata – ističe Vojnović, te dodaje kako su Srebrna vrata izvorno vrlo slična Zapadnim vratima, gotovo identična.

---

image
Digitalna simulacija obnovljenih Srebrnih vrata
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
---

Zahvatom bi se, također, stavio u funkciju antički hodnik, do kojeg se danas ne može doći. Sada je to nedostupna "terasa" iznad glavnoga luka kojim se ulazi u Srebrna vrata. Novim zahvatom kojim bi se dodao zid na zapadnoj strani Srebrnih vrata taj bi nekadašnji antički hodnik također postao prohodan. Da bi se to ostvarilo, potrebno je izvesti spoj s Galerijom Vidović, odakle bi se ulazilo na antički hodnik i stupalo na prostor iznad ulaza u Srebrna vrata.

– Kada biste tamo došli, s tog mjesta bi se otvorila jedna krasna vizura na Decumanus. Ovom intervencijom taj dio Palače bi postao pristupačan građanima i turistima, kao i posjetiteljima Galerije Emanuela Vidovića koja bi time dobila benefit – tvrdi arhitekt.

Projekt također predviđa da se iz Galerije Vidović može pristupiti na gornju šetnicu koja bi išla duž istočnog zida Palače. Tako bi posjetitelji ove Galerije imali pristup i na šetnicu koja se namjerava rekonstruirati na istočnom zidu Palače. Galerija Vidović inače djeluje u sklopu Muzeja grada Splita koji omogućuje posjetiteljima da pristupe sjevernom zidu Palače. Gradska uprava je zadužila Muzej da, osim upravljanja Dioklecijanovim podrumima, vodi brigu i o ophodu po Palači.

---

image
Vojko Basic
---

– Projektom je pokriven cijeli istočni zid Dioklecijanove palače, a osim toga radimo i projekt zgrade Lukačićeve 5, također za potrebe Muzeja grada Splita. U njega bi bila uključena jugoistočna kula s terasom. Sa svime time dobili bismo jednu sponu koja bi išla kroz cijelo istočno pročelje Palače, od Lukačićeve, preko jugoistočne kule do Srebrnih vrata, pa sve gore do sjeveroistočne kule – najavljuje arhitekt.

Mletački prolaz

Tu projektantskim ambicijama nije kraj. Povezivanje istočnog zida Palače sa šetnicom na njezinu sjevernom zidu namjerava se riješiti pomoću čeličnog mosta. Da, dobro ste pročitali. Naime, na tom uglu Palače nalazi se sjeveroistočna kula koja je danas u privatnom vlasništvu. Kako bi se šetnicu uspostavilo duž sjevernog i istočnog zida Palače, projekt je predvidio da se postavi čelični most kojim će se dijagonalno zaobići kulu. Na taj način bi se "preskočilo" sa sjevernog na istočni zid Dioklecijanove palače. Ovaj zahvat je planiran, kako nam je rečeno, s unutarnje strane šetnice pa stoga ne bi bio vidljiv onima koji izvana budu promatrali zidine Palače.

– Most bi ostao čelični u smislu da ga se ne bi obložilo kamenom – veli Vojnović jer "suvremena intervencija mora ostati suvremena. Takve su UNESCO-ove propozicije – ne smije se oblačiti u historicističko ruho i time zavaravati ljude, stručnjake i znanost. Morate ostati dosljedni. Sve što je novo mora se kao takvo istaknuti. Ne smije se kititi i stavljati neke neogotičke ili druge neostilove, upravo suprotno".

Tako će se i kamen koji se bude stavljao na Srebrna vrata za rekonstrukciju zida s unutarnje strane propugnakula po obradi razlikovati od izvornog antičkog kamena.

– Novi kamen posivi u roku od nekoliko godina, ali uvijek je važno da se vidi što je originalno sačuvano, a što je rekonstrukcija. To je u našoj obvezi i etici, moramo uvijek naznačiti razliku, da ne varamo ljude – ističe projektant.

Što se tiče Srebrnih vrata, ispod čeličnog mosta ili pasarele, kojom će se ona premostiti radi potrebe šetnice, rekonstruirao bi se antički obrambeni hodnik na koji sad nije moguć pristup. Moglo bi mu se pristupiti s drugog kata Galerije Vidović. Zbog čega bi se izvelo rušenje jednog povijesnog sloja u Palači, što su konzervatori dopustili.

---

image
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
Digitalna simulacija
---

Naime, odmah uz zgradu Galerije u istočnom zidu Palače nalazi se takozvani "mletački prolaz", on je pokraj ulaznog luka od Srebrnih vrata. Iznad "mletačkog prolaza" je mala kućica. To je inače most koji je vodio iz zgrade nekadašnje gimnazije, koja je bila prije Galerije Vidović, u sakristiju crkve od Dobrića, srušene nakon Drugog svjetskog rata. Taj prostor je sada skladište Galeriji za umjetnine, a ubuduće bi se napravio koridor kojim bi se moglo direktno iz Galerije doći na obrambeni hodnik. Namjerava se ukloniti krović i gornji dio kućice te zatvoriti prozor, kako bi se omogućio pristup antičkom dijelu hodnika.

Voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita Jasna Jerkov kaže kako je u pitanju nastavak dugoročnog projekta obnavljanja srednjovjekovnog ophoda na zidinama.

Treba podignuti pogled

– Dokumentacija za sjeverni i južni dio istočnog zida se objedinila i ušla je u projekt "Palača života – grad mijena". Srebrna vrata nije lako premostiti, bilo je nekoliko prijedloga, zadnji je s konzervatorima iskomuniciran i kao takav je dan za izradu glavnog projekta i za građevinsku dozvolu. U proračunu su ostavljena sredstva, ali pitanje je rebalansa i dinamike. Počinjemo s radovima na južnom dijelu istočnog zida kroz EU projekt. Nažalost, nemamo pristup kroz Rodriginu ulicu na sjeverni zid, prijedlog koji je postojao nije prošao i ne znamo hoće li jednog dana zaživjeti. No, za sada imamo jugoistočnu kulu, a i Galeriju Vidović kao pristupne točke preko kojih se otvara trasa buduće šetnice – objašnjava nam Jasna Jerkov.

Zanimalo nas je kada će početi radovi.

– Radovi na južnom dijelu istočnog zida trebali bi početi tijekom ove godine. Možda u ovoj godini krenu i radovi na sjevernom dijelu istočnog zida, koji možda budu išli po fazama. No, rano je još o tome govoriti, tako da me nemojte držati za riječ – oprezno kaže voditeljica gradske službe.

Iz razgovora s njom doznajemo kako će na šetnici na nekim mjestima biti metalna tanka ograda.

– Negdje morate napraviti kompromis, ali to je reverzibilan detalj. Koji ne ugrožava spomenik, ako se jednog dana za 50 godina zaključi da u bilo kojem obliku nagrđuje spomenik, onda će se ukloniti. Ja mislim da ovo treba postati javni spomenik. Kad se nakon Drugog svjetskog rata obavila rekonstrukcija dijela Srebrnih vrata i bila uklonjena tamošnja crkva, trebalo je vremena ljudima da se na tu vizuru priviknu. Naš zahvat nije možda toliko velik, oni koji podignu pogled vidjet će ga. Pitam se jesmo li spremni za takvu promjenu. Ja mislim da jesmo – zaključuje voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu.

Međutim, obnova šetnice po zidinama Palače nije jednoznačno shvaćena između konzervatora, gradskih službi i stanara u Palači, niti je pitanje koje je uvijek lako rješivo. Također, koliko god reakcije javnosti u Splitu uvijek bile temperamentne, mogu se svesti na sljedeće – ako se napravi zahvat na spomeniku samo radi turizma, bit će žestokih kritika. Ako se zaključi da je projekt ipak poduzet radi revitalizacije baštine, onda će se s vremenom prihvatiti da je intervencija bila opravdana.

Javni prostor, a skriven

– Nikad nisam doživljavala, a već dugo radimo ovaj projekt, da je on u svrhu turizma. Turizam se nameće kao jedna od mogućnosti one famozne riječi "samoodrživost". U pitanju je prostor koji je zapravo javan, a koji nikad niste mogli sagledati ni vidjeti. Nedavno mi je konzervatorica poslala oglas: "Prodaje se stan s terasom na zidinama." Hoću reći, privatni vlasnici taj prostor svojataju. Sve je stvar dogovora, u pitanju su režimi posjećivanja. Nemamo mi dubrovačke zidine, kod nas su uski prolazi na zidinama. Ali, moraju biti dostupne. Neće se ljudima ukinuti pristupi na zidine iz njihovih kuća, no nema šanse da ostanu nedostupne svima osim njima i njihovim gostima – smatra Jasna Jerkov.

Arhitekt Vojnović tvrdi da su u gradskom vlasništvu svi perimetralni zidovi Dioklecijanove palače u debljini od dva i pol metra i da imaju svoju katastarsku česticu. Uz zidove Palače prislonile su se kuće još u srednjem vijeku.

– Iako vlasnici "bužaju" zid ne bi li dobili koji kvadrat više, on je uvijek u gradskom vlasništvu. Tako da nema prijepora, mi idemo po vrhu zida koji ima svoju katastarsku česticu i u vlasnosti je Grada. Još je don Frane Bulić to prepisao Gradu u ono vrijeme, i to tako stoji. Hodamo po gradskoj imovini, a kuće su prislonjene uz gradski zid i njih ne diramo. Stanari koji izlaze na šetnicu privatizirali su njezin dio, stavili neke pločice, stolice i tako dalje. Onaj koji ima goste dovodi ih gore. Kući koja ima pristup ne možete zabraniti da se njime koristi, bolje da se taj prostor održava i čisti, ali Grad je ipak vlasnik i ima pravo uvoditi režim koji odluči.

Zgrada u Lukačićevoj 3

Ljudi su zagradili ogradama neke dijelove, negdje je opasno stanje za penjanje i trulo, padaju komadi. Manji broj ljudi je to uredio. Na nekim dijelovima su klima-uređaji koje ćemo morati razmaknuti, negdje su krovovi koji prijete urušavanjem. Dakle, sanirat ćemo dobar dio šetnice na opće dobro – zaključuje Vojnović.

---

image
Vojko Basic
---

Jedan od primjera gdje se susreću privatni interesi s projektima obnove jest ruševna zgrada u Lukačićevoj 3. Građevinska inspekcija je naredila da se mora provesti konstruktivna sanacija kako bi se se spasila statički ugrožena kuća, ali iz Odsjeka za povijesnu jezgru su tražili da projekt sanacije mora uzeti u obzir aspekt šetnice. Naime, tu gdje je kuća su postojale stube na šetnicu. Kuća također ima direktan kontakt s Podrumima, što je rijetkost.

– Sada se ne prejudicira namjena prigodom obnove, ali s obzirom da kuća ima kontakt s Podrumima i sa šetnicom, bilo bi dobro da kuća jednom bude komunikacijsko čvorište. Kuća je gradska, ali polažu se na nju prava. Geodeti nisu mogli ući od natrpanog smeća u prizemlju, uspjeli smo na koncu iskomunicirati da ih puste unutra – objašnjava Jerkov probleme koje imaju s ovom zapuštenom nekretninom.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
Vojko Basic
---

---

Skica sukoba gradske službe i stanara Palače


Drastičniji sukob gradske službe i stanara Palače izbio je oko zgrade u Rodriginoj koja je stradala tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Naime, nekoliko stanara nije podržalo projekt obnove, čime su uspjeli spriječiti da se kuću rekonstruira i da se omogući pristup ophodu na sjevernom zidu.

Kad smo pisali o ovoj temi vezano uz pitanja pristupa ophodu na sjevernom zidu Dioklecijanove palače, imali smo priliku čuti njihove prigovore. Časne sestre dominikanke, koje u Palači borave od 1372. godine, požalile su nam se kako im je rečeno da neće moći više kao prije koristiti ophod po zidinama, čak ni sušiti rublje za koje su diskretno uz svoje krovište postavile konopac.

– Zabranjuju nam sušiti robu, bila je neki dan jedna žena iz Grada i rekla: "Nećete više moći! Tu će biti šetnica" – kazala nam je tom prigodom časna sestra Vjera.
Također, Grad se pokušao upisati na crkvu sv. Martina, iznimno vrijednu srednjovjekovnu crkvicu koja svojim minijaturnim proporcijama i vještinom izvedbe fascinira arhitekte i povjesničare umjetnosti. Ona se nalazi u hodniku iznad Zlatnih vrata. U pitanju je posebna katastarska čestica, na njoj se nalaze najljepši ulaz u Palaču, ali i najmanja i najstarija crkva koja je u njoj.

Doznali smo tada da je sestrama dominikankama, čije je crkvica stoljetno vlasništvo, odvjetnik rekao da im pripada ne samo ta kapelica sv. Martina, nego i ono što je iznad nje.

Tom prigodom, prije nekoliko godina, jedna predstavnica stanara nam je za "Slobodnu" kazala kako su im iz Grada rekli da onaj tko ne bude platio kartu neće moći pristupiti na zidine. "Nakon svih godina nećemo moći više dovoditi svoje goste i pokazivati im grad sa šetnice", požalila se ona.

Jerkov kaže kako je projekt pristupa sjevernim zidinama preko Rodrigine ulice propao jer Grad nije jedini vlasnik, dok su na istočnim zidinama oni čisti vlasnici. No, s uspostavom pristupa s jugoistočne kule i Galerije Vidović moglo bi se, kaže, pristupati istočnom i sjevernom zidu. Što se tiče časnih dominikanki i gostiju stanara, kaže da se o svemu može razgovarati te da će o režimu korištenja i upravljanja možda na kraju odlučivati političari, dok je njoj važno da se obnovi spomenik.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA REKONSTRUKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKA REKONSTRUKCIJA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-21 11:46:40 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-24 13:31:36 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2022-01-24 08:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13411 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20641472.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618024.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618032.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618046.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618042.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618030.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618016.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618018.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618000.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20618002.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20617996.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20617994.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20641466.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20641476.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20641480.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20641482.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20664290.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Digitalna simulacija","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic","Vojko Basic","Vojko Basic","Vojko Basic","Vojko Basic","Vojko Basic","Vojko Basic","","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Odsjek za staru gradsku jezgru i ba\u0161tinu Grada Splita","","","","","","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","","","","","Digitalna simulacija obnovljenih Srebrnih vrata
\nOdsjek za staru gradsku jezgru i ba\u0161tinu Grada Splita","Digitalna simulacija
\nOdsjek za staru gradsku jezgru i ba\u0161tinu Grada Splita","Digitalna simulacija
\nOdsjek za staru gradsku jezgru i ba\u0161tinu Grada Splita","Digitalna simulacija
\nOdsjek za staru gradsku jezgru i ba\u0161tinu Grada Splita","Ivo Vojnovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_20641472_1920.jpg":"1920x1080","k_20641472_1280.jpg":"1280x1280","k_20641472_1024.jpg":"1024x1024","k_20641472_640.jpg":"640x640","k_20641472_480.jpg":"480x480","k_20641472_340.jpg":"340x340","k_20641472_220.jpg":"220x220","o_20641472_1280.jpg":"1280x720","o_20641472_1024.jpg":"1024x576","o_20641472_640.jpg":"640x360","o_20641472_480.jpg":"480x270","o_20641472_340.jpg":"340x191","o_20641472_220.jpg":"220x123","h_20641472_1280.jpg":"1280x854","h_20641472_1024.jpg":"1024x683","h_20641472_640.jpg":"640x427","h_20641472_480.jpg":"480x320","h_20641472_340.jpg":"340x227","h_20641472_220.jpg":"220x147","pp_20641472_1280.jpg":"1006x1280","pp_20641472_1024.jpg":"805x1024","pp_20641472_640.jpg":"503x640","pp_20641472_480.jpg":"377x480","pp_20641472_340.jpg":"267x340","pp_20641472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1187","hd_20618024_1920.jpg":"1920x1080","k_20618024_1280.jpg":"1280x1280","k_20618024_1024.jpg":"1024x1024","k_20618024_640.jpg":"640x640","k_20618024_480.jpg":"480x480","k_20618024_340.jpg":"340x340","k_20618024_220.jpg":"220x220","o_20618024_1280.jpg":"1280x791","o_20618024_1024.jpg":"1024x633","o_20618024_640.jpg":"640x395","o_20618024_480.jpg":"480x296","o_20618024_340.jpg":"340x210","o_20618024_220.jpg":"220x136","h_20618024_1280.jpg":"1280x854","h_20618024_1024.jpg":"1024x683","h_20618024_640.jpg":"640x427","h_20618024_480.jpg":"480x320","h_20618024_340.jpg":"340x227","h_20618024_220.jpg":"220x147","pp_20618024_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618024_1024.jpg":"805x1024","pp_20618024_640.jpg":"503x640","pp_20618024_480.jpg":"377x480","pp_20618024_340.jpg":"267x340","pp_20618024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618032_1920.jpg":"1920x1080","k_20618032_1280.jpg":"1280x1280","k_20618032_1024.jpg":"1024x1024","k_20618032_640.jpg":"640x640","k_20618032_480.jpg":"480x480","k_20618032_340.jpg":"340x340","k_20618032_220.jpg":"220x220","o_20618032_1280.jpg":"1280x853","o_20618032_1024.jpg":"1024x682","o_20618032_640.jpg":"640x426","o_20618032_480.jpg":"480x320","o_20618032_340.jpg":"340x226","o_20618032_220.jpg":"220x146","h_20618032_1280.jpg":"1280x854","h_20618032_1024.jpg":"1024x683","h_20618032_640.jpg":"640x427","h_20618032_480.jpg":"480x320","h_20618032_340.jpg":"340x227","h_20618032_220.jpg":"220x147","pp_20618032_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618032_1024.jpg":"805x1024","pp_20618032_640.jpg":"503x640","pp_20618032_480.jpg":"377x480","pp_20618032_340.jpg":"267x340","pp_20618032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2584","hd_20618046_1920.jpg":"1920x1080","k_20618046_1280.jpg":"1280x1280","k_20618046_1024.jpg":"1024x1024","k_20618046_640.jpg":"640x640","k_20618046_480.jpg":"480x480","k_20618046_340.jpg":"340x340","k_20618046_220.jpg":"220x220","o_20618046_1280.jpg":"1280x1722","o_20618046_1024.jpg":"1024x1378","o_20618046_640.jpg":"640x861","o_20618046_480.jpg":"480x646","o_20618046_340.jpg":"340x457","o_20618046_220.jpg":"220x296","h_20618046_1280.jpg":"1280x854","h_20618046_1024.jpg":"1024x683","h_20618046_640.jpg":"640x427","h_20618046_480.jpg":"480x320","h_20618046_340.jpg":"340x227","h_20618046_220.jpg":"220x147","pp_20618046_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618046_1024.jpg":"805x1024","pp_20618046_640.jpg":"503x640","pp_20618046_480.jpg":"377x480","pp_20618046_340.jpg":"267x340","pp_20618046_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618042_1920.jpg":"1920x1080","k_20618042_1280.jpg":"1280x1280","k_20618042_1024.jpg":"1024x1024","k_20618042_640.jpg":"640x640","k_20618042_480.jpg":"480x480","k_20618042_340.jpg":"340x340","k_20618042_220.jpg":"220x220","o_20618042_1280.jpg":"1280x853","o_20618042_1024.jpg":"1024x682","o_20618042_640.jpg":"640x426","o_20618042_480.jpg":"480x320","o_20618042_340.jpg":"340x226","o_20618042_220.jpg":"220x146","h_20618042_1280.jpg":"1280x854","h_20618042_1024.jpg":"1024x683","h_20618042_640.jpg":"640x427","h_20618042_480.jpg":"480x320","h_20618042_340.jpg":"340x227","h_20618042_220.jpg":"220x147","pp_20618042_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618042_1024.jpg":"805x1024","pp_20618042_640.jpg":"503x640","pp_20618042_480.jpg":"377x480","pp_20618042_340.jpg":"267x340","pp_20618042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618030_1920.jpg":"1920x1080","k_20618030_1280.jpg":"1280x1280","k_20618030_1024.jpg":"1024x1024","k_20618030_640.jpg":"640x640","k_20618030_480.jpg":"480x480","k_20618030_340.jpg":"340x340","k_20618030_220.jpg":"220x220","o_20618030_1280.jpg":"1280x853","o_20618030_1024.jpg":"1024x682","o_20618030_640.jpg":"640x426","o_20618030_480.jpg":"480x320","o_20618030_340.jpg":"340x226","o_20618030_220.jpg":"220x146","h_20618030_1280.jpg":"1280x854","h_20618030_1024.jpg":"1024x683","h_20618030_640.jpg":"640x427","h_20618030_480.jpg":"480x320","h_20618030_340.jpg":"340x227","h_20618030_220.jpg":"220x147","pp_20618030_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618030_1024.jpg":"805x1024","pp_20618030_640.jpg":"503x640","pp_20618030_480.jpg":"377x480","pp_20618030_340.jpg":"267x340","pp_20618030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2430","hd_20618016_1920.jpg":"1920x1080","k_20618016_1280.jpg":"1280x1280","k_20618016_1024.jpg":"1024x1024","k_20618016_640.jpg":"640x640","k_20618016_480.jpg":"480x480","k_20618016_340.jpg":"340x340","k_20618016_220.jpg":"220x220","o_20618016_1280.jpg":"1280x1620","o_20618016_1024.jpg":"1024x1296","o_20618016_640.jpg":"640x810","o_20618016_480.jpg":"480x607","o_20618016_340.jpg":"340x430","o_20618016_220.jpg":"220x278","h_20618016_1280.jpg":"1280x854","h_20618016_1024.jpg":"1024x683","h_20618016_640.jpg":"640x427","h_20618016_480.jpg":"480x320","h_20618016_340.jpg":"340x227","h_20618016_220.jpg":"220x147","pp_20618016_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618016_1024.jpg":"805x1024","pp_20618016_640.jpg":"503x640","pp_20618016_480.jpg":"377x480","pp_20618016_340.jpg":"267x340","pp_20618016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618018_1920.jpg":"1920x1080","k_20618018_1280.jpg":"1280x1280","k_20618018_1024.jpg":"1024x1024","k_20618018_640.jpg":"640x640","k_20618018_480.jpg":"480x480","k_20618018_340.jpg":"340x340","k_20618018_220.jpg":"220x220","o_20618018_1280.jpg":"1280x853","o_20618018_1024.jpg":"1024x682","o_20618018_640.jpg":"640x426","o_20618018_480.jpg":"480x320","o_20618018_340.jpg":"340x226","o_20618018_220.jpg":"220x146","h_20618018_1280.jpg":"1280x854","h_20618018_1024.jpg":"1024x683","h_20618018_640.jpg":"640x427","h_20618018_480.jpg":"480x320","h_20618018_340.jpg":"340x227","h_20618018_220.jpg":"220x147","pp_20618018_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618018_1024.jpg":"805x1024","pp_20618018_640.jpg":"503x640","pp_20618018_480.jpg":"377x480","pp_20618018_340.jpg":"267x340","pp_20618018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_20618000_1920.jpg":"1920x1080","k_20618000_1280.jpg":"1280x1280","k_20618000_1024.jpg":"1024x1024","k_20618000_640.jpg":"640x640","k_20618000_480.jpg":"480x480","k_20618000_340.jpg":"340x340","k_20618000_220.jpg":"220x220","o_20618000_1280.jpg":"1280x1920","o_20618000_1024.jpg":"1024x1536","o_20618000_640.jpg":"640x960","o_20618000_480.jpg":"480x720","o_20618000_340.jpg":"340x510","o_20618000_220.jpg":"220x330","h_20618000_1280.jpg":"1280x854","h_20618000_1024.jpg":"1024x683","h_20618000_640.jpg":"640x427","h_20618000_480.jpg":"480x320","h_20618000_340.jpg":"340x227","h_20618000_220.jpg":"220x147","pp_20618000_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618000_1024.jpg":"805x1024","pp_20618000_640.jpg":"503x640","pp_20618000_480.jpg":"377x480","pp_20618000_340.jpg":"267x340","pp_20618000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20618002_1920.jpg":"1920x1080","k_20618002_1280.jpg":"1280x1280","k_20618002_1024.jpg":"1024x1024","k_20618002_640.jpg":"640x640","k_20618002_480.jpg":"480x480","k_20618002_340.jpg":"340x340","k_20618002_220.jpg":"220x220","o_20618002_1280.jpg":"1280x853","o_20618002_1024.jpg":"1024x682","o_20618002_640.jpg":"640x426","o_20618002_480.jpg":"480x320","o_20618002_340.jpg":"340x226","o_20618002_220.jpg":"220x146","h_20618002_1280.jpg":"1280x854","h_20618002_1024.jpg":"1024x683","h_20618002_640.jpg":"640x427","h_20618002_480.jpg":"480x320","h_20618002_340.jpg":"340x227","h_20618002_220.jpg":"220x147","pp_20618002_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618002_1024.jpg":"805x1024","pp_20618002_640.jpg":"503x640","pp_20618002_480.jpg":"377x480","pp_20618002_340.jpg":"267x340","pp_20618002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1405","hd_20617996_1920.jpg":"1920x1080","k_20617996_1280.jpg":"1280x1280","k_20617996_1024.jpg":"1024x1024","k_20617996_640.jpg":"640x640","k_20617996_480.jpg":"480x480","k_20617996_340.jpg":"340x340","k_20617996_220.jpg":"220x220","o_20617996_1280.jpg":"1280x936","o_20617996_1024.jpg":"1024x749","o_20617996_640.jpg":"640x468","o_20617996_480.jpg":"480x351","o_20617996_340.jpg":"340x248","o_20617996_220.jpg":"220x160","h_20617996_1280.jpg":"1280x854","h_20617996_1024.jpg":"1024x683","h_20617996_640.jpg":"640x427","h_20617996_480.jpg":"480x320","h_20617996_340.jpg":"340x227","h_20617996_220.jpg":"220x147","pp_20617996_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617996_1024.jpg":"805x1024","pp_20617996_640.jpg":"503x640","pp_20617996_480.jpg":"377x480","pp_20617996_340.jpg":"267x340","pp_20617996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_20617994_1920.jpg":"1920x1080","k_20617994_1280.jpg":"1280x1280","k_20617994_1024.jpg":"1024x1024","k_20617994_640.jpg":"640x640","k_20617994_480.jpg":"480x480","k_20617994_340.jpg":"340x340","k_20617994_220.jpg":"220x220","o_20617994_1280.jpg":"1280x843","o_20617994_1024.jpg":"1024x674","o_20617994_640.jpg":"640x421","o_20617994_480.jpg":"480x316","o_20617994_340.jpg":"340x224","o_20617994_220.jpg":"220x144","h_20617994_1280.jpg":"1280x854","h_20617994_1024.jpg":"1024x683","h_20617994_640.jpg":"640x427","h_20617994_480.jpg":"480x320","h_20617994_340.jpg":"340x227","h_20617994_220.jpg":"220x147","pp_20617994_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617994_1024.jpg":"805x1024","pp_20617994_640.jpg":"503x640","pp_20617994_480.jpg":"377x480","pp_20617994_340.jpg":"267x340","pp_20617994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20641466_1920.jpg":"1920x1080","k_20641466_1280.jpg":"1280x1280","k_20641466_1024.jpg":"1024x1024","k_20641466_640.jpg":"640x640","k_20641466_480.jpg":"480x480","k_20641466_340.jpg":"340x340","k_20641466_220.jpg":"220x220","o_20641466_1280.jpg":"1280x720","o_20641466_1024.jpg":"1024x576","o_20641466_640.jpg":"640x360","o_20641466_480.jpg":"480x270","o_20641466_340.jpg":"340x191","o_20641466_220.jpg":"220x123","h_20641466_1280.jpg":"1280x854","h_20641466_1024.jpg":"1024x683","h_20641466_640.jpg":"640x427","h_20641466_480.jpg":"480x320","h_20641466_340.jpg":"340x227","h_20641466_220.jpg":"220x147","pp_20641466_1280.jpg":"1006x1280","pp_20641466_1024.jpg":"805x1024","pp_20641466_640.jpg":"503x640","pp_20641466_480.jpg":"377x480","pp_20641466_340.jpg":"267x340","pp_20641466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20641476_1920.jpg":"1920x1080","k_20641476_1280.jpg":"1280x1280","k_20641476_1024.jpg":"1024x1024","k_20641476_640.jpg":"640x640","k_20641476_480.jpg":"480x480","k_20641476_340.jpg":"340x340","k_20641476_220.jpg":"220x220","o_20641476_1280.jpg":"1280x720","o_20641476_1024.jpg":"1024x576","o_20641476_640.jpg":"640x360","o_20641476_480.jpg":"480x270","o_20641476_340.jpg":"340x191","o_20641476_220.jpg":"220x123","h_20641476_1280.jpg":"1280x854","h_20641476_1024.jpg":"1024x683","h_20641476_640.jpg":"640x427","h_20641476_480.jpg":"480x320","h_20641476_340.jpg":"340x227","h_20641476_220.jpg":"220x147","pp_20641476_1280.jpg":"1006x1280","pp_20641476_1024.jpg":"805x1024","pp_20641476_640.jpg":"503x640","pp_20641476_480.jpg":"377x480","pp_20641476_340.jpg":"267x340","pp_20641476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20641480_1920.jpg":"1920x1080","k_20641480_1280.jpg":"1280x1280","k_20641480_1024.jpg":"1024x1024","k_20641480_640.jpg":"640x640","k_20641480_480.jpg":"480x480","k_20641480_340.jpg":"340x340","k_20641480_220.jpg":"220x220","o_20641480_1280.jpg":"1280x720","o_20641480_1024.jpg":"1024x576","o_20641480_640.jpg":"640x360","o_20641480_480.jpg":"480x270","o_20641480_340.jpg":"340x191","o_20641480_220.jpg":"220x123","h_20641480_1280.jpg":"1280x854","h_20641480_1024.jpg":"1024x683","h_20641480_640.jpg":"640x427","h_20641480_480.jpg":"480x320","h_20641480_340.jpg":"340x227","h_20641480_220.jpg":"220x147","pp_20641480_1280.jpg":"1006x1280","pp_20641480_1024.jpg":"805x1024","pp_20641480_640.jpg":"503x640","pp_20641480_480.jpg":"377x480","pp_20641480_340.jpg":"267x340","pp_20641480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20641482_1920.jpg":"1920x1080","k_20641482_1280.jpg":"1280x1280","k_20641482_1024.jpg":"1024x1024","k_20641482_640.jpg":"640x640","k_20641482_480.jpg":"480x480","k_20641482_340.jpg":"340x340","k_20641482_220.jpg":"220x220","o_20641482_1280.jpg":"1280x720","o_20641482_1024.jpg":"1024x576","o_20641482_640.jpg":"640x360","o_20641482_480.jpg":"480x270","o_20641482_340.jpg":"340x191","o_20641482_220.jpg":"220x123","h_20641482_1280.jpg":"1280x854","h_20641482_1024.jpg":"1024x683","h_20641482_640.jpg":"640x427","h_20641482_480.jpg":"480x320","h_20641482_340.jpg":"340x227","h_20641482_220.jpg":"220x147","pp_20641482_1280.jpg":"1006x1280","pp_20641482_1024.jpg":"805x1024","pp_20641482_640.jpg":"503x640","pp_20641482_480.jpg":"377x480","pp_20641482_340.jpg":"267x340","pp_20641482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1263","hd_20664290_1920.jpg":"1920x1080","k_20664290_1280.jpg":"1280x1280","k_20664290_1024.jpg":"1024x1024","k_20664290_640.jpg":"640x640","k_20664290_480.jpg":"480x480","k_20664290_340.jpg":"340x340","k_20664290_220.jpg":"220x220","o_20664290_1280.jpg":"1280x842","o_20664290_1024.jpg":"1024x673","o_20664290_640.jpg":"640x421","o_20664290_480.jpg":"480x315","o_20664290_340.jpg":"340x223","o_20664290_220.jpg":"220x144","h_20664290_1280.jpg":"1280x854","h_20664290_1024.jpg":"1024x683","h_20664290_640.jpg":"640x427","h_20664290_480.jpg":"480x320","h_20664290_340.jpg":"340x227","h_20664290_220.jpg":"220x147","pp_20664290_1280.jpg":"1006x1280","pp_20664290_1024.jpg":"805x1024","pp_20664290_640.jpg":"503x640","pp_20664290_480.jpg":"377x480","pp_20664290_340.jpg":"267x340","pp_20664290_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38574505 Threads: 3 Questions: 7110049586 Slow queries: 3304238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608669464 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt-1161791 [printLink] => /split/splicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt-1161791?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 434656 [name] => Srebrna vrata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srebrna-vrata [link] => /tag/srebrna-vrata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234034 [name] => Dioklecijanova palača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dioklecijanova-palaca [link] => /tag/dioklecijanova-palaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA REKONSTRUKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani i turisti će šetati po carskim zidinama Dioklecijanove palače: gradit će se most na Srebrnim vratima, arhitekt Vojnović nam je detaljno predstavio ovaj veliki projekt [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641472.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Digitalna simulacija [mainImageDesc] => Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641472.jpg [title] => Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita Digitalna simulacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618024.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618032.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618046.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618042.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618030.jpg [title] => Vojko Basic ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618016.jpg [title] => Vojko Basic ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618018.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618000.jpg [title] => Vojko Basic ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20618002.jpg [title] => Vojko Basic ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20617996.jpg [title] => Vojko Basic ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20617994.jpg [title] => Vojko Basic ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641466.jpg [title] => Digitalna simulacija obnovljenih Srebrnih vrata
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641476.jpg [title] => Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641480.jpg [title] => Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20641482.jpg [title] => Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20664290.jpg [title] => Ivo Vojnović Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije neki dan dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je pomalo trijumfalno sliku Srebrnih vrata Dioklecijanove palače očišćenih od štandova koji su okupirali ovaj fortifikacijski dio Palače. Objava je dobila puno pozitivnih komentara, a poklopila se s uklanjanjem nakaradnih šatora iz Hrvojeve ulice, koji su desetljećima zaklanjali pogled na istočni zid Palače.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

No ono što iz gradske vlasti nisu objavili usred ove samohvale s "purifikacijom" jest da se sprema građevinska rekonstrukcija Srebrnih vrata Dioklecijanove palače. Dapače, u pitanju je najznačajniji zahvat na tom dijelu Palače u posljednjih 70 godina, još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su, nakon savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, obnovljena Srebrna vrata.

Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita predao je zahtjev za dobivanje građevinske dozvole Upravnom odjelu za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša 30. prosinca 2021. godine. Građevna čestica za koju je zatražena dozvola obuhvaća sjeverni dio istočnog zida Palače, od sjeveroistočne kule do Srebrnih vrata, zajedno s katastarskom česticom Galerije Emanuela Vidovića.

Projekt je Grad Split zatražio javnom nabavom još 2018. godine, a odabrani projektant, arhitekt Ivo Vojnović objašnjava kako su ga dugo razrađivali s konzervatorima, koji su na kraju dali sva odobrenja kako bi se izvela šetnica na istočnom zidu Palače, koja uključuje premošćivanje Srebrnih vrata.

---

image
Ivo Vojnović
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Nekoliko je varijanti promijenjeno uz preporuke konzervatora, prije svega gospodina Radoslava Bužančića. Na koncu smo osmislili kako premostiti jaz nad Srebrnim vratima. Zadnja varijanta jest da se napravi jedna čelična pasarela, odnosno most s kojim bi se premostio taj raspon. Ta trasa bi se postavila iza današnjeg pročelja Srebrnih vrata – objašnjava Vojnović.

– Kao drugi nosač za taj most izvela bi se rekonstrukcija antičkog zida koji danas ne postoji. Od ovog što vidite kao Srebrna vrata malo je u izvornom stanju preživjelo. Uglavnom je sve rekonstruirano nakon Drugoga svjetskoga rata. Ona su se u dobroj mjeri faksimilno obnovila. Danas se to toliko ne vidi jer je vrijeme učinilo svoje, kamen je posivio pa se ne doživljava toliko razlika između novog i starog dijela. Međutim, pogotovo unutarnji dio Srebrnih vrata je potpuno nov, a tu se prije nalazila crkva – napominje arhitekt.

Čelična šetnica

– Naša generacija bi dodala još jedan zahvat koji nedostaje. Isti zid koji se sad nalazi na pročelju Srebrnih vrata, s jednakim brojem otvora, pojavio bi se i na unutarnjoj strani propugnakula. U tom bi se "sendviču" pojavio čelični ophod koji bi bio suvremen. Danas se tako radi, ne idete u historicističke mimikrije, nego na suvremeni način izvodite intervenciju. Međutim, ona bi bila skrivena, ne bi bila toliko invazivna, nego bi se nalazila unutar dva zida, vidjela bi joj se samo dva kraja. Tako da će zidovi skrivati taj čelični most, a na taj način bismo ujedno pridonijeli izvornom izgledu Srebrnih vrata, koji je danas polovičan. Time bismo riješili dva problema. Skrili bismo tu novu čeličnu šetnicu unutar dva zida i pridonijeli bismo percepciji izvornog stanja Srebrnih vrata – ističe Vojnović, te dodaje kako su Srebrna vrata izvorno vrlo slična Zapadnim vratima, gotovo identična.

---

image
Digitalna simulacija obnovljenih Srebrnih vrata
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
---

Zahvatom bi se, također, stavio u funkciju antički hodnik, do kojeg se danas ne može doći. Sada je to nedostupna "terasa" iznad glavnoga luka kojim se ulazi u Srebrna vrata. Novim zahvatom kojim bi se dodao zid na zapadnoj strani Srebrnih vrata taj bi nekadašnji antički hodnik također postao prohodan. Da bi se to ostvarilo, potrebno je izvesti spoj s Galerijom Vidović, odakle bi se ulazilo na antički hodnik i stupalo na prostor iznad ulaza u Srebrna vrata.

– Kada biste tamo došli, s tog mjesta bi se otvorila jedna krasna vizura na Decumanus. Ovom intervencijom taj dio Palače bi postao pristupačan građanima i turistima, kao i posjetiteljima Galerije Emanuela Vidovića koja bi time dobila benefit – tvrdi arhitekt.

Projekt također predviđa da se iz Galerije Vidović može pristupiti na gornju šetnicu koja bi išla duž istočnog zida Palače. Tako bi posjetitelji ove Galerije imali pristup i na šetnicu koja se namjerava rekonstruirati na istočnom zidu Palače. Galerija Vidović inače djeluje u sklopu Muzeja grada Splita koji omogućuje posjetiteljima da pristupe sjevernom zidu Palače. Gradska uprava je zadužila Muzej da, osim upravljanja Dioklecijanovim podrumima, vodi brigu i o ophodu po Palači.

---

image
Vojko Basic
---

– Projektom je pokriven cijeli istočni zid Dioklecijanove palače, a osim toga radimo i projekt zgrade Lukačićeve 5, također za potrebe Muzeja grada Splita. U njega bi bila uključena jugoistočna kula s terasom. Sa svime time dobili bismo jednu sponu koja bi išla kroz cijelo istočno pročelje Palače, od Lukačićeve, preko jugoistočne kule do Srebrnih vrata, pa sve gore do sjeveroistočne kule – najavljuje arhitekt.

Mletački prolaz

Tu projektantskim ambicijama nije kraj. Povezivanje istočnog zida Palače sa šetnicom na njezinu sjevernom zidu namjerava se riješiti pomoću čeličnog mosta. Da, dobro ste pročitali. Naime, na tom uglu Palače nalazi se sjeveroistočna kula koja je danas u privatnom vlasništvu. Kako bi se šetnicu uspostavilo duž sjevernog i istočnog zida Palače, projekt je predvidio da se postavi čelični most kojim će se dijagonalno zaobići kulu. Na taj način bi se "preskočilo" sa sjevernog na istočni zid Dioklecijanove palače. Ovaj zahvat je planiran, kako nam je rečeno, s unutarnje strane šetnice pa stoga ne bi bio vidljiv onima koji izvana budu promatrali zidine Palače.

– Most bi ostao čelični u smislu da ga se ne bi obložilo kamenom – veli Vojnović jer "suvremena intervencija mora ostati suvremena. Takve su UNESCO-ove propozicije – ne smije se oblačiti u historicističko ruho i time zavaravati ljude, stručnjake i znanost. Morate ostati dosljedni. Sve što je novo mora se kao takvo istaknuti. Ne smije se kititi i stavljati neke neogotičke ili druge neostilove, upravo suprotno".

Tako će se i kamen koji se bude stavljao na Srebrna vrata za rekonstrukciju zida s unutarnje strane propugnakula po obradi razlikovati od izvornog antičkog kamena.

– Novi kamen posivi u roku od nekoliko godina, ali uvijek je važno da se vidi što je originalno sačuvano, a što je rekonstrukcija. To je u našoj obvezi i etici, moramo uvijek naznačiti razliku, da ne varamo ljude – ističe projektant.

Što se tiče Srebrnih vrata, ispod čeličnog mosta ili pasarele, kojom će se ona premostiti radi potrebe šetnice, rekonstruirao bi se antički obrambeni hodnik na koji sad nije moguć pristup. Moglo bi mu se pristupiti s drugog kata Galerije Vidović. Zbog čega bi se izvelo rušenje jednog povijesnog sloja u Palači, što su konzervatori dopustili.

---

image
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
Digitalna simulacija
---

Naime, odmah uz zgradu Galerije u istočnom zidu Palače nalazi se takozvani "mletački prolaz", on je pokraj ulaznog luka od Srebrnih vrata. Iznad "mletačkog prolaza" je mala kućica. To je inače most koji je vodio iz zgrade nekadašnje gimnazije, koja je bila prije Galerije Vidović, u sakristiju crkve od Dobrića, srušene nakon Drugog svjetskog rata. Taj prostor je sada skladište Galeriji za umjetnine, a ubuduće bi se napravio koridor kojim bi se moglo direktno iz Galerije doći na obrambeni hodnik. Namjerava se ukloniti krović i gornji dio kućice te zatvoriti prozor, kako bi se omogućio pristup antičkom dijelu hodnika.

Voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita Jasna Jerkov kaže kako je u pitanju nastavak dugoročnog projekta obnavljanja srednjovjekovnog ophoda na zidinama.

Treba podignuti pogled

– Dokumentacija za sjeverni i južni dio istočnog zida se objedinila i ušla je u projekt "Palača života – grad mijena". Srebrna vrata nije lako premostiti, bilo je nekoliko prijedloga, zadnji je s konzervatorima iskomuniciran i kao takav je dan za izradu glavnog projekta i za građevinsku dozvolu. U proračunu su ostavljena sredstva, ali pitanje je rebalansa i dinamike. Počinjemo s radovima na južnom dijelu istočnog zida kroz EU projekt. Nažalost, nemamo pristup kroz Rodriginu ulicu na sjeverni zid, prijedlog koji je postojao nije prošao i ne znamo hoće li jednog dana zaživjeti. No, za sada imamo jugoistočnu kulu, a i Galeriju Vidović kao pristupne točke preko kojih se otvara trasa buduće šetnice – objašnjava nam Jasna Jerkov.

Zanimalo nas je kada će početi radovi.

– Radovi na južnom dijelu istočnog zida trebali bi početi tijekom ove godine. Možda u ovoj godini krenu i radovi na sjevernom dijelu istočnog zida, koji možda budu išli po fazama. No, rano je još o tome govoriti, tako da me nemojte držati za riječ – oprezno kaže voditeljica gradske službe.

Iz razgovora s njom doznajemo kako će na šetnici na nekim mjestima biti metalna tanka ograda.

– Negdje morate napraviti kompromis, ali to je reverzibilan detalj. Koji ne ugrožava spomenik, ako se jednog dana za 50 godina zaključi da u bilo kojem obliku nagrđuje spomenik, onda će se ukloniti. Ja mislim da ovo treba postati javni spomenik. Kad se nakon Drugog svjetskog rata obavila rekonstrukcija dijela Srebrnih vrata i bila uklonjena tamošnja crkva, trebalo je vremena ljudima da se na tu vizuru priviknu. Naš zahvat nije možda toliko velik, oni koji podignu pogled vidjet će ga. Pitam se jesmo li spremni za takvu promjenu. Ja mislim da jesmo – zaključuje voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu.

Međutim, obnova šetnice po zidinama Palače nije jednoznačno shvaćena između konzervatora, gradskih službi i stanara u Palači, niti je pitanje koje je uvijek lako rješivo. Također, koliko god reakcije javnosti u Splitu uvijek bile temperamentne, mogu se svesti na sljedeće – ako se napravi zahvat na spomeniku samo radi turizma, bit će žestokih kritika. Ako se zaključi da je projekt ipak poduzet radi revitalizacije baštine, onda će se s vremenom prihvatiti da je intervencija bila opravdana.

Javni prostor, a skriven

– Nikad nisam doživljavala, a već dugo radimo ovaj projekt, da je on u svrhu turizma. Turizam se nameće kao jedna od mogućnosti one famozne riječi "samoodrživost". U pitanju je prostor koji je zapravo javan, a koji nikad niste mogli sagledati ni vidjeti. Nedavno mi je konzervatorica poslala oglas: "Prodaje se stan s terasom na zidinama." Hoću reći, privatni vlasnici taj prostor svojataju. Sve je stvar dogovora, u pitanju su režimi posjećivanja. Nemamo mi dubrovačke zidine, kod nas su uski prolazi na zidinama. Ali, moraju biti dostupne. Neće se ljudima ukinuti pristupi na zidine iz njihovih kuća, no nema šanse da ostanu nedostupne svima osim njima i njihovim gostima – smatra Jasna Jerkov.

Arhitekt Vojnović tvrdi da su u gradskom vlasništvu svi perimetralni zidovi Dioklecijanove palače u debljini od dva i pol metra i da imaju svoju katastarsku česticu. Uz zidove Palače prislonile su se kuće još u srednjem vijeku.

– Iako vlasnici "bužaju" zid ne bi li dobili koji kvadrat više, on je uvijek u gradskom vlasništvu. Tako da nema prijepora, mi idemo po vrhu zida koji ima svoju katastarsku česticu i u vlasnosti je Grada. Još je don Frane Bulić to prepisao Gradu u ono vrijeme, i to tako stoji. Hodamo po gradskoj imovini, a kuće su prislonjene uz gradski zid i njih ne diramo. Stanari koji izlaze na šetnicu privatizirali su njezin dio, stavili neke pločice, stolice i tako dalje. Onaj koji ima goste dovodi ih gore. Kući koja ima pristup ne možete zabraniti da se njime koristi, bolje da se taj prostor održava i čisti, ali Grad je ipak vlasnik i ima pravo uvoditi režim koji odluči.

Zgrada u Lukačićevoj 3

Ljudi su zagradili ogradama neke dijelove, negdje je opasno stanje za penjanje i trulo, padaju komadi. Manji broj ljudi je to uredio. Na nekim dijelovima su klima-uređaji koje ćemo morati razmaknuti, negdje su krovovi koji prijete urušavanjem. Dakle, sanirat ćemo dobar dio šetnice na opće dobro – zaključuje Vojnović.

---

image
Vojko Basic
---

Jedan od primjera gdje se susreću privatni interesi s projektima obnove jest ruševna zgrada u Lukačićevoj 3. Građevinska inspekcija je naredila da se mora provesti konstruktivna sanacija kako bi se se spasila statički ugrožena kuća, ali iz Odsjeka za povijesnu jezgru su tražili da projekt sanacije mora uzeti u obzir aspekt šetnice. Naime, tu gdje je kuća su postojale stube na šetnicu. Kuća također ima direktan kontakt s Podrumima, što je rijetkost.

– Sada se ne prejudicira namjena prigodom obnove, ali s obzirom da kuća ima kontakt s Podrumima i sa šetnicom, bilo bi dobro da kuća jednom bude komunikacijsko čvorište. Kuća je gradska, ali polažu se na nju prava. Geodeti nisu mogli ući od natrpanog smeća u prizemlju, uspjeli smo na koncu iskomunicirati da ih puste unutra – objašnjava Jerkov probleme koje imaju s ovom zapuštenom nekretninom.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
Vojko Basic
---

---

Skica sukoba gradske službe i stanara Palače


Drastičniji sukob gradske službe i stanara Palače izbio je oko zgrade u Rodriginoj koja je stradala tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Naime, nekoliko stanara nije podržalo projekt obnove, čime su uspjeli spriječiti da se kuću rekonstruira i da se omogući pristup ophodu na sjevernom zidu.

Kad smo pisali o ovoj temi vezano uz pitanja pristupa ophodu na sjevernom zidu Dioklecijanove palače, imali smo priliku čuti njihove prigovore. Časne sestre dominikanke, koje u Palači borave od 1372. godine, požalile su nam se kako im je rečeno da neće moći više kao prije koristiti ophod po zidinama, čak ni sušiti rublje za koje su diskretno uz svoje krovište postavile konopac.

– Zabranjuju nam sušiti robu, bila je neki dan jedna žena iz Grada i rekla: "Nećete više moći! Tu će biti šetnica" – kazala nam je tom prigodom časna sestra Vjera.
Također, Grad se pokušao upisati na crkvu sv. Martina, iznimno vrijednu srednjovjekovnu crkvicu koja svojim minijaturnim proporcijama i vještinom izvedbe fascinira arhitekte i povjesničare umjetnosti. Ona se nalazi u hodniku iznad Zlatnih vrata. U pitanju je posebna katastarska čestica, na njoj se nalaze najljepši ulaz u Palaču, ali i najmanja i najstarija crkva koja je u njoj.

Doznali smo tada da je sestrama dominikankama, čije je crkvica stoljetno vlasništvo, odvjetnik rekao da im pripada ne samo ta kapelica sv. Martina, nego i ono što je iznad nje.

Tom prigodom, prije nekoliko godina, jedna predstavnica stanara nam je za "Slobodnu" kazala kako su im iz Grada rekli da onaj tko ne bude platio kartu neće moći pristupiti na zidine. "Nakon svih godina nećemo moći više dovoditi svoje goste i pokazivati im grad sa šetnice", požalila se ona.

Jerkov kaže kako je projekt pristupa sjevernim zidinama preko Rodrigine ulice propao jer Grad nije jedini vlasnik, dok su na istočnim zidinama oni čisti vlasnici. No, s uspostavom pristupa s jugoistočne kule i Galerije Vidović moglo bi se, kaže, pristupati istočnom i sjevernom zidu. Što se tiče časnih dominikanki i gostiju stanara, kaže da se o svemu može razgovarati te da će o režimu korištenja i upravljanja možda na kraju odlučivati političari, dok je njoj važno da se obnovi spomenik.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Digitalna simulacija Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic Vojko Basic Vojko Basic Vojko Basic Vojko Basic Vojko Basic Vojko Basic Božidar Vukičević/Cropix
Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
Vojko Basic
Vojko Bašić/Cropix

Digitalna simulacija obnovljenih Srebrnih vrata
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita

Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita

Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita

Digitalna simulacija
Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt-1161791 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=63746b2ab858be4a39fc91de5d6fc91827b5f267 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+i+turisti+%C4%87e+%C5%A1etati+po+carskim+zidinama+Dioklecijanove+pala%C4%8De%3A+gradit+%C4%87e+se+most+na+Srebrnim+vratima%2C+arhitekt+Vojnovi%C4%87+nam+je+detaljno+predstavio+ovaj+veliki+projekt&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt-1161791 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-ce-setati-po-carskim-zidinama-dioklecijanove-palace-gradit-ce-se-most-na-srebrnim-vratima-arhitekt-vojnovic-nam-je-detaljno-predstavio-ovaj-veliki-projekt-1161791 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA REKONSTRUKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKA REKONSTRUKCIJA

Splićani i turisti će šetati po carskim zidinama Dioklecijanove palače: gradit će se most na Srebrnim vratima, arhitekt Vojnović nam je detaljno predstavio ovaj veliki projekt

Piše Sandi Vidulić
24. siječnja 2022. - 09:38

Prije neki dan dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je pomalo trijumfalno sliku Srebrnih vrata Dioklecijanove palače očišćenih od štandova koji su okupirali ovaj fortifikacijski dio Palače. Objava je dobila puno pozitivnih komentara, a poklopila se s uklanjanjem nakaradnih šatora iz Hrvojeve ulice, koji su desetljećima zaklanjali pogled na istočni zid Palače.

No ono što iz gradske vlasti nisu objavili usred ove samohvale s "purifikacijom" jest da se sprema građevinska rekonstrukcija Srebrnih vrata Dioklecijanove palače. Dapače, u pitanju je najznačajniji zahvat na tom dijelu Palače u posljednjih 70 godina, još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su, nakon savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, obnovljena Srebrna vrata....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:40