stdClass Object ( [id] => 1092065 [title] => Umirovljeni arhitekt Ante Paviškov: Rješenje za Istočnu obalu u sezoni su trajekti ‘bez voznog reda‘ i ‘bajpas‘ preko kolodvora do Bijankinijeve [alias] => rjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska Istočna obala nerješivi je grop za gradske vlasti već desetljećima. Složeni prostor u kojem se prepleću tri najvažnija prometna sadržaja: željeznički i autobusni kolodvor, te gradska luka plus kruzersko pristanište i porat za najrazličitija turistička plovila, uz ugostiteljske sadržaje, mjesto je nesnosnih gužvi i kaosa u doba ljetne sezone.

Ostatak godine – poluprazno i sasvim dovoljno za potrebe građana, otočana i putnika. Da sve bude zamršenije, pobrinula se i tradicionalna hrvatska imovinskopravna bolest: na Istočnoj obali isprepleću se gradsko, županijsko i državno vlasništvo, uz niz tvrtki koje drže koncesije na mikrolokacijama.

Aktualna izborna kampanja nije mogla proći bez izjašnjavanja gradonačelničkih kandidata o Istočnoj obali. Svega se tu čuje, od potpunog prepuštanja turizmu i profitu do inicijative da odlučuju građani i struka. A struka, vidjet ćemo, već šezdesetak godina pokušava odmrsiti najsloženiji dalmatinski grop, samo je nitko ne sluša. Vlastima je često na prvom mjestu profit od ogromnog i prevrijednog, loše iskorištenog prostora, više nego potrebe građana.

Mitska institucija

Posljednjih godina svi se kunu u devedesetih ukinuti Urbanistički zavod Dalmacije, mitsku instituciju koja je bila kadra izboriti se i s najsloženijom problematikom splitskog urbanizma, a jednom "zadavljena" i lišena bezuvjetne političke potpore teško će obnoviti svoj utjecaj kakav je nekoć imala jer, znamo svi, druga su vremena – danas je na prvom mjestu interes različitih grupa, a tek onda riječ struke.

Pomalo se zaboravilo da je Urbanistički zavod izradio niz projekata kojima su "stari majstori" arhitekture i urbanizma pokušali stati na kraj zapletu Istočne obale, ali svjedoci smo, taj triler traje i danas. Dapače, gori je nego ikad. Da bi se nešto tamo riješilo, potrebna je iznad svega hrabrost; treba nešto veliko srušiti i nešto veliko izgraditi.

Imali smo pravu sreću ovih dana o toj temi porazgovarati s jednim od rijetkih sudionika tadašnjeg planiranja, koji nam kaže kako mu je Istočna obala do danas ostala svojevrsna opsesija, najteži urbanistički rebus s kojim se davno suočio i još ga promišlja.

Diplomirani arhitekt Ante Paviškov (82) za stolom Urbanističkog zavoda proveo je deset godina, od 1969. do 1979. godine, a upravo se tih godina intenzivno odgonetalo tajnu Istočne splitske obale.

– U ono vrijeme nešto se pitalo struku, a danas je izgleda u modi sipanje ideja iz rukava. Od sredine šezdesetih godina stručnjaci Urbanističkog zavoda u nekoliko su se navrata bavili problematikom Istočne obale, a već najranija rješenja posebnu pozornost su obratila na prvi i osnovni problem – promet.

Naime, valja znati da je jedina cesta, od Rijeke do Dubrovnika, tada vodila kroz centar grada, Zagrebačkom i Zvonimirovom! U tom duhu se 1966. godine arhitekt Berislav Kalogjera bavio prometnim rješenjem tog područja. Zamislio je veliki rotor kraj Pazara, jedan kraj današnje Turističke palače i jedan u luci. Tada luka nije bila prioritet, budući da su vozili stari vapori, a ne trajekti koji primaju automobile, i pritiska vozila na luku nije bilo. Ferate su vozile svoje redovite linije Ličkom i Unskom prugom, željeznička stanica bila je imperativ.

Sljedeći projekt radio je arhitekt Jerko Marasović, dvije godine kasnije, također rješavajući tangencijalni promet rotorima povezujući promet na željeznički kolodvor. Autobusni kolodvor se tada nalazio u Ličkoj ulici.

– Tada se počelo raspravljati o "prometnom trojstvu", koje imamo i danas, znači luka i dva kolodvora na jednom mjestu. Pitanje je bilo ima li smisla da ti punktovi budu objedinjeni na jednom mjestu ili ih treba razdvajati.

Drago Matošić radio je plan 1969. godine i imao je viziju jedne prometne petlje oko Koteksova nebodera. Godine 1970., na inicijativu tadašnje općinske vlasti na čelu s Jakšom Miličićem, odlučilo se da se projektom dokaže mogućnost i opravdanost spajanja sva tri vida prometa: željeznica, autobus i brod.

Split se tada nije bavio turizmom, nego uglavnom tranzitom turista. Posebnom studijom dokazalo se koliki je obujam presjedanja s jednog vida transporta na drugi. Upravo bojazan da ta presjedanja ne opterete grad te olakšaju život putnicima, odlučili smo se za "čvor".

Projekt smo radili Đermano Cane Mitrović i ja, on je bio vođa tima, s još tri tehničara. Imali smo ured na 13. katu Koteksova nebodera i sjajan pregled situacije. Sjećam se, često je navraćao i Jakša Miličić. Mi smo te 1970. godine dokazivali da ima smisla zadržati kolodvore i luku na jednom mjestu, a čak se govorilo kako će u luku dolaziti katamarani koji će putnike s aerodroma izravno dovoziti u centar Splita – govori Ante Paviškov.

Skup na Kuli

Ističe kako je 1970./1971. organiziran u Splitu i međunarodni stručni skup u Kuli na Rivi, na kojem se raspravljalo o sadržajima na Istočnoj obali i uglavnom se dobila suglasnost i podrška za projektirano.

– Sjećam se jednog švicarskog arhitekta koji nam je jedino sugerirao kako bi bilo bolje da prije ovoga riješimo "crnu jamu" u luci jer tada se još uvijek sva kanalizacija izlijevala u luku – sjeća se.

– Projektom se "nemilosrdno porušilo" sve od luke do Petrove ulice, čak i Biskupova palača. Kao rješenje kolodvora uzeli smo kotu 10,5, što znači krov željezničkog tunela koji bi se nastavio čineći nova dva natkrivena kolodvora, autobusni i željeznički, a ostali sadržaji bi se nadograđivali prema potrebama investitora.

Tangencijalna prometnica ponire do razine pruge, čime omogućava pješačku vezu centra s istokom grada. Izlaz s kolodvora i luke bio bi na Bijankinijevu, gdje je bila predviđena velika gradska garaža. Od cijelog projekta realiziralo se samo željezničko rješenje s pet perona i izvlačnjacima do Bačvica, koji su danas pusti i nekorisni – kaže arhitekt Paviškov, te nastavlja:

– Programom iz 1998., koji je radio arhitekt Draško Bižaca, u priču se počeo uključivati i novi željeznički kolodvor u Kopilici. Razvojem trajektnog prometa bez odgovarajućih plovila u ljetnom razdoblju dolazilo je do prometnih gužvi i kolapsa u gradskom prometu.

Jednim člankom 1999. godine pokušao sam sugerirati privremeno preseljenje trajekata na novonasuti dio obale kod Duilova i razmišljao o provizornom pristaništu za vrijeme turističke sezone; vozila ne bi išla u centar, nego bi se prema otocima preusmjeravali odande, no gradske vlasti su poručile: "Stara luka može izdržati!" – iznosi Ante Paviškov.

Prihvaća ideju arhitekta Ante Kuzmanića iz 1999. o tunelu ispod Gupčeve ulice, no boji se kako će to biti daleko i preskupo. Projekt AFCO 2002. godine nije bio naročito ozbiljan, predviđao je hollywoodske kulise na Istočnoj obali, elitni turizam, potpuno zanemarivši prometna zagušenja. Prometnim rješenjem napravljenim u Masterplanu 2019. godine za ovaj dio stječe se dojam nedorečenosti i nesagledavanja mogućnosti.

Arhitekt Paviškov je i dalje, kao umirovljenik, nastavio promišljati o rješenju Istočne obale, a smatra kako do konačnog projekta, koji je na dugom štapu, treba riješiti ono što se može i što je godinama u središtu nevolje – promet.

– Prvo što upada u oči jest predimenzionirani željeznički kolodvor i jadni, malešni, nabijeni autobusni kolodvor. Ferata ima pet perona i tzv. izvlačnjake koji dopiru sve do Bačvica, a sve za dva-tri vlakića dnevno. Sav se promet, milijuni vozila, usmjerava na mostić kod Katalinića briga i uskom Jadranskom ulicom. Eto zadaće, krenimo od toga – predlaže arhitekt Paviškov.

– Za razliku od prijašnjih rješenja s prometnicama profila autoceste s velikim rotorima u srcu grada, preko deniveliranih prometnica i tunela kojima je bila namjera brže izvlačenje vozila, danas imamo obrnutu situaciju: sav promet prema istoku grada skretanjem uvlačimo u najveću gužvu u trajektnoj luci.

Rješenje je privremeno, međutim, teško je predvidjeti koliko dugo "privremeno" i kad će biti kraj ovog apsurda koji vrhunac doseže u turističkoj sezoni. Prije smo imali suženje prometa na jednu kolničku traku u Zvonimirovoj ulici kod "Narodnih novina", a sada to isto imamo na mostu i u Jadranskoj ulici.

Postavlja se pitanje što se time dobilo. Udaljenost od tristo metara sada se produljila na 1300 metara i stvorena je stalna sezonska gužva na ulazu i izlazu iz luke – smatra naš sugovornik, koji podržava aktualno proširenje Domagojeve obale, gdje će se, umjesto "čekališta" vozila za trajekt, moći smjestiti turistički sadržaji.

Paviškov 'bajpas'

Paviškov upravo vrh željezničkog tunela vidi kao frontu budućeg terminala s poslovnim, servisnim i drugim sadržajima, odnosno onim što odrede budući natječaji. Ali promet je prioritet još danas: po njegovu mišljenju, prometna veza Pazara i Rive s istočnim dijelom grada treba ići Zvonimirovom ulicom, jedinom preostalom vezom prema istoku, i to dvosmjerno do Koteksova nebodera.

– Kao imperativ oslobađanja Rive od velikog prometa vozila bilo bi potrebno prethodno u ljetnoj sezoni promijeniti režim vožnje trajekata. Jednostavno uvesti sistem vožnje "bez voznog reda". Apsurdno je da se gomilaju vozila u čekanju dok trajekt stoji privezan i čeka uru polaska prema voznom redu. Kad bi se to osiguralo, onda puno lakše možemo pristupiti rješavanju prometnica u samome gradu, a takav način rješavanja gužvi još smo davno promatrali u grčkim lukama. Kao prvo, nameće se rješenje najkraćeg prebacivanja prometa u drugi plan.

Bijankinijeva ulica s profilom od oko petnaest metara daje mogućnost četverotračne prometnice koja se preko Trga Mihovila Pavlinovića spušta s oko šest posto pada do ulaza u trajektnu luku. Sa strane, uz skraćene željezničke kolosijeke, detaljnijim projektom dolazimo do mogućnosti smještaja autobusnog i željezničkog terminala.

S južne strane, prostor do mosta i visine do nivoa Bregovite ulice iskoristio bi se za etažno parkiralište. Izgradnja prometnice koja bi iz Bijankinijeve izravno vodila u luku mogla bi se izvesti u javno-privatnom partnerstvu s novim parkiralištem. Za skretanje iz Zvonimirove u Bijankinijevu zahvatio bi se manji dio sadašnjeg manjeg parkirališta, a za povezivanje Bijankinijeve i Pojišanske dio kompleksa "Filip Dević", kako bi se osigurao puni profil prometnice.

Za izgubljena parkirna mjesta u Bijankinijevoj i uz Koteksov neboder trebalo bi izgraditi novo parkiralište na mjestu bivše garaže. Mišljenja sam da bi se ovim "bajpasom" postiglo optimalno rješenje prometa u gradskoj luci. Ulaz i izlaz vozila odmaknuo bi se od gradskog središta, a rješavanje problema maksimalno koristi postojeće prometnice uz minimalne zahvate.

Takvim rješenjem postiže se balans između visine intenziteta prometa u zimskom i ljetnom razdoblju s puno manjim investiranjem u odnosu na druga rješenja. Bitno je naglasiti da se izvođenjem ovog rješenja ne bi poremetio redovan život i promet u gradu. Na Masterplan, GUP i ostale planove čekat ćemo još dugo vremena, a život traži što hitnija rješenja – zaključuje arhitekt Paviškov.

---

Svi planovi za Istočnu obalu

1966. Berislav Kalogjera – tri rotora
1968. Jerko Marasović – rotori i povezivanje s željezničkim kolodvorom
1969. Drago Matošić – prometna petlja oko Koteksova nebodera
1970. Germano Mitrović, Ante Paviškov – kolodvori na kat, izlaz na Bijankinijevu, pješački koridor, garaže
1998. Draško Bižaca – uključuje kolodvor u Kopilici
1999. Ante Paviškov – ljetno trajektno pristanište na Duilovu
1999. Ante Kuzmanić – tunel iz luke ispod Gupčeve ulice
2002. AFCO – elitni turizam
2019. Masterplan – kolodvor u Kopilici, teretna trajektna luka na Stinicama, novi sustav cesta do luke, gradska željeznica do centra
2020. Ante Paviškov – 'bajpas' preko kolodvora do Bijankinijeve, etažni parking, objedinjavanje kolodvora

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => urbanizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => urbanizam 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-13 12:39:02 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-17 18:11:15 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-04-17 17:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469134.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17498194.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17498250.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469112.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469140.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469124.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469108.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469104.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17469098.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/14440610.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17500740.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17500742.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17500744.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17500746.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/13\/17500748.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Ponos\/ Cropix","","Dr\u017eavni Arhiv Split","Josko Ponos\/ Cropix","Josko Ponos\/ Cropix","Josko Ponos\/ Cropix","Josko Ponos\/ Cropix","Josko Ponos\/ Cropix","Josko Ponos\/ Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Arhiv Das","Arhiv Das","Arhiv Das","","Arhiv Das"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","1. projekt pavisin iz 2018","2. marasovic 1968","OVA ide","SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","SPECIJAL SD.
\nSplit, 10 04 2021
\nArhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
","Split, 051012.
\nIstocna obala splitske gradske luke koja ce se uskoro pocet siriti.
\nNa istocnoj obali se nalazi pomorska luka, autobusni i zeljeznicki kolodvor.
","3. isto\u010dna obala","GLAVNA? S naslovom unutra","4. isto\u010dna obala","5. isto\u010dna obala","6. isto\u010dna obala"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","hd_17469134_1920.jpg":"1920x1080","k_17469134_1280.jpg":"1280x1280","k_17469134_1024.jpg":"1024x1024","k_17469134_640.jpg":"640x640","k_17469134_480.jpg":"480x480","k_17469134_340.jpg":"340x340","k_17469134_220.jpg":"220x220","o_17469134_1280.jpg":"1280x914","o_17469134_1024.jpg":"1024x731","o_17469134_640.jpg":"640x457","o_17469134_480.jpg":"480x343","o_17469134_340.jpg":"340x242","o_17469134_220.jpg":"220x157","h_17469134_1280.jpg":"1280x854","h_17469134_1024.jpg":"1024x683","h_17469134_640.jpg":"640x427","h_17469134_480.jpg":"480x320","h_17469134_340.jpg":"340x227","h_17469134_220.jpg":"220x147","pp_17469134_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469134_1024.jpg":"805x1024","pp_17469134_640.jpg":"503x640","pp_17469134_480.jpg":"377x480","pp_17469134_340.jpg":"267x340","pp_17469134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2581","hd_17498194_1920.jpg":"1920x1080","k_17498194_1280.jpg":"1280x1280","k_17498194_1024.jpg":"1024x1024","k_17498194_640.jpg":"640x640","k_17498194_480.jpg":"480x480","k_17498194_340.jpg":"340x340","k_17498194_220.jpg":"220x220","o_17498194_1280.jpg":"1280x1720","o_17498194_1024.jpg":"1024x1376","o_17498194_640.jpg":"640x860","o_17498194_480.jpg":"480x645","o_17498194_340.jpg":"340x457","o_17498194_220.jpg":"220x295","h_17498194_1280.jpg":"1280x854","h_17498194_1024.jpg":"1024x683","h_17498194_640.jpg":"640x427","h_17498194_480.jpg":"480x320","h_17498194_340.jpg":"340x227","h_17498194_220.jpg":"220x147","pp_17498194_1280.jpg":"1006x1280","pp_17498194_1024.jpg":"805x1024","pp_17498194_640.jpg":"503x640","pp_17498194_480.jpg":"377x480","pp_17498194_340.jpg":"267x340","pp_17498194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_17498250_1920.jpg":"1920x1080","k_17498250_1280.jpg":"1280x1280","k_17498250_1024.jpg":"1024x1024","k_17498250_640.jpg":"640x640","k_17498250_480.jpg":"480x480","k_17498250_340.jpg":"340x340","k_17498250_220.jpg":"220x220","o_17498250_1280.jpg":"1280x856","o_17498250_1024.jpg":"1024x685","o_17498250_640.jpg":"640x428","o_17498250_480.jpg":"480x321","o_17498250_340.jpg":"340x227","o_17498250_220.jpg":"220x147","h_17498250_1280.jpg":"1280x854","h_17498250_1024.jpg":"1024x683","h_17498250_640.jpg":"640x427","h_17498250_480.jpg":"480x320","h_17498250_340.jpg":"340x227","h_17498250_220.jpg":"220x147","pp_17498250_1280.jpg":"1006x1280","pp_17498250_1024.jpg":"805x1024","pp_17498250_640.jpg":"503x640","pp_17498250_480.jpg":"377x480","pp_17498250_340.jpg":"267x340","pp_17498250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","hd_17469112_1920.jpg":"1920x1080","k_17469112_1280.jpg":"1280x1280","k_17469112_1024.jpg":"1024x1024","k_17469112_640.jpg":"640x640","k_17469112_480.jpg":"480x480","k_17469112_340.jpg":"340x340","k_17469112_220.jpg":"220x220","o_17469112_1280.jpg":"1280x856","o_17469112_1024.jpg":"1024x684","o_17469112_640.jpg":"640x428","o_17469112_480.jpg":"480x321","o_17469112_340.jpg":"340x227","o_17469112_220.jpg":"220x147","h_17469112_1280.jpg":"1280x854","h_17469112_1024.jpg":"1024x683","h_17469112_640.jpg":"640x427","h_17469112_480.jpg":"480x320","h_17469112_340.jpg":"340x227","h_17469112_220.jpg":"220x147","pp_17469112_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469112_1024.jpg":"805x1024","pp_17469112_640.jpg":"503x640","pp_17469112_480.jpg":"377x480","pp_17469112_340.jpg":"267x340","pp_17469112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17469140_1920.jpg":"1920x1080","k_17469140_1280.jpg":"1280x1280","k_17469140_1024.jpg":"1024x1024","k_17469140_640.jpg":"640x640","k_17469140_480.jpg":"480x480","k_17469140_340.jpg":"340x340","k_17469140_220.jpg":"220x220","o_17469140_1280.jpg":"1280x854","o_17469140_1024.jpg":"1024x683","o_17469140_640.jpg":"640x427","o_17469140_480.jpg":"480x320","o_17469140_340.jpg":"340x227","o_17469140_220.jpg":"220x146","h_17469140_1280.jpg":"1280x854","h_17469140_1024.jpg":"1024x683","h_17469140_640.jpg":"640x427","h_17469140_480.jpg":"480x320","h_17469140_340.jpg":"340x227","h_17469140_220.jpg":"220x147","pp_17469140_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469140_1024.jpg":"805x1024","pp_17469140_640.jpg":"503x640","pp_17469140_480.jpg":"377x480","pp_17469140_340.jpg":"267x340","pp_17469140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17469124_1920.jpg":"1920x1080","k_17469124_1280.jpg":"1280x1280","k_17469124_1024.jpg":"1024x1024","k_17469124_640.jpg":"640x640","k_17469124_480.jpg":"480x480","k_17469124_340.jpg":"340x340","k_17469124_220.jpg":"220x220","o_17469124_1280.jpg":"1280x1917","o_17469124_1024.jpg":"1024x1533","o_17469124_640.jpg":"640x958","o_17469124_480.jpg":"480x719","o_17469124_340.jpg":"340x509","o_17469124_220.jpg":"220x329","h_17469124_1280.jpg":"1280x854","h_17469124_1024.jpg":"1024x683","h_17469124_640.jpg":"640x427","h_17469124_480.jpg":"480x320","h_17469124_340.jpg":"340x227","h_17469124_220.jpg":"220x147","pp_17469124_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469124_1024.jpg":"805x1024","pp_17469124_640.jpg":"503x640","pp_17469124_480.jpg":"377x480","pp_17469124_340.jpg":"267x340","pp_17469124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3213","hd_17469108_1920.jpg":"1920x1080","k_17469108_1280.jpg":"1280x1280","k_17469108_1024.jpg":"1024x1024","k_17469108_640.jpg":"640x640","k_17469108_480.jpg":"480x480","k_17469108_340.jpg":"340x340","k_17469108_220.jpg":"220x220","o_17469108_1280.jpg":"1280x2142","o_17469108_1024.jpg":"1024x1713","o_17469108_640.jpg":"640x1071","o_17469108_480.jpg":"480x803","o_17469108_340.jpg":"340x568","o_17469108_220.jpg":"220x368","h_17469108_1280.jpg":"1280x854","h_17469108_1024.jpg":"1024x683","h_17469108_640.jpg":"640x427","h_17469108_480.jpg":"480x320","h_17469108_340.jpg":"340x227","h_17469108_220.jpg":"220x147","pp_17469108_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469108_1024.jpg":"805x1024","pp_17469108_640.jpg":"503x640","pp_17469108_480.jpg":"377x480","pp_17469108_340.jpg":"267x340","pp_17469108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1431","hd_17469104_1920.jpg":"1920x1080","k_17469104_1280.jpg":"1280x1280","k_17469104_1024.jpg":"1024x1024","k_17469104_640.jpg":"640x640","k_17469104_480.jpg":"480x480","k_17469104_340.jpg":"340x340","k_17469104_220.jpg":"220x220","o_17469104_1280.jpg":"1280x954","o_17469104_1024.jpg":"1024x763","o_17469104_640.jpg":"640x477","o_17469104_480.jpg":"480x357","o_17469104_340.jpg":"340x253","o_17469104_220.jpg":"220x163","h_17469104_1280.jpg":"1280x854","h_17469104_1024.jpg":"1024x683","h_17469104_640.jpg":"640x427","h_17469104_480.jpg":"480x320","h_17469104_340.jpg":"340x227","h_17469104_220.jpg":"220x147","pp_17469104_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469104_1024.jpg":"805x1024","pp_17469104_640.jpg":"503x640","pp_17469104_480.jpg":"377x480","pp_17469104_340.jpg":"267x340","pp_17469104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1428","hd_17469098_1920.jpg":"1920x1080","k_17469098_1280.jpg":"1280x1280","k_17469098_1024.jpg":"1024x1024","k_17469098_640.jpg":"640x640","k_17469098_480.jpg":"480x480","k_17469098_340.jpg":"340x340","k_17469098_220.jpg":"220x220","o_17469098_1280.jpg":"1280x952","o_17469098_1024.jpg":"1024x761","o_17469098_640.jpg":"640x476","o_17469098_480.jpg":"480x357","o_17469098_340.jpg":"340x252","o_17469098_220.jpg":"220x163","h_17469098_1280.jpg":"1280x854","h_17469098_1024.jpg":"1024x683","h_17469098_640.jpg":"640x427","h_17469098_480.jpg":"480x320","h_17469098_340.jpg":"340x227","h_17469098_220.jpg":"220x147","pp_17469098_1280.jpg":"1006x1280","pp_17469098_1024.jpg":"805x1024","pp_17469098_640.jpg":"503x640","pp_17469098_480.jpg":"377x480","pp_17469098_340.jpg":"267x340","pp_17469098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1208","hd_14440610_1920.jpg":"1920x1080","k_14440610_1280.jpg":"1280x1280","k_14440610_1024.jpg":"1024x1024","k_14440610_640.jpg":"640x640","k_14440610_480.jpg":"480x480","k_14440610_340.jpg":"340x340","k_14440610_220.jpg":"220x220","o_14440610_1280.jpg":"1280x805","o_14440610_1024.jpg":"1024x644","o_14440610_640.jpg":"640x402","o_14440610_480.jpg":"480x302","o_14440610_340.jpg":"340x213","o_14440610_220.jpg":"220x138","h_14440610_1280.jpg":"1280x854","h_14440610_1024.jpg":"1024x683","h_14440610_640.jpg":"640x427","h_14440610_480.jpg":"480x320","h_14440610_340.jpg":"340x227","h_14440610_220.jpg":"220x147","pp_14440610_1280.jpg":"1006x1280","pp_14440610_1024.jpg":"805x1024","pp_14440610_640.jpg":"503x640","pp_14440610_480.jpg":"377x480","pp_14440610_340.jpg":"267x340","pp_14440610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x2000","hd_17500740_1920.jpg":"1920x1080","k_17500740_1280.jpg":"1280x1280","k_17500740_1024.jpg":"1024x1024","k_17500740_640.jpg":"640x640","k_17500740_480.jpg":"480x480","k_17500740_340.jpg":"340x340","k_17500740_220.jpg":"220x220","o_17500740_1280.jpg":"1280x1920","o_17500740_1024.jpg":"1024x1536","o_17500740_640.jpg":"640x960","o_17500740_480.jpg":"480x720","o_17500740_340.jpg":"340x510","o_17500740_220.jpg":"220x330","h_17500740_1280.jpg":"1280x854","h_17500740_1024.jpg":"1024x683","h_17500740_640.jpg":"640x427","h_17500740_480.jpg":"480x320","h_17500740_340.jpg":"340x227","h_17500740_220.jpg":"220x147","pp_17500740_1280.jpg":"1006x1280","pp_17500740_1024.jpg":"805x1024","pp_17500740_640.jpg":"503x640","pp_17500740_480.jpg":"377x480","pp_17500740_340.jpg":"267x340","pp_17500740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x2000","hd_17500742_1920.jpg":"1920x1080","k_17500742_1280.jpg":"1280x1280","k_17500742_1024.jpg":"1024x1024","k_17500742_640.jpg":"640x640","k_17500742_480.jpg":"480x480","k_17500742_340.jpg":"340x340","k_17500742_220.jpg":"220x220","o_17500742_1280.jpg":"1280x1920","o_17500742_1024.jpg":"1024x1536","o_17500742_640.jpg":"640x960","o_17500742_480.jpg":"480x720","o_17500742_340.jpg":"340x510","o_17500742_220.jpg":"220x330","h_17500742_1280.jpg":"1280x854","h_17500742_1024.jpg":"1024x683","h_17500742_640.jpg":"640x427","h_17500742_480.jpg":"480x320","h_17500742_340.jpg":"340x227","h_17500742_220.jpg":"220x147","pp_17500742_1280.jpg":"1006x1280","pp_17500742_1024.jpg":"805x1024","pp_17500742_640.jpg":"503x640","pp_17500742_480.jpg":"377x480","pp_17500742_340.jpg":"267x340","pp_17500742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x2000","hd_17500744_1920.jpg":"1920x1080","k_17500744_1280.jpg":"1280x1280","k_17500744_1024.jpg":"1024x1024","k_17500744_640.jpg":"640x640","k_17500744_480.jpg":"480x480","k_17500744_340.jpg":"340x340","k_17500744_220.jpg":"220x220","o_17500744_1280.jpg":"1280x1920","o_17500744_1024.jpg":"1024x1536","o_17500744_640.jpg":"640x960","o_17500744_480.jpg":"480x720","o_17500744_340.jpg":"340x510","o_17500744_220.jpg":"220x330","h_17500744_1280.jpg":"1280x854","h_17500744_1024.jpg":"1024x683","h_17500744_640.jpg":"640x427","h_17500744_480.jpg":"480x320","h_17500744_340.jpg":"340x227","h_17500744_220.jpg":"220x147","pp_17500744_1280.jpg":"1006x1280","pp_17500744_1024.jpg":"805x1024","pp_17500744_640.jpg":"503x640","pp_17500744_480.jpg":"377x480","pp_17500744_340.jpg":"267x340","pp_17500744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1125x1125","hd_17500746_1920.jpg":"1920x1080","k_17500746_1280.jpg":"1280x1280","k_17500746_1024.jpg":"1024x1024","k_17500746_640.jpg":"640x640","k_17500746_480.jpg":"480x480","k_17500746_340.jpg":"340x340","k_17500746_220.jpg":"220x220","o_17500746_1280.jpg":"1280x1280","o_17500746_1024.jpg":"1024x1024","o_17500746_640.jpg":"640x640","o_17500746_480.jpg":"480x480","o_17500746_340.jpg":"340x340","o_17500746_220.jpg":"220x220","h_17500746_1280.jpg":"1280x854","h_17500746_1024.jpg":"1024x683","h_17500746_640.jpg":"640x427","h_17500746_480.jpg":"480x320","h_17500746_340.jpg":"340x227","h_17500746_220.jpg":"220x147","pp_17500746_1280.jpg":"1006x1280","pp_17500746_1024.jpg":"805x1024","pp_17500746_640.jpg":"503x640","pp_17500746_480.jpg":"377x480","pp_17500746_340.jpg":"267x340","pp_17500746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x2000","hd_17500748_1920.jpg":"1920x1080","k_17500748_1280.jpg":"1280x1280","k_17500748_1024.jpg":"1024x1024","k_17500748_640.jpg":"640x640","k_17500748_480.jpg":"480x480","k_17500748_340.jpg":"340x340","k_17500748_220.jpg":"220x220","o_17500748_1280.jpg":"1280x1920","o_17500748_1024.jpg":"1024x1536","o_17500748_640.jpg":"640x960","o_17500748_480.jpg":"480x720","o_17500748_340.jpg":"340x510","o_17500748_220.jpg":"220x330","h_17500748_1280.jpg":"1280x854","h_17500748_1024.jpg":"1024x683","h_17500748_640.jpg":"640x427","h_17500748_480.jpg":"480x320","h_17500748_340.jpg":"340x227","h_17500748_220.jpg":"220x147","pp_17500748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17500748_1024.jpg":"805x1024","pp_17500748_640.jpg":"503x640","pp_17500748_480.jpg":"377x480","pp_17500748_340.jpg":"267x340","pp_17500748_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15637388 Threads: 4 Questions: 3221603339 Slow queries: 7281400 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236378127 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/rjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov-1092065 [printLink] => /split/rjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov-1092065?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472119 [name] => Bjankinijeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bjankinijeva [link] => /tag/bjankinijeva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636310 [name] => Ante paviškov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-17 19:38:03 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-paviskov [link] => /tag/ante-paviskov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 636311 [name] => Urbanistički zavod Dalmacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-17 19:38:03 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanisticki-zavod-dalmacije [link] => /tag/urbanisticki-zavod-dalmacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => urbanizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umirovljeni arhitekt Ante Paviškov: Rješenje za Istočnu obalu u sezoni su trajekti ‘bez voznog reda‘ i ‘bajpas‘ preko kolodvora do Bijankinijeve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469134.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Ponos/ Cropix [mainImageDesc] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469134.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17498194.jpg [title] => 1. projekt pavisin iz 2018 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17498250.jpg [title] => 2. marasovic 1968 Državni Arhiv Split ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469112.jpg [title] => OVA ide Josko Ponos/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469140.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469124.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469108.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469104.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17469098.jpg [title] => SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/14440610.jpg [title] => Split, 051012.
Istocna obala splitske gradske luke koja ce se uskoro pocet siriti.
Na istocnoj obali se nalazi pomorska luka, autobusni i zeljeznicki kolodvor.
Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17500740.jpg [title] => 3. istočna obala Arhiv Das ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17500742.jpg [title] => GLAVNA? S naslovom unutra Arhiv Das ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17500744.jpg [title] => 4. istočna obala Arhiv Das ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17500746.jpg [title] => 5. istočna obala ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/13/17500748.jpg [title] => 6. istočna obala Arhiv Das ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitska Istočna obala nerješivi je grop za gradske vlasti već desetljećima. Složeni prostor u kojem se prepleću tri najvažnija prometna sadržaja: željeznički i autobusni kolodvor, te gradska luka plus kruzersko pristanište i porat za najrazličitija turistička plovila, uz ugostiteljske sadržaje, mjesto je nesnosnih gužvi i kaosa u doba ljetne sezone.

Ostatak godine – poluprazno i sasvim dovoljno za potrebe građana, otočana i putnika. Da sve bude zamršenije, pobrinula se i tradicionalna hrvatska imovinskopravna bolest: na Istočnoj obali isprepleću se gradsko, županijsko i državno vlasništvo, uz niz tvrtki koje drže koncesije na mikrolokacijama.

Aktualna izborna kampanja nije mogla proći bez izjašnjavanja gradonačelničkih kandidata o Istočnoj obali. Svega se tu čuje, od potpunog prepuštanja turizmu i profitu do inicijative da odlučuju građani i struka. A struka, vidjet ćemo, već šezdesetak godina pokušava odmrsiti najsloženiji dalmatinski grop, samo je nitko ne sluša. Vlastima je često na prvom mjestu profit od ogromnog i prevrijednog, loše iskorištenog prostora, više nego potrebe građana.

Mitska institucija

Posljednjih godina svi se kunu u devedesetih ukinuti Urbanistički zavod Dalmacije, mitsku instituciju koja je bila kadra izboriti se i s najsloženijom problematikom splitskog urbanizma, a jednom "zadavljena" i lišena bezuvjetne političke potpore teško će obnoviti svoj utjecaj kakav je nekoć imala jer, znamo svi, druga su vremena – danas je na prvom mjestu interes različitih grupa, a tek onda riječ struke.

Pomalo se zaboravilo da je Urbanistički zavod izradio niz projekata kojima su "stari majstori" arhitekture i urbanizma pokušali stati na kraj zapletu Istočne obale, ali svjedoci smo, taj triler traje i danas. Dapače, gori je nego ikad. Da bi se nešto tamo riješilo, potrebna je iznad svega hrabrost; treba nešto veliko srušiti i nešto veliko izgraditi.

Imali smo pravu sreću ovih dana o toj temi porazgovarati s jednim od rijetkih sudionika tadašnjeg planiranja, koji nam kaže kako mu je Istočna obala do danas ostala svojevrsna opsesija, najteži urbanistički rebus s kojim se davno suočio i još ga promišlja.

Diplomirani arhitekt Ante Paviškov (82) za stolom Urbanističkog zavoda proveo je deset godina, od 1969. do 1979. godine, a upravo se tih godina intenzivno odgonetalo tajnu Istočne splitske obale.

– U ono vrijeme nešto se pitalo struku, a danas je izgleda u modi sipanje ideja iz rukava. Od sredine šezdesetih godina stručnjaci Urbanističkog zavoda u nekoliko su se navrata bavili problematikom Istočne obale, a već najranija rješenja posebnu pozornost su obratila na prvi i osnovni problem – promet.

Naime, valja znati da je jedina cesta, od Rijeke do Dubrovnika, tada vodila kroz centar grada, Zagrebačkom i Zvonimirovom! U tom duhu se 1966. godine arhitekt Berislav Kalogjera bavio prometnim rješenjem tog područja. Zamislio je veliki rotor kraj Pazara, jedan kraj današnje Turističke palače i jedan u luci. Tada luka nije bila prioritet, budući da su vozili stari vapori, a ne trajekti koji primaju automobile, i pritiska vozila na luku nije bilo. Ferate su vozile svoje redovite linije Ličkom i Unskom prugom, željeznička stanica bila je imperativ.

Sljedeći projekt radio je arhitekt Jerko Marasović, dvije godine kasnije, također rješavajući tangencijalni promet rotorima povezujući promet na željeznički kolodvor. Autobusni kolodvor se tada nalazio u Ličkoj ulici.

– Tada se počelo raspravljati o "prometnom trojstvu", koje imamo i danas, znači luka i dva kolodvora na jednom mjestu. Pitanje je bilo ima li smisla da ti punktovi budu objedinjeni na jednom mjestu ili ih treba razdvajati.

Drago Matošić radio je plan 1969. godine i imao je viziju jedne prometne petlje oko Koteksova nebodera. Godine 1970., na inicijativu tadašnje općinske vlasti na čelu s Jakšom Miličićem, odlučilo se da se projektom dokaže mogućnost i opravdanost spajanja sva tri vida prometa: željeznica, autobus i brod.

Split se tada nije bavio turizmom, nego uglavnom tranzitom turista. Posebnom studijom dokazalo se koliki je obujam presjedanja s jednog vida transporta na drugi. Upravo bojazan da ta presjedanja ne opterete grad te olakšaju život putnicima, odlučili smo se za "čvor".

Projekt smo radili Đermano Cane Mitrović i ja, on je bio vođa tima, s još tri tehničara. Imali smo ured na 13. katu Koteksova nebodera i sjajan pregled situacije. Sjećam se, često je navraćao i Jakša Miličić. Mi smo te 1970. godine dokazivali da ima smisla zadržati kolodvore i luku na jednom mjestu, a čak se govorilo kako će u luku dolaziti katamarani koji će putnike s aerodroma izravno dovoziti u centar Splita – govori Ante Paviškov.

Skup na Kuli

Ističe kako je 1970./1971. organiziran u Splitu i međunarodni stručni skup u Kuli na Rivi, na kojem se raspravljalo o sadržajima na Istočnoj obali i uglavnom se dobila suglasnost i podrška za projektirano.

– Sjećam se jednog švicarskog arhitekta koji nam je jedino sugerirao kako bi bilo bolje da prije ovoga riješimo "crnu jamu" u luci jer tada se još uvijek sva kanalizacija izlijevala u luku – sjeća se.

– Projektom se "nemilosrdno porušilo" sve od luke do Petrove ulice, čak i Biskupova palača. Kao rješenje kolodvora uzeli smo kotu 10,5, što znači krov željezničkog tunela koji bi se nastavio čineći nova dva natkrivena kolodvora, autobusni i željeznički, a ostali sadržaji bi se nadograđivali prema potrebama investitora.

Tangencijalna prometnica ponire do razine pruge, čime omogućava pješačku vezu centra s istokom grada. Izlaz s kolodvora i luke bio bi na Bijankinijevu, gdje je bila predviđena velika gradska garaža. Od cijelog projekta realiziralo se samo željezničko rješenje s pet perona i izvlačnjacima do Bačvica, koji su danas pusti i nekorisni – kaže arhitekt Paviškov, te nastavlja:

– Programom iz 1998., koji je radio arhitekt Draško Bižaca, u priču se počeo uključivati i novi željeznički kolodvor u Kopilici. Razvojem trajektnog prometa bez odgovarajućih plovila u ljetnom razdoblju dolazilo je do prometnih gužvi i kolapsa u gradskom prometu.

Jednim člankom 1999. godine pokušao sam sugerirati privremeno preseljenje trajekata na novonasuti dio obale kod Duilova i razmišljao o provizornom pristaništu za vrijeme turističke sezone; vozila ne bi išla u centar, nego bi se prema otocima preusmjeravali odande, no gradske vlasti su poručile: "Stara luka može izdržati!" – iznosi Ante Paviškov.

Prihvaća ideju arhitekta Ante Kuzmanića iz 1999. o tunelu ispod Gupčeve ulice, no boji se kako će to biti daleko i preskupo. Projekt AFCO 2002. godine nije bio naročito ozbiljan, predviđao je hollywoodske kulise na Istočnoj obali, elitni turizam, potpuno zanemarivši prometna zagušenja. Prometnim rješenjem napravljenim u Masterplanu 2019. godine za ovaj dio stječe se dojam nedorečenosti i nesagledavanja mogućnosti.

Arhitekt Paviškov je i dalje, kao umirovljenik, nastavio promišljati o rješenju Istočne obale, a smatra kako do konačnog projekta, koji je na dugom štapu, treba riješiti ono što se može i što je godinama u središtu nevolje – promet.

– Prvo što upada u oči jest predimenzionirani željeznički kolodvor i jadni, malešni, nabijeni autobusni kolodvor. Ferata ima pet perona i tzv. izvlačnjake koji dopiru sve do Bačvica, a sve za dva-tri vlakića dnevno. Sav se promet, milijuni vozila, usmjerava na mostić kod Katalinića briga i uskom Jadranskom ulicom. Eto zadaće, krenimo od toga – predlaže arhitekt Paviškov.

– Za razliku od prijašnjih rješenja s prometnicama profila autoceste s velikim rotorima u srcu grada, preko deniveliranih prometnica i tunela kojima je bila namjera brže izvlačenje vozila, danas imamo obrnutu situaciju: sav promet prema istoku grada skretanjem uvlačimo u najveću gužvu u trajektnoj luci.

Rješenje je privremeno, međutim, teško je predvidjeti koliko dugo "privremeno" i kad će biti kraj ovog apsurda koji vrhunac doseže u turističkoj sezoni. Prije smo imali suženje prometa na jednu kolničku traku u Zvonimirovoj ulici kod "Narodnih novina", a sada to isto imamo na mostu i u Jadranskoj ulici.

Postavlja se pitanje što se time dobilo. Udaljenost od tristo metara sada se produljila na 1300 metara i stvorena je stalna sezonska gužva na ulazu i izlazu iz luke – smatra naš sugovornik, koji podržava aktualno proširenje Domagojeve obale, gdje će se, umjesto "čekališta" vozila za trajekt, moći smjestiti turistički sadržaji.

Paviškov 'bajpas'

Paviškov upravo vrh željezničkog tunela vidi kao frontu budućeg terminala s poslovnim, servisnim i drugim sadržajima, odnosno onim što odrede budući natječaji. Ali promet je prioritet još danas: po njegovu mišljenju, prometna veza Pazara i Rive s istočnim dijelom grada treba ići Zvonimirovom ulicom, jedinom preostalom vezom prema istoku, i to dvosmjerno do Koteksova nebodera.

– Kao imperativ oslobađanja Rive od velikog prometa vozila bilo bi potrebno prethodno u ljetnoj sezoni promijeniti režim vožnje trajekata. Jednostavno uvesti sistem vožnje "bez voznog reda". Apsurdno je da se gomilaju vozila u čekanju dok trajekt stoji privezan i čeka uru polaska prema voznom redu. Kad bi se to osiguralo, onda puno lakše možemo pristupiti rješavanju prometnica u samome gradu, a takav način rješavanja gužvi još smo davno promatrali u grčkim lukama. Kao prvo, nameće se rješenje najkraćeg prebacivanja prometa u drugi plan.

Bijankinijeva ulica s profilom od oko petnaest metara daje mogućnost četverotračne prometnice koja se preko Trga Mihovila Pavlinovića spušta s oko šest posto pada do ulaza u trajektnu luku. Sa strane, uz skraćene željezničke kolosijeke, detaljnijim projektom dolazimo do mogućnosti smještaja autobusnog i željezničkog terminala.

S južne strane, prostor do mosta i visine do nivoa Bregovite ulice iskoristio bi se za etažno parkiralište. Izgradnja prometnice koja bi iz Bijankinijeve izravno vodila u luku mogla bi se izvesti u javno-privatnom partnerstvu s novim parkiralištem. Za skretanje iz Zvonimirove u Bijankinijevu zahvatio bi se manji dio sadašnjeg manjeg parkirališta, a za povezivanje Bijankinijeve i Pojišanske dio kompleksa "Filip Dević", kako bi se osigurao puni profil prometnice.

Za izgubljena parkirna mjesta u Bijankinijevoj i uz Koteksov neboder trebalo bi izgraditi novo parkiralište na mjestu bivše garaže. Mišljenja sam da bi se ovim "bajpasom" postiglo optimalno rješenje prometa u gradskoj luci. Ulaz i izlaz vozila odmaknuo bi se od gradskog središta, a rješavanje problema maksimalno koristi postojeće prometnice uz minimalne zahvate.

Takvim rješenjem postiže se balans između visine intenziteta prometa u zimskom i ljetnom razdoblju s puno manjim investiranjem u odnosu na druga rješenja. Bitno je naglasiti da se izvođenjem ovog rješenja ne bi poremetio redovan život i promet u gradu. Na Masterplan, GUP i ostale planove čekat ćemo još dugo vremena, a život traži što hitnija rješenja – zaključuje arhitekt Paviškov.

---

Svi planovi za Istočnu obalu

1966. Berislav Kalogjera – tri rotora
1968. Jerko Marasović – rotori i povezivanje s željezničkim kolodvorom
1969. Drago Matošić – prometna petlja oko Koteksova nebodera
1970. Germano Mitrović, Ante Paviškov – kolodvori na kat, izlaz na Bijankinijevu, pješački koridor, garaže
1998. Draško Bižaca – uključuje kolodvor u Kopilici
1999. Ante Paviškov – ljetno trajektno pristanište na Duilovu
1999. Ante Kuzmanić – tunel iz luke ispod Gupčeve ulice
2002. AFCO – elitni turizam
2019. Masterplan – kolodvor u Kopilici, teretna trajektna luka na Stinicama, novi sustav cesta do luke, gradska željeznica do centra
2020. Ante Paviškov – 'bajpas' preko kolodvora do Bijankinijeve, etažni parking, objedinjavanje kolodvora

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Ponos/ Cropix Državni Arhiv Split Josko Ponos/ Cropix Josko Ponos/ Cropix Josko Ponos/ Cropix Josko Ponos/ Cropix Josko Ponos/ Cropix Josko Ponos/ Cropix Duje Klaric/Cropix Arhiv Das Arhiv Das Arhiv Das Arhiv Das
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.

1. projekt pavisin iz 2018
Državni Arhiv Split
2. marasovic 1968
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Josko Ponos/ Cropix
SPECIJAL SD.
Split, 10 04 2021
Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.
Duje Klaric/Cropix
Split, 051012.
Istocna obala splitske gradske luke koja ce se uskoro pocet siriti.
Na istocnoj obali se nalazi pomorska luka, autobusni i zeljeznicki kolodvor.
Arhiv Das
3. istočna obala
Arhiv Das
GLAVNA? S naslovom unutra
Arhiv Das
4. istočna obala

5. istočna obala
Arhiv Das
6. istočna obala
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/rjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov-1092065 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b05e98436a4f7b1d2e7d3716c5ca1f7ac3404e74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umirovljeni+arhitekt+Ante+Pavi%C5%A1kov%3A+Rje%C5%A1enje+za+Isto%C4%8Dnu+obalu+u+sezoni+su+trajekti+%E2%80%98bez+voznog+reda%E2%80%98+i+%E2%80%98bajpas%E2%80%98+preko+kolodvora+do+Bijankinijeve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov-1092065 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frjesenje-za-istocnu-obalu-u-sezoni-su-trajekti-bez-voznog-reda-i-bajpas-preko-kolodvora-do-bijankinijeve-kaze-umirovljeni-arhitekt-ante-paviskov-1092065 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => urbanizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Spliturbanizam

Umirovljeni arhitekt Ante Paviškov: Rješenje za Istočnu obalu u sezoni su trajekti ‘bez voznog reda‘ i ‘bajpas‘ preko kolodvora do Bijankinijeve

Piše Damir Šarac
17. travnja 2021. - 19:37
SPECIJAL SD. Split, 10 04 2021 Arhitekt Ante Paviskov, nekadasnji zaposlenik Urbanistickog zavoda koji je sudjelavao u planu urbanizacije istocne obale u Splitu.Josko Ponos/ Cropix

Splitska Istočna obala nerješivi je grop za gradske vlasti već desetljećima. Složeni prostor u kojem se prepleću tri najvažnija prometna sadržaja: željeznički i autobusni kolodvor, te gradska luka plus kruzersko pristanište i porat za najrazličitija turistička plovila, uz ugostiteljske sadržaje, mjesto je nesnosnih gužvi i kaosa u doba ljetne sezone.

Ostatak godine – poluprazno i sasvim dovoljno za potrebe građana, otočana i putnika. Da sve bude zamršenije, pobrinula se i tradicionalna hrvatska imovinskopravna bolest: na Istočnoj obali isprepleću se gradsko, županijsko i državno vlasništvo, uz niz tvrtki koje drže koncesije na mikrolokacijama.

Aktualna izborna kampanja nije mogla proći bez izjašnjavanja gradonačelničkih kandidata o Istočnoj obali. Svega se tu čuj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:54