stdClass Object ( [id] => 1295848 [title] => Rezime prve polovine Puljkova mandata: neispunjena obećanja, kašnjenja u skoro svemu, a najbolnija točka mu je ovo... [alias] => rezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlo je pola mandata gradonačelnika Splita Ivice Puljka.

U programu za izbore 2021. godine Puljak je tvrdio da mu trebaju dva mandata kako bi ispunio sve što obećava građanima. Kada bi se Puljak pridržavao onog što je zapisano u izbornom programu, moglo bi se procjenjivati je li ostvario četvrtinu od ambiciozno zacrtanog puta za dva gradonačelnika mandata.

Ali on je u nekim stvarima dobrano skrenuo od programa s kojim je osvojio povjerenje birača.

Tako, primjerice, u programu stoji: "Posebna pažnja će se posvetiti projektima Istočne obale i Kopilice, zbog njihova strateškog značenja za budućnost grada, a koji moraju oslikavati ambiciju da Split bude centar Dalmacije i cijele regije koja mu gravitira".

Proveden je natječaj za Istočnu obalu gradske luke prije manje od godinu dana, ali od tada nema napretka. Programom urbanističkog natječaja određeno je da nema gradnje hotela i stanova (što je pozitivan odmak od prijašnjih planova da se Istočna obala nakrca hotelima i apartmanima).

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ali od najavljenih projekata kojima bi se povukla EU sredstva još nema ništa, niti je poznato da ih netko radi. Niti se išta zna o tome jesu li se s mrtve točke pomakli dogovori o prometnim rješenjima s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama koje su s dosta rezerve dočekale rezultate natječaja.

O urbanističkom natječaju za Kopilicu se ne govori. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je usput najavio da će za pet godina biti stanova za mlade obitelji na tom području. Urbanizam je zapravo najbolnija točka ove vlasti, na kojoj se nisu iskazali.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

"Dok se izrađuje novi GUP, vrlo pažljivim izmjenama postojeći GUP ćemo uskladiti sa zakonom, dodatno zaštititi Marjan te osigurati početak projekata od javnog interesa (primjerice garaže), te dovršiti mnoge započete, a nikad završene projekte (najčešće dovršetak gradskih prometnica)", objašnjava se u izbornom programu Ivice Puljka.

U stvarnosti, dvije godine kasnije, događa se da građevinski investitori divljaju kao i do sada. Grad se nadalje uništava prostorno i demografski, novogradnje opterećuju kotareve koji imaju nedostatnu infrastrukturu na Mejašima i Sirobuji, a mladi se iseljavaju zbog preskupih stanova. Sadašnja vlast za sve optužuje prethodnike koji su donijeli GUP prije desetak godina i Ministarstvo.

---

image

Mejaši

Nikola Vilić/Cropix
---

Ali problem je u tome da u dvije godine nisu usvojene izmjene GUP-a, kojima bi se otklonilo "trikove" koji omogućuju da se provuku tumačenja na osnovi kojih se dobivaju dozvole za nakaradne gradnje kojima se trajno uništava prostor, a na osnovi čega mali broj ljudi izvlači veliki profit.

Istina, postoje pozitivne namjere, takve izmjene GUP-a se pokrenulo, a onda se Upravni odjel za urbanizam i izgradnju sukobio s izrađivačima "GIS planom", a da se točno ne zna razlog...

Rezultat je da investitori i dalje dobivaju dozvole za zgradurine s maksimalnom dopuštenom katnosti, regulacijski pravci se određuju provizorno, a kao prometnice se priznaju i "kozji putovi" koje su po Mejašima i Sirobuji gradili bespravni graditelji.

Ako dozvolu ne izda Grad, Ministarstvo će po žalbi investitora narediti da se izda, a razlog su često proturječne odredbe GUP-a, kao i neodgovarajuće odredbe za zaštitu i uređenje prostora.

Cestogradnja je također zapela, izvršenja su znatno lošija od planiranih. U 2021. je iznos za komunalne investicije smanjen za oko sto milijuna kuna, a opravdanje je bilo se nije uspjelo dobiti kredit.

Godinu dana kasnije realizirano je samo 44 posto od planirane komunalne infrastrukture, a u gradskoj blagajni je ostalo neutrošenih sto milijuna kuna.

"U prvih šest mjeseci ćemo pokrenuti projekte izgradnje stanova za dugoročni najam, i za mlade, i za starije, te za socijalno ugrožene kategorije građana, prema modelima najboljih europskih zemalja, poput Nizozemske", tako je Puljak obećavao u predizbornom programu, uz napomenu da gradonačelnik može ustupati gradsko zemljište, smanjivati ili odricati komunalnu naknadu.

Povoljnije stanovanje u Splitu je jedan od najvećih problema ovoga grada. Promjene koje je trebalo pripremiti značajno kasne. Tako bi se uskoro trebao usvojiti Urbanistički plan uređenja za gradnju 1154 stana na Korešnici, za koji je odluka o izradi donesena još u mandatu Andre Krstulovića Opare. Zemlja za pristupne putove nije otkupljena, niti je s državom dogovoreno da se Gradu daruju parcele na kojima bi se gradili stanovi.

Također, nije zaživjela ideja da "Stanouprava" na nekoliko lokacija gradi jeftinije stanove ili stanove za dugoročni najam po Splitu.

Puljak je obećao donijeti novi GUP do kraja prvog mandata, a onda je pomaknuo rok na 2026. godinu. Zaposlilo se ravnateljicu buduće Javne ustanove za urbanizam, ali je ona jedina zaposlena osoba već pola godine. U međuvremenu kadrovi odlaze iz Upravnog odjela za urbanizam, a Grad nove traži svijećom.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

S druge strane, Puljak je otvorio frontu s temama koje se tiču komunalnog reda, koje su u javnosti vrlo uočljive, ali se manje diraju u krupni kapital.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je eksponiran oko komunalnog reda koji je uglavnom usmjeren na povijesnu jezgru, zonu A. Prije usvajanja nove Odluke o komunalom redu on je pokrenuo "čišćenje" Istočnog zida Palače od "šatora" trgovaca, uklanjanje nelegalnih kioska s Istočne obale, kao i rušenja ostakljenih štekata i zabrane prometovanja u "Šumici".

---

image

Hrvojeva ulica

Nikola Vilić/Cropix
---

Premda Ivoševićevo ponašanje nije uvijek primjereno, većina tih poteza je bila s namjerom da se uvede veći red u prostoru, a druga je stvar hoće li Grad dobiti sve sporove koje oko toga vodi na sudu.

Maja Đerek je dovedena za pročelnicu Upravnog odjela za gradsku imovinu radi uvođenja reda u tom sektoru gdje je godinama vladalo nesređeno stanje i privilegije, na što su upućivala izvješća Državne revizije.

Njezin dolazak obilježila su nastojanja da se utvrdi tko je uredan platiša i na koje se načine koristi imovina Grada, što je izazvalo brojne polemike. Također, Grad otpisuje veliku količinu imovine na osnovi sudskih presuda o povratu imovine.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ujedno, na osnovi nekih afera s djelatnicima u kulturi od kojih se traži da zbog isteka ugovora ili neplaćanja napuste prostore, pokazalo se da Grad još nema jasnu strategiju kome će i kako davati prostore na natječajima kad su u pitanju nekomercijalni sadržaji.

Također, uza sve nedostatke, skandale i sporosti, promjene se uvode i na Marjanu. A urbanistički natječaj najavljen je i za Pazar za koji je gotov program.

No, valja reći kako je ovo koncentracija na dijelove grada (povijesnu jezgru, Bačvice, Marjan) koji su atraktivni i turistima zanimljivi. Dotle, niti jedan urbanistički natječaj za neki od desetak gradskih projekata koji čekaju "zaključani" skoro dvadeset godina nije pokrenut u ostatku grada, nego je samo nastavljen projekt Dračevca.

Što se tiče uređenja Žnjana, projekt se razvija vrlo sporo i u najboljem slučaju će biti dovršen do konca Puljkova mandata. Nije poznato je li Puljak, odnosno njegov tim, osigurao 34 milijuna eura koliko iznosi procijenjena vrijednost ovog skupog projekta. Još nije izdana građevinska dozvola ni za jednu od šest faza uređenja platoa.

Po pitanju vrtića i škola, Puljak se drži svog programa, ali mu rokovi kasne. Raspisao je arhitektonske natječaje za tri vrtića, već su trebali biti gotovi vrtići na Pujankama i Kili.

Prvi je tek nedavno dobio građevinsku dozvolu, a drugi je još nema. No, ipak, odrađuje se papirologija za više vrtića, škola i školskih dvorana.

Ako većina toga i ne bude realizirana u Puljakovu mandatu, ostavit će se onom koji dođe (ako to ne bude on), gotove projekte i građevinske dozvole da se poboljšaju uvjeti odgoja i obrazovanja djece.

Odvajanje smeća podignuto je na 24 posto. Zanimljivo je da statistike pokazuju kako se otpad odvaja najviše na istoku Splita, tamo gdje su privatne kuće i gdje "Čistoća" dijeli kante, a manje gdje su zgrade kamo dolaze polupodzemni spremnici. Dakle, ako se "urbani" dijelovi grada ne probude, neće se doći do 50-postotnog odvajanja otpada do kraja Puljkova mandata, koliko je on obećao.

Puljak je obećavao u izbornom programu da će poduzetnicima olakšati poslovanje, smanjivati i ukidati poreze i namete. "Do kraja mandata prirez bi se smanjio na deset posto, i ukinuo porez na potrošnju."

No, na najavu Vlade RH da će ukinuti prireze reagirao je vrlo oštro, a razlog je i taj što se značajan dio gradskog proračuna puni od poreza i prireza. Tako povećanje u izvršenju proračuna u 2022. u odnosu na 2021. godinu iznosi 188 milijuna kuna. Od toga je glavnina, čak 144 milijuna, od povećanih prihoda od poreza i prireza.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče kulture, obećanja se također nisu ostvarila. U izbornom programu Puljak navodi kako će se poduzeti mjere da Split postane internacionalno zanimljiv. "Grad bi, primjerice, ulagao oko deset milijuna kuna godišnje iz vlastitih sredstava i 10 milijuna kuna iz sponzorskih ugovora za sufinanciranje produkcije svjetskih događanja."

Međutim, nikakvih internacionalno zanimljivih događaja nema. Glavne teme su bile je li koncert Severine za doček Nove godine bio dobar potez gradske vlasti i je li trebalo zabraniti ili odobriti koncert Željku Samardžiću.

Što se tiče prometa, nastavlja se uvođenje sustava bicikala, iako ima vrlo malo biciklističkih staza po gradu. Pojeftinio je javni gradski prijevoz i mijenjaju se trase linija.

Puljak i Ivošević prilično čvrsto su stali uz kontroverzni projekt poslovno-garažnog kompleksa Small Mall na Manušu. Komunalne redare su pritisnuli da ispisuju kazne za nelegalno parkiranje u središtu grada. Na nekoliko lokacija grade se garaže, dok sam Puljak živi u istočnom dijelu grada gdje vlada "divlji zapad" što se tiče parkiranja i nije poznato namjerava li se tamo izgraditi javna garaža.

---

image

Gradilište Small Malla 

Saša Burić/Cropix
---

Uza sve, Puljak je političar koji ima najmanje skromnosti. U stanju je optuživati HDZ, ali i svoje partnere, jednakom žestinom da zajednički rade protiv njega zato što njegova stranka jedina može spasiti Split i Hrvatsku.

Prijevremene gradske izbore je raspisao kako bi eliminirao dojučerašnje partnere s kojima se nije htio dogovarati.

Za kazne koje je dobio vezano za nelegalne radove u Vili Dalmaciji tvrdi da je to pokušaj HDZ-a kako bi ga slomili, jer ga se boje zbog parlamentarnih izbora, iako, prema anketama, njegov "Centar" nikako da prijeđe izborni prag. Kako stvari stoje, izgleda da bi njegova stranka s nekoliko mandata mogla ući u Sabor tek ako mu ih daruje Peđa Grbin.

Ali Puljak čvrsto vjeruje kako je on politički mesija. Ili mu je njegov PR-ovac Ivica Relković savjetovao da nastupa kao Cassius Clay (ili ako hoćete Muhammad Ali) naše politike. Bar kad su riječi u pitanju, druga stvar su djela.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SANDI VIDULIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SANDI VIDULIĆ 2 0 10744 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-04 11:55:33 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => SANDI VIDULIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-05 08:56:38 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-06-05 05:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8634 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Rezime prve polovine Puljkova mandata: neispunjena obećanja, kašnjenja u skoro svemu, a najbolnija točka mu je ovo... [metakey] => Ivica Puljak, polovina mandata, Sandi Vidulić, GUP, Žnjan, istočna obala, izborni program, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24148333.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25016696.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24564855.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24564859.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24559439.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24505931.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24163791.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/20825360.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24686596.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/24267794.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/22562086.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25031661.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","


\n
\n\u00a0<\/p>","","","","","

Hrvojeva ulica<\/p>","

\u017dnjan<\/p>","

Dra\u010devac<\/p>","

Meja\u0161i<\/p>","

Gradili\u0161te Small Malla\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1321","hd_24148333_1920.jpg":"1920x1080","k_24148333_1280.jpg":"1280x1280","k_24148333_1024.jpg":"1024x1024","k_24148333_640.jpg":"640x640","k_24148333_480.jpg":"480x480","k_24148333_340.jpg":"340x340","k_24148333_220.jpg":"220x220","o_24148333_1280.jpg":"1280x880","o_24148333_1024.jpg":"1024x704","o_24148333_640.jpg":"640x440","o_24148333_480.jpg":"480x330","o_24148333_340.jpg":"340x233","o_24148333_220.jpg":"220x151","h_24148333_1280.jpg":"1280x854","h_24148333_1024.jpg":"1024x683","h_24148333_640.jpg":"640x427","h_24148333_480.jpg":"480x320","h_24148333_340.jpg":"340x227","h_24148333_220.jpg":"220x147","pp_24148333_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148333_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148333_640.jpg":"640x814","pp_24148333_480.jpg":"480x611","pp_24148333_340.jpg":"340x432","pp_24148333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25016696_1920.jpg":"1920x1080","k_25016696_1280.jpg":"1280x1280","k_25016696_1024.jpg":"1024x1024","k_25016696_640.jpg":"640x640","k_25016696_480.jpg":"480x480","k_25016696_340.jpg":"340x340","k_25016696_220.jpg":"220x220","o_25016696_1280.jpg":"1280x860","o_25016696_1024.jpg":"1024x688","o_25016696_640.jpg":"640x430","o_25016696_480.jpg":"480x322","o_25016696_340.jpg":"340x228","o_25016696_220.jpg":"220x147","h_25016696_1280.jpg":"1280x854","h_25016696_1024.jpg":"1024x683","h_25016696_640.jpg":"640x427","h_25016696_480.jpg":"480x320","h_25016696_340.jpg":"340x227","h_25016696_220.jpg":"220x147","pp_25016696_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016696_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016696_640.jpg":"640x814","pp_25016696_480.jpg":"480x611","pp_25016696_340.jpg":"340x432","pp_25016696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24564855_1920.jpg":"1920x1080","k_24564855_1280.jpg":"1280x1280","k_24564855_1024.jpg":"1024x1024","k_24564855_640.jpg":"640x640","k_24564855_480.jpg":"480x480","k_24564855_340.jpg":"340x340","k_24564855_220.jpg":"220x220","o_24564855_1280.jpg":"1280x853","o_24564855_1024.jpg":"1024x682","o_24564855_640.jpg":"640x426","o_24564855_480.jpg":"480x320","o_24564855_340.jpg":"340x226","o_24564855_220.jpg":"220x146","h_24564855_1280.jpg":"1280x854","h_24564855_1024.jpg":"1024x683","h_24564855_640.jpg":"640x427","h_24564855_480.jpg":"480x320","h_24564855_340.jpg":"340x227","h_24564855_220.jpg":"220x147","pp_24564855_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564855_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564855_640.jpg":"640x814","pp_24564855_480.jpg":"480x611","pp_24564855_340.jpg":"340x432","pp_24564855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24564859_1920.jpg":"1920x1080","k_24564859_1280.jpg":"1280x1280","k_24564859_1024.jpg":"1024x1024","k_24564859_640.jpg":"640x640","k_24564859_480.jpg":"480x480","k_24564859_340.jpg":"340x340","k_24564859_220.jpg":"220x220","o_24564859_1280.jpg":"1280x852","o_24564859_1024.jpg":"1024x682","o_24564859_640.jpg":"640x426","o_24564859_480.jpg":"480x319","o_24564859_340.jpg":"340x226","o_24564859_220.jpg":"220x146","h_24564859_1280.jpg":"1280x854","h_24564859_1024.jpg":"1024x683","h_24564859_640.jpg":"640x427","h_24564859_480.jpg":"480x320","h_24564859_340.jpg":"340x227","h_24564859_220.jpg":"220x147","pp_24564859_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564859_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564859_640.jpg":"640x814","pp_24564859_480.jpg":"480x611","pp_24564859_340.jpg":"340x432","pp_24564859_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24559439_1920.jpg":"1920x1080","k_24559439_1280.jpg":"1280x1280","k_24559439_1024.jpg":"1024x1024","k_24559439_640.jpg":"640x640","k_24559439_480.jpg":"480x480","k_24559439_340.jpg":"340x340","k_24559439_220.jpg":"220x220","o_24559439_1280.jpg":"1280x853","o_24559439_1024.jpg":"1024x682","o_24559439_640.jpg":"640x426","o_24559439_480.jpg":"480x320","o_24559439_340.jpg":"340x226","o_24559439_220.jpg":"220x146","h_24559439_1280.jpg":"1280x854","h_24559439_1024.jpg":"1024x683","h_24559439_640.jpg":"640x427","h_24559439_480.jpg":"480x320","h_24559439_340.jpg":"340x227","h_24559439_220.jpg":"220x147","pp_24559439_1280.jpg":"1280x1628","pp_24559439_1024.jpg":"1024x1303","pp_24559439_640.jpg":"640x814","pp_24559439_480.jpg":"480x611","pp_24559439_340.jpg":"340x432","pp_24559439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24505931_1920.jpg":"1920x1080","k_24505931_1280.jpg":"1280x1280","k_24505931_1024.jpg":"1024x1024","k_24505931_640.jpg":"640x640","k_24505931_480.jpg":"480x480","k_24505931_340.jpg":"340x340","k_24505931_220.jpg":"220x220","o_24505931_1280.jpg":"1280x854","o_24505931_1024.jpg":"1024x683","o_24505931_640.jpg":"640x427","o_24505931_480.jpg":"480x320","o_24505931_340.jpg":"340x226","o_24505931_220.jpg":"220x146","h_24505931_1280.jpg":"1280x854","h_24505931_1024.jpg":"1024x683","h_24505931_640.jpg":"640x427","h_24505931_480.jpg":"480x320","h_24505931_340.jpg":"340x227","h_24505931_220.jpg":"220x147","pp_24505931_1280.jpg":"1280x1628","pp_24505931_1024.jpg":"1024x1303","pp_24505931_640.jpg":"640x814","pp_24505931_480.jpg":"480x611","pp_24505931_340.jpg":"340x432","pp_24505931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_24163791_1920.jpg":"1920x1080","k_24163791_1280.jpg":"1280x1280","k_24163791_1024.jpg":"1024x1024","k_24163791_640.jpg":"640x640","k_24163791_480.jpg":"480x480","k_24163791_340.jpg":"340x340","k_24163791_220.jpg":"220x220","o_24163791_1280.jpg":"1280x785","o_24163791_1024.jpg":"1024x628","o_24163791_640.jpg":"640x392","o_24163791_480.jpg":"480x294","o_24163791_340.jpg":"340x208","o_24163791_220.jpg":"220x134","h_24163791_1280.jpg":"1280x854","h_24163791_1024.jpg":"1024x683","h_24163791_640.jpg":"640x427","h_24163791_480.jpg":"480x320","h_24163791_340.jpg":"340x227","h_24163791_220.jpg":"220x147","pp_24163791_1280.jpg":"1280x1628","pp_24163791_1024.jpg":"1024x1303","pp_24163791_640.jpg":"640x814","pp_24163791_480.jpg":"480x611","pp_24163791_340.jpg":"340x432","pp_24163791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20825360_1920.jpg":"1920x1080","k_20825360_1280.jpg":"1280x1280","k_20825360_1024.jpg":"1024x1024","k_20825360_640.jpg":"640x640","k_20825360_480.jpg":"480x480","k_20825360_340.jpg":"340x340","k_20825360_220.jpg":"220x220","o_20825360_1280.jpg":"1280x853","o_20825360_1024.jpg":"1024x682","o_20825360_640.jpg":"640x426","o_20825360_480.jpg":"480x320","o_20825360_340.jpg":"340x226","o_20825360_220.jpg":"220x146","h_20825360_1280.jpg":"1280x854","h_20825360_1024.jpg":"1024x683","h_20825360_640.jpg":"640x427","h_20825360_480.jpg":"480x320","h_20825360_340.jpg":"340x227","h_20825360_220.jpg":"220x147","pp_20825360_1280.jpg":"1280x1628","pp_20825360_1024.jpg":"1024x1303","pp_20825360_640.jpg":"640x814","pp_20825360_480.jpg":"480x611","pp_20825360_340.jpg":"340x432","pp_20825360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_24686596_1920.jpg":"1920x1080","k_24686596_1280.jpg":"1280x1280","k_24686596_1024.jpg":"1024x1024","k_24686596_640.jpg":"640x640","k_24686596_480.jpg":"480x480","k_24686596_340.jpg":"340x340","k_24686596_220.jpg":"220x220","o_24686596_1280.jpg":"1280x850","o_24686596_1024.jpg":"1024x680","o_24686596_640.jpg":"640x425","o_24686596_480.jpg":"480x318","o_24686596_340.jpg":"340x225","o_24686596_220.jpg":"220x146","h_24686596_1280.jpg":"1280x854","h_24686596_1024.jpg":"1024x683","h_24686596_640.jpg":"640x427","h_24686596_480.jpg":"480x320","h_24686596_340.jpg":"340x227","h_24686596_220.jpg":"220x147","pp_24686596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686596_640.jpg":"640x814","pp_24686596_480.jpg":"480x611","pp_24686596_340.jpg":"340x432","pp_24686596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1113","hd_24267794_1920.jpg":"1920x1080","k_24267794_1280.jpg":"1280x1280","k_24267794_1024.jpg":"1024x1024","k_24267794_640.jpg":"640x640","k_24267794_480.jpg":"480x480","k_24267794_340.jpg":"340x340","k_24267794_220.jpg":"220x220","o_24267794_1280.jpg":"1280x742","o_24267794_1024.jpg":"1024x593","o_24267794_640.jpg":"640x371","o_24267794_480.jpg":"480x278","o_24267794_340.jpg":"340x197","o_24267794_220.jpg":"220x127","h_24267794_1280.jpg":"1280x854","h_24267794_1024.jpg":"1024x683","h_24267794_640.jpg":"640x427","h_24267794_480.jpg":"480x320","h_24267794_340.jpg":"340x227","h_24267794_220.jpg":"220x147","pp_24267794_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267794_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267794_640.jpg":"640x814","pp_24267794_480.jpg":"480x611","pp_24267794_340.jpg":"340x432","pp_24267794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22562086_1920.jpg":"1920x1080","k_22562086_1280.jpg":"1280x1280","k_22562086_1024.jpg":"1024x1024","k_22562086_640.jpg":"640x640","k_22562086_480.jpg":"480x480","k_22562086_340.jpg":"340x340","k_22562086_220.jpg":"220x220","o_22562086_1280.jpg":"1280x853","o_22562086_1024.jpg":"1024x682","o_22562086_640.jpg":"640x426","o_22562086_480.jpg":"480x320","o_22562086_340.jpg":"340x226","o_22562086_220.jpg":"220x146","h_22562086_1280.jpg":"1280x854","h_22562086_1024.jpg":"1024x683","h_22562086_640.jpg":"640x427","h_22562086_480.jpg":"480x320","h_22562086_340.jpg":"340x227","h_22562086_220.jpg":"220x147","pp_22562086_1280.jpg":"1280x1628","pp_22562086_1024.jpg":"1024x1303","pp_22562086_640.jpg":"640x814","pp_22562086_480.jpg":"480x611","pp_22562086_340.jpg":"340x432","pp_22562086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_25031661_1920.jpg":"1920x1080","k_25031661_1280.jpg":"1280x1280","k_25031661_1024.jpg":"1024x1024","k_25031661_640.jpg":"640x640","k_25031661_480.jpg":"480x480","k_25031661_340.jpg":"340x340","k_25031661_220.jpg":"220x220","o_25031661_1280.jpg":"1280x774","o_25031661_1024.jpg":"1024x619","o_25031661_640.jpg":"640x387","o_25031661_480.jpg":"480x290","o_25031661_340.jpg":"340x205","o_25031661_220.jpg":"220x133","h_25031661_1280.jpg":"1280x854","h_25031661_1024.jpg":"1024x683","h_25031661_640.jpg":"640x427","h_25031661_480.jpg":"480x320","h_25031661_340.jpg":"340x227","h_25031661_220.jpg":"220x147","pp_25031661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25031661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25031661_640.jpg":"640x814","pp_25031661_480.jpg":"480x611","pp_25031661_340.jpg":"340x432","pp_25031661_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7692761 Threads: 5 Questions: 1557579691 Slow queries: 4747571 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111400893 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/rezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo-1295848 [printLink] => /split/rezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo-1295848?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718710 [name] => polovina mandata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-05 07:51:06 [main_article_id] => 0 [alias] => polovina-mandata [link] => /tag/polovina-mandata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [4] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [6] => stdClass Object ( [id] => 610675 [name] => izborni program [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 14:10:17 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-program [link] => /tag/izborni-program ) [7] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SANDI VIDULIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rezime prve polovine Puljkova mandata: neispunjena obećanja, kašnjenja u skoro svemu, a najbolnija točka mu je ovo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24148333.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24148333.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25016696.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24564855.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24564859.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24559439.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24505931.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24163791.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/20825360.jpg [title] =>

Hrvojeva ulica

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24686596.jpg [title] =>

Žnjan

Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/24267794.jpg [title] =>

Dračevac

Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/22562086.jpg [title] =>

Mejaši

Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25031661.jpg [title] =>

Gradilište Small Malla 

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlo je pola mandata gradonačelnika Splita Ivice Puljka.

U programu za izbore 2021. godine Puljak je tvrdio da mu trebaju dva mandata kako bi ispunio sve što obećava građanima. Kada bi se Puljak pridržavao onog što je zapisano u izbornom programu, moglo bi se procjenjivati je li ostvario četvrtinu od ambiciozno zacrtanog puta za dva gradonačelnika mandata.

Ali on je u nekim stvarima dobrano skrenuo od programa s kojim je osvojio povjerenje birača.

Tako, primjerice, u programu stoji: "Posebna pažnja će se posvetiti projektima Istočne obale i Kopilice, zbog njihova strateškog značenja za budućnost grada, a koji moraju oslikavati ambiciju da Split bude centar Dalmacije i cijele regije koja mu gravitira".

Proveden je natječaj za Istočnu obalu gradske luke prije manje od godinu dana, ali od tada nema napretka. Programom urbanističkog natječaja određeno je da nema gradnje hotela i stanova (što je pozitivan odmak od prijašnjih planova da se Istočna obala nakrca hotelima i apartmanima).

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ali od najavljenih projekata kojima bi se povukla EU sredstva još nema ništa, niti je poznato da ih netko radi. Niti se išta zna o tome jesu li se s mrtve točke pomakli dogovori o prometnim rješenjima s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama koje su s dosta rezerve dočekale rezultate natječaja.

O urbanističkom natječaju za Kopilicu se ne govori. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je usput najavio da će za pet godina biti stanova za mlade obitelji na tom području. Urbanizam je zapravo najbolnija točka ove vlasti, na kojoj se nisu iskazali.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

"Dok se izrađuje novi GUP, vrlo pažljivim izmjenama postojeći GUP ćemo uskladiti sa zakonom, dodatno zaštititi Marjan te osigurati početak projekata od javnog interesa (primjerice garaže), te dovršiti mnoge započete, a nikad završene projekte (najčešće dovršetak gradskih prometnica)", objašnjava se u izbornom programu Ivice Puljka.

U stvarnosti, dvije godine kasnije, događa se da građevinski investitori divljaju kao i do sada. Grad se nadalje uništava prostorno i demografski, novogradnje opterećuju kotareve koji imaju nedostatnu infrastrukturu na Mejašima i Sirobuji, a mladi se iseljavaju zbog preskupih stanova. Sadašnja vlast za sve optužuje prethodnike koji su donijeli GUP prije desetak godina i Ministarstvo.

---

image

Mejaši

Nikola Vilić/Cropix
---

Ali problem je u tome da u dvije godine nisu usvojene izmjene GUP-a, kojima bi se otklonilo "trikove" koji omogućuju da se provuku tumačenja na osnovi kojih se dobivaju dozvole za nakaradne gradnje kojima se trajno uništava prostor, a na osnovi čega mali broj ljudi izvlači veliki profit.

Istina, postoje pozitivne namjere, takve izmjene GUP-a se pokrenulo, a onda se Upravni odjel za urbanizam i izgradnju sukobio s izrađivačima "GIS planom", a da se točno ne zna razlog...

Rezultat je da investitori i dalje dobivaju dozvole za zgradurine s maksimalnom dopuštenom katnosti, regulacijski pravci se određuju provizorno, a kao prometnice se priznaju i "kozji putovi" koje su po Mejašima i Sirobuji gradili bespravni graditelji.

Ako dozvolu ne izda Grad, Ministarstvo će po žalbi investitora narediti da se izda, a razlog su često proturječne odredbe GUP-a, kao i neodgovarajuće odredbe za zaštitu i uređenje prostora.

Cestogradnja je također zapela, izvršenja su znatno lošija od planiranih. U 2021. je iznos za komunalne investicije smanjen za oko sto milijuna kuna, a opravdanje je bilo se nije uspjelo dobiti kredit.

Godinu dana kasnije realizirano je samo 44 posto od planirane komunalne infrastrukture, a u gradskoj blagajni je ostalo neutrošenih sto milijuna kuna.

"U prvih šest mjeseci ćemo pokrenuti projekte izgradnje stanova za dugoročni najam, i za mlade, i za starije, te za socijalno ugrožene kategorije građana, prema modelima najboljih europskih zemalja, poput Nizozemske", tako je Puljak obećavao u predizbornom programu, uz napomenu da gradonačelnik može ustupati gradsko zemljište, smanjivati ili odricati komunalnu naknadu.

Povoljnije stanovanje u Splitu je jedan od najvećih problema ovoga grada. Promjene koje je trebalo pripremiti značajno kasne. Tako bi se uskoro trebao usvojiti Urbanistički plan uređenja za gradnju 1154 stana na Korešnici, za koji je odluka o izradi donesena još u mandatu Andre Krstulovića Opare. Zemlja za pristupne putove nije otkupljena, niti je s državom dogovoreno da se Gradu daruju parcele na kojima bi se gradili stanovi.

Također, nije zaživjela ideja da "Stanouprava" na nekoliko lokacija gradi jeftinije stanove ili stanove za dugoročni najam po Splitu.

Puljak je obećao donijeti novi GUP do kraja prvog mandata, a onda je pomaknuo rok na 2026. godinu. Zaposlilo se ravnateljicu buduće Javne ustanove za urbanizam, ali je ona jedina zaposlena osoba već pola godine. U međuvremenu kadrovi odlaze iz Upravnog odjela za urbanizam, a Grad nove traži svijećom.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

S druge strane, Puljak je otvorio frontu s temama koje se tiču komunalnog reda, koje su u javnosti vrlo uočljive, ali se manje diraju u krupni kapital.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je eksponiran oko komunalnog reda koji je uglavnom usmjeren na povijesnu jezgru, zonu A. Prije usvajanja nove Odluke o komunalom redu on je pokrenuo "čišćenje" Istočnog zida Palače od "šatora" trgovaca, uklanjanje nelegalnih kioska s Istočne obale, kao i rušenja ostakljenih štekata i zabrane prometovanja u "Šumici".

---

image

Hrvojeva ulica

Nikola Vilić/Cropix
---

Premda Ivoševićevo ponašanje nije uvijek primjereno, većina tih poteza je bila s namjerom da se uvede veći red u prostoru, a druga je stvar hoće li Grad dobiti sve sporove koje oko toga vodi na sudu.

Maja Đerek je dovedena za pročelnicu Upravnog odjela za gradsku imovinu radi uvođenja reda u tom sektoru gdje je godinama vladalo nesređeno stanje i privilegije, na što su upućivala izvješća Državne revizije.

Njezin dolazak obilježila su nastojanja da se utvrdi tko je uredan platiša i na koje se načine koristi imovina Grada, što je izazvalo brojne polemike. Također, Grad otpisuje veliku količinu imovine na osnovi sudskih presuda o povratu imovine.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ujedno, na osnovi nekih afera s djelatnicima u kulturi od kojih se traži da zbog isteka ugovora ili neplaćanja napuste prostore, pokazalo se da Grad još nema jasnu strategiju kome će i kako davati prostore na natječajima kad su u pitanju nekomercijalni sadržaji.

Također, uza sve nedostatke, skandale i sporosti, promjene se uvode i na Marjanu. A urbanistički natječaj najavljen je i za Pazar za koji je gotov program.

No, valja reći kako je ovo koncentracija na dijelove grada (povijesnu jezgru, Bačvice, Marjan) koji su atraktivni i turistima zanimljivi. Dotle, niti jedan urbanistički natječaj za neki od desetak gradskih projekata koji čekaju "zaključani" skoro dvadeset godina nije pokrenut u ostatku grada, nego je samo nastavljen projekt Dračevca.

Što se tiče uređenja Žnjana, projekt se razvija vrlo sporo i u najboljem slučaju će biti dovršen do konca Puljkova mandata. Nije poznato je li Puljak, odnosno njegov tim, osigurao 34 milijuna eura koliko iznosi procijenjena vrijednost ovog skupog projekta. Još nije izdana građevinska dozvola ni za jednu od šest faza uređenja platoa.

Po pitanju vrtića i škola, Puljak se drži svog programa, ali mu rokovi kasne. Raspisao je arhitektonske natječaje za tri vrtića, već su trebali biti gotovi vrtići na Pujankama i Kili.

Prvi je tek nedavno dobio građevinsku dozvolu, a drugi je još nema. No, ipak, odrađuje se papirologija za više vrtića, škola i školskih dvorana.

Ako većina toga i ne bude realizirana u Puljakovu mandatu, ostavit će se onom koji dođe (ako to ne bude on), gotove projekte i građevinske dozvole da se poboljšaju uvjeti odgoja i obrazovanja djece.

Odvajanje smeća podignuto je na 24 posto. Zanimljivo je da statistike pokazuju kako se otpad odvaja najviše na istoku Splita, tamo gdje su privatne kuće i gdje "Čistoća" dijeli kante, a manje gdje su zgrade kamo dolaze polupodzemni spremnici. Dakle, ako se "urbani" dijelovi grada ne probude, neće se doći do 50-postotnog odvajanja otpada do kraja Puljkova mandata, koliko je on obećao.

Puljak je obećavao u izbornom programu da će poduzetnicima olakšati poslovanje, smanjivati i ukidati poreze i namete. "Do kraja mandata prirez bi se smanjio na deset posto, i ukinuo porez na potrošnju."

No, na najavu Vlade RH da će ukinuti prireze reagirao je vrlo oštro, a razlog je i taj što se značajan dio gradskog proračuna puni od poreza i prireza. Tako povećanje u izvršenju proračuna u 2022. u odnosu na 2021. godinu iznosi 188 milijuna kuna. Od toga je glavnina, čak 144 milijuna, od povećanih prihoda od poreza i prireza.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče kulture, obećanja se također nisu ostvarila. U izbornom programu Puljak navodi kako će se poduzeti mjere da Split postane internacionalno zanimljiv. "Grad bi, primjerice, ulagao oko deset milijuna kuna godišnje iz vlastitih sredstava i 10 milijuna kuna iz sponzorskih ugovora za sufinanciranje produkcije svjetskih događanja."

Međutim, nikakvih internacionalno zanimljivih događaja nema. Glavne teme su bile je li koncert Severine za doček Nove godine bio dobar potez gradske vlasti i je li trebalo zabraniti ili odobriti koncert Željku Samardžiću.

Što se tiče prometa, nastavlja se uvođenje sustava bicikala, iako ima vrlo malo biciklističkih staza po gradu. Pojeftinio je javni gradski prijevoz i mijenjaju se trase linija.

Puljak i Ivošević prilično čvrsto su stali uz kontroverzni projekt poslovno-garažnog kompleksa Small Mall na Manušu. Komunalne redare su pritisnuli da ispisuju kazne za nelegalno parkiranje u središtu grada. Na nekoliko lokacija grade se garaže, dok sam Puljak živi u istočnom dijelu grada gdje vlada "divlji zapad" što se tiče parkiranja i nije poznato namjerava li se tamo izgraditi javna garaža.

---

image

Gradilište Small Malla 

Saša Burić/Cropix
---

Uza sve, Puljak je političar koji ima najmanje skromnosti. U stanju je optuživati HDZ, ali i svoje partnere, jednakom žestinom da zajednički rade protiv njega zato što njegova stranka jedina može spasiti Split i Hrvatsku.

Prijevremene gradske izbore je raspisao kako bi eliminirao dojučerašnje partnere s kojima se nije htio dogovarati.

Za kazne koje je dobio vezano za nelegalne radove u Vili Dalmaciji tvrdi da je to pokušaj HDZ-a kako bi ga slomili, jer ga se boje zbog parlamentarnih izbora, iako, prema anketama, njegov "Centar" nikako da prijeđe izborni prag. Kako stvari stoje, izgleda da bi njegova stranka s nekoliko mandata mogla ući u Sabor tek ako mu ih daruje Peđa Grbin.

Ali Puljak čvrsto vjeruje kako je on politički mesija. Ili mu je njegov PR-ovac Ivica Relković savjetovao da nastupa kao Cassius Clay (ili ako hoćete Muhammad Ali) naše politike. Bar kad su riječi u pitanju, druga stvar su djela.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Saša Burić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Hrvojeva ulica

Saša Burić/Cropix

Gradilište Small Malla 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/rezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo-1295848 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad7b517e11b02170544e883d6b82caa4b3903b9d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rezime+prve+polovine+Puljkova+mandata%3A+neispunjena+obe%C4%87anja%2C+ka%C5%A1njenja+u+skoro+svemu%2C+a+najbolnija+to%C4%8Dka+mu+je+ovo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo-1295848 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frezime-prve-polovine-puljkova-mandata-neispunjena-obecanja-kasnjenja-u-skoro-svemu-a-najbolnija-tocka-mu-je-ovo-1295848 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SANDI VIDULIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitSANDI VIDULIĆ

Rezime prve polovine Puljkova mandata: neispunjena obećanja, kašnjenja u skoro svemu, a najbolnija točka mu je ovo...

Piše SANDI VIDULIĆ
5. lipnja 2023. - 07:50

Prošlo je pola mandata gradonačelnika Splita Ivice Puljka.

U programu za izbore 2021. godine Puljak je tvrdio da mu trebaju dva mandata kako bi ispunio sve što obećava građanima. Kada bi se Puljak pridržavao onog što je zapisano u izbornom programu, moglo bi se procjenjivati je li ostvario četvrtinu od ambiciozno zacrtanog puta za dva gradonačelnika mandata.

Ali on je u nekim stvarima dobrano skrenuo od programa s kojim je osvojio povjerenje birača.

Tako, primjerice, u programu stoji: "Posebna pažnja će se posvetiti projektima Istočne obale i Kopilice, zbog njihova strateškog značenja za budućnost grada, a koji moraju oslikavati ambiciju da Split bude centar Dalmacije i cijele regije koja mu gravitira".

Proveden je natječaj za Istočnu obalu gradske luke prije manje od godinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:08