stdClass Object ( [id] => 1169706 [title] => Pučka pravobraniteljica otvorila ‘predmet Ivošević‘: ‘Poruke koje uputi javna osoba imaju daleko veći doseg!‘ Bilježi se alarmantni porast takvih kaznenih djela, slučaj komentirala i Vesna Alaburić [alias] => pucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odluka o odbačaju kaznenih prijava protiv Bojana Ivoševića, zamjenika gradonačelnika Splita, zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju prema židovskoj nacionalnoj manjini je pravomoćna.

Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, zamjenik Ivošević je dobio obvezu uplate 7000 kuna u humanitarne svrhe te je uvjetno odgođen kazneni progon protiv njega. Nakon što je ispunio obvezu, primjenom načela svrhovitosti dvije kaznene prijave protiv njega su odbačene bez prava žalbe tako da je odluka konačna.

U postupku odlučivanja nije pribavljena suglasnost žrtve, iako je to izrijekom navedeno u članku 206. d Zakona o kaznenom postupku na temelju kojeg se postupalo. Splitsko državno odvjetništvo je pojasnilo kako se pojedinačna žrtva nije identificirala podnošenjem kaznene prijave, a suglasnost je potrebna kada je žrtva individualno određena.

Sporna antisemitska izjava usmjerena je protiv svih Židova, slijedom toga ustvrdili su kako nije potrebno tražiti suglasnost svakog pojedinog pripadnika navedene nacionalne manjine. Međutim, iako je taj slučaj pravosudno okončan što se tiče DORH-a, institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prate zločine iz mržnje smatraju ga nedopustivim presedanom.

Svaku netrpeljivost treba shvatiti ozbiljno

Na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji prva je reagirala Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica koja je zatražila od DORH-a detaljnije podatke.

- Informacije koje ste objavili bile su nam povod da otvorimo predmet kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325 Kaznenog zakona, a na osnovi čl. 206. d Zakona o kaznenom postupku te kriterijima primjene ovog pravnog instituta.

---

image
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: Svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo
Damjan Tadić/Cropix
---

Iako izravno ne postupamo u predmetima kaznenih i drugih protupravnih djela motiviranih mržnjom, s osobitom pažnjom pratimo njihovu pojavnost i do sada nismo susreli slično tumačenje uvjeta propisanog Zakonom o kaznenom postupku prema kojem je potrebno pribaviti suglasnost žrtve ili oštećenika za odbačaj kaznene prijave, odnosno pojašnjenje kako ovaj uvjet nije potrebno ispuniti jer je djelo usmjereno prema cijelom narodu te se ne radi o kaznenom djelu kod kojeg je žrtva individualno određena. Generalno govoreći, svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

U ovom slučaju navedeno je bilo usmjereno prema narodu koji je bio meta istrebljenja, u jednom od najmračnijih razdoblja povijesti, i iz pozicije naše institucije, koja je nacionalna institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava i središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, vidim veću korist u prilici da se sud izjasni o ovom slučaju, nego u činjenici da za to neće biti prilike.

To je posebno važno ako znamo da je riječ o porukama koje je uputila javna osoba, dužnosnik, odnosno netko čije riječi imaju daleko veći doseg od izjava osoba koje nemaju javnu ulogu. Iako ih je izgovorio dok je još nije bio javna osoba, one su objavljene dok je bio kandidat na lokalnim izborima, zbog čega su i snažnije odjeknule - izjavila je pučka pravobraniteljica.

Navedeni primjer odbačaja kaznene prijave spornim smatraju i u Centru za mirovne studije.

- Svake godine u Hrvatskoj svjedočimo značajnom broju zločina iz mržnje, pa je tako prema službenim podacima u 2020. zabilježeno 87 takvih djela, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ti podaci nam govore koliko je važno prepoznati zločine iz mržnje i pravilno ih sankcionirati.

Kazneni zakon propisuje kako je javno poticanje na nasilje i mržnju kazneno djelo usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine, stoga ne bi bilo dobro da se ustanovi praksa oprosta za takva kaznena djela, bez obzira postoji li pojedinačna žrtva ili ne.

---

image
Bojan Ivošević javno se ispričao za antisemitske izjave
Vojko Bašić/Cropix
---

Već i sada je praksa sudova mlaka i ne stvara odvraćajući efekt za počinitelje ovog kaznenog djela, što bi trebao biti jedan od ciljeva pravnih sankcija. To znači da svaki slučaj u praksi ostavlja dugoročne posljedice na društvo, a odnos sudova prema ovakvim djelima utječe na osvještavanje pojedinaca o nedopustivosti zločina iz mržnje i moguće počinjenje novih djela.

Zbog toga je iznimno važno i da sudska praksa bude ujednačena. Iako novčana kazna u vidu uplate u humanitarne ili karitativne svrhe s jedne strane može imati snažno simboličko značenje, u vidu kajanja radi izgovorenog i davanja podrške radu udruga koje štite prava ranjivih zajednica u društvu, s druge strane može i stvoriti problematičnu praksu "plaćanja" za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno za odbačaj kaznene prijave.

Uz to je važno i davanje zadovoljštine žrtvi, stoga smatramo da je važno u ovom slučaju uzeti u obzir stavove udruženja Židova. U Centru za mirovne studije se nadamo da je Državno odvjetništvo uzelo u obzir sve ove aspekte i moguće posljedice za buduću praksu u sankcioniranju kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Povjerenje građana u institucije i pravosuđe je iznimno nisko i svaki novi slučaj koji pod okom javnosti pokaže nedosljednosti prakse dodatno ga narušava - pojasnila je Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

Alaburić: U skladu sa zakonom

Za pojašnjenje pravnog aspekta obrazloženja o odbačaju ODO-a Split smo upitali odvjetnicu Vesnu Alaburić.

- ODO je postupio u skladu sa zakonom. Ako se izjava kojom se čini kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju odnosi na neki narod, odnosno sve pripadnike toga naroda, tada se žrtvom/oštećenikom smatra cijeli narod, pa se po naravi stvari ne može pribavljati suglasnost od svakog pripadnika tog naroda (npr. negiranje holokausta).

---

image
Odvjetnica Vesna Alaburić: Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju
Damjan Tadić/Cropix
---

Odbačaj kaznene prijave po načelu svrhovitosti reguliran je čl.206.c, 206.d i 206.e Zakona o kaznenom postupku ako se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena novčana kazna ili zatvor do pet godina. Za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju iz čl.325. Kaznenog zakona propisana je kazna do pet godina zatvora.

Odbačaj kaznene prijave u konkretnom slučaju implicira priznanje odgovornosti za kazneno djelo, a plaćanje određenog novčanog iznosa u humanitarne svrhe može biti obveza ispunjenje koje je pretpostavka za odbačaj kaznene prijave po načelu svrhovitosti. Ako osumnjičenik javno deklarira da je inkriminirana izjava nedopušteni govor mržnje, ako izrazi iskreno kajanje, ako obrazloži okolnosti koje kazuju da nije postupao sa ciljem da druge potakne na mržnju ili nasilje protiv društvene skupine na koju se njegov mrzilački govor odnosi, ako se inkriminirane mrzilačke tvrdnje osnovano mogu smatrati ekscesom, tada se javno priznanje i ispunjenje obveze kao što je plaćanje nekog iznosa u humanitarne svrhe mogu smatrati dostatnima za saniranje štete počinjene mrzilačkim izjavama.

Zanimalo nas je je li uobičajeno da se u predmetima javnog poticanja na nasilje i mržnju ide na odbačaj po načelu svrhovitosti.

- Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju - odgovorila nam je odvjetnica Alaburić.

Postoje i drugi načini reagiranja na mrzilačke izjave, pa se protiv osumnjičenika može pokrenuti parnica radi naknade štete ili utvrđenja diskriminatornog postupanja, navela je naša sugovornica u odgovoru.

Pravo na takvu pravnu zaštitu imaju osobe koje se smatrati žrtvama mrzilačkog govora, pojasnila je, a diskriminatornu tužbu može podnijeti i neka nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava povrijeđenih diskriminatornim govorom.

---

Godinama raste broj slučajeva

Uz odgovor su nam iz Centra za mirovne studije poslali i Pregled kaznenih djela zločina iz mržnje (službeni podaci nadležnih institucija), odnosno incidenata motiviranih predrasudama i mržnjom (podaci koje su zabilježile organizacije civilnog društva, a nisu nužno zabilježeni (i) kao kaznena djela iz različitih razloga) u razdoblju od 2015. do 2020. godine.


Iz tih podataka razvidan je zabrinjavajući porast broja navedenih kaznenih djela. U 2015. godini, prema službenoj evidenciji, zabilježena su 24 zločina iz mržnje.


Civilno društvo je te godine zabilježilo devet incidenata s motivima mržnje, a svi se odnose na ispoljavanje rasizma i ksenofobije. U 2020. godini u službenoj evidenciji je zabilježeno ukupno 87 slučajeva zločina iz mržnje, šo je gotovo dvostruko veći broj u odnosu na 2019. godinu.

Podaci civilnog društva govore o 54 incidenta motiviranih mržnjom u 2020. godini, što je gotovo istovjetan podatak kao i godinu prije, kada ih je zabilježeno 53.

---

---

Rasa, boja kože, vjera...

Zločin iz mržnje je bilo koje kazneno djelo počinjeno radi predrasuda. Kazneni zakon, članak 87., kao motivaciju navodi: rasnu pripadnost, boju kože, vjeroispovijest, nacionalno ili etničko podrijetlo, jezik, invaliditet, spol, spolno opredjeljenje ili rodni identitet druge osobe.


Navedene motivacije, odnosno predrasude utemeljene na ovim karakteristikama predstavljaju i motivaciju iz mržnje, a za koju Kazneni zakon propisuje teže kazne.
Od 2011. godine evidentiranje zločina iz mržnje regulirano je Protokolom o postupanju u slučaju zločina iz mržnje koji je 2021. godine proširen i dopunjen na način da uključuje i indikatore koji pomažu pri utvrđivanju zločina iz mržnje.

Protokol navodi obaveze nadležnih tijela koja sudjeluju u otkrivanju, postupanju i praćenju rezultata postupaka vođenih zbog zločina iz mržnje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Informacije koje je objavila Slobodna Dalmacija bile su nam povod da otvorimo predmet, kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG ANTISEMITSKE IZJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Informacije koje je objavila Slobodna Dalmacija bile su nam povod da otvorimo predmet, kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ZBOG ANTISEMITSKE IZJAVE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-15 13:03:52 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-22 12:12:57 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2022-02-22 09:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2247 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/15\/21028742.png","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/19565234.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/17289072.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/19254974.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/17585538.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107, Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dogradonacelnik Bojan Ivo\u0161evi\u0107\u00a0platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon \u010dega su odba\u010dene kaznene prijave protiv njega","Dogradonacelnik Bojan Ivo\u0161evi\u0107\u00a0platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon \u010dega su odba\u010dene kaznene prijave protiv njega
\n\u00a0","Pu\u010dka pravobraniteljica Tena \u0160imonovi\u0107 Einwalter: Svako izra\u017eavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na na\u010din koji \u0107e slati jasnu poruku da je takvo pona\u0161anje neprihvatljivo","Bojan Ivo\u0161evi\u0107 javno se ispri\u010dao za antisemitske izjave","Odvjetnica Vesna Alaburi\u0107: Nisu mi poznati drugi primjeri odba\u010daja kaznene prijave po na\u010delu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mr\u017enju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720","hd_21028742_1920.png":"1920x1080","k_21028742_1280.png":"1280x1280","k_21028742_1024.png":"1024x1024","k_21028742_640.png":"640x640","k_21028742_480.png":"480x480","k_21028742_340.png":"340x340","k_21028742_220.png":"220x220","o_21028742_1280.png":"1280x720","o_21028742_1024.png":"1024x576","o_21028742_640.png":"640x360","o_21028742_480.png":"480x270","o_21028742_340.png":"340x191","o_21028742_220.png":"220x123","h_21028742_1280.png":"1280x854","h_21028742_1024.png":"1024x683","h_21028742_640.png":"640x427","h_21028742_480.png":"480x320","h_21028742_340.png":"340x227","h_21028742_220.png":"220x147","pp_21028742_1280.png":"1006x1280","pp_21028742_1024.png":"805x1024","pp_21028742_640.png":"503x640","pp_21028742_480.png":"377x480","pp_21028742_340.png":"267x340","pp_21028742_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19565234_1920.jpg":"1920x1080","k_19565234_1280.jpg":"1280x1280","k_19565234_1024.jpg":"1024x1024","k_19565234_640.jpg":"640x640","k_19565234_480.jpg":"480x480","k_19565234_340.jpg":"340x340","k_19565234_220.jpg":"220x220","o_19565234_1280.jpg":"1280x851","o_19565234_1024.jpg":"1024x681","o_19565234_640.jpg":"640x425","o_19565234_480.jpg":"480x319","o_19565234_340.jpg":"340x226","o_19565234_220.jpg":"220x146","h_19565234_1280.jpg":"1280x854","h_19565234_1024.jpg":"1024x683","h_19565234_640.jpg":"640x427","h_19565234_480.jpg":"480x320","h_19565234_340.jpg":"340x227","h_19565234_220.jpg":"220x147","pp_19565234_1280.jpg":"1006x1280","pp_19565234_1024.jpg":"805x1024","pp_19565234_640.jpg":"503x640","pp_19565234_480.jpg":"377x480","pp_19565234_340.jpg":"267x340","pp_19565234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1289","hd_17289072_1920.jpg":"1920x1080","k_17289072_1280.jpg":"1280x1280","k_17289072_1024.jpg":"1024x1024","k_17289072_640.jpg":"640x640","k_17289072_480.jpg":"480x480","k_17289072_340.jpg":"340x340","k_17289072_220.jpg":"220x220","o_17289072_1280.jpg":"1280x859","o_17289072_1024.jpg":"1024x687","o_17289072_640.jpg":"640x429","o_17289072_480.jpg":"480x322","o_17289072_340.jpg":"340x228","o_17289072_220.jpg":"220x147","h_17289072_1280.jpg":"1280x854","h_17289072_1024.jpg":"1024x683","h_17289072_640.jpg":"640x427","h_17289072_480.jpg":"480x320","h_17289072_340.jpg":"340x227","h_17289072_220.jpg":"220x147","pp_17289072_1280.jpg":"1006x1280","pp_17289072_1024.jpg":"805x1024","pp_17289072_640.jpg":"503x640","pp_17289072_480.jpg":"377x480","pp_17289072_340.jpg":"267x340","pp_17289072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1318","hd_19254974_1920.jpg":"1920x1080","k_19254974_1280.jpg":"1280x1280","k_19254974_1024.jpg":"1024x1024","k_19254974_640.jpg":"640x640","k_19254974_480.jpg":"480x480","k_19254974_340.jpg":"340x340","k_19254974_220.jpg":"220x220","o_19254974_1280.jpg":"1280x878","o_19254974_1024.jpg":"1024x702","o_19254974_640.jpg":"640x439","o_19254974_480.jpg":"480x329","o_19254974_340.jpg":"340x233","o_19254974_220.jpg":"220x151","h_19254974_1280.jpg":"1280x854","h_19254974_1024.jpg":"1024x683","h_19254974_640.jpg":"640x427","h_19254974_480.jpg":"480x320","h_19254974_340.jpg":"340x227","h_19254974_220.jpg":"220x147","pp_19254974_1280.jpg":"1006x1280","pp_19254974_1024.jpg":"805x1024","pp_19254974_640.jpg":"503x640","pp_19254974_480.jpg":"377x480","pp_19254974_340.jpg":"267x340","pp_19254974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2649","hd_17585538_1920.jpg":"1920x1080","k_17585538_1280.jpg":"1280x1280","k_17585538_1024.jpg":"1024x1024","k_17585538_640.jpg":"640x640","k_17585538_480.jpg":"480x480","k_17585538_340.jpg":"340x340","k_17585538_220.jpg":"220x220","o_17585538_1280.jpg":"1280x1766","o_17585538_1024.jpg":"1024x1412","o_17585538_640.jpg":"640x883","o_17585538_480.jpg":"480x662","o_17585538_340.jpg":"340x469","o_17585538_220.jpg":"220x303","h_17585538_1280.jpg":"1280x854","h_17585538_1024.jpg":"1024x683","h_17585538_640.jpg":"640x427","h_17585538_480.jpg":"480x320","h_17585538_340.jpg":"340x227","h_17585538_220.jpg":"220x147","pp_17585538_1280.jpg":"1006x1280","pp_17585538_1024.jpg":"805x1024","pp_17585538_640.jpg":"503x640","pp_17585538_480.jpg":"377x480","pp_17585538_340.jpg":"267x340","pp_17585538_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4631473 Threads: 3 Questions: 154553092 Slow queries: 66778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4585937 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic-1169706 [printLink] => /split/pucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic-1169706?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633809 [name] => Tena Šimonović Einwalter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 15:06:32 [main_article_id] => 0 [alias] => tena-simonovic-einwalter [link] => /tag/tena-simonovic-einwalter ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636866 [name] => Vesna Alaburić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-24 12:20:51 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-alaburic [link] => /tag/vesna-alaburic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 522622 [name] => govor mržnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => govor-mrznje [link] => /tag/govor-mrznje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Informacije koje je objavila Slobodna Dalmacija bile su nam povod da otvorimo predmet, kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG ANTISEMITSKE IZJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pučka pravobraniteljica otvorila ‘predmet Ivošević‘: ‘Poruke koje uputi javna osoba imaju daleko veći doseg!‘ Bilježi se alarmantni porast takvih kaznenih djela, slučaj komentirala i Vesna Alaburić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/21028742.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić, Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] => Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njega [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/21028742.png [title] => Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njega Nikola Vilić, Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/19565234.jpg [title] => Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njega
 
Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/17289072.jpg [title] => Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: Svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/19254974.jpg [title] => Bojan Ivošević javno se ispričao za antisemitske izjave Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/17585538.jpg [title] => Odvjetnica Vesna Alaburić: Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odluka o odbačaju kaznenih prijava protiv Bojana Ivoševića, zamjenika gradonačelnika Splita, zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju prema židovskoj nacionalnoj manjini je pravomoćna.

Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, zamjenik Ivošević je dobio obvezu uplate 7000 kuna u humanitarne svrhe te je uvjetno odgođen kazneni progon protiv njega. Nakon što je ispunio obvezu, primjenom načela svrhovitosti dvije kaznene prijave protiv njega su odbačene bez prava žalbe tako da je odluka konačna.

U postupku odlučivanja nije pribavljena suglasnost žrtve, iako je to izrijekom navedeno u članku 206. d Zakona o kaznenom postupku na temelju kojeg se postupalo. Splitsko državno odvjetništvo je pojasnilo kako se pojedinačna žrtva nije identificirala podnošenjem kaznene prijave, a suglasnost je potrebna kada je žrtva individualno određena.

Sporna antisemitska izjava usmjerena je protiv svih Židova, slijedom toga ustvrdili su kako nije potrebno tražiti suglasnost svakog pojedinog pripadnika navedene nacionalne manjine. Međutim, iako je taj slučaj pravosudno okončan što se tiče DORH-a, institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prate zločine iz mržnje smatraju ga nedopustivim presedanom.

Svaku netrpeljivost treba shvatiti ozbiljno

Na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji prva je reagirala Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica koja je zatražila od DORH-a detaljnije podatke.

- Informacije koje ste objavili bile su nam povod da otvorimo predmet kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325 Kaznenog zakona, a na osnovi čl. 206. d Zakona o kaznenom postupku te kriterijima primjene ovog pravnog instituta.

---

image
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: Svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo
Damjan Tadić/Cropix
---

Iako izravno ne postupamo u predmetima kaznenih i drugih protupravnih djela motiviranih mržnjom, s osobitom pažnjom pratimo njihovu pojavnost i do sada nismo susreli slično tumačenje uvjeta propisanog Zakonom o kaznenom postupku prema kojem je potrebno pribaviti suglasnost žrtve ili oštećenika za odbačaj kaznene prijave, odnosno pojašnjenje kako ovaj uvjet nije potrebno ispuniti jer je djelo usmjereno prema cijelom narodu te se ne radi o kaznenom djelu kod kojeg je žrtva individualno određena. Generalno govoreći, svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

U ovom slučaju navedeno je bilo usmjereno prema narodu koji je bio meta istrebljenja, u jednom od najmračnijih razdoblja povijesti, i iz pozicije naše institucije, koja je nacionalna institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava i središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, vidim veću korist u prilici da se sud izjasni o ovom slučaju, nego u činjenici da za to neće biti prilike.

To je posebno važno ako znamo da je riječ o porukama koje je uputila javna osoba, dužnosnik, odnosno netko čije riječi imaju daleko veći doseg od izjava osoba koje nemaju javnu ulogu. Iako ih je izgovorio dok je još nije bio javna osoba, one su objavljene dok je bio kandidat na lokalnim izborima, zbog čega su i snažnije odjeknule - izjavila je pučka pravobraniteljica.

Navedeni primjer odbačaja kaznene prijave spornim smatraju i u Centru za mirovne studije.

- Svake godine u Hrvatskoj svjedočimo značajnom broju zločina iz mržnje, pa je tako prema službenim podacima u 2020. zabilježeno 87 takvih djela, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ti podaci nam govore koliko je važno prepoznati zločine iz mržnje i pravilno ih sankcionirati.

Kazneni zakon propisuje kako je javno poticanje na nasilje i mržnju kazneno djelo usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine, stoga ne bi bilo dobro da se ustanovi praksa oprosta za takva kaznena djela, bez obzira postoji li pojedinačna žrtva ili ne.

---

image
Bojan Ivošević javno se ispričao za antisemitske izjave
Vojko Bašić/Cropix
---

Već i sada je praksa sudova mlaka i ne stvara odvraćajući efekt za počinitelje ovog kaznenog djela, što bi trebao biti jedan od ciljeva pravnih sankcija. To znači da svaki slučaj u praksi ostavlja dugoročne posljedice na društvo, a odnos sudova prema ovakvim djelima utječe na osvještavanje pojedinaca o nedopustivosti zločina iz mržnje i moguće počinjenje novih djela.

Zbog toga je iznimno važno i da sudska praksa bude ujednačena. Iako novčana kazna u vidu uplate u humanitarne ili karitativne svrhe s jedne strane može imati snažno simboličko značenje, u vidu kajanja radi izgovorenog i davanja podrške radu udruga koje štite prava ranjivih zajednica u društvu, s druge strane može i stvoriti problematičnu praksu "plaćanja" za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno za odbačaj kaznene prijave.

Uz to je važno i davanje zadovoljštine žrtvi, stoga smatramo da je važno u ovom slučaju uzeti u obzir stavove udruženja Židova. U Centru za mirovne studije se nadamo da je Državno odvjetništvo uzelo u obzir sve ove aspekte i moguće posljedice za buduću praksu u sankcioniranju kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Povjerenje građana u institucije i pravosuđe je iznimno nisko i svaki novi slučaj koji pod okom javnosti pokaže nedosljednosti prakse dodatno ga narušava - pojasnila je Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

Alaburić: U skladu sa zakonom

Za pojašnjenje pravnog aspekta obrazloženja o odbačaju ODO-a Split smo upitali odvjetnicu Vesnu Alaburić.

- ODO je postupio u skladu sa zakonom. Ako se izjava kojom se čini kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju odnosi na neki narod, odnosno sve pripadnike toga naroda, tada se žrtvom/oštećenikom smatra cijeli narod, pa se po naravi stvari ne može pribavljati suglasnost od svakog pripadnika tog naroda (npr. negiranje holokausta).

---

image
Odvjetnica Vesna Alaburić: Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju
Damjan Tadić/Cropix
---

Odbačaj kaznene prijave po načelu svrhovitosti reguliran je čl.206.c, 206.d i 206.e Zakona o kaznenom postupku ako se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena novčana kazna ili zatvor do pet godina. Za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju iz čl.325. Kaznenog zakona propisana je kazna do pet godina zatvora.

Odbačaj kaznene prijave u konkretnom slučaju implicira priznanje odgovornosti za kazneno djelo, a plaćanje određenog novčanog iznosa u humanitarne svrhe može biti obveza ispunjenje koje je pretpostavka za odbačaj kaznene prijave po načelu svrhovitosti. Ako osumnjičenik javno deklarira da je inkriminirana izjava nedopušteni govor mržnje, ako izrazi iskreno kajanje, ako obrazloži okolnosti koje kazuju da nije postupao sa ciljem da druge potakne na mržnju ili nasilje protiv društvene skupine na koju se njegov mrzilački govor odnosi, ako se inkriminirane mrzilačke tvrdnje osnovano mogu smatrati ekscesom, tada se javno priznanje i ispunjenje obveze kao što je plaćanje nekog iznosa u humanitarne svrhe mogu smatrati dostatnima za saniranje štete počinjene mrzilačkim izjavama.

Zanimalo nas je je li uobičajeno da se u predmetima javnog poticanja na nasilje i mržnju ide na odbačaj po načelu svrhovitosti.

- Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju - odgovorila nam je odvjetnica Alaburić.

Postoje i drugi načini reagiranja na mrzilačke izjave, pa se protiv osumnjičenika može pokrenuti parnica radi naknade štete ili utvrđenja diskriminatornog postupanja, navela je naša sugovornica u odgovoru.

Pravo na takvu pravnu zaštitu imaju osobe koje se smatrati žrtvama mrzilačkog govora, pojasnila je, a diskriminatornu tužbu može podnijeti i neka nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava povrijeđenih diskriminatornim govorom.

---

Godinama raste broj slučajeva

Uz odgovor su nam iz Centra za mirovne studije poslali i Pregled kaznenih djela zločina iz mržnje (službeni podaci nadležnih institucija), odnosno incidenata motiviranih predrasudama i mržnjom (podaci koje su zabilježile organizacije civilnog društva, a nisu nužno zabilježeni (i) kao kaznena djela iz različitih razloga) u razdoblju od 2015. do 2020. godine.


Iz tih podataka razvidan je zabrinjavajući porast broja navedenih kaznenih djela. U 2015. godini, prema službenoj evidenciji, zabilježena su 24 zločina iz mržnje.


Civilno društvo je te godine zabilježilo devet incidenata s motivima mržnje, a svi se odnose na ispoljavanje rasizma i ksenofobije. U 2020. godini u službenoj evidenciji je zabilježeno ukupno 87 slučajeva zločina iz mržnje, šo je gotovo dvostruko veći broj u odnosu na 2019. godinu.

Podaci civilnog društva govore o 54 incidenta motiviranih mržnjom u 2020. godini, što je gotovo istovjetan podatak kao i godinu prije, kada ih je zabilježeno 53.

---

---

Rasa, boja kože, vjera...

Zločin iz mržnje je bilo koje kazneno djelo počinjeno radi predrasuda. Kazneni zakon, članak 87., kao motivaciju navodi: rasnu pripadnost, boju kože, vjeroispovijest, nacionalno ili etničko podrijetlo, jezik, invaliditet, spol, spolno opredjeljenje ili rodni identitet druge osobe.


Navedene motivacije, odnosno predrasude utemeljene na ovim karakteristikama predstavljaju i motivaciju iz mržnje, a za koju Kazneni zakon propisuje teže kazne.
Od 2011. godine evidentiranje zločina iz mržnje regulirano je Protokolom o postupanju u slučaju zločina iz mržnje koji je 2021. godine proširen i dopunjen na način da uključuje i indikatore koji pomažu pri utvrđivanju zločina iz mržnje.

Protokol navodi obaveze nadležnih tijela koja sudjeluju u otkrivanju, postupanju i praćenju rezultata postupaka vođenih zbog zločina iz mržnje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić, Damjan Tadić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Damjan Tadić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Nikola Vilić, Damjan Tadić/Cropix
Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njega
Nikola Vilic/Cropix
Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njega
 
Damjan Tadić/Cropix
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: Svako izražavanje netrpeljivosti treba shvatiti itekako ozbiljno, a na njega reagirati na način koji će slati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo
Vojko Bašić/Cropix
Bojan Ivošević javno se ispričao za antisemitske izjave
Damjan Tadić/Cropix
Odvjetnica Vesna Alaburić: Nisu mi poznati drugi primjeri odbačaja kaznene prijave po načelu svrhovitosti za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic-1169706 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11356f32cc877f18e2d225c9617e4987c9b851f3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pu%C4%8Dka+pravobraniteljica+otvorila+%E2%80%98predmet+Ivo%C5%A1evi%C4%87%E2%80%98%3A+%E2%80%98Poruke+koje+uputi+javna+osoba+imaju+daleko+ve%C4%87i+doseg%21%E2%80%98+Bilje%C5%BEi+se+alarmantni+porast+takvih+kaznenih+djela%2C+slu%C4%8Daj+komentirala+i+Vesna+Alaburi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic-1169706 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpucka-pravobraniteljica-otvorila-predmet-ivosevic-poruke-koje-uputi-javna-osoba-imaju-daleko-veci-doseg-biljezi-se-alarmantni-porast-takvih-kaznenih-djela-slucaj-komentirala-i-vesna-alaburic-1169706 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Informacije koje je objavila Slobodna Dalmacija bile su nam povod da otvorimo predmet, kako bismo u prvome redu prikupili podatke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji bi nam dali širu sliku o odlukama o odbačaju kaznenih prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG ANTISEMITSKE IZJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZBOG ANTISEMITSKE IZJAVE

Pučka pravobraniteljica otvorila ‘predmet Ivošević‘: ‘Poruke koje uputi javna osoba imaju daleko veći doseg!‘ Bilježi se alarmantni porast takvih kaznenih djela, slučaj komentirala i Vesna Alaburić

22. veljače 2022. - 10:17
Dogradonacelnik Bojan Ivošević platio je 7.000 kuna u humanitarne svrhe nakon čega su odbačene kaznene prijave protiv njegaNikola Vilić, Damjan Tadić/Cropix

Odluka o odbačaju kaznenih prijava protiv Bojana Ivoševića, zamjenika gradonačelnika Splita, zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju prema židovskoj nacionalnoj manjini je pravomoćna.

Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, zamjenik Ivošević je dobio obvezu uplate 7000 kuna u humanitarne svrhe te je uvjetno odgođen kazneni progon protiv njega. Nakon što je ispunio obvezu, primjenom načela svrhovitosti dvije kaznene prijave protiv njega su odbačene bez prava žalbe tako da je odluka konačna.

U postupku odlučivanja nije pribavljena suglasnost žrtve, iako je to izrijekom navedeno u članku 206. d Zakona o kaznenom postupku na temelju kojeg se postupalo. Splitsko državno odvjetništvo je pojasnilo kako se pojedinačna žrtva nije identificirala podnošenjem kaznene ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 18:59