stdClass Object ( [id] => 602343 [title] => Prvo nam je rekao da će se opet kandidirati, a onda je naglo promijenio mišljenje; Dr. Petric otkriva zašto više ne želi biti šef Doma zdravlja: Više nema šanse da se predomislim [alias] => prvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije 15-ak dana kao grom iz vedra neba, barem što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, odjeknula je vijest da se prim. dr. Dragomir Petric, sadašnji v.d. ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nije kandidirao za treći mandat. Vijest je tim više iznenađujuća jer je dr. Petric 15-ak dana prije te svoje odluke obznanio "Slobodnoj" da će se kandidirati za ravnatelja.
Zbog čega je donio takvu odluku i zbog čega napušta "brod" kojim je devet godina kormilario po nemirnim medicinskim vodama hrvatskog zdravstva, upitali smo samog dr. Petrica.

- Iz jednostavnog razloga što sam počeo preispitivati sam sebe - jesam li zaista mazohist. A, da bi svaki mazohist bio sretan, mora imati barem jednog sadista. Na moju žalost, ja sam u proteklih devet godina mog vođenja Doma zdravlja županije imao više od jednog "mojeg sadista", koji su me svih ovih godina neopravdano i ničim izazvani "pljucali", napadali, vrijeđali, prijavljivali i blatili mene i moju obitelj. E, zbog toga sam rekao dosta! Ne želim više biti ničiji Pedro, ne želim više biti "mazohist" i ne želim da moja obitelj proživljava sve one stresove koje je proživljavala. Na kraju krajeva meni je već ili tek, kako se god uzme, 64 godine, idem kraju svog života i želim taj dio života proživjeti u miru bez "mojih sadista", kojih je ovih godina bilo previše. Nikome ništa nisam ukrao, nikoga svjesno nisam oštetio, a mnogima sam pomogao - kazuje nam u jednom dahu v.d. ravnatelja, čiji mandat traje do 24. lipnja.

Nakon tog datuma dr. Petric odlazi s mjesta ravnatelja i, kaže, ne pada mu na pamet da bi mogao još godinu dana biti v.d. ravnatelja ako Upravno vijeće Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ne izabere novog ravnatelja između troje kandidata. Kandidati su, kako smo neslužbeno saznali, dr. Marko Rađa, dugogodišnji najbliži suradnik dr. Petrica, dr. Jasna Ninčević, nekadašnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SD županije te dr. Marija Divić, ginekologinja iz Splita.

- Iskreno želim da Upravno vijeće izabere novog ravnatelja/icu i ne pada mi na pamet pomisao da bih još godinu dana mogao biti v.d. ravnatelja. Znate, ja teško u životu donosim odluke, ali kada je donesem, onda je ne mijenjam. Više me ne zanima posao ravnatelja županijskog Doma zdravlja, a onome koji me bude naslijedio želim od sveg srca uspjeh u radu. U moja dva i "kvarat" mandata ljudi su u Županiji dobili 104 specijalizacije, volio bih da ih je bilo i više, ali nije bilo novca. Obnovljeno je ili je obnova u tijeku za 80 posto objekata, i kada sam zasjeo na mjesto ravnatelja, Dom zdravlja je imao dug od 70 milijuna kuna, a ja ga ostavljam s 15 milijuna kuna u plusu, koja su već isplanirana za ulaganja - govori dr. Petric.

To što je dr. Petric tako naglo i nenadano "prelomio" odluku o nekandidiranju neki su protumačili kao njegovu predaju, odnosno pobjedu njegovih oponenata. Ruku na srce, izvjesnije je bilo da će netko u Splitu dobiti Eurojackpot nego da se dr. Petric neće kandidirati. Mnogi spominju pritisak politike na dr. Petrica da odstupi, jer se zna da je on politički neovisan, odnosno nije član nijedne stranke.

- Jest, moram priznati, rađen je pritisak na mene. I to svakodnevni, koji više nisam mogao slušati i trpjeti. Pritisak je radila moja supruga i moja obitelj, koji su me nagovarali da se ne kandidiram, jer im je bilo dosta toga da me nikad nema kući, da sam stalno na mobitelu, na putu, i da mi je stalno Dom zdravlja na pameti. Govorili su mi da u životu ima puno ljepših stvari od vođenja Doma zdravlja i bili su u pravu. To su jedini pritisci. Osim moje obitelji, nema toga tko može na mene napraviti pritisak da učinim nešto što ja ne želim učiniti. Imao sam sreću da sam u devet godina mog "vladanja" Doma zdravlja imao tri župana koji su mi, iako nisam "njihov čovik", uvijek bili podrška, koji su stajali iza moga rada i bez kojih ja kao ravnatelj zasigurno ne bih imao rezultate koje imam. Zahvaljujem Anti Sanaderu, Zlatku Ževrnji i Blaženku Bobanu, koji su uvijek imali sluha za probleme Doma zdravlja, koje su oni, iako nisu medicinske struke, shvaćali i uvijek bili potpora - govori dr. Petric.

Dr. Petric je "prelomio" svoju odluku u tijeku pripreme za tematsku sjednicu Županijske skupštine, koja je sazvana zbog brige za zdravstvo u Županiji.

- Ma to vam je izlika. Ta je skupština sazvana da bi se govorilo protiv Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i protiv mene osobno. I nije u pitanju neka moja paranoja. "Moji sadisti" su sebi htjeli ponovno dati malo oduška i vrijeđati, napadati, "pljucati" po meni i Domu zdravlja. A da je to tako, nabolje govori podatak da se na toj sjednici pričalo samo o Domu, meni i mojim tobožnjim propustima. Predlagatelj sjednice bio je Miro Bulj i Most, a podržali su ih SDP i Pametno. Kad sam vidio popis pozvanih izlagatelja, postalo mi je jasno da je sjednica usmjerena na mene i moj rad. Kada sam počeo prikupljati materijale o temama koje će biti na tematskoj sjednici, postalo mi je jasno da se tu uopće ne radi o skrbi za kvalitetu zdravstvene zaštite stanovništva, već o zaštiti pozicija, pojedinaca, u ovom našem neobičnom sustavu zdravstva. Odnosno, radi se o ponovnom pokušaju poturanja privatizacije, kao odgovor na sve probleme primarne zdravstvene zaštite - pojašnjava dr. Petric.
U oko dr. Petrica ponajprije su "upali" navedeni izlagači.

- Riječ je o izlagačima koji su i od prije poznati kao podnositelji raznih prijava protiv mene i Doma zdravlja, a koje su se do sada pokazale neutemeljene. Tada mi je postalo jasno da argumenti, propisi, pa ni činjenično stanje nemaju stvarnu težinu i da mi je "priko glave" dokazivati nekome da je bijelo bijelo, a crno zaista crno. I tada sam "prelomio" odluku i rekao - dosta! - obrazlaže dr. Petric.

Tijekom svojih devet godina ravnateljstva, kako sam kaže, pokušavao je "ispravljati krive Drine"...

- Cijeli svoj život bavim se podučavanjem studenata i specijalizanata, pa sam mislio da se mogu tako ponašati i drugdje. Nažalost, postoje situacije kad čovjek mora shvatiti da ne može svima pokazati i reći istinu, jer ako je taj netko drugi ne želi vidjeti ili čuti, onda onaj tko govori istinu samo baca riječi u vjetar. Moj nono je govorio da ne može letjeti nitko tko nema krila, pa tako ni ovi "moji sadisti" ne mogu razumjeti i čuti istinu jer žive u nekom svom svijetu, gdje pobjeđuje neutemeljena riječ. Zato nije ni bilo iznenađujuće što je na toj tematskoj sjednici Miro Bulj, koji stalno ponavlja da sam ja upropastio zdravstvo, bio ljut na prezentaciji dijela uređenih objekata Doma zdravlja, počevši sa Sinjem i Makarskom - kazuje dr. Petric.

- Cijela rasprava samo je potvrdila moje promišljanje da su svi napadi svih ovih godina uzrokovani željom da me se udalji iz odlučivanja o sustavu zdravstva i da se privatizacija ordinacija prikaže kao jedini način zadržavanja liječnika. Kao što je jedan vijećnik kazao, neka tržište regulira kvalitetu rada. Pri tome je u potpunosti pokazao nepoznavanje javnog zdravstva u kojem privatnici imaju ugovor s HZZO-om temeljem kojeg imaju zagarantirana velika primanja. Zato svi liječnici primarne zdravstvene zaštite (PZZ) i žele u privatnike, jer su primanja dva do tri puta veća. Oni koji ih podupiru zaboravljaju na "sitnicu" kako bi svi, ne samo liječnici, za isti rad trebali dobivati istu plaću. Bolnički i domski liječnici to i imaju (uz napomenu da su prihodi bolničkih liječnika viši, ali zbog dežurstava). Jedini izvan sustava plaća su privatni ugovorni liječnici, koji rade isti posao kao i domski, a ostvaruju nesrazmjerno veći prihod. Samo dio njih je opravdan dodatnim obavezama koje kao privatnici imaju prema državi. Ono što nedostaje u cijeloj priči je odgovor koji tražim devet godina – gdje su, ako ih uopće ima, rezultati dosadašnje privatizacije primarne zdravstvene zaštite? - pita se dr. Petric.

Prema njemu, ponovnom privatizacijom privatne zdravstvene zaštite ne nudi se nikakva novina, samo ponovno promjena imena.

- Privatizacija se dogodila još 1997., u gotovo 95-postotnom obimu. Kada bi ona išta, osim sigurnih prihoda samih privatnih liječnika, doprinosila sustavu, netko od njih bi do sada već objavio koliko su njihovi pacijenti zdraviji, koliko manje koriste zdravstvenu zaštitu, manje lijekova... Jedini dostupni radovi govore upravo suprotno. Za nedavne događaje, kada se nekoliko kolegica koncesionarki razboljelo ili umrlo, a nisu bile sastavni dio Doma zdravlja, Bulj i drugi optužili su upravo Dom zdravlja za nebrigu za sustav. I upravo ti su slučajevi pokazali koliko taj sustav privatnih ordinacija, čak i u gradovima, ne valja. Što tek kazati za zdravstvenu skrb u manjim mjestima, za koje tržište nikada nije bilo odgovor. Naravno da pobornici privatizacije i gotovo dogovorenog nasljeđivanja ordinacija mene smatraju najvećim neprijateljem, jer se ja svih ovih godina tome javno protivim. Ne može se preprodati ono što se nije ni kupilo. A upravo to žele oni koji opet hoće mijenjati ustroj primarne zdravstvene zaštite - govori dr. Petric.

- Ispada da ništa što sam napravio u ovih devet godina nije bilo dovoljno dobro. Ako sam doveo nekog liječnika da radi u DZ-u, moji su me oponenti ili "moji sadisti" pitali gdje mi je ordinacija, a ako bih odlučio urediti neku zgradu ili ordinaciju DZ-a, onda im ni to nije bilo dobro, pa bi me pitali a gdje su mi liječnici. Moji oponenti često koriste izraz "dostupnost zdravstvene zaštite", a uopće ne razumiju što on znači. A mene je taj izraz odveo i do suda komore i prijetnje raskidom ugovora s HZZO-om, ali me zbog moje tvrdoglavosti odveo i do ugovora koji je omogućio Zagori i malim otočnim mjestima opstanak ordinacija - kaže dr. Petric. Još prije nekoliko godina "opjevana" je njegova borba sa stomatolozima i njihovim nadstandardom, zbog čega je čak bio prijavljen i policiji.

- To je još jedna bitka koja mi nije donijela previše obožavatelja, jer sam rekao da nadstandard ne smije postojati i stomatolozima sam taknuo u najsvetiju stvar, a to je novac. I njima sam bio svih ovih godina smetnja - žali se dr. Petric.

Ističe da je izvukao Dom zdravlja iz gubitaka i postao primjer upravljanja za preostalih 48 domova zdravlja u RH.

- Eto, upravo su iz Splita krenuli prvi specijalizanti obiteljske medicine, prvi put odmah nakon fakulteta. Time smo uveli standard koji mnogi još nisu dosegli. Prvi smo ustrojili naš Dom zdravlja po djelatnostima umjesto lokacijama i pokazali kako se može osigurati dostupnost vikendima - nedjeljom tijekom jutra. Uveli smo telemedicinu, usprkos protivljenju i prijetnjama sudom tadašnjeg Zavoda za telemedicinu, i osigurali barem djelomičnu dostupnost rentgena, uz veliku žrtvu samo nekoliko preostalih radiologa iz Doma zdravlja koji očitavaju slike s više lokacija - govori dr. Petric.

Po dr. Petricu, svi koji žele u privatnike to žele samo zbog novca.

- To je i razumljivo jer biti privatnik u svojoj srži znači želju za profitom. Za razliku od javnog zdravstva, gdje se višak iz jedne ordinacije prebacuje na drugu, koja ne može zbog manjka posla i pacijenata sama osigurati dovoljno sredstava, kako bi osigurala plaće svojim djelatnicima. Kako čitatelji ne bi pomislili, poput nekih županijskih vijećnika, da sam ja protiv privatnog poduzetništva, moram kazati da sam i sam bio privatni ugovorni liječnik 13 godina. Zato jako dobro znam što se događa i što je stvarna prijetnja za sustav javnog zdravstva. Privatnici na tržištu koji svojim svakodnevnim radom osiguravaju dohodak nisu prijetnja sustava. Privatnik ako radi ima, a ako ne radi - nema. Problem je sustav koji je ostao u raskoraku, koji poput kamenčića u cipeli ima stalni izvor sukoba u dvojnosti prihoda za isti rad. Strašno je kada dvoje liječnika, ponekad i u istoj ordinaciji(!), na kraju mjeseca imaju nekoliko puta različite prihode, jer je jedan od njih koncesionar, a drugi djelatnik Doma zdravlja. Primjer kakav ne postoji nigdje na svijetu - ukazuje dr. Petric.

Sada će se čitatelji upitati pa zašto se onda nije ni 1997., a ni 2011., privatizirala cijela primarna zdravstvena skrb i hoće li to biti napravljeno sada?

- Neće ni sada biti cijela privatizirana. Odgovor je jednostavan, ni nakon 23 godine nije osmišljen sustav upravljanja privatnim ordinacijama. Odlaskom iz ordinacije liječnika, bilo privremenim ili trajnim, ostavlja se Dom zdravlja da riješi problem. Nikada se nitko nije usudio kazati da će ukinuti neprofitne ordinacije ili tko bi trebao i kako osigurati sredstva i liječnike za takve sredine. Lakše je ostaviti krnji Dom zdravlja i na njega svaliti krivnju za probleme, a ne dati mu alate za njihovo rješavanje. Uz ponovnu napomenu da ne postoji ni jedan dokaz, nakon 23 godine, da je privatno zdravstvo unaprijedilo zdravlje stanovnika. Prije devet godina, u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je gotovo 90% ordinacija privatno. A u nekim sredinama, poput Sinja ili Makarske, tako je i danas. Stoga me upornost onih koji žele mijenjati, a u stvari ostaju na istome i pritom ništa ne razumiju, zapravo rastužuje - kaže dr. Petric.

A gdje su tu pacijenti?

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije prvi je u Hrvatskoj prije pet godina uveo stimulaciju za iznadprosječne rezultate rada.

- U travnju 2019. Vlada RH je u Nacionalnom planu reformi na prvo mjesto za zdravstvo stavila nagrađivanje liječnika, kao model njihova zadržavanja u Hrvatskoj. A mi smo u Splitu u Domu zdravlja to napravili pet godina prije Vlade RH i donijeli takvu odluku. Nažalost, još uvijek ima onih koji žele uranilovku i smatraju da samim time što su uopće u radnom odnosu, a često su i na bolovanju, zaslužuju tu novčanu nagradu. Tako je meni na činjenici da nije dobio novčanu nagradu prigovarao djelatnik Doma zdravlja, koji je veliki dio godine, za koju je htio dobiti novčanu nagradu, bio na bolovanju. I ja njemu ne mogu objasniti da nagradu nije mogao dobiti jer nije ni radio.

I tako sam stekao još jednog neprijatelja. Najnoviji napadi na mene su zbog uvođenja primjene novog zakona, kojim će se ponovno dio ordinacija Doma zdravlja opet privatizirati i zbog čega će Dom zdravlja ponovno izgubiti najkvalitetnije ordinacije. Na taj način moji oponenti žele samo više novca, a briga za pacijenta je po njima nebitna - tvrdi dr. Petric.

Neznalice najviše kritiziraju

- Zabrinjavajuće je s kolikom lakoćom osobe koje apsolutno ništa ne znaju o zdravstvu i zdravstvenom sustavu o tome raspravljaju i donose nedvosmislene zaključke. Ni politička opcija kojoj pripadaju ne znači puno kada je u pitanju borba za ekstra prihod privatnih ugovornih liječnika. I ja čitam novine, odlazim u banku, na sud..., pa nisam nikada promislio da sam novinar, pravnik ili ekonomist, barem ne na razini eksperta za ozbiljne rasprave. A ovi koji mene napadaju, o medicini i organizaciji medicine znaju kao što ja znam pričati eskimskim jezikom. I baš nitko od njih ne želi potražiti podatke, pogledati rezultate i upitati se pa zašto sve ove 23 godine nema poboljšanja sustava koji je odavno privatiziran, već treći put samo mijenjamo naslov umjesto sadržaja. Dok pametne zemlje, poput Finske ili Švedske, uvode sustav domova zdravlja, mi koji smo ga izmislili (Andrija Štampar) na sve načine se trudimo uništiti ga - govori dr. Petric.

To je, kako kaže, i dovelo do njegove odluke da nakon toliko godina pokuša dokučiti što se stvarno događa u sustavu i zašto izostaju rezultati.

- Jedan sam od prvih predlagatelja bilježenja svakodnevnog rada, kao i informatizacije ordinacija. Koliko znam, prvo računalo u ordinaciji PZZ-a u ovom dijelu Europe bilo je u mojoj ordinaciji još 1992. Sama brojka posjeta pacijenata u ordinaciji ne znači ništa ako nema rezultata rada, odnosno poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite. Kada su dvojica radnika pitala zašto jedan kopa kanal, a drugi ga zatrpava, odgovor je bio zato što treći koji je u kanalu trebao položiti kabel nije došao. Na to meni ponekad sliči naše zdravstvo. Stoga je moja želja da se u budućnosti više posvetim upravo proučavanju, ne samo kvalitete rada, već i njegovim ishodima. Budući da je upravo usvojen i Zakon o kvaliteti u zdravstvu, kockice su se nekako same posložile i time ću se baviti u budućnosti - zaključuje prim. dr. Petric.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest dugogodišnjeg ravnatelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-06 20:15:37 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-06 21:19:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-06 20:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6634 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/26/Spektar/8698182.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1341" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15490052 Threads: 5 Questions: 3201806900 Slow queries: 7208195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236010528 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/prvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim-602343 [printLink] => /split/prvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim-602343?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 433720 [name] => dr. Dragomir Petric [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-dragomir-petric [link] => /tag/dr-dragomir-petric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 435573 [name] => Dom zdravlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja [link] => /tag/dom-zdravlja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 459996 [name] => Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja-splitsko-dalmatinske-zupanije [link] => /tag/dom-zdravlja-splitsko-dalmatinske-zupanije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest dugogodišnjeg ravnatelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvo nam je rekao da će se opet kandidirati, a onda je naglo promijenio mišljenje; Dr. Petric otkriva zašto više ne želi biti šef Doma zdravlja: Više nema šanse da se predomislim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/26/Spektar/8698182.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/26/Spektar/8698182.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije 15-ak dana kao grom iz vedra neba, barem što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, odjeknula je vijest da se prim. dr. Dragomir Petric, sadašnji v.d. ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nije kandidirao za treći mandat. Vijest je tim više iznenađujuća jer je dr. Petric 15-ak dana prije te svoje odluke obznanio "Slobodnoj" da će se kandidirati za ravnatelja.
Zbog čega je donio takvu odluku i zbog čega napušta "brod" kojim je devet godina kormilario po nemirnim medicinskim vodama hrvatskog zdravstva, upitali smo samog dr. Petrica.

- Iz jednostavnog razloga što sam počeo preispitivati sam sebe - jesam li zaista mazohist. A, da bi svaki mazohist bio sretan, mora imati barem jednog sadista. Na moju žalost, ja sam u proteklih devet godina mog vođenja Doma zdravlja županije imao više od jednog "mojeg sadista", koji su me svih ovih godina neopravdano i ničim izazvani "pljucali", napadali, vrijeđali, prijavljivali i blatili mene i moju obitelj. E, zbog toga sam rekao dosta! Ne želim više biti ničiji Pedro, ne želim više biti "mazohist" i ne želim da moja obitelj proživljava sve one stresove koje je proživljavala. Na kraju krajeva meni je već ili tek, kako se god uzme, 64 godine, idem kraju svog života i želim taj dio života proživjeti u miru bez "mojih sadista", kojih je ovih godina bilo previše. Nikome ništa nisam ukrao, nikoga svjesno nisam oštetio, a mnogima sam pomogao - kazuje nam u jednom dahu v.d. ravnatelja, čiji mandat traje do 24. lipnja.

Nakon tog datuma dr. Petric odlazi s mjesta ravnatelja i, kaže, ne pada mu na pamet da bi mogao još godinu dana biti v.d. ravnatelja ako Upravno vijeće Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ne izabere novog ravnatelja između troje kandidata. Kandidati su, kako smo neslužbeno saznali, dr. Marko Rađa, dugogodišnji najbliži suradnik dr. Petrica, dr. Jasna Ninčević, nekadašnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SD županije te dr. Marija Divić, ginekologinja iz Splita.

- Iskreno želim da Upravno vijeće izabere novog ravnatelja/icu i ne pada mi na pamet pomisao da bih još godinu dana mogao biti v.d. ravnatelja. Znate, ja teško u životu donosim odluke, ali kada je donesem, onda je ne mijenjam. Više me ne zanima posao ravnatelja županijskog Doma zdravlja, a onome koji me bude naslijedio želim od sveg srca uspjeh u radu. U moja dva i "kvarat" mandata ljudi su u Županiji dobili 104 specijalizacije, volio bih da ih je bilo i više, ali nije bilo novca. Obnovljeno je ili je obnova u tijeku za 80 posto objekata, i kada sam zasjeo na mjesto ravnatelja, Dom zdravlja je imao dug od 70 milijuna kuna, a ja ga ostavljam s 15 milijuna kuna u plusu, koja su već isplanirana za ulaganja - govori dr. Petric.

To što je dr. Petric tako naglo i nenadano "prelomio" odluku o nekandidiranju neki su protumačili kao njegovu predaju, odnosno pobjedu njegovih oponenata. Ruku na srce, izvjesnije je bilo da će netko u Splitu dobiti Eurojackpot nego da se dr. Petric neće kandidirati. Mnogi spominju pritisak politike na dr. Petrica da odstupi, jer se zna da je on politički neovisan, odnosno nije član nijedne stranke.

- Jest, moram priznati, rađen je pritisak na mene. I to svakodnevni, koji više nisam mogao slušati i trpjeti. Pritisak je radila moja supruga i moja obitelj, koji su me nagovarali da se ne kandidiram, jer im je bilo dosta toga da me nikad nema kući, da sam stalno na mobitelu, na putu, i da mi je stalno Dom zdravlja na pameti. Govorili su mi da u životu ima puno ljepših stvari od vođenja Doma zdravlja i bili su u pravu. To su jedini pritisci. Osim moje obitelji, nema toga tko može na mene napraviti pritisak da učinim nešto što ja ne želim učiniti. Imao sam sreću da sam u devet godina mog "vladanja" Doma zdravlja imao tri župana koji su mi, iako nisam "njihov čovik", uvijek bili podrška, koji su stajali iza moga rada i bez kojih ja kao ravnatelj zasigurno ne bih imao rezultate koje imam. Zahvaljujem Anti Sanaderu, Zlatku Ževrnji i Blaženku Bobanu, koji su uvijek imali sluha za probleme Doma zdravlja, koje su oni, iako nisu medicinske struke, shvaćali i uvijek bili potpora - govori dr. Petric.

Dr. Petric je "prelomio" svoju odluku u tijeku pripreme za tematsku sjednicu Županijske skupštine, koja je sazvana zbog brige za zdravstvo u Županiji.

- Ma to vam je izlika. Ta je skupština sazvana da bi se govorilo protiv Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i protiv mene osobno. I nije u pitanju neka moja paranoja. "Moji sadisti" su sebi htjeli ponovno dati malo oduška i vrijeđati, napadati, "pljucati" po meni i Domu zdravlja. A da je to tako, nabolje govori podatak da se na toj sjednici pričalo samo o Domu, meni i mojim tobožnjim propustima. Predlagatelj sjednice bio je Miro Bulj i Most, a podržali su ih SDP i Pametno. Kad sam vidio popis pozvanih izlagatelja, postalo mi je jasno da je sjednica usmjerena na mene i moj rad. Kada sam počeo prikupljati materijale o temama koje će biti na tematskoj sjednici, postalo mi je jasno da se tu uopće ne radi o skrbi za kvalitetu zdravstvene zaštite stanovništva, već o zaštiti pozicija, pojedinaca, u ovom našem neobičnom sustavu zdravstva. Odnosno, radi se o ponovnom pokušaju poturanja privatizacije, kao odgovor na sve probleme primarne zdravstvene zaštite - pojašnjava dr. Petric.
U oko dr. Petrica ponajprije su "upali" navedeni izlagači.

- Riječ je o izlagačima koji su i od prije poznati kao podnositelji raznih prijava protiv mene i Doma zdravlja, a koje su se do sada pokazale neutemeljene. Tada mi je postalo jasno da argumenti, propisi, pa ni činjenično stanje nemaju stvarnu težinu i da mi je "priko glave" dokazivati nekome da je bijelo bijelo, a crno zaista crno. I tada sam "prelomio" odluku i rekao - dosta! - obrazlaže dr. Petric.

Tijekom svojih devet godina ravnateljstva, kako sam kaže, pokušavao je "ispravljati krive Drine"...

- Cijeli svoj život bavim se podučavanjem studenata i specijalizanata, pa sam mislio da se mogu tako ponašati i drugdje. Nažalost, postoje situacije kad čovjek mora shvatiti da ne može svima pokazati i reći istinu, jer ako je taj netko drugi ne želi vidjeti ili čuti, onda onaj tko govori istinu samo baca riječi u vjetar. Moj nono je govorio da ne može letjeti nitko tko nema krila, pa tako ni ovi "moji sadisti" ne mogu razumjeti i čuti istinu jer žive u nekom svom svijetu, gdje pobjeđuje neutemeljena riječ. Zato nije ni bilo iznenađujuće što je na toj tematskoj sjednici Miro Bulj, koji stalno ponavlja da sam ja upropastio zdravstvo, bio ljut na prezentaciji dijela uređenih objekata Doma zdravlja, počevši sa Sinjem i Makarskom - kazuje dr. Petric.

- Cijela rasprava samo je potvrdila moje promišljanje da su svi napadi svih ovih godina uzrokovani željom da me se udalji iz odlučivanja o sustavu zdravstva i da se privatizacija ordinacija prikaže kao jedini način zadržavanja liječnika. Kao što je jedan vijećnik kazao, neka tržište regulira kvalitetu rada. Pri tome je u potpunosti pokazao nepoznavanje javnog zdravstva u kojem privatnici imaju ugovor s HZZO-om temeljem kojeg imaju zagarantirana velika primanja. Zato svi liječnici primarne zdravstvene zaštite (PZZ) i žele u privatnike, jer su primanja dva do tri puta veća. Oni koji ih podupiru zaboravljaju na "sitnicu" kako bi svi, ne samo liječnici, za isti rad trebali dobivati istu plaću. Bolnički i domski liječnici to i imaju (uz napomenu da su prihodi bolničkih liječnika viši, ali zbog dežurstava). Jedini izvan sustava plaća su privatni ugovorni liječnici, koji rade isti posao kao i domski, a ostvaruju nesrazmjerno veći prihod. Samo dio njih je opravdan dodatnim obavezama koje kao privatnici imaju prema državi. Ono što nedostaje u cijeloj priči je odgovor koji tražim devet godina – gdje su, ako ih uopće ima, rezultati dosadašnje privatizacije primarne zdravstvene zaštite? - pita se dr. Petric.

Prema njemu, ponovnom privatizacijom privatne zdravstvene zaštite ne nudi se nikakva novina, samo ponovno promjena imena.

- Privatizacija se dogodila još 1997., u gotovo 95-postotnom obimu. Kada bi ona išta, osim sigurnih prihoda samih privatnih liječnika, doprinosila sustavu, netko od njih bi do sada već objavio koliko su njihovi pacijenti zdraviji, koliko manje koriste zdravstvenu zaštitu, manje lijekova... Jedini dostupni radovi govore upravo suprotno. Za nedavne događaje, kada se nekoliko kolegica koncesionarki razboljelo ili umrlo, a nisu bile sastavni dio Doma zdravlja, Bulj i drugi optužili su upravo Dom zdravlja za nebrigu za sustav. I upravo ti su slučajevi pokazali koliko taj sustav privatnih ordinacija, čak i u gradovima, ne valja. Što tek kazati za zdravstvenu skrb u manjim mjestima, za koje tržište nikada nije bilo odgovor. Naravno da pobornici privatizacije i gotovo dogovorenog nasljeđivanja ordinacija mene smatraju najvećim neprijateljem, jer se ja svih ovih godina tome javno protivim. Ne može se preprodati ono što se nije ni kupilo. A upravo to žele oni koji opet hoće mijenjati ustroj primarne zdravstvene zaštite - govori dr. Petric.

- Ispada da ništa što sam napravio u ovih devet godina nije bilo dovoljno dobro. Ako sam doveo nekog liječnika da radi u DZ-u, moji su me oponenti ili "moji sadisti" pitali gdje mi je ordinacija, a ako bih odlučio urediti neku zgradu ili ordinaciju DZ-a, onda im ni to nije bilo dobro, pa bi me pitali a gdje su mi liječnici. Moji oponenti često koriste izraz "dostupnost zdravstvene zaštite", a uopće ne razumiju što on znači. A mene je taj izraz odveo i do suda komore i prijetnje raskidom ugovora s HZZO-om, ali me zbog moje tvrdoglavosti odveo i do ugovora koji je omogućio Zagori i malim otočnim mjestima opstanak ordinacija - kaže dr. Petric. Još prije nekoliko godina "opjevana" je njegova borba sa stomatolozima i njihovim nadstandardom, zbog čega je čak bio prijavljen i policiji.

- To je još jedna bitka koja mi nije donijela previše obožavatelja, jer sam rekao da nadstandard ne smije postojati i stomatolozima sam taknuo u najsvetiju stvar, a to je novac. I njima sam bio svih ovih godina smetnja - žali se dr. Petric.

Ističe da je izvukao Dom zdravlja iz gubitaka i postao primjer upravljanja za preostalih 48 domova zdravlja u RH.

- Eto, upravo su iz Splita krenuli prvi specijalizanti obiteljske medicine, prvi put odmah nakon fakulteta. Time smo uveli standard koji mnogi još nisu dosegli. Prvi smo ustrojili naš Dom zdravlja po djelatnostima umjesto lokacijama i pokazali kako se može osigurati dostupnost vikendima - nedjeljom tijekom jutra. Uveli smo telemedicinu, usprkos protivljenju i prijetnjama sudom tadašnjeg Zavoda za telemedicinu, i osigurali barem djelomičnu dostupnost rentgena, uz veliku žrtvu samo nekoliko preostalih radiologa iz Doma zdravlja koji očitavaju slike s više lokacija - govori dr. Petric.

Po dr. Petricu, svi koji žele u privatnike to žele samo zbog novca.

- To je i razumljivo jer biti privatnik u svojoj srži znači želju za profitom. Za razliku od javnog zdravstva, gdje se višak iz jedne ordinacije prebacuje na drugu, koja ne može zbog manjka posla i pacijenata sama osigurati dovoljno sredstava, kako bi osigurala plaće svojim djelatnicima. Kako čitatelji ne bi pomislili, poput nekih županijskih vijećnika, da sam ja protiv privatnog poduzetništva, moram kazati da sam i sam bio privatni ugovorni liječnik 13 godina. Zato jako dobro znam što se događa i što je stvarna prijetnja za sustav javnog zdravstva. Privatnici na tržištu koji svojim svakodnevnim radom osiguravaju dohodak nisu prijetnja sustava. Privatnik ako radi ima, a ako ne radi - nema. Problem je sustav koji je ostao u raskoraku, koji poput kamenčića u cipeli ima stalni izvor sukoba u dvojnosti prihoda za isti rad. Strašno je kada dvoje liječnika, ponekad i u istoj ordinaciji(!), na kraju mjeseca imaju nekoliko puta različite prihode, jer je jedan od njih koncesionar, a drugi djelatnik Doma zdravlja. Primjer kakav ne postoji nigdje na svijetu - ukazuje dr. Petric.

Sada će se čitatelji upitati pa zašto se onda nije ni 1997., a ni 2011., privatizirala cijela primarna zdravstvena skrb i hoće li to biti napravljeno sada?

- Neće ni sada biti cijela privatizirana. Odgovor je jednostavan, ni nakon 23 godine nije osmišljen sustav upravljanja privatnim ordinacijama. Odlaskom iz ordinacije liječnika, bilo privremenim ili trajnim, ostavlja se Dom zdravlja da riješi problem. Nikada se nitko nije usudio kazati da će ukinuti neprofitne ordinacije ili tko bi trebao i kako osigurati sredstva i liječnike za takve sredine. Lakše je ostaviti krnji Dom zdravlja i na njega svaliti krivnju za probleme, a ne dati mu alate za njihovo rješavanje. Uz ponovnu napomenu da ne postoji ni jedan dokaz, nakon 23 godine, da je privatno zdravstvo unaprijedilo zdravlje stanovnika. Prije devet godina, u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je gotovo 90% ordinacija privatno. A u nekim sredinama, poput Sinja ili Makarske, tako je i danas. Stoga me upornost onih koji žele mijenjati, a u stvari ostaju na istome i pritom ništa ne razumiju, zapravo rastužuje - kaže dr. Petric.

A gdje su tu pacijenti?

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije prvi je u Hrvatskoj prije pet godina uveo stimulaciju za iznadprosječne rezultate rada.

- U travnju 2019. Vlada RH je u Nacionalnom planu reformi na prvo mjesto za zdravstvo stavila nagrađivanje liječnika, kao model njihova zadržavanja u Hrvatskoj. A mi smo u Splitu u Domu zdravlja to napravili pet godina prije Vlade RH i donijeli takvu odluku. Nažalost, još uvijek ima onih koji žele uranilovku i smatraju da samim time što su uopće u radnom odnosu, a često su i na bolovanju, zaslužuju tu novčanu nagradu. Tako je meni na činjenici da nije dobio novčanu nagradu prigovarao djelatnik Doma zdravlja, koji je veliki dio godine, za koju je htio dobiti novčanu nagradu, bio na bolovanju. I ja njemu ne mogu objasniti da nagradu nije mogao dobiti jer nije ni radio.

I tako sam stekao još jednog neprijatelja. Najnoviji napadi na mene su zbog uvođenja primjene novog zakona, kojim će se ponovno dio ordinacija Doma zdravlja opet privatizirati i zbog čega će Dom zdravlja ponovno izgubiti najkvalitetnije ordinacije. Na taj način moji oponenti žele samo više novca, a briga za pacijenta je po njima nebitna - tvrdi dr. Petric.

Neznalice najviše kritiziraju

- Zabrinjavajuće je s kolikom lakoćom osobe koje apsolutno ništa ne znaju o zdravstvu i zdravstvenom sustavu o tome raspravljaju i donose nedvosmislene zaključke. Ni politička opcija kojoj pripadaju ne znači puno kada je u pitanju borba za ekstra prihod privatnih ugovornih liječnika. I ja čitam novine, odlazim u banku, na sud..., pa nisam nikada promislio da sam novinar, pravnik ili ekonomist, barem ne na razini eksperta za ozbiljne rasprave. A ovi koji mene napadaju, o medicini i organizaciji medicine znaju kao što ja znam pričati eskimskim jezikom. I baš nitko od njih ne želi potražiti podatke, pogledati rezultate i upitati se pa zašto sve ove 23 godine nema poboljšanja sustava koji je odavno privatiziran, već treći put samo mijenjamo naslov umjesto sadržaja. Dok pametne zemlje, poput Finske ili Švedske, uvode sustav domova zdravlja, mi koji smo ga izmislili (Andrija Štampar) na sve načine se trudimo uništiti ga - govori dr. Petric.

To je, kako kaže, i dovelo do njegove odluke da nakon toliko godina pokuša dokučiti što se stvarno događa u sustavu i zašto izostaju rezultati.

- Jedan sam od prvih predlagatelja bilježenja svakodnevnog rada, kao i informatizacije ordinacija. Koliko znam, prvo računalo u ordinaciji PZZ-a u ovom dijelu Europe bilo je u mojoj ordinaciji još 1992. Sama brojka posjeta pacijenata u ordinaciji ne znači ništa ako nema rezultata rada, odnosno poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite. Kada su dvojica radnika pitala zašto jedan kopa kanal, a drugi ga zatrpava, odgovor je bio zato što treći koji je u kanalu trebao položiti kabel nije došao. Na to meni ponekad sliči naše zdravstvo. Stoga je moja želja da se u budućnosti više posvetim upravo proučavanju, ne samo kvalitete rada, već i njegovim ishodima. Budući da je upravo usvojen i Zakon o kvaliteti u zdravstvu, kockice su se nekako same posložile i time ću se baviti u budućnosti - zaključuje prim. dr. Petric.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim-602343 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=512bf4430d3df8ec00c0cf72af0437c09360113c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvo+nam+je+rekao+da+%C4%87e+se+opet+kandidirati%2C+a+onda+je+naglo+promijenio+mi%C5%A1ljenje%3B+Dr.+Petric+otkriva+za%C5%A1to+vi%C5%A1e+ne+%C5%BEeli+biti+%C5%A1ef+Doma+zdravlja%3A+Vi%C5%A1e+nema+%C5%A1anse+da+se+predomislim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim-602343 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvo-nam-je-rekao-da-ce-se-opet-kandidirati-a-onda-je-naglo-promijenio-misljenje-dr-petric-otkriva-zasto-vise-ne-zeli-biti-sef-doma-zdravlja-vise-nema-sanse-da-se-predomislim-602343 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest dugogodišnjeg ravnatelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitispovijest dugogodišnjeg ravnatelja

Prvo nam je rekao da će se opet kandidirati, a onda je naglo promijenio mišljenje; Dr. Petric otkriva zašto više ne želi biti šef Doma zdravlja: Više nema šanse da se predomislim

6. svibnja 2019. - 22:15

Prije 15-ak dana kao grom iz vedra neba, barem što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, odjeknula je vijest da se prim. dr. Dragomir Petric, sadašnji v.d. ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nije kandidirao za treći mandat. Vijest je tim više iznenađujuća jer je dr. Petric 15-ak dana prije te svoje odluke obznanio "Slobodnoj" da će se kandidirati za ravnatelja.
Zbog čega je donio takvu odluku i zbog čega napušta "brod" kojim je devet godina kormilario po nemirnim medicinskim vodama hrvatskog zdravstva, upitali smo samog dr. Petrica.

- Iz jednostavnog razloga što sam počeo preispitivati sam sebe - jesam li zaista mazohist. A, da bi svaki mazohist bio sretan, mora imati barem jednog sadista. Na moju žalost, ja sam u proteklih devet godina mog vođenja Doma ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:58