stdClass Object ( [id] => 1373105 [title] => Prvi dio priče o MedILS-u i palači na Marjanu: država dala 35 milijuna za Radmanove želje, a Sanader je sredio donatore [alias] => prvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od izjave 2010. kako je MedILS "jedinstveni centar okupljanja svjetske izvrsnosti i originalnosti u Splitu", do riječi "osnivanje Instituta najveća mi je greška u životu" tri godine poslije. Tako se jednostavno može opisati put Mediteranskog instituta za istraživanje života smještenog u dijelu Vile Dalmacije, u sklopu park-šume Marjan, na Meštrovićevu šetalištu 45, čiji je jedan od osnivača znanstvenik Miroslav Radman, ujedno i autor izjave u prvoj rečenici.

Predavanje u Sinju 2013. na kojem je dao fatalističku izjavu o MedILS-u  bilo je naslovljeno "Reanimacija umiruće europske kreativnosti kroz državno i privatno mecenstvo i patentiranje". Naslov relevantan i danas: je li MedILS-u potrebna reanimacija ili, bolje reći, eliksir života na kojem Radman radi posljednjih desetljeća? Može li se zaista produljiti životni vijek na 120-130 godina, a hoće li Institut preživjeti svojih prvih 40? Čini se da je drugospomenuto pitanje ipak relevantnije.

Talac vlastitog projekta, kazao je tada Radman, dok se istodobno godinama, ako ne i desetljećima postavlja pitanje: je li Institut Radmanov talac? A time i građani, koji se nerijetko pitaju što se zbiva iza tog predivnog zdanja u srcu Marjana.

---

image

Miroslav Radman

Joško Šupić/Cropix
---

Sve po Radmanovoj zamisli za 35 milijuna, prvo je tražio ugradnju kamina

Koncept MedILS-a Radman je opisao 2010., pohvalivši se renovacijom zgrade Instituta u Vili Dalmaciji koju je financirala Vlada, a napravljena je točno po njegovu projektu i zamisli. Navodno je Radman prvo tražio ugradnju ni više ni manje nego – kamina! Da, dobro ste pročitali. Kamina. Ne laboratorija ili uređaja uz pomoć kojih bi došao do novih, velebnih svjetskih otkrića, nego – kamina! Odakle drva za njega u okruženju Marjana, strah nas je i pomisliti.

A što nakon Radmana? Radman! Institutom će upravljati samo onaj tko odgovara viziji kakvu je on predložio Vladi, koju i oni moraju slušati jer će se inače s MedILS-om preseliti u dvorac u Saint Tropezu, pompozno je Radman tada upozoravao.

Zato i jest pitanje kako je Institut za istraživanje života u svega godinu dana spao s otvorene podrške britanskoga kraljevskog dvora 2009. do unutarnjih kriza, izjava o polupraznoj zgradi, nedostatku novca za plaćanje režija, do toga da je Institut samo jedna nepoznanica. Baš poput svih onih s kojima bi se znanstvenici i trebali boriti.

– Nadamo se kako ćemo uskoro popiti napitak koji će spriječiti starenje. To bi bio eliksir mladosti – kazao je Radman jednom prilikom.

Od osnivanja je bilo više gorkih napitaka od slatkog Vladinog nektara i donacija iniciranih pod čvrstom rukom Ive Sanadera.

MedILS je osnovan deklaracijom 2003., koju su u prisutnosti tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića potpisali Ivica Račan kao premijer, Gvozden Flego kao ministar znanosti i tehnologije, Ivan Pavić kao rektor i Slobodan Beroš kao gradonačelnik Splita, te Miroslav Radman, koordinator za MedILS i član Francuske akademije znanosti. Neovisni, međunarodni i neprofitni institut, stoji navedeno na web-stranici, vođen primjerom američkog Cold Spring Harbora.

---

image

Miroslav Radman s delegacijom

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Grad i država stvarno su se obvezali srediti zgradu, okruženje i infrastrukturu prema Radmanovim željama, te održavati zgradu i zemljište oko nje. Sređivanje, opremanje te svi tekući i osobni troškovi odgovornost su Instituta. MedILS poštuje pozitivne propise zakonodavstva, ali nije predmet nacionalnih institucija.

Osnivači MedILS-a su Radman i profesorica Marija Alačević, nakon čije su smrti osnivačka prava prebačena na Ivana Matića. Na web-stranicama MedILS-a trenutno je jedino Radman upisan kao osnivač. Zašto je to bitno?

Zbog jednostavnog razloga: o novim dobrovoljnim članovima Znanstvenog savjeta odlučuju osnivač(i). Utemeljitelji Instituta određuju kriterije na temelju kojih Znanstveni savjet odabire menadžment i osoblje. Vanjski organizatori MedILS-a na čijem je čelu Radman osiguravaju financiranje. Znanstveni savjet danas čini 10 članova. Upravno vijeće ima šest članova, među kojima je i HDZ-ov gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima Zoran Đogaš. Radman ima i svojeg zamjenika. Trenutno – 18 ljudi.

---

image

Zoran Đogaš

Joško Šupić/Cropix/Cropix
---

Renesansni projekt u RH i utjelovljenje dugotrajne inicijative osnivača, stoji na web-stranici Instituta. Na web-stranicama Instituta javno su objavljena izvješća o radu od 2008. do 2023. godine.

Za prošlu godinu napisana su izvješća o znanstvenom radu grupe biologije robusnosti, radne skupine stanične signalizacije u tumorima, laboratorija za biologiju i biokemiju kože, projekta "Dizajn prirode: mogućnosti i implementacije" i programa "ARTscience". Navedeno je i kako je MedILS organizirao 26 seminara, konferencija i radionica, objavljeno je 12 publikacija i lista 10 tekućih grantova i projekata. Od znanstvenog dijela, na web-stranicama smo pronašli i Ljetnu tvornicu znanosti, o kojoj smo već pisali, kao i doktorski studij biofizike.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Osim znanošću, Institut se bavi organizacijom događaja, što nazivaju interdisciplinarnim "think tankom" za kreativnu znanost. U zgradi u Vili Dalmaciji imaju sobe s kupaonicom, klima-uređajem, telefonom i internetom za 40 ljudi, uz mogućnost naručivanja doručka, ručka i večere, kao i kave u pauzi. U ponudi su velika konferencijska dvorana sa 120 mjesta i mala za 20 do 35 ljudi, kao i soba za sastanke za 10 ljudi.

Privatni park, košarkaški teren, stolni tenis, badminton, staze za brdsko bicikliranje, penjanje i džogiranje, organiziranje dnevnih putovanja, planiranje poslovnih i znanstvenih događaja dio je ponude. Možete organizirati i "team building".

Sve se vrti oko znanosti, navedeno je u brošurama i dokumentima na webu. Djelatnosti su upisane u sudski registar.

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

Grad predao zemljište Ministarstvu, 9,2 milijuna kuna nije bilo dovoljno za želje nedodirljivog Radmana

MedILS se nalazi u srcu predivne šume Marjan, s prekrasnim pogledom na more, daleko od turističke ponude i svakodnevnog života, dalje čitamo brošuru. Točnije, nalazi se u kompleksu Titove omiljene rezidencije unutar obuhvata park-šume Marjan, gdje su primani brojni visoki svjetski dužnosnici. Kulturno dobro.

Osnivanju MedILS-a i preseljenju prethodilo je potpisivanje ugovora o suradnji Grada i Ministarstva znanosti i tehnologije 2001. godine. Ugovorom je Ministarstvo dobilo ruševnu zgradu bivše vojarne na 40- godišnje korištenje na zemljištu površine 2559 kvadrata. Ministarstvo se obvezalo obnoviti zgradu u koju se trebao uselio Međunarodni institut za molekularnu genetiku "Milislav Demerec" i kojem bi država plaćala režije nakon otvaranja. Nakon dvije godine Grad i Ministarstvo potpisali su aneks ugovora o suradnji kojim je MedILS dobio mogućnost korištenja obnovljene zgrade. Umjesto Instituta "Milislav Demerec", korisnik je postao MedILS.

Nekoliko mjeseci poslije, Ministarstvo je obnovljenu zgradu, na koju je utrošeno 9.200.000 kuna, predalo MedILS-u na korištenje do 7. lipnja 2041. godine. Institut će po aneksu plaćati osiguranje zgrade, komunalije te čišćenje i održavanje objekta. MedILS ima pravo obnove i adaptacije prostora po želji bez odobrenja Ministarstva ako se ne mijenja vanjski izgled, svrha i struktura zgrade, koja se smije koristiti samo za aktivnosti za koje je Institut registriran. Nakon isteka ugovora MedILS vraća imanje natrag. Očito nešto više od devet milijuna kuna nije bilo dovoljno da ispuni uvjete Instituta za obavljanje svih aktivnosti, odnosno želja, kako je to kasnije izjavio Radman.

MedILS se upisuje 2003. u sudski registar i upisnik znanstvenih ustanova.

---

image

Miroslav Radman s delegacijom

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Službenu potporu Sveučilišta dobili su 2004. potpisom dugogodišnjeg rektora Ivana Pavića. Tada je Sveučilište iskazalo interes za minimalnim sudjelovanjem u menadžeriranju Instituta, što je Ministarstvo poduprlo uz uvjet da znanstveni rad ostane neovisan. Iste godine dogovorena je suradnja Ministarstva, Sveučilišta i MedILS-a na obnovi zgrade.

---

image

Rektor Dragan Ljutić i Miroslav Radman

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Odlukom resornog ministra Dragana Primorca, u obnovu zgrade 2005. je uloženo dodatnih 25 milijuna kuna. Sveučilište je trebalo nadzirati radove obnove, MedILS određuje opremanje i početak rada, dok bi Sveučilište koristilo opremu Instituta i sudjelovalo u projektima i edukacijama Instituta.

Preduvjeti suradnje bili su osnivanje osnivačkog odbora, koji će potom osnovati menadžerski odbor u koji će ući rektor, ministar, dva člana Znanstvenog savjeta i jedan vanjski član, o kojemu treba postići suglasnost. Miroslav Radman sam bira članove Znanstvenog savjeta i njegov se mandat ne dovodi u pitanje.

Račan inicirao, Sanader otvorio i pogurao financiranje najjačih

Institut je osnovan 2005. i otvorio ga je tadašnji premijer Ivo Sanader. Formalno je počeo s radom 2007. Upravo će Sanader biti usko vezan sa zlatnom erom suradnje MedILS-a i Vlade, započete još u mandatu Vlade pokojnog Ivice Račana, koji je i pokrenuo priču o osnivanju.

---

image

Ivo Sanader, Luka Gjakun i Miroslav Radman u razgledavanju objekta 3. siječnja 2004.

Božo Vukičević/ Cropix
---

Zahvaljujući visokom pokroviteljstvu Ive Sanadera, MedILS je 2007. s 28 hrvatskih poslovnih giganata potpisao Povelju o partnerstvu, odnosno bogate ugovore o financiranju, koje je pogurao tada nedodirljivi premijer i prvi čovjek države u tom trenutku. Neki od potpisnika bili su Agrokor, Atlantic Grupa, Croatia Airlines, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Dukat, Ericsson, Franck, HEP, Ina, HT, Končar, Kraš, Medica, Orbico, Pliva, Podravka i gotovo sve banke (HPB, PBZ, Splitska banka, Zagrebačka banka, Raiffeisen).

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

Baš negdje u to vrijeme mediji su se nadugo i naširoko raspisali o astronomskim troškovima koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokriva Radmanu.

Jedan od financijera od početka je tvrtka Orbico, u vlasništvu Branka Roglića, koja je, prema njegovim riječima 2010., s oko 200.000 kuna godišnje financirala rad Instituta. Roglić je i dalje predsjedavajući u Upravnom vijeću MedILS-a. Iznos se s godinama malo smanjio te je 2017. iznosio oko milijun kuna u 10 godina.

– Nisam ja činio to zbog Ive Sanadera niti me itko može natjerati – kazao je Roglić 2010. godine.

---

image

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe

Boris Kovačev/Cropix
---

Dvije godine teklo je zlato, a potom se špina zatvorila, nekako gotovo pa istodobno s padom Ive Sanadera. A onda su krenule borbe i optuživanja među članovima i zaposlenicima MedILS-a za autoritarno vođenje Instituta, nenamjensko trošenje novca, loše upravljanje, neisplatu stipendija, dvije sukobljene strane iza kojih su stajale neke od 28 tvrtki, navodi o privatizaciji Instituta, i to baš od Roglića...

O tome više u nastavku...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNA DRŽAVNA ŠPINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ZLATNA DRŽAVNA ŠPINA 2 0 10551 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-17 21:32:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-17 19:37:21 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-03-17 19:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prvi dio priče o MedILS-u i palači na Marjanu: država dala 35 milijuna za Radmanove želje, a Sanader je sredio donatore page_title=Prvi dio priče o MedILS-u i palači na Marjanu: država dala 35 milijuna za Radmanove želje, a Sanader je sredio donatore [metakey] => MedILS, Miroslav Radman, Split, Mediteranski institut za istraživanje života [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26774006.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26774022.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/1092395.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/24391052.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/19255846.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/19583532.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/24391069.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/11882624.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26601608.png","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/19663044.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/726278.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26601737.png","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26601738.png","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/9319735.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Slobodna Dalmacija","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix ","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Fotografija: Screenshot\/MedILS","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/ Cropix","Fotografija: Screenshot\/MedILS","Fotografija: Screenshot\/MedILS","Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Sve\u010danost zavr\u0161etka radova na MedILS-u 9. svibnja 2005. Na fotografiji:\u00a0Miroslav Radman, Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader<\/p>","

Miroslav Radman<\/p>","

Miroslav Radman s delegacijom<\/p>","

Rektor Dragan Ljuti\u0107\u00a0i Miroslav Radman
\n
\n\u00a0<\/p>","

Zoran \u0110oga\u0161<\/p>","","","

Ivo Sanader<\/p>","

Ivo Sanader, Luka Gjakun i Miroslav Radman u razgledavanju objekta 3. sije\u010dnja 2004.<\/p>","","","

Branko Rogli\u0107, vlasnik Orbico grupe<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","hd_26774006_1920.jpg":"1920x1080","k_26774006_1280.jpg":"1280x1280","k_26774006_1024.jpg":"1024x1024","k_26774006_640.jpg":"640x640","k_26774006_480.jpg":"480x480","k_26774006_340.jpg":"340x340","k_26774006_220.jpg":"220x220","o_26774006_1280.jpg":"1280x836","o_26774006_1024.jpg":"1024x669","o_26774006_640.jpg":"640x418","o_26774006_480.jpg":"480x313","o_26774006_340.jpg":"340x222","o_26774006_220.jpg":"220x143","h_26774006_1280.jpg":"1280x854","h_26774006_1024.jpg":"1024x683","h_26774006_640.jpg":"640x427","h_26774006_480.jpg":"480x320","h_26774006_340.jpg":"340x227","h_26774006_220.jpg":"220x147","pp_26774006_1280.jpg":"1280x1628","pp_26774006_1024.jpg":"1024x1303","pp_26774006_640.jpg":"640x814","pp_26774006_480.jpg":"480x611","pp_26774006_340.jpg":"340x432","pp_26774006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26774022_1920.jpg":"1920x1080","k_26774022_1280.jpg":"1280x1280","k_26774022_1024.jpg":"1024x1024","k_26774022_640.jpg":"640x640","k_26774022_480.jpg":"480x480","k_26774022_340.jpg":"340x340","k_26774022_220.jpg":"220x220","o_26774022_1280.jpg":"1280x853","o_26774022_1024.jpg":"1024x682","o_26774022_640.jpg":"640x426","o_26774022_480.jpg":"480x320","o_26774022_340.jpg":"340x226","o_26774022_220.jpg":"220x146","h_26774022_1280.jpg":"1280x854","h_26774022_1024.jpg":"1024x683","h_26774022_640.jpg":"640x427","h_26774022_480.jpg":"480x320","h_26774022_340.jpg":"340x227","h_26774022_220.jpg":"220x147","pp_26774022_1280.jpg":"1280x1628","pp_26774022_1024.jpg":"1024x1303","pp_26774022_640.jpg":"640x814","pp_26774022_480.jpg":"480x611","pp_26774022_340.jpg":"340x432","pp_26774022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1893x1053","hd_1092395_1920.jpg":"1920x1080","k_1092395_1280.jpg":"1280x1280","k_1092395_1024.jpg":"1024x1024","k_1092395_640.jpg":"640x640","k_1092395_480.jpg":"480x480","k_1092395_340.jpg":"340x340","k_1092395_220.jpg":"220x220","o_1092395_1280.jpg":"1280x712","o_1092395_1024.jpg":"1024x569","o_1092395_640.jpg":"640x356","o_1092395_480.jpg":"480x267","o_1092395_340.jpg":"340x189","o_1092395_220.jpg":"220x122","h_1092395_1280.jpg":"1280x854","h_1092395_1024.jpg":"1024x683","h_1092395_640.jpg":"640x427","h_1092395_480.jpg":"480x320","h_1092395_340.jpg":"340x227","h_1092395_220.jpg":"220x147","pp_1092395_1280.jpg":"1280x1628","pp_1092395_1024.jpg":"1024x1303","pp_1092395_640.jpg":"640x814","pp_1092395_480.jpg":"480x611","pp_1092395_340.jpg":"340x432","pp_1092395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1657","hd_24391052_1920.jpg":"1920x1080","k_24391052_1280.jpg":"1280x1280","k_24391052_1024.jpg":"1024x1024","k_24391052_640.jpg":"640x640","k_24391052_480.jpg":"480x480","k_24391052_340.jpg":"340x340","k_24391052_220.jpg":"220x220","o_24391052_1280.jpg":"1280x1104","o_24391052_1024.jpg":"1024x883","o_24391052_640.jpg":"640x552","o_24391052_480.jpg":"480x414","o_24391052_340.jpg":"340x293","o_24391052_220.jpg":"220x189","h_24391052_1280.jpg":"1280x854","h_24391052_1024.jpg":"1024x683","h_24391052_640.jpg":"640x427","h_24391052_480.jpg":"480x320","h_24391052_340.jpg":"340x227","h_24391052_220.jpg":"220x147","pp_24391052_1280.jpg":"1280x1628","pp_24391052_1024.jpg":"1024x1303","pp_24391052_640.jpg":"640x814","pp_24391052_480.jpg":"480x611","pp_24391052_340.jpg":"340x432","pp_24391052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19255846_1920.jpg":"1920x1080","k_19255846_1280.jpg":"1280x1280","k_19255846_1024.jpg":"1024x1024","k_19255846_640.jpg":"640x640","k_19255846_480.jpg":"480x480","k_19255846_340.jpg":"340x340","k_19255846_220.jpg":"220x220","o_19255846_1280.jpg":"1280x853","o_19255846_1024.jpg":"1024x682","o_19255846_640.jpg":"640x426","o_19255846_480.jpg":"480x320","o_19255846_340.jpg":"340x226","o_19255846_220.jpg":"220x146","h_19255846_1280.jpg":"1280x854","h_19255846_1024.jpg":"1024x683","h_19255846_640.jpg":"640x427","h_19255846_480.jpg":"480x320","h_19255846_340.jpg":"340x227","h_19255846_220.jpg":"220x147","pp_19255846_1280.jpg":"1280x1628","pp_19255846_1024.jpg":"1024x1303","pp_19255846_640.jpg":"640x814","pp_19255846_480.jpg":"480x611","pp_19255846_340.jpg":"340x432","pp_19255846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19583532_1920.jpg":"1920x1080","k_19583532_1280.jpg":"1280x1280","k_19583532_1024.jpg":"1024x1024","k_19583532_640.jpg":"640x640","k_19583532_480.jpg":"480x480","k_19583532_340.jpg":"340x340","k_19583532_220.jpg":"220x220","o_19583532_1280.jpg":"1280x851","o_19583532_1024.jpg":"1024x681","o_19583532_640.jpg":"640x425","o_19583532_480.jpg":"480x319","o_19583532_340.jpg":"340x226","o_19583532_220.jpg":"220x146","h_19583532_1280.jpg":"1280x854","h_19583532_1024.jpg":"1024x683","h_19583532_640.jpg":"640x427","h_19583532_480.jpg":"480x320","h_19583532_340.jpg":"340x227","h_19583532_220.jpg":"220x147","pp_19583532_1280.jpg":"1280x1628","pp_19583532_1024.jpg":"1024x1303","pp_19583532_640.jpg":"640x814","pp_19583532_480.jpg":"480x611","pp_19583532_340.jpg":"340x432","pp_19583532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_24391069_1920.jpg":"1920x1080","k_24391069_1280.jpg":"1280x1280","k_24391069_1024.jpg":"1024x1024","k_24391069_640.jpg":"640x640","k_24391069_480.jpg":"480x480","k_24391069_340.jpg":"340x340","k_24391069_220.jpg":"220x220","o_24391069_1280.jpg":"1280x824","o_24391069_1024.jpg":"1024x659","o_24391069_640.jpg":"640x412","o_24391069_480.jpg":"480x309","o_24391069_340.jpg":"340x218","o_24391069_220.jpg":"220x141","h_24391069_1280.jpg":"1280x854","h_24391069_1024.jpg":"1024x683","h_24391069_640.jpg":"640x427","h_24391069_480.jpg":"480x320","h_24391069_340.jpg":"340x227","h_24391069_220.jpg":"220x147","pp_24391069_1280.jpg":"1280x1628","pp_24391069_1024.jpg":"1024x1303","pp_24391069_640.jpg":"640x814","pp_24391069_480.jpg":"480x611","pp_24391069_340.jpg":"340x432","pp_24391069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_11882624_1920.jpg":"1920x1080","k_11882624_1280.jpg":"1280x1280","k_11882624_1024.jpg":"1024x1024","k_11882624_640.jpg":"640x640","k_11882624_480.jpg":"480x480","k_11882624_340.jpg":"340x340","k_11882624_220.jpg":"220x220","o_11882624_1280.jpg":"1280x850","o_11882624_1024.jpg":"1024x680","o_11882624_640.jpg":"640x425","o_11882624_480.jpg":"480x318","o_11882624_340.jpg":"340x225","o_11882624_220.jpg":"220x146","h_11882624_1280.jpg":"1280x854","h_11882624_1024.jpg":"1024x683","h_11882624_640.jpg":"640x427","h_11882624_480.jpg":"480x320","h_11882624_340.jpg":"340x227","h_11882624_220.jpg":"220x147","pp_11882624_1280.jpg":"1280x1628","pp_11882624_1024.jpg":"1024x1303","pp_11882624_640.jpg":"640x814","pp_11882624_480.jpg":"480x611","pp_11882624_340.jpg":"340x432","pp_11882624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"670x849","hd_26601608_1920.png":"1920x1080","k_26601608_1280.png":"1280x1280","k_26601608_1024.png":"1024x1024","k_26601608_640.png":"640x640","k_26601608_480.png":"480x480","k_26601608_340.png":"340x340","k_26601608_220.png":"220x220","o_26601608_1280.png":"1280x1621","o_26601608_1024.png":"1024x1297","o_26601608_640.png":"640x810","o_26601608_480.png":"480x608","o_26601608_340.png":"340x430","o_26601608_220.png":"220x278","h_26601608_1280.png":"1280x854","h_26601608_1024.png":"1024x683","h_26601608_640.png":"640x427","h_26601608_480.png":"480x320","h_26601608_340.png":"340x227","h_26601608_220.png":"220x147","pp_26601608_1280.png":"1280x1628","pp_26601608_1024.png":"1024x1303","pp_26601608_640.png":"640x814","pp_26601608_480.png":"480x611","pp_26601608_340.png":"340x432","pp_26601608_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_19663044_1920.jpg":"1920x1080","k_19663044_1280.jpg":"1280x1280","k_19663044_1024.jpg":"1024x1024","k_19663044_640.jpg":"640x640","k_19663044_480.jpg":"480x480","k_19663044_340.jpg":"340x340","k_19663044_220.jpg":"220x220","o_19663044_1280.jpg":"1280x873","o_19663044_1024.jpg":"1024x698","o_19663044_640.jpg":"640x436","o_19663044_480.jpg":"480x327","o_19663044_340.jpg":"340x231","o_19663044_220.jpg":"220x150","h_19663044_1280.jpg":"1280x854","h_19663044_1024.jpg":"1024x683","h_19663044_640.jpg":"640x427","h_19663044_480.jpg":"480x320","h_19663044_340.jpg":"340x227","h_19663044_220.jpg":"220x147","pp_19663044_1280.jpg":"1280x1628","pp_19663044_1024.jpg":"1024x1303","pp_19663044_640.jpg":"640x814","pp_19663044_480.jpg":"480x611","pp_19663044_340.jpg":"340x432","pp_19663044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1865x1168","hd_726278_1920.jpg":"1920x1080","k_726278_1280.jpg":"1280x1280","k_726278_1024.jpg":"1024x1024","k_726278_640.jpg":"640x640","k_726278_480.jpg":"480x480","k_726278_340.jpg":"340x340","k_726278_220.jpg":"220x220","o_726278_1280.jpg":"1280x801","o_726278_1024.jpg":"1024x641","o_726278_640.jpg":"640x400","o_726278_480.jpg":"480x300","o_726278_340.jpg":"340x212","o_726278_220.jpg":"220x137","h_726278_1280.jpg":"1280x854","h_726278_1024.jpg":"1024x683","h_726278_640.jpg":"640x427","h_726278_480.jpg":"480x320","h_726278_340.jpg":"340x227","h_726278_220.jpg":"220x147","pp_726278_1280.jpg":"1280x1628","pp_726278_1024.jpg":"1024x1303","pp_726278_640.jpg":"640x814","pp_726278_480.jpg":"480x611","pp_726278_340.jpg":"340x432","pp_726278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"321x431","hd_26601737_1920.png":"1920x1080","k_26601737_1280.png":"1280x1280","k_26601737_1024.png":"1024x1024","k_26601737_640.png":"640x640","k_26601737_480.png":"480x480","k_26601737_340.png":"340x340","k_26601737_220.png":"220x220","o_26601737_1280.png":"1280x1718","o_26601737_1024.png":"1024x1374","o_26601737_640.png":"640x859","o_26601737_480.png":"480x644","o_26601737_340.png":"340x456","o_26601737_220.png":"220x295","h_26601737_1280.png":"1280x854","h_26601737_1024.png":"1024x683","h_26601737_640.png":"640x427","h_26601737_480.png":"480x320","h_26601737_340.png":"340x227","h_26601737_220.png":"220x147","pp_26601737_1280.png":"1280x1628","pp_26601737_1024.png":"1024x1303","pp_26601737_640.png":"640x814","pp_26601737_480.png":"480x611","pp_26601737_340.png":"340x432","pp_26601737_220.png":"220x280"},{"size0":"428x596","hd_26601738_1920.png":"1920x1080","k_26601738_1280.png":"1280x1280","k_26601738_1024.png":"1024x1024","k_26601738_640.png":"640x640","k_26601738_480.png":"480x480","k_26601738_340.png":"340x340","k_26601738_220.png":"220x220","o_26601738_1280.png":"1280x1782","o_26601738_1024.png":"1024x1425","o_26601738_640.png":"640x891","o_26601738_480.png":"480x668","o_26601738_340.png":"340x473","o_26601738_220.png":"220x306","h_26601738_1280.png":"1280x854","h_26601738_1024.png":"1024x683","h_26601738_640.png":"640x427","h_26601738_480.png":"480x320","h_26601738_340.png":"340x227","h_26601738_220.png":"220x147","pp_26601738_1280.png":"1280x1628","pp_26601738_1024.png":"1024x1303","pp_26601738_640.png":"640x814","pp_26601738_480.png":"480x611","pp_26601738_340.png":"340x432","pp_26601738_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_9319735_1920.jpg":"1920x1080","k_9319735_1280.jpg":"1280x1280","k_9319735_1024.jpg":"1024x1024","k_9319735_640.jpg":"640x640","k_9319735_480.jpg":"480x480","k_9319735_340.jpg":"340x340","k_9319735_220.jpg":"220x220","o_9319735_1280.jpg":"1280x1920","o_9319735_1024.jpg":"1024x1536","o_9319735_640.jpg":"640x960","o_9319735_480.jpg":"480x720","o_9319735_340.jpg":"340x510","o_9319735_220.jpg":"220x330","h_9319735_1280.jpg":"1280x854","h_9319735_1024.jpg":"1024x683","h_9319735_640.jpg":"640x427","h_9319735_480.jpg":"480x320","h_9319735_340.jpg":"340x227","h_9319735_220.jpg":"220x147","pp_9319735_1280.jpg":"1280x1628","pp_9319735_1024.jpg":"1024x1303","pp_9319735_640.jpg":"640x814","pp_9319735_480.jpg":"480x611","pp_9319735_340.jpg":"340x432","pp_9319735_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38277655 Threads: 3 Questions: 7090119058 Slow queries: 3298508 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608152804 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/prvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore-1373105 [printLink] => /split/prvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore-1373105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679303 [name] => MedILS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medils [link] => /tag/medils ) [1] => stdClass Object ( [id] => 282504 [name] => Miroslav Radman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-radman [link] => /tag/miroslav-radman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 622253 [name] => Mediteranski institut za istraživanje života [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-04 15:33:48 [main_article_id] => 0 [alias] => mediteranski-institut-za-istrazivanje-zivota [link] => /tag/mediteranski-institut-za-istrazivanje-zivota ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNA DRŽAVNA ŠPINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi dio priče o MedILS-u i palači na Marjanu: država dala 35 milijuna za Radmanove želje, a Sanader je sredio donatore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-12-12-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26774006.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26774006.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26774022.jpg [title] => Jakov Prkić/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/1092395.jpg [title] =>

Svečanost završetka radova na MedILS-u 9. svibnja 2005. Na fotografiji: Miroslav Radman, Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader

Božo Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/24391052.jpg [title] =>

Miroslav Radman

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/19255846.jpg [title] =>

Miroslav Radman s delegacijom

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/19583532.jpg [title] =>

Rektor Dragan Ljutić i Miroslav Radman

 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/24391069.jpg [title] =>

Zoran Đogaš

Joško Šupić/Cropix/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/11882624.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26601608.png [title] => Fotografija: Screenshot/MedILS ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/19663044.jpg [title] =>

Ivo Sanader

Marko Miščević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/726278.jpg [title] =>

Ivo Sanader, Luka Gjakun i Miroslav Radman u razgledavanju objekta 3. siječnja 2004.

Božo Vukičević/ Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26601737.png [title] => Fotografija: Screenshot/MedILS ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26601738.png [title] => Fotografija: Screenshot/MedILS ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/9319735.jpg [title] =>

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe

Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od izjave 2010. kako je MedILS "jedinstveni centar okupljanja svjetske izvrsnosti i originalnosti u Splitu", do riječi "osnivanje Instituta najveća mi je greška u životu" tri godine poslije. Tako se jednostavno može opisati put Mediteranskog instituta za istraživanje života smještenog u dijelu Vile Dalmacije, u sklopu park-šume Marjan, na Meštrovićevu šetalištu 45, čiji je jedan od osnivača znanstvenik Miroslav Radman, ujedno i autor izjave u prvoj rečenici.

Predavanje u Sinju 2013. na kojem je dao fatalističku izjavu o MedILS-u  bilo je naslovljeno "Reanimacija umiruće europske kreativnosti kroz državno i privatno mecenstvo i patentiranje". Naslov relevantan i danas: je li MedILS-u potrebna reanimacija ili, bolje reći, eliksir života na kojem Radman radi posljednjih desetljeća? Može li se zaista produljiti životni vijek na 120-130 godina, a hoće li Institut preživjeti svojih prvih 40? Čini se da je drugospomenuto pitanje ipak relevantnije.

Talac vlastitog projekta, kazao je tada Radman, dok se istodobno godinama, ako ne i desetljećima postavlja pitanje: je li Institut Radmanov talac? A time i građani, koji se nerijetko pitaju što se zbiva iza tog predivnog zdanja u srcu Marjana.

---

image

Miroslav Radman

Joško Šupić/Cropix
---

Sve po Radmanovoj zamisli za 35 milijuna, prvo je tražio ugradnju kamina

Koncept MedILS-a Radman je opisao 2010., pohvalivši se renovacijom zgrade Instituta u Vili Dalmaciji koju je financirala Vlada, a napravljena je točno po njegovu projektu i zamisli. Navodno je Radman prvo tražio ugradnju ni više ni manje nego – kamina! Da, dobro ste pročitali. Kamina. Ne laboratorija ili uređaja uz pomoć kojih bi došao do novih, velebnih svjetskih otkrića, nego – kamina! Odakle drva za njega u okruženju Marjana, strah nas je i pomisliti.

A što nakon Radmana? Radman! Institutom će upravljati samo onaj tko odgovara viziji kakvu je on predložio Vladi, koju i oni moraju slušati jer će se inače s MedILS-om preseliti u dvorac u Saint Tropezu, pompozno je Radman tada upozoravao.

Zato i jest pitanje kako je Institut za istraživanje života u svega godinu dana spao s otvorene podrške britanskoga kraljevskog dvora 2009. do unutarnjih kriza, izjava o polupraznoj zgradi, nedostatku novca za plaćanje režija, do toga da je Institut samo jedna nepoznanica. Baš poput svih onih s kojima bi se znanstvenici i trebali boriti.

– Nadamo se kako ćemo uskoro popiti napitak koji će spriječiti starenje. To bi bio eliksir mladosti – kazao je Radman jednom prilikom.

Od osnivanja je bilo više gorkih napitaka od slatkog Vladinog nektara i donacija iniciranih pod čvrstom rukom Ive Sanadera.

MedILS je osnovan deklaracijom 2003., koju su u prisutnosti tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića potpisali Ivica Račan kao premijer, Gvozden Flego kao ministar znanosti i tehnologije, Ivan Pavić kao rektor i Slobodan Beroš kao gradonačelnik Splita, te Miroslav Radman, koordinator za MedILS i član Francuske akademije znanosti. Neovisni, međunarodni i neprofitni institut, stoji navedeno na web-stranici, vođen primjerom američkog Cold Spring Harbora.

---

image

Miroslav Radman s delegacijom

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Grad i država stvarno su se obvezali srediti zgradu, okruženje i infrastrukturu prema Radmanovim željama, te održavati zgradu i zemljište oko nje. Sređivanje, opremanje te svi tekući i osobni troškovi odgovornost su Instituta. MedILS poštuje pozitivne propise zakonodavstva, ali nije predmet nacionalnih institucija.

Osnivači MedILS-a su Radman i profesorica Marija Alačević, nakon čije su smrti osnivačka prava prebačena na Ivana Matića. Na web-stranicama MedILS-a trenutno je jedino Radman upisan kao osnivač. Zašto je to bitno?

Zbog jednostavnog razloga: o novim dobrovoljnim članovima Znanstvenog savjeta odlučuju osnivač(i). Utemeljitelji Instituta određuju kriterije na temelju kojih Znanstveni savjet odabire menadžment i osoblje. Vanjski organizatori MedILS-a na čijem je čelu Radman osiguravaju financiranje. Znanstveni savjet danas čini 10 članova. Upravno vijeće ima šest članova, među kojima je i HDZ-ov gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima Zoran Đogaš. Radman ima i svojeg zamjenika. Trenutno – 18 ljudi.

---

image

Zoran Đogaš

Joško Šupić/Cropix/Cropix
---

Renesansni projekt u RH i utjelovljenje dugotrajne inicijative osnivača, stoji na web-stranici Instituta. Na web-stranicama Instituta javno su objavljena izvješća o radu od 2008. do 2023. godine.

Za prošlu godinu napisana su izvješća o znanstvenom radu grupe biologije robusnosti, radne skupine stanične signalizacije u tumorima, laboratorija za biologiju i biokemiju kože, projekta "Dizajn prirode: mogućnosti i implementacije" i programa "ARTscience". Navedeno je i kako je MedILS organizirao 26 seminara, konferencija i radionica, objavljeno je 12 publikacija i lista 10 tekućih grantova i projekata. Od znanstvenog dijela, na web-stranicama smo pronašli i Ljetnu tvornicu znanosti, o kojoj smo već pisali, kao i doktorski studij biofizike.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Osim znanošću, Institut se bavi organizacijom događaja, što nazivaju interdisciplinarnim "think tankom" za kreativnu znanost. U zgradi u Vili Dalmaciji imaju sobe s kupaonicom, klima-uređajem, telefonom i internetom za 40 ljudi, uz mogućnost naručivanja doručka, ručka i večere, kao i kave u pauzi. U ponudi su velika konferencijska dvorana sa 120 mjesta i mala za 20 do 35 ljudi, kao i soba za sastanke za 10 ljudi.

Privatni park, košarkaški teren, stolni tenis, badminton, staze za brdsko bicikliranje, penjanje i džogiranje, organiziranje dnevnih putovanja, planiranje poslovnih i znanstvenih događaja dio je ponude. Možete organizirati i "team building".

Sve se vrti oko znanosti, navedeno je u brošurama i dokumentima na webu. Djelatnosti su upisane u sudski registar.

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

Grad predao zemljište Ministarstvu, 9,2 milijuna kuna nije bilo dovoljno za želje nedodirljivog Radmana

MedILS se nalazi u srcu predivne šume Marjan, s prekrasnim pogledom na more, daleko od turističke ponude i svakodnevnog života, dalje čitamo brošuru. Točnije, nalazi se u kompleksu Titove omiljene rezidencije unutar obuhvata park-šume Marjan, gdje su primani brojni visoki svjetski dužnosnici. Kulturno dobro.

Osnivanju MedILS-a i preseljenju prethodilo je potpisivanje ugovora o suradnji Grada i Ministarstva znanosti i tehnologije 2001. godine. Ugovorom je Ministarstvo dobilo ruševnu zgradu bivše vojarne na 40- godišnje korištenje na zemljištu površine 2559 kvadrata. Ministarstvo se obvezalo obnoviti zgradu u koju se trebao uselio Međunarodni institut za molekularnu genetiku "Milislav Demerec" i kojem bi država plaćala režije nakon otvaranja. Nakon dvije godine Grad i Ministarstvo potpisali su aneks ugovora o suradnji kojim je MedILS dobio mogućnost korištenja obnovljene zgrade. Umjesto Instituta "Milislav Demerec", korisnik je postao MedILS.

Nekoliko mjeseci poslije, Ministarstvo je obnovljenu zgradu, na koju je utrošeno 9.200.000 kuna, predalo MedILS-u na korištenje do 7. lipnja 2041. godine. Institut će po aneksu plaćati osiguranje zgrade, komunalije te čišćenje i održavanje objekta. MedILS ima pravo obnove i adaptacije prostora po želji bez odobrenja Ministarstva ako se ne mijenja vanjski izgled, svrha i struktura zgrade, koja se smije koristiti samo za aktivnosti za koje je Institut registriran. Nakon isteka ugovora MedILS vraća imanje natrag. Očito nešto više od devet milijuna kuna nije bilo dovoljno da ispuni uvjete Instituta za obavljanje svih aktivnosti, odnosno želja, kako je to kasnije izjavio Radman.

MedILS se upisuje 2003. u sudski registar i upisnik znanstvenih ustanova.

---

image

Miroslav Radman s delegacijom

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Službenu potporu Sveučilišta dobili su 2004. potpisom dugogodišnjeg rektora Ivana Pavića. Tada je Sveučilište iskazalo interes za minimalnim sudjelovanjem u menadžeriranju Instituta, što je Ministarstvo poduprlo uz uvjet da znanstveni rad ostane neovisan. Iste godine dogovorena je suradnja Ministarstva, Sveučilišta i MedILS-a na obnovi zgrade.

---

image

Rektor Dragan Ljutić i Miroslav Radman

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Odlukom resornog ministra Dragana Primorca, u obnovu zgrade 2005. je uloženo dodatnih 25 milijuna kuna. Sveučilište je trebalo nadzirati radove obnove, MedILS određuje opremanje i početak rada, dok bi Sveučilište koristilo opremu Instituta i sudjelovalo u projektima i edukacijama Instituta.

Preduvjeti suradnje bili su osnivanje osnivačkog odbora, koji će potom osnovati menadžerski odbor u koji će ući rektor, ministar, dva člana Znanstvenog savjeta i jedan vanjski član, o kojemu treba postići suglasnost. Miroslav Radman sam bira članove Znanstvenog savjeta i njegov se mandat ne dovodi u pitanje.

Račan inicirao, Sanader otvorio i pogurao financiranje najjačih

Institut je osnovan 2005. i otvorio ga je tadašnji premijer Ivo Sanader. Formalno je počeo s radom 2007. Upravo će Sanader biti usko vezan sa zlatnom erom suradnje MedILS-a i Vlade, započete još u mandatu Vlade pokojnog Ivice Račana, koji je i pokrenuo priču o osnivanju.

---

image

Ivo Sanader, Luka Gjakun i Miroslav Radman u razgledavanju objekta 3. siječnja 2004.

Božo Vukičević/ Cropix
---

Zahvaljujući visokom pokroviteljstvu Ive Sanadera, MedILS je 2007. s 28 hrvatskih poslovnih giganata potpisao Povelju o partnerstvu, odnosno bogate ugovore o financiranju, koje je pogurao tada nedodirljivi premijer i prvi čovjek države u tom trenutku. Neki od potpisnika bili su Agrokor, Atlantic Grupa, Croatia Airlines, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Dukat, Ericsson, Franck, HEP, Ina, HT, Končar, Kraš, Medica, Orbico, Pliva, Podravka i gotovo sve banke (HPB, PBZ, Splitska banka, Zagrebačka banka, Raiffeisen).

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

---

image
Fotografija: Screenshot/MedILS
---

Baš negdje u to vrijeme mediji su se nadugo i naširoko raspisali o astronomskim troškovima koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokriva Radmanu.

Jedan od financijera od početka je tvrtka Orbico, u vlasništvu Branka Roglića, koja je, prema njegovim riječima 2010., s oko 200.000 kuna godišnje financirala rad Instituta. Roglić je i dalje predsjedavajući u Upravnom vijeću MedILS-a. Iznos se s godinama malo smanjio te je 2017. iznosio oko milijun kuna u 10 godina.

– Nisam ja činio to zbog Ive Sanadera niti me itko može natjerati – kazao je Roglić 2010. godine.

---

image

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe

Boris Kovačev/Cropix
---

Dvije godine teklo je zlato, a potom se špina zatvorila, nekako gotovo pa istodobno s padom Ive Sanadera. A onda su krenule borbe i optuživanja među članovima i zaposlenicima MedILS-a za autoritarno vođenje Instituta, nenamjensko trošenje novca, loše upravljanje, neisplatu stipendija, dvije sukobljene strane iza kojih su stajale neke od 28 tvrtki, navodi o privatizaciji Instituta, i to baš od Roglića...

O tome više u nastavku...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Slobodna Dalmacija Božo Vukičević/Cropix Joško Šupić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix/Cropix Paun Paunović/Cropix Fotografija: Screenshot/MedILS Marko Miščević/Cropix Božo Vukičević/ Cropix Fotografija: Screenshot/MedILS Fotografija: Screenshot/MedILS Boris Kovačev/Cropix
Božo Vukičević/Cropix

Svečanost završetka radova na MedILS-u 9. svibnja 2005. Na fotografiji: Miroslav Radman, Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader

Joško Šupić/Cropix

Miroslav Radman

Vladimir Dugandžić/Cropix

Miroslav Radman s delegacijom

Nikola Vilić/Cropix

Rektor Dragan Ljutić i Miroslav Radman

 

Božo Vukičević/ Cropix

Ivo Sanader, Luka Gjakun i Miroslav Radman u razgledavanju objekta 3. siječnja 2004.

Boris Kovačev/Cropix

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore-1373105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48096396ee558916c87b5e79d7bdc865b88a7489 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+dio+pri%C4%8De+o+MedILS-u+i+pala%C4%8Di+na+Marjanu%3A+dr%C5%BEava+dala+35+milijuna+za+Radmanove+%C5%BEelje%2C+a+Sanader+je+sredio+donatore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore-1373105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-dio-price-o-medils-u-i-palaci-na-marjanu-drzava-dala-35-milijuna-za-radmanove-zelje-a-sanader-je-sredio-donatore-1373105 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNA DRŽAVNA ŠPINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZLATNA DRŽAVNA ŠPINA

Prvi dio priče o MedILS-u i palači na Marjanu: država dala 35 milijuna za Radmanove želje, a Sanader je sredio donatore

Piše Božidar Lončar
17. ožujka 2024. - 20:32

Od izjave 2010. kako je MedILS "jedinstveni centar okupljanja svjetske izvrsnosti i originalnosti u Splitu", do riječi "osnivanje Instituta najveća mi je greška u životu" tri godine poslije. Tako se jednostavno može opisati put Mediteranskog instituta za istraživanje života smještenog u dijelu Vile Dalmacije, u sklopu park-šume Marjan, na Meštrovićevu šetalištu 45, čiji je jedan od osnivača znanstvenik Miroslav Radman, ujedno i autor izjave u prvoj rečenici.

Predavanje u Sinju 2013. na kojem je dao fatalističku izjavu o MedILS-u  bilo je naslovljeno "Reanimacija umiruće europske kreativnosti kroz državno i privatno mecenstvo i patentiranje". Naslov relevantan i danas: je li MedILS-u potrebna reanimacija ili, bolje reći, eliksir života na kojem Radman radi posljednjih d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:12