stdClass Object ( [id] => 1206976 [title] => Prodavačice na nathodniku muku muče s lupežima: ‘Narkomane lako prepoznamo, ali kradu nam i fine dame!‘ Opisale i kojim se tehnikama služe i požalile se na Zorana Šprajca [alias] => prodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upeklo na splitskom nathodniku u srcu grada. Prodavači bježe u hlad što ga, uz tende, na njihovim štandovima čine i nizovi lepršavih haljina, ljetnih košulja i majica, hlača... Naleti tek rijetki kupac. Jedanest je sati ujutro, neki među trgovcima s vrha nathodnika, u onom dijelu bliže staroj Općini, već razmišljaju kako će zatvoriti.

Bliži se podne, a naša susretljiva sugovornica Katarina Sršen, u to doba svakoga dana stavlja ključ u bravu na svojemu štandu s raznolikom ponudom odjevnih predmeta. Zadovoljna je kako je krenula sezona. Već sada se, priča, trguje puno bolje nego protekle dvije. Ali ne zahvaljujući strancima nego "našim ženama", tim čarobnicama kućnih ekonomija koje će iz dna novčanika iscijediti zadnju kunu kako bi najdražima kupile ono najpotrebitije. 

---

image

Katarina Sršen

Joško Šupić/Cropix
---

- Kad je bila korona, bilo je totalno ništa. Država nas je spasila s pomoći od 4000 kuna. Iako je to ništa, hvala joj. Inače bi propali… Ali, hvala Bogu, da kucnem, ova godina nikad bolja što se mene tiče. Ma koji stranci?! Kupuju domaći ljudi, naši ljudi su zakon. Mi bi po strancima mogli umrijeti - vedro će Katarina s 30-godišnjim radnim stažom. Najprije je godinama bila, kako se u šali naziva, lučki radnik, a posljednje četiri godine, nakon što je preuzela posao od bivše vlasnice, na nathodniku radi isključivo za sebe. Ima li krađa, jedva da smo izustili, a već stiže odgovor gazdarice koja drži dva štanda, jedan preko puta drugog. Nije ih lako držati na oku...

- Da ima li?! Znate što su mi napravili jedne godine? Stigli mi stranci, ona stoji ispred banka, kao gleda robu, a on unutra. Samo mi je izvadio novčanik iz torbe. Ali nije uspio izaći... Sinjala sam nju kako gleda prema unutra što mi je bilo sumnjivo. I lijepo sam ga zaustavila. Izlazi lola s mojim novčanikom, ali nije imao gdje - uz smijeh se prisjeća Katarina nabrajajući što sve bez naplate nestaje s njezina štanda. Kradu se i gaćice i grudnjaci, ali i konkretniji komadi poput hlača ili majica.

- Znate kako se kaže, prilika čini lopova... Uzmu čega god se domognu. Lako je meni za narkomana, na njemu odmah vidiš tko je i što je. Ali dame vam, moja gospođo, kradu. Da ih samo vidite kako su obučene, a onda dođu krasti - ništa više ne čudi Katarinu. Zato je i skratila vlastito radno vrijeme. Preumorna je već od silnih godina na štandu i novac je, veli, ne interesira, samo da ima za kruh i to je to.

- I psihički i fizički sam satrvena, mene samo zanima da mogu preživjeti. Prehraniti se. Da nisam na socijali, pod državom. Nikom ništa nisam dužna, prvo državi sve poplaćam, a meni što ostane - zbori Katarina ne odajući nezadovoljstvo. Više zvuči pomireno sa sudbinom.

Koji štand niže, prema Pazaru, sasvim drugačija priča. Njezina kolegica, a isključivo bi anonimno, u prolazu dobacuje kako nije baš sve tako kako Katarina govori.

- Ma nema vam naš svijet para. Kad kažem da nešto košta 100 kuna, odmah pitaju:"Može li jeftinije?” I stranci isto traže, oni su navikli na spuštanje cijena. Ipak, nešto sada uspijemo prodati i njima. Nemamo mi koristi od Ultre, to je sve mlađarija, oni gledaju popiti i provesti se. Vraga će oni kupovati robu... Ali imamo od kruzera - govori jedna od prodavačica brzinski se nadovezujući na misli koje je muče. Ima, priznaje, samo jednu želju. Da se, njih na nathodniku, ne dira.

- Jedino da još ostanemo ovdje. Kako se sad ova vlast promijenila, ne znamo što će biti. Uvijek nešto novo... Bojim li se Ivoševića?! A vidite kako je izmeo Hrvojevu?! Nikad nismo na sigurnom. Od nas država ima koristi, ubire poreze, nije baš da joj nismo bitni. Mi sve platiti moramo, ali nas nitko ništa ne pita... Vrag zna što će biti - sliježe ramenima. Za promet će reći tek kako ga ima, naravno, više nego tijekom korona krize, ali daleko je to od nekadašnjih, puno bajnijih godina.

Na dnu nathodnika, u atraktivnijoj trgovačkoj zoni, puno je življe. Francuski se miješa s engleskim, jezici baltičkih zemalja s tek pokojim upitom na hrvatskom. Vrzmaju se turisti u potrazi za željenim suvenirom iako sunce i dalje nemilice prži.

- Ove godine prodaja je puno bolja nego lani. Najviše kupuju Nizozemci, Skandinavci... Litva, Estonija. Nijemci su malo skeptični, oni se ne cjenkaju, ali odmah pitaju za popust. Jedino još nema Talijana, najboljih kupaca, ali oko njih se treba potruditi. Sve žele probati - priča nam Tatijana Savić, prodavačica u suvenirnici na dnu nathodnika u kojoj se nude raznovrsni suveniri Hvaranina Tina Paršića, rakija s OPG-a njegova oca Mate i vina poznatog hvarskog vinara Plenkovića.

---

image

Tatiana Savić iz prodavaonice Handwork

Joško Šupić/Cropix
---

Najskuplji je krokodil načinjen od školjki, koji se nudi po cijeni 2000 kuna (lani je simpatična Tatijana prodala manjeg za 800 kn). Kupce privlače i vadičepovi u obliku oslikanih drvenih falusa s napisima "Am I big enough" ili "I need another job" ("jesam li dovoljno velik", "trebam drugi posao") po cijeni od 50-70 kn, čovjekoliki metalni satovi i figurice... Sve je to ručni rad otočanina Tina iz Svete Nedjelje. Pregršt je i sitnica poput magneta koji koštaju od 15-25 kuna ili privjesaka za ključeve po simboličnim, strancima često najprihvatljivijim cijenama.

- Kruzeraši vam kupuju magnete, manje brodice od 40, 50 ili 60 kuna i to je to. Jedini koji su me ove godine razočarali su Francuzi. Vrlo su nekulturni i bahati, od mladića do gospođa od 60 godina. Unose negativnu energiju, jako su izbirljivi i loši kupci - otkriva gospođa Savić ne želeći da se njezine riječi dožive kao etiketiranje cijelog naroda. Jednostavno je primjetila... I ona, priznaje nam, non-stop na oku mora držati mlade lopove, poglavito kad joj ih dvoje, troje uđe u trgovinu, a isto toliko ostane vani.

---

image


 

Joško Šupić/Cropix
---

- Jedan gleda privjeske i magnete, a drugi stavlja u torbu - opisuje Tatijana najčešći modus operandi mlađahnih lopova na nathodniku.

Iz istih se razloga prodavačica Ines Š. na svom štandu naoružala kamerama, koje, primjetila je, koliko toliko utječu na prljave lopovske misli. A kod nje nema čega nema - svakojakih suvenira, asortimana za plažu, pokrivala za glavu... Promet je općenito ok, iako "uvijek može bolje". Primjerice, neki Englezi će potrošiti 500 kuna bez da trepnu, dok će neki njihovi sunarodnjaci zaraditi stigmu lopova zbog magneta vrijednog 15 kuna. Naprosto, svugdje ima poštenog i lošeg svijeta.

- Svi kradu i ovi mlađi gosti i kruzeraši, oni su još najgori. Ili dođu i potroše samo tako ili maznu nešto. Ovim mlađima odoše sve pare na opijanje, pa kad žele materi kući donijeti magnet, dođu ovdje krasti. Drpaju sve što im lakše dođu pod ruku - žustro govori Ines. Najčešća su im, otkriva, meta magneti, privjesci ili narukvice. Rado posegnu i za kartama, lepezama, ali i za maskom za ronjenje, loptom... Jedino im nije primamljivo ništa stakleno. Tko bi to, u prtljazi, nosio...---

image


 

Joško Šupić/Cropix
---

- Jučer su mi dvije cure, a bio mi je tu i suprug, ispred očiju ukrale dva magneta. A znalo je nestajati i po 20 privjesaka dok ih nisam povezala. Evo vam priče... Dolaze mi dva crnca s kruzera, ma da samo znate kakva. Ono baš mrcine. Zgodni, mirišljavi. I idu ukrasti magnet od 20 kn. Uhvatila sam ih, pa je bilo u stilu kao nisu oni. I onda su taj magnet odložili na čašu na polici. I otišli... Sve zakone znaju bolje od nas, znaju da im ne možemo ništa. Da apsurd bude veći, još ih naši vodiči upozoravaju kako ćemo mi njih pokrasti. A onda oni dođu otimati od nas. Meni je neshvatljivo da netko plati puste tisuće eura za putovanje na nekom kruzeru i onda dođe krasti magnet od dva ili tri eura - u nevjerici će Ines.

Zato na štandu, kako bi osujetila potencijalne lopove, nije povezala samo privjeske i narukvice. Svoju vezicu dobio je i njezin novčanik.

---

Ljuti su na Šprajca: Pajdo samo komentira

 

- Plaćaju oni dobro te kruzere, ali onda potroše tamo sve pare, pa nama ovdje dođu krasti. I onda mi dođe jedan Šprajc, pa vodi cijelu emisiju govoreći kako mi potkradamo turiste. Pajdo cijelu emisiju samo komentira, bez da je poslao ijednog novinara da i nas nešto pita.

On komentira i to je to. Brate, nije ti to posao. To ti je ništa. Pošalji novinare ovamo, pa onda komentiraj - poručuje je jedna od trgovkinja sa splitskog nathodnika popularnom RTL-ovom voditelju govoreći kako će mu morati poslati pismo s pritužbama.

---

---

Romski par mete sve živo

 

Nathodnik, govore nam neki među prodavačima, strepi od jednog romskog para, djevojke i mladića, koji obilaze štandove i "metu sve živo". Ukradeno najvjerojatnije odlaze prodavati negdje dalje, možda na nekom od otoka, pretpostavlja jedna od naših sugovornica.

- Savršeno govore njemački, ali razumiju i naš jezik. Barem ona, koliko smo uspjeli uočiti. Sad ih nema, ali svi znaju da dođu u sezonu ovdje 'raditi'. Kad čujemo da su tu, sve mičemo, samo se gleda na njih dvoje. To bude opsadno stanje... Svi ih pratimo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROBA SA PAZARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ROBA SA PAZARA 2 0 7749 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-07 12:12:34 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-09 09:33:21 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2022-07-09 09:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6370 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656862.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656870.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656876.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656878.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656874.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656872.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656868.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656866.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656864.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656886.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656884.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22656882.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Katarina Sr\u0161en<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","","

Tatiana Savi\u0107\u00a0iz prodavaonice Handwork<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Prodavaonica Handwork<\/p>","

Handwork trgovina<\/p>","


\nHandwork trgovina<\/p>","

Predmeti iz prodavaonice Handwork<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1240","hd_22656862_1920.jpg":"1920x1080","k_22656862_1280.jpg":"1280x1280","k_22656862_1024.jpg":"1024x1024","k_22656862_640.jpg":"640x640","k_22656862_480.jpg":"480x480","k_22656862_340.jpg":"340x340","k_22656862_220.jpg":"220x220","o_22656862_1280.jpg":"1280x826","o_22656862_1024.jpg":"1024x661","o_22656862_640.jpg":"640x413","o_22656862_480.jpg":"480x310","o_22656862_340.jpg":"340x219","o_22656862_220.jpg":"220x142","h_22656862_1280.jpg":"1280x854","h_22656862_1024.jpg":"1024x683","h_22656862_640.jpg":"640x427","h_22656862_480.jpg":"480x320","h_22656862_340.jpg":"340x227","h_22656862_220.jpg":"220x147","pp_22656862_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656862_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656862_640.jpg":"640x814","pp_22656862_480.jpg":"480x611","pp_22656862_340.jpg":"340x432","pp_22656862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1098","hd_22656870_1920.jpg":"1920x1080","k_22656870_1280.jpg":"1280x1280","k_22656870_1024.jpg":"1024x1024","k_22656870_640.jpg":"640x640","k_22656870_480.jpg":"480x480","k_22656870_340.jpg":"340x340","k_22656870_220.jpg":"220x220","o_22656870_1280.jpg":"1280x732","o_22656870_1024.jpg":"1024x585","o_22656870_640.jpg":"640x366","o_22656870_480.jpg":"480x274","o_22656870_340.jpg":"340x194","o_22656870_220.jpg":"220x125","h_22656870_1280.jpg":"1280x854","h_22656870_1024.jpg":"1024x683","h_22656870_640.jpg":"640x427","h_22656870_480.jpg":"480x320","h_22656870_340.jpg":"340x227","h_22656870_220.jpg":"220x147","pp_22656870_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656870_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656870_640.jpg":"640x814","pp_22656870_480.jpg":"480x611","pp_22656870_340.jpg":"340x432","pp_22656870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_22656876_1920.jpg":"1920x1080","k_22656876_1280.jpg":"1280x1280","k_22656876_1024.jpg":"1024x1024","k_22656876_640.jpg":"640x640","k_22656876_480.jpg":"480x480","k_22656876_340.jpg":"340x340","k_22656876_220.jpg":"220x220","o_22656876_1280.jpg":"1280x825","o_22656876_1024.jpg":"1024x660","o_22656876_640.jpg":"640x412","o_22656876_480.jpg":"480x309","o_22656876_340.jpg":"340x219","o_22656876_220.jpg":"220x141","h_22656876_1280.jpg":"1280x854","h_22656876_1024.jpg":"1024x683","h_22656876_640.jpg":"640x427","h_22656876_480.jpg":"480x320","h_22656876_340.jpg":"340x227","h_22656876_220.jpg":"220x147","pp_22656876_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656876_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656876_640.jpg":"640x814","pp_22656876_480.jpg":"480x611","pp_22656876_340.jpg":"340x432","pp_22656876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22656878_1920.jpg":"1920x1080","k_22656878_1280.jpg":"1280x1280","k_22656878_1024.jpg":"1024x1024","k_22656878_640.jpg":"640x640","k_22656878_480.jpg":"480x480","k_22656878_340.jpg":"340x340","k_22656878_220.jpg":"220x220","o_22656878_1280.jpg":"1280x854","o_22656878_1024.jpg":"1024x683","o_22656878_640.jpg":"640x427","o_22656878_480.jpg":"480x320","o_22656878_340.jpg":"340x226","o_22656878_220.jpg":"220x146","h_22656878_1280.jpg":"1280x854","h_22656878_1024.jpg":"1024x683","h_22656878_640.jpg":"640x427","h_22656878_480.jpg":"480x320","h_22656878_340.jpg":"340x227","h_22656878_220.jpg":"220x147","pp_22656878_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656878_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656878_640.jpg":"640x814","pp_22656878_480.jpg":"480x611","pp_22656878_340.jpg":"340x432","pp_22656878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_22656874_1920.jpg":"1920x1080","k_22656874_1280.jpg":"1280x1280","k_22656874_1024.jpg":"1024x1024","k_22656874_640.jpg":"640x640","k_22656874_480.jpg":"480x480","k_22656874_340.jpg":"340x340","k_22656874_220.jpg":"220x220","o_22656874_1280.jpg":"1280x792","o_22656874_1024.jpg":"1024x634","o_22656874_640.jpg":"640x396","o_22656874_480.jpg":"480x297","o_22656874_340.jpg":"340x210","o_22656874_220.jpg":"220x136","h_22656874_1280.jpg":"1280x854","h_22656874_1024.jpg":"1024x683","h_22656874_640.jpg":"640x427","h_22656874_480.jpg":"480x320","h_22656874_340.jpg":"340x227","h_22656874_220.jpg":"220x147","pp_22656874_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656874_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656874_640.jpg":"640x814","pp_22656874_480.jpg":"480x611","pp_22656874_340.jpg":"340x432","pp_22656874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_22656872_1920.jpg":"1920x1080","k_22656872_1280.jpg":"1280x1280","k_22656872_1024.jpg":"1024x1024","k_22656872_640.jpg":"640x640","k_22656872_480.jpg":"480x480","k_22656872_340.jpg":"340x340","k_22656872_220.jpg":"220x220","o_22656872_1280.jpg":"1280x829","o_22656872_1024.jpg":"1024x663","o_22656872_640.jpg":"640x414","o_22656872_480.jpg":"480x311","o_22656872_340.jpg":"340x220","o_22656872_220.jpg":"220x142","h_22656872_1280.jpg":"1280x854","h_22656872_1024.jpg":"1024x683","h_22656872_640.jpg":"640x427","h_22656872_480.jpg":"480x320","h_22656872_340.jpg":"340x227","h_22656872_220.jpg":"220x147","pp_22656872_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656872_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656872_640.jpg":"640x814","pp_22656872_480.jpg":"480x611","pp_22656872_340.jpg":"340x432","pp_22656872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_22656868_1920.jpg":"1920x1080","k_22656868_1280.jpg":"1280x1280","k_22656868_1024.jpg":"1024x1024","k_22656868_640.jpg":"640x640","k_22656868_480.jpg":"480x480","k_22656868_340.jpg":"340x340","k_22656868_220.jpg":"220x220","o_22656868_1280.jpg":"1280x779","o_22656868_1024.jpg":"1024x623","o_22656868_640.jpg":"640x389","o_22656868_480.jpg":"480x292","o_22656868_340.jpg":"340x207","o_22656868_220.jpg":"220x133","h_22656868_1280.jpg":"1280x854","h_22656868_1024.jpg":"1024x683","h_22656868_640.jpg":"640x427","h_22656868_480.jpg":"480x320","h_22656868_340.jpg":"340x227","h_22656868_220.jpg":"220x147","pp_22656868_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656868_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656868_640.jpg":"640x814","pp_22656868_480.jpg":"480x611","pp_22656868_340.jpg":"340x432","pp_22656868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1123","hd_22656866_1920.jpg":"1920x1080","k_22656866_1280.jpg":"1280x1280","k_22656866_1024.jpg":"1024x1024","k_22656866_640.jpg":"640x640","k_22656866_480.jpg":"480x480","k_22656866_340.jpg":"340x340","k_22656866_220.jpg":"220x220","o_22656866_1280.jpg":"1280x748","o_22656866_1024.jpg":"1024x598","o_22656866_640.jpg":"640x374","o_22656866_480.jpg":"480x280","o_22656866_340.jpg":"340x198","o_22656866_220.jpg":"220x128","h_22656866_1280.jpg":"1280x854","h_22656866_1024.jpg":"1024x683","h_22656866_640.jpg":"640x427","h_22656866_480.jpg":"480x320","h_22656866_340.jpg":"340x227","h_22656866_220.jpg":"220x147","pp_22656866_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656866_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656866_640.jpg":"640x814","pp_22656866_480.jpg":"480x611","pp_22656866_340.jpg":"340x432","pp_22656866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_22656864_1920.jpg":"1920x1080","k_22656864_1280.jpg":"1280x1280","k_22656864_1024.jpg":"1024x1024","k_22656864_640.jpg":"640x640","k_22656864_480.jpg":"480x480","k_22656864_340.jpg":"340x340","k_22656864_220.jpg":"220x220","o_22656864_1280.jpg":"1280x824","o_22656864_1024.jpg":"1024x659","o_22656864_640.jpg":"640x412","o_22656864_480.jpg":"480x309","o_22656864_340.jpg":"340x218","o_22656864_220.jpg":"220x141","h_22656864_1280.jpg":"1280x854","h_22656864_1024.jpg":"1024x683","h_22656864_640.jpg":"640x427","h_22656864_480.jpg":"480x320","h_22656864_340.jpg":"340x227","h_22656864_220.jpg":"220x147","pp_22656864_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656864_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656864_640.jpg":"640x814","pp_22656864_480.jpg":"480x611","pp_22656864_340.jpg":"340x432","pp_22656864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1402","hd_22656886_1920.jpg":"1920x1080","k_22656886_1280.jpg":"1280x1280","k_22656886_1024.jpg":"1024x1024","k_22656886_640.jpg":"640x640","k_22656886_480.jpg":"480x480","k_22656886_340.jpg":"340x340","k_22656886_220.jpg":"220x220","o_22656886_1280.jpg":"1280x934","o_22656886_1024.jpg":"1024x747","o_22656886_640.jpg":"640x467","o_22656886_480.jpg":"480x350","o_22656886_340.jpg":"340x248","o_22656886_220.jpg":"220x160","h_22656886_1280.jpg":"1280x854","h_22656886_1024.jpg":"1024x683","h_22656886_640.jpg":"640x427","h_22656886_480.jpg":"480x320","h_22656886_340.jpg":"340x227","h_22656886_220.jpg":"220x147","pp_22656886_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656886_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656886_640.jpg":"640x814","pp_22656886_480.jpg":"480x611","pp_22656886_340.jpg":"340x432","pp_22656886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22656884_1920.jpg":"1920x1080","k_22656884_1280.jpg":"1280x1280","k_22656884_1024.jpg":"1024x1024","k_22656884_640.jpg":"640x640","k_22656884_480.jpg":"480x480","k_22656884_340.jpg":"340x340","k_22656884_220.jpg":"220x220","o_22656884_1280.jpg":"1280x854","o_22656884_1024.jpg":"1024x683","o_22656884_640.jpg":"640x427","o_22656884_480.jpg":"480x320","o_22656884_340.jpg":"340x227","o_22656884_220.jpg":"220x146","h_22656884_1280.jpg":"1280x854","h_22656884_1024.jpg":"1024x683","h_22656884_640.jpg":"640x427","h_22656884_480.jpg":"480x320","h_22656884_340.jpg":"340x227","h_22656884_220.jpg":"220x147","pp_22656884_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656884_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656884_640.jpg":"640x814","pp_22656884_480.jpg":"480x611","pp_22656884_340.jpg":"340x432","pp_22656884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2605","hd_22656882_1920.jpg":"1920x1080","k_22656882_1280.jpg":"1280x1280","k_22656882_1024.jpg":"1024x1024","k_22656882_640.jpg":"640x640","k_22656882_480.jpg":"480x480","k_22656882_340.jpg":"340x340","k_22656882_220.jpg":"220x220","o_22656882_1280.jpg":"1280x1736","o_22656882_1024.jpg":"1024x1389","o_22656882_640.jpg":"640x868","o_22656882_480.jpg":"480x651","o_22656882_340.jpg":"340x461","o_22656882_220.jpg":"220x298","h_22656882_1280.jpg":"1280x854","h_22656882_1024.jpg":"1024x683","h_22656882_640.jpg":"640x427","h_22656882_480.jpg":"480x320","h_22656882_340.jpg":"340x227","h_22656882_220.jpg":"220x147","pp_22656882_1280.jpg":"1280x1628","pp_22656882_1024.jpg":"1024x1303","pp_22656882_640.jpg":"640x814","pp_22656882_480.jpg":"480x611","pp_22656882_340.jpg":"340x432","pp_22656882_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38155386 Threads: 3 Questions: 7083299480 Slow queries: 3297196 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607979600 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce-1206976 [printLink] => /split/prodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce-1206976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 683830 [name] => krađe na nathodniku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-09 11:20:51 [main_article_id] => 0 [alias] => krade-na-nathodniku [link] => /tag/krade-na-nathodniku ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601738 [name] => Pazar Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-15 19:08:38 [main_article_id] => 0 [alias] => pazar-split [link] => /tag/pazar-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683831 [name] => krađe po trgovinama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-09 11:20:51 [main_article_id] => 0 [alias] => krade-po-trgovinama [link] => /tag/krade-po-trgovinama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROBA SA PAZARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prodavačice na nathodniku muku muče s lupežima: ‘Narkomane lako prepoznamo, ali kradu nam i fine dame!‘ Opisale i kojim se tehnikama služe i požalile se na Zorana Šprajca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656862.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Katarina Sršen

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656862.jpg [title] =>

Katarina Sršen

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656870.jpg [title] =>


 

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656876.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656878.jpg [title] =>

Tatiana Savić iz prodavaonice Handwork

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656874.jpg [title] =>


 

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656872.jpg [title] =>


 

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656868.jpg [title] =>


 

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656866.jpg [title] =>


 

Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656864.jpg [title] =>

Prodavaonica Handwork

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656886.jpg [title] =>

Handwork trgovina

Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656884.jpg [title] =>


Handwork trgovina

Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22656882.jpg [title] =>

Predmeti iz prodavaonice Handwork

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Upeklo na splitskom nathodniku u srcu grada. Prodavači bježe u hlad što ga, uz tende, na njihovim štandovima čine i nizovi lepršavih haljina, ljetnih košulja i majica, hlača... Naleti tek rijetki kupac. Jedanest je sati ujutro, neki među trgovcima s vrha nathodnika, u onom dijelu bliže staroj Općini, već razmišljaju kako će zatvoriti.

Bliži se podne, a naša susretljiva sugovornica Katarina Sršen, u to doba svakoga dana stavlja ključ u bravu na svojemu štandu s raznolikom ponudom odjevnih predmeta. Zadovoljna je kako je krenula sezona. Već sada se, priča, trguje puno bolje nego protekle dvije. Ali ne zahvaljujući strancima nego "našim ženama", tim čarobnicama kućnih ekonomija koje će iz dna novčanika iscijediti zadnju kunu kako bi najdražima kupile ono najpotrebitije. 

---

image

Katarina Sršen

Joško Šupić/Cropix
---

- Kad je bila korona, bilo je totalno ništa. Država nas je spasila s pomoći od 4000 kuna. Iako je to ništa, hvala joj. Inače bi propali… Ali, hvala Bogu, da kucnem, ova godina nikad bolja što se mene tiče. Ma koji stranci?! Kupuju domaći ljudi, naši ljudi su zakon. Mi bi po strancima mogli umrijeti - vedro će Katarina s 30-godišnjim radnim stažom. Najprije je godinama bila, kako se u šali naziva, lučki radnik, a posljednje četiri godine, nakon što je preuzela posao od bivše vlasnice, na nathodniku radi isključivo za sebe. Ima li krađa, jedva da smo izustili, a već stiže odgovor gazdarice koja drži dva štanda, jedan preko puta drugog. Nije ih lako držati na oku...

- Da ima li?! Znate što su mi napravili jedne godine? Stigli mi stranci, ona stoji ispred banka, kao gleda robu, a on unutra. Samo mi je izvadio novčanik iz torbe. Ali nije uspio izaći... Sinjala sam nju kako gleda prema unutra što mi je bilo sumnjivo. I lijepo sam ga zaustavila. Izlazi lola s mojim novčanikom, ali nije imao gdje - uz smijeh se prisjeća Katarina nabrajajući što sve bez naplate nestaje s njezina štanda. Kradu se i gaćice i grudnjaci, ali i konkretniji komadi poput hlača ili majica.

- Znate kako se kaže, prilika čini lopova... Uzmu čega god se domognu. Lako je meni za narkomana, na njemu odmah vidiš tko je i što je. Ali dame vam, moja gospođo, kradu. Da ih samo vidite kako su obučene, a onda dođu krasti - ništa više ne čudi Katarinu. Zato je i skratila vlastito radno vrijeme. Preumorna je već od silnih godina na štandu i novac je, veli, ne interesira, samo da ima za kruh i to je to.

- I psihički i fizički sam satrvena, mene samo zanima da mogu preživjeti. Prehraniti se. Da nisam na socijali, pod državom. Nikom ništa nisam dužna, prvo državi sve poplaćam, a meni što ostane - zbori Katarina ne odajući nezadovoljstvo. Više zvuči pomireno sa sudbinom.

Koji štand niže, prema Pazaru, sasvim drugačija priča. Njezina kolegica, a isključivo bi anonimno, u prolazu dobacuje kako nije baš sve tako kako Katarina govori.

- Ma nema vam naš svijet para. Kad kažem da nešto košta 100 kuna, odmah pitaju:"Može li jeftinije?” I stranci isto traže, oni su navikli na spuštanje cijena. Ipak, nešto sada uspijemo prodati i njima. Nemamo mi koristi od Ultre, to je sve mlađarija, oni gledaju popiti i provesti se. Vraga će oni kupovati robu... Ali imamo od kruzera - govori jedna od prodavačica brzinski se nadovezujući na misli koje je muče. Ima, priznaje, samo jednu želju. Da se, njih na nathodniku, ne dira.

- Jedino da još ostanemo ovdje. Kako se sad ova vlast promijenila, ne znamo što će biti. Uvijek nešto novo... Bojim li se Ivoševića?! A vidite kako je izmeo Hrvojevu?! Nikad nismo na sigurnom. Od nas država ima koristi, ubire poreze, nije baš da joj nismo bitni. Mi sve platiti moramo, ali nas nitko ništa ne pita... Vrag zna što će biti - sliježe ramenima. Za promet će reći tek kako ga ima, naravno, više nego tijekom korona krize, ali daleko je to od nekadašnjih, puno bajnijih godina.

Na dnu nathodnika, u atraktivnijoj trgovačkoj zoni, puno je življe. Francuski se miješa s engleskim, jezici baltičkih zemalja s tek pokojim upitom na hrvatskom. Vrzmaju se turisti u potrazi za željenim suvenirom iako sunce i dalje nemilice prži.

- Ove godine prodaja je puno bolja nego lani. Najviše kupuju Nizozemci, Skandinavci... Litva, Estonija. Nijemci su malo skeptični, oni se ne cjenkaju, ali odmah pitaju za popust. Jedino još nema Talijana, najboljih kupaca, ali oko njih se treba potruditi. Sve žele probati - priča nam Tatijana Savić, prodavačica u suvenirnici na dnu nathodnika u kojoj se nude raznovrsni suveniri Hvaranina Tina Paršića, rakija s OPG-a njegova oca Mate i vina poznatog hvarskog vinara Plenkovića.

---

image

Tatiana Savić iz prodavaonice Handwork

Joško Šupić/Cropix
---

Najskuplji je krokodil načinjen od školjki, koji se nudi po cijeni 2000 kuna (lani je simpatična Tatijana prodala manjeg za 800 kn). Kupce privlače i vadičepovi u obliku oslikanih drvenih falusa s napisima "Am I big enough" ili "I need another job" ("jesam li dovoljno velik", "trebam drugi posao") po cijeni od 50-70 kn, čovjekoliki metalni satovi i figurice... Sve je to ručni rad otočanina Tina iz Svete Nedjelje. Pregršt je i sitnica poput magneta koji koštaju od 15-25 kuna ili privjesaka za ključeve po simboličnim, strancima često najprihvatljivijim cijenama.

- Kruzeraši vam kupuju magnete, manje brodice od 40, 50 ili 60 kuna i to je to. Jedini koji su me ove godine razočarali su Francuzi. Vrlo su nekulturni i bahati, od mladića do gospođa od 60 godina. Unose negativnu energiju, jako su izbirljivi i loši kupci - otkriva gospođa Savić ne želeći da se njezine riječi dožive kao etiketiranje cijelog naroda. Jednostavno je primjetila... I ona, priznaje nam, non-stop na oku mora držati mlade lopove, poglavito kad joj ih dvoje, troje uđe u trgovinu, a isto toliko ostane vani.

---

image


 

Joško Šupić/Cropix
---

- Jedan gleda privjeske i magnete, a drugi stavlja u torbu - opisuje Tatijana najčešći modus operandi mlađahnih lopova na nathodniku.

Iz istih se razloga prodavačica Ines Š. na svom štandu naoružala kamerama, koje, primjetila je, koliko toliko utječu na prljave lopovske misli. A kod nje nema čega nema - svakojakih suvenira, asortimana za plažu, pokrivala za glavu... Promet je općenito ok, iako "uvijek može bolje". Primjerice, neki Englezi će potrošiti 500 kuna bez da trepnu, dok će neki njihovi sunarodnjaci zaraditi stigmu lopova zbog magneta vrijednog 15 kuna. Naprosto, svugdje ima poštenog i lošeg svijeta.

- Svi kradu i ovi mlađi gosti i kruzeraši, oni su još najgori. Ili dođu i potroše samo tako ili maznu nešto. Ovim mlađima odoše sve pare na opijanje, pa kad žele materi kući donijeti magnet, dođu ovdje krasti. Drpaju sve što im lakše dođu pod ruku - žustro govori Ines. Najčešća su im, otkriva, meta magneti, privjesci ili narukvice. Rado posegnu i za kartama, lepezama, ali i za maskom za ronjenje, loptom... Jedino im nije primamljivo ništa stakleno. Tko bi to, u prtljazi, nosio...---

image


 

Joško Šupić/Cropix
---

- Jučer su mi dvije cure, a bio mi je tu i suprug, ispred očiju ukrale dva magneta. A znalo je nestajati i po 20 privjesaka dok ih nisam povezala. Evo vam priče... Dolaze mi dva crnca s kruzera, ma da samo znate kakva. Ono baš mrcine. Zgodni, mirišljavi. I idu ukrasti magnet od 20 kn. Uhvatila sam ih, pa je bilo u stilu kao nisu oni. I onda su taj magnet odložili na čašu na polici. I otišli... Sve zakone znaju bolje od nas, znaju da im ne možemo ništa. Da apsurd bude veći, još ih naši vodiči upozoravaju kako ćemo mi njih pokrasti. A onda oni dođu otimati od nas. Meni je neshvatljivo da netko plati puste tisuće eura za putovanje na nekom kruzeru i onda dođe krasti magnet od dva ili tri eura - u nevjerici će Ines.

Zato na štandu, kako bi osujetila potencijalne lopove, nije povezala samo privjeske i narukvice. Svoju vezicu dobio je i njezin novčanik.

---

Ljuti su na Šprajca: Pajdo samo komentira

 

- Plaćaju oni dobro te kruzere, ali onda potroše tamo sve pare, pa nama ovdje dođu krasti. I onda mi dođe jedan Šprajc, pa vodi cijelu emisiju govoreći kako mi potkradamo turiste. Pajdo cijelu emisiju samo komentira, bez da je poslao ijednog novinara da i nas nešto pita.

On komentira i to je to. Brate, nije ti to posao. To ti je ništa. Pošalji novinare ovamo, pa onda komentiraj - poručuje je jedna od trgovkinja sa splitskog nathodnika popularnom RTL-ovom voditelju govoreći kako će mu morati poslati pismo s pritužbama.

---

---

Romski par mete sve živo

 

Nathodnik, govore nam neki među prodavačima, strepi od jednog romskog para, djevojke i mladića, koji obilaze štandove i "metu sve živo". Ukradeno najvjerojatnije odlaze prodavati negdje dalje, možda na nekom od otoka, pretpostavlja jedna od naših sugovornica.

- Savršeno govore njemački, ali razumiju i naš jezik. Barem ona, koliko smo uspjeli uočiti. Sad ih nema, ali svi znaju da dođu u sezonu ovdje 'raditi'. Kad čujemo da su tu, sve mičemo, samo se gleda na njih dvoje. To bude opsadno stanje... Svi ih pratimo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Katarina Sršen

Joško Šupić/Cropix

Tatiana Savić iz prodavaonice Handwork

Joško Šupić/Cropix

Prodavaonica Handwork

Joško Šupić/Cropix

Handwork trgovina

Joško Šupić/Cropix


Handwork trgovina

Joško Šupić/Cropix

Predmeti iz prodavaonice Handwork

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce-1206976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3baf92d0b0c186e15d529a26c62cba94019df06b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prodava%C4%8Dice+na+nathodniku+muku+mu%C4%8De+s+lupe%C5%BEima%3A+%E2%80%98Narkomane+lako+prepoznamo%2C+ali+kradu+nam+i+fine+dame%21%E2%80%98+Opisale+i+kojim+se+tehnikama+slu%C5%BEe+i+po%C5%BEalile+se+na+Zorana+%C5%A0prajca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce-1206976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprodavaci-na-nathodniku-muku-muce-s-lupezima-stigli-stranci-ona-kao-gleda-robu-a-on-unutra-samo-mi-je-izvadio-novcanik-iz-torbe-a-kako-im-je-tek-sprajc-digao-zivce-1206976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROBA SA PAZARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitROBA SA PAZARA

Prodavačice na nathodniku muku muče s lupežima: ‘Narkomane lako prepoznamo, ali kradu nam i fine dame!‘ Opisale i kojim se tehnikama služe i požalile se na Zorana Šprajca

Piše Mirela Goreta
9. srpnja 2022. - 11:20

Upeklo na splitskom nathodniku u srcu grada. Prodavači bježe u hlad što ga, uz tende, na njihovim štandovima čine i nizovi lepršavih haljina, ljetnih košulja i majica, hlača... Naleti tek rijetki kupac. Jedanest je sati ujutro, neki među trgovcima s vrha nathodnika, u onom dijelu bliže staroj Općini, već razmišljaju kako će zatvoriti.

Bliži se podne, a naša susretljiva sugovornica Katarina Sršen, u to doba svakoga dana stavlja ključ u bravu na svojemu štandu s raznolikom ponudom odjevnih predmeta. Zadovoljna je kako je krenula sezona. Već sada se, priča, trguje puno bolje nego protekle dvije. Ali ne zahvaljujući strancima nego "našim ženama", tim čarobnicama kućnih ekonomija koje će iz dna novčanika iscijediti zadnju kunu kako bi najdražima kupile ono najpotrebitije. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:15