stdClass Object ( [id] => 1212272 [title] => Prijeti li Marjanu smanjenje granica park šume? Javna ustanova optužuje tvrtku koja izrađuje Plan upravljanja da pogoduje privatnim vlasnicima: Neki katastarski podaci su iz Austro-Ugarske Monarhije [alias] => prijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon dvije godine izrade, još uvijek nema "Plana upravljanja park-šumom Marjan". Prije dvije godine Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan kao naručitelj sklopila je ugovor za izradu plana upravljanja s tvrtkom "Oikon".

Javni uvid za prijedlog plana održan je u veljači ove godine. I taman kad je izgledalo da će Javna ustanova napokon dobiti dokument za upravljanje koji propisuje Zakon o zaštiti prirode, nastali su problemi.

Iz tvrtke "Oikon" nam kažu da im je isplaćeno samo pola troškova, iako su izvršili 90 posto radova iz ugovora. No, iz Javne ustanove koja je naručitelj uzvraćaju kako to što je "Oikon" napravio ne štiti park-šumu, optužuju da bi predloženi plan smanjio zonu šume i šumskog područja, što bi išlo u korist privatnim vlasnicima i bespravnim graditeljima na Marjanu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Gdje je zapelo s planom upravljanja, odlučili smo provjeriti kod Vladimira Kušana, voditelja izrade i jednog od vlasnika "Oikona". Upitali smo ga odmah je li problem nastao zato što je "Oikon" bio previše popustljiv prema onim privatnim vlasnicima koji hoće da se smanje granice PŠ Marjan, odnosno da južne padine ne budu unutar zaštićenog područja, a za što ova gradska vlast ne želi čuti?

- Ne. Nismo popustljivi ni prema kome. Najvažnije je u cijeloj toj priči da smo mi radili plan prema stručnim postavkama. Mnoge stvari koje se od nas tražilo i traži nisu predmet "Plana upravljanja zaštićenim područjem", nego su predmet prostornoplanske dokumentacije.

Plan upravljanja nema veze s ilegalnim objektima, nego Ured za graditeljstvo izda rješenje po kojem se nešto takvo sruši - i riješen problem!

Za sve takve stvari postoje propisi po kojima se treba ponašati. Mi smo inzistirali da u plan upravljanja ne ulaze stvari koje su riješene ili trebaju biti riješene drugom dokumentacijom ili drugim zakonskim propisima - objašnjava Kušan.

Zatražene promjene

Kako doznajemo od Kušana, oni razgovaraju s naručiteljem Javnom ustanovom i nastoje riješiti nastali problem, no priznaje da još ne znaju na koji će se način teškoće riješiti. Kao jedan od problema Kušan navodi da je Javna ustanova, nakon što su održane radionice, i nakon javne rasprave, zatražila da se naprave značajne izmjene u planu upravljanja.

- Na javnoj raspravi bilo je postavljeno 40 pitanja, od čega je 80 posto bilo vezano za privatno vlasništvo. Mi smo odgovorili da to nije tema plana upravljanja, već da se to rješava nekim drugim aktima. Ali nakon završene javne rasprave i održanih radionica i nakon što smo iskorigirali prijedlog plana upravljanja u skladu s nekim opravdanim primjedbama, Javna ustanova je željela promijeniti stvari koje bi iz korijena mijenjale cjelokupni plan - objašnjava Kušan.

- Onda bismo morali raditi ispočetka, što nije praktično nakon dvije godine rada. Vraća nas na sami početak, opet bismo morali ići prema Ministarstvu, morala bi se održati nova javna rasprava... - pojašnjava jedan od vlasnika "Oikona".

Na naše pitanje što je to Javna ustanova htjela ubaciti u plan upravljanja nakon što je bila održana javna rasprava, Kušan kaže da s tim ne bi izlazio u javnost jer su u procesu pregovaranja. Ali, u Javnoj ustanovi imaju posve drugu priču. V.d. ravnatelja Stipe Mušura, koji kaže kako je naslijedio ovaj problem, poslao nam je dopis koji su poslali "Oikonu".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Iz njega se može vidjeti kako Javna ustanova od "Oikona" traži da plan upravljanja uskladi sa stvarnim stanjem na terenu, gdje je znatno više šume nego poljoprivrednih površina koje su upisane u katastru.

- U razgovorima s pravnim savjetnicima ustanove nismo uspjeli utvrditi postojanje bilo kakve zakonske obveze za "dosljedno uvažavanje stanja katastra", a kao obvezan temelj za određivanje namjene površina prilikom izrade plana upravljanja ili kakve druge prostornoplanske dokumentacije - napisali su "Oikonu" iz Javne ustanove PŠ Marjan.

Način korištenja

U dopisu Javna ustanova objašnjava "Oikonu" kako na području Splita, pa tako i Marjana, stanje katastra i zemljišnoknjižno stanje nije usklađeno. Napominju da neki katastarski podaci za Marjan potječu još iz Austro-Ugarske Monarhije, odnosno, prije negoli je 1964. godine proglašena zaštita park-šume. Nadalje, Javna ustanova ističe kako je park-šuma Marjan nekada gotovo u cijelosti bila poljoprivredno zemljište, prije negoli se započelo s intenzivnijim pošumljavanjem.

No, tijekom godina je samo na nekim česticama unutar park-šume utvrđena promjena i usklađenje načina korištenja. Posljedica ovako neurednog knjiženja promjena jest da način korištenja većine čestica u katastru nije usklađen sa stanjem u zemljišniku niti sa stvarnim stanjem na terenu.

Iz Javne ustanove odgovornost prebacuju na bivšu vlast. Napominju da je Gradsko vijeće 4. travnja 2018. donijelo zaključak kojim je zadužilo ondašnjega gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu za utvrđivanje vlasništva i evidentiranje svih šuma i šumskog zemljišta unutar obuhvata park-šume Marjan, pokretanje postupka cjelovite katastarske izmjere, kao i upis posebnog pravnog režima za sve čestice u obuhvatu park-šume.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ali, zaključuju da ništa od toga nije napravljeno.

- Mišljenja smo da "dosljedno uvažavanje stanja katastra", kao jedinog mjerodavnog kriterija za izradu plana upravljanja park-šumom Marjan, nije obvezujući zakonski kriterij i nije u interesu zaštite park-šume Marjan kao zaštićenog dijela prirode.

Dapače, držimo da je takav kriterij protivan interesu zaštite predmetnog zaštićenog područja, a u isključivom je interesu privatnih vlasnika nekretnina unutar PŠ Marjan, na kojem području su oni izgradili više od 100 bespravnih građevina - ističu u Javnoj ustanovi.

No, to nije sve. U svom dopisu Javna ustanova moli "Oikon" da preispitaju kriterij "dosljednog uvažavanja stanja katastra" prilikom izrade "Plana upravljanja Park-šumom Marjan". To traže od njih "kako u budućnosti ne bi došlo do nepovratno štetnih posljedica za očuvanje temeljnog fenomena park-šume Marjan, šume alepskog bora, kao i za zaštitu i očuvanje cjelokupnog zaštićenog područja PŠ Marjan".

Zaštita šume

Kako bi se bolje zaštitilo šumu, Javna ustanova zatražila je da se u plan upravljanja uvrste grafičke karte iz GUP-a. Naime, tvrde da je GUP označio veće površine zelenom bojom koje bi trebalo pošumljavati, uređivati i održavati negoli program gospodarenja (koji je za Oparine vlasti također izradio "Oikon" op. a.), dok su s ovim planom upravljanja čak i šumske površine u tom području označene kao poljoprivredne površine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Koji bi dokument trebao utvrditi područja koja su prostornoplanskim dokumentima predviđena za daljnje pošumljavanje? Znači li to da je prema kriteriju "dosljedno uvažavanje stanja katastra" vama kao izrađivaču plana upravljanja park-šumom prihvatljivo stvaranje uvjeta prema kojima privatni vlasnik ima pravo posjeći šumu alepskog bora, kako bi šumu u zaštićenoj park-šumi pretvorio u poljoprivrednu površinu evidentiranu u katastru? - bez okolišanja su zatražili od "Oikona" da se očituje o mogućim posljedicama.

- Bi li se kriterij za utvrđivanje poljoprivrednih površina promijenio ako bi se sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina za sve čestice u obuhvatu park-šume Marjan upisao posebni pravni režim "park-šuma"? - pitaju na kraju iz Javne ustanove i poručuju da će, ako ne dobiju odgovor, smatrati da je "Oikon" jednostrano raskinuo ugovor.

Na naše pitanje je li Javna ustanova dobila odgovor "Oikona" o upisa posebnog pravnog režima "park-šume" na katastarske čestice, Stipe Mušura nam je kazao da još nisu dobili njihovo očitovanje, ali je dodao da će JU pokrenuti postupak upisa u Katastru. Za pregovore je rekao da još traju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURD DO APSURDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => APSURD DO APSURDA 2 0 7671 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-25 10:19:01 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-30 06:18:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-30 06:18:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1649 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/25\/21307486.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/25\/22835850.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/25\/22835784.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/25\/21803648.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/25\/22311346.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/25\/21803690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n
\n\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21307486_1920.jpg":"1920x1080","k_21307486_1280.jpg":"1280x1280","k_21307486_1024.jpg":"1024x1024","k_21307486_640.jpg":"640x640","k_21307486_480.jpg":"480x480","k_21307486_340.jpg":"340x340","k_21307486_220.jpg":"220x220","o_21307486_1280.jpg":"1280x853","o_21307486_1024.jpg":"1024x682","o_21307486_640.jpg":"640x426","o_21307486_480.jpg":"480x320","o_21307486_340.jpg":"340x226","o_21307486_220.jpg":"220x146","h_21307486_1280.jpg":"1280x854","h_21307486_1024.jpg":"1024x683","h_21307486_640.jpg":"640x427","h_21307486_480.jpg":"480x320","h_21307486_340.jpg":"340x227","h_21307486_220.jpg":"220x147","pp_21307486_1280.jpg":"1280x1628","pp_21307486_1024.jpg":"1024x1303","pp_21307486_640.jpg":"640x814","pp_21307486_480.jpg":"480x611","pp_21307486_340.jpg":"340x432","pp_21307486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22835850_1920.jpg":"1920x1080","k_22835850_1280.jpg":"1280x1280","k_22835850_1024.jpg":"1024x1024","k_22835850_640.jpg":"640x640","k_22835850_480.jpg":"480x480","k_22835850_340.jpg":"340x340","k_22835850_220.jpg":"220x220","o_22835850_1280.jpg":"1280x854","o_22835850_1024.jpg":"1024x683","o_22835850_640.jpg":"640x427","o_22835850_480.jpg":"480x320","o_22835850_340.jpg":"340x227","o_22835850_220.jpg":"220x146","h_22835850_1280.jpg":"1280x854","h_22835850_1024.jpg":"1024x683","h_22835850_640.jpg":"640x427","h_22835850_480.jpg":"480x320","h_22835850_340.jpg":"340x227","h_22835850_220.jpg":"220x147","pp_22835850_1280.jpg":"1280x1628","pp_22835850_1024.jpg":"1024x1303","pp_22835850_640.jpg":"640x814","pp_22835850_480.jpg":"480x611","pp_22835850_340.jpg":"340x432","pp_22835850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22835784_1920.jpg":"1920x1080","k_22835784_1280.jpg":"1280x1280","k_22835784_1024.jpg":"1024x1024","k_22835784_640.jpg":"640x640","k_22835784_480.jpg":"480x480","k_22835784_340.jpg":"340x340","k_22835784_220.jpg":"220x220","o_22835784_1280.jpg":"1280x854","o_22835784_1024.jpg":"1024x683","o_22835784_640.jpg":"640x427","o_22835784_480.jpg":"480x320","o_22835784_340.jpg":"340x227","o_22835784_220.jpg":"220x146","h_22835784_1280.jpg":"1280x854","h_22835784_1024.jpg":"1024x683","h_22835784_640.jpg":"640x427","h_22835784_480.jpg":"480x320","h_22835784_340.jpg":"340x227","h_22835784_220.jpg":"220x147","pp_22835784_1280.jpg":"1280x1628","pp_22835784_1024.jpg":"1024x1303","pp_22835784_640.jpg":"640x814","pp_22835784_480.jpg":"480x611","pp_22835784_340.jpg":"340x432","pp_22835784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_21803648_1920.jpg":"1920x1080","k_21803648_1280.jpg":"1280x1280","k_21803648_1024.jpg":"1024x1024","k_21803648_640.jpg":"640x640","k_21803648_480.jpg":"480x480","k_21803648_340.jpg":"340x340","k_21803648_220.jpg":"220x220","o_21803648_1280.jpg":"1280x838","o_21803648_1024.jpg":"1024x670","o_21803648_640.jpg":"640x419","o_21803648_480.jpg":"480x314","o_21803648_340.jpg":"340x222","o_21803648_220.jpg":"220x144","h_21803648_1280.jpg":"1280x854","h_21803648_1024.jpg":"1024x683","h_21803648_640.jpg":"640x427","h_21803648_480.jpg":"480x320","h_21803648_340.jpg":"340x227","h_21803648_220.jpg":"220x147","pp_21803648_1280.jpg":"1280x1628","pp_21803648_1024.jpg":"1024x1303","pp_21803648_640.jpg":"640x814","pp_21803648_480.jpg":"480x611","pp_21803648_340.jpg":"340x432","pp_21803648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1122","hd_22311346_1920.jpg":"1920x1080","k_22311346_1280.jpg":"1280x1280","k_22311346_1024.jpg":"1024x1024","k_22311346_640.jpg":"640x640","k_22311346_480.jpg":"480x480","k_22311346_340.jpg":"340x340","k_22311346_220.jpg":"220x220","o_22311346_1280.jpg":"1280x748","o_22311346_1024.jpg":"1024x598","o_22311346_640.jpg":"640x374","o_22311346_480.jpg":"480x280","o_22311346_340.jpg":"340x198","o_22311346_220.jpg":"220x128","h_22311346_1280.jpg":"1280x854","h_22311346_1024.jpg":"1024x683","h_22311346_640.jpg":"640x427","h_22311346_480.jpg":"480x320","h_22311346_340.jpg":"340x227","h_22311346_220.jpg":"220x147","pp_22311346_1280.jpg":"1280x1628","pp_22311346_1024.jpg":"1024x1303","pp_22311346_640.jpg":"640x814","pp_22311346_480.jpg":"480x611","pp_22311346_340.jpg":"340x432","pp_22311346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_21803690_1920.jpg":"1920x1080","k_21803690_1280.jpg":"1280x1280","k_21803690_1024.jpg":"1024x1024","k_21803690_640.jpg":"640x640","k_21803690_480.jpg":"480x480","k_21803690_340.jpg":"340x340","k_21803690_220.jpg":"220x220","o_21803690_1280.jpg":"1280x924","o_21803690_1024.jpg":"1024x739","o_21803690_640.jpg":"640x462","o_21803690_480.jpg":"480x346","o_21803690_340.jpg":"340x245","o_21803690_220.jpg":"220x158","h_21803690_1280.jpg":"1280x854","h_21803690_1024.jpg":"1024x683","h_21803690_640.jpg":"640x427","h_21803690_480.jpg":"480x320","h_21803690_340.jpg":"340x227","h_21803690_220.jpg":"220x147","pp_21803690_1280.jpg":"1280x1628","pp_21803690_1024.jpg":"1024x1303","pp_21803690_640.jpg":"640x814","pp_21803690_480.jpg":"480x611","pp_21803690_340.jpg":"340x432","pp_21803690_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7649316 Threads: 3 Questions: 1553802058 Slow queries: 4736112 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111289588 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije-1212272 [printLink] => /split/prijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije-1212272?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667497 [name] => plan upravljanja park šumom marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 17:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => plan-upravljanja-park-sumom-marjan [link] => /tag/plan-upravljanja-park-sumom-marjan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281614 [name] => Katastar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katastar [link] => /tag/katastar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 649384 [name] => Stipe Mušura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 14:49:40 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-musura [link] => /tag/stipe-musura ) [3] => stdClass Object ( [id] => 686115 [name] => Vladimir Kušan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-30 08:18:53 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-kusan [link] => /tag/vladimir-kusan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURD DO APSURDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prijeti li Marjanu smanjenje granica park šume? Javna ustanova optužuje tvrtku koja izrađuje Plan upravljanja da pogoduje privatnim vlasnicima: Neki katastarski podaci su iz Austro-Ugarske Monarhije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/21307486.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>



 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/21307486.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/22835850.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/22835784.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/21803648.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/22311346.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/25/21803690.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon dvije godine izrade, još uvijek nema "Plana upravljanja park-šumom Marjan". Prije dvije godine Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan kao naručitelj sklopila je ugovor za izradu plana upravljanja s tvrtkom "Oikon".

Javni uvid za prijedlog plana održan je u veljači ove godine. I taman kad je izgledalo da će Javna ustanova napokon dobiti dokument za upravljanje koji propisuje Zakon o zaštiti prirode, nastali su problemi.

Iz tvrtke "Oikon" nam kažu da im je isplaćeno samo pola troškova, iako su izvršili 90 posto radova iz ugovora. No, iz Javne ustanove koja je naručitelj uzvraćaju kako to što je "Oikon" napravio ne štiti park-šumu, optužuju da bi predloženi plan smanjio zonu šume i šumskog područja, što bi išlo u korist privatnim vlasnicima i bespravnim graditeljima na Marjanu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Gdje je zapelo s planom upravljanja, odlučili smo provjeriti kod Vladimira Kušana, voditelja izrade i jednog od vlasnika "Oikona". Upitali smo ga odmah je li problem nastao zato što je "Oikon" bio previše popustljiv prema onim privatnim vlasnicima koji hoće da se smanje granice PŠ Marjan, odnosno da južne padine ne budu unutar zaštićenog područja, a za što ova gradska vlast ne želi čuti?

- Ne. Nismo popustljivi ni prema kome. Najvažnije je u cijeloj toj priči da smo mi radili plan prema stručnim postavkama. Mnoge stvari koje se od nas tražilo i traži nisu predmet "Plana upravljanja zaštićenim područjem", nego su predmet prostornoplanske dokumentacije.

Plan upravljanja nema veze s ilegalnim objektima, nego Ured za graditeljstvo izda rješenje po kojem se nešto takvo sruši - i riješen problem!

Za sve takve stvari postoje propisi po kojima se treba ponašati. Mi smo inzistirali da u plan upravljanja ne ulaze stvari koje su riješene ili trebaju biti riješene drugom dokumentacijom ili drugim zakonskim propisima - objašnjava Kušan.

Zatražene promjene

Kako doznajemo od Kušana, oni razgovaraju s naručiteljem Javnom ustanovom i nastoje riješiti nastali problem, no priznaje da još ne znaju na koji će se način teškoće riješiti. Kao jedan od problema Kušan navodi da je Javna ustanova, nakon što su održane radionice, i nakon javne rasprave, zatražila da se naprave značajne izmjene u planu upravljanja.

- Na javnoj raspravi bilo je postavljeno 40 pitanja, od čega je 80 posto bilo vezano za privatno vlasništvo. Mi smo odgovorili da to nije tema plana upravljanja, već da se to rješava nekim drugim aktima. Ali nakon završene javne rasprave i održanih radionica i nakon što smo iskorigirali prijedlog plana upravljanja u skladu s nekim opravdanim primjedbama, Javna ustanova je željela promijeniti stvari koje bi iz korijena mijenjale cjelokupni plan - objašnjava Kušan.

- Onda bismo morali raditi ispočetka, što nije praktično nakon dvije godine rada. Vraća nas na sami početak, opet bismo morali ići prema Ministarstvu, morala bi se održati nova javna rasprava... - pojašnjava jedan od vlasnika "Oikona".

Na naše pitanje što je to Javna ustanova htjela ubaciti u plan upravljanja nakon što je bila održana javna rasprava, Kušan kaže da s tim ne bi izlazio u javnost jer su u procesu pregovaranja. Ali, u Javnoj ustanovi imaju posve drugu priču. V.d. ravnatelja Stipe Mušura, koji kaže kako je naslijedio ovaj problem, poslao nam je dopis koji su poslali "Oikonu".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Iz njega se može vidjeti kako Javna ustanova od "Oikona" traži da plan upravljanja uskladi sa stvarnim stanjem na terenu, gdje je znatno više šume nego poljoprivrednih površina koje su upisane u katastru.

- U razgovorima s pravnim savjetnicima ustanove nismo uspjeli utvrditi postojanje bilo kakve zakonske obveze za "dosljedno uvažavanje stanja katastra", a kao obvezan temelj za određivanje namjene površina prilikom izrade plana upravljanja ili kakve druge prostornoplanske dokumentacije - napisali su "Oikonu" iz Javne ustanove PŠ Marjan.

Način korištenja

U dopisu Javna ustanova objašnjava "Oikonu" kako na području Splita, pa tako i Marjana, stanje katastra i zemljišnoknjižno stanje nije usklađeno. Napominju da neki katastarski podaci za Marjan potječu još iz Austro-Ugarske Monarhije, odnosno, prije negoli je 1964. godine proglašena zaštita park-šume. Nadalje, Javna ustanova ističe kako je park-šuma Marjan nekada gotovo u cijelosti bila poljoprivredno zemljište, prije negoli se započelo s intenzivnijim pošumljavanjem.

No, tijekom godina je samo na nekim česticama unutar park-šume utvrđena promjena i usklađenje načina korištenja. Posljedica ovako neurednog knjiženja promjena jest da način korištenja većine čestica u katastru nije usklađen sa stanjem u zemljišniku niti sa stvarnim stanjem na terenu.

Iz Javne ustanove odgovornost prebacuju na bivšu vlast. Napominju da je Gradsko vijeće 4. travnja 2018. donijelo zaključak kojim je zadužilo ondašnjega gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu za utvrđivanje vlasništva i evidentiranje svih šuma i šumskog zemljišta unutar obuhvata park-šume Marjan, pokretanje postupka cjelovite katastarske izmjere, kao i upis posebnog pravnog režima za sve čestice u obuhvatu park-šume.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ali, zaključuju da ništa od toga nije napravljeno.

- Mišljenja smo da "dosljedno uvažavanje stanja katastra", kao jedinog mjerodavnog kriterija za izradu plana upravljanja park-šumom Marjan, nije obvezujući zakonski kriterij i nije u interesu zaštite park-šume Marjan kao zaštićenog dijela prirode.

Dapače, držimo da je takav kriterij protivan interesu zaštite predmetnog zaštićenog područja, a u isključivom je interesu privatnih vlasnika nekretnina unutar PŠ Marjan, na kojem području su oni izgradili više od 100 bespravnih građevina - ističu u Javnoj ustanovi.

No, to nije sve. U svom dopisu Javna ustanova moli "Oikon" da preispitaju kriterij "dosljednog uvažavanja stanja katastra" prilikom izrade "Plana upravljanja Park-šumom Marjan". To traže od njih "kako u budućnosti ne bi došlo do nepovratno štetnih posljedica za očuvanje temeljnog fenomena park-šume Marjan, šume alepskog bora, kao i za zaštitu i očuvanje cjelokupnog zaštićenog područja PŠ Marjan".

Zaštita šume

Kako bi se bolje zaštitilo šumu, Javna ustanova zatražila je da se u plan upravljanja uvrste grafičke karte iz GUP-a. Naime, tvrde da je GUP označio veće površine zelenom bojom koje bi trebalo pošumljavati, uređivati i održavati negoli program gospodarenja (koji je za Oparine vlasti također izradio "Oikon" op. a.), dok su s ovim planom upravljanja čak i šumske površine u tom području označene kao poljoprivredne površine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Koji bi dokument trebao utvrditi područja koja su prostornoplanskim dokumentima predviđena za daljnje pošumljavanje? Znači li to da je prema kriteriju "dosljedno uvažavanje stanja katastra" vama kao izrađivaču plana upravljanja park-šumom prihvatljivo stvaranje uvjeta prema kojima privatni vlasnik ima pravo posjeći šumu alepskog bora, kako bi šumu u zaštićenoj park-šumi pretvorio u poljoprivrednu površinu evidentiranu u katastru? - bez okolišanja su zatražili od "Oikona" da se očituje o mogućim posljedicama.

- Bi li se kriterij za utvrđivanje poljoprivrednih površina promijenio ako bi se sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina za sve čestice u obuhvatu park-šume Marjan upisao posebni pravni režim "park-šuma"? - pitaju na kraju iz Javne ustanove i poručuju da će, ako ne dobiju odgovor, smatrati da je "Oikon" jednostrano raskinuo ugovor.

Na naše pitanje je li Javna ustanova dobila odgovor "Oikona" o upisa posebnog pravnog režima "park-šume" na katastarske čestice, Stipe Mušura nam je kazao da još nisu dobili njihovo očitovanje, ali je dodao da će JU pokrenuti postupak upisa u Katastru. Za pregovore je rekao da još traju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije-1212272 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c98208080aa6e509f167a47eec551d6c759a9be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prijeti+li+Marjanu+smanjenje+granica+park+%C5%A1ume%3F+Javna+ustanova+optu%C5%BEuje+tvrtku+koja+izra%C4%91uje+Plan+upravljanja+da+pogoduje+privatnim+vlasnicima%3A+Neki+katastarski+podaci+su+iz+Austro-Ugarske+Monarhije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije-1212272 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprijeti-li-marjanu-smanjenje-granica-park-sume-javna-ustanova-optuzuje-tvrtku-koja-izraduje-plan-upravljanja-da-pogoduje-privatnim-vlasnicima-neki-katastarski-podaci-su-iz-austro-ugarske-monarhije-1212272 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURD DO APSURDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitAPSURD DO APSURDA

Prijeti li Marjanu smanjenje granica park šume? Javna ustanova optužuje tvrtku koja izrađuje Plan upravljanja da pogoduje privatnim vlasnicima: Neki katastarski podaci su iz Austro-Ugarske Monarhije

Piše Sandi Vidulić
30. srpnja 2022. - 08:18

Nakon dvije godine izrade, još uvijek nema "Plana upravljanja park-šumom Marjan". Prije dvije godine Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan kao naručitelj sklopila je ugovor za izradu plana upravljanja s tvrtkom "Oikon".

Javni uvid za prijedlog plana održan je u veljači ove godine. I taman kad je izgledalo da će Javna ustanova napokon dobiti dokument za upravljanje koji propisuje Zakon o zaštiti prirode, nastali su problemi.

Iz tvrtke "Oikon" nam kažu da im je isplaćeno samo pola troškova, iako su izvršili 90 posto radova iz ugovora. No, iz Javne ustanove koja je naručitelj uzvraćaju kako to što je "Oikon" napravio ne štiti park-šumu, optužuju da bi predloženi plan smanjio zonu šume i šumskog područja, što bi išlo u korist privatnim vlasnicima i bespravnim graditeljima na Marjanu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:04