StoryEditorOCM
Splitpravobraniteljica

Prijeti li kazna onima koji su snimili i objavili snimku ‘Gazi purgere‘ u izvedbi djece s Mertojaka? Zakon je tu jasan

Piše Mia Uzinić
15. siječnja 2024. - 11:44

Snimka malih navijača ‘Hajduka‘ s Mertojaka na kojoj pjevaju ‘Gazi purgere‘ još uvijek intrigira javnost pored manjka ostalih problema u državi, a neki su se zapitali i kakva kazna čeka one koji su snimali maloljetnu djecu na javnom prostoru koju su sami roditelji popeli na pozornicu. Kako bismo otklonili bilo kakve dvojbe odlučili smo poslati upit Uredu pravobraniteljice za djecu, a odgovor smo ponovo dobili u rekordno brzom roku. 

- Ukoliko je riječ o neovlaštenom snimanju djece, kazne za navedeno propisane su Kaznenim zakonom, a za pitanje zakonitosti obrade osobnih podataka nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka, kojoj se možete obratiti za službeno tumačenje propisa vezanih uz Opću uredbu o zaštiti podataka. Pravobraniteljica za djecu nije ovlaštena tumačiti propise, ali možemo navesti naše stajalište o ovoj problematici, koje proizlazi iz praćenja pojedinačnih slučajeva i prakse nadležnih institucija - stoji u odgovoru.

Nije zabranjeno snimati djecu

Iako nije ovlaštena za tumačenje propisa, ima svoje mišljenje o ovoj temi koje je relevantno za slučajeve u kojima postoji stvara opasnost za sigurnost djece. Osim ako se događa na prostoru na kojem bi djeca mogla biti bez odjeće ili ako su u situaciji u kojoj je uputno i nužno zaštititi njihovu intimu, ne postoje propisi koji zabranjuju snimanje djece na javnim površinama. Međutim, potrebno je dobiti odobrenje roditelja za objavljivanje bilo kakve vrste snimki. 

- Dobivamo prijave roditelja o tome da su snimke njihove djece, snimljene na pojedinim javnim mjestima, objavljene bez njihove suglasnosti u medijima, primjerice portalima ili društvenim mrežama. Takve su objave nezakonite i roditelj ima pravo zahtijevati njihovo uklanjanje iz javno dostupnih medija - navode iz Ureda pravobraniteljice. 

Dodaju da snimanje djece u javnome prostoru (npr. grupe djece na igralištu, djece s roditeljima) ne predstavlja samo po sebi kršenje prava djece, niti nužno ugrožava djecu. Međutim, u današnje vrijeme kada tehnologija omogućuje trenutačnu javnu objavu snimki i njihovo korištenje u najrazličitije svrhe, treba biti oprezan. Prije objavljivanja sadržaja koji uključuje dijete ili djecu, potrebno je promisliti o mogućoj štetnosti za dijete te prije konačne objave nekog medijskog sadržaja procijeniti može li ugroziti ili osramotiti dijete, naštetiti mu, ugroziti njegovu privatnost ili naštetiti osobito ranjivim skupinama djece. Jednom objavljeni podaci o djeci postaju dostupni svima te se mogu koristiti u različite svrhe, čak i na štetu djece.

- Djeca tako mogu biti izložena neugodnostima pa i postati žrtve iskorištavanja ili nasilja, i to ne samo u virtualnome prostoru - govore, a to se nažalost dogodilo i u slučaju s Mertojaka. 

Kažu da se njihovo stajalište temelji na Konvenciji i o pravima djeteta i Općoj uredbi o zaštiti podataka te da se ne bi smjelo objavljivati osobne podatke, a to uključuje fotografije i snimke, a pogotovo ne bez privole roditelja ili skrbnika. 

- Važno je napomenuti da i u tom slučaju treba biti oprezan, jer privola roditelja/ skrbnika ili samog djeteta koje je (dobno) sposobno o tome odlučiti nije uvijek u najboljem interesu djeteta. U slučajevima kad ne postoji privola roditelja ili skrbnika djeteta, roditelj ili skrbnik ima pravo zahtijevati uklanjanje djetetove fotografije s platforme na kojoj je objavljena - zaključuju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:40