stdClass Object ( [id] => 1184653 [title] => Poznati hrvatski branitelj ‘opalio‘ po HOS-ovcu Skeji: ‘On je samoljubiv, sam je sebe prozvao - vitezom! Krivotvorili su i amblem HOS-a u Splitu; Skejinoj ekipi to nije dobro sjelo, evo što su mu poručili [alias] => poznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ranije smo objavili kako se Savez Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (Savez-UDHOS) ogradio od izjave predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa, koju je izrekao na obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu.

Podsjećamo, sporna im je bila konstatacija kako "Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. travnja 1941. godine". Iz Saveza su na takvu rečenicu odgovorili da je Hrvatsku branilo oko tri tisuće pripadnika HOS-a koji se nisu borili ni za nikakvu fašističku tvorevinu.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i poznati hrvatski branitelj u medijima je kasnije pojasnio kako se ograđuje od stavljanja njihove postrojbe u kontekst Drugog svjetskog rata jer im je dosta te "ustaške stigme".

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU Na današnji dan osnovana je zločinačka tvorevina NDH: Splitom se orio ustaški pozdrav, evo tko je sve došao na okupljanje povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a

- S tim se borimo već dugo i zato smo reagirali. Svi imamo mišljenje o 1941. ili 1945. godini, ali je naš HOS nastao 1991. godine i borio se za ovu državu, a ne za onu. HOS je pobjednik u Domovinskom ratu. Mi nismo mogli biti ustaše jer nismo rođeni u to doba, mi nemamo veze s tim. Nama šteti kad nas se uspoređuje s ustašama, nitko to ne može poistovjećivati, to su gluposti. Ne želimo sudjelovati u tome - rekao je Barišić za "Slobodnu".

Komentirao je i kako naziv bojne "Rafael vitez Boban" nije njihov službeni naziv, već su IX. bojna HOS-a. No, isto tako, drži da je riječ o pojedincima. Osvrnuo se i na izgled spomenika HOS-a u Splitu.

Izaslanik ministra Medveda je usred Splita pozitivno govorio o NDH i rekao sramotnu rečenicu: ‘Da nije bilo 10. 4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske‘; Oglasilo se Ministarstvo branitelja

- Otvaranjem takvog spomenika u Splitu desilo se prvo krivotvorenje amblema HOS-a u povijesti. Oni su napravili spomenik HOS-a bez natpisa ‘Za dom spremni’. Uz to, u statutu im piše službeni naziv, neka ga pročitaju i neka mi kažu kako se zovu... Oni na službenom pečatu nemaju ‘Za dom spremni’, a ja imam. Moram napomenuti da te riječi na HOS-ovom grbu nemaju veze s onim poklikom iz 1941. godine, i tu je kraj priče - poručio je naš sugovornik uz napomenu kako se nikada neće odreći amblema HOS-a.

Za Marka Skeju, kao vodećeg čovjeka te postrojbe, nije imao riječi hvale. Nazvao ga je samoljubivim te se pitao što dalje pričati o čovjeku koji je sam sebe prozvao vitezom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Splitski HOS-ovcima nije najbolje legao takav komentar Barišića. Poslali su podužu reakciju koju ćemo prenijeti u nastavku teksta, a na pitanje da nam prokomentira negodovanja iz Splita, Barišić se nasmijao se i kratko kazao da je sve jasno normalnoj osobi koja čita takve riječi.

- Imam svoje ime i prezime, ratni put, djelovanje i ne želim se više osvrtati. On ima pravo raditi što hoće i ja tu ne mogu ništa. Ne pada mi napamet ulaziti u neke sukobe s njim preko medija. Mi imamo svoje obljetnice, bitke, pobjede, dane kada odajemo pijetet prema poginulima, a onaj tko je normalan nastavlja raditi u interesu svakog pojedinca u udruzi, a ne u svom osobnom - zaključio je Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a.

Više na ovim linkovima: 

Prošla je 81 godina od osnivanja zločinačke NDH: Što se zapravo dogodilo tog zlokobnog 10. travnja? To je naše najsramotnije naslijeđe, ali srećom partizani su nam spasili obraz

Pokušaj Medveda da se opere od izjave svog izaslanika, koji je rekao da ‘bez 10. travnja 1941. ne bi bilo današnje Hrvatske‘, orgazmički je vrhunac splitske predstave HOS-a

Ante Tomić: Brigadira Raosa je Ministarstvo poslalo u Split s jasnom uputom da je pametniji kad šuti. Namjestili su ga na opciju ‘mute‘, ali on se, majku mu, greškom uključio

VeDRA poručuje: Štitimo dostojanstvo hrvatskih branitelja pozivajući se na Domovinski rat, a ne na poražene ideologije

Na obljetnici osnutka HOS-ove bojne opet se vikalo ‘Za dom spremni‘, ali show je ukrao Ante Prkačin: Imamo mi još jedan jubilej, prije 81 godinu stvorena je NDH! Zašto se o tome ne smije govoriti?

U nastavku teksta prenosimo priopćenje predsjedništva IX. bojne HOS-a koja je reagirala na pojedine Barišićeve izjave: 

"Blatite naš ratni put i znak pod kojim smo branili našu Hrvatsku.

Očekivano, nakon naše svečane obljetnice, na kojoj smo dostojanstveno proslavili 31 godinu utemeljenja IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga “Rafael vitez Boban” Split i kada smo se posebno prisjetili naših poginulih junaka i podijelili zahvalnice njihovim obiteljima – uslijedili su napadi i prozivke!

Meta smo mnogih odavno i to redom onih koji nisu sudjelovali u obrani naše domovine Hrvatske, no da nas proziva čovjek koji je stao na branik Domovine, baš se i nismo nadali.

Šokiralo nas je priopćenje gospodina Borislava Barišića, predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a (UDHOS-a), u kojem iznosi neistine o ratnoj postrojbi IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”! A poglavito laži o njenom zapovjedniku pukovniku Marku vitezu Skeji! Te se pitamo u čijem interesu gospodin Barišić - radi?

I mi smo kao Udruga IX. bojne HOS-a bili dio Saveza UDHOS-a, no i istupili smo iz tog Saveza 12. prosinca 2021. godine, jer smo bili nezadovoljni radom Saveza. Jednoglasna je to bila odluka svih prisutnih članova naše Skupštine.

Naime, od našeg ‘ulaska’ u Savez UDHOS-a, nikada nas nisu pozvali ni na jedan radni sastanak, redovnu, izvještajnu i izbornu Skupštinu! Ako ih je uopće bilo… Radili su što ih je volja. Nismo sudjelovali u nikakvim odlukama i radu Saveza, osim nekoliko puta kad smo bili pozvani na Božićni domjenak u Zagreb.

Nisu nam pružali ni moralnu ni materijalnu potporu. Kada je trebalo braniti amblem HOS-a i pozdrav “ZA DOM SPREMNI”, oznaku i poklič pod kojim smo se borili u Domovinskom ratu, u obrani nam lijepe Hrvatske - to bi bilo isključivo na našu inicijativu.

U dobroj vjeri smo pristupili Savezu UDHOS-a, no brzo smo razočarani u sam rad Saveza - istupili, dok većina ostalih podružnica HOS-a i ratnih postrojbi nisu mu nikada ni pristupili.

I sada čelnik tog Saveza, kojem ne pripadamo, koji ne radi ništa za zaštitu digniteta naših junaka, poginulih HOS-ovaca, se javlja i kritizira našu obljetnicu! Šireći laži, štiteći svoj položaj i za račun svoga poslodavca.

O našem ratnom putu više ne treba ponavljati, bili smo na svim bojišnicama, diljem Domovine, u prvim redovima obrane Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika… i diljem Lijepe naše. Tko su bojovnici IX. bojne HOS-a, rečeno je mnogo puta. Hrabri ratnici, prvi na liniji, prvi u borbi..., a zadnji kada im treba zahvaliti.

A o našem ratnom zapovjedniku pukovniku Marku sada vitezu Skeji poglavito ne treba zboriti…. Kao ni o časnom imenu naše slavne postrojbe „RAFAEL VITEZ BOBAN“, kojoj je kum bio Anto Đapić Vaš mentor i koja je to ime dobila 1991. godine tijekom zapovijedanja sada pokojnog pukovnika Joze Radanovića. Kada je pukovnik Marko vitez Skejo vodio bitke na drniškom bojištu. Pa nam nije jasno o čemu pričate i za čiji račun to radite. Sramite se!

Što se pak tiče titule VITEZ našem zapovjedniku Marku Skeji, očito iz Vas progovara – ljubomora! Na inicijativu pripadnika IX. bojne HOS-a, njegovih suboraca i članova Udruge koji svojim potpisom i OIB-om stoje iza te časne odluke, uručili smo titulu pukovniku Skeji, radi njegovih izuzetnih zasluga u Domovinskom ratu. Za tu odluku pukovnik Skejo nije ni znao do svečane akademije na kojoj mu je titula dodijeljena.

Naš zapovjednik pukovnik Marko vitez Skejo može u svakom trenutku postrojiti nekoliko stotina svojih bojovnika i klicati ZA DOM SPREMNI, za razliku od Vas gospodine Barišić koji ne možete napuniti ni osobni automobil, a kamoli postrojiti vojsku.

Vi kao čelnik Saveza UDHOS-a dolazite bez oznake HOS-a u Knin na Dan pobjede domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Koga se bojite? Koga zastupate?

Vi bježite od HOS-ovaca, a predsjednik ste Saveza UDHOS-a! Vama je dozvoljeno sudjelovanje u protokolu, dok nama stavljaju barikade zbog HOS oznaka i pozdrava ZA DOM SPREMNI koji je službeno znakovlje ratne postrojbe od 1991.godine, pod kojim znakom je poginulo preko 700 bojovnika HOS-a.

Nama koji smo sudjelovali u gotovo svim oslobodilačkima akcijama i operacijama u Domovinskom ratu je zabranjeno sudjelovanje u svim službenim protokolima vezanim uz Domovinski rat. A vi šutite gospodine Barišiću. Pitamo se koga se stidite gospodine Barišiću? Nas? Ili svoje slike u ogledalu?

Čudne li slučajnosti. Ove godine 10. travnja dan IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" bio je na Cvjetnicu. Svi nazočni su klicali HOS-u, što je podsjetilo na Isusov ulazak u Jeruzalem. Isusa je Juda izdao na Veliki petak, a HOS je Boro zvani Juda izdao odmah na Cvjetnicu. Juda za trideset srebrnjaka, a Boro za mrvice sa stola vladajuće kaste" - napisali su.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A GDJE JE PEČAT? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => A GDJE JE PEČAT? 0 8715 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-15 16:22:14 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => G.R. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-15 18:45:32 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-04-15 18:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4057 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/15\/21679424.png","\/images\/slike\/2022\/04\/15\/13437864.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Borislav Bari\u0161i\u0107, predsjednik Saveza UDHOS-a i Marko Skejo, predsjednik Udruge IX. bojne<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_21679424_1920.png":"1920x1080","k_21679424_1280.png":"1280x1280","k_21679424_1024.png":"1024x1024","k_21679424_640.png":"640x640","k_21679424_480.png":"480x480","k_21679424_340.png":"340x340","k_21679424_220.png":"220x220","o_21679424_1280.png":"1280x721","o_21679424_1024.png":"1024x576","o_21679424_640.png":"640x360","o_21679424_480.png":"480x270","o_21679424_340.png":"340x191","o_21679424_220.png":"220x123","h_21679424_1280.png":"1280x854","h_21679424_1024.png":"1024x683","h_21679424_640.png":"640x427","h_21679424_480.png":"480x320","h_21679424_340.png":"340x227","h_21679424_220.png":"220x147","pp_21679424_1280.png":"1006x1280","pp_21679424_1024.png":"805x1024","pp_21679424_640.png":"503x640","pp_21679424_480.png":"377x480","pp_21679424_340.png":"267x340","pp_21679424_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1243","hd_13437864_1920.jpg":"1920x1080","k_13437864_1280.jpg":"1280x1280","k_13437864_1024.jpg":"1024x1024","k_13437864_640.jpg":"640x640","k_13437864_480.jpg":"480x480","k_13437864_340.jpg":"340x340","k_13437864_220.jpg":"220x220","o_13437864_1280.jpg":"1280x828","o_13437864_1024.jpg":"1024x662","o_13437864_640.jpg":"640x414","o_13437864_480.jpg":"480x310","o_13437864_340.jpg":"340x220","o_13437864_220.jpg":"220x142","h_13437864_1280.jpg":"1280x854","h_13437864_1024.jpg":"1024x683","h_13437864_640.jpg":"640x427","h_13437864_480.jpg":"480x320","h_13437864_340.jpg":"340x227","h_13437864_220.jpg":"220x147","pp_13437864_1280.jpg":"1006x1280","pp_13437864_1024.jpg":"805x1024","pp_13437864_640.jpg":"503x640","pp_13437864_480.jpg":"377x480","pp_13437864_340.jpg":"267x340","pp_13437864_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15254015 Threads: 2 Questions: 3175681633 Slow queries: 7119372 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235476855 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/poznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili-1184653 [printLink] => /split/poznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili-1184653?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606755 [name] => BORISLAV BARIŠIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-22 18:14:55 [main_article_id] => 0 [alias] => borislav-barisic [link] => /tag/borislav-barisic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338529 [name] => HOS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hos [link] => /tag/hos ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 340521 [name] => Marko Skejo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-skejo [link] => /tag/marko-skejo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A GDJE JE PEČAT? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznati hrvatski branitelj ‘opalio‘ po HOS-ovcu Skeji: ‘On je samoljubiv, sam je sebe prozvao - vitezom! Krivotvorili su i amblem HOS-a u Splitu; Skejinoj ekipi to nije dobro sjelo, evo što su mu poručili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/21679424.png [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i Marko Skejo, predsjednik Udruge IX. bojne

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/21679424.png [title] =>

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i Marko Skejo, predsjednik Udruge IX. bojne

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/13437864.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ranije smo objavili kako se Savez Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (Savez-UDHOS) ogradio od izjave predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa, koju je izrekao na obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu.

Podsjećamo, sporna im je bila konstatacija kako "Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. travnja 1941. godine". Iz Saveza su na takvu rečenicu odgovorili da je Hrvatsku branilo oko tri tisuće pripadnika HOS-a koji se nisu borili ni za nikakvu fašističku tvorevinu.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i poznati hrvatski branitelj u medijima je kasnije pojasnio kako se ograđuje od stavljanja njihove postrojbe u kontekst Drugog svjetskog rata jer im je dosta te "ustaške stigme".

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU Na današnji dan osnovana je zločinačka tvorevina NDH: Splitom se orio ustaški pozdrav, evo tko je sve došao na okupljanje povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a

- S tim se borimo već dugo i zato smo reagirali. Svi imamo mišljenje o 1941. ili 1945. godini, ali je naš HOS nastao 1991. godine i borio se za ovu državu, a ne za onu. HOS je pobjednik u Domovinskom ratu. Mi nismo mogli biti ustaše jer nismo rođeni u to doba, mi nemamo veze s tim. Nama šteti kad nas se uspoređuje s ustašama, nitko to ne može poistovjećivati, to su gluposti. Ne želimo sudjelovati u tome - rekao je Barišić za "Slobodnu".

Komentirao je i kako naziv bojne "Rafael vitez Boban" nije njihov službeni naziv, već su IX. bojna HOS-a. No, isto tako, drži da je riječ o pojedincima. Osvrnuo se i na izgled spomenika HOS-a u Splitu.

Izaslanik ministra Medveda je usred Splita pozitivno govorio o NDH i rekao sramotnu rečenicu: ‘Da nije bilo 10. 4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske‘; Oglasilo se Ministarstvo branitelja

- Otvaranjem takvog spomenika u Splitu desilo se prvo krivotvorenje amblema HOS-a u povijesti. Oni su napravili spomenik HOS-a bez natpisa ‘Za dom spremni’. Uz to, u statutu im piše službeni naziv, neka ga pročitaju i neka mi kažu kako se zovu... Oni na službenom pečatu nemaju ‘Za dom spremni’, a ja imam. Moram napomenuti da te riječi na HOS-ovom grbu nemaju veze s onim poklikom iz 1941. godine, i tu je kraj priče - poručio je naš sugovornik uz napomenu kako se nikada neće odreći amblema HOS-a.

Za Marka Skeju, kao vodećeg čovjeka te postrojbe, nije imao riječi hvale. Nazvao ga je samoljubivim te se pitao što dalje pričati o čovjeku koji je sam sebe prozvao vitezom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Splitski HOS-ovcima nije najbolje legao takav komentar Barišića. Poslali su podužu reakciju koju ćemo prenijeti u nastavku teksta, a na pitanje da nam prokomentira negodovanja iz Splita, Barišić se nasmijao se i kratko kazao da je sve jasno normalnoj osobi koja čita takve riječi.

- Imam svoje ime i prezime, ratni put, djelovanje i ne želim se više osvrtati. On ima pravo raditi što hoće i ja tu ne mogu ništa. Ne pada mi napamet ulaziti u neke sukobe s njim preko medija. Mi imamo svoje obljetnice, bitke, pobjede, dane kada odajemo pijetet prema poginulima, a onaj tko je normalan nastavlja raditi u interesu svakog pojedinca u udruzi, a ne u svom osobnom - zaključio je Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a.

Više na ovim linkovima: 

Prošla je 81 godina od osnivanja zločinačke NDH: Što se zapravo dogodilo tog zlokobnog 10. travnja? To je naše najsramotnije naslijeđe, ali srećom partizani su nam spasili obraz

Pokušaj Medveda da se opere od izjave svog izaslanika, koji je rekao da ‘bez 10. travnja 1941. ne bi bilo današnje Hrvatske‘, orgazmički je vrhunac splitske predstave HOS-a

Ante Tomić: Brigadira Raosa je Ministarstvo poslalo u Split s jasnom uputom da je pametniji kad šuti. Namjestili su ga na opciju ‘mute‘, ali on se, majku mu, greškom uključio

VeDRA poručuje: Štitimo dostojanstvo hrvatskih branitelja pozivajući se na Domovinski rat, a ne na poražene ideologije

Na obljetnici osnutka HOS-ove bojne opet se vikalo ‘Za dom spremni‘, ali show je ukrao Ante Prkačin: Imamo mi još jedan jubilej, prije 81 godinu stvorena je NDH! Zašto se o tome ne smije govoriti?

U nastavku teksta prenosimo priopćenje predsjedništva IX. bojne HOS-a koja je reagirala na pojedine Barišićeve izjave: 

"Blatite naš ratni put i znak pod kojim smo branili našu Hrvatsku.

Očekivano, nakon naše svečane obljetnice, na kojoj smo dostojanstveno proslavili 31 godinu utemeljenja IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga “Rafael vitez Boban” Split i kada smo se posebno prisjetili naših poginulih junaka i podijelili zahvalnice njihovim obiteljima – uslijedili su napadi i prozivke!

Meta smo mnogih odavno i to redom onih koji nisu sudjelovali u obrani naše domovine Hrvatske, no da nas proziva čovjek koji je stao na branik Domovine, baš se i nismo nadali.

Šokiralo nas je priopćenje gospodina Borislava Barišića, predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a (UDHOS-a), u kojem iznosi neistine o ratnoj postrojbi IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”! A poglavito laži o njenom zapovjedniku pukovniku Marku vitezu Skeji! Te se pitamo u čijem interesu gospodin Barišić - radi?

I mi smo kao Udruga IX. bojne HOS-a bili dio Saveza UDHOS-a, no i istupili smo iz tog Saveza 12. prosinca 2021. godine, jer smo bili nezadovoljni radom Saveza. Jednoglasna je to bila odluka svih prisutnih članova naše Skupštine.

Naime, od našeg ‘ulaska’ u Savez UDHOS-a, nikada nas nisu pozvali ni na jedan radni sastanak, redovnu, izvještajnu i izbornu Skupštinu! Ako ih je uopće bilo… Radili su što ih je volja. Nismo sudjelovali u nikakvim odlukama i radu Saveza, osim nekoliko puta kad smo bili pozvani na Božićni domjenak u Zagreb.

Nisu nam pružali ni moralnu ni materijalnu potporu. Kada je trebalo braniti amblem HOS-a i pozdrav “ZA DOM SPREMNI”, oznaku i poklič pod kojim smo se borili u Domovinskom ratu, u obrani nam lijepe Hrvatske - to bi bilo isključivo na našu inicijativu.

U dobroj vjeri smo pristupili Savezu UDHOS-a, no brzo smo razočarani u sam rad Saveza - istupili, dok većina ostalih podružnica HOS-a i ratnih postrojbi nisu mu nikada ni pristupili.

I sada čelnik tog Saveza, kojem ne pripadamo, koji ne radi ništa za zaštitu digniteta naših junaka, poginulih HOS-ovaca, se javlja i kritizira našu obljetnicu! Šireći laži, štiteći svoj položaj i za račun svoga poslodavca.

O našem ratnom putu više ne treba ponavljati, bili smo na svim bojišnicama, diljem Domovine, u prvim redovima obrane Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika… i diljem Lijepe naše. Tko su bojovnici IX. bojne HOS-a, rečeno je mnogo puta. Hrabri ratnici, prvi na liniji, prvi u borbi..., a zadnji kada im treba zahvaliti.

A o našem ratnom zapovjedniku pukovniku Marku sada vitezu Skeji poglavito ne treba zboriti…. Kao ni o časnom imenu naše slavne postrojbe „RAFAEL VITEZ BOBAN“, kojoj je kum bio Anto Đapić Vaš mentor i koja je to ime dobila 1991. godine tijekom zapovijedanja sada pokojnog pukovnika Joze Radanovića. Kada je pukovnik Marko vitez Skejo vodio bitke na drniškom bojištu. Pa nam nije jasno o čemu pričate i za čiji račun to radite. Sramite se!

Što se pak tiče titule VITEZ našem zapovjedniku Marku Skeji, očito iz Vas progovara – ljubomora! Na inicijativu pripadnika IX. bojne HOS-a, njegovih suboraca i članova Udruge koji svojim potpisom i OIB-om stoje iza te časne odluke, uručili smo titulu pukovniku Skeji, radi njegovih izuzetnih zasluga u Domovinskom ratu. Za tu odluku pukovnik Skejo nije ni znao do svečane akademije na kojoj mu je titula dodijeljena.

Naš zapovjednik pukovnik Marko vitez Skejo može u svakom trenutku postrojiti nekoliko stotina svojih bojovnika i klicati ZA DOM SPREMNI, za razliku od Vas gospodine Barišić koji ne možete napuniti ni osobni automobil, a kamoli postrojiti vojsku.

Vi kao čelnik Saveza UDHOS-a dolazite bez oznake HOS-a u Knin na Dan pobjede domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Koga se bojite? Koga zastupate?

Vi bježite od HOS-ovaca, a predsjednik ste Saveza UDHOS-a! Vama je dozvoljeno sudjelovanje u protokolu, dok nama stavljaju barikade zbog HOS oznaka i pozdrava ZA DOM SPREMNI koji je službeno znakovlje ratne postrojbe od 1991.godine, pod kojim znakom je poginulo preko 700 bojovnika HOS-a.

Nama koji smo sudjelovali u gotovo svim oslobodilačkima akcijama i operacijama u Domovinskom ratu je zabranjeno sudjelovanje u svim službenim protokolima vezanim uz Domovinski rat. A vi šutite gospodine Barišiću. Pitamo se koga se stidite gospodine Barišiću? Nas? Ili svoje slike u ogledalu?

Čudne li slučajnosti. Ove godine 10. travnja dan IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" bio je na Cvjetnicu. Svi nazočni su klicali HOS-u, što je podsjetilo na Isusov ulazak u Jeruzalem. Isusa je Juda izdao na Veliki petak, a HOS je Boro zvani Juda izdao odmah na Cvjetnicu. Juda za trideset srebrnjaka, a Boro za mrvice sa stola vladajuće kaste" - napisali su.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i Marko Skejo, predsjednik Udruge IX. bojne

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/poznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili-1184653 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3cda06701b3f26f0cf9b1fe6b77271ba3d436616 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznati+hrvatski+branitelj+%E2%80%98opalio%E2%80%98+po+HOS-ovcu+Skeji%3A+%E2%80%98On+je+samoljubiv%2C+sam+je+sebe+prozvao+-+vitezom%21+Krivotvorili+su+i+amblem+HOS-a+u+Splitu%3B+Skejinoj+ekipi+to+nije+dobro+sjelo%2C+evo+%C5%A1to+su+mu+poru%C4%8Dili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpoznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili-1184653 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpoznati-hrvatski-branitelj-opalio-po-hos-ovcu-skeji-on-je-samoljubiv-sam-je-sebe-prozvao-vitezom-krivotvorili-su-i-amblem-hos-a-u-splitu-skejinoj-ekipi-to-nije-dobro-sjelo-evo-sto-su-mu-porucili-1184653 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A GDJE JE PEČAT? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitA GDJE JE PEČAT?

Poznati hrvatski branitelj ‘opalio‘ po HOS-ovcu Skeji: ‘On je samoljubiv, sam je sebe prozvao - vitezom! Krivotvorili su i amblem HOS-a u Splitu; Skejinoj ekipi to nije dobro sjelo, evo što su mu poručili

Piše G.R.
15. travnja 2022. - 20:02

Ranije smo objavili kako se Savez Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (Savez-UDHOS) ogradio od izjave predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa, koju je izrekao na obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu.

Podsjećamo, sporna im je bila konstatacija kako "Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. travnja 1941. godine". Iz Saveza su na takvu rečenicu odgovorili da je Hrvatsku branilo oko tri tisuće pripadnika HOS-a koji se nisu borili ni za nikakvu fašističku tvorevinu.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza UDHOS-a i poznati hrvatski branitelj u medijima je kasnije pojasnio kako se ograđuje od stavljanja njihove postrojbe u kontekst Drugog svjetskog rata jer im je dosta te "ustaške stigme".

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU Na današnji dan osnovana je zloč...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:24