StoryEditorOCM
SplitPRVI OD SEDAM

Poznata splitska firma u poslovnom zaletu; krenuli su u ambiciozan projekt od 16 milijuna eura, uskoro kreće gradnja

Piše Snježana Šetka
2. srpnja 2023. - 17:21

U Splitu je potpisan ugovor u vrijednosti oko dva milijuna eura za izgradnju prvog od sedam plovila za potrebe “Plovputa”. Dio je to ukupnog projekta obnove “Plovputove” flote procijenjene vrijednosti 16 milijuna eura.

Na javnom natječaju kao graditelj izabrano je šibensko brodogradilište, dok su ugovor o projektiranju i izgradnji brze brodice potpisali direktor “Plovputa” doc. dr. sc. Mate Perišić i dr. sc. Roko Vuletić, direktor “Iskra brodogradilišta”, na svečanosti koja se održala u Vijećnici “Plovputa” u Splitu.

image

Direktor šibenskog brodogradilišta Roko Vuletić i direktor Plovputa Mate Perišić 

Plovput

Riječ je o izgradnji prve brze brodice za obavljanje poslova održavanja objekata pomorske signalizacije, kojih je ukupno 1256 duž cijelog Jadrana.

Dužina brze brodice bit će oko 15 metara, širina 4,6 metra i maksimalna brzina 35 čvorova. Autonomija rada brze brodice na moru je pet dana, doplov 200 nautičkih milja, a opremljena će biti najmodernijim navigacijsko-komunikacijskim uređajima, bočnim porivnikom, brodskom hidrauličnom dizalicom, pomoćnom brodicom itd.

image
Plovput

Brodica će biti sposobna za plovidbu u uvjetima brzine vjetra do osam bofora, a područje plovidbe je II. - međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje ne udaljavanja 20 nautičkih milja od najbliže obale kopna ili otoka.

Rok za izgradnju brze brodice iznosi najdulje 18 mjeseci od stupanja ugovora na snagu.“Plovput” izgradnju ove brodice financira vlastitim novcem, no ujedno su već pripremljeni svi potrebni tehnički projekti i studije izvodivosti za izgradnju ukupno pet brzih brodica i dva radna broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 21:52