Splitdobrodošao kući!

Povratak velikog znanstvenika: otišao je prije dvije godine ogorčen na situaciju u Hrvatskoj, a sada se vraća kao laureat; U Splitu će dobiti počasni doktorat!

Piše Diana Barbarić

Naš ugledni znanstvenik svjetskoga glasa i član američke i europske akademije znanosti (ali ne i HAZU-a...) prof. dr. Ivan Đikić je, na žalost mnogih, prije nešto više od dvije godine ogorčeno napustio Hrvatsku i Medicinski fakultet u Splitu i poručio kako će "svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu".

- Mogu samo reći: Zbogom Hrvatska, hvala vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima. Sjećat ću se mnogih lijepih trenutaka koje smo zajedno proveli u Splitu, od običnih kasnovečernjih rasprava u laboratoriju do igranja nogometa srijedom navečer na Hajdukovom stadionu- napisao je tada Đikić u otvorenom pismu. Povod je bio njegov sukob s tadašnjim ministrom znanosti i obrazovanja prof.dr. Pavom Barišićem, a potom i s tadašnjih rektorom Šimunom Anđelinovićem, a zamjerio je i premijeru Plenkoviću što se nije htio "odreći" svoga tadašnjeg ministra.

Međutim, vremena su se promijenila. Pavo Barišić više nije ministar, na čelo Sveučilišta u Splitu je došao novi rektor prof. dr. Dragan Ljutić, a i premijer Plenković je više puta ponavljao kako mu je žao zbog Đikićeva odlaska i da će uvijek biti dobrodošao na znanstvene i sveučilišne ustanove u Hrvatskoj.

A kako ekskluzivno doznajemo, Đikiću se velika dobrodošlica priprema već ovoga petka u splitskom HNK i to u sklopu proslave okruglog  45. rođendana Sveučilišta u Splitu. Ovaj vrhunski profesor koji godinama na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu istražuje mogućnosti liječenja tumora, u Split se, znači, vraća na velika vrata, kao laureat, a primit će i počasni doktorat.

Ono što će njemu vjerojatno biti najznačajnije jest da ga je za ovo priznanje nominirao njegov Medicinski fakultet u Splitu. Tamo je još 2002. počeo raditi kao izvanredni profesor, a zajedno s prof.dr. Janošem Terzićem je vodio i Laboratorij za istraživanje tumora u kojemu su se, zahvaljujući dobrim dijelom i novcem koji je Đikić "ubrizgavao" iz Njemačke, događala i vrhunska otkrića objavljivana u časopisima Nature i Science.

Medicinski fakultet u Splitu je, podsjetimo, Đikiću i prije tri godine dodijelio posebnu zahvalu za doprinos razvoju fakulteta i to kao znanstveniku koji živi radi u inozemstvu, ali pritom pomaže i splitskoj Medicini. 

Kako doznajemo sa Splitskog sveučilišta, neće samo profesor Đikić dobiti počasni doktorat Sveučilišta u Splitu u povodu ove jubilarne obljetnice. Osim njega, ovo priznanje dodijelit će se i još jednom Hrvatu na radu u inozemstvu: prof.dr. Igoru Rudanu, profesoru na Sveučilištu Edinburgh. Rudan je, spomenimo i to, jedini Hrvat, nakon Ruđera Boškovića, izabran u  "Kraljevsko društvo" Britanske akademije znanosti.

I Đikića i Rudana je nominirao Medicinski fakultet u Splitu, a Senat potvrdio.

Ovo priznanje dobit će još i dvoje stranaca: prof.dr. Esther Gitman, američka znanstvenica židovskog porijekla koja je doktorirala na temu u "Spašavanje Židova u NDH". Nju je nominirao Katoličko- bogoslovni fakultet. Također, počasni doktorat Splitskog sveučilišta bit će dodijeljen i prof.dr. Ludwigu Steindorffu, njemačkom povjesničaru kojega je nominirao Filozofski fakultet.

 

#SVEUčILIšTE U SPLITU#IVAN đIKIć