stdClass Object ( [id] => 183287 [title] => Posvađali se zbog izvješća o Kerumovom radu, a on uopće nije došao; Deseci tisuća Splićana bez grijanja; Raskida se ugovor za Spaladium... [alias] => posvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE

Povučene točke o imenovanjima Čenića i Galića

Iako su vijećnici na ovoj sjednici trebali imenovati novog direktora „Parkova i nasada“ kao i novog člana Nadzornog odbora „Prometa“, vladajući su bez obrazloženja povukli te točke s dnevnog reda.

Za direktora „Parkova i nasada“ trebao je umjesto dosadašnjeg direktora Stipe Radoša Knježevića doći mladi HGS-ovac Pero Čenić, koji je do sada bio član Nadzornog odbora ove komunalne tvrtke.

Umjesto preminulog vijećnika HGS-a Boška Knezovića, za člana Nadzornog odbora „Prometa“ trebao je biti imenovan njegov kolega Dane Galić.

Razloge povlačenja ovih točaka s dnevnog reda možemo tražiti u činjenici da vladajući HGS ne bi imao dovoljno glasova da prođu njihovi kandidati, tim više što, primjerice nezavisna Ljubica Vrdoljak, iako je podrška Željku Kerumu, ne bi podržala Čenićevo imenovanje, jer ne ispunjava uvjete po pitanju stručne spreme i iskustva na rukovodećim položajima koji su propisani za direktora ove komunalne tvrtke.

- Tako i moja Mare što mete ulice može biti direktorica „Parkova“. Ne bih voljela da se na takav način rješavaju stvari u Čistoći, pa ni u bilo kojem drugom komunalnom poduzeću – kazala je Vrdoljak.

Posvađali se zbog izvješća o Kerumovom radu


Očekivano, izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, izazvalo je buru na sjednici i to u tolikoj mjeri da nije donesen nikakva odluka, već će se o njoj očitovati pravne službe nakon zasjedanja Gradskog vijeća.

Gradonačelnika Željka Keruma opet nije bilo na sjednici, a oporba je opet dala primjedbu da se radi samo o izvješću rada gradskih službi.

Dogradonačelnik Jure Šundov vijećnicima je kazao kako se izvješće o radu gradonačelnika na isti način piše već 20 godina, te da ni ova gradska vlast neće drugačije raditi.

Potom su vijećnici SDP-a i HDZ-a, najavili kako će ignorirati ovo izviješće.

- Ignorirat ćemo ga kao što gradonačelnik ignorira Gradsko vijeće – kratko je kazao Ivo Baldasar (SDP).

- I mi ćemo ga ignorirati te predlažemo preimenovanje točke u izvještaj o radu gradskih službi. S obzirom na sve, upitna je sposobnost gradonačelnika, a njegovi zamjenici i predsjednica Vijeća manipuliraju građanima jer se kriju iza imena Željka Keruma. U tom slučaju trebate preuzeti i odgovornost za to što radite – poručila je Sanja Bilač (HDZ).

Prava drama nastala je prilikom glasovanja za ovo izviješće. Deset vijećnika od nazočnih 21 je bilo „za“ – 8 Kerumovih HGS-ovaca, nezavisna Ljubica Vrdoljak te Milica Cipci (SU). Protiv su bili HDZ-ovci, a SDP-ovi vijećnici i nezavisni Igor Boraska nisu uopće glasovali, iako su bili u vijećnici.

Predsjednica Bečić već je krenula proglasiti izviješće usvojenim, no tada se oporba pobunila, jer su smatrali da ono nije prošlo, s obzirom da 11 vijećnika nije bilo za, te su u znak protesta napustili vijećnicu, ostavivši sjednicu bez kvoruma, s obzirom da je za kvorum potrebno 13 nazočnih vijećnika. Pravnom analogijom, doznajemo, ignoriranje glasovanja trebalo bi biti najbliže opredjeljenju, „suzdržan“.

- Rekli su da ignoriraju ovo izviješće, no te riječi u poslovniku nema. Ako ne žele sudjelovati u radu, tretiraju se kao da ih nema. Ja sam se držala poslovnika i zakona – rekla je Bečić i zatražila pauzu od pet minuta za konzultacije.

Odlučeno je na kraju da će se o ovom slučaju „ignoriranja glasovanja“ zatražiti mišljenje pravne službe Grada Splita.

Prodaja stanova u vlasništvu Grada Splita

Gradski vijećnici usvojili su zaključak o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita, u koje spadaju i tzv. kadrovski stanovi.

Naime, bivše Poglavarstvo je 2003. godine donijelo zaključak o prodaji stanova u vlasništvu Grada putem javnog natječaja, po tržišnoj cijeni gotovinskim plaćanjem u cjelosti, a tim je zaključkom omogućena i prodaja kadrovskih stanova.

U periodu od 2001. do 2008. godine, temeljem Pravilnika o uvjetima i mjerilima za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada, dodijeljeno je 27 tzv. kadrovskih stanova zaslužnim građanima Splita, od čega je prodano njih 12 putem javnog natječaja.

Kupci tih stanova su: Nenni Delmestre, Dobrila Karlica, Roko Martinić, pok. Čedo Martinić, Stipe Božić, Petar Filipić, Milan Ivanišević, Duško Lozina, Željko Matutinović, Dragan Primorac, Ante Gotovac, Snježana Sinovčić Šiško te Roko Markovina.

Stanovi će se nastaviti prodavati pod uvjetima bivšeg Poglavarstva, dakle putem javnog natječaja uz tržišnu procjenu njihove vrijednosti.

Nikolina LULIĆ


Šundov objavio: raskidmo ugovor za Spaladium

Dogradonačelnik Jure Šundov i službeno je obavijestio državu i konzorcij triju građevinskih tvrtki da Grad pokreće proceduru raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradnju Spaladium centra u Lori. Uvertira tome biti će tematska sjednica Vijeća idućeg tjedna na kojoj će se još jednom raspravljati o sudbini Spaladium arene, nikad izgrađenom poslovnom neboderu te garažama u Lori.

Također, na prijedlog oporbenog HDZ-a gradska uprava će od Državnog odvjetništva zatražiti da hitno ispita zakonitost čitavog projekta, te da utvrdi eventualnu štetu za Grad u slučaju najavljenog raskida ugovora.

- Bivši gradonačelnik Ivan Kuret je temeljem odluke Vijeća donio pravno valjanu odluku i potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu s konzorcijem "Konstruktora", IGH-a i "Dalekovoda". Predmet je bila izgradnja sportske dvorane i pratećih komercijalnih sadržaja. No, do danas se ti komercijalni sadržaji, poslovni toranj i podzemne garaže, nisu izgradile. Svo vrijeme Grad i država kao javni partneri u projektu imali su obvezu plaćati zakup dvorane u ukupnom iznosu od milijardu i 80 milijuna kuna. Nakon niza sastanaka s državom i konzorcijem postalo je jasno da se projekt neće nastaviti i da za to ne postoje nikakva jamstva.

Pokušali smo sve modele, no, nažalost, bez uspjeha. Stoga smo odlučili da idemo na raskid ugvora kako bi zaštitili imovinu Grad i države. S tom odlukom upoznali smo i konzorcij i Vladu s čijim predstavnicima bi uskoro trebali napisati tekst raskida ugovora - kazao je u svom izlaganju Šundov, nakon čega je krenulo iscrpljujuće prepucavanje o tome tko je krivac za ovakvo stanje: jedni su tako optuživali Kureta za štetne anekse ugovora kojima je pogodovao privatnom investitoru, a drugi aktualnu vlast Željka Keruma koja je čekala tri i po godine da reagira na činjenicu da se u Lori ne radi ništa.

- Aneksi ugovora koaj je Kuret potpisivao s konzorcijem bez znanja Vijeća su za zatvor. Ugovor o JPP-u smo odavno trebali raskinuti. Ovo što su nam napravili Ivo Sanader, Kuret i ostala družina je najveća pljačka u povijesti Splita - zaključio je u svom stilu Luka Podrug (HČSP).

- Bili smo izmanipulirani! - uskliknuli su s druge strane SDP-ovi vijećnici. Marin Jurjević, šef splitskih socijaldemokrata, poručio je kako je je gradnjom Spaladium arene počinjena politička pljačka koja je zamalo financijski srušila Grad.

Nezavisni vijećnik Igora Borasku zapitao se s druge strane zašto Grad nikada nije aktivirao garancije iz ugovora kako bi se zaštitio od ovakve situacije, dok je Luka Roguljić tražio od Šundova da mu decidirano odgovori gdje je novac od najma dvorane kojeg već desetak mjeseci uredno plaća država, a Grad ga ne proslijeđuje konzorciju.

- Garancije matičnih tvrtki postoje, no neke bankovne garancije su istekle zbog protoka vremena. Idealno bi bilo da pronađemo nekog drugog koji će taj projekt završit, a to nitko neće jer se ne isplati. Arena je, naime, godišnje proizvodila gubitak od nekih 15 do 20 milijuna kuna. Taj gubitak je trebao sanirati konzorcij, ali nisu imali odakle jer nisu napravljeni komercijalni sadržaji. U budućnosti će biti onako kako odluče sud i nadležna tijela. Za nas bi bilo najgore da Grad dobije Arenu na upravljanje. Naime, ako bi dvoranu konzervirali na određeno vrijeme i održavali samo hladni pogon bili bi na gubitku pet milijuna mjesečno, a ako bi je opet stavili u komercijalne svrhe onda bi gubici bili još i veći. Novac namjenjen zakupu dvorane je u proračunu. Nitko ga nije dirao, možete biti mirni – odgovorio im je Šundov.


Deseci tisuća Splićana bez grijanja

Loša vijest za građane Spinuta i Glavičina: gradski vijećnici nisu prihvatili prijedlog tvrtke Hvidra d.o.o. o povećanju cijene centralnog grijanja za 27 posto pa će stanari naredna dva do tri mjeseca ostati hladnih radijatora!

- Povećanje cijene bio je uvjet je da ove zime stanari imaju grijanje jer je Hvidra kao koncesionar toplane na Spinuti i Glavičinama u protivnom namjeravala odustat od pružanja te usluge. Isto tako u petak završava drugi krug natječaja za novog koncesionara toplane na Blatinama. Novi potencijalni koncesionar vjerojatno će odustati od natječaja, a desetak tisuća građana na Blatinama i Splitu 3 bez grijanja ove zime – kazao je dogradonačelnik Jure Šundov, dodavši kako je povečanje cijene odobrila I HERA- Hrvatske energetska regulatorna agencija.

Prema riječima Milivoja Marušića, voditelja odsjeka za nadzor komunalnih poduzeća, odluka Vijeća da se ne ide na povećanje cijene grijanja dovest će do toga da svaki građanin može tužiti Grad jer mu nije osigurao grijanje.

- Cijena će se svejedno povečati. Naime, HERA će donijeti odluku o povećanju za dva, tri mjeseca, no do tada ne može biti grijanja – zaključio je Marušić.


Izvan snage Detaljni plan uređenja za stambeno poslovni object Ad Basilica pictas

Gradski vijećnici, većinom glasova, stavili su izvan snage Detaljni plan uređenja za stambeno poslovni object Ad Basilica pictas u Ulici Domovinskog rata. Naime, prema mišljenju konzervatora I Ministarstva kulture na mjestu stare zgrade Vodovoda nije moguća nova gradnja, kako je bilo planirano urbanističkim planom.

- Morali smo Plan staviti van snage jer se ne poklapa sa smjernicama konzervatora. Investitoru, jednostavno, nismo mogli izdati dozvole bez njihove suglasnosti, pa je logično da se DPU tog područja stavi van snage te da se tamo primjenjuju odredbe GUP-a – ustvrdila je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro.

Vatrogascima 15 milijuna kuna

Grad Split, prema rješenju gradonačelnika Željka Keruma, financirati će rad Javne vatrogasne postrojbe s 15 milijuna kuna. Većina proračunskih sredstava izdvojit će se za plaće vatrogasaca – 12,7 milijuna kuna, dok je ostatak od nekih 2,3 milijuna kuna namjenjen za materijalne rashode poput stručnog usavršavanja zaposlenika, nabavu radne i zaštitne odjeće, naknade za prijevoz zaposlenika, uredski materijal...

NAJAVA

Što danas sve čeka vijećnike?


Željko Kerum bi javnosti trebao dati izvještaj o svom radu te objasniti što je gradska uprava s njim na čelu napravila u prvih šest mjeseci ove godine (tada je Kerum još i dolazio na posao op.a.). Osim izvještaja o radu gradonačelnika, vijećnici će ispred sebe imati još dvadeset točaka dnevnog reda: od odluke o broju etaža koje se mogu legalizirati na bespravnim objektima, preko kriterija financiranja javne vatrogasne postrojbe do imenovanja intendanta HNK, direktora “Parkova i nasada”, člana Nadzornog odbora “Prometa”...

Također, vijećnici i građani dobit će informaciju o stanju Spaladium Arene, kao i o odluci gradske uprave da se ide na raskid ugovora o javno-privatnom partnerstvu s konzorcijem triju građevinskih tvrtki zato što nikada nisu izgrađeni komercijalni sadržaji uz golemu sportsku dvoranu u Lori. Osim toga, na samom kraju sjednice bit će govora i o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine, te o stanju u gradskoj blagajni koja je u tom razdoblju ostvarila minus od 15-ak milijuna kuna.

L.K.

Na Marjanu kat više nego na Mejašima!?

Gradsko vijeće ove bi srijede trebalo donijeti odluku po kojoj se favoriziraju bespravni graditelji koji su gradili izvan građevinskog područja u odnosu na one koji su bespravne objekte izgradili u građevinskim zonama. Ovaj bizarni prijedlog, koji je potpisao gradonačelnik, pripremila je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro.

U materijalu za vijećnike tvrdi se kako “Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama” predviđa da se na zgradama koje su izgrađene protivno prostornom planu “osim dvije etaže, od kojih je druga potkrovlje, može ozakoniti još jedna etaža ako se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja, i još dvije etaže ako se takva zgrada nalazi izvan građevinskog područja”.

Zakon prepušta odluku lokalnim vlastima

Ali, iz obrazloženja tog “Prijedloga odluke o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgrađenim zgradama” vidi se kako je zakonodavac prepustio jedinici lokalne samouprave da po svojoj volji “unutar i/ili izvan građevnog područja” odredi veći broj etaža za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Zašto, dakle, Grad Split omogućuje onima koji su više kršili zakone, gradeći izvan građevinskog područja, da legaliziraju jednu etažu više od onih koji su bespravno gradili unutar građevinskih područja?

I zašto se vijećnicima tumači da tako želi Zakon, kad se u obrazloženju “Prijedloga odluke...” vidi da lokalne vlasti odlučuju gdje će se i koliko ozakoniti “viška” etaža? Odgovori na ova pitanja, kao i na pitanje koje su zone karakteristične po bespravnoj gradnji izvan građevinskih područja, već danima nam ne stižu od pročelnice Batinić-Santro. Prema našim informacijama, osim malo gradnji na poljoprivrednim površinama ili u zelenim zonama, najviše je bespravnih gradnji izvan građevinskih područja u sklopu park-šume Marjan.

Poslali smo upit Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja može li se tamo obaviti legalizacija. Oni su nam, pak, kao “odgovor” poslali članak iz navedenog zakona prema kojemu se u park-šumama mogu legalizirati samo bespravne gradnje unutar tradicijskih naseobina. Budući da u park-šumi Marjan nema tradicijskih naseobina, ta mogućnost ne postoji. Ali postoji druga opcija, tvrde upućeni. Naime, pročelnik splitskih konzervatora poručio je da će Marjan vrlo brzo biti proglašen kulturnim dobrom.

− Rješenje o zaštiti Marjana kao kulturnog dobra već je napisano, a ministrica ga uskoro treba potvrditi − kazao je nedavno za “Slobodnu” Radoslav Bužančić. Kad Marjan postane kulturno dobro, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, o legalizaciji bespravne gradnje odlučivat će konzervatori.

Tumačenje konzervatora

Dapače, kad smo Bužančića prošli put pitali kako će zaštita Marjana utjecati na gradnju novih objekata, on je usput spomenuo da to ovisi i o tome hoće li se neki od bespravnih legalizirati. Međutim, sad je, na pitanje u kojim će područjima dopustiti legalizaciju na Marjanu kad postane kulturno dobro, poslao tumačenje koje je načelno, ali ne i konkretno:

− Što se tiče kulturnih dobara, sukladno odredbama Zakona nije moguće legalizirati nezakonito izgrađene građevine ako su u suprotnosti s posebnim uvjetima. Marjan je područje zaštićeno kao park-šuma, pa vrijede i uvjeti koje propisuje zaštita prirode.

Sandi Vidulić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Jakov Prkić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povučene točke o imenovanjima Čenića i Galića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-24 08:07:42 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-24 17:13:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-24 15:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16326 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/10\/24\/AAA\/gradsko_vijece8-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/23\/Zadnja\/gvsplit\/gradsko_vijece1-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/23\/Zadnja\/gvsplit\/gradsko_vijece4-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/23\/Zadnja\/gvsplit\/gradsko_vijece5-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/23\/Zadnja\/gvsplit\/gradsko_vijece6-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/23\/Zadnja\/gvsplit\/gradsko_vijece8-241012.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"850x558"},{"size0":"700x475"},{"size0":"700x429"},{"size0":"700x430"},{"size0":"700x394"},{"size0":"700x460"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14852887 Threads: 4 Questions: 3136094468 Slow queries: 6986647 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234691636 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/posvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium-183287 [printLink] => /split/posvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium-183287?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233209 [name] => gradskovijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijece [link] => /tag/gradskovijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 163722 [name] => gvsplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplit [link] => /tag/gvsplit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Jakov Prkić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povučene točke o imenovanjima Čenića i Galića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posvađali se zbog izvješća o Kerumovom radu, a on uopće nije došao; Deseci tisuća Splićana bez grijanja; Raskida se ugovor za Spaladium... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-06-59-03-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/AAA/gradsko_vijece8-241012.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/AAA/gradsko_vijece8-241012.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/23/Zadnja/gvsplit/gradsko_vijece1-241012.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/23/Zadnja/gvsplit/gradsko_vijece4-241012.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/23/Zadnja/gvsplit/gradsko_vijece5-241012.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/23/Zadnja/gvsplit/gradsko_vijece6-241012.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/23/Zadnja/gvsplit/gradsko_vijece8-241012.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE

Povučene točke o imenovanjima Čenića i Galića

Iako su vijećnici na ovoj sjednici trebali imenovati novog direktora „Parkova i nasada“ kao i novog člana Nadzornog odbora „Prometa“, vladajući su bez obrazloženja povukli te točke s dnevnog reda.

Za direktora „Parkova i nasada“ trebao je umjesto dosadašnjeg direktora Stipe Radoša Knježevića doći mladi HGS-ovac Pero Čenić, koji je do sada bio član Nadzornog odbora ove komunalne tvrtke.

Umjesto preminulog vijećnika HGS-a Boška Knezovića, za člana Nadzornog odbora „Prometa“ trebao je biti imenovan njegov kolega Dane Galić.

Razloge povlačenja ovih točaka s dnevnog reda možemo tražiti u činjenici da vladajući HGS ne bi imao dovoljno glasova da prođu njihovi kandidati, tim više što, primjerice nezavisna Ljubica Vrdoljak, iako je podrška Željku Kerumu, ne bi podržala Čenićevo imenovanje, jer ne ispunjava uvjete po pitanju stručne spreme i iskustva na rukovodećim položajima koji su propisani za direktora ove komunalne tvrtke.

- Tako i moja Mare što mete ulice može biti direktorica „Parkova“. Ne bih voljela da se na takav način rješavaju stvari u Čistoći, pa ni u bilo kojem drugom komunalnom poduzeću – kazala je Vrdoljak.

Posvađali se zbog izvješća o Kerumovom radu


Očekivano, izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, izazvalo je buru na sjednici i to u tolikoj mjeri da nije donesen nikakva odluka, već će se o njoj očitovati pravne službe nakon zasjedanja Gradskog vijeća.

Gradonačelnika Željka Keruma opet nije bilo na sjednici, a oporba je opet dala primjedbu da se radi samo o izvješću rada gradskih službi.

Dogradonačelnik Jure Šundov vijećnicima je kazao kako se izvješće o radu gradonačelnika na isti način piše već 20 godina, te da ni ova gradska vlast neće drugačije raditi.

Potom su vijećnici SDP-a i HDZ-a, najavili kako će ignorirati ovo izviješće.

- Ignorirat ćemo ga kao što gradonačelnik ignorira Gradsko vijeće – kratko je kazao Ivo Baldasar (SDP).

- I mi ćemo ga ignorirati te predlažemo preimenovanje točke u izvještaj o radu gradskih službi. S obzirom na sve, upitna je sposobnost gradonačelnika, a njegovi zamjenici i predsjednica Vijeća manipuliraju građanima jer se kriju iza imena Željka Keruma. U tom slučaju trebate preuzeti i odgovornost za to što radite – poručila je Sanja Bilač (HDZ).

Prava drama nastala je prilikom glasovanja za ovo izviješće. Deset vijećnika od nazočnih 21 je bilo „za“ – 8 Kerumovih HGS-ovaca, nezavisna Ljubica Vrdoljak te Milica Cipci (SU). Protiv su bili HDZ-ovci, a SDP-ovi vijećnici i nezavisni Igor Boraska nisu uopće glasovali, iako su bili u vijećnici.

Predsjednica Bečić već je krenula proglasiti izviješće usvojenim, no tada se oporba pobunila, jer su smatrali da ono nije prošlo, s obzirom da 11 vijećnika nije bilo za, te su u znak protesta napustili vijećnicu, ostavivši sjednicu bez kvoruma, s obzirom da je za kvorum potrebno 13 nazočnih vijećnika. Pravnom analogijom, doznajemo, ignoriranje glasovanja trebalo bi biti najbliže opredjeljenju, „suzdržan“.

- Rekli su da ignoriraju ovo izviješće, no te riječi u poslovniku nema. Ako ne žele sudjelovati u radu, tretiraju se kao da ih nema. Ja sam se držala poslovnika i zakona – rekla je Bečić i zatražila pauzu od pet minuta za konzultacije.

Odlučeno je na kraju da će se o ovom slučaju „ignoriranja glasovanja“ zatražiti mišljenje pravne službe Grada Splita.

Prodaja stanova u vlasništvu Grada Splita

Gradski vijećnici usvojili su zaključak o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita, u koje spadaju i tzv. kadrovski stanovi.

Naime, bivše Poglavarstvo je 2003. godine donijelo zaključak o prodaji stanova u vlasništvu Grada putem javnog natječaja, po tržišnoj cijeni gotovinskim plaćanjem u cjelosti, a tim je zaključkom omogućena i prodaja kadrovskih stanova.

U periodu od 2001. do 2008. godine, temeljem Pravilnika o uvjetima i mjerilima za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada, dodijeljeno je 27 tzv. kadrovskih stanova zaslužnim građanima Splita, od čega je prodano njih 12 putem javnog natječaja.

Kupci tih stanova su: Nenni Delmestre, Dobrila Karlica, Roko Martinić, pok. Čedo Martinić, Stipe Božić, Petar Filipić, Milan Ivanišević, Duško Lozina, Željko Matutinović, Dragan Primorac, Ante Gotovac, Snježana Sinovčić Šiško te Roko Markovina.

Stanovi će se nastaviti prodavati pod uvjetima bivšeg Poglavarstva, dakle putem javnog natječaja uz tržišnu procjenu njihove vrijednosti.

Nikolina LULIĆ


Šundov objavio: raskidmo ugovor za Spaladium

Dogradonačelnik Jure Šundov i službeno je obavijestio državu i konzorcij triju građevinskih tvrtki da Grad pokreće proceduru raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradnju Spaladium centra u Lori. Uvertira tome biti će tematska sjednica Vijeća idućeg tjedna na kojoj će se još jednom raspravljati o sudbini Spaladium arene, nikad izgrađenom poslovnom neboderu te garažama u Lori.

Također, na prijedlog oporbenog HDZ-a gradska uprava će od Državnog odvjetništva zatražiti da hitno ispita zakonitost čitavog projekta, te da utvrdi eventualnu štetu za Grad u slučaju najavljenog raskida ugovora.

- Bivši gradonačelnik Ivan Kuret je temeljem odluke Vijeća donio pravno valjanu odluku i potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu s konzorcijem "Konstruktora", IGH-a i "Dalekovoda". Predmet je bila izgradnja sportske dvorane i pratećih komercijalnih sadržaja. No, do danas se ti komercijalni sadržaji, poslovni toranj i podzemne garaže, nisu izgradile. Svo vrijeme Grad i država kao javni partneri u projektu imali su obvezu plaćati zakup dvorane u ukupnom iznosu od milijardu i 80 milijuna kuna. Nakon niza sastanaka s državom i konzorcijem postalo je jasno da se projekt neće nastaviti i da za to ne postoje nikakva jamstva.

Pokušali smo sve modele, no, nažalost, bez uspjeha. Stoga smo odlučili da idemo na raskid ugvora kako bi zaštitili imovinu Grad i države. S tom odlukom upoznali smo i konzorcij i Vladu s čijim predstavnicima bi uskoro trebali napisati tekst raskida ugovora - kazao je u svom izlaganju Šundov, nakon čega je krenulo iscrpljujuće prepucavanje o tome tko je krivac za ovakvo stanje: jedni su tako optuživali Kureta za štetne anekse ugovora kojima je pogodovao privatnom investitoru, a drugi aktualnu vlast Željka Keruma koja je čekala tri i po godine da reagira na činjenicu da se u Lori ne radi ništa.

- Aneksi ugovora koaj je Kuret potpisivao s konzorcijem bez znanja Vijeća su za zatvor. Ugovor o JPP-u smo odavno trebali raskinuti. Ovo što su nam napravili Ivo Sanader, Kuret i ostala družina je najveća pljačka u povijesti Splita - zaključio je u svom stilu Luka Podrug (HČSP).

- Bili smo izmanipulirani! - uskliknuli su s druge strane SDP-ovi vijećnici. Marin Jurjević, šef splitskih socijaldemokrata, poručio je kako je je gradnjom Spaladium arene počinjena politička pljačka koja je zamalo financijski srušila Grad.

Nezavisni vijećnik Igora Borasku zapitao se s druge strane zašto Grad nikada nije aktivirao garancije iz ugovora kako bi se zaštitio od ovakve situacije, dok je Luka Roguljić tražio od Šundova da mu decidirano odgovori gdje je novac od najma dvorane kojeg već desetak mjeseci uredno plaća država, a Grad ga ne proslijeđuje konzorciju.

- Garancije matičnih tvrtki postoje, no neke bankovne garancije su istekle zbog protoka vremena. Idealno bi bilo da pronađemo nekog drugog koji će taj projekt završit, a to nitko neće jer se ne isplati. Arena je, naime, godišnje proizvodila gubitak od nekih 15 do 20 milijuna kuna. Taj gubitak je trebao sanirati konzorcij, ali nisu imali odakle jer nisu napravljeni komercijalni sadržaji. U budućnosti će biti onako kako odluče sud i nadležna tijela. Za nas bi bilo najgore da Grad dobije Arenu na upravljanje. Naime, ako bi dvoranu konzervirali na određeno vrijeme i održavali samo hladni pogon bili bi na gubitku pet milijuna mjesečno, a ako bi je opet stavili u komercijalne svrhe onda bi gubici bili još i veći. Novac namjenjen zakupu dvorane je u proračunu. Nitko ga nije dirao, možete biti mirni – odgovorio im je Šundov.


Deseci tisuća Splićana bez grijanja

Loša vijest za građane Spinuta i Glavičina: gradski vijećnici nisu prihvatili prijedlog tvrtke Hvidra d.o.o. o povećanju cijene centralnog grijanja za 27 posto pa će stanari naredna dva do tri mjeseca ostati hladnih radijatora!

- Povećanje cijene bio je uvjet je da ove zime stanari imaju grijanje jer je Hvidra kao koncesionar toplane na Spinuti i Glavičinama u protivnom namjeravala odustat od pružanja te usluge. Isto tako u petak završava drugi krug natječaja za novog koncesionara toplane na Blatinama. Novi potencijalni koncesionar vjerojatno će odustati od natječaja, a desetak tisuća građana na Blatinama i Splitu 3 bez grijanja ove zime – kazao je dogradonačelnik Jure Šundov, dodavši kako je povečanje cijene odobrila I HERA- Hrvatske energetska regulatorna agencija.

Prema riječima Milivoja Marušića, voditelja odsjeka za nadzor komunalnih poduzeća, odluka Vijeća da se ne ide na povećanje cijene grijanja dovest će do toga da svaki građanin može tužiti Grad jer mu nije osigurao grijanje.

- Cijena će se svejedno povečati. Naime, HERA će donijeti odluku o povećanju za dva, tri mjeseca, no do tada ne može biti grijanja – zaključio je Marušić.


Izvan snage Detaljni plan uređenja za stambeno poslovni object Ad Basilica pictas

Gradski vijećnici, većinom glasova, stavili su izvan snage Detaljni plan uređenja za stambeno poslovni object Ad Basilica pictas u Ulici Domovinskog rata. Naime, prema mišljenju konzervatora I Ministarstva kulture na mjestu stare zgrade Vodovoda nije moguća nova gradnja, kako je bilo planirano urbanističkim planom.

- Morali smo Plan staviti van snage jer se ne poklapa sa smjernicama konzervatora. Investitoru, jednostavno, nismo mogli izdati dozvole bez njihove suglasnosti, pa je logično da se DPU tog područja stavi van snage te da se tamo primjenjuju odredbe GUP-a – ustvrdila je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro.

Vatrogascima 15 milijuna kuna

Grad Split, prema rješenju gradonačelnika Željka Keruma, financirati će rad Javne vatrogasne postrojbe s 15 milijuna kuna. Većina proračunskih sredstava izdvojit će se za plaće vatrogasaca – 12,7 milijuna kuna, dok je ostatak od nekih 2,3 milijuna kuna namjenjen za materijalne rashode poput stručnog usavršavanja zaposlenika, nabavu radne i zaštitne odjeće, naknade za prijevoz zaposlenika, uredski materijal...

NAJAVA

Što danas sve čeka vijećnike?


Željko Kerum bi javnosti trebao dati izvještaj o svom radu te objasniti što je gradska uprava s njim na čelu napravila u prvih šest mjeseci ove godine (tada je Kerum još i dolazio na posao op.a.). Osim izvještaja o radu gradonačelnika, vijećnici će ispred sebe imati još dvadeset točaka dnevnog reda: od odluke o broju etaža koje se mogu legalizirati na bespravnim objektima, preko kriterija financiranja javne vatrogasne postrojbe do imenovanja intendanta HNK, direktora “Parkova i nasada”, člana Nadzornog odbora “Prometa”...

Također, vijećnici i građani dobit će informaciju o stanju Spaladium Arene, kao i o odluci gradske uprave da se ide na raskid ugovora o javno-privatnom partnerstvu s konzorcijem triju građevinskih tvrtki zato što nikada nisu izgrađeni komercijalni sadržaji uz golemu sportsku dvoranu u Lori. Osim toga, na samom kraju sjednice bit će govora i o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine, te o stanju u gradskoj blagajni koja je u tom razdoblju ostvarila minus od 15-ak milijuna kuna.

L.K.

Na Marjanu kat više nego na Mejašima!?

Gradsko vijeće ove bi srijede trebalo donijeti odluku po kojoj se favoriziraju bespravni graditelji koji su gradili izvan građevinskog područja u odnosu na one koji su bespravne objekte izgradili u građevinskim zonama. Ovaj bizarni prijedlog, koji je potpisao gradonačelnik, pripremila je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro.

U materijalu za vijećnike tvrdi se kako “Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama” predviđa da se na zgradama koje su izgrađene protivno prostornom planu “osim dvije etaže, od kojih je druga potkrovlje, može ozakoniti još jedna etaža ako se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja, i još dvije etaže ako se takva zgrada nalazi izvan građevinskog područja”.

Zakon prepušta odluku lokalnim vlastima

Ali, iz obrazloženja tog “Prijedloga odluke o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgrađenim zgradama” vidi se kako je zakonodavac prepustio jedinici lokalne samouprave da po svojoj volji “unutar i/ili izvan građevnog područja” odredi veći broj etaža za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Zašto, dakle, Grad Split omogućuje onima koji su više kršili zakone, gradeći izvan građevinskog područja, da legaliziraju jednu etažu više od onih koji su bespravno gradili unutar građevinskih područja?

I zašto se vijećnicima tumači da tako želi Zakon, kad se u obrazloženju “Prijedloga odluke...” vidi da lokalne vlasti odlučuju gdje će se i koliko ozakoniti “viška” etaža? Odgovori na ova pitanja, kao i na pitanje koje su zone karakteristične po bespravnoj gradnji izvan građevinskih područja, već danima nam ne stižu od pročelnice Batinić-Santro. Prema našim informacijama, osim malo gradnji na poljoprivrednim površinama ili u zelenim zonama, najviše je bespravnih gradnji izvan građevinskih područja u sklopu park-šume Marjan.

Poslali smo upit Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja može li se tamo obaviti legalizacija. Oni su nam, pak, kao “odgovor” poslali članak iz navedenog zakona prema kojemu se u park-šumama mogu legalizirati samo bespravne gradnje unutar tradicijskih naseobina. Budući da u park-šumi Marjan nema tradicijskih naseobina, ta mogućnost ne postoji. Ali postoji druga opcija, tvrde upućeni. Naime, pročelnik splitskih konzervatora poručio je da će Marjan vrlo brzo biti proglašen kulturnim dobrom.

− Rješenje o zaštiti Marjana kao kulturnog dobra već je napisano, a ministrica ga uskoro treba potvrditi − kazao je nedavno za “Slobodnu” Radoslav Bužančić. Kad Marjan postane kulturno dobro, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, o legalizaciji bespravne gradnje odlučivat će konzervatori.

Tumačenje konzervatora

Dapače, kad smo Bužančića prošli put pitali kako će zaštita Marjana utjecati na gradnju novih objekata, on je usput spomenuo da to ovisi i o tome hoće li se neki od bespravnih legalizirati. Međutim, sad je, na pitanje u kojim će područjima dopustiti legalizaciju na Marjanu kad postane kulturno dobro, poslao tumačenje koje je načelno, ali ne i konkretno:

− Što se tiče kulturnih dobara, sukladno odredbama Zakona nije moguće legalizirati nezakonito izgrađene građevine ako su u suprotnosti s posebnim uvjetima. Marjan je područje zaštićeno kao park-šuma, pa vrijede i uvjeti koje propisuje zaštita prirode.

Sandi Vidulić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/posvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium-183287 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4994f214314b133efe5fb849a4cd569c3a8f6042 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posva%C4%91ali+se+zbog+izvje%C5%A1%C4%87a+o+Kerumovom+radu%2C+a+on+uop%C4%87e+nije+do%C5%A1ao%3B+Deseci+tisu%C4%87a+Spli%C4%87ana+bez+grijanja%3B+Raskida+se+ugovor+za+Spaladium...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fposvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium-183287 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fposvadali-se-zbog-izvjesca-o-kerumovom-radu-a-on-uopce-nije-dosao-deseci-tisuca-splicana-bez-grijanja-raskida-se-ugovor-za-spaladium-183287 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Jakov Prkić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povučene točke o imenovanjima Čenića i Galića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitPovučene točke o imenovanjima Čenića i Galića

Posvađali se zbog izvješća o Kerumovom radu, a on uopće nije došao; Deseci tisuća Splićana bez grijanja; Raskida se ugovor za Spaladium...

Piše PSD.
24. listopada 2012. - 17:07

Na Marjanu kat više nego na Mejašima!?

Gradsko vijeće ove bi srijede trebalo donijeti odluku po kojoj se favoriziraju bespravni graditelji koji su gradili izvan građevinskog područja u odnosu na one koji su bespravne objekte izgradili u građevinskim zonama. Ovaj bizarni prijedlog, koji je potpisao gradonačelnik, pripremila je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro.

U materijalu za vijećnike tvrdi se kako “Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama” predviđa da se na zgradama koje su izgrađene protivno prostornom planu “osim dvije etaže, od kojih je druga potkrovlje, može ozakoniti još jedna etaža ako se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja, i još dvije etaže ako se takva zgrada nalazi izvan građevinskog područja”.

Zakon prepušta ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:59