StoryEditorOCM
Splitiznenađenje

Posrnuli splitski div pod novim direktorom ostvario dobit! Obitelj pokojnog hercegovačkog biznismena pripremila ponudu

Piše split sd
12. studenog 2023. - 10:23

Nasljednici pokojnog vlasnika širokobriješkog Mepasa, Mirka Grbešića, ozbiljno su krenuli u restrukturiranje poslovanja svojih hrvatskih podružnica. Naime, posljednja izvješća o profitabilnosti Saponije, Brodomerkura i Koestlina sugeriraju kako te tvrtke upravo doživljavaju uzlet, nekarakterističan za prethodni period.

Tako su u Saponiji te promjene započele s formiranjem nove Uprave, a nova garnitura je postigla je značajan rast prihoda, od čak 16 posto na godišnjoj razini. Dobit je iznosila 3,3 milijuna eura, nešto preko milijun eura više nego u prvih devet mjeseci 2022.

Koestlinovi prihodi u prvih su devet mjeseci narasli 26 posto, u odnosu na isto vrijeme lani. Za razliku od lanjskog devetomjesečnog gubitka od 255 tisuća eura, ova bjelovarska tvrtka je u tom razdoblju ove godine prikazao dobit u iznosu od 493 tisuće eura, piše Lider.

No, najbolje vijesti stižu iz splitskog Brodomerkura. Tamo je postavljen novi predsjednik Uprave, Mate Pezo, čiji je cilj fokusirati se na "core business", što uključuje prodaju neaktivnih nekretnina i podružnica vezanih uz energetiku i rudarstvo. Ovo restrukturiranje je dosad omogućilo smanjenje zaduženosti i postizanje dobiti prije oporezivanja.

Dosad je Brodomerkur u ovoj godini već prodao skladišno prodajne komplekse Sirobuja i Rakitje, poslovni prostor u Gospiću, tvrtku Brodomerkur energetika, skladišta eksploziva u Dicmu-Sičane te sklopio ugovor o prodaji prostora u Splitu.

To je tvrtki omogućilo smanjiti zaduženost za 9,6 milijuna eura te ostvarivanje devetomjesečne dobiti prije oporezivanja u iznosu od 75 tisuća eura, iako joj je prihod od prodaje u tom razdoblju bio devet posto manji nego lani u prvih devet mjeseci.

Brodomerkur je i prva kompanija u većinskom vlasništvu Mepasa (96,17 posto) koju je obitelj Grbešić odlučila preuzeti u cijelosti. Ponuda za preuzimanje objavljena je sredinom listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:10