stdClass Object ( [id] => 1253129 [title] => Po ćemu će Splićani pamtiti ovu godinu? Osim Hajdukova osvajanja Kupa, malo čemu smo se veselili; donosimo detaljan pregled svega što se dogodilo. Ili nije, a trebalo je... [alias] => po-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po čemu će Splićani pamtiti godinu na izmaku? Većina će vjerojatno kao iz topa ispaliti - po Hajdukovom osvjanju Kupa koje je bacilo u trans cijeli grad.

No, bilo je još pamtljivih događaja, posebice na političkoj sceni, jer je ovo bila godina ponovljenih lokalnih izbora na kojima je gradonačelnik Ivica Puljak osvojio 15 vijećnika u Gradskom vijeću. Godina je ovo u kojoj je konačno donesena toliko važna nova Odluka o komunalnom redu kao odgovor na sveopći kaos, posebice ljeti, a pamtit ćemo je i po dovršetku nekoliko važnih objekata...Uostalom, evo pregleda od A do Ž...

---

image
Shutterstock
---

A - autobusi

Javni gradski prijevoznik “Promet” ove godine je zaključio nabavu 47 novih autobusa. Na taj način je riješen problem zastarjelih autobusa pa je prosječna starost voznog parka s 14,5 godina bitno smanjena na 4,5 godina. Uz to, dobili smo potpuno automatiziran i sveobuhvatan sustav - “e-ticketing”. Posljednje tri godine nabavljeno je 99 novih autobusa, čime je obnovljeno 65 posto voznog parka.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

B - bicikli

U srpnju 2022. obilježili smo tri godine od kada je Split dobio sustav javnih bicikala. S početnih svega nekoliko postaja sustav je do danas narastao na ukupno 51 postaju, te više od 280 bicikala. U sklopu projekta “Biraj biciklu” Grad Split će sa sedam okolnih gradova i općina dobiti ukupno 41 novu postaju s 242 bicikla, od kojih će sam Split dobiti 16 novih postaja i 70 bicikala. Kao jedni od rekordera u korištenju sustava javnih bicikala u regiji, u gradu se prigrlila biciklistička tradicija te se od početka rada sustava do rujna 2022. godine ostvarilo 567.500 najmova, a ukupno se registriralo 41.500 korisnika. No, velik je problem gotovo nepostojeća biciklistička infrastruktura.

C - Centar za autizam

Jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Ivice Puljka je izgradnja novog Centra za autizam, ali se u proračunu za 2023. godinu nije našla niti jedna stavka koja ukazuje na početak tog projekta. Nakon prigovora roditelja koji s djecom koriste usluge Centra, najavio je da ga imaju ideju smjestiti u Žrnovnici na zemljištu koje je u vlasništvu države, a Grad je zatražio da im se pokloni.

Ć - Ćakula

Nema ništa bolje nego sjest na kavu, odmorit i prepustit se ćakuli. Ćakula se o svemu. O politici u zadnje vrijeme sve češće. Ali nije to ona standardna, “stručna” priča, ne, to je dosadno. Bitnija je druga strana politike! Ko je s kim, zašto i kako, šta se o kome priča i čiji je, tko su mu roditelji, ima li ili nema. I ljubav je bitna!

Tko koga voli, je li ljubav “zabranjena”, je li skrivena... Sve se na kraju dozna, to znate i sami. Netko nekoga vidi, slučajno, neplanirano - pa onda prenese tu vjesticu nekom drugom, ovaj trećem i tako “cili grad zna”. Ali ono što Split zna, ako procijeni da nije od “važnosti za javnost, onda Split šuti. Zato šutimo i mi. Znamo...

Č - Četiri palme

Na Blatinama je dovršen objekt “Četiri palme”. Dugo smo ga čekali, napokon i dočekali. Zgrada u Šimićevoj 25 otvorila je vrata novim korisnicima specifičnih socijalnih usluga. Riječ je o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, štićenicima Dječjeg doma “Maestral” Split. Uređen je i prostor “Kuće za roditelje”, osam dvokrevetnih spavaonica za roditelje/skrbnike teško oboljele djece s područja Urbane aglomeracije Split, čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.

---

image

Četiri palme

Jakov Prkić/Cropix
---

D - Dračevac

U ožujku je započela prva faza projekta izgradnje Tehnološkog parka Split – Dračevac. Kada sve bude gotovo, a očekuje se to za godinu dana okruglo, na površini od 17,5 tisuća četvornih metara dobit ćemo 5,9 tisuća četvornih metara uredskih prostora. Izgradnja središnjeg objekta Tehnološkog parka stajat će gotovo 165 milijuna kuna, od čega će se oko 105 milijuna kuna sufinancirati bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za razvoj.

Đ - Đerek

Najpoznatija hrvatska zviždačica Maja Đerek postala je savjetnica gradonačelnika za projekt izrade registra imovine Grada. Grintalo se zbog njezina visokog honorara, a onda su krenula govorkanja da će Đerek postati pročelnica novoosnovanog odjela za imovinu. I to se uistinu dogodilo. Obećanje da će Split biti prvi grad u Hrvatskoj čija će imovina biti objedinjena u registru, a svi podaci dostupni javnosti - pamtimo i čekamo rezultate.

---

image

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix
---

- Džep

Neobično slovo za sasvim običan džep prosječnog građanina našega grada. Svega smo se nagledali i naslušali, a po tom spomenutom džepu nas je dobrano u posljednjih 365 dana opalilo: poskupljenje vrtića, poskupljenje produženog boravka u školama i još uvijek najviši mogući prirez u državi koji imamo i ne puštamo. Kao da sve to nije dovoljno, nedavno je Gradsko vijeće odobrilo i maksimalno povećanje turističkih naknada malim unajmljivačima, a u novu ulazimo s najavama poskupljenja cijene parkiranja.

E - Euro

Kad zazvoni ponoć, kad se ispucaju svi vatrometi i otplešu prvi valceri - u naš će život ući euro. Jesmo li spremni? Bombardiraju nas mediji mjesecima što sve treba pripremiti, ali zašto jednostavno, kad može komplicirano. Dan prije mali se trgovci i ugostitelji hvataju za glavu, nemaju dovoljno pripremljenih kovanica, nemaju dovoljno sitnih novčanica, kako će kupcima i korisnicima vraćati razliku?!

F - Firule

KBC Split je raspisao natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom na Firulama. Rezultate ćemo doznati u veljači. Dr. Julije Maštrović je ponovno potvrđen za ravnatelja KBC-a, trudit će se, obećao je, raditi na strateškom razvoju bolnice, plan je “izgurati” i ostvariti novu Polikliniku, spomenuti Centar za akutnu medicinu i Istraživački medicinski centar.

G - Garaže

Nikad dosta! Nedostaju, fale, nemamo ih... Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u starom sazivu, koja je održana u travnju, jedna od točaka dnevnog reda bila je davanje suglasnosti “Split parkingu” za dizanje kredita od 60 milijuna kuna za potrebe gradnje garaža. No, do te točke nije nikad došlo jer se u međuvremenu raspustilo predstavničko tijelo. Već na idućem zasjedanju, nakon gotovo pola godine, ponuda za izgradnju garaža više nije bila ista. Debelo je bila skuplja. Upravo zbog toga je Marko Bartulić, direktor tvrtke “Split parking”, podnio ostavku. U novoj nas čeka izgradnja nove garaže na Lokvama i u Dobrilinoj ulici, pa će Split dobiti 500 novih parkirnih mjesta.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

H - Hospicij

U studenome, nakon punih 15 godina čekanja i iščekivanja i nadanja - vrata je otvorio hospicij “Matošić”. Sagrađen na zemlji koju su Milka i Tonka Matošić darovale svome gradu, posljednja stanica života omogućila je dostojanstven odlazak iz ove dimenzije. Zgrada s četiri etaže, površine oko 1500 metara četvornih, ima 14 bolesničkih soba s 22 ležaja.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

I - Istočna obala

Jedan od prvih poteza dogradonačelnika Bojana Ivoševića u kolovozu ove godine bilo je pokretanje akcije uklanjanja svih nelegalnih trafika koje su se pružale duž Obale kneza Domagoja. U isto vrijeme, preko ceste, u tijeku je bila rekonstrukcija obale. Velik i moćan projekt Lučke uprave. Iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda! Istočna je obala postala već prepoznatljiva na turističkim razglednicama.

J - Jadro pročistač vode

U zadnjih nekoliko godina, kada pada kiša nekoliko dana zaredom - voda nam se zamuti. Biološki je ispravna, ali onako, naoko, ne izgleda baš čisto. Spas je pročistač za vodu koji bi se trebao postaviti na izvoru Jadra. Gradnju pročistača, koji je strateški infrastrukturni projekt VIK-a, ukupne investicijske vrijednosti 133.570.000 kuna, sufinancirat će “Hrvatske vode” u iznosu od 93.499.000 kuna, a ostatak VIK preko EBRD-a u iznosu od 40.071.000 kuna.

K - Komunalni red

Oko prijedloga odluke o komunalnom redu lomila su se koplja. Svako je imao što reći. I ugostitelji i vladajući i oporba. Cilj je bio odlukom uvesti (napokon!) red u grad, poglavito u gradsku jezgru, pa su zabranjena pojačala i zvučnici na štekatima, zabranilo se konzumiranje alkoholnih pića na površinama javne namjene, postavljen je plan rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava, odobrenog od Konzervatorskog odjela... Kako bi ulice bile prohodnije za građane i turiste, tek je na nekim mjestima i u određeno vrijeme dozvoljeno postavljanje štekata. Za red u centru grada brinut će se “postrojba” od 14 komunalnih redara.

L - Lučica Zenta

Lučica Zenta je ove godine konačno zasjala u punom sjaju! Dotrajali i opasni gatovi su sanirani, zelene površine uređene, a Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije je za sanaciju i uređenje izdvojila 25 milijuna kuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Lj - Ljeto

Nakon brojnih zabrana zbog sprječavanja širenja koronavirusa, prošlo ljeto u grad su nahrlili turisti zbog kojih su stanari centra grada doživljavali teror, a od pomoći nisu bili ni ugostitelji koji im te usluge pružaju. Alkoholizirani pojedinci, gužva, buka, uriniranje, povraćanje..., ovog ljeta nisu bili izolirani slučajevi, a uz sve to, stanari centra su imali problem i s uličicama zatrpanim smećem.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

M - Marjan

Javnu ustanovu “Marjan” u 2022. godini snašle su brojne trzavice. Više puta su u javnost “curile” razne informacije, pa čak i audiozapisi koji pokazuju da među radnicima i upravom te ustanove vlada potpuni raskol. Obilježilo ju je i uplitanje dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji se “obračunavao” zbog nedoumica tko je trebao koristiti službeni automobil, kao i njegovog podizanja prijave protiv djelatnice zbog neovlaštenog snimanja, a koja je u konačnici odbačena. Na koncu, ne smijemo zaboraviti da su pronađena i dva ukradena mobitela kod bivšeg ravnatelja Damira Grubišića koji ih, pak, nije dao poslovnim partnerima nego svojoj djeci.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

N - Neboder

Možemo se podičiti najvišim poslovnim tornjem u Hrvatskoj - “Dalmatia Towerom”. Međutim, ipak je takva grdosija u Hrvatskoj pa je nešto moralo poći po zlu, točnije, morao se prekršiti i koji članak zakona. Naime, budući je investitor izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju da će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No, u ljetnim vrućinama uprava tvrtke “Westgate tower” sigurno je doživjela hladan tuš kad je iz Grada došlo rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine. Čekamo epilog.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nj - Njuškice

Prošla je i ova godina, a u Splitu se još uvijek nije otvorio azil za napuštene životinje. Ovaj problem prisutan je već desetljećima i bilo je brojnih pokušaja pronalaska adekvatne lokacije za takvu namjenu, ali još uvijek bez rezultata.

O - Ostavka

Proteklu godinu obilježili su izvanredni izbori. Formalni razlog za podnošenje ostavke su prijetnje koje je, prema optužnici DORH-a, dogradonačelnik Bojan Ivošević uputio novinarki Slobodne Dalmacije, međutim još prije toga Ivica Puljak se pripremao za izvanredne izbore kako bi se izborio za većinu u Gradskom vijeću. Rizik se isplatio, osvojio je 15 ruku u lokalnom parlamentu, a uvijek će se naći tek jedna koja nedostaje za većinu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

P - Pazar

Nova splitska gradska vlast sigurno će ostati zapamćena po uređenju starog Pazara. Taj potez naišao je na burne reakcije zakupaca prostora. Hrvojeva ulica očišćena je od štandova i šatora tako da su ovogodišnji turisti prvi put nesmetano imali priliku vidjeti istočni zid Dioklecijanove palače.

R - Rampa

U promet je puštena zapadna rampa iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, u smjeru Poljičke, kao i prometni trak kroz podvožnjak. Godinu i dva mjeseca od početka radova, svjetleća strelica u mraku uputila je prve vozače koji su iz smjera Solina nastavili krajnjim desnim kolnim trakom preko nadvožnjaka “Ravne njive”. Takvim prometnim rješenjem - vrijednim 33 milijuna kuna s PDV-om - trebao bi se riješiti problem jutarnjih i popodnevnih čepova koji se stvaraju na prilazu Ulici Domovinskog rata iz smjera Solina. Koliko će nam pomoći, vidjet ćemo tijekom ljetnih mjeseci.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

S - Spaladium Arena

Zatvara se Spaladium Arena. Možemo se pozdraviti s koncertima i sportskim događanjima, jer je Grad pokrenuo ovrhu zbog komunalnog doprinosa, čime je tvrtka “Sportski grad TPN”, koja upravlja Arenom, otišla u stečaj. Spaladium Arena će na prodaju, a kad se raščiste svi dugovi kroz stečaj, možda se otvori mogućnost za povoljnu kupnju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Š - Šumica

Šumica, jedna od najatraktivnijih zelenih površina, ne prestaje biti predmet spora između dijela vlasnika, među kojima je i Grad. Godinama se lome koplja oko te površine, postavljaju se štekati, rampe, betonske barijere, pile stabla, a građanima je već muka od svega. Ove godine opet se zahuktala situacija. Grad je postavio betonske blokove kako bi spriječio ulaz automobila, pa su postavili rampu, onda je rampa dignuta pa su brojni vozači našli mjesto za svoje automobile u hladovini i otišli na ručak. Splitski Općinski sud je na prijedlog vlasnika ugostiteljskog objekta “Biberon Maestra”, koji je smješten u Šumici, naložio Gradu ili vlasniku uklanjanje betonskih blokova do okončanja postupka, tako da je nakon puste drame opet sve po starom.

T - Tuš

Kupači s Ovčica više neće biti ovce, jer će ovoga ljeta imati čak tri tuša! Nakon duga, agonična tri ljeta otkad su pukle cijevi na jedinom tušu na ovom kupalištu, nakon stotina članaka i prosvjeda kupača, milijuna prepiski po društvenim mrežama, na punti od Ovčica konačno će opet poteći voda kroz jedan od najstarijih gradskih tuševa, za koji je kroz ovo vrijeme valjda doznala cijela država.

U - ukrasi

Paljenjem prve svijeće u Đardinu počelo je adventsko vrijeme, a centar grada nije osvijetlio niti jedan ukras, osim onih u sklopu ugostiteljskih adventskih događanja. Barem su se vlasnici trgovina i objekata potrudili i uredili svoje izloge kuglicama, snjegovićima ili lampicama. Naime, ove je godine Banovina stare i dotrajale ukrase odlučila zamijeniti novima, ali su debelo zakasnili s raspisivanjem javne nabave.

V - Vukovarska ulica

Ulica koju smo od milja zvali “čežnja”, konačno je završena. Nakon okončanja izgradnje dijela Ulice hrvatske neovisnosti na dionici od križanja sa Stobrečkom ulicom do križanja s Vukovarskom ulicom, postavljena je nova prometna signalizacija na cijelom potezu Ulice hrvatske neovisnosti - Stobrečka do Vukovarske ulice - Brnik.

Z - Zavod za prostorno uređenje Grada Splita

Nakon što je osnovan Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, Upravno vijeće je donijelo Odluku da se za ravnateljicu imenuje dipl. ing. arh. Janja Novaković. Činjenica da su se javile dvije kandidatkinje za funkciju Zavoda o kojem se toliko govorilo svjedoči tome da ne vlada veliki interes za tu funkciju, ili pak pokazuje da su se arhitekti preplašili odgovornosti koju takvo mjesto donosi, a nekima je unosnije raditi na tržištu gdje ponekad imaju kreativne izazove.

Ž - Žnjan

Nakon potpisivanja ugovora o koncesiji s Vladom, prestala je mogućnost rada ugostiteljskih objekata na Žnjanu. Maksimalni rok za realizaciju projekta je tri godine, a za vrijeme trajanja radova ugostiteljski objekti neće raditi. Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će gradnja trajati godinu i nekoliko mjeseci te se završiti do ljeta 2024. godine.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Budući da će Žnjan postati gradilište, osim što ove godine nema ispijanja kave na toj lokaciji, neće biti dozvoljeno niti kupanje u ljetu pred nama, što će biti poprilično izazovno te će se povećati pritisak na ostale gradske plaže. Samo jedno je sigurno, plaža Žnjan je barem iduće tri godine zakupila svoj prostor u ovakvim pregledima godine. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD A DO Ž [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OD A DO Ž 2 0 15676 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-27 13:31:09 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović i
Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-31 12:23:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-31 12:23:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1696 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Po ćemu će Splićani pamtiti ovu godinu? Osim Hajdukova osvajanja Kupa, malo čemu smo se veselili; donosimo detaljan pregled svega što se dogodilo. Ili nije, a trebalo je... [metakey] => abeceda godine, Split, pregled, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24064333.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/15331074.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24043474.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/22362276.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23780448.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23767754.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24058268.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23863761.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/22754170.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23990854.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23357184.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23762761.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23675054.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23580585.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23892257.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23211218.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23732791.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/22367324.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/23670487.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/22379230.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Shutterstock","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

\u010cetiri palme<\/p>","","","","


\n\u00a0<\/p>","","","","","","


\n
\n\u00a0<\/p>","","","

Maja \u0110erek<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_24064333_1920.jpg":"1920x1080","k_24064333_1280.jpg":"1280x1280","k_24064333_1024.jpg":"1024x1024","k_24064333_640.jpg":"640x640","k_24064333_480.jpg":"480x480","k_24064333_340.jpg":"340x340","k_24064333_220.jpg":"220x220","o_24064333_1280.jpg":"1280x1280","o_24064333_1024.jpg":"1024x1024","o_24064333_640.jpg":"640x640","o_24064333_480.jpg":"480x480","o_24064333_340.jpg":"340x340","o_24064333_220.jpg":"220x220","h_24064333_1280.jpg":"1280x854","h_24064333_1024.jpg":"1024x683","h_24064333_640.jpg":"640x427","h_24064333_480.jpg":"480x320","h_24064333_340.jpg":"340x227","h_24064333_220.jpg":"220x147","pp_24064333_1280.jpg":"1280x1628","pp_24064333_1024.jpg":"1024x1303","pp_24064333_640.jpg":"640x814","pp_24064333_480.jpg":"480x611","pp_24064333_340.jpg":"340x432","pp_24064333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_15331074_1920.jpg":"1920x1080","k_15331074_1280.jpg":"1280x1280","k_15331074_1024.jpg":"1024x1024","k_15331074_640.jpg":"640x640","k_15331074_480.jpg":"480x480","k_15331074_340.jpg":"340x340","k_15331074_220.jpg":"220x220","o_15331074_1280.jpg":"1280x826","o_15331074_1024.jpg":"1024x660","o_15331074_640.jpg":"640x413","o_15331074_480.jpg":"480x309","o_15331074_340.jpg":"340x219","o_15331074_220.jpg":"220x141","h_15331074_1280.jpg":"1280x854","h_15331074_1024.jpg":"1024x683","h_15331074_640.jpg":"640x427","h_15331074_480.jpg":"480x320","h_15331074_340.jpg":"340x227","h_15331074_220.jpg":"220x147","pp_15331074_1280.jpg":"1280x1628","pp_15331074_1024.jpg":"1024x1303","pp_15331074_640.jpg":"640x814","pp_15331074_480.jpg":"480x611","pp_15331074_340.jpg":"340x432","pp_15331074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24043474_1920.jpg":"1920x1080","k_24043474_1280.jpg":"1280x1280","k_24043474_1024.jpg":"1024x1024","k_24043474_640.jpg":"640x640","k_24043474_480.jpg":"480x480","k_24043474_340.jpg":"340x340","k_24043474_220.jpg":"220x220","o_24043474_1280.jpg":"1280x853","o_24043474_1024.jpg":"1024x682","o_24043474_640.jpg":"640x426","o_24043474_480.jpg":"480x320","o_24043474_340.jpg":"340x226","o_24043474_220.jpg":"220x146","h_24043474_1280.jpg":"1280x854","h_24043474_1024.jpg":"1024x683","h_24043474_640.jpg":"640x427","h_24043474_480.jpg":"480x320","h_24043474_340.jpg":"340x227","h_24043474_220.jpg":"220x147","pp_24043474_1280.jpg":"1280x1628","pp_24043474_1024.jpg":"1024x1303","pp_24043474_640.jpg":"640x814","pp_24043474_480.jpg":"480x611","pp_24043474_340.jpg":"340x432","pp_24043474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_22362276_1920.jpg":"1920x1080","k_22362276_1280.jpg":"1280x1280","k_22362276_1024.jpg":"1024x1024","k_22362276_640.jpg":"640x640","k_22362276_480.jpg":"480x480","k_22362276_340.jpg":"340x340","k_22362276_220.jpg":"220x220","o_22362276_1280.jpg":"1280x796","o_22362276_1024.jpg":"1024x636","o_22362276_640.jpg":"640x398","o_22362276_480.jpg":"480x298","o_22362276_340.jpg":"340x211","o_22362276_220.jpg":"220x136","h_22362276_1280.jpg":"1280x854","h_22362276_1024.jpg":"1024x683","h_22362276_640.jpg":"640x427","h_22362276_480.jpg":"480x320","h_22362276_340.jpg":"340x227","h_22362276_220.jpg":"220x147","pp_22362276_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362276_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362276_640.jpg":"640x814","pp_22362276_480.jpg":"480x611","pp_22362276_340.jpg":"340x432","pp_22362276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23780448_1920.jpg":"1920x1080","k_23780448_1280.jpg":"1280x1280","k_23780448_1024.jpg":"1024x1024","k_23780448_640.jpg":"640x640","k_23780448_480.jpg":"480x480","k_23780448_340.jpg":"340x340","k_23780448_220.jpg":"220x220","o_23780448_1280.jpg":"1280x853","o_23780448_1024.jpg":"1024x682","o_23780448_640.jpg":"640x426","o_23780448_480.jpg":"480x320","o_23780448_340.jpg":"340x226","o_23780448_220.jpg":"220x146","h_23780448_1280.jpg":"1280x854","h_23780448_1024.jpg":"1024x683","h_23780448_640.jpg":"640x427","h_23780448_480.jpg":"480x320","h_23780448_340.jpg":"340x227","h_23780448_220.jpg":"220x147","pp_23780448_1280.jpg":"1280x1628","pp_23780448_1024.jpg":"1024x1303","pp_23780448_640.jpg":"640x814","pp_23780448_480.jpg":"480x611","pp_23780448_340.jpg":"340x432","pp_23780448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_23767754_1920.jpg":"1920x1080","k_23767754_1280.jpg":"1280x1280","k_23767754_1024.jpg":"1024x1024","k_23767754_640.jpg":"640x640","k_23767754_480.jpg":"480x480","k_23767754_340.jpg":"340x340","k_23767754_220.jpg":"220x220","o_23767754_1280.jpg":"1280x850","o_23767754_1024.jpg":"1024x680","o_23767754_640.jpg":"640x425","o_23767754_480.jpg":"480x318","o_23767754_340.jpg":"340x225","o_23767754_220.jpg":"220x146","h_23767754_1280.jpg":"1280x854","h_23767754_1024.jpg":"1024x683","h_23767754_640.jpg":"640x427","h_23767754_480.jpg":"480x320","h_23767754_340.jpg":"340x227","h_23767754_220.jpg":"220x147","pp_23767754_1280.jpg":"1280x1628","pp_23767754_1024.jpg":"1024x1303","pp_23767754_640.jpg":"640x814","pp_23767754_480.jpg":"480x611","pp_23767754_340.jpg":"340x432","pp_23767754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24058268_1920.jpg":"1920x1080","k_24058268_1280.jpg":"1280x1280","k_24058268_1024.jpg":"1024x1024","k_24058268_640.jpg":"640x640","k_24058268_480.jpg":"480x480","k_24058268_340.jpg":"340x340","k_24058268_220.jpg":"220x220","o_24058268_1280.jpg":"1280x853","o_24058268_1024.jpg":"1024x682","o_24058268_640.jpg":"640x426","o_24058268_480.jpg":"480x320","o_24058268_340.jpg":"340x226","o_24058268_220.jpg":"220x146","h_24058268_1280.jpg":"1280x854","h_24058268_1024.jpg":"1024x683","h_24058268_640.jpg":"640x427","h_24058268_480.jpg":"480x320","h_24058268_340.jpg":"340x227","h_24058268_220.jpg":"220x147","pp_24058268_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058268_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058268_640.jpg":"640x814","pp_24058268_480.jpg":"480x611","pp_24058268_340.jpg":"340x432","pp_24058268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23863761_1920.jpg":"1920x1080","k_23863761_1280.jpg":"1280x1280","k_23863761_1024.jpg":"1024x1024","k_23863761_640.jpg":"640x640","k_23863761_480.jpg":"480x480","k_23863761_340.jpg":"340x340","k_23863761_220.jpg":"220x220","o_23863761_1280.jpg":"1280x852","o_23863761_1024.jpg":"1024x682","o_23863761_640.jpg":"640x426","o_23863761_480.jpg":"480x319","o_23863761_340.jpg":"340x226","o_23863761_220.jpg":"220x146","h_23863761_1280.jpg":"1280x854","h_23863761_1024.jpg":"1024x683","h_23863761_640.jpg":"640x427","h_23863761_480.jpg":"480x320","h_23863761_340.jpg":"340x227","h_23863761_220.jpg":"220x147","pp_23863761_1280.jpg":"1280x1628","pp_23863761_1024.jpg":"1024x1303","pp_23863761_640.jpg":"640x814","pp_23863761_480.jpg":"480x611","pp_23863761_340.jpg":"340x432","pp_23863761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_22754170_1920.jpg":"1920x1080","k_22754170_1280.jpg":"1280x1280","k_22754170_1024.jpg":"1024x1024","k_22754170_640.jpg":"640x640","k_22754170_480.jpg":"480x480","k_22754170_340.jpg":"340x340","k_22754170_220.jpg":"220x220","o_22754170_1280.jpg":"1280x824","o_22754170_1024.jpg":"1024x659","o_22754170_640.jpg":"640x412","o_22754170_480.jpg":"480x309","o_22754170_340.jpg":"340x218","o_22754170_220.jpg":"220x141","h_22754170_1280.jpg":"1280x854","h_22754170_1024.jpg":"1024x683","h_22754170_640.jpg":"640x427","h_22754170_480.jpg":"480x320","h_22754170_340.jpg":"340x227","h_22754170_220.jpg":"220x147","pp_22754170_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754170_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754170_640.jpg":"640x814","pp_22754170_480.jpg":"480x611","pp_22754170_340.jpg":"340x432","pp_22754170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990854_1920.jpg":"1920x1080","k_23990854_1280.jpg":"1280x1280","k_23990854_1024.jpg":"1024x1024","k_23990854_640.jpg":"640x640","k_23990854_480.jpg":"480x480","k_23990854_340.jpg":"340x340","k_23990854_220.jpg":"220x220","o_23990854_1280.jpg":"1280x853","o_23990854_1024.jpg":"1024x682","o_23990854_640.jpg":"640x426","o_23990854_480.jpg":"480x320","o_23990854_340.jpg":"340x226","o_23990854_220.jpg":"220x146","h_23990854_1280.jpg":"1280x854","h_23990854_1024.jpg":"1024x683","h_23990854_640.jpg":"640x427","h_23990854_480.jpg":"480x320","h_23990854_340.jpg":"340x227","h_23990854_220.jpg":"220x147","pp_23990854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990854_640.jpg":"640x814","pp_23990854_480.jpg":"480x611","pp_23990854_340.jpg":"340x432","pp_23990854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_23357184_1920.jpg":"1920x1080","k_23357184_1280.jpg":"1280x1280","k_23357184_1024.jpg":"1024x1024","k_23357184_640.jpg":"640x640","k_23357184_480.jpg":"480x480","k_23357184_340.jpg":"340x340","k_23357184_220.jpg":"220x220","o_23357184_1280.jpg":"1280x798","o_23357184_1024.jpg":"1024x638","o_23357184_640.jpg":"640x399","o_23357184_480.jpg":"480x299","o_23357184_340.jpg":"340x212","o_23357184_220.jpg":"220x137","h_23357184_1280.jpg":"1280x854","h_23357184_1024.jpg":"1024x683","h_23357184_640.jpg":"640x427","h_23357184_480.jpg":"480x320","h_23357184_340.jpg":"340x227","h_23357184_220.jpg":"220x147","pp_23357184_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357184_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357184_640.jpg":"640x814","pp_23357184_480.jpg":"480x611","pp_23357184_340.jpg":"340x432","pp_23357184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23762761_1920.jpg":"1920x1080","k_23762761_1280.jpg":"1280x1280","k_23762761_1024.jpg":"1024x1024","k_23762761_640.jpg":"640x640","k_23762761_480.jpg":"480x480","k_23762761_340.jpg":"340x340","k_23762761_220.jpg":"220x220","o_23762761_1280.jpg":"1280x853","o_23762761_1024.jpg":"1024x682","o_23762761_640.jpg":"640x426","o_23762761_480.jpg":"480x320","o_23762761_340.jpg":"340x226","o_23762761_220.jpg":"220x146","h_23762761_1280.jpg":"1280x854","h_23762761_1024.jpg":"1024x683","h_23762761_640.jpg":"640x427","h_23762761_480.jpg":"480x320","h_23762761_340.jpg":"340x227","h_23762761_220.jpg":"220x147","pp_23762761_1280.jpg":"1280x1628","pp_23762761_1024.jpg":"1024x1303","pp_23762761_640.jpg":"640x814","pp_23762761_480.jpg":"480x611","pp_23762761_340.jpg":"340x432","pp_23762761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23675054_1920.jpg":"1920x1080","k_23675054_1280.jpg":"1280x1280","k_23675054_1024.jpg":"1024x1024","k_23675054_640.jpg":"640x640","k_23675054_480.jpg":"480x480","k_23675054_340.jpg":"340x340","k_23675054_220.jpg":"220x220","o_23675054_1280.jpg":"1280x852","o_23675054_1024.jpg":"1024x682","o_23675054_640.jpg":"640x426","o_23675054_480.jpg":"480x319","o_23675054_340.jpg":"340x226","o_23675054_220.jpg":"220x146","h_23675054_1280.jpg":"1280x854","h_23675054_1024.jpg":"1024x683","h_23675054_640.jpg":"640x427","h_23675054_480.jpg":"480x320","h_23675054_340.jpg":"340x227","h_23675054_220.jpg":"220x147","pp_23675054_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675054_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675054_640.jpg":"640x814","pp_23675054_480.jpg":"480x611","pp_23675054_340.jpg":"340x432","pp_23675054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23580585_1920.jpg":"1920x1080","k_23580585_1280.jpg":"1280x1280","k_23580585_1024.jpg":"1024x1024","k_23580585_640.jpg":"640x640","k_23580585_480.jpg":"480x480","k_23580585_340.jpg":"340x340","k_23580585_220.jpg":"220x220","o_23580585_1280.jpg":"1280x853","o_23580585_1024.jpg":"1024x682","o_23580585_640.jpg":"640x426","o_23580585_480.jpg":"480x320","o_23580585_340.jpg":"340x226","o_23580585_220.jpg":"220x146","h_23580585_1280.jpg":"1280x854","h_23580585_1024.jpg":"1024x683","h_23580585_640.jpg":"640x427","h_23580585_480.jpg":"480x320","h_23580585_340.jpg":"340x227","h_23580585_220.jpg":"220x147","pp_23580585_1280.jpg":"1280x1628","pp_23580585_1024.jpg":"1024x1303","pp_23580585_640.jpg":"640x814","pp_23580585_480.jpg":"480x611","pp_23580585_340.jpg":"340x432","pp_23580585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_23892257_1920.jpg":"1920x1080","k_23892257_1280.jpg":"1280x1280","k_23892257_1024.jpg":"1024x1024","k_23892257_640.jpg":"640x640","k_23892257_480.jpg":"480x480","k_23892257_340.jpg":"340x340","k_23892257_220.jpg":"220x220","o_23892257_1280.jpg":"1280x895","o_23892257_1024.jpg":"1024x716","o_23892257_640.jpg":"640x447","o_23892257_480.jpg":"480x335","o_23892257_340.jpg":"340x237","o_23892257_220.jpg":"220x153","h_23892257_1280.jpg":"1280x854","h_23892257_1024.jpg":"1024x683","h_23892257_640.jpg":"640x427","h_23892257_480.jpg":"480x320","h_23892257_340.jpg":"340x227","h_23892257_220.jpg":"220x147","pp_23892257_1280.jpg":"1280x1628","pp_23892257_1024.jpg":"1024x1303","pp_23892257_640.jpg":"640x814","pp_23892257_480.jpg":"480x611","pp_23892257_340.jpg":"340x432","pp_23892257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23211218_1920.jpg":"1920x1080","k_23211218_1280.jpg":"1280x1280","k_23211218_1024.jpg":"1024x1024","k_23211218_640.jpg":"640x640","k_23211218_480.jpg":"480x480","k_23211218_340.jpg":"340x340","k_23211218_220.jpg":"220x220","o_23211218_1280.jpg":"1280x853","o_23211218_1024.jpg":"1024x682","o_23211218_640.jpg":"640x426","o_23211218_480.jpg":"480x320","o_23211218_340.jpg":"340x226","o_23211218_220.jpg":"220x146","h_23211218_1280.jpg":"1280x854","h_23211218_1024.jpg":"1024x683","h_23211218_640.jpg":"640x427","h_23211218_480.jpg":"480x320","h_23211218_340.jpg":"340x227","h_23211218_220.jpg":"220x147","pp_23211218_1280.jpg":"1280x1628","pp_23211218_1024.jpg":"1024x1303","pp_23211218_640.jpg":"640x814","pp_23211218_480.jpg":"480x611","pp_23211218_340.jpg":"340x432","pp_23211218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_23732791_1920.jpg":"1920x1080","k_23732791_1280.jpg":"1280x1280","k_23732791_1024.jpg":"1024x1024","k_23732791_640.jpg":"640x640","k_23732791_480.jpg":"480x480","k_23732791_340.jpg":"340x340","k_23732791_220.jpg":"220x220","o_23732791_1280.jpg":"1280x881","o_23732791_1024.jpg":"1024x705","o_23732791_640.jpg":"640x440","o_23732791_480.jpg":"480x330","o_23732791_340.jpg":"340x234","o_23732791_220.jpg":"220x151","h_23732791_1280.jpg":"1280x854","h_23732791_1024.jpg":"1024x683","h_23732791_640.jpg":"640x427","h_23732791_480.jpg":"480x320","h_23732791_340.jpg":"340x227","h_23732791_220.jpg":"220x147","pp_23732791_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732791_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732791_640.jpg":"640x814","pp_23732791_480.jpg":"480x611","pp_23732791_340.jpg":"340x432","pp_23732791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22367324_1920.jpg":"1920x1080","k_22367324_1280.jpg":"1280x1280","k_22367324_1024.jpg":"1024x1024","k_22367324_640.jpg":"640x640","k_22367324_480.jpg":"480x480","k_22367324_340.jpg":"340x340","k_22367324_220.jpg":"220x220","o_22367324_1280.jpg":"1280x853","o_22367324_1024.jpg":"1024x682","o_22367324_640.jpg":"640x426","o_22367324_480.jpg":"480x320","o_22367324_340.jpg":"340x226","o_22367324_220.jpg":"220x146","h_22367324_1280.jpg":"1280x854","h_22367324_1024.jpg":"1024x683","h_22367324_640.jpg":"640x427","h_22367324_480.jpg":"480x320","h_22367324_340.jpg":"340x227","h_22367324_220.jpg":"220x147","pp_22367324_1280.jpg":"1280x1628","pp_22367324_1024.jpg":"1024x1303","pp_22367324_640.jpg":"640x814","pp_22367324_480.jpg":"480x611","pp_22367324_340.jpg":"340x432","pp_22367324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23670487_1920.jpg":"1920x1080","k_23670487_1280.jpg":"1280x1280","k_23670487_1024.jpg":"1024x1024","k_23670487_640.jpg":"640x640","k_23670487_480.jpg":"480x480","k_23670487_340.jpg":"340x340","k_23670487_220.jpg":"220x220","o_23670487_1280.jpg":"1280x852","o_23670487_1024.jpg":"1024x682","o_23670487_640.jpg":"640x426","o_23670487_480.jpg":"480x319","o_23670487_340.jpg":"340x226","o_23670487_220.jpg":"220x146","h_23670487_1280.jpg":"1280x854","h_23670487_1024.jpg":"1024x683","h_23670487_640.jpg":"640x427","h_23670487_480.jpg":"480x320","h_23670487_340.jpg":"340x227","h_23670487_220.jpg":"220x147","pp_23670487_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670487_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670487_640.jpg":"640x814","pp_23670487_480.jpg":"480x611","pp_23670487_340.jpg":"340x432","pp_23670487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22379230_1920.jpg":"1920x1080","k_22379230_1280.jpg":"1280x1280","k_22379230_1024.jpg":"1024x1024","k_22379230_640.jpg":"640x640","k_22379230_480.jpg":"480x480","k_22379230_340.jpg":"340x340","k_22379230_220.jpg":"220x220","o_22379230_1280.jpg":"1280x853","o_22379230_1024.jpg":"1024x682","o_22379230_640.jpg":"640x426","o_22379230_480.jpg":"480x320","o_22379230_340.jpg":"340x226","o_22379230_220.jpg":"220x146","h_22379230_1280.jpg":"1280x854","h_22379230_1024.jpg":"1024x683","h_22379230_640.jpg":"640x427","h_22379230_480.jpg":"480x320","h_22379230_340.jpg":"340x227","h_22379230_220.jpg":"220x147","pp_22379230_1280.jpg":"1280x1628","pp_22379230_1024.jpg":"1024x1303","pp_22379230_640.jpg":"640x814","pp_22379230_480.jpg":"480x611","pp_22379230_340.jpg":"340x432","pp_22379230_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4366690 Threads: 2 Questions: 138004112 Slow queries: 58972 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4126082 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/po-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je-1253129 [printLink] => /split/po-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je-1253129?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701519 [name] => abeceda godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-31 13:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => abeceda-godine [link] => /tag/abeceda-godine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 402880 [name] => pregled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pregled [link] => /tag/pregled ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD A DO Ž [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Po ćemu će Splićani pamtiti ovu godinu? Osim Hajdukova osvajanja Kupa, malo čemu smo se veselili; donosimo detaljan pregled svega što se dogodilo. Ili nije, a trebalo je... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24064333.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24064333.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/15331074.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24043474.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/22362276.jpg [title] => Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23780448.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23767754.jpg [title] =>

Četiri palme

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24058268.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23863761.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/22754170.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23990854.jpg [title] =>


 

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23357184.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23762761.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23675054.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23580585.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23892257.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23211218.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23732791.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/22367324.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/23670487.jpg [title] =>

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/22379230.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Po čemu će Splićani pamtiti godinu na izmaku? Većina će vjerojatno kao iz topa ispaliti - po Hajdukovom osvjanju Kupa koje je bacilo u trans cijeli grad.

No, bilo je još pamtljivih događaja, posebice na političkoj sceni, jer je ovo bila godina ponovljenih lokalnih izbora na kojima je gradonačelnik Ivica Puljak osvojio 15 vijećnika u Gradskom vijeću. Godina je ovo u kojoj je konačno donesena toliko važna nova Odluka o komunalnom redu kao odgovor na sveopći kaos, posebice ljeti, a pamtit ćemo je i po dovršetku nekoliko važnih objekata...Uostalom, evo pregleda od A do Ž...

---

image
Shutterstock
---

A - autobusi

Javni gradski prijevoznik “Promet” ove godine je zaključio nabavu 47 novih autobusa. Na taj način je riješen problem zastarjelih autobusa pa je prosječna starost voznog parka s 14,5 godina bitno smanjena na 4,5 godina. Uz to, dobili smo potpuno automatiziran i sveobuhvatan sustav - “e-ticketing”. Posljednje tri godine nabavljeno je 99 novih autobusa, čime je obnovljeno 65 posto voznog parka.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

B - bicikli

U srpnju 2022. obilježili smo tri godine od kada je Split dobio sustav javnih bicikala. S početnih svega nekoliko postaja sustav je do danas narastao na ukupno 51 postaju, te više od 280 bicikala. U sklopu projekta “Biraj biciklu” Grad Split će sa sedam okolnih gradova i općina dobiti ukupno 41 novu postaju s 242 bicikla, od kojih će sam Split dobiti 16 novih postaja i 70 bicikala. Kao jedni od rekordera u korištenju sustava javnih bicikala u regiji, u gradu se prigrlila biciklistička tradicija te se od početka rada sustava do rujna 2022. godine ostvarilo 567.500 najmova, a ukupno se registriralo 41.500 korisnika. No, velik je problem gotovo nepostojeća biciklistička infrastruktura.

C - Centar za autizam

Jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Ivice Puljka je izgradnja novog Centra za autizam, ali se u proračunu za 2023. godinu nije našla niti jedna stavka koja ukazuje na početak tog projekta. Nakon prigovora roditelja koji s djecom koriste usluge Centra, najavio je da ga imaju ideju smjestiti u Žrnovnici na zemljištu koje je u vlasništvu države, a Grad je zatražio da im se pokloni.

Ć - Ćakula

Nema ništa bolje nego sjest na kavu, odmorit i prepustit se ćakuli. Ćakula se o svemu. O politici u zadnje vrijeme sve češće. Ali nije to ona standardna, “stručna” priča, ne, to je dosadno. Bitnija je druga strana politike! Ko je s kim, zašto i kako, šta se o kome priča i čiji je, tko su mu roditelji, ima li ili nema. I ljubav je bitna!

Tko koga voli, je li ljubav “zabranjena”, je li skrivena... Sve se na kraju dozna, to znate i sami. Netko nekoga vidi, slučajno, neplanirano - pa onda prenese tu vjesticu nekom drugom, ovaj trećem i tako “cili grad zna”. Ali ono što Split zna, ako procijeni da nije od “važnosti za javnost, onda Split šuti. Zato šutimo i mi. Znamo...

Č - Četiri palme

Na Blatinama je dovršen objekt “Četiri palme”. Dugo smo ga čekali, napokon i dočekali. Zgrada u Šimićevoj 25 otvorila je vrata novim korisnicima specifičnih socijalnih usluga. Riječ je o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, štićenicima Dječjeg doma “Maestral” Split. Uređen je i prostor “Kuće za roditelje”, osam dvokrevetnih spavaonica za roditelje/skrbnike teško oboljele djece s područja Urbane aglomeracije Split, čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.

---

image

Četiri palme

Jakov Prkić/Cropix
---

D - Dračevac

U ožujku je započela prva faza projekta izgradnje Tehnološkog parka Split – Dračevac. Kada sve bude gotovo, a očekuje se to za godinu dana okruglo, na površini od 17,5 tisuća četvornih metara dobit ćemo 5,9 tisuća četvornih metara uredskih prostora. Izgradnja središnjeg objekta Tehnološkog parka stajat će gotovo 165 milijuna kuna, od čega će se oko 105 milijuna kuna sufinancirati bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za razvoj.

Đ - Đerek

Najpoznatija hrvatska zviždačica Maja Đerek postala je savjetnica gradonačelnika za projekt izrade registra imovine Grada. Grintalo se zbog njezina visokog honorara, a onda su krenula govorkanja da će Đerek postati pročelnica novoosnovanog odjela za imovinu. I to se uistinu dogodilo. Obećanje da će Split biti prvi grad u Hrvatskoj čija će imovina biti objedinjena u registru, a svi podaci dostupni javnosti - pamtimo i čekamo rezultate.

---

image

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix
---

- Džep

Neobično slovo za sasvim običan džep prosječnog građanina našega grada. Svega smo se nagledali i naslušali, a po tom spomenutom džepu nas je dobrano u posljednjih 365 dana opalilo: poskupljenje vrtića, poskupljenje produženog boravka u školama i još uvijek najviši mogući prirez u državi koji imamo i ne puštamo. Kao da sve to nije dovoljno, nedavno je Gradsko vijeće odobrilo i maksimalno povećanje turističkih naknada malim unajmljivačima, a u novu ulazimo s najavama poskupljenja cijene parkiranja.

E - Euro

Kad zazvoni ponoć, kad se ispucaju svi vatrometi i otplešu prvi valceri - u naš će život ući euro. Jesmo li spremni? Bombardiraju nas mediji mjesecima što sve treba pripremiti, ali zašto jednostavno, kad može komplicirano. Dan prije mali se trgovci i ugostitelji hvataju za glavu, nemaju dovoljno pripremljenih kovanica, nemaju dovoljno sitnih novčanica, kako će kupcima i korisnicima vraćati razliku?!

F - Firule

KBC Split je raspisao natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom na Firulama. Rezultate ćemo doznati u veljači. Dr. Julije Maštrović je ponovno potvrđen za ravnatelja KBC-a, trudit će se, obećao je, raditi na strateškom razvoju bolnice, plan je “izgurati” i ostvariti novu Polikliniku, spomenuti Centar za akutnu medicinu i Istraživački medicinski centar.

G - Garaže

Nikad dosta! Nedostaju, fale, nemamo ih... Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u starom sazivu, koja je održana u travnju, jedna od točaka dnevnog reda bila je davanje suglasnosti “Split parkingu” za dizanje kredita od 60 milijuna kuna za potrebe gradnje garaža. No, do te točke nije nikad došlo jer se u međuvremenu raspustilo predstavničko tijelo. Već na idućem zasjedanju, nakon gotovo pola godine, ponuda za izgradnju garaža više nije bila ista. Debelo je bila skuplja. Upravo zbog toga je Marko Bartulić, direktor tvrtke “Split parking”, podnio ostavku. U novoj nas čeka izgradnja nove garaže na Lokvama i u Dobrilinoj ulici, pa će Split dobiti 500 novih parkirnih mjesta.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

H - Hospicij

U studenome, nakon punih 15 godina čekanja i iščekivanja i nadanja - vrata je otvorio hospicij “Matošić”. Sagrađen na zemlji koju su Milka i Tonka Matošić darovale svome gradu, posljednja stanica života omogućila je dostojanstven odlazak iz ove dimenzije. Zgrada s četiri etaže, površine oko 1500 metara četvornih, ima 14 bolesničkih soba s 22 ležaja.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

I - Istočna obala

Jedan od prvih poteza dogradonačelnika Bojana Ivoševića u kolovozu ove godine bilo je pokretanje akcije uklanjanja svih nelegalnih trafika koje su se pružale duž Obale kneza Domagoja. U isto vrijeme, preko ceste, u tijeku je bila rekonstrukcija obale. Velik i moćan projekt Lučke uprave. Iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda! Istočna je obala postala već prepoznatljiva na turističkim razglednicama.

J - Jadro pročistač vode

U zadnjih nekoliko godina, kada pada kiša nekoliko dana zaredom - voda nam se zamuti. Biološki je ispravna, ali onako, naoko, ne izgleda baš čisto. Spas je pročistač za vodu koji bi se trebao postaviti na izvoru Jadra. Gradnju pročistača, koji je strateški infrastrukturni projekt VIK-a, ukupne investicijske vrijednosti 133.570.000 kuna, sufinancirat će “Hrvatske vode” u iznosu od 93.499.000 kuna, a ostatak VIK preko EBRD-a u iznosu od 40.071.000 kuna.

K - Komunalni red

Oko prijedloga odluke o komunalnom redu lomila su se koplja. Svako je imao što reći. I ugostitelji i vladajući i oporba. Cilj je bio odlukom uvesti (napokon!) red u grad, poglavito u gradsku jezgru, pa su zabranjena pojačala i zvučnici na štekatima, zabranilo se konzumiranje alkoholnih pića na površinama javne namjene, postavljen je plan rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava, odobrenog od Konzervatorskog odjela... Kako bi ulice bile prohodnije za građane i turiste, tek je na nekim mjestima i u određeno vrijeme dozvoljeno postavljanje štekata. Za red u centru grada brinut će se “postrojba” od 14 komunalnih redara.

L - Lučica Zenta

Lučica Zenta je ove godine konačno zasjala u punom sjaju! Dotrajali i opasni gatovi su sanirani, zelene površine uređene, a Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije je za sanaciju i uređenje izdvojila 25 milijuna kuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Lj - Ljeto

Nakon brojnih zabrana zbog sprječavanja širenja koronavirusa, prošlo ljeto u grad su nahrlili turisti zbog kojih su stanari centra grada doživljavali teror, a od pomoći nisu bili ni ugostitelji koji im te usluge pružaju. Alkoholizirani pojedinci, gužva, buka, uriniranje, povraćanje..., ovog ljeta nisu bili izolirani slučajevi, a uz sve to, stanari centra su imali problem i s uličicama zatrpanim smećem.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

M - Marjan

Javnu ustanovu “Marjan” u 2022. godini snašle su brojne trzavice. Više puta su u javnost “curile” razne informacije, pa čak i audiozapisi koji pokazuju da među radnicima i upravom te ustanove vlada potpuni raskol. Obilježilo ju je i uplitanje dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji se “obračunavao” zbog nedoumica tko je trebao koristiti službeni automobil, kao i njegovog podizanja prijave protiv djelatnice zbog neovlaštenog snimanja, a koja je u konačnici odbačena. Na koncu, ne smijemo zaboraviti da su pronađena i dva ukradena mobitela kod bivšeg ravnatelja Damira Grubišića koji ih, pak, nije dao poslovnim partnerima nego svojoj djeci.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

N - Neboder

Možemo se podičiti najvišim poslovnim tornjem u Hrvatskoj - “Dalmatia Towerom”. Međutim, ipak je takva grdosija u Hrvatskoj pa je nešto moralo poći po zlu, točnije, morao se prekršiti i koji članak zakona. Naime, budući je investitor izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju da će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No, u ljetnim vrućinama uprava tvrtke “Westgate tower” sigurno je doživjela hladan tuš kad je iz Grada došlo rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine. Čekamo epilog.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nj - Njuškice

Prošla je i ova godina, a u Splitu se još uvijek nije otvorio azil za napuštene životinje. Ovaj problem prisutan je već desetljećima i bilo je brojnih pokušaja pronalaska adekvatne lokacije za takvu namjenu, ali još uvijek bez rezultata.

O - Ostavka

Proteklu godinu obilježili su izvanredni izbori. Formalni razlog za podnošenje ostavke su prijetnje koje je, prema optužnici DORH-a, dogradonačelnik Bojan Ivošević uputio novinarki Slobodne Dalmacije, međutim još prije toga Ivica Puljak se pripremao za izvanredne izbore kako bi se izborio za većinu u Gradskom vijeću. Rizik se isplatio, osvojio je 15 ruku u lokalnom parlamentu, a uvijek će se naći tek jedna koja nedostaje za većinu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

P - Pazar

Nova splitska gradska vlast sigurno će ostati zapamćena po uređenju starog Pazara. Taj potez naišao je na burne reakcije zakupaca prostora. Hrvojeva ulica očišćena je od štandova i šatora tako da su ovogodišnji turisti prvi put nesmetano imali priliku vidjeti istočni zid Dioklecijanove palače.

R - Rampa

U promet je puštena zapadna rampa iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, u smjeru Poljičke, kao i prometni trak kroz podvožnjak. Godinu i dva mjeseca od početka radova, svjetleća strelica u mraku uputila je prve vozače koji su iz smjera Solina nastavili krajnjim desnim kolnim trakom preko nadvožnjaka “Ravne njive”. Takvim prometnim rješenjem - vrijednim 33 milijuna kuna s PDV-om - trebao bi se riješiti problem jutarnjih i popodnevnih čepova koji se stvaraju na prilazu Ulici Domovinskog rata iz smjera Solina. Koliko će nam pomoći, vidjet ćemo tijekom ljetnih mjeseci.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

S - Spaladium Arena

Zatvara se Spaladium Arena. Možemo se pozdraviti s koncertima i sportskim događanjima, jer je Grad pokrenuo ovrhu zbog komunalnog doprinosa, čime je tvrtka “Sportski grad TPN”, koja upravlja Arenom, otišla u stečaj. Spaladium Arena će na prodaju, a kad se raščiste svi dugovi kroz stečaj, možda se otvori mogućnost za povoljnu kupnju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Š - Šumica

Šumica, jedna od najatraktivnijih zelenih površina, ne prestaje biti predmet spora između dijela vlasnika, među kojima je i Grad. Godinama se lome koplja oko te površine, postavljaju se štekati, rampe, betonske barijere, pile stabla, a građanima je već muka od svega. Ove godine opet se zahuktala situacija. Grad je postavio betonske blokove kako bi spriječio ulaz automobila, pa su postavili rampu, onda je rampa dignuta pa su brojni vozači našli mjesto za svoje automobile u hladovini i otišli na ručak. Splitski Općinski sud je na prijedlog vlasnika ugostiteljskog objekta “Biberon Maestra”, koji je smješten u Šumici, naložio Gradu ili vlasniku uklanjanje betonskih blokova do okončanja postupka, tako da je nakon puste drame opet sve po starom.

T - Tuš

Kupači s Ovčica više neće biti ovce, jer će ovoga ljeta imati čak tri tuša! Nakon duga, agonična tri ljeta otkad su pukle cijevi na jedinom tušu na ovom kupalištu, nakon stotina članaka i prosvjeda kupača, milijuna prepiski po društvenim mrežama, na punti od Ovčica konačno će opet poteći voda kroz jedan od najstarijih gradskih tuševa, za koji je kroz ovo vrijeme valjda doznala cijela država.

U - ukrasi

Paljenjem prve svijeće u Đardinu počelo je adventsko vrijeme, a centar grada nije osvijetlio niti jedan ukras, osim onih u sklopu ugostiteljskih adventskih događanja. Barem su se vlasnici trgovina i objekata potrudili i uredili svoje izloge kuglicama, snjegovićima ili lampicama. Naime, ove je godine Banovina stare i dotrajale ukrase odlučila zamijeniti novima, ali su debelo zakasnili s raspisivanjem javne nabave.

V - Vukovarska ulica

Ulica koju smo od milja zvali “čežnja”, konačno je završena. Nakon okončanja izgradnje dijela Ulice hrvatske neovisnosti na dionici od križanja sa Stobrečkom ulicom do križanja s Vukovarskom ulicom, postavljena je nova prometna signalizacija na cijelom potezu Ulice hrvatske neovisnosti - Stobrečka do Vukovarske ulice - Brnik.

Z - Zavod za prostorno uređenje Grada Splita

Nakon što je osnovan Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, Upravno vijeće je donijelo Odluku da se za ravnateljicu imenuje dipl. ing. arh. Janja Novaković. Činjenica da su se javile dvije kandidatkinje za funkciju Zavoda o kojem se toliko govorilo svjedoči tome da ne vlada veliki interes za tu funkciju, ili pak pokazuje da su se arhitekti preplašili odgovornosti koju takvo mjesto donosi, a nekima je unosnije raditi na tržištu gdje ponekad imaju kreativne izazove.

Ž - Žnjan

Nakon potpisivanja ugovora o koncesiji s Vladom, prestala je mogućnost rada ugostiteljskih objekata na Žnjanu. Maksimalni rok za realizaciju projekta je tri godine, a za vrijeme trajanja radova ugostiteljski objekti neće raditi. Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će gradnja trajati godinu i nekoliko mjeseci te se završiti do ljeta 2024. godine.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Budući da će Žnjan postati gradilište, osim što ove godine nema ispijanja kave na toj lokaciji, neće biti dozvoljeno niti kupanje u ljetu pred nama, što će biti poprilično izazovno te će se povećati pritisak na ostale gradske plaže. Samo jedno je sigurno, plaža Žnjan je barem iduće tri godine zakupila svoj prostor u ovakvim pregledima godine. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Ante Čizmić/Cropix Saša Burić/Cropix Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Shutterstock Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Basic/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Četiri palme

Duje Klarić/Cropix

Maja Đerek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/po-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je-1253129 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a7cf55a555cfd57e1988bfd5deffa207e651d15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po+%C4%87emu+%C4%87e+Spli%C4%87ani+pamtiti+ovu+godinu%3F+Osim+Hajdukova+osvajanja+Kupa%2C+malo+%C4%8Demu+smo+se+veselili%3B+donosimo+detaljan+pregled+svega+%C5%A1to+se+dogodilo.+Ili+nije%2C+a+trebalo+je...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpo-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je-1253129 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpo-cemu-ce-splicani-pamtiti-ovu-godinu-osim-hajdukova-osvajanja-kupa-malo-cemu-smo-se-veselili-donosimo-detaljan-pregled-svega-sto-se-dogodilo-ili-nije-a-trebalo-je-1253129 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD A DO Ž [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitOD A DO Ž

Po ćemu će Splićani pamtiti ovu godinu? Osim Hajdukova osvajanja Kupa, malo čemu smo se veselili; donosimo detaljan pregled svega što se dogodilo. Ili nije, a trebalo je...

Piše Gabrijela Radanović i
Milena Budimir
31. prosinca 2022. - 13:23

Po čemu će Splićani pamtiti godinu na izmaku? Većina će vjerojatno kao iz topa ispaliti - po Hajdukovom osvjanju Kupa koje je bacilo u trans cijeli grad.

No, bilo je još pamtljivih događaja, posebice na političkoj sceni, jer je ovo bila godina ponovljenih lokalnih izbora na kojima je gradonačelnik Ivica Puljak osvojio 15 vijećnika u Gradskom vijeću. Godina je ovo u kojoj je konačno donesena toliko važna nova Odluka o komunalnom redu kao odgovor na sveopći kaos, posebice ljeti, a pamtit ćemo je i po dovršetku nekoliko važnih objekata...Uostalom, evo pregleda od A do Ž...

A - autobusi

Javni gradski prijevoznik “Promet” ove godine je zaključio nabavu 47 novih autobusa. Na taj način je riješen problem zastarjelih autobusa pa je prosječna starost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:26