StoryEditorOCM
Splitteško se diše

U splitskim ljekarnama vlada nestašica spasonosnih lijekova i sprejeva, bez njih je ajme: ‘To ovisi o proizvođačima...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
20. ožujka 2024. - 15:37

Nije dobro vrijeme za alergičare, stigla je peludna groznica, u ožujku imamo snažnu aktivnost čempresa, crkvine i borova. U travnju najviše problema na splitskom području standardno stvaraju crkvina te čempres, u nešto manjoj količini u odnosu na prethodni mjesec.

Mnogi bez nazalnih kortikosteroida – riječ je o sprejevima koji se lako koriste i vrlo brzo donose olakšanje – ne mogu izvojevati pobjedu nad suznim, nadraženim očima, pritiskom u plućima, kihanjem, kašljanjem, raznim kožnim iritacijama. U ljekarnama "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" već neko vrijeme nema Avamysa i Tafena, sprejeva koji alergičarima umnogome olakšavaju disanje. Hoće li doći, zašto ih nema, raspitali smo se kod zamjenika ravnatelja Mate Krce, mag. pharm. 

– Imamo pojačanu potražnju za lijekovima za saniranje nuspojava alergije, ali i nestašicu samo na pojedinačnoj bazi. Neke od lijekova iz grupe nesteroidnih kortikosteroida, riječ je o Tafenu i Avamysu, već duže vrijeme nemamo na policama. Flixonasa imamo ukupno 120 komada, najviše u našoj ljekarni u Solinu, potom na Skalicama i na Lučcu. Manje su količine i u drugim jedinicama. Postoji li mogućnost nabave Avamysa i Tafena, za sada je teško reći jer njihova dobavnost ovisi isključivo o proizvođaču – veli Krce.

image

Mate Krce

Vladimir Dugandžić/Cropix

Nema panike

Mjesta panici nema, nazalnih kortikosteroida, spasa za sve one kojima proljeće znači buđenje čitavog niza neugodnih pojava, u ljekarnama "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" ima i u drugim oblicima. Za sada su potrebe, kaže Krce, pokrivene za razdoblje od mjesec dana.

– Za to razdoblje imamo dovoljno tih proizvoda, uz njih i nekortikosteroidne sprejeve te tablete koje također koriste osobe sklone alergijama. Mi se uvijek nastojimo pripremiti na vrijeme, radimo sve da bismo osigurali zalihe – veli Krce.

Što učiniti, kako se izboriti sa simptomima alergije? Postoji nekoliko već uobičajenih savjeta... Ako imate kućne ljubimce, izvodite ih ranije ujutro ili navečer, kad je količina alergena u zraku manja. Prekrijte oči naočalama, pokrijte i otvorene dijelove tijela, nosite kapu, češće perite kosu, tuširajte se nakon dolaska kući. Dok traje cvjetanje, privremeno izbjegavajte zelene površine i izlaske u prirodu. U lipnju će se već lakše disati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:44