StoryEditorOCM
Spliteskaliralo

Ovi kadrovi dolaze iz najelitnijeg splitskog kvarta: ‘Ljeti nas je zbog turista triput više, a gušimo se u smeću‘

Piše Božidar Lončar
13. srpnja 2023. - 07:34

– Problemi u kotaru eskaliraju ljeti, dok se zimi ne manifestiraju u tolikoj mjeri. Utrostručuje se broj ljudi zbog turista, a oko kontejnera se nakuplja otpad jer se odvozi samo mješoviti otpad.

Prema svjedočenju stanovnika, u ulici Dražanac koja prolazi pored Banovine, papir, plastika te osobito biootpad u zadnja dva mjeseca nisu se odvozili. Zbog smrada stanovnici samoinicijativno uklanjaju kante za prikupljanja otpada, koji se nalazi ispred ulaza u zgrade – izjavio nam je Ante Bekavac (HDZ), predsjednik kotara Meje, koji je nedavno želio sve te probleme iznijeti i na sastanku s čelništvom Grada, ali se nitko nije odazvao.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju istaknuo je nekoliko problema u kotaru koje smatra ključnim. Među njima je i pitanje odvoza i razdvajanja otpada.

– Jedna od cesta u najlošijem stanju u gradu Splitu je Pod Kosom. Stanovnici na početku ulice dovode svoj otpad jer vozila “Čistoće” ne mogu doći do njega. Otpad se nakuplja oko kontejnera jer se odvozi samo mješoviti otpad. U ulici Dražanac koja prolazi pored Banovine, papir, plastika te osobito biootpad u zadnja dva mjeseca nisu se odvozili – izjavio je Ante Bekavac (HDZ) te naveo prekomjernu razinu buke kao jedan od problema u kotaru.

Previše buke

– Na Mejama je problem nedopuštena količina buke na gradskim površinama. Vjenčanja u Vili Dalmaciji, koncerti na Sustipanu, manifestacije na privatnim parcelama samo su neki od slučajeva gdje je buka bila iznad propisanih razina. Zbog svega ovoga kvaliteta stanovanja na Mejama je u drastičnom padu i stanovništvo se ubrzano iseljava u druge kvartove ili izvan grada – istaknuo je Ante Bekavac.

image

Meje su ljeti prekrcane smećem

čitatelj/

Uz probleme koji eskaliraju ljeti, predsjednik kotara je istaknuo i neke “stare” probleme s kojima se, kaže nam, nose već duže vrijeme.

– Pozvao sam predstavnike Grada kako bih pitao što je sa sanacijom Bambine glavice između Kašjuna i Instituta, koja je trebala započeti prije dvije godine. Cesta na tom potezu je u vrlo lošem stanju i prijeti brzo urušavanje cijele prometnice ukoliko se ne krene s hitnom sanacijom – pojasnio je Ante Bekavac.

– Plaža Kašjuni je ljeti omiljeno kupalište stranih gostiju koji dođu u Split. Na plaži je sve manje parking-mjesta, a i taksisti koriste javnu površinu kao “divlje” stajalište, o čemu smo već pisali i obavijestili javnost. Dolazak do Kašjuna i uredno svakodnevno prometovanje jedan je od problema mještana kotara koji žive u blizini plaže – naglasio je predsjednik kotara.

– Oko Kašjuna se svakodnevno stvaraju nesnosne prometne gužve, što zahtijeva hitnu intervenciju svih nadležnih institucija – apelirao je predsjednik kotara Meje.

Za kraj je istaknuo još jedno pitanje, koje u očima stanovnika, po njegovom mišljenju, ostavlja dojam inertnosti odgovornih.

– Imamo problem nepokošenih parcela, što ostavlja dojam nebrige i nemara – poručio je za kraj predsjednik kotara Meje Ante Bekavac. 

image

Meje su ljeti prekrcane smećem

čitatelj/
image

Meje su ljeti prekrcane smećem

čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:38