StoryEditorOCM
Splitneka su nam rekle

Ove Belgijke su ‘pukle‘ na Split, ali našle su nam i mane, zbog kojih bismo se trebali posramiti

Piše Božidar Lončar
22. srpnja 2023. - 22:32

U šetnji gradom po vrućinama i suncu koje prži teško se mogu pronaći osobe voljne za razgovor, neovisno bili oni domaći ili strani. Reklo bi se kako su i stranci prihvatili dalmatinsku "fjaku". Još da je kava u ruci, no zato su šalice zamijenjene bocama s vodom i sladoledom kao nezaobilaznim rekvizitom. Taman kada smo pomislili kako nismo na Rivi nikoga uspjeli uhvatiti "za rukav", kod Matejuške su zaštitu od sunca u hladu pronašle djevojke iz Belgije.

image
Božidar Lončar

Njih 12 došlo je u Hrvatsku prije tjedan dana. Kažu nam kako su izviđačice i većina njih ima između 16 i 17 godina. Valentina i Emily su s 21 godinom najstarije i jedino one smiju ocijeniti svoj boravak u Hrvatskoj. Kažu nam kako su prvi put u Hrvatskoj i rado bi se opet vratile.

– U Splitu smo pet dana, u Zagrebu dva dana. Split je prelijep, zaljubila sam se u grad – prenosi nam Valentina svoje prve dojmove.

Jedna i druga imaju svoje favorite u Hrvatskoj prema onome što su vidjele.

– Dioklecijanova palača, nacionalni park Krka i otok Brač – nabraja nam Valentina dok se konzultira s ostatkom grupe.

– Isto. "The Playa" mi je najbolja – kaže Emily, kojoj su očito plaže prvi izbor.

Cijena i okus hrane plus, gradski prijevoz i ponašanje nekih ljudi minus

Kažu nam kako su gostoljubivost i gradski prijevoz negativne strane.

– Neki ljudi baš i nisu bili pretjerano dragi prema nama. Strogi, kruti, ne baš prijateljski nastrojeni. Ne znam točno tko su bili – govori nam Emily, koja nas je pohvalila kako "mi ne spadamo u tu kategoriju". 

– Busevi, gradski prijevoz – kaže nam Valentina uz smijeh.

image
Božidar Lončar

Valentina nam govori kako su smještene u Podstrani i platili su za pet noćenja 2000 eura, što je 33 eura po noćenju za jednu osobu. Doručak nije uključen. Obje se slažu kako im je cijena hrane jeftina.

– Tjestenina je, primjerice, 10 eura, u Belgiji 18. Cijena hrane je općenito niska – kaže Emily, što potvrđuje i Valentina:

– Za nas iz Belgije hrana je jeftina i sviđa mi se.

"Predvodnice", ako ih možemo tako nazvati, ove nasmijane i vesele grupe iz Belgije kažu nam kako im je Hrvatska otkriće i kako bi se vratile opet. Valentina već ima ideju:

– Mislim da bi bilo cool rentati auto i ići na izlet, recimo, do Dubrovnika.

Na pitanje kako im se sviđa ovdje, djevojke nam odgovaraju ocjenom 8 od 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:14