stdClass Object ( [id] => 1276656 [title] => Ovakva blamaža se ne pamti: splitskom arhitektu Anti Kuzmaniću oduzete nagrade za projekte i prijeti mu disciplinski [alias] => ovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Natječaji koje je KBC raspisao za dva važna objekta u javnosti su vrlo pozitivno odjeknuli, ali dogodio se ne baš sretan obrat. Riječ je o urbanističko-arhitektonsko natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i o natječaju za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Naime, nakon što su natječaji provedeni, a žiri je dodijelio nagrade, te su po medijima objavljena imena nagrađenih autora, dogodio se nagli preokret. Na stranicama Društva arhitekata Splita objavljen je "Ispravak" za oba natječaja.

Riječ je o tome da je iz natječaja naknadno eliminiran Ured arhitekta Ante Kuzmanića, kojemu su tako oduzete dvije novčane nagrade što ih je osvojio na tim natječajima. Na natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zaštitu, Kuzmanić je dobio prvu nagradu u iznosu od 47.870 eura (360.000 kuna), a za Centar akutne medicine dobio je drugu nagradu od 22.231 eura (167.500 kuna).

---

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Žiri je na sjednici održanoj preko Zoom platforme 22. ožujka odlučio Kuzmaniću poništiti nagrade, a na stranicama DAS-a informacija o "ispravcima" za oba natječaja objavljena je tek pet dana kasnije.

Eliminacijom Kuzmanića redoslijed nagrada se pomaknuo. U slučaju Centra za specijalističko-konzilijarnu zaštitu prvu nagradu je novom odlukom žirija dobio prijašnji drugoplasirani "Arhitektonski ured Luka Petričević". S Centrom za akutnu medicinu prvu nagradu i dalje drže "Prostorne taktike" po čijem rješenju će se izvoditi objekt, ali je drugo mjesto pripalo "A.G. Planumu".

Idejna rješenja

Zašto je poznati arhitekt Ante Kuzmanić, koji je do sada osvi ojio brojne nagrade, u ovom slučaju ostao bez njih? Žiri je utvrdio da su se Kuzmanić i arhitekt iz njegova biroa Marin Kaliterna našli u sukobu interesa, zajedno s članom žirija, arhitektom Zdravkom Jankovićem. Naime, Kuzmanić i Kaliterna i Janković iz tvrtke "Vamed" za potrebe KBC-a su u svibnju 2022. napravili "Studiju izvodivosti: Isporuka 7a i 7b – Izrada idejnog rješenja u skladu s razvijenim arhitektonsko-građevinskim programom".

Tom Studijom rađena su idejna rješenja za nove bolničke kapacitete na kojima se planira građenje "Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom i decentraliziranom garažom" i za "Novi sklop – Poliklinika, Ambulante, Dnevna bolnica, Uprava, Podzemna garaža".

---

image
DAS
---

Drugim riječima, ova tri arhitekta radila su za KBC Studiju izvodljivosti samo pola godine prije negoli je isti naručitelj raspisao dva natječaja za te lokacije na Firulama. Nakon toga se Kuzmanić i Kaliterna pojavljuju kao natjecatelji, a Janković kao član žirija.

Da stvar bude bolja, tvrtka "Vamed", koja je bila angažirana na Studiji izvodljivosti, izradila je programe za oba urbanističko-arhitektonska natječaja. U programima su, kako je procijenio žiri, korišteni podaci iz Studije koju su napravili prethodno angažirani arhitekti.

Problem je, dakle, bio u tome što je Studija koju su radila trojica arhitekata poslužila za programe kod oba natječaja, a jedan od autora je bio član žirija, što je ocijenjeno kao sukob interesa. Stoga je zaključeno da je Ured Ante Kuzmanića bio u nedopuštenoj prednosti pred ostalim natjecateljima, ne samo zbog člana žirija, već i zato što su imali više informacija od drugih, kao i više vremena, budući da su izrađivali Studiju izvodljivosti.

Podnesena prijava

Kako je došlo do obrata nakon što je žiri već bio odlučio kome će dodijeliti nagrade? Naime, za Centar specijalističko-konzilijarne zaštite žiriranje je bilo gotovo 12. ožujka, a za Centar akutne medicine nagrade su bile zaključene ranije, još 5. ožujka.

Kad je, dakle, rad ocjenjivačkog suda već uvelike bio završen, obrazloženja za nagrade napisana, a zapisnici potpisani, jedan od članova žirija, arhitekt Toma Plejić, podnio je prijavu 21. ožujka ostalim članovima žirija. Nakon što su naknadno dobili ovu informaciju, drugim članovima nije trebalo dugo da se odluče. Već idućeg dana, 22. ožujka, stav ocjenjivačkog suda bio je jednoglasan. Uredu Ante Kuzmanića oduzete su prva i druga nagrada.

Žiri je utvrdio da su arhitekti imali "uvid u činjenice prije ostalih natjecatelja te se tako ogriješili o načela provođenja natječaja i o načelo ravnopravnosti Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Također, s obzirom da je dio Studije izvodivosti iskorišten za izradu programa, smatra se da je prekršen i članak 11. stavak 4. u dijelu koji se odnosi na nedopustivost sudjelovanja na natječaju".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Žiri je odlučio da se neće ponavljati natječaj tamo gdje je Kuzmanić dobio prvu nagradu, za idejno rješenje Centra za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Umjesto toga, ponovilo se glasanje, a prva nagrada je dodijeljena ranije drugonagrađenom radu "Arhitektonskog ureda Luka Petričević".

---

image

Rad Arhitektonskog ureda Luka Petričević

---

Kuzmanićev rad bio je jednoglasno procijenjen za najbolji od strane žirija, ali je isto tako jednoglasno odlučeno da ga se eliminira. Tako da je ostao bez nagrade i mogućnosti da s KBC-om potpiše ugovor za daljnju izradu projektne dokumentacije koja bi vodila do realizacije zdravstvenog objekta.

Zdravko Janković je stručnjak za tehnološka pitanja zdravstvene arhitekture, a angažirao ga je u žiri KBC kao investitor. Pokušali smo na telefon i preko SMS poruke dobiti komentar od ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića vezano uz natječaj.

Zanimalo nas je također smatra li da rješenje koje je sad zauzelo prvo mjesto za Centar za specijalističko-konzilijarnu zaštitu ispunjava očekivanja radi kojih je raspisan natječaj? Umjesto Meštrovića javila nam se Kristina Bitanga, koordinatorica ravnateljstva KBC-a.

– Ocjenjivački sud, kao neovisno tijelo, je prvonagrađeno rješenje "Arhitektonskog ureda Luka Petričević" analizirao u obrazloženjima koja su sastavni dio Protokola koji je DAS objavio. Samom odlukom o novom rangiranju, ocjenjivački sud je procijenio da prvonagrađeno rješenje ispunjava ciljeve postavljene uvjetima natječaja – izjavila je Bitanga.

Osjetljiva situacija

Predsjednica Društva arhitekata Split Daša Gazde, koja je bila tajnica na natječaju, potvrdila nam je da je žiri na temelju Pravilnika o natječajima i Komore arhitekata eliminirao radove Kuzmanića zbog sukoba interesa.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

– Postavili smo se dosta proceduralno jer smatramo da je bila osjetljiva situacija i napravili smo kako su tražile sve naše strukovne udruge.

Kad su članovi žirija dobili obavijest, oni su zatražili hitnu sjednicu, a ja sam im kao provoditelj to omogućila i zatražila sve moguće dokaze od KBC-a koji su im bili proslijeđeni. U oba slučaja žiri je jednoglasno odlučio o diskvalifikaciji – objašnjava Gazde i kaže kako su zatražili dopuštenje da se na njihovim stranicama objavi Studija izvodljivosti.

No, to nije možda jedini problem za Kuzmanića.

– Ako je netko diskvalificiran temeljem članka 11. stavka 4. Pravilnika o natječajima, automatski se pokreće stegovni postupak. Tako piše u Statutu Hrvatske komore arhitekata – objašnjava Gazde.

Poznati splitski arhitekt i profesor na fakultetu Građevinarstva, arhitekture i geodezije nije htio komentirati nastalu situaciju.

– Nisam još spreman davati izjave – kratko nam je odgovorio Ante Kuzmanić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELIMINACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ELIMINACIJA 2 0 7261 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-28 15:26:12 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-29 05:25:05 [modified_by] => 3192 [publish_up] => 2023-03-28 20:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3316 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovakva blamaža se ne pamti: splitskom arhitektu Anti Kuzmaniću oduzete nagrade za projekte, a prijeti mu disciplinski [metakey] => Ante Kuzmanić, kbc split, Društvo arhitekata Split, daša gazde, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/28\/24603277.png","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/19983988.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/12375294.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/23767760.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/24601608.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/24601607.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/24601606.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/28\/23311466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\u00a0","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","","DAS","DAS","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ante Kuzmani\u0107<\/p>","","","

Rad Arhitektonskog\u00a0ureda Luka Petri\u010devi\u0107<\/p>","","

\u2018Prostorne taktike\u2018<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_24603277_1920.png":"1920x1080","k_24603277_1280.png":"1280x1280","k_24603277_1024.png":"1024x1024","k_24603277_640.png":"640x640","k_24603277_480.png":"480x480","k_24603277_340.png":"340x340","k_24603277_220.png":"220x220","o_24603277_1280.png":"1280x721","o_24603277_1024.png":"1024x576","o_24603277_640.png":"640x360","o_24603277_480.png":"480x270","o_24603277_340.png":"340x191","o_24603277_220.png":"220x123","h_24603277_1280.png":"1280x854","h_24603277_1024.png":"1024x683","h_24603277_640.png":"640x427","h_24603277_480.png":"480x320","h_24603277_340.png":"340x227","h_24603277_220.png":"220x147","pp_24603277_1280.png":"1280x1628","pp_24603277_1024.png":"1024x1303","pp_24603277_640.png":"640x814","pp_24603277_480.png":"480x611","pp_24603277_340.png":"340x432","pp_24603277_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_19983988_1920.jpg":"1920x1080","k_19983988_1280.jpg":"1280x1280","k_19983988_1024.jpg":"1024x1024","k_19983988_640.jpg":"640x640","k_19983988_480.jpg":"480x480","k_19983988_340.jpg":"340x340","k_19983988_220.jpg":"220x220","o_19983988_1280.jpg":"1280x824","o_19983988_1024.jpg":"1024x659","o_19983988_640.jpg":"640x412","o_19983988_480.jpg":"480x309","o_19983988_340.jpg":"340x218","o_19983988_220.jpg":"220x141","h_19983988_1280.jpg":"1280x854","h_19983988_1024.jpg":"1024x683","h_19983988_640.jpg":"640x427","h_19983988_480.jpg":"480x320","h_19983988_340.jpg":"340x227","h_19983988_220.jpg":"220x147","pp_19983988_1280.jpg":"1280x1628","pp_19983988_1024.jpg":"1024x1303","pp_19983988_640.jpg":"640x814","pp_19983988_480.jpg":"480x611","pp_19983988_340.jpg":"340x432","pp_19983988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2586","hd_12375294_1920.jpg":"1920x1080","k_12375294_1280.jpg":"1280x1280","k_12375294_1024.jpg":"1024x1024","k_12375294_640.jpg":"640x640","k_12375294_480.jpg":"480x480","k_12375294_340.jpg":"340x340","k_12375294_220.jpg":"220x220","o_12375294_1280.jpg":"1280x1724","o_12375294_1024.jpg":"1024x1379","o_12375294_640.jpg":"640x862","o_12375294_480.jpg":"480x646","o_12375294_340.jpg":"340x457","o_12375294_220.jpg":"220x296","h_12375294_1280.jpg":"1280x854","h_12375294_1024.jpg":"1024x683","h_12375294_640.jpg":"640x427","h_12375294_480.jpg":"480x320","h_12375294_340.jpg":"340x227","h_12375294_220.jpg":"220x147","pp_12375294_1280.jpg":"1280x1628","pp_12375294_1024.jpg":"1024x1303","pp_12375294_640.jpg":"640x814","pp_12375294_480.jpg":"480x611","pp_12375294_340.jpg":"340x432","pp_12375294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_23767760_1920.jpg":"1920x1080","k_23767760_1280.jpg":"1280x1280","k_23767760_1024.jpg":"1024x1024","k_23767760_640.jpg":"640x640","k_23767760_480.jpg":"480x480","k_23767760_340.jpg":"340x340","k_23767760_220.jpg":"220x220","o_23767760_1280.jpg":"1280x858","o_23767760_1024.jpg":"1024x686","o_23767760_640.jpg":"640x429","o_23767760_480.jpg":"480x322","o_23767760_340.jpg":"340x228","o_23767760_220.jpg":"220x147","h_23767760_1280.jpg":"1280x854","h_23767760_1024.jpg":"1024x683","h_23767760_640.jpg":"640x427","h_23767760_480.jpg":"480x320","h_23767760_340.jpg":"340x227","h_23767760_220.jpg":"220x147","pp_23767760_1280.jpg":"1280x1628","pp_23767760_1024.jpg":"1024x1303","pp_23767760_640.jpg":"640x814","pp_23767760_480.jpg":"480x611","pp_23767760_340.jpg":"340x432","pp_23767760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"438x804","hd_24601608_1920.jpg":"1920x1080","k_24601608_1280.jpg":"1280x1280","k_24601608_1024.jpg":"1024x1024","k_24601608_640.jpg":"640x640","k_24601608_480.jpg":"480x480","k_24601608_340.jpg":"340x340","k_24601608_220.jpg":"220x220","o_24601608_1280.jpg":"1280x2349","o_24601608_1024.jpg":"1024x1879","o_24601608_640.jpg":"640x1174","o_24601608_480.jpg":"480x881","o_24601608_340.jpg":"340x624","o_24601608_220.jpg":"220x403","h_24601608_1280.jpg":"1280x854","h_24601608_1024.jpg":"1024x683","h_24601608_640.jpg":"640x427","h_24601608_480.jpg":"480x320","h_24601608_340.jpg":"340x227","h_24601608_220.jpg":"220x147","pp_24601608_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601608_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601608_640.jpg":"640x814","pp_24601608_480.jpg":"480x611","pp_24601608_340.jpg":"340x432","pp_24601608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1144x749","hd_24601607_1920.jpg":"1920x1080","k_24601607_1280.jpg":"1280x1280","k_24601607_1024.jpg":"1024x1024","k_24601607_640.jpg":"640x640","k_24601607_480.jpg":"480x480","k_24601607_340.jpg":"340x340","k_24601607_220.jpg":"220x220","o_24601607_1280.jpg":"1280x838","o_24601607_1024.jpg":"1024x670","o_24601607_640.jpg":"640x419","o_24601607_480.jpg":"480x314","o_24601607_340.jpg":"340x222","o_24601607_220.jpg":"220x144","h_24601607_1280.jpg":"1280x854","h_24601607_1024.jpg":"1024x683","h_24601607_640.jpg":"640x427","h_24601607_480.jpg":"480x320","h_24601607_340.jpg":"340x227","h_24601607_220.jpg":"220x147","pp_24601607_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601607_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601607_640.jpg":"640x814","pp_24601607_480.jpg":"480x611","pp_24601607_340.jpg":"340x432","pp_24601607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x848","hd_24601606_1920.jpg":"1920x1080","k_24601606_1280.jpg":"1280x1280","k_24601606_1024.jpg":"1024x1024","k_24601606_640.jpg":"640x640","k_24601606_480.jpg":"480x480","k_24601606_340.jpg":"340x340","k_24601606_220.jpg":"220x220","o_24601606_1280.jpg":"1280x904","o_24601606_1024.jpg":"1024x723","o_24601606_640.jpg":"640x452","o_24601606_480.jpg":"480x339","o_24601606_340.jpg":"340x240","o_24601606_220.jpg":"220x155","h_24601606_1280.jpg":"1280x854","h_24601606_1024.jpg":"1024x683","h_24601606_640.jpg":"640x427","h_24601606_480.jpg":"480x320","h_24601606_340.jpg":"340x227","h_24601606_220.jpg":"220x147","pp_24601606_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601606_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601606_640.jpg":"640x814","pp_24601606_480.jpg":"480x611","pp_24601606_340.jpg":"340x432","pp_24601606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23311466_1920.jpg":"1920x1080","k_23311466_1280.jpg":"1280x1280","k_23311466_1024.jpg":"1024x1024","k_23311466_640.jpg":"640x640","k_23311466_480.jpg":"480x480","k_23311466_340.jpg":"340x340","k_23311466_220.jpg":"220x220","o_23311466_1280.jpg":"1280x853","o_23311466_1024.jpg":"1024x682","o_23311466_640.jpg":"640x426","o_23311466_480.jpg":"480x320","o_23311466_340.jpg":"340x226","o_23311466_220.jpg":"220x146","h_23311466_1280.jpg":"1280x854","h_23311466_1024.jpg":"1024x683","h_23311466_640.jpg":"640x427","h_23311466_480.jpg":"480x320","h_23311466_340.jpg":"340x227","h_23311466_220.jpg":"220x147","pp_23311466_1280.jpg":"1280x1628","pp_23311466_1024.jpg":"1024x1303","pp_23311466_640.jpg":"640x814","pp_23311466_480.jpg":"480x611","pp_23311466_340.jpg":"340x432","pp_23311466_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7610512 Threads: 7 Questions: 1549776167 Slow queries: 4720305 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111175402 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski-1276656 [printLink] => /split/ovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski-1276656?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 525203 [name] => ante kuzmanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-kuzmanic [link] => /tag/ante-kuzmanic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 430862 [name] => Društvo arhitekata Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvo-arhitekata-split [link] => /tag/drustvo-arhitekata-split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612883 [name] => daša gazde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 22:03:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dasa-gazde [link] => /tag/dasa-gazde ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELIMINACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovakva blamaža se ne pamti: splitskom arhitektu Anti Kuzmaniću oduzete nagrade za projekte i prijeti mu disciplinski [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/24603277.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix  [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/24603277.png [title] => Cropix  ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/19983988.jpg [title] =>

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/12375294.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/23767760.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/24601608.jpg [title] =>

Rad Arhitektonskog ureda Luka Petričević

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/24601607.jpg [title] => DAS ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/24601606.jpg [title] =>

‘Prostorne taktike‘

DAS ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/28/23311466.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Natječaji koje je KBC raspisao za dva važna objekta u javnosti su vrlo pozitivno odjeknuli, ali dogodio se ne baš sretan obrat. Riječ je o urbanističko-arhitektonsko natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i o natječaju za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Naime, nakon što su natječaji provedeni, a žiri je dodijelio nagrade, te su po medijima objavljena imena nagrađenih autora, dogodio se nagli preokret. Na stranicama Društva arhitekata Splita objavljen je "Ispravak" za oba natječaja.

Riječ je o tome da je iz natječaja naknadno eliminiran Ured arhitekta Ante Kuzmanića, kojemu su tako oduzete dvije novčane nagrade što ih je osvojio na tim natječajima. Na natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zaštitu, Kuzmanić je dobio prvu nagradu u iznosu od 47.870 eura (360.000 kuna), a za Centar akutne medicine dobio je drugu nagradu od 22.231 eura (167.500 kuna).

---

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Žiri je na sjednici održanoj preko Zoom platforme 22. ožujka odlučio Kuzmaniću poništiti nagrade, a na stranicama DAS-a informacija o "ispravcima" za oba natječaja objavljena je tek pet dana kasnije.

Eliminacijom Kuzmanića redoslijed nagrada se pomaknuo. U slučaju Centra za specijalističko-konzilijarnu zaštitu prvu nagradu je novom odlukom žirija dobio prijašnji drugoplasirani "Arhitektonski ured Luka Petričević". S Centrom za akutnu medicinu prvu nagradu i dalje drže "Prostorne taktike" po čijem rješenju će se izvoditi objekt, ali je drugo mjesto pripalo "A.G. Planumu".

Idejna rješenja

Zašto je poznati arhitekt Ante Kuzmanić, koji je do sada osvi ojio brojne nagrade, u ovom slučaju ostao bez njih? Žiri je utvrdio da su se Kuzmanić i arhitekt iz njegova biroa Marin Kaliterna našli u sukobu interesa, zajedno s članom žirija, arhitektom Zdravkom Jankovićem. Naime, Kuzmanić i Kaliterna i Janković iz tvrtke "Vamed" za potrebe KBC-a su u svibnju 2022. napravili "Studiju izvodivosti: Isporuka 7a i 7b – Izrada idejnog rješenja u skladu s razvijenim arhitektonsko-građevinskim programom".

Tom Studijom rađena su idejna rješenja za nove bolničke kapacitete na kojima se planira građenje "Centra akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom i decentraliziranom garažom" i za "Novi sklop – Poliklinika, Ambulante, Dnevna bolnica, Uprava, Podzemna garaža".

---

image
DAS
---

Drugim riječima, ova tri arhitekta radila su za KBC Studiju izvodljivosti samo pola godine prije negoli je isti naručitelj raspisao dva natječaja za te lokacije na Firulama. Nakon toga se Kuzmanić i Kaliterna pojavljuju kao natjecatelji, a Janković kao član žirija.

Da stvar bude bolja, tvrtka "Vamed", koja je bila angažirana na Studiji izvodljivosti, izradila je programe za oba urbanističko-arhitektonska natječaja. U programima su, kako je procijenio žiri, korišteni podaci iz Studije koju su napravili prethodno angažirani arhitekti.

Problem je, dakle, bio u tome što je Studija koju su radila trojica arhitekata poslužila za programe kod oba natječaja, a jedan od autora je bio član žirija, što je ocijenjeno kao sukob interesa. Stoga je zaključeno da je Ured Ante Kuzmanića bio u nedopuštenoj prednosti pred ostalim natjecateljima, ne samo zbog člana žirija, već i zato što su imali više informacija od drugih, kao i više vremena, budući da su izrađivali Studiju izvodljivosti.

Podnesena prijava

Kako je došlo do obrata nakon što je žiri već bio odlučio kome će dodijeliti nagrade? Naime, za Centar specijalističko-konzilijarne zaštite žiriranje je bilo gotovo 12. ožujka, a za Centar akutne medicine nagrade su bile zaključene ranije, još 5. ožujka.

Kad je, dakle, rad ocjenjivačkog suda već uvelike bio završen, obrazloženja za nagrade napisana, a zapisnici potpisani, jedan od članova žirija, arhitekt Toma Plejić, podnio je prijavu 21. ožujka ostalim članovima žirija. Nakon što su naknadno dobili ovu informaciju, drugim članovima nije trebalo dugo da se odluče. Već idućeg dana, 22. ožujka, stav ocjenjivačkog suda bio je jednoglasan. Uredu Ante Kuzmanića oduzete su prva i druga nagrada.

Žiri je utvrdio da su arhitekti imali "uvid u činjenice prije ostalih natjecatelja te se tako ogriješili o načela provođenja natječaja i o načelo ravnopravnosti Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Također, s obzirom da je dio Studije izvodivosti iskorišten za izradu programa, smatra se da je prekršen i članak 11. stavak 4. u dijelu koji se odnosi na nedopustivost sudjelovanja na natječaju".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Žiri je odlučio da se neće ponavljati natječaj tamo gdje je Kuzmanić dobio prvu nagradu, za idejno rješenje Centra za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Umjesto toga, ponovilo se glasanje, a prva nagrada je dodijeljena ranije drugonagrađenom radu "Arhitektonskog ureda Luka Petričević".

---

image

Rad Arhitektonskog ureda Luka Petričević

---

Kuzmanićev rad bio je jednoglasno procijenjen za najbolji od strane žirija, ali je isto tako jednoglasno odlučeno da ga se eliminira. Tako da je ostao bez nagrade i mogućnosti da s KBC-om potpiše ugovor za daljnju izradu projektne dokumentacije koja bi vodila do realizacije zdravstvenog objekta.

Zdravko Janković je stručnjak za tehnološka pitanja zdravstvene arhitekture, a angažirao ga je u žiri KBC kao investitor. Pokušali smo na telefon i preko SMS poruke dobiti komentar od ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića vezano uz natječaj.

Zanimalo nas je također smatra li da rješenje koje je sad zauzelo prvo mjesto za Centar za specijalističko-konzilijarnu zaštitu ispunjava očekivanja radi kojih je raspisan natječaj? Umjesto Meštrovića javila nam se Kristina Bitanga, koordinatorica ravnateljstva KBC-a.

– Ocjenjivački sud, kao neovisno tijelo, je prvonagrađeno rješenje "Arhitektonskog ureda Luka Petričević" analizirao u obrazloženjima koja su sastavni dio Protokola koji je DAS objavio. Samom odlukom o novom rangiranju, ocjenjivački sud je procijenio da prvonagrađeno rješenje ispunjava ciljeve postavljene uvjetima natječaja – izjavila je Bitanga.

Osjetljiva situacija

Predsjednica Društva arhitekata Split Daša Gazde, koja je bila tajnica na natječaju, potvrdila nam je da je žiri na temelju Pravilnika o natječajima i Komore arhitekata eliminirao radove Kuzmanića zbog sukoba interesa.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

– Postavili smo se dosta proceduralno jer smatramo da je bila osjetljiva situacija i napravili smo kako su tražile sve naše strukovne udruge.

Kad su članovi žirija dobili obavijest, oni su zatražili hitnu sjednicu, a ja sam im kao provoditelj to omogućila i zatražila sve moguće dokaze od KBC-a koji su im bili proslijeđeni. U oba slučaja žiri je jednoglasno odlučio o diskvalifikaciji – objašnjava Gazde i kaže kako su zatražili dopuštenje da se na njihovim stranicama objavi Studija izvodljivosti.

No, to nije možda jedini problem za Kuzmanića.

– Ako je netko diskvalificiran temeljem članka 11. stavka 4. Pravilnika o natječajima, automatski se pokreće stegovni postupak. Tako piše u Statutu Hrvatske komore arhitekata – objašnjava Gazde.

Poznati splitski arhitekt i profesor na fakultetu Građevinarstva, arhitekture i geodezije nije htio komentirati nastalu situaciju.

– Nisam još spreman davati izjave – kratko nam je odgovorio Ante Kuzmanić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix  Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix DAS DAS Ivo Ravlić/Cropix

Rad Arhitektonskog ureda Luka Petričević

DAS
DAS

‘Prostorne taktike‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski-1276656 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52c2e00d29ec5f745d6b059589db00443b88414e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovakva+blama%C5%BEa+se+ne+pamti%3A+splitskom+arhitektu+Anti+Kuzmani%C4%87u+oduzete+nagrade+za+projekte+i+prijeti+mu+disciplinski&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski-1276656 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovakva-blamaza-se-ne-pamti-splitskom-arhitektu-anti-kuzmanicu-oduzete-nagrade-za-projekte-a-prijeti-mu-disciplinski-1276656 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELIMINACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitELIMINACIJA

Ovakva blamaža se ne pamti: splitskom arhitektu Anti Kuzmaniću oduzete nagrade za projekte i prijeti mu disciplinski

Piše Sandi Vidulić
28. ožujka 2023. - 22:58

Natječaji koje je KBC raspisao za dva važna objekta u javnosti su vrlo pozitivno odjeknuli, ali dogodio se ne baš sretan obrat. Riječ je o urbanističko-arhitektonsko natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i o natječaju za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Naime, nakon što su natječaji provedeni, a žiri je dodijelio nagrade, te su po medijima objavljena imena nagrađenih autora, dogodio se nagli preokret. Na stranicama Društva arhitekata Splita objavljen je "Ispravak" za oba natječaja.

Riječ je o tome da je iz natječaja naknadno eliminiran Ured arhitekta Ante Kuzmanića, kojemu su tako oduzete dvije novčane nagrade što ih je osvojio na tim natječajima. Na natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zaš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:17