StoryEditorOCM
Splitpozdrav roditeljima

Ovako učenici elitne splitske škole ‘jedu‘ besplatnu marendu, ravnateljici otpada obraz: ‘Još sam neke stvari čula...‘

Piše Ana Pivčević
21. rujna 2023. - 13:46

Počela je nova školska godina, a izgleda da se nije promijenio odnos dijela učenika prema besplatnim marendama koje dobivaju u školama.  

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija je u lipnju pisala o tužnoj istini kako se dio školaraca ponaša prema tom obroku što ih čeka u učionicama. 

Sve jer krenulo od sendviča u vreći za smeće, nastavilo se poslaganim bananama i sendvičima na kontejneru, a javnost su najviše zgrozile fotografije nabijenih jabuka i krušaka na šiljke ograde na Mažuranićevom šetalištu.

Vreća bačenih sendviča kraj splitske škole ukazala na strašan problem: ‘I moj sin se srami jesti besplatnu marendu...‘

Nove tužne slike stigle su nam s ulaza u Marjanski tunel gdje su bačeni i proliveni jogurti. 

- Otkad je počela nova školska godina, primijetila sam da svaki dan bude čašica jogurta kod ulaza u Marjanski tunel. Pretpostavljam da su jogurti dio njihove prehrane u školama. Umjesto da ih pojedu, oni gađaju reklamni pano s njima. Sramotno je da se tako ponašaju prema hrani - kazala nam je čitateljica koja nam je poslala i fotografije.

Ona pretpostavlja da je riječ o učenicima iz Osnovne škole "Meje" s obzirom da je to najbliža škola Marjanskom tunelu. 

image
Čitateljica

Majda Asanović, ravnateljica Osnovne škole "Meje" koju pohađa oko 280 učenika, nam kaže da je nažalost svjesna ponašanja dijela učenika, ali ističe da ih oni kao djelatnici škole nemogu kontrolirati nakon što napuste prostorije i dvorište škole.

Treba naglasiti, kako smo i prije pisali, da ovo nije samo problem u ovoj školi već diljem osmoljetki u Splitu. Danas pišemo o školi na Mejama, ali sutradan već to može biti neka druga škola. 

image
Čitateljica

Ravnateljica je ogorčena

- Takav odnos prema hrani i ponašanje je otužno i sramotno. Do mene su prije dolazile i priče da su jabukama gađali automobile koji su ulazili u tunel. Nevjerojatno je što im sve padne na pamet. Konstantno razgovaramo s djecom o tome i objašnjavamo im da ako ne žele nešto pojesti da odnesu to kući, a ne da bacaju jer je to najgora opcija - govori nam na početku ravnateljica Asanović. 

Dodaje da je OŠ "Meje" u prijelaznoj fazi što se tiče prehrane učenika. 

- U našoj školi učenici od prvog do četvrtog razreda jedu u blagovaonici, a sada smo u prijelaznoj fazi da dođemo do toga da cijela škola ima topli obrok. Zaposlili smo dodatnu kuharicu, proširili smo kuhinju i radimo sve što je u našoj moći da se maknemo od pekarskih proizvoda prema toplim obrocima. Prema našim procjenama sve bi to trebalo biti gotovo do kraja polugodišta - govori nam ravnateljica OŠ "Meje". 

Za kraj ističe da na ovakve prizore cijelo društvo treba ujedinjeno reagirati. 

- Svi mi, od djelatnika u obrazovnom sustavu do roditelja i cijelog društva trebamo u istom smjeru odgajati djecu. Moramo biti ujedinjeni jer ako svatko od nas povlači vodu na svoj mlin, od toga nemamo ništa. Radi bolje budućnosti naše djece moramo djelovati zajedničkim snagama kako bi došli do promjena - kazala nam je ravnateljica Asanović. 

image
Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:39