StoryEditorOCM
Splitkonačno kreće obnova

Ovaj splitski projekt traje skoro pola stoljeća, a najgore je bilo 1984. kada je sve stalo. Svega je bilo, prisjetite se

Piše N. L.
20. ožujka 2024. - 20:02

Na Facebook stranici Dom mladih detaljno je predstavljena cijela kronologija jednog od najvažnijih gradskih projekata koji je započet još davne 1975. godine, a ni danas još uvijek nije gotov. Da, dobro ste izračunali, traje on već 49 godina, skoro pola stoljeća. 

Gradonačelnik Ivica Puljak je krajem studenog prošle godine najavio kako će kompletna investicija obnove i opremanja objekta iznositi oko 20 milijuna eura s tim da je osigurano 11 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split.

Najavio je također kako će javnosti glavni projekt biti predstavljen početkom 2024. godine, dok se početak radova, po ishođenju građevinske dozvole i provedbi javne nabave, očekuje krajem ove godine. Dok čekamo detaljnu prezentaciju, evo famozne kronologije projekta, pogledajte što se sve događalo s njim kroz gotovo 50 godina njegovog trajanja:

- 1975. - raspisan natječaj za gradnju Doma socijalističke omladine, velikog višenamjenskog kulturnog kompleksa

- 1979. - izdana građevinska dozvola i počinje gradnja Doma omladine prema projektu Frane Grgurevića

- 1984. - gradnja je obustavljena, a zgrada – koja je tek manjim dijelom stavljena u funkciju - postaje velikim financijskim, političkim, pa čak i sigurnosnim problemom grada. Sljedećih 15 godina zgrada je prazna, a njezini prostori bez sadržaja.

image
Facebook/Dom mladih Split

- 1994. - prekretnica - Dom zauzimaju alternativni umjetnici projektom "Art Squat", nakon prethodne tromjesečne akcije čišćenja kojoj se dobrovoljno priključilo 50 mladih.

- 1997. - Grad Split osniva Kulturno središte mladih, javnu ustanovu za stvaralaštvo i reproduktivno izvođenje u kulturi, tehničkoj kulturi i umjetnosti, koja je djelovala kao upravljačko tijelo Doma mladih sve do 2005. godine.

Sam naziv ustanove jasno je ukazivao na institucionalnu formalizaciju i nesklad s izvornim programskim i samoupravljačkim ambicijama Art Squata. Međutim, i dalje traje samoorganizirani proces osvajanja prostora za djelatnosti nezavisne scene.

image
Arhiva SD

- 2001. - osnovana Koalicija udruga mladih (KUM), kao prva takve vrste u Hrvatskoj. Nakon šestomjesečne medijske građanske kampanje "Dom mladih – mladima", Gradsko poglavarstvo Splita dodijelilo je u lipnju 2001. godine KUM-u na korištenje neuređeni betonski podrum objekta, bez instalacija i infrastrukture. Samostalnim naporima KUM-ovih udruga prostor je postupno opremljen za koncertnu, izložbeno-performersku, radioničku i čitateljsku djelatnost te je nastavio djelovati do danas pod nazivom Klub Kocka.

Kasnije je uređen i skate park, a uz KUM prostor su naselile i druge kulturne organizacije i inicijative mladih.

- 2005. - zgradom počinje upravljati Multimedijalni kulturni centar (MKC). Na inicijativu Platforme 9,81 i pod vodstvom MKC-a pokrenut je opsežan program parcijalnog uređenja zgrade, transformacija u multimedijalni kulturni centar sa hibridnim upravljanjem te stalni angažman na povezivanju postojećih inicijativa i poticanje i jačanje drugih programa u prostorima Doma.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Time je zapušteni i nedovršeni Dom mladih mimo očekivanih institucionalnih okvira počeo ispunjavati funkciju sličnu onoj koja mu je prvobitno namijenjena, međutim na sasvim drugačijoj upravljačkoj, programskoj i prostornoj osnovi.

- 2012. - najprije kao neformalna inicijativa, a od 2015. godine i kao formalna udruga, Platforma Doma mladih (PDM) započinje svoje djelovanje kao savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih koja djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini.

PDM kontinuirano i aktivno surađuje s MKC-om, upraviteljem zgrade Doma mladih na razvoju modela društveno-kulturnog centra čiji program uključuje umjetničke, edukacijske i istraživačke programe i prezentacije namijenjene zajednici te subverzivne i kritičke istraživačke prakse. Cilj suradnje je osmišljavanje participativnog i transparentnog modela suupravljanja prostorom radi poboljšanja uvjeta za djelovanje aktera u području nezavisne kulture i mladih.

- 2023. - najavljena je obnova Doma mladih. Okvirna vrijednost investicije je 20 milijuna €

- 2024. - krajem godine očekuje se početak radova na obnovi Doma mladih

image
Vizualizacija

- Svih ovih godina prostore Doma mladih koriste nezavisne udruge i umjetničke organizacije iako zgrada nikada nije dovršena. Višegodišnji trud različitih organizacija i udruga – s ciljem uređivanja prostora u zgradi Doma mladih, a istodobno i osmišljavanje sadržaja unutar njih – vodio se sloganom "građenje nije potrebno ako nemaš za koga", što bi značilo da su udruge tijekom procesa preuređenja prostora svojim programima istodobno privlačile i stvarale nove korisnike - stoji u objavi Doma mladih Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:05