stdClass Object ( [id] => 1145354 [title] => Opljačkanim štedišama BRA-MA je uništila živote, a odgovornima nije pala dlaka s glave: Muž mi se razbolio i umro zbog svega. Dok se mi borimo za naš novac, oni ljetuju na Santoriniju... [alias] => opljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još jedan veliki obol sporosti hrvatskog pravosuđa dalo je i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje već skoro četiri godine nije u stanju završiti istragu u slučaju Kreditne unije BRA-MA iz Splita.

Štedionica je u stečaju, a iza nje je ostalo oko 400 oštećenih štediša, pri čemu cifra za koju su oštećeni (barem po njihovim izjavama) doseže sto milijuna kuna.

BRA-MA je do preoblikovanja 2009. radila kao Štedno-kreditna zadruga (od 1998. godine kada je osnovana), a problemi su nastali kada štedišama kroz Kreditnu uniju nije mogla biti isplaćivana njihova kamata.

Prvu instituciju, štedno-kreditnu zadrugu, po zakonu nije nadzirala HNB, a ovu drugu, oblikovanu kao uniju, jest, iako nije garantirala za uloge do sto tisuća eura kao što bi se to dogodilo da je Štedno-kreditna unija BRA-MA preoblikovana u banku, što je njen predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Madunić najavljivao i htio.

Osmero sugovornika pristalo je razgovarati za Slobodnu Dalmaciju o ovoj temi.

Kada će istraga završiti oni ne znaju, a ne znaju zapravo ni zašto toliko traje.

- Nitko nije u bijegu, svi akteri su u zemlji, svi potrebni papiri su tužiteljstvu dostupni, sva vještačenja obavljena, samo svi ljudi koji su trebali biti u ovoj istrazi i koji su nas doveli u ovo stanje nisu u njoj - rekoše nam oštećenici. I to imenom i prezimenom: Joško Dvornik, Frane Bojčić, Ljubica Siriščević, Ivan Pešić, Katica Gantar, Nevenka Macanović i Edi Perić.

---

image
Prevarene štediše ispred nekadasnje poslovnice Bra-me
Vojko Bašić/Cropix
---

Iako su svjesni da će kroz stečajni postupak koji je Trgovački sud u Splitu 2018. godine otvorio nad BRA-MOM Kreditnom unijom naplatiti najviše petnaest posto svojih potraživanja, jako su zainteresirani za kazneni progon odgovornih koji su stvorili i vodili BRA-MU. To su predsjednik Nadzornog odbora 75-godišnji Miroslav Madunić, te njegovi sinovi, 49-godišnji Leonard i 47-godišnji Vedran, članovi Uprave BRA-ME.

Madunići su, rekoše nam oštećeni, kreirali poslovni model gdje su novim klijentima koji su bili bez ikakve kreditne sposobnosti odobravali visoke iznose kredita uz garancije nekretninama nedovoljne vrijednosti ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Skupna tužba

- Cilj nam je da se u budućem sudskom postupku pravomoćnom presudom utvrdi odgovornost Madunićevih, a onda ćemo mi oštećeni podnijeti skupnu tužbu protiv HNB-a te od njih tražiti naknadu štete za naše izgubljene uloge jer je HNB detektirao nezakonito poslovanje Kreditne unije, najavio mjere koje nikada nije proveo te im omogućio nastavak daljnjeg poslovanja - govore nam oštećeni.

Ante Vuko, koji je nakon otkrića da je BRA-MA zapala u probleme 2016. doveden na mjesto jednog od dva likvidatora, jako dobro poznaje ovaj predmet. Bio je likvidator baš u doba kada je policija prikupljala dokumentaciju istražujući malverzacije.

- I meni je isto tako nejasno da istraga ovako dugo traje. Ako nisu sposobni završiti ovaj predmet, ŽDO Split je trebao tražiti koordinaciju i pomoć Državnog odvjetništva RH. Ono što mi je sigurno jasno u načinu rada ŽDO Split je da na svaki način pokušavaju iz istrage izuzeti one točke kaznene prijave koje je podigla policija, a koje se odnose na meritum stvari u ovom predmetu. To su pojednici iz HNB-a odgovorni za nadzor BRA-ME, lažiranje finacijskih izvještaja od strane Uprave kreditne unije BRA-MA kao i ulogu revizorske tvrtke "Maran" u cijelom periodu poslovanja.

- Ja sam kaznenu prijavu na policiji protiv odgovornih iz BRA-ME podnijela prije punih pet godina. Tek nakon što je Slobodna Dalmacija nedavno uputila službeni upit Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu sa pitanjem svih pitanja: zašto ova istraga nema svoj epilog, nakon točno pet godina i dva dana bila sam pozvana da kod tužiteljice Mire Dolić dam svoj iskaz u ovoj vječnoj istrazi.

Kada sam joj spomenula da je Miroslav Madunić u emisiji RTL-a "Potraga" otvoreno rekao da je on Mariju Varjačiću posudio 75 tisuća kuna za gradnju kuće te zašto to ne istraže, ona mi je lakonski odgovorila da ona ne gleda "Potragu". A taj Varjačić je bio direktor Direkcije nadzora u HNB-u koja je vršila nadzor nad Kreditnom unijom BRA-MA - govori nam jedna oštećena ne želeći da joj ime i prezime izlazi u javnost jer se obvezala na tajnost istrage.

Sedmoro oštećenih je smoglo snage ispričati nam svoju priču, neki se nisu protivili niti da spomenemo iznos koji su ostavili u BRA-MI dok su neki pak bili ipak malo zatvoreniji, ali su nam ispričali sve posljedice koja im je BRA-MA u životu donijela.

Preporuka prijatelja

Svi su se okupili ispred nekadašnjeg poslovnice BRA-ME na Zenti i pomalo ironično rekli."A vidite sada je ovdje beauty centar, baš lijepo. To je bio privatni prostor Madunićevih kojeg su iznajmljivali BRA-MI dok je poslovala."

---

image
Ljubica Siriščević
Vojko Bašić/Cropix
---

Ljubica Sirišević nam kaže da joj je BRA-MA uništila zdravlje i pokopala muža.

- Moj muž Lovre je umro 2018. u 65-oj godini bez dijagnoze, sve od nerviranja, a ja sam doživjela prije toga infrakt kada sam konačno doznala da je BRA-MA u teškim problemima i da ćemo teško dobiti svoje novce. Nekako sam uz teške muke ozdravila, ali bez tableta za smirenje ne mogu ni sada zaspati, a moj muž se od silnog nerviranja razbolio i umro kada je shvatio da novce koje smo ostavili na štednji možda neće nikada vidjeti, a krvavo ih je zaradio ploveći.

Kada je umro, morali su mi priskočili brat i sestra da ga dostojno pokopamo jer smo i ono malo novaca što smo imali kod kuće prethodno potrošili na njegovo liječenje. Kada sam s njim prije sve te naše bolesti otišla da barem sa jednog od naša dva računa iz BRA-ME podignemo svoj novac, njega je mlađi Madunić uvjerio da novac ne diže, nego da sve stavi na jedan račun jer da će mu biti veća kamata. Skoro sam se od nerviranja tada ugušila. Kod Madunića se uglavnom dolazilo po preporuci prijatelja koji su do tada s njim imali pozitivna iskustva - kaže nam gospođa.

---

image
Katica Gantar
Vojko Bašić/Cropix
---

Katica Gantar kaže da je njen pokojni muž Edi (uspješan splitski poduzetnik) i sam osobno poznavao Miroslava Madunića, a sa mlađim Madunićem je stalno igrao nogomet. Madunići su u njihovom susjedstvu u Dvornikovim dvorima imali poslovni prostor. Kaže da nije sanjala da će joj se ovo dogoditi.

- Moj pokojni Edi je sa svojim odvjetnikom već 2015 obilazio BRA-MU znajući da će biti problema i da bi konačni ishod mogao biti loš. Silno se nervirao jer smo stavili jedan ogroman ulog u tu nesretnu BRA-MU vjerujući da je prijateljstvo i poznanstvo sa Madunićima dovoljan garant, ali smo se grdno prevarili. Moj muž je umro od infarkta na nogometu i ja bi možda imala isti problem kao gospođa Ljubica da nismo prethodno stvorili jaku obiteljsku firmu koja se bavi veleprodajom i sada dobro posluje pa nismo ostali kruha gladni.

Frane Bojčić je dugogodišnji obrtnik koji se bavi rasvjetom te nam otvoreno kaže koliko je njegovog novca zaglavilo u BRA-MI.

- Imao sam sto tisuća eura štednje ja i supruga, a nagovorio sam i svoju svastiku da položi pedeset tisuća eura. Umro joj je muž, dobila je tu odštetu i eto, da nije mene, sada ne bi bila u problemu. Za svoje sam sadašnje probleme ja sam kriv, međutim ako su Miro i sinovi činili kaznena djela red je da za to i odgovaraju. Miroslav Madunić je moj prvi susjed, živimo vrata do vrata, a njegov sin je drugi ulaz do našega.

Znamo se cijeli život, imamo i vikendice na Kupresu jednu do druge, što reći nego da smo bili prijatelji i da sam mu apsolutno vjerovao. On se i sada, kad ga sretnem, pravi kao da se to njega ne tiče. Hvali se kako je obrao masline, da ide na hacijendu u Blato na Cetini, vikendicu u Ražnju, kako svaki drugi dan igra na balote... Zapravo mi pričamo, ali se on pravi kao da nikakav problem između nas ne postoji." govori Bojčić.

Veći ulog

---

image
Joško Dvornik
Vojko Bašić/Cropix
---

Joško Dvornik nekadašnji veteran HNS-a (Hrvatske narodne stranke,op.a) nam kaže da je i njegova priča slična, samo je ulog nešto veći od Bojčićevog.

- Posebno me boli što me prevario prijatelj kojem sam apsolutno vjerovao. Iako sam bio čak i predsjednik Skuštine BRA-ME prije pokretanja stečaja moram reći da o tome ništa nisam znao. Mi smo dobijali frizirana izvješća Uprave, dodatno potvrđena od revizora kojeg je Madunić angažirao. Dovoljna garancija nam je bila da revizor potvrđuje financijska izvješća a sve prolazi kontrolu HNB-a.

Kasnije sam saznao da je revizor bio također štediša koji je svojih dvjesto tisuća eura povukao iz BRA-ME 2011 godine kad je radio reviziju i uočio pravo stanje, a to je tri godine prije izbijanja afere 2015. godine. Nisam zbog toga ostao kruha gladan, ali nekome je deset tisuća eura za preživljavanje važnije, nego onome koji ima stotina tisuća eura i zbog tih ću ustrajati u naplati štete i procesuiranju odgovornih.

---

image
Nevenka Macanović
Vojko Bašić/Cropix
---

Gospođa Nevenka Macanović nam kaže da joj je BRA-MA totalno promjenila i život i kvalitetu života.

- Bila sam nezaposlena kada je buknula afera, moj ulog je bio tamo. Morala sam prodati stan na Pazdigradu i kupiti manji u Solinu. Nije to bio moj san, ali morala sam. Iako sam diplomirani pravnik nisam mogla tada čekati posao, nego sam se morala prekvalificirati i sada radim nešto sasvim deseto od prava. Tako da se slažem sa Dvornikom da je nekome BRA-MA uništila život, a nekome ga skroz promjenila.

---

image
Ivan Pešić
Vojko Bašić/Cropix
---

Ivan Pešić nije htio ni o visini svog uloga ni o problemima koji su nastali nakon toga, ali nam kaže da pored dva fakulteta koje je završio ništa više ne razumije.

- Evo u ovom stečajnom postupku ja dobijem nedavno osam tisuća kuna, a trojica Madunića oko dvjesto tisuća kuna, jer kao i oni su oštećeni za svoj ulog u BRA-Mi koji je kako čujem oko milijun eura. A sa čijim novcima su poslovali, sa mojim i od ovih ljudi? Ja ne vjerujem da Madunići imaju išta od svog novca u toj BRA-MI nego da je to sve od nas štediša i nije mi jasno kako im imovina nije blokirana ako ih se istražuje za malverzacije u poslovanju Unije.

---

image
Edi Perić
Vojko Bašić/Cropix
---

Edi Perić nije htio o svom problemu detaljno govoriti, samo je rekao da je u slučaju BRA-ME izigrano povjerenje i to na tri instance.

- Izigrano je naše povjerenje do strane Madunića, pa od strane onih koji su Maduniće trebali kontrolirati pa sada od ovih koji su ih trebali procesuirati. Nitko nije obavio svoj posao kako treba, a posebno me čude HNB i DORH gdje se ljudi biraju na funkcije po određenim kvalitetama i na temelju nekih javnih natječaja i stručnosti, ali sve je to izostalo.

- Dok Madunićeva nevjesta na facebooku i twiteru objavljuje fotografije sa ljetovanja na Santoriniju, mi se borimo za naše novce koje su ostale kod njezinog muža i svekra - rekoše nam ženski sugovornici ove tužne priče.

---

Nismo bili pohlepni!


"U Kreditnoj uniji kamate su bile 1,5 do 2 posto veće nego u bankama tako da je u zadnjoj godini poslovanja kamata na štednju bila od 5 do 6%. Smeta nas što nas štediše nepravedno nazivaju megalomanima i pohlepnim ljudima koji su zaslužili ovakvu sudbinu.

Svi smo mi manje više novac čuvali za svoju starost misleći da ćemo oploditi ulog. Neki od nas kamate nisu ni dizali jer nam je glavnica rasla. Istina, naši ulozi u Kreditnoj uniji nisu bili osigurani od strane države, ali nije osiguran ni vaš novanik u džepu, ali isto kada bi vam ga ukrali počinili bi kazneno djelo, kažu nam oštećeni.

---

---

Šest milijuna kuna ‘u vitar‘


Kako su nam oštećeni rekli, najveću štednju u BRA-MI i to šest milijuna kuna je imao jedan Hrvat koji živi u Kanadi. Nažalost u međuvremenu je umro, a njegovi nasljednici se sada bore da povrate taj ogroman ulog.

"Da je on prije izbijanja afere 2015. htio povući svoju štednju, BRA-MA bi već tada klekla. Zato je Miro Madunić toliko i oblijetao oko njega da drži štednju kod njega." rekoše nam sugovornici.

---

---

DORH: Odluka uskoro


Iako smo Županijskom državnom odvjetništvu poslali jedanaest detaljnih pitanja o istrazi u slučaju BRA-MA koja se protežu na tri kartice teksta, od njih smo dobili samo šturi odgovor.

Time su pokazali da ih naši detaljni upiti ni interes javnost pretjerano ne zanimaju. Neka pitanja su bila direktno vezana za istragu, ali nisu nam čak odgovorili ni na elementarno pitanje- kada je otvorena istraga u slučaju BRA-MA i koliko traje.

Prije odgovora ŽDO-a Split treba znati da je istraga protiv trojice Madunića otvorena 22.prosinca 2017 i da je postala pravomoćna 16. siječnja 2018 godine te od tada nije završena.

Evo odgovora Županijskog državnog odvjetništva u Splitu:

"U tijeku je istraga protiv odgovornih osoba (1946.), (1972.) i (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta. Kaznenim djelima je BRA-MA kreditnoj uniji prouzročena šteta u višemilijunskim iznosima.

Obzirom na činjenicu da je predmetna istraga u stadiju završetka uskoro će biti donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno obaviještena."
Detaljno,kao i do sada.

---

---

Dokle može trajati istraga?


Članak 229 Zakona o kaznenom postupku kaže da se istraga mora završtii u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage. Ako istragu nije moguće završiti u tom roku o razlozima će se obavijestiti državni odvjetnik koji je dužan poduzeti mjere da se istraga završi.

Kada za to postoje opravdani razlozi državni odvjetnik može istragu produžiti za još šest mjeseci, a o razlozima je dužan obavijestiti više državnog odvjetnika.

Iznimno, ako istragu nije moguće završiti u roku godinu dana državni odvjetnik će obavijestiti glavnog državnog odvjetnika koji može produžiti rok na još šest mjeseci. O produžetku završetka istrage odlučuje se rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena, a rješenje o produljenju istrage glavni državni odvjetnik će dostaviti okrivljeniku i žrtvi.

Ako po isteku roka od godinu i po dana istraga nije završena,okrivljenik ili žrtva imaju pravo sucu istrage podnijeti prigovor zbog odugovlačenja postupka. Ako sudac istrage utvrdi da je prigovor osnovan, rješenjem će odrediti rok u kojem državni odvjetnik mora završiti istragu.

O završetku istrage državni odvjetnik je dužan obavijestiti suca istrage. Ako sudac istrage utvrdi da je prigovor neosnovan, obavijestit će o tome podnositelja prigovora.

No nigdje u Zakonu ne piše šta dalje nakon svih probijenih rokova i ima li ikakvu odgovornost i sankcije onaj tko nije završio istragu u roku većem od godinu i po dana niti koji je krajnji rok koliko istraga može trajati.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => progovorili za ‘slobodnu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => progovorili za ‘slobodnu‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-17 12:28:59 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-23 16:00:50 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2021-11-23 12:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20766 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026910.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026908.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026890.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026886.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026884.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026892.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026894.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026904.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20026896.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prevarene \u0161tedi\u0161e ispred nekada\u0161nje poslovnice Bra-me","Ljubica Siri\u0161\u010devi\u0107","Nevenka Macanovi\u0107","Katica Gantar","Ljubica Siri\u0161\u010devi\u0107","Ivan Pe\u0161i\u0107","Edi Peri\u0107","Jo\u0161ko Dvornik","Prevarene \u0161tedi\u0161e ispred nekadasnje poslovnice Bra-me"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1353","hd_20026910_1920.jpg":"1920x1080","k_20026910_1280.jpg":"1280x1280","k_20026910_1024.jpg":"1024x1024","k_20026910_640.jpg":"640x640","k_20026910_480.jpg":"480x480","k_20026910_340.jpg":"340x340","k_20026910_220.jpg":"220x220","o_20026910_1280.jpg":"1280x902","o_20026910_1024.jpg":"1024x721","o_20026910_640.jpg":"640x451","o_20026910_480.jpg":"480x338","o_20026910_340.jpg":"340x239","o_20026910_220.jpg":"220x155","h_20026910_1280.jpg":"1280x854","h_20026910_1024.jpg":"1024x683","h_20026910_640.jpg":"640x427","h_20026910_480.jpg":"480x320","h_20026910_340.jpg":"340x227","h_20026910_220.jpg":"220x147","pp_20026910_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026910_1024.jpg":"805x1024","pp_20026910_640.jpg":"503x640","pp_20026910_480.jpg":"377x480","pp_20026910_340.jpg":"267x340","pp_20026910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1549","hd_20026908_1920.jpg":"1920x1080","k_20026908_1280.jpg":"1280x1280","k_20026908_1024.jpg":"1024x1024","k_20026908_640.jpg":"640x640","k_20026908_480.jpg":"480x480","k_20026908_340.jpg":"340x340","k_20026908_220.jpg":"220x220","o_20026908_1280.jpg":"1280x1032","o_20026908_1024.jpg":"1024x826","o_20026908_640.jpg":"640x516","o_20026908_480.jpg":"480x387","o_20026908_340.jpg":"340x274","o_20026908_220.jpg":"220x177","h_20026908_1280.jpg":"1280x854","h_20026908_1024.jpg":"1024x683","h_20026908_640.jpg":"640x427","h_20026908_480.jpg":"480x320","h_20026908_340.jpg":"340x227","h_20026908_220.jpg":"220x147","pp_20026908_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026908_1024.jpg":"805x1024","pp_20026908_640.jpg":"503x640","pp_20026908_480.jpg":"377x480","pp_20026908_340.jpg":"267x340","pp_20026908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1618","hd_20026890_1920.jpg":"1920x1080","k_20026890_1280.jpg":"1280x1280","k_20026890_1024.jpg":"1024x1024","k_20026890_640.jpg":"640x640","k_20026890_480.jpg":"480x480","k_20026890_340.jpg":"340x340","k_20026890_220.jpg":"220x220","o_20026890_1280.jpg":"1280x1078","o_20026890_1024.jpg":"1024x862","o_20026890_640.jpg":"640x539","o_20026890_480.jpg":"480x404","o_20026890_340.jpg":"340x286","o_20026890_220.jpg":"220x185","h_20026890_1280.jpg":"1280x854","h_20026890_1024.jpg":"1024x683","h_20026890_640.jpg":"640x427","h_20026890_480.jpg":"480x320","h_20026890_340.jpg":"340x227","h_20026890_220.jpg":"220x147","pp_20026890_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026890_1024.jpg":"805x1024","pp_20026890_640.jpg":"503x640","pp_20026890_480.jpg":"377x480","pp_20026890_340.jpg":"267x340","pp_20026890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20026886_1920.jpg":"1920x1080","k_20026886_1280.jpg":"1280x1280","k_20026886_1024.jpg":"1024x1024","k_20026886_640.jpg":"640x640","k_20026886_480.jpg":"480x480","k_20026886_340.jpg":"340x340","k_20026886_220.jpg":"220x220","o_20026886_1280.jpg":"1280x960","o_20026886_1024.jpg":"1024x768","o_20026886_640.jpg":"640x480","o_20026886_480.jpg":"480x360","o_20026886_340.jpg":"340x255","o_20026886_220.jpg":"220x165","h_20026886_1280.jpg":"1280x854","h_20026886_1024.jpg":"1024x683","h_20026886_640.jpg":"640x427","h_20026886_480.jpg":"480x320","h_20026886_340.jpg":"340x227","h_20026886_220.jpg":"220x147","pp_20026886_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026886_1024.jpg":"805x1024","pp_20026886_640.jpg":"503x640","pp_20026886_480.jpg":"377x480","pp_20026886_340.jpg":"267x340","pp_20026886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1747","hd_20026884_1920.jpg":"1920x1080","k_20026884_1280.jpg":"1280x1280","k_20026884_1024.jpg":"1024x1024","k_20026884_640.jpg":"640x640","k_20026884_480.jpg":"480x480","k_20026884_340.jpg":"340x340","k_20026884_220.jpg":"220x220","o_20026884_1280.jpg":"1280x1164","o_20026884_1024.jpg":"1024x931","o_20026884_640.jpg":"640x582","o_20026884_480.jpg":"480x436","o_20026884_340.jpg":"340x309","o_20026884_220.jpg":"220x200","h_20026884_1280.jpg":"1280x854","h_20026884_1024.jpg":"1024x683","h_20026884_640.jpg":"640x427","h_20026884_480.jpg":"480x320","h_20026884_340.jpg":"340x227","h_20026884_220.jpg":"220x147","pp_20026884_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026884_1024.jpg":"805x1024","pp_20026884_640.jpg":"503x640","pp_20026884_480.jpg":"377x480","pp_20026884_340.jpg":"267x340","pp_20026884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1438","hd_20026892_1920.jpg":"1920x1080","k_20026892_1280.jpg":"1280x1280","k_20026892_1024.jpg":"1024x1024","k_20026892_640.jpg":"640x640","k_20026892_480.jpg":"480x480","k_20026892_340.jpg":"340x340","k_20026892_220.jpg":"220x220","o_20026892_1280.jpg":"1280x958","o_20026892_1024.jpg":"1024x766","o_20026892_640.jpg":"640x479","o_20026892_480.jpg":"480x359","o_20026892_340.jpg":"340x254","o_20026892_220.jpg":"220x164","h_20026892_1280.jpg":"1280x854","h_20026892_1024.jpg":"1024x683","h_20026892_640.jpg":"640x427","h_20026892_480.jpg":"480x320","h_20026892_340.jpg":"340x227","h_20026892_220.jpg":"220x147","pp_20026892_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026892_1024.jpg":"805x1024","pp_20026892_640.jpg":"503x640","pp_20026892_480.jpg":"377x480","pp_20026892_340.jpg":"267x340","pp_20026892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1444","hd_20026894_1920.jpg":"1920x1080","k_20026894_1280.jpg":"1280x1280","k_20026894_1024.jpg":"1024x1024","k_20026894_640.jpg":"640x640","k_20026894_480.jpg":"480x480","k_20026894_340.jpg":"340x340","k_20026894_220.jpg":"220x220","o_20026894_1280.jpg":"1280x962","o_20026894_1024.jpg":"1024x770","o_20026894_640.jpg":"640x481","o_20026894_480.jpg":"480x361","o_20026894_340.jpg":"340x255","o_20026894_220.jpg":"220x165","h_20026894_1280.jpg":"1280x854","h_20026894_1024.jpg":"1024x683","h_20026894_640.jpg":"640x427","h_20026894_480.jpg":"480x320","h_20026894_340.jpg":"340x227","h_20026894_220.jpg":"220x147","pp_20026894_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026894_1024.jpg":"805x1024","pp_20026894_640.jpg":"503x640","pp_20026894_480.jpg":"377x480","pp_20026894_340.jpg":"267x340","pp_20026894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1424","hd_20026904_1920.jpg":"1920x1080","k_20026904_1280.jpg":"1280x1280","k_20026904_1024.jpg":"1024x1024","k_20026904_640.jpg":"640x640","k_20026904_480.jpg":"480x480","k_20026904_340.jpg":"340x340","k_20026904_220.jpg":"220x220","o_20026904_1280.jpg":"1280x949","o_20026904_1024.jpg":"1024x759","o_20026904_640.jpg":"640x474","o_20026904_480.jpg":"480x356","o_20026904_340.jpg":"340x252","o_20026904_220.jpg":"220x163","h_20026904_1280.jpg":"1280x854","h_20026904_1024.jpg":"1024x683","h_20026904_640.jpg":"640x427","h_20026904_480.jpg":"480x320","h_20026904_340.jpg":"340x227","h_20026904_220.jpg":"220x147","pp_20026904_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026904_1024.jpg":"805x1024","pp_20026904_640.jpg":"503x640","pp_20026904_480.jpg":"377x480","pp_20026904_340.jpg":"267x340","pp_20026904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1393","hd_20026896_1920.jpg":"1920x1080","k_20026896_1280.jpg":"1280x1280","k_20026896_1024.jpg":"1024x1024","k_20026896_640.jpg":"640x640","k_20026896_480.jpg":"480x480","k_20026896_340.jpg":"340x340","k_20026896_220.jpg":"220x220","o_20026896_1280.jpg":"1280x928","o_20026896_1024.jpg":"1024x742","o_20026896_640.jpg":"640x464","o_20026896_480.jpg":"480x348","o_20026896_340.jpg":"340x246","o_20026896_220.jpg":"220x159","h_20026896_1280.jpg":"1280x854","h_20026896_1024.jpg":"1024x683","h_20026896_640.jpg":"640x427","h_20026896_480.jpg":"480x320","h_20026896_340.jpg":"340x227","h_20026896_220.jpg":"220x147","pp_20026896_1280.jpg":"1006x1280","pp_20026896_1024.jpg":"805x1024","pp_20026896_640.jpg":"503x640","pp_20026896_480.jpg":"377x480","pp_20026896_340.jpg":"267x340","pp_20026896_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4149485 Threads: 2 Questions: 125425206 Slow queries: 54490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3804316 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/opljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju-1145354 [printLink] => /split/opljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju-1145354?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 360689 [name] => BRA-MA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bra-ma [link] => /tag/bra-ma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 657375 [name] => opljačkane štediše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 15:13:27 [main_article_id] => 0 [alias] => opljackane-stedise [link] => /tag/opljackane-stedise ) [2] => stdClass Object ( [id] => 361916 [name] => Miroslav Madunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-madunic [link] => /tag/miroslav-madunic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657376 [name] => leonard madunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 15:13:27 [main_article_id] => 0 [alias] => leonard-madunic [link] => /tag/leonard-madunic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 657377 [name] => vedran madunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 15:13:27 [main_article_id] => 0 [alias] => vedran-madunic [link] => /tag/vedran-madunic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => progovorili za ‘slobodnu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Opljačkanim štedišama BRA-MA je uništila živote, a odgovornima nije pala dlaka s glave: Muž mi se razbolio i umro zbog svega. Dok se mi borimo za naš novac, oni ljetuju na Santoriniju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026910.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => Prevarene štediše ispred nekadašnje poslovnice Bra-me [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026910.jpg [title] => Prevarene štediše ispred nekadašnje poslovnice Bra-me Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026908.jpg [title] => Ljubica Siriščević Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026890.jpg [title] => Nevenka Macanović Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026886.jpg [title] => Katica Gantar Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026884.jpg [title] => Ljubica Siriščević Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026892.jpg [title] => Ivan Pešić Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026894.jpg [title] => Edi Perić Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026904.jpg [title] => Joško Dvornik Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20026896.jpg [title] => Prevarene štediše ispred nekadasnje poslovnice Bra-me Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još jedan veliki obol sporosti hrvatskog pravosuđa dalo je i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje već skoro četiri godine nije u stanju završiti istragu u slučaju Kreditne unije BRA-MA iz Splita.

Štedionica je u stečaju, a iza nje je ostalo oko 400 oštećenih štediša, pri čemu cifra za koju su oštećeni (barem po njihovim izjavama) doseže sto milijuna kuna.

BRA-MA je do preoblikovanja 2009. radila kao Štedno-kreditna zadruga (od 1998. godine kada je osnovana), a problemi su nastali kada štedišama kroz Kreditnu uniju nije mogla biti isplaćivana njihova kamata.

Prvu instituciju, štedno-kreditnu zadrugu, po zakonu nije nadzirala HNB, a ovu drugu, oblikovanu kao uniju, jest, iako nije garantirala za uloge do sto tisuća eura kao što bi se to dogodilo da je Štedno-kreditna unija BRA-MA preoblikovana u banku, što je njen predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Madunić najavljivao i htio.

Osmero sugovornika pristalo je razgovarati za Slobodnu Dalmaciju o ovoj temi.

Kada će istraga završiti oni ne znaju, a ne znaju zapravo ni zašto toliko traje.

- Nitko nije u bijegu, svi akteri su u zemlji, svi potrebni papiri su tužiteljstvu dostupni, sva vještačenja obavljena, samo svi ljudi koji su trebali biti u ovoj istrazi i koji su nas doveli u ovo stanje nisu u njoj - rekoše nam oštećenici. I to imenom i prezimenom: Joško Dvornik, Frane Bojčić, Ljubica Siriščević, Ivan Pešić, Katica Gantar, Nevenka Macanović i Edi Perić.

---

image
Prevarene štediše ispred nekadasnje poslovnice Bra-me
Vojko Bašić/Cropix
---

Iako su svjesni da će kroz stečajni postupak koji je Trgovački sud u Splitu 2018. godine otvorio nad BRA-MOM Kreditnom unijom naplatiti najviše petnaest posto svojih potraživanja, jako su zainteresirani za kazneni progon odgovornih koji su stvorili i vodili BRA-MU. To su predsjednik Nadzornog odbora 75-godišnji Miroslav Madunić, te njegovi sinovi, 49-godišnji Leonard i 47-godišnji Vedran, članovi Uprave BRA-ME.

Madunići su, rekoše nam oštećeni, kreirali poslovni model gdje su novim klijentima koji su bili bez ikakve kreditne sposobnosti odobravali visoke iznose kredita uz garancije nekretninama nedovoljne vrijednosti ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Skupna tužba

- Cilj nam je da se u budućem sudskom postupku pravomoćnom presudom utvrdi odgovornost Madunićevih, a onda ćemo mi oštećeni podnijeti skupnu tužbu protiv HNB-a te od njih tražiti naknadu štete za naše izgubljene uloge jer je HNB detektirao nezakonito poslovanje Kreditne unije, najavio mjere koje nikada nije proveo te im omogućio nastavak daljnjeg poslovanja - govore nam oštećeni.

Ante Vuko, koji je nakon otkrića da je BRA-MA zapala u probleme 2016. doveden na mjesto jednog od dva likvidatora, jako dobro poznaje ovaj predmet. Bio je likvidator baš u doba kada je policija prikupljala dokumentaciju istražujući malverzacije.

- I meni je isto tako nejasno da istraga ovako dugo traje. Ako nisu sposobni završiti ovaj predmet, ŽDO Split je trebao tražiti koordinaciju i pomoć Državnog odvjetništva RH. Ono što mi je sigurno jasno u načinu rada ŽDO Split je da na svaki način pokušavaju iz istrage izuzeti one točke kaznene prijave koje je podigla policija, a koje se odnose na meritum stvari u ovom predmetu. To su pojednici iz HNB-a odgovorni za nadzor BRA-ME, lažiranje finacijskih izvještaja od strane Uprave kreditne unije BRA-MA kao i ulogu revizorske tvrtke "Maran" u cijelom periodu poslovanja.

- Ja sam kaznenu prijavu na policiji protiv odgovornih iz BRA-ME podnijela prije punih pet godina. Tek nakon što je Slobodna Dalmacija nedavno uputila službeni upit Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu sa pitanjem svih pitanja: zašto ova istraga nema svoj epilog, nakon točno pet godina i dva dana bila sam pozvana da kod tužiteljice Mire Dolić dam svoj iskaz u ovoj vječnoj istrazi.

Kada sam joj spomenula da je Miroslav Madunić u emisiji RTL-a "Potraga" otvoreno rekao da je on Mariju Varjačiću posudio 75 tisuća kuna za gradnju kuće te zašto to ne istraže, ona mi je lakonski odgovorila da ona ne gleda "Potragu". A taj Varjačić je bio direktor Direkcije nadzora u HNB-u koja je vršila nadzor nad Kreditnom unijom BRA-MA - govori nam jedna oštećena ne želeći da joj ime i prezime izlazi u javnost jer se obvezala na tajnost istrage.

Sedmoro oštećenih je smoglo snage ispričati nam svoju priču, neki se nisu protivili niti da spomenemo iznos koji su ostavili u BRA-MI dok su neki pak bili ipak malo zatvoreniji, ali su nam ispričali sve posljedice koja im je BRA-MA u životu donijela.

Preporuka prijatelja

Svi su se okupili ispred nekadašnjeg poslovnice BRA-ME na Zenti i pomalo ironično rekli."A vidite sada je ovdje beauty centar, baš lijepo. To je bio privatni prostor Madunićevih kojeg su iznajmljivali BRA-MI dok je poslovala."

---

image
Ljubica Siriščević
Vojko Bašić/Cropix
---

Ljubica Sirišević nam kaže da joj je BRA-MA uništila zdravlje i pokopala muža.

- Moj muž Lovre je umro 2018. u 65-oj godini bez dijagnoze, sve od nerviranja, a ja sam doživjela prije toga infrakt kada sam konačno doznala da je BRA-MA u teškim problemima i da ćemo teško dobiti svoje novce. Nekako sam uz teške muke ozdravila, ali bez tableta za smirenje ne mogu ni sada zaspati, a moj muž se od silnog nerviranja razbolio i umro kada je shvatio da novce koje smo ostavili na štednji možda neće nikada vidjeti, a krvavo ih je zaradio ploveći.

Kada je umro, morali su mi priskočili brat i sestra da ga dostojno pokopamo jer smo i ono malo novaca što smo imali kod kuće prethodno potrošili na njegovo liječenje. Kada sam s njim prije sve te naše bolesti otišla da barem sa jednog od naša dva računa iz BRA-ME podignemo svoj novac, njega je mlađi Madunić uvjerio da novac ne diže, nego da sve stavi na jedan račun jer da će mu biti veća kamata. Skoro sam se od nerviranja tada ugušila. Kod Madunića se uglavnom dolazilo po preporuci prijatelja koji su do tada s njim imali pozitivna iskustva - kaže nam gospođa.

---

image
Katica Gantar
Vojko Bašić/Cropix
---

Katica Gantar kaže da je njen pokojni muž Edi (uspješan splitski poduzetnik) i sam osobno poznavao Miroslava Madunića, a sa mlađim Madunićem je stalno igrao nogomet. Madunići su u njihovom susjedstvu u Dvornikovim dvorima imali poslovni prostor. Kaže da nije sanjala da će joj se ovo dogoditi.

- Moj pokojni Edi je sa svojim odvjetnikom već 2015 obilazio BRA-MU znajući da će biti problema i da bi konačni ishod mogao biti loš. Silno se nervirao jer smo stavili jedan ogroman ulog u tu nesretnu BRA-MU vjerujući da je prijateljstvo i poznanstvo sa Madunićima dovoljan garant, ali smo se grdno prevarili. Moj muž je umro od infarkta na nogometu i ja bi možda imala isti problem kao gospođa Ljubica da nismo prethodno stvorili jaku obiteljsku firmu koja se bavi veleprodajom i sada dobro posluje pa nismo ostali kruha gladni.

Frane Bojčić je dugogodišnji obrtnik koji se bavi rasvjetom te nam otvoreno kaže koliko je njegovog novca zaglavilo u BRA-MI.

- Imao sam sto tisuća eura štednje ja i supruga, a nagovorio sam i svoju svastiku da položi pedeset tisuća eura. Umro joj je muž, dobila je tu odštetu i eto, da nije mene, sada ne bi bila u problemu. Za svoje sam sadašnje probleme ja sam kriv, međutim ako su Miro i sinovi činili kaznena djela red je da za to i odgovaraju. Miroslav Madunić je moj prvi susjed, živimo vrata do vrata, a njegov sin je drugi ulaz do našega.

Znamo se cijeli život, imamo i vikendice na Kupresu jednu do druge, što reći nego da smo bili prijatelji i da sam mu apsolutno vjerovao. On se i sada, kad ga sretnem, pravi kao da se to njega ne tiče. Hvali se kako je obrao masline, da ide na hacijendu u Blato na Cetini, vikendicu u Ražnju, kako svaki drugi dan igra na balote... Zapravo mi pričamo, ali se on pravi kao da nikakav problem između nas ne postoji." govori Bojčić.

Veći ulog

---

image
Joško Dvornik
Vojko Bašić/Cropix
---

Joško Dvornik nekadašnji veteran HNS-a (Hrvatske narodne stranke,op.a) nam kaže da je i njegova priča slična, samo je ulog nešto veći od Bojčićevog.

- Posebno me boli što me prevario prijatelj kojem sam apsolutno vjerovao. Iako sam bio čak i predsjednik Skuštine BRA-ME prije pokretanja stečaja moram reći da o tome ništa nisam znao. Mi smo dobijali frizirana izvješća Uprave, dodatno potvrđena od revizora kojeg je Madunić angažirao. Dovoljna garancija nam je bila da revizor potvrđuje financijska izvješća a sve prolazi kontrolu HNB-a.

Kasnije sam saznao da je revizor bio također štediša koji je svojih dvjesto tisuća eura povukao iz BRA-ME 2011 godine kad je radio reviziju i uočio pravo stanje, a to je tri godine prije izbijanja afere 2015. godine. Nisam zbog toga ostao kruha gladan, ali nekome je deset tisuća eura za preživljavanje važnije, nego onome koji ima stotina tisuća eura i zbog tih ću ustrajati u naplati štete i procesuiranju odgovornih.

---

image
Nevenka Macanović
Vojko Bašić/Cropix
---

Gospođa Nevenka Macanović nam kaže da joj je BRA-MA totalno promjenila i život i kvalitetu života.

- Bila sam nezaposlena kada je buknula afera, moj ulog je bio tamo. Morala sam prodati stan na Pazdigradu i kupiti manji u Solinu. Nije to bio moj san, ali morala sam. Iako sam diplomirani pravnik nisam mogla tada čekati posao, nego sam se morala prekvalificirati i sada radim nešto sasvim deseto od prava. Tako da se slažem sa Dvornikom da je nekome BRA-MA uništila život, a nekome ga skroz promjenila.

---

image
Ivan Pešić
Vojko Bašić/Cropix
---

Ivan Pešić nije htio ni o visini svog uloga ni o problemima koji su nastali nakon toga, ali nam kaže da pored dva fakulteta koje je završio ništa više ne razumije.

- Evo u ovom stečajnom postupku ja dobijem nedavno osam tisuća kuna, a trojica Madunića oko dvjesto tisuća kuna, jer kao i oni su oštećeni za svoj ulog u BRA-Mi koji je kako čujem oko milijun eura. A sa čijim novcima su poslovali, sa mojim i od ovih ljudi? Ja ne vjerujem da Madunići imaju išta od svog novca u toj BRA-MI nego da je to sve od nas štediša i nije mi jasno kako im imovina nije blokirana ako ih se istražuje za malverzacije u poslovanju Unije.

---

image
Edi Perić
Vojko Bašić/Cropix
---

Edi Perić nije htio o svom problemu detaljno govoriti, samo je rekao da je u slučaju BRA-ME izigrano povjerenje i to na tri instance.

- Izigrano je naše povjerenje do strane Madunića, pa od strane onih koji su Maduniće trebali kontrolirati pa sada od ovih koji su ih trebali procesuirati. Nitko nije obavio svoj posao kako treba, a posebno me čude HNB i DORH gdje se ljudi biraju na funkcije po određenim kvalitetama i na temelju nekih javnih natječaja i stručnosti, ali sve je to izostalo.

- Dok Madunićeva nevjesta na facebooku i twiteru objavljuje fotografije sa ljetovanja na Santoriniju, mi se borimo za naše novce koje su ostale kod njezinog muža i svekra - rekoše nam ženski sugovornici ove tužne priče.

---

Nismo bili pohlepni!


"U Kreditnoj uniji kamate su bile 1,5 do 2 posto veće nego u bankama tako da je u zadnjoj godini poslovanja kamata na štednju bila od 5 do 6%. Smeta nas što nas štediše nepravedno nazivaju megalomanima i pohlepnim ljudima koji su zaslužili ovakvu sudbinu.

Svi smo mi manje više novac čuvali za svoju starost misleći da ćemo oploditi ulog. Neki od nas kamate nisu ni dizali jer nam je glavnica rasla. Istina, naši ulozi u Kreditnoj uniji nisu bili osigurani od strane države, ali nije osiguran ni vaš novanik u džepu, ali isto kada bi vam ga ukrali počinili bi kazneno djelo, kažu nam oštećeni.

---

---

Šest milijuna kuna ‘u vitar‘


Kako su nam oštećeni rekli, najveću štednju u BRA-MI i to šest milijuna kuna je imao jedan Hrvat koji živi u Kanadi. Nažalost u međuvremenu je umro, a njegovi nasljednici se sada bore da povrate taj ogroman ulog.

"Da je on prije izbijanja afere 2015. htio povući svoju štednju, BRA-MA bi već tada klekla. Zato je Miro Madunić toliko i oblijetao oko njega da drži štednju kod njega." rekoše nam sugovornici.

---

---

DORH: Odluka uskoro


Iako smo Županijskom državnom odvjetništvu poslali jedanaest detaljnih pitanja o istrazi u slučaju BRA-MA koja se protežu na tri kartice teksta, od njih smo dobili samo šturi odgovor.

Time su pokazali da ih naši detaljni upiti ni interes javnost pretjerano ne zanimaju. Neka pitanja su bila direktno vezana za istragu, ali nisu nam čak odgovorili ni na elementarno pitanje- kada je otvorena istraga u slučaju BRA-MA i koliko traje.

Prije odgovora ŽDO-a Split treba znati da je istraga protiv trojice Madunića otvorena 22.prosinca 2017 i da je postala pravomoćna 16. siječnja 2018 godine te od tada nije završena.

Evo odgovora Županijskog državnog odvjetništva u Splitu:

"U tijeku je istraga protiv odgovornih osoba (1946.), (1972.) i (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta. Kaznenim djelima je BRA-MA kreditnoj uniji prouzročena šteta u višemilijunskim iznosima.

Obzirom na činjenicu da je predmetna istraga u stadiju završetka uskoro će biti donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno obaviještena."
Detaljno,kao i do sada.

---

---

Dokle može trajati istraga?


Članak 229 Zakona o kaznenom postupku kaže da se istraga mora završtii u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage. Ako istragu nije moguće završiti u tom roku o razlozima će se obavijestiti državni odvjetnik koji je dužan poduzeti mjere da se istraga završi.

Kada za to postoje opravdani razlozi državni odvjetnik može istragu produžiti za još šest mjeseci, a o razlozima je dužan obavijestiti više državnog odvjetnika.

Iznimno, ako istragu nije moguće završiti u roku godinu dana državni odvjetnik će obavijestiti glavnog državnog odvjetnika koji može produžiti rok na još šest mjeseci. O produžetku završetka istrage odlučuje se rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena, a rješenje o produljenju istrage glavni državni odvjetnik će dostaviti okrivljeniku i žrtvi.

Ako po isteku roka od godinu i po dana istraga nije završena,okrivljenik ili žrtva imaju pravo sucu istrage podnijeti prigovor zbog odugovlačenja postupka. Ako sudac istrage utvrdi da je prigovor osnovan, rješenjem će odrediti rok u kojem državni odvjetnik mora završiti istragu.

O završetku istrage državni odvjetnik je dužan obavijestiti suca istrage. Ako sudac istrage utvrdi da je prigovor neosnovan, obavijestit će o tome podnositelja prigovora.

No nigdje u Zakonu ne piše šta dalje nakon svih probijenih rokova i ima li ikakvu odgovornost i sankcije onaj tko nije završio istragu u roku većem od godinu i po dana niti koji je krajnji rok koliko istraga može trajati.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Prevarene štediše ispred nekadašnje poslovnice Bra-me
Vojko Bašić/Cropix
Ljubica Siriščević
Vojko Bašić/Cropix
Nevenka Macanović
Vojko Bašić/Cropix
Katica Gantar
Vojko Bašić/Cropix
Ljubica Siriščević
Vojko Bašić/Cropix
Ivan Pešić
Vojko Bašić/Cropix
Joško Dvornik
Vojko Bašić/Cropix
Prevarene štediše ispred nekadasnje poslovnice Bra-me
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/opljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju-1145354 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f2af03a74d028990d11de80ad37e35331111723 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oplja%C4%8Dkanim+%C5%A1tedi%C5%A1ama+BRA-MA+je+uni%C5%A1tila+%C5%BEivote%2C+a+odgovornima+nije+pala+dlaka+s+glave%3A+Mu%C5%BE+mi+se+razbolio+i+umro+zbog+svega.+Dok+se+mi+borimo+za+na%C5%A1+novac%2C+oni+ljetuju+na+Santoriniju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fopljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju-1145354 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fopljackanim-stedisama-bra-ma-je-unistila-zivote-a-odgovornima-nije-pala-dlaka-s-glave-muz-mi-se-razbolio-i-umro-zbog-svega-dok-se-mi-borimo-za-nas-novac-oni-ljetuju-na-santoriniju-1145354 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => progovorili za ‘slobodnu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitprogovorili za ‘slobodnu‘

Opljačkanim štedišama BRA-MA je uništila živote, a odgovornima nije pala dlaka s glave: Muž mi se razbolio i umro zbog svega. Dok se mi borimo za naš novac, oni ljetuju na Santoriniju...

Piše Marko Didić
23. studenog 2021. - 13:32

Još jedan veliki obol sporosti hrvatskog pravosuđa dalo je i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje već skoro četiri godine nije u stanju završiti istragu u slučaju Kreditne unije BRA-MA iz Splita.

Štedionica je u stečaju, a iza nje je ostalo oko 400 oštećenih štediša, pri čemu cifra za koju su oštećeni (barem po njihovim izjavama) doseže sto milijuna kuna.

BRA-MA je do preoblikovanja 2009. radila kao Štedno-kreditna zadruga (od 1998. godine kada je osnovana), a problemi su nastali kada štedišama kroz Kreditnu uniju nije mogla biti isplaćivana njihova kamata.

Prvu instituciju, štedno-kreditnu zadrugu, po zakonu nije nadzirala HNB, a ovu drugu, oblikovanu kao uniju, jest, iako nije garantirala za uloge do sto tisuća eura kao što bi se to dogodilo da je Štedno-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:06