stdClass Object ( [id] => 1002483 [title] => Oparinoj ženi vraćena djedovina na Marjanu i, gle iznenađenja - gradonačelnik je zaboravio upisati u imovinsku karticu; Kerumova Fani im je susjeda  [alias] => oparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nitko ovo nije imao u 100 godina! – pohvalio se poteštat Andro Krstulović Opara pokazujući gradskim vijećnicima velike karte vlasnika i posjednika na Marjanu na nedavnoj trećoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj park-šumi.

Njegov savjetnik Krešimir Budiša je čak izjavio da su forenzičkom metodom otkrivali vlasnike na osnovi usporednih popisa vlasnika i posjednika zemljišta na “splitskom brdu”. Međutim, kad se usporedi karta posjednika terena u park-šumi Marjan s onom vlasničkom, a obje je izradila tvrtka “Geoprojekt”, mogu se uočiti brojna nepoklapanja.

Štoviše, javno objavljeni grafički prikazi vlasničkih i katastarskih čestica se nerijetko razlikuju po veličini, obliku i svojem položaju u prostoru. Grad je upisan kao većinski vlasnik na sjevernoj strani Marjana, ali čak ni njegove vlasničke i katastarske čestice ne poklapaju se u potpunosti.

Prema vlasničkoj karti Marjana, gradonačelnikova supruga ima manjinske udjele na dvjema parcelama na južnim padinama, označenima kao vinograd i pašnjak, pri čemu jedna zauzima površinu od 1022 četvorna metra, dok druga ima 635 kvadrata, pri čemu je prvu upisao u svoju imovinsku karticu, ali ne i drugu. Međutim, na katastarskoj karti takva zemljišta ne možete locirati ni po obliku ni po veličini, a osim toga, na te lokacije upisani su i drugi posjednici.

‘Društveno vlasništvo’

Pregledom na Katastru otkrili smo da poteštatova supruga Daniela Krstulović Marasović doista ima udio u jednoj od parcela koju je “Geoprojekt” prikazao na južnim padinama, iznad Meštrovićeva šetališta, iako se prikaz na vlasničkoj karti ne poklapa s grafikom koja je vidljiva na Katastru.

---

image
Gradonačelnikova supruga Daniela Marasović Krstulović manjinska je suvlasnica parcela na obje strane park-šume
 
Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Zanimljivo je kako je parcela pripala obitelji Marasović s kojom je gradonačelnik postao povezan nakon sklapanja braka. U vlasničkom listu piše kako im je 2011. godine teren s površinom od 1022 kvadrata vraćen iz statusa društvenog vlasništva “na temelju rješenja o nasljeđivanju izdanog od strane Općinskog suda i članka 361. i 365. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima”.

Članak 361. Zakona o vlasništvu odnosi se na “pretvorbu prava korištenja neizgrađenoga građevinskoga zemljišta”, a članak 365. na “upis vlasništva u koje se pretvorilo pravo korištenja građevinskoga zemljišta”. Radi se o pravu na povrat zemljišta koje je nacionalizirano 1971. godine i postalo je društveno vlasništvo u statusu “neizgrađenoga građevinskog zemljišta”, a Marasovići su tada upisali pravo korištenja do možebitnoga građenja. Dakle, članovi te “grane” obitelji Marasović, među kojima je i poteštatova supruga, ostvarili su povrat djedovine na južnim padinama park-šume na temelju činjenice da se na parceli nije ništa izgradilo.

Zanimljivo je da na obje spomenute nekretnine nije upisan status kulturnog dobra. Konzervatori su preskočili Marasoviće, iako su neki od vlasnika terena dugogodišnji istaknuti kulturni djelatnici poput prof. dr. Tomislava Marasovića, koji je imao velike zasluge za upis Diokecijanove palače na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, ili Katje Marasović, koja je također istaknuta znanstvenica kad je u pitanju splitsko nasljeđe. Napokon, i sam Krstulović Opara je svojedobno radio kao konzervator u Konzervatorskom odjelu na Trgu Gaje Bulata.

Povučen elaborat

Na Katastru su nam potvrdili kako dvije parcele o kojima je riječ nisu usklađene sa zemljišnim knjigama. Tvrtka “Tahimetar” u travnju 2019. predala je elaborat za usklađivanje, ali ga je naknadno povukla.

---

image
Usporedama karata posjednika i vlasnika terena mogu se uočiti brojna nepoklapanja
Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Na Zemljišniku su nam rekli da je jedan od Marasovića predao novi zahtjev, a plomba je stavljena 21. siječnja ove godine, na dan kada je u Banovini održana tematska sjednica o vlasničkim pitanjima na Marjanu i kad je predstavnik bespravnih graditelja pred vijećnicima izjavio kako “vlasnici parcela ne žele park-šumu na južnim padinama”, a poteštat je pokazivao karte Marjana sa svojim savjetnikom Budišom, koji je još 2016. predložio da se Marjanu smanje granice, rekavši kako on javno iznosi ono što drugi misle.

Krstulović Opara je izjavio kako, dok je on gradonačelnik, neće biti gradnje na Marjanu. Po važećem GUP-u, na imovini njegove supruge se ne može graditi kuća ili restoran, jer nije u građevinskom području. Ali, u mandatu aktualnog poteštata su vlasnici zemljišta na južnim padinama pred Gradskim vijećem tražili da se smanje granice park-šume, a on se od toga nije odlučno ogradio.

Kad je područje koje je bilo predmet povrata imovine uopće bilo građevinsko zemljište? Prof. dr. Darovan Tušek, ugledni splitski kroničar moderne splitske arhitekture i urbanizma, tvrdi kako na potezu od Kašjuna do Instituta nije bila planirana gradnja, osim što je u jednom trenutku postojala ideja da se izgradi niz hotela uz obalni klif pod radnim nazivom “Hotelski sistem Marjan”, autora Nevena Šegvića iz 1967., a njih je arhitekt zamislio južno od ceste.

- Riječ je bila o skici, koja je na tome ostala, nije se dogodio nikakav razrađeni projekt, niti urbanistički plan u tom smislu, a rađeni su urbanisitčki natječaji za Meje i poluotok Marjan - napominje prof. dr. Tušek.
U svojoj knjizi o arhitektonskim natječajima u našem gradu, Tušek je zapisao kako su Šegvićevu ideju da hoteli zastru marjanski klif odbacili sami Splićani, što je bilo vidljivo i u polemikama na tadašnjim stranicama našeg lista, kao i u stručnim časopisima:

- Ova inicijativa snažno je polarizirala splitsku javnost; brojni su bili zagovornici ove ideje koja bi za turističku privredu predstavljala veliki komercijalni dobitak, ali su jačim argumentima raspolagali oni drugi koji su se žestoko suprotstavili takvoj i tolikoj izgradnji na Mejama i Kašjunima.

Gradonačelnik u svojoj imovinskoj kartici kao imovinu svoje supruge nije naveo suvlasnički udio na parceli od 635 četvornih metara na južnim padinama Marjana, a koja se nalazi pokraj terena od 1022 kvadrata.

Inače, Daniela Marasović Krstulović ima mali udio i na sjevernoj strani park-šume, na dvjema parcelama ukupne veličine 1800 kvadrata pokraj plaže na Prvoj vodi, a prva susjeda joj je Fani Kerum.

---

image
Mario Todorić/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Naime, supruge sadašnjeg i bivšeg poteštata su susjede međašnice u građevinskom području tog dijela Marjana zato što je Željko Kerum za tvrtku ‘Latebra’, u vlasništvu svoje supruge, prije 12 godina kupio 5500 četvornih metara na kojima je planirao izgradnju restorana.

---

Od izrađivača ni riječi o kartama

Upitali smo i tvrtku ‘Geoprojekt’ na temelju čega su formirane vlasničke karte ako se sudske parcele ne poklapaju s katastarskima po položaju, veličini i obliku, ali od njih već više od tjedan dana nismo dobili odgovor.

---

---

Gradonačelnik: Ne znam kada je parcela bila građevna

- Nemamo saznanja o namjerama s parcelom koju spominjete. Od oko 1000 četvornih metara te parcele, moja je supruga po naslijeđenom pravu suvlasnica u omjerima 1/9 i 2/36.

Rješenje kojim se utvrđuje da kulturni krajolik Marjana ima svojstvo kulturnog dobra, Ministarstvo kulture donijelo je u listopadu 2014. godine, a iz sustava Ministarstva kulture otišao sam 2008. godine.

Na spomenute čestice, kao na još mnoštvo drugih, nije upisano kulturno dobro i to je postalo razvidno tek sad nakon što je Grad u listopadu naručio i dobio elaborat i karte vlasničkog i posjedovnog stanja u park-šumi.

Kada je čestica za koju pitate imala status građevnog zemljišta, nemamo spoznaja. U vlasništvo moje supruge došla je smrću njezina oca, a karakter iste nam nije poznat - glasi odgovor gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEŠTO TU NE ŠTIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => NEŠTO TU NE ŠTIMA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-03 13:52:49 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-05 18:35:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-05 18:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12836376.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12185178.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12828842.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12396762.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/03\/12836302.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec i Jadran Babi\u0107\/Arhiv\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/Arhiv\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Arhiv\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/Arhiv\/HANZA MEDIA","Mario Todori\u0107\/Arhiv\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Supru\u017enici Daniela i Andro Krstulovi\u0107 Opara i Kerumova Fani susjedi su i na Mejama i na Marjanu","Gradona\u010delnikova supruga Daniela Marasovi\u0107 Krstulovi\u0107 manjinska je suvlasnica parcela na obje strane park-\u0161ume
\n\u00a0","Usporedama karata posjednika i vlasnika terena mogu se uo\u010diti brojna nepoklapanja","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1369","k_12836376_1280.jpg":"1280x1280","k_12836376_1024.jpg":"1024x1024","k_12836376_640.jpg":"640x640","k_12836376_480.jpg":"480x480","k_12836376_340.jpg":"340x340","k_12836376_220.jpg":"220x220","o_12836376_1280.jpg":"1280x912","o_12836376_1024.jpg":"1024x730","o_12836376_640.jpg":"640x456","o_12836376_480.jpg":"480x342","o_12836376_340.jpg":"340x242","o_12836376_220.jpg":"220x156","h_12836376_1280.jpg":"1280x854","h_12836376_1024.jpg":"1024x683","h_12836376_640.jpg":"640x427","h_12836376_480.jpg":"480x320","h_12836376_340.jpg":"340x227","h_12836376_220.jpg":"220x147","pp_12836376_1280.jpg":"1006x1280","pp_12836376_1024.jpg":"805x1024","pp_12836376_640.jpg":"503x640","pp_12836376_480.jpg":"377x480","pp_12836376_340.jpg":"267x340","pp_12836376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","k_12185178_1280.jpg":"1280x1280","k_12185178_1024.jpg":"1024x1024","k_12185178_640.jpg":"640x640","k_12185178_480.jpg":"480x480","k_12185178_340.jpg":"340x340","k_12185178_220.jpg":"220x220","o_12185178_1280.jpg":"1280x959","o_12185178_1024.jpg":"1024x767","o_12185178_640.jpg":"640x479","o_12185178_480.jpg":"480x359","o_12185178_340.jpg":"340x254","o_12185178_220.jpg":"220x164","h_12185178_1280.jpg":"1280x854","h_12185178_1024.jpg":"1024x683","h_12185178_640.jpg":"640x427","h_12185178_480.jpg":"480x320","h_12185178_340.jpg":"340x227","h_12185178_220.jpg":"220x147","pp_12185178_1280.jpg":"1006x1280","pp_12185178_1024.jpg":"805x1024","pp_12185178_640.jpg":"503x640","pp_12185178_480.jpg":"377x480","pp_12185178_340.jpg":"267x340","pp_12185178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12828842_1280.jpg":"1280x1280","k_12828842_1024.jpg":"1024x1024","k_12828842_640.jpg":"640x640","k_12828842_480.jpg":"480x480","k_12828842_340.jpg":"340x340","k_12828842_220.jpg":"220x220","o_12828842_1280.jpg":"1280x853","o_12828842_1024.jpg":"1024x682","o_12828842_640.jpg":"640x426","o_12828842_480.jpg":"480x320","o_12828842_340.jpg":"340x226","o_12828842_220.jpg":"220x146","h_12828842_1280.jpg":"1280x854","h_12828842_1024.jpg":"1024x683","h_12828842_640.jpg":"640x427","h_12828842_480.jpg":"480x320","h_12828842_340.jpg":"340x227","h_12828842_220.jpg":"220x147","pp_12828842_1280.jpg":"1006x1280","pp_12828842_1024.jpg":"805x1024","pp_12828842_640.jpg":"503x640","pp_12828842_480.jpg":"377x480","pp_12828842_340.jpg":"267x340","pp_12828842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12396762_1280.jpg":"1280x1280","k_12396762_1024.jpg":"1024x1024","k_12396762_640.jpg":"640x640","k_12396762_480.jpg":"480x480","k_12396762_340.jpg":"340x340","k_12396762_220.jpg":"220x220","o_12396762_1280.jpg":"1280x853","o_12396762_1024.jpg":"1024x682","o_12396762_640.jpg":"640x426","o_12396762_480.jpg":"480x320","o_12396762_340.jpg":"340x226","o_12396762_220.jpg":"220x146","h_12396762_1280.jpg":"1280x854","h_12396762_1024.jpg":"1024x683","h_12396762_640.jpg":"640x427","h_12396762_480.jpg":"480x320","h_12396762_340.jpg":"340x227","h_12396762_220.jpg":"220x147","pp_12396762_1280.jpg":"1006x1280","pp_12396762_1024.jpg":"805x1024","pp_12396762_640.jpg":"503x640","pp_12396762_480.jpg":"377x480","pp_12396762_340.jpg":"267x340","pp_12396762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","k_12836302_1280.jpg":"1280x1280","k_12836302_1024.jpg":"1024x1024","k_12836302_640.jpg":"640x640","k_12836302_480.jpg":"480x480","k_12836302_340.jpg":"340x340","k_12836302_220.jpg":"220x220","o_12836302_1280.jpg":"1280x850","o_12836302_1024.jpg":"1024x680","o_12836302_640.jpg":"640x425","o_12836302_480.jpg":"480x319","o_12836302_340.jpg":"340x225","o_12836302_220.jpg":"220x146","h_12836302_1280.jpg":"1280x854","h_12836302_1024.jpg":"1024x683","h_12836302_640.jpg":"640x427","h_12836302_480.jpg":"480x320","h_12836302_340.jpg":"340x227","h_12836302_220.jpg":"220x147","pp_12836302_1280.jpg":"1006x1280","pp_12836302_1024.jpg":"805x1024","pp_12836302_640.jpg":"503x640","pp_12836302_480.jpg":"377x480","pp_12836302_340.jpg":"267x340","pp_12836302_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38347021 Threads: 5 Questions: 7094282582 Slow queries: 3299490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608254491 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/oparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda-1002483 [printLink] => /split/oparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda-1002483?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317526 [name] => fani horvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fani-horvat [link] => /tag/fani-horvat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311305 [name] => Daniela Marasović Krstulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniela-marasovic-krstulovic [link] => /tag/daniela-marasovic-krstulovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 224309 [name] => Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marjan [link] => /tag/marjan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 422569 [name] => imovinska kartica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imovinska-kartica [link] => /tag/imovinska-kartica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEŠTO TU NE ŠTIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oparinoj ženi vraćena djedovina na Marjanu i, gle iznenađenja - gradonačelnik je zaboravio upisati u imovinsku karticu; Kerumova Fani im je susjeda  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12836376.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec i Jadran Babić/Arhiv/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Supružnici Daniela i Andro Krstulović Opara i Kerumova Fani susjedi su i na Mejama i na Marjanu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12836376.jpg [title] => Supružnici Daniela i Andro Krstulović Opara i Kerumova Fani susjedi su i na Mejama i na Marjanu Tom Dubravec i Jadran Babić/Arhiv/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12185178.jpg [title] => Gradonačelnikova supruga Daniela Marasović Krstulović manjinska je suvlasnica parcela na obje strane park-šume
 
Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12828842.jpg [title] => Usporedama karata posjednika i vlasnika terena mogu se uočiti brojna nepoklapanja Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12396762.jpg [title] => Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/03/12836302.jpg [title] => Mario Todorić/Arhiv/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nitko ovo nije imao u 100 godina! – pohvalio se poteštat Andro Krstulović Opara pokazujući gradskim vijećnicima velike karte vlasnika i posjednika na Marjanu na nedavnoj trećoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj park-šumi.

Njegov savjetnik Krešimir Budiša je čak izjavio da su forenzičkom metodom otkrivali vlasnike na osnovi usporednih popisa vlasnika i posjednika zemljišta na “splitskom brdu”. Međutim, kad se usporedi karta posjednika terena u park-šumi Marjan s onom vlasničkom, a obje je izradila tvrtka “Geoprojekt”, mogu se uočiti brojna nepoklapanja.

Štoviše, javno objavljeni grafički prikazi vlasničkih i katastarskih čestica se nerijetko razlikuju po veličini, obliku i svojem položaju u prostoru. Grad je upisan kao većinski vlasnik na sjevernoj strani Marjana, ali čak ni njegove vlasničke i katastarske čestice ne poklapaju se u potpunosti.

Prema vlasničkoj karti Marjana, gradonačelnikova supruga ima manjinske udjele na dvjema parcelama na južnim padinama, označenima kao vinograd i pašnjak, pri čemu jedna zauzima površinu od 1022 četvorna metra, dok druga ima 635 kvadrata, pri čemu je prvu upisao u svoju imovinsku karticu, ali ne i drugu. Međutim, na katastarskoj karti takva zemljišta ne možete locirati ni po obliku ni po veličini, a osim toga, na te lokacije upisani su i drugi posjednici.

‘Društveno vlasništvo’

Pregledom na Katastru otkrili smo da poteštatova supruga Daniela Krstulović Marasović doista ima udio u jednoj od parcela koju je “Geoprojekt” prikazao na južnim padinama, iznad Meštrovićeva šetališta, iako se prikaz na vlasničkoj karti ne poklapa s grafikom koja je vidljiva na Katastru.

---

image
Gradonačelnikova supruga Daniela Marasović Krstulović manjinska je suvlasnica parcela na obje strane park-šume
 
Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Zanimljivo je kako je parcela pripala obitelji Marasović s kojom je gradonačelnik postao povezan nakon sklapanja braka. U vlasničkom listu piše kako im je 2011. godine teren s površinom od 1022 kvadrata vraćen iz statusa društvenog vlasništva “na temelju rješenja o nasljeđivanju izdanog od strane Općinskog suda i članka 361. i 365. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima”.

Članak 361. Zakona o vlasništvu odnosi se na “pretvorbu prava korištenja neizgrađenoga građevinskoga zemljišta”, a članak 365. na “upis vlasništva u koje se pretvorilo pravo korištenja građevinskoga zemljišta”. Radi se o pravu na povrat zemljišta koje je nacionalizirano 1971. godine i postalo je društveno vlasništvo u statusu “neizgrađenoga građevinskog zemljišta”, a Marasovići su tada upisali pravo korištenja do možebitnoga građenja. Dakle, članovi te “grane” obitelji Marasović, među kojima je i poteštatova supruga, ostvarili su povrat djedovine na južnim padinama park-šume na temelju činjenice da se na parceli nije ništa izgradilo.

Zanimljivo je da na obje spomenute nekretnine nije upisan status kulturnog dobra. Konzervatori su preskočili Marasoviće, iako su neki od vlasnika terena dugogodišnji istaknuti kulturni djelatnici poput prof. dr. Tomislava Marasovića, koji je imao velike zasluge za upis Diokecijanove palače na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, ili Katje Marasović, koja je također istaknuta znanstvenica kad je u pitanju splitsko nasljeđe. Napokon, i sam Krstulović Opara je svojedobno radio kao konzervator u Konzervatorskom odjelu na Trgu Gaje Bulata.

Povučen elaborat

Na Katastru su nam potvrdili kako dvije parcele o kojima je riječ nisu usklađene sa zemljišnim knjigama. Tvrtka “Tahimetar” u travnju 2019. predala je elaborat za usklađivanje, ali ga je naknadno povukla.

---

image
Usporedama karata posjednika i vlasnika terena mogu se uočiti brojna nepoklapanja
Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Na Zemljišniku su nam rekli da je jedan od Marasovića predao novi zahtjev, a plomba je stavljena 21. siječnja ove godine, na dan kada je u Banovini održana tematska sjednica o vlasničkim pitanjima na Marjanu i kad je predstavnik bespravnih graditelja pred vijećnicima izjavio kako “vlasnici parcela ne žele park-šumu na južnim padinama”, a poteštat je pokazivao karte Marjana sa svojim savjetnikom Budišom, koji je još 2016. predložio da se Marjanu smanje granice, rekavši kako on javno iznosi ono što drugi misle.

Krstulović Opara je izjavio kako, dok je on gradonačelnik, neće biti gradnje na Marjanu. Po važećem GUP-u, na imovini njegove supruge se ne može graditi kuća ili restoran, jer nije u građevinskom području. Ali, u mandatu aktualnog poteštata su vlasnici zemljišta na južnim padinama pred Gradskim vijećem tražili da se smanje granice park-šume, a on se od toga nije odlučno ogradio.

Kad je područje koje je bilo predmet povrata imovine uopće bilo građevinsko zemljište? Prof. dr. Darovan Tušek, ugledni splitski kroničar moderne splitske arhitekture i urbanizma, tvrdi kako na potezu od Kašjuna do Instituta nije bila planirana gradnja, osim što je u jednom trenutku postojala ideja da se izgradi niz hotela uz obalni klif pod radnim nazivom “Hotelski sistem Marjan”, autora Nevena Šegvića iz 1967., a njih je arhitekt zamislio južno od ceste.

- Riječ je bila o skici, koja je na tome ostala, nije se dogodio nikakav razrađeni projekt, niti urbanistički plan u tom smislu, a rađeni su urbanisitčki natječaji za Meje i poluotok Marjan - napominje prof. dr. Tušek.
U svojoj knjizi o arhitektonskim natječajima u našem gradu, Tušek je zapisao kako su Šegvićevu ideju da hoteli zastru marjanski klif odbacili sami Splićani, što je bilo vidljivo i u polemikama na tadašnjim stranicama našeg lista, kao i u stručnim časopisima:

- Ova inicijativa snažno je polarizirala splitsku javnost; brojni su bili zagovornici ove ideje koja bi za turističku privredu predstavljala veliki komercijalni dobitak, ali su jačim argumentima raspolagali oni drugi koji su se žestoko suprotstavili takvoj i tolikoj izgradnji na Mejama i Kašjunima.

Gradonačelnik u svojoj imovinskoj kartici kao imovinu svoje supruge nije naveo suvlasnički udio na parceli od 635 četvornih metara na južnim padinama Marjana, a koja se nalazi pokraj terena od 1022 kvadrata.

Inače, Daniela Marasović Krstulović ima mali udio i na sjevernoj strani park-šume, na dvjema parcelama ukupne veličine 1800 kvadrata pokraj plaže na Prvoj vodi, a prva susjeda joj je Fani Kerum.

---

image
Mario Todorić/Arhiv/HANZA MEDIA
---

Naime, supruge sadašnjeg i bivšeg poteštata su susjede međašnice u građevinskom području tog dijela Marjana zato što je Željko Kerum za tvrtku ‘Latebra’, u vlasništvu svoje supruge, prije 12 godina kupio 5500 četvornih metara na kojima je planirao izgradnju restorana.

---

Od izrađivača ni riječi o kartama

Upitali smo i tvrtku ‘Geoprojekt’ na temelju čega su formirane vlasničke karte ako se sudske parcele ne poklapaju s katastarskima po položaju, veličini i obliku, ali od njih već više od tjedan dana nismo dobili odgovor.

---

---

Gradonačelnik: Ne znam kada je parcela bila građevna

- Nemamo saznanja o namjerama s parcelom koju spominjete. Od oko 1000 četvornih metara te parcele, moja je supruga po naslijeđenom pravu suvlasnica u omjerima 1/9 i 2/36.

Rješenje kojim se utvrđuje da kulturni krajolik Marjana ima svojstvo kulturnog dobra, Ministarstvo kulture donijelo je u listopadu 2014. godine, a iz sustava Ministarstva kulture otišao sam 2008. godine.

Na spomenute čestice, kao na još mnoštvo drugih, nije upisano kulturno dobro i to je postalo razvidno tek sad nakon što je Grad u listopadu naručio i dobio elaborat i karte vlasničkog i posjedovnog stanja u park-šumi.

Kada je čestica za koju pitate imala status građevnog zemljišta, nemamo spoznaja. U vlasništvo moje supruge došla je smrću njezina oca, a karakter iste nam nije poznat - glasi odgovor gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec i Jadran Babić/Arhiv/HANZA MEDIA Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA Mario Todorić/Arhiv/HANZA MEDIA
Tom Dubravec i Jadran Babić/Arhiv/HANZA MEDIA
Supružnici Daniela i Andro Krstulović Opara i Kerumova Fani susjedi su i na Mejama i na Marjanu
Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA
Gradonačelnikova supruga Daniela Marasović Krstulović manjinska je suvlasnica parcela na obje strane park-šume
 
Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA
Usporedama karata posjednika i vlasnika terena mogu se uočiti brojna nepoklapanja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/oparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda-1002483 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ced4d4e636da5e7735310930ebfcccd568711470 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oparinoj+%C5%BEeni+vra%C4%87ena+djedovina+na+Marjanu+i%2C+gle+iznena%C4%91enja+-+gradona%C4%8Delnik+je+zaboravio+upisati+u+imovinsku+karticu%3B+Kerumova+Fani+im+je+susjeda%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Foparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda-1002483 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Foparinoj-zeni-vracena-djedovina-na-marjanu-i-gle-iznenadenja-gradonacelnik-je-zaboravio-upisati-u-imovinsku-karticu-kerumova-fani-im-je-susjeda-1002483 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEŠTO TU NE ŠTIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
SplitNEŠTO TU NE ŠTIMA

Oparinoj ženi vraćena djedovina na Marjanu i, gle iznenađenja - gradonačelnik je zaboravio upisati u imovinsku karticu; Kerumova Fani im je susjeda 

5. veljače 2020. - 19:35
Supružnici Daniela i Andro Krstulović Opara i Kerumova Fani susjedi su i na Mejama i na MarjanuTom Dubravec i Jadran Babić/Arhiv/HANZA MEDIA

Nitko ovo nije imao u 100 godina! – pohvalio se poteštat Andro Krstulović Opara pokazujući gradskim vijećnicima velike karte vlasnika i posjednika na Marjanu na nedavnoj trećoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj park-šumi.

Njegov savjetnik Krešimir Budiša je čak izjavio da su forenzičkom metodom otkrivali vlasnike na osnovi usporednih popisa vlasnika i posjednika zemljišta na “splitskom brdu”. Međutim, kad se usporedi karta posjednika terena u park-šumi Marjan s onom vlasničkom, a obje je izradila tvrtka “Geoprojekt”, mogu se uočiti brojna nepoklapanja.

Štoviše, javno objavljeni grafički prikazi vlasničkih i katastarskih čestica se nerijetko razlikuju po veličini, obliku i svojem položaju u prostoru. Grad je upisan kao većinski vlasnik na sjevernoj st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:29