StoryEditorOCM
SplitEKOLOŠKA KATASTROFA

Ono na što smo upozoravali, sada je potvrđeno - opasne kemikalije punih 30 godina zagađuju splitske lučice!

Piše M. U.
17. veljače 2024. - 19:49

Početkom studenog smo upozorili javnost na opasne kemikalije iz splitskih lučica koje svakodnevno zagađuju more, a građani su na ovaj problem upozoravali institucije i pozivali na istragu na zaštićenom području Park-šume Marjan. 

image


 

Saša Burić/Cropix

Opasne kemikalije iz splitskih lučica svakodnevno zagađuju more, odgovorna ustanova nemoćna zbog bizarnog razloga...

"Vlasnici zemljišta na Marjanu" u svom su priopćenju naveli da je Služba za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije utvrdila je da zaista postoji ispuštanje otpadnih voda u more na području lučica "Špinut" i "Jadran".

image




















 

Nikola Vilić/Cropix

- U lučicama koje su u zaštićenom području Park-šume Marjan, već 30 godina se nekontrolirano ispuštaju u more otpadne vode nastale pranjem i brušenjem plovila. Dakle, 30 godina institucije koje su zadužene za zaštitu prirode ne rade svoj posao, a to su u prvom redu Javna ustanova za upravljanjem Park šumom Marjan, na čelu s ravnateljem Markom Pejnovićem i Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije kojeg vodi pročelnica Marija Vuković - kažu iz udruge "Vlasnici zemljišta na Marjanu" čiji je predsjednik Vedran Ozretić

Obje lučice se još uvijek nalaze u obuhvatu Park-šume Marjan i kao takve se štite Zakonom o zaštiti prirode, koji kaže da u zaštićenom području nije dozvoljeno prati brodove, a kamoli brusiti ih i pituravati.

image
Vojko Bašić/Cropix

Zašto Splitsko-dalmatinska županija na čelu s Blaženkom Bobanom sve dionike na Marjanu drži u okovima zakona iz Jugoslavije? Zašto Splitsko-dalmatinska županija odbija uskladiti granice park-šume s važećim hrvatskim zakonima? Gdje su zadnjih 30 godina bili takozvani zaštitnici prirode Srđan Marinić i Društvo Marjan? Jesmo li mi trebalI prijaviti kršenje zakona pored svih tih institucija koje postoje kako bi štitile Park-šumu Marjan? - pitaju se u udruzi i zaključuju da su oni jedini kojima je do ovog problema stalo. 

- Naša prijava državnom inspektoratu bila je motivirana željom da dokažemo koliko je nebulozno i protuzakonito na silu održavati na snazi aktove nastale po zakonima iz Jugoslavije, zemlje koja više ne postoji - kažu. 

Pitaju se zašto se Blaženko Bobana, Marija Vuković, Srđan Marinić, Marko Pejnović i Ivica Puljak kao "pijan plota" drže aktova o osnivanju Park šume "Marjan" iz 1964. i 1988. i odbijaju osnivački akt uskladiti s važećim hrvatskim zakonima, u prvom redu temeljnim sa Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:07