stdClass Object ( [id] => 1348317 [title] => Omiljena splitska pedijatrica otkriva: ‘S posla dolazim u 22 sata, ambulantu ‘nosim’ i kući, čak ‘uskače‘ i suprug...‘ [alias] => omiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već 10 godina pacijenti biraju najbolje doktore u Hrvatskoj, a listu na kojoj bi se svaki liječnik volio naći, pri kraju godine objavljuje portal Najdoktor. Ta se lista ne temelji na znanstvenim dostignućima liječnika, već je lista, onako, “od srca” pacijenata i bazira se na njihovim komentarima. Oni ocjenjuju kakav je neki liječnik prema njima, vrijeme čekanja na pregled, ljubaznost, etičnost...

Na toj listi može se naći liječnika raznih specijalizacija i iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. I iz godine u godinu dolaze novi liječnici, ali ima i onih koji se više puta pojavljuju na toj listi.

Jedna od njih je dr. Snježana Kapor Jeričević, specijalistica pedijatrije i zamjenica predsjednika Hrvatskog pedijatrijskog društva, ogranak Split, koja radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitu i koja je zasigurno jedna od najomiljenijih pedijatrica/pedijatara u gradu podno Marjana.

Skromna kakva jest na početku našeg razgovora odmah je napomenula: “Nemojte me, molim vas, puno hvalit.”

Razgovarali smo o pedijatriji, medicini, njezinim malim pacijentima, ali i roditeljima koji dovode svoju djecu kod nje. I nismo je puno hvalili.

Za početak nas je zanimalo zašto je za svoj životni poziv odabrala medicinu, odnosno zašto je odlučila biti liječnica.

Studirala u Splitu i Zagrebu

– Zaljubila sam se u medicinu u djetinjstvu i znam se šaliti da je moja liječnička karijera započela u ordinaciji moje majke dr. Đurđice Kapor, specijalistice školske medicine, gdje bih ja nakon vrtića na prazne recepte “udarala” njezin pečat. Medicina me oduvijek interesirala, pa sam tako u osnovnoj školi, zajedno s nekoliko učenika, osvojila na državnom natjecanju prvo mjesto u prvoj pomoći. U trenutku kada sam trebala odlučiti koju srednju školu upisati, premišljala sam se i nisam se odmah odlučila za srednju zdravstvenu školu, već sam upisala jezičnu gimnaziju.

---

image

‘Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam‘

Joško Šupić/Cropix
---

No ipak sam u četvrtom razredu srednje donijela odluku da idem na medicinu – kazuje nam dr. Kapor Jeričević.

Godine 1990. upisala se na Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, a diplomirala je 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

– Prve četiri godine studirala sam u Splitu, a potom, nakon “Oluje”, odlazim u Zagreb, gdje sam diplomirala i 1997. godine odradila staž u KBC-u Zagreb (Rebro). Nakon toga vratila sam se u Split, gdje počinjem raditi na zamjenama u Domu zdravlja i na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, gdje sam u ambulanti školske medicine mijenjala doc. dr. sc. Željku Karin, sadašnju ravnateljicu županijskoga NZJZ-a, koja je u to doba bila na porodiljnom dopustu – govori naša sugovornica.

Slijedi specijalizacija iz pedijatrije od 2002. do 2007. godine.

– Završila sam specijalizaciju 2007. i postala specijalist pedijatrije, a uz to sam završila i dva poslijediplomska studija, znanstveni i stručni iz područja biomedicine i kliničke pedijatrije – kaže dr. Kapor Jeričević.

Zanimalo nas je zašto je baš od svih medicinskih grana njezin odabir za specijalizaciju bila pedijatrija.

– Baš sam htjela pedijatriju. Rad s djecom oduvijek me veselio i ispunjavao. Djeca su iskrena, neiskvarena, uvijek duhovita i s njima uvijek znaš na čemu si. Oni su najnezaštićeniji članovi populacije i zahtijevaju posebnu pažnju, njegu i skrb. Raduje me kada nekom djetetu pomognem i kada vidim da je ono uz moju pomoć lakše prošlo kroz tešku bolest – kazuje naša sugovornica.

No nije tako lako raditi s djecom, odnosno s njihovim roditeljima, pogotovo otkad raste svugdje u svijetu, pa i kod nas, antivakserski pokret.

O antivakserima

– U posljednjih 10-ak godina bilježi se porast trenda antivaksera, koji je, po mome sudu, posljedica neinformiranosti roditelja o zaraznim bolestima, s kojima se oni u životu nikada nisu susreli budući da su te bolesti iskorijenjene. Dosta velik utjecaj na antivakserstvo imaju i mediji i grupe koje šire takvu propagandu. Roditelji često puta nisu svjesni kakvu štetu takvi antivakserski stavovi čine zdravlju njihove djece.

Naime, pad procijepljenosti i kolektivnog imuniteta koji imamo posljednjih godina svakih nekoliko godina dovedu do pojave određenih epidemija. Jedan mali pomak nabolje imali smo tijekom pandemije COVID-a, kada se moglo jasno vidjeti kolika je opasnost od zaraznih bolesti i širenja jedne takve epidemije. Tada, kao da su se roditelji osvijestili o važnost prevencije i zaštite od zaraznih bolesti, pa smo imali veći interes za cijepljenje – govori dr. Kapor Jeričević.

Pristaju li roditelji na cijepljenje svoje djece ili stvaraju probleme, negoduju...?

– Velika većina roditelja bespogovorno pristane na cijepljenje jer to smatra učinkovitim i pozitivnim, a pravih antivaksera je jako malo. Vrlo često nam dolaze ustrašeni roditelji s dvojbom da li dijete cijepiti ili ne. U takvim situacijama mi pedijatri dajemo maksimum u informiranju roditelja, o važnosti i minimalnim nuspojavama koje djeca imaju na cijepljenje. To su blago povećanje tjelesne temperature, razdražljivost ili eventualno crvenilo na mjestu uboda, što je puno blaže nego bilo koja zarazna bolest koju bi dijete necijepljenjem moglo dobiti – kaže dr. Kapor Jeričević.

Govori nam kako posla ima preko glave i da nema vremena ni za trenutak odmora.

– Prije petnaestak godina mi smo sa zadnjim pacijentom zatvarali ambulantu do sutradan i odlazili kući odmah nakon našeg radnog vremena. Danas, s razvojem novih tehnologija, pacijentima smo dostupni i od pandemije otvoren je komunikacijski kanal putem maila, pa tako dnevno u svojoj ambulanti zaprimim od 50 do 70 mailova, na koje treba i odgovoriti, i to nakon što u jednom danu, u smjeni, pregledam 80 i više pacijenata.

Ti mailovi nam otežavaju posao, tako da se zna dogoditi, i to vrlo često, da u ambulanti ostajem ja, ali i moji kolege, još nekoliko sati nakon završetka redovnog radnog vremena kako bismo odgovorili na upite. Zna se dogoditi, ako sam radila popodnevnu smjenu, da kući dođem tek iza 22 sata – kazuje dr. Kapor Jeričević.

Osim toga, velik je problem i broj djece po jednom pedijatru.

– Europska pedijatrijska norma po jednom pedijatru je 850 djece, dok je u Hrvatskoj ona 950 djece, a gornja granica koliko neki pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može imati djece do sedam godina života je 1190. No svi mi, ili barem većina nas, imamo poviše te gornje granice još 500-600 djece starije od sedam godina, odnosno djece školske dobi, što naš rad čini nepodnošljivim. Zbog toga i tolikih brojki naši pacijenti i njihovi roditelji dugo čekaju po čekaonicama ambulanti, koje su u zimskim mjesecima dupkom pune – govori naša sugovornica, koja smatra kako bi roditelji djece starije od sedam godina morali djecu odvesti kod liječnika obiteljske medicine.

Podrška obitelji

– No oni ne odlaze rado od svog pedijatra, na kojega su se navikli. Stoga pokušavamo napraviti neki kompromis da zdravu djecu usmjerimo prema obiteljskim liječnicima, s napomenom da nam se uvijek mogu obratiti ako se pojavi neki problem ili ako je potreban pedijatrijski savjet. Kronično bolesnu djecu zadržavamo puno dulje, ponekad i do navršenih 18 godina – kaže dr. Kapor Jeričević.

Pitali smo je i zašto nikada, iako je imala poziva, nije otišla raditi u KBC Split.

– Zato jer me zanima više područja pedijatrije, a ne samo jedno i rad mi je puno dinamičniji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – kratko će.

---

image

Još kao djevojčica htjela je biti liječnica

Joško Šupić/Cropix
---

A je li zadovoljna svojim poslom i bi li ga ponovno izabrala kao životni poziv?

– Da se sutra ponovno rodim, opet bih bila liječnica i pedijatrica, jer me to ispunjava i čini sretnom. To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme – kazuje.

Kakva je hrvatska pedijatrija?

– U usporedbi s organizacijom pedijatrije u drugim svjetskim državama, hrvatska pedijatrija kotira vrlo visoko. I u bolnicama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radimo po najvišim svjetskim standardima. Mi imamo primarnu zdravstvenu zaštitu za svu djecu do sedme godine života, a neke EU države to nemaju, a uz to imamo vrhunski educirane kadrove. Da bi bilo još bolje i lakše svima, kako pacijentima, njihovim roditeljima, ali i nama liječnicima, Hrvatska bi, po mome mišljenju, trebala imati još veći broj pedijatara i da oni budu dostupni u svim dijelovima Hrvatske.

Također sam mišljenja da treba iskoristiti modernu tehnologiju i telemedicinu, budući da pedijatri s dugogodišnjim iskustvom jako puno pedijatrijskih problema i slučajeva mogu riješiti i bez kliničkog pregleda, budući da naš rad obuhvaća i savjetovanje roditelja – govori dr. Kapor Jeričević.

Posljednjih tjedana medicinska tema broj jedan, osim lista čekanja koje su smanjene, jest i epidemija hripavca, pa službeni podaci govore da je hripavcem u našoj državi zaraženo oko 2500 osoba.

– Većina populacije u Hrvatskoj je procijepljena od hripavca, ali ne toliko dovoljno da bi spriječilo pojavu epidemije. Ponavljamo stalno roditeljima da bi svoju djecu trebali cijepiti protiv ove bolesti, jer može doći to teških kliničkih slika kod najmlađe populacije, a to su djeca do drugog mjeseca života koja cjepivo još nisu primila i dojenačka dob. Ako takvo dijete dobije hripavac, može čak doći i do smrti, kao što je bio slučaj s djetetom iz BiH – kazuje naša sugovornica.

---

image

Sa medicinskom sestrom Tanjom Strižak

Joško Šupić/Cropix
---

A evo i kako se obitelj nosi s njezinim poslom; poznata liječnica ambulantu često “nosi” i kući.

– Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam, jer se moj poslovni život uvelike isprepleće s mojim obiteljskim životom, i da nema njihova razumijevanja, ništa od ovoga ne bilo moguće, pa tako ni moja karijera. Osim karijere, odgojila sam i dvoje djece, sina Pjera (23) i kćer Doru (19). Najveća podrška mi je suprug Leo, koji se nerijetko, kada ja nisam u mogućnosti, javi na telefon, porazgovara s roditeljima mojih pacijenata i čim sam slobodna meni preda telefon, kako bi ih saslušala i savjetovala – rekla je dr. Kapor Jeričević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BI OPET PONOVILA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVE BI OPET PONOVILA 2 0 9888 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 08:19:53 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-18 06:31:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-18 06:30:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Omiljena splitska pedijatrica otkriva: 'S posla dolazim u 22 sata, ambulantu ‘nosim’ i kući, čak 'uskače' i suprug...' page_title=Omiljena splitska pedijatrica otkriva: 'S posla dolazim u 22 sata, ambulantu ‘nosim’ i kući, čak 'uskače' i suprug...' [metakey] => snježana kapor jeričević, pedijatrica, splitska liječnica, antivakseri, cijepljenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26212219.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26212220.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26212221.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26212222.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018To je poziv, nije posao, i mora\u0161 ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utro\u0161eno vrijeme\u2018<\/p>","

Sa medicinskom sestrom Tanjom Stri\u017eak<\/p>","

\u2018Bez podr\u0161ke moje obitelji danas ne bih bila to \u0161to jesam\u2018<\/p>","

Jo\u0161 kao djevoj\u010dica htjela je biti lije\u010dnica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1392","hd_26212219_1920.jpg":"1920x1080","k_26212219_1280.jpg":"1280x1280","k_26212219_1024.jpg":"1024x1024","k_26212219_640.jpg":"640x640","k_26212219_480.jpg":"480x480","k_26212219_340.jpg":"340x340","k_26212219_220.jpg":"220x220","o_26212219_1280.jpg":"1280x928","o_26212219_1024.jpg":"1024x742","o_26212219_640.jpg":"640x464","o_26212219_480.jpg":"480x348","o_26212219_340.jpg":"340x246","o_26212219_220.jpg":"220x159","h_26212219_1280.jpg":"1280x854","h_26212219_1024.jpg":"1024x683","h_26212219_640.jpg":"640x427","h_26212219_480.jpg":"480x320","h_26212219_340.jpg":"340x227","h_26212219_220.jpg":"220x147","pp_26212219_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212219_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212219_640.jpg":"640x814","pp_26212219_480.jpg":"480x611","pp_26212219_340.jpg":"340x432","pp_26212219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_26212220_1920.jpg":"1920x1080","k_26212220_1280.jpg":"1280x1280","k_26212220_1024.jpg":"1024x1024","k_26212220_640.jpg":"640x640","k_26212220_480.jpg":"480x480","k_26212220_340.jpg":"340x340","k_26212220_220.jpg":"220x220","o_26212220_1280.jpg":"1280x883","o_26212220_1024.jpg":"1024x706","o_26212220_640.jpg":"640x441","o_26212220_480.jpg":"480x331","o_26212220_340.jpg":"340x234","o_26212220_220.jpg":"220x151","h_26212220_1280.jpg":"1280x854","h_26212220_1024.jpg":"1024x683","h_26212220_640.jpg":"640x427","h_26212220_480.jpg":"480x320","h_26212220_340.jpg":"340x227","h_26212220_220.jpg":"220x147","pp_26212220_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212220_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212220_640.jpg":"640x814","pp_26212220_480.jpg":"480x611","pp_26212220_340.jpg":"340x432","pp_26212220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1320","hd_26212221_1920.jpg":"1920x1080","k_26212221_1280.jpg":"1280x1280","k_26212221_1024.jpg":"1024x1024","k_26212221_640.jpg":"640x640","k_26212221_480.jpg":"480x480","k_26212221_340.jpg":"340x340","k_26212221_220.jpg":"220x220","o_26212221_1280.jpg":"1280x880","o_26212221_1024.jpg":"1024x704","o_26212221_640.jpg":"640x440","o_26212221_480.jpg":"480x330","o_26212221_340.jpg":"340x233","o_26212221_220.jpg":"220x151","h_26212221_1280.jpg":"1280x854","h_26212221_1024.jpg":"1024x683","h_26212221_640.jpg":"640x427","h_26212221_480.jpg":"480x320","h_26212221_340.jpg":"340x227","h_26212221_220.jpg":"220x147","pp_26212221_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212221_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212221_640.jpg":"640x814","pp_26212221_480.jpg":"480x611","pp_26212221_340.jpg":"340x432","pp_26212221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1716","hd_26212222_1920.jpg":"1920x1080","k_26212222_1280.jpg":"1280x1280","k_26212222_1024.jpg":"1024x1024","k_26212222_640.jpg":"640x640","k_26212222_480.jpg":"480x480","k_26212222_340.jpg":"340x340","k_26212222_220.jpg":"220x220","o_26212222_1280.jpg":"1280x1144","o_26212222_1024.jpg":"1024x915","o_26212222_640.jpg":"640x572","o_26212222_480.jpg":"480x429","o_26212222_340.jpg":"340x303","o_26212222_220.jpg":"220x196","h_26212222_1280.jpg":"1280x854","h_26212222_1024.jpg":"1024x683","h_26212222_640.jpg":"640x427","h_26212222_480.jpg":"480x320","h_26212222_340.jpg":"340x227","h_26212222_220.jpg":"220x147","pp_26212222_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212222_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212222_640.jpg":"640x814","pp_26212222_480.jpg":"480x611","pp_26212222_340.jpg":"340x432","pp_26212222_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38173756 Threads: 5 Questions: 7084323406 Slow queries: 3297390 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608002552 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/omiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug-1348317 [printLink] => /split/omiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug-1348317?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610612 [name] => snježana kapor jeričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-16 19:14:51 [main_article_id] => 0 [alias] => snjezana-kapor-jericevic [link] => /tag/snjezana-kapor-jericevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 415337 [name] => pedijatrica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pedijatrica [link] => /tag/pedijatrica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729633 [name] => splitska liječnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-12 14:15:27 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-lijecnica [link] => /tag/splitska-lijecnica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 608130 [name] => antivakseri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-13 09:51:22 [main_article_id] => 0 [alias] => antivakseri [link] => /tag/antivakseri ) [4] => stdClass Object ( [id] => 417207 [name] => cijepljenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijepljenje [link] => /tag/cijepljenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BI OPET PONOVILA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Omiljena splitska pedijatrica otkriva: ‘S posla dolazim u 22 sata, ambulantu ‘nosim’ i kući, čak ‘uskače‘ i suprug...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212219.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212219.jpg [title] =>

‘To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme‘

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212220.jpg [title] =>

Sa medicinskom sestrom Tanjom Strižak

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212221.jpg [title] =>

‘Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam‘

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212222.jpg [title] =>

Još kao djevojčica htjela je biti liječnica

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već 10 godina pacijenti biraju najbolje doktore u Hrvatskoj, a listu na kojoj bi se svaki liječnik volio naći, pri kraju godine objavljuje portal Najdoktor. Ta se lista ne temelji na znanstvenim dostignućima liječnika, već je lista, onako, “od srca” pacijenata i bazira se na njihovim komentarima. Oni ocjenjuju kakav je neki liječnik prema njima, vrijeme čekanja na pregled, ljubaznost, etičnost...

Na toj listi može se naći liječnika raznih specijalizacija i iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. I iz godine u godinu dolaze novi liječnici, ali ima i onih koji se više puta pojavljuju na toj listi.

Jedna od njih je dr. Snježana Kapor Jeričević, specijalistica pedijatrije i zamjenica predsjednika Hrvatskog pedijatrijskog društva, ogranak Split, koja radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitu i koja je zasigurno jedna od najomiljenijih pedijatrica/pedijatara u gradu podno Marjana.

Skromna kakva jest na početku našeg razgovora odmah je napomenula: “Nemojte me, molim vas, puno hvalit.”

Razgovarali smo o pedijatriji, medicini, njezinim malim pacijentima, ali i roditeljima koji dovode svoju djecu kod nje. I nismo je puno hvalili.

Za početak nas je zanimalo zašto je za svoj životni poziv odabrala medicinu, odnosno zašto je odlučila biti liječnica.

Studirala u Splitu i Zagrebu

– Zaljubila sam se u medicinu u djetinjstvu i znam se šaliti da je moja liječnička karijera započela u ordinaciji moje majke dr. Đurđice Kapor, specijalistice školske medicine, gdje bih ja nakon vrtića na prazne recepte “udarala” njezin pečat. Medicina me oduvijek interesirala, pa sam tako u osnovnoj školi, zajedno s nekoliko učenika, osvojila na državnom natjecanju prvo mjesto u prvoj pomoći. U trenutku kada sam trebala odlučiti koju srednju školu upisati, premišljala sam se i nisam se odmah odlučila za srednju zdravstvenu školu, već sam upisala jezičnu gimnaziju.

---

image

‘Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam‘

Joško Šupić/Cropix
---

No ipak sam u četvrtom razredu srednje donijela odluku da idem na medicinu – kazuje nam dr. Kapor Jeričević.

Godine 1990. upisala se na Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, a diplomirala je 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

– Prve četiri godine studirala sam u Splitu, a potom, nakon “Oluje”, odlazim u Zagreb, gdje sam diplomirala i 1997. godine odradila staž u KBC-u Zagreb (Rebro). Nakon toga vratila sam se u Split, gdje počinjem raditi na zamjenama u Domu zdravlja i na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, gdje sam u ambulanti školske medicine mijenjala doc. dr. sc. Željku Karin, sadašnju ravnateljicu županijskoga NZJZ-a, koja je u to doba bila na porodiljnom dopustu – govori naša sugovornica.

Slijedi specijalizacija iz pedijatrije od 2002. do 2007. godine.

– Završila sam specijalizaciju 2007. i postala specijalist pedijatrije, a uz to sam završila i dva poslijediplomska studija, znanstveni i stručni iz područja biomedicine i kliničke pedijatrije – kaže dr. Kapor Jeričević.

Zanimalo nas je zašto je baš od svih medicinskih grana njezin odabir za specijalizaciju bila pedijatrija.

– Baš sam htjela pedijatriju. Rad s djecom oduvijek me veselio i ispunjavao. Djeca su iskrena, neiskvarena, uvijek duhovita i s njima uvijek znaš na čemu si. Oni su najnezaštićeniji članovi populacije i zahtijevaju posebnu pažnju, njegu i skrb. Raduje me kada nekom djetetu pomognem i kada vidim da je ono uz moju pomoć lakše prošlo kroz tešku bolest – kazuje naša sugovornica.

No nije tako lako raditi s djecom, odnosno s njihovim roditeljima, pogotovo otkad raste svugdje u svijetu, pa i kod nas, antivakserski pokret.

O antivakserima

– U posljednjih 10-ak godina bilježi se porast trenda antivaksera, koji je, po mome sudu, posljedica neinformiranosti roditelja o zaraznim bolestima, s kojima se oni u životu nikada nisu susreli budući da su te bolesti iskorijenjene. Dosta velik utjecaj na antivakserstvo imaju i mediji i grupe koje šire takvu propagandu. Roditelji često puta nisu svjesni kakvu štetu takvi antivakserski stavovi čine zdravlju njihove djece.

Naime, pad procijepljenosti i kolektivnog imuniteta koji imamo posljednjih godina svakih nekoliko godina dovedu do pojave određenih epidemija. Jedan mali pomak nabolje imali smo tijekom pandemije COVID-a, kada se moglo jasno vidjeti kolika je opasnost od zaraznih bolesti i širenja jedne takve epidemije. Tada, kao da su se roditelji osvijestili o važnost prevencije i zaštite od zaraznih bolesti, pa smo imali veći interes za cijepljenje – govori dr. Kapor Jeričević.

Pristaju li roditelji na cijepljenje svoje djece ili stvaraju probleme, negoduju...?

– Velika većina roditelja bespogovorno pristane na cijepljenje jer to smatra učinkovitim i pozitivnim, a pravih antivaksera je jako malo. Vrlo često nam dolaze ustrašeni roditelji s dvojbom da li dijete cijepiti ili ne. U takvim situacijama mi pedijatri dajemo maksimum u informiranju roditelja, o važnosti i minimalnim nuspojavama koje djeca imaju na cijepljenje. To su blago povećanje tjelesne temperature, razdražljivost ili eventualno crvenilo na mjestu uboda, što je puno blaže nego bilo koja zarazna bolest koju bi dijete necijepljenjem moglo dobiti – kaže dr. Kapor Jeričević.

Govori nam kako posla ima preko glave i da nema vremena ni za trenutak odmora.

– Prije petnaestak godina mi smo sa zadnjim pacijentom zatvarali ambulantu do sutradan i odlazili kući odmah nakon našeg radnog vremena. Danas, s razvojem novih tehnologija, pacijentima smo dostupni i od pandemije otvoren je komunikacijski kanal putem maila, pa tako dnevno u svojoj ambulanti zaprimim od 50 do 70 mailova, na koje treba i odgovoriti, i to nakon što u jednom danu, u smjeni, pregledam 80 i više pacijenata.

Ti mailovi nam otežavaju posao, tako da se zna dogoditi, i to vrlo često, da u ambulanti ostajem ja, ali i moji kolege, još nekoliko sati nakon završetka redovnog radnog vremena kako bismo odgovorili na upite. Zna se dogoditi, ako sam radila popodnevnu smjenu, da kući dođem tek iza 22 sata – kazuje dr. Kapor Jeričević.

Osim toga, velik je problem i broj djece po jednom pedijatru.

– Europska pedijatrijska norma po jednom pedijatru je 850 djece, dok je u Hrvatskoj ona 950 djece, a gornja granica koliko neki pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može imati djece do sedam godina života je 1190. No svi mi, ili barem većina nas, imamo poviše te gornje granice još 500-600 djece starije od sedam godina, odnosno djece školske dobi, što naš rad čini nepodnošljivim. Zbog toga i tolikih brojki naši pacijenti i njihovi roditelji dugo čekaju po čekaonicama ambulanti, koje su u zimskim mjesecima dupkom pune – govori naša sugovornica, koja smatra kako bi roditelji djece starije od sedam godina morali djecu odvesti kod liječnika obiteljske medicine.

Podrška obitelji

– No oni ne odlaze rado od svog pedijatra, na kojega su se navikli. Stoga pokušavamo napraviti neki kompromis da zdravu djecu usmjerimo prema obiteljskim liječnicima, s napomenom da nam se uvijek mogu obratiti ako se pojavi neki problem ili ako je potreban pedijatrijski savjet. Kronično bolesnu djecu zadržavamo puno dulje, ponekad i do navršenih 18 godina – kaže dr. Kapor Jeričević.

Pitali smo je i zašto nikada, iako je imala poziva, nije otišla raditi u KBC Split.

– Zato jer me zanima više područja pedijatrije, a ne samo jedno i rad mi je puno dinamičniji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – kratko će.

---

image

Još kao djevojčica htjela je biti liječnica

Joško Šupić/Cropix
---

A je li zadovoljna svojim poslom i bi li ga ponovno izabrala kao životni poziv?

– Da se sutra ponovno rodim, opet bih bila liječnica i pedijatrica, jer me to ispunjava i čini sretnom. To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme – kazuje.

Kakva je hrvatska pedijatrija?

– U usporedbi s organizacijom pedijatrije u drugim svjetskim državama, hrvatska pedijatrija kotira vrlo visoko. I u bolnicama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radimo po najvišim svjetskim standardima. Mi imamo primarnu zdravstvenu zaštitu za svu djecu do sedme godine života, a neke EU države to nemaju, a uz to imamo vrhunski educirane kadrove. Da bi bilo još bolje i lakše svima, kako pacijentima, njihovim roditeljima, ali i nama liječnicima, Hrvatska bi, po mome mišljenju, trebala imati još veći broj pedijatara i da oni budu dostupni u svim dijelovima Hrvatske.

Također sam mišljenja da treba iskoristiti modernu tehnologiju i telemedicinu, budući da pedijatri s dugogodišnjim iskustvom jako puno pedijatrijskih problema i slučajeva mogu riješiti i bez kliničkog pregleda, budući da naš rad obuhvaća i savjetovanje roditelja – govori dr. Kapor Jeričević.

Posljednjih tjedana medicinska tema broj jedan, osim lista čekanja koje su smanjene, jest i epidemija hripavca, pa službeni podaci govore da je hripavcem u našoj državi zaraženo oko 2500 osoba.

– Većina populacije u Hrvatskoj je procijepljena od hripavca, ali ne toliko dovoljno da bi spriječilo pojavu epidemije. Ponavljamo stalno roditeljima da bi svoju djecu trebali cijepiti protiv ove bolesti, jer može doći to teških kliničkih slika kod najmlađe populacije, a to su djeca do drugog mjeseca života koja cjepivo još nisu primila i dojenačka dob. Ako takvo dijete dobije hripavac, može čak doći i do smrti, kao što je bio slučaj s djetetom iz BiH – kazuje naša sugovornica.

---

image

Sa medicinskom sestrom Tanjom Strižak

Joško Šupić/Cropix
---

A evo i kako se obitelj nosi s njezinim poslom; poznata liječnica ambulantu često “nosi” i kući.

– Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam, jer se moj poslovni život uvelike isprepleće s mojim obiteljskim životom, i da nema njihova razumijevanja, ništa od ovoga ne bilo moguće, pa tako ni moja karijera. Osim karijere, odgojila sam i dvoje djece, sina Pjera (23) i kćer Doru (19). Najveća podrška mi je suprug Leo, koji se nerijetko, kada ja nisam u mogućnosti, javi na telefon, porazgovara s roditeljima mojih pacijenata i čim sam slobodna meni preda telefon, kako bi ih saslušala i savjetovala – rekla je dr. Kapor Jeričević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

‘To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme‘

Joško Šupić/Cropix

Sa medicinskom sestrom Tanjom Strižak

Joško Šupić/Cropix

‘Bez podrške moje obitelji danas ne bih bila to što jesam‘

Joško Šupić/Cropix

Još kao djevojčica htjela je biti liječnica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/omiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug-1348317 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a618c3194c343b1a877d9e5313ea16322b77af46 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Omiljena+splitska+pedijatrica+otkriva%3A+%E2%80%98S+posla+dolazim+u+22+sata%2C+ambulantu+%E2%80%98nosim%E2%80%99+i+ku%C4%87i%2C+%C4%8Dak+%E2%80%98uska%C4%8De%E2%80%98+i+suprug...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fomiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug-1348317 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fomiljena-splitska-pedijatrica-otkriva-s-posla-dolazim-u-22-sata-ambulantu-nosim-i-kuci-cak-uskace-i-suprug-1348317 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE BI OPET PONOVILA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitSVE BI OPET PONOVILA

Omiljena splitska pedijatrica otkriva: ‘S posla dolazim u 22 sata, ambulantu ‘nosim’ i kući, čak ‘uskače‘ i suprug...‘

Piše Ivica Marković
18. prosinca 2023. - 07:30
‘To je poziv, nije posao, i moraš ga voljeti i pomagati djeci ili pacijentima bez obzira na naknadu i utrošeno vrijeme‘Joško Šupić/Cropix

Već 10 godina pacijenti biraju najbolje doktore u Hrvatskoj, a listu na kojoj bi se svaki liječnik volio naći, pri kraju godine objavljuje portal Najdoktor. Ta se lista ne temelji na znanstvenim dostignućima liječnika, već je lista, onako, “od srca” pacijenata i bazira se na njihovim komentarima. Oni ocjenjuju kakav je neki liječnik prema njima, vrijeme čekanja na pregled, ljubaznost, etičnost...

Na toj listi može se naći liječnika raznih specijalizacija i iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. I iz godine u godinu dolaze novi liječnici, ali ima i onih koji se više puta pojavljuju na toj listi.

Jedna od njih je dr. Snježana Kapor Jeričević, specijalistica pedijatrije i zamjenica predsjednika Hrvatskog pedijatrijskog društva, ogranak Split, koja radi u primarno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:21