StoryEditorOCM
Splittri dana slavlja

Ni na pragu devedesete jedini živi hajdukovac iz šampionske 1955. ne propušta varošku feštu: ‘Bili smo sritni s 4 dolara dnevno...‘

Piše SPLIT SD
3. svibnja 2023. - 14:43
Fešta svetog Križa u Varošu traje dva dana, ako niste bili sinoć, povirite večerasVeljko Martinović, Cropix, Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

Pučka fešta Svetog Križa, zaštitnika Velog Varoša, tradicionalno je sinoć održana u Varošu.

Na prvoj od tri večeri dodijeljena je zahvalnica legendarnom igraču HNK-a Hajduk, Bogdanu Kragiću, jedinom živućem prvotimcu ‘bijelih‘ iz sezone 1954/55, kada je osvojeno prvenstvo Jugoslavije, i to s Franom Matošićem, Bajdom Vukasom, Vladimirom Bearom...

image
Veljko Martinović/Dalmatinski portal

Znao je reći da je i san - previše je..

Kragić je bio najprije dio juniorske momčadi koja je 1952., godine pod vodstvom Luke Kaliterne osvojila prvo prvenstvo Jugoslavije, a za Hajduk je igrao od 1953. do 1962. godine.

- Kad sam prvi put došao na Stari Plac, murva je bila tanja od mene… Barba Luka Kaliterna me vidio na livadi, na ligi divljih klubova… I pozvao na trening Hajduka. Meni se čini da nije bilo većeg trenera za mladog igrač. Inače, Bajdo je bio najveći i ostao najveći ali je Franu strašno poštivao, kao nikoga. Kad je jednom Tito Kirigin za sebe rekao da je najveći hajdukovac, poslije se ispravio i kazao da je najveći - ali nakon Vukasa - prisjetimo se riječi Kragić koje je 2020. godine rekao za Hajduk Retro.

Prenosimo još jednu zanimljivu izjavu Kragića o svojoj generaciji:

- Imali smo na juniorskom treningu jedan balun i čuvali ga ka‘ Boga. Kad bi otišao preko zida odmah smo trčali da ga ne bi netko ukrao. Treninzi su bili utorkom i četvrtkom, a ne kao danas svaki dan. Za vikend se igrala utakmica. Godine 1955. sam odigrao prve četiri utakmice, a onda me skupilo u vojsku. Premija za nas mlade igrače je bila otići s momčadi na turneju pa bi ti dalo četiri dolara na dan. Za osvojeno prvenstvo smo dobili otprilike ka današnjih 2.000 kuna, a Jole i ja smo kao perspektivni igrači primali i po pola kila mesa svaki tjedan. Oni standardni su imali cilo kilo. Eto, to su u ono doba bile premije - ispričao je Kragić.

Ova sportska legenda je varoško dite koje je već zakoračilo u devedesetu godinu. Za Hajduk je odigrao 151 utakmicu i postigao 23 pogotka. I od Hajduka, svog voljenog kluba, još 2019. godine dobio je zahvalnicu kao najstariji živući igrač s osvojenim prvenstvom, a sada je i od svojih Varošana dobio vrijednu zahvalnicu.

Tradicionalno se sinoć gostilo uz srdele, vino, fritule i brudet od liganja, a program su pripremili i osmislili Gradski kotar Varoš i Turistička zajednica grada Splita.

image

Zabavljalo se na fešti Svetog Križa

Clare B.

Feštat će i večeras na Uvodića širini, a nastupit će mandolinski sastav KUD-a Brodosplit, limena glazba "Stjepan Radić" Žrnovnica i zabavna grupa "Space Twins".

Ovoga puta fešta će se produžiti i na treći dan, kada će se u četvrtak u Smojinoj ulici održati Varoški teatar: predstava "Roko i Cicibela". Na fešti Svetog Križa se časti se od davnina,zato bi im se valjalo pridružiti i ove godine.

image

Zabavljalo se na fešti Svetog Križa

Clare B.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:10