stdClass Object ( [id] => 1283047 [title] => Obrat u bitci za najvrjedniju splitsku nekretninu teško je pao Paškalu Vukoji: ‘Mojeg je oca srce izdalo zbog svega‘ [alias] => neocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dogodio se novi, ali u odnosu na sve dosadašnje vjerojatno i najneočekivaniji obrat u skoro 25 godina dugom sporenju države i obitelji Vukoja za jednu od najvrjednijih i najatraktivnijih splitskih nekretnina – istočni dio Meštrovićeva kašteleta na Mejama.

Nakon što je Općinski sud u Splitu na popravnom ispitu sredinom prošle godine, i tri dana nakon smrti glave obitelji Mate Paška Vukoje, donio rješenje po kojem im pripada 2,8 milijuna kuna na osnovi kupoprodajne cijene, ulaganja u nekretninu i plaćenog poreza na promet nekretnina, što se sa zateznim kamatama računalo u desecima milijuna kuna, sada je Županijski sud u Osijeku postupajući po žalbi posve drugačije odlučio.

Po presudi koju smo detaljno iščitali, ispada da je Vukojama ostalo isprazniti stvari iz objekta na južnim padinama Marjana i ostaviti ključ u zatvorenim vratima.

Odluka iz Osijeka tim više čudi jer je isti sud 2018. godine donio dijametralno drugačiju presudu i zapravo stao na stranu Matina sina Paškala, de facto im priznajući odštetni zahtjev od 35 milijuna kuna. Vraćajući u Split prvostupanjsku odluku, od kolega su zatražili da “samo” pouzdano utvrde početak tijeka zastare za potraživanje tužitelja po obje osnove (samoj vrijednosti, kao i ulaganjima i plaćenim porezima). To je splitski sud i učinio u njihovu korist pa je obitelj Vukoja vjerovala da je sve još samo formalnost.

Gorka pilula iz Osijeka

U međuvremenu su svoje potraživanje za uloženo s izostalom dobiti i svime što još ide povećali na 67 milijuna kuna, pozivajući se na tržišni rast cijena nekretnina i novu procjenu ovlaštenog vještaka. Otvarajući kuvertu iz Osijeka i pročitavši sudsko pismeno, morali su progutati gorku pilulu.

– Sud u Osijeku presudio je zapravo sam protiv sebe. Vjerojatno je sada došlo do pritiska na sud da drugačije odluči, jer drugog objašnjenja nemamo. Što normalan čovjek može reći na to?! – pita se primjetno iznenađen i razočaran Paškal Vukoja.

Njegov otac Mate Paško, prije rata poznati bosanski poslovni čovjek i zastupnik HDZ-a BiH u prvom demokratskom parlamentu susjedne države, odlučio je ulagati u Split čim se doselio. Za oko mu je zapeo Kaštelet, čiji je istočni dio bio u vlasništvu nasljednika Petra Meštrovića, brata slavnoga kipara Ivana Meštrovića.

Vukoja stariji je nekretninu 1999. godine kupio na suprugu Ingu. Uredno su upisali vlasništvo i u njemu uživali, kujući planove da na tome mjestu otvore luksuzni restoran. Poslije će majka vlasništvo prenijeti na sina.

Devet godina poslije, međutim, država se, tvrdeći da je 1964. godine došlo do eksproprijacije i već dogodine do novčanog obeštećenja Petra Meštrovića, uspijeva tek upisati kao vlasnik, a 2014. godine i deložirati Vukoje iz kapelice, kuhinje i dnevnog boravka, dok su im u posjedu ostali spavaća soba, hodnik i kupaonica.

---

image

Meštrovićev kaštelet na splitskim Mejama - desna, zapadna polovina pripada državi kao izložbeni i koncertni prostor, a lijeva strana, s tornjem i crkvicom, predmet
je spora

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Vukoje su to dijelom uspjeli osporiti, nastavivši do dana današnjeg živjeti u tom prostoru, ali vlasništvo nikada nisu uspjeli vratiti. Zato su odlučili naplatiti odštetu od države za sve što su keširali i uložili.

– Iako su nacionalizacija i sve ostale otimačine Ustavom RH iz 1990. godine poništene, u našem slučaju ta se ista država poziva na njih kao temelj svojeg vlasništva. Mi smo kupili od čovjeka koji je prije potpisivanja bio uredno uknjižen i imao je sve važeće vlasničke isprave. Vjerovali smo državi, njezinim sudovima i službenim papirima. Ako je on nekoga prevario, što ja imam s tim? – rekao nam je u razgovoru 2019. godine danas pokojni Mate Paško Vukoja.

Njegova obitelj i danas tvrdi isto, odnosno da su oni bili pošteni kupci i da nisu imali razloga ne vjerovati u vlasničke knjige.

– Čovjek od kojega smo mi kupili Kaštelet, Tomo Meštrović, inače nećak Petra Meštrovića, imao je pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, bio je uknjižen bez ikakve zabilježbe ili bilo kojeg drugog drugog tereta, sumnje u stanje. Sve je bilo čisto, čak objekt nije u to doba bio ni spomenik kulture, nego su to učinili tek 2010. godine, nakon što je država uspjela upisati vlasništvo.

Zabilježba u zadnji tren

Osim toga, država nikada nije podastrla dokaz da je Petar Meštrović isplaćen, jer toga nema – ističe Paškal i dodaje da je čak i sud u Osijeku u svojoj prvoj presudi konstatirao da su oni sve radili u dobroj vjeri.

“U ovom slučaju tužitelj (Paškal Vukoja) nije dokazao da su kumulativno ispunjene opće pretpostavke za naknadu štete. Tvrdnje tužitelja kako zbog toga što u zemljišnim knjigama nije proveden upis eksproprijacije sporne nekretnine i da je zbog toga tužitelju nastala šteta, jer je njegov prednik (Inge Vukoja) kupila nekretnine od nevlasnika, sud je ocijenio neosnovane”, navodi Županijski sud iz Osijeka u svojoj najnovijoj odluci i pri tome se, kao ključni detalj, poziva na činjenicu da je 12 dana prije potpisivanja ugovora između Inge Vukoje i Tome Meštrovića država stavila zabilježbu spora.

– Mojem je ocu bivši vlasnik dao punomoć onog trenutka kad je uplaćena kupoprodajna cijena, odnosno kad je on isplaćen. To je bilo puno prije ugovora, i to zbog toga što smo gledali na koga će vlasništvo biti upisano. Otac, majka, sestre, ja, svi smo već imali dosta nekretnina.

Kad je Tomo Meštrović dao punomoć mojem ocu za raspolaganje nekretninom, to je trenutak kad je posao sklopljen i pravni akt po svakom pravu, a do toga je došlo puno prije nego što je upisana ta famozna zabilježba. Mi smo za tužbu države doznali tek 10 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, već kad smo počeli sanirati objekt i ulagati nemala sredstva, što je sudski vještak i dokazao – odgovara Paškal Vukoja.

---

image

Vukoja na vratima Kašteleta
 

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U paketu s dijelom Kašteleta njegova je obitelj bila kupila i obližnji Meštrovićev atelijer. I tamo su, shodno važećim prostornim planovima, htjeli otvoriti ugostiteljsko-turistički objekt. Zapeli su, međutim, zbog 50-ak kvadrata tražene nadogradnje pa su sve odlučili prodati Nadanu Vidoševiću. Vispren i s mnogim vezama, ovaj HDZ-ovac i dugogodišnji čelnik HGK-a, a danas vlasnik presude na osam godina zatvora, uspio je ishoditi četiri puta veće gabarite u odnosu na one koje su tražili njegovi prethodnici.

U tom detalju, kao i svemu što se događalo oko Kašteleta, Vukoje vide utjecaj viših, moćnijih političkih sfera. Točno kojih, ne žele javno govoriti.

Nema predaje!

Inače, po najnovijoj presudi iz Osijeka nemaju pravo ni na povrat poreza na promet nekretninama, plaćen 1999. godine, dok su za nemale troškove suđenja oslobođeni jer bi to u odnosu na visinu spora bilo kontra stava Europskog suda za ljudska prava i konvencija na koje se pozivaju u svojem radu.

Upravo je to adresa na koju će se obratiti za bit svojeg spora s državom oko naknade štete za uloženo na Mejama, i to nakon što iscrpe sve ovdašnje sudske instancije – reviziju na Vrhovnom sudu i tužbu Ustavnom sudu.

Nadu im ulijeva spor Gashi protiv Hrvatske, također u Strasbourgu, u kojemu je tužitelj najprije otkupio stan i bio godinama njegov formalni vlasnik, da bi mu vlasništvo na koncu sudskim presudama bilo oduzeto. Ovaj je sud bio i ostao stava da bi pogreške ili propusti državnih tijela trebali ići u korist pogođenih osoba, osobito ako se time ne dovodi u pitanje kakav drugi suprotstavljeni privatni interes.

S druge strane, Vukoje drže da će država nakon ove presude ponovno pokušati ući u posjed, ali kažu da se neće olako predati.

– Ja sam, kao što je i moj otac bio, spreman za dogovor, i to sam javno nudio. To smo u nekoliko navrata nudili DORH-u i sudu, pa čak je i sudac u Splitu tražio da se ide u tom smjeru. Ovdje više nije stvar u količini novca, milijuna, milijardi kuna ili eura, nego u nepravdi koju smo doživjeli ni krivi ni dužni jer smo vjerovali državi, sudovima, zemljišniku.

Tko god misli da ćemo mi sada dići ruke, vara se, jer ovdje smo uložili život, a mojeg je oca srce izdalo zbog svega – poručit će Paškal Vukoja, koji se, razočaran svime, već prije nekoliko godina vratio u rodno Kreševo u Bosni i tamo započeo novi privatni i poslovni život. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukoje su istočni dio Kašteleta na Mejama kupili još 1999. od nasljednika slavnoga kipara, a država se devet godina poslije upisuje kao vlasnik tvrdeći da je Kaštelet bio ekspropriran još 1964. Vukoje su tražili odštetu i dobili prvu presudu očekujući 67 milijuna kuna, da bi im sada isti sud presudio kako nemaju nikakva prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nema predaje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Vukoje su istočni dio Kašteleta na Mejama kupili još 1999. od nasljednika slavnoga kipara, a država se devet godina poslije upisuje kao vlasnik tvrdeći da je Kaštelet bio ekspropriran još 1964. Vukoje su tražili odštetu i dobili prvu presudu očekujući 67 milijuna kuna, da bi im sada isti sud presudio kako nemaju nikakva prava ‘nema predaje‘ 2 0 7896 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-20 09:51:48 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-21 06:43:56 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-04-20 20:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16148 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Vukoje su istočni dio Kašteleta na Mejama kupili još 1999. od nasljednika slavnoga kipara, a država se devet godina poslije upisuje kao vlasnik tvrdeći da je Kaštelet bio ekspropriran još 1964. Vukoje su tražili odštetu i dobili prvu presudu očekujuć [metadata] => robots= author= title=Neočekivan obrat u bitci za najvrjedniju splitsku nekretninu; Vukoja: ’Ne dam da mi se otme Meštrovićev kaštelet!' [metakey] => paškal vukoja, Mate Paško Vukoja, meštrovićev kaštelet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/20\/24733955.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/24733961.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/24734006.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/22225980.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pa\u0161kal Vukoja ispred dijela Ka\u0161teleta od kojega, tvrdi, nikad ne\u0107e odustati
\nVladimir Dugand\u017ei\u0107
\n\/CROPIX<\/p>","

Vukoja na vratima Ka\u0161teleta
\n\u00a0<\/p>","","

Me\u0161trovi\u0107ev ka\u0161telet na splitskim Mejama - desna, zapadna polovina pripada dr\u017eavi kao izlo\u017ebeni i koncertni prostor, a lijeva strana, s tornjem i crkvicom, predmet
\nje spora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24733955_1920.jpg":"1920x1080","k_24733955_1280.jpg":"1280x1280","k_24733955_1024.jpg":"1024x1024","k_24733955_640.jpg":"640x640","k_24733955_480.jpg":"480x480","k_24733955_340.jpg":"340x340","k_24733955_220.jpg":"220x220","o_24733955_1280.jpg":"1280x853","o_24733955_1024.jpg":"1024x682","o_24733955_640.jpg":"640x426","o_24733955_480.jpg":"480x320","o_24733955_340.jpg":"340x226","o_24733955_220.jpg":"220x146","h_24733955_1280.jpg":"1280x854","h_24733955_1024.jpg":"1024x683","h_24733955_640.jpg":"640x427","h_24733955_480.jpg":"480x320","h_24733955_340.jpg":"340x227","h_24733955_220.jpg":"220x147","pp_24733955_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733955_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733955_640.jpg":"640x814","pp_24733955_480.jpg":"480x611","pp_24733955_340.jpg":"340x432","pp_24733955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24733961_1920.jpg":"1920x1080","k_24733961_1280.jpg":"1280x1280","k_24733961_1024.jpg":"1024x1024","k_24733961_640.jpg":"640x640","k_24733961_480.jpg":"480x480","k_24733961_340.jpg":"340x340","k_24733961_220.jpg":"220x220","o_24733961_1280.jpg":"1280x853","o_24733961_1024.jpg":"1024x682","o_24733961_640.jpg":"640x426","o_24733961_480.jpg":"480x320","o_24733961_340.jpg":"340x226","o_24733961_220.jpg":"220x146","h_24733961_1280.jpg":"1280x854","h_24733961_1024.jpg":"1024x683","h_24733961_640.jpg":"640x427","h_24733961_480.jpg":"480x320","h_24733961_340.jpg":"340x227","h_24733961_220.jpg":"220x147","pp_24733961_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733961_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733961_640.jpg":"640x814","pp_24733961_480.jpg":"480x611","pp_24733961_340.jpg":"340x432","pp_24733961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24734006_1920.jpg":"1920x1080","k_24734006_1280.jpg":"1280x1280","k_24734006_1024.jpg":"1024x1024","k_24734006_640.jpg":"640x640","k_24734006_480.jpg":"480x480","k_24734006_340.jpg":"340x340","k_24734006_220.jpg":"220x220","o_24734006_1280.jpg":"1280x1706","o_24734006_1024.jpg":"1024x1365","o_24734006_640.jpg":"640x853","o_24734006_480.jpg":"480x640","o_24734006_340.jpg":"340x453","o_24734006_220.jpg":"220x293","h_24734006_1280.jpg":"1280x854","h_24734006_1024.jpg":"1024x683","h_24734006_640.jpg":"640x427","h_24734006_480.jpg":"480x320","h_24734006_340.jpg":"340x227","h_24734006_220.jpg":"220x147","pp_24734006_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734006_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734006_640.jpg":"640x814","pp_24734006_480.jpg":"480x611","pp_24734006_340.jpg":"340x432","pp_24734006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1127","hd_22225980_1920.jpg":"1920x1080","k_22225980_1280.jpg":"1280x1280","k_22225980_1024.jpg":"1024x1024","k_22225980_640.jpg":"640x640","k_22225980_480.jpg":"480x480","k_22225980_340.jpg":"340x340","k_22225980_220.jpg":"220x220","o_22225980_1280.jpg":"1280x751","o_22225980_1024.jpg":"1024x601","o_22225980_640.jpg":"640x375","o_22225980_480.jpg":"480x281","o_22225980_340.jpg":"340x199","o_22225980_220.jpg":"220x129","h_22225980_1280.jpg":"1280x854","h_22225980_1024.jpg":"1024x683","h_22225980_640.jpg":"640x427","h_22225980_480.jpg":"480x320","h_22225980_340.jpg":"340x227","h_22225980_220.jpg":"220x147","pp_22225980_1280.jpg":"1280x1628","pp_22225980_1024.jpg":"1024x1303","pp_22225980_640.jpg":"640x814","pp_22225980_480.jpg":"480x611","pp_22225980_340.jpg":"340x432","pp_22225980_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8109535 Threads: 1 Questions: 1677354880 Slow queries: 4995436 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112396822 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/neocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet-1283047 [printLink] => /split/neocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet-1283047?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713393 [name] => paškal vukoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-20 22:57:22 [main_article_id] => 0 [alias] => paskal-vukoja [link] => /tag/paskal-vukoja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683125 [name] => Mate Paško Vukoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-02 20:41:02 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-pasko-vukoja [link] => /tag/mate-pasko-vukoja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 403761 [name] => meštrovićev kaštelet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mestrovicev-kastelet [link] => /tag/mestrovicev-kastelet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukoje su istočni dio Kašteleta na Mejama kupili još 1999. od nasljednika slavnoga kipara, a država se devet godina poslije upisuje kao vlasnik tvrdeći da je Kaštelet bio ekspropriran još 1964. Vukoje su tražili odštetu i dobili prvu presudu očekujući 67 milijuna kuna, da bi im sada isti sud presudio kako nemaju nikakva prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nema predaje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obrat u bitci za najvrjedniju splitsku nekretninu teško je pao Paškalu Vukoji: ‘Mojeg je oca srce izdalo zbog svega‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/24733955.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandzic/Cropix [mainImageDesc] =>

Paškal Vukoja ispred dijela Kašteleta od kojega, tvrdi, nikad neće odustati
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/24733955.jpg [title] =>

Paškal Vukoja ispred dijela Kašteleta od kojega, tvrdi, nikad neće odustati
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/24733961.jpg [title] =>

Vukoja na vratima Kašteleta
 

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/24734006.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/22225980.jpg [title] =>

Meštrovićev kaštelet na splitskim Mejama - desna, zapadna polovina pripada državi kao izložbeni i koncertni prostor, a lijeva strana, s tornjem i crkvicom, predmet
je spora

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dogodio se novi, ali u odnosu na sve dosadašnje vjerojatno i najneočekivaniji obrat u skoro 25 godina dugom sporenju države i obitelji Vukoja za jednu od najvrjednijih i najatraktivnijih splitskih nekretnina – istočni dio Meštrovićeva kašteleta na Mejama.

Nakon što je Općinski sud u Splitu na popravnom ispitu sredinom prošle godine, i tri dana nakon smrti glave obitelji Mate Paška Vukoje, donio rješenje po kojem im pripada 2,8 milijuna kuna na osnovi kupoprodajne cijene, ulaganja u nekretninu i plaćenog poreza na promet nekretnina, što se sa zateznim kamatama računalo u desecima milijuna kuna, sada je Županijski sud u Osijeku postupajući po žalbi posve drugačije odlučio.

Po presudi koju smo detaljno iščitali, ispada da je Vukojama ostalo isprazniti stvari iz objekta na južnim padinama Marjana i ostaviti ključ u zatvorenim vratima.

Odluka iz Osijeka tim više čudi jer je isti sud 2018. godine donio dijametralno drugačiju presudu i zapravo stao na stranu Matina sina Paškala, de facto im priznajući odštetni zahtjev od 35 milijuna kuna. Vraćajući u Split prvostupanjsku odluku, od kolega su zatražili da “samo” pouzdano utvrde početak tijeka zastare za potraživanje tužitelja po obje osnove (samoj vrijednosti, kao i ulaganjima i plaćenim porezima). To je splitski sud i učinio u njihovu korist pa je obitelj Vukoja vjerovala da je sve još samo formalnost.

Gorka pilula iz Osijeka

U međuvremenu su svoje potraživanje za uloženo s izostalom dobiti i svime što još ide povećali na 67 milijuna kuna, pozivajući se na tržišni rast cijena nekretnina i novu procjenu ovlaštenog vještaka. Otvarajući kuvertu iz Osijeka i pročitavši sudsko pismeno, morali su progutati gorku pilulu.

– Sud u Osijeku presudio je zapravo sam protiv sebe. Vjerojatno je sada došlo do pritiska na sud da drugačije odluči, jer drugog objašnjenja nemamo. Što normalan čovjek može reći na to?! – pita se primjetno iznenađen i razočaran Paškal Vukoja.

Njegov otac Mate Paško, prije rata poznati bosanski poslovni čovjek i zastupnik HDZ-a BiH u prvom demokratskom parlamentu susjedne države, odlučio je ulagati u Split čim se doselio. Za oko mu je zapeo Kaštelet, čiji je istočni dio bio u vlasništvu nasljednika Petra Meštrovića, brata slavnoga kipara Ivana Meštrovića.

Vukoja stariji je nekretninu 1999. godine kupio na suprugu Ingu. Uredno su upisali vlasništvo i u njemu uživali, kujući planove da na tome mjestu otvore luksuzni restoran. Poslije će majka vlasništvo prenijeti na sina.

Devet godina poslije, međutim, država se, tvrdeći da je 1964. godine došlo do eksproprijacije i već dogodine do novčanog obeštećenja Petra Meštrovića, uspijeva tek upisati kao vlasnik, a 2014. godine i deložirati Vukoje iz kapelice, kuhinje i dnevnog boravka, dok su im u posjedu ostali spavaća soba, hodnik i kupaonica.

---

image

Meštrovićev kaštelet na splitskim Mejama - desna, zapadna polovina pripada državi kao izložbeni i koncertni prostor, a lijeva strana, s tornjem i crkvicom, predmet
je spora

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Vukoje su to dijelom uspjeli osporiti, nastavivši do dana današnjeg živjeti u tom prostoru, ali vlasništvo nikada nisu uspjeli vratiti. Zato su odlučili naplatiti odštetu od države za sve što su keširali i uložili.

– Iako su nacionalizacija i sve ostale otimačine Ustavom RH iz 1990. godine poništene, u našem slučaju ta se ista država poziva na njih kao temelj svojeg vlasništva. Mi smo kupili od čovjeka koji je prije potpisivanja bio uredno uknjižen i imao je sve važeće vlasničke isprave. Vjerovali smo državi, njezinim sudovima i službenim papirima. Ako je on nekoga prevario, što ja imam s tim? – rekao nam je u razgovoru 2019. godine danas pokojni Mate Paško Vukoja.

Njegova obitelj i danas tvrdi isto, odnosno da su oni bili pošteni kupci i da nisu imali razloga ne vjerovati u vlasničke knjige.

– Čovjek od kojega smo mi kupili Kaštelet, Tomo Meštrović, inače nećak Petra Meštrovića, imao je pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, bio je uknjižen bez ikakve zabilježbe ili bilo kojeg drugog drugog tereta, sumnje u stanje. Sve je bilo čisto, čak objekt nije u to doba bio ni spomenik kulture, nego su to učinili tek 2010. godine, nakon što je država uspjela upisati vlasništvo.

Zabilježba u zadnji tren

Osim toga, država nikada nije podastrla dokaz da je Petar Meštrović isplaćen, jer toga nema – ističe Paškal i dodaje da je čak i sud u Osijeku u svojoj prvoj presudi konstatirao da su oni sve radili u dobroj vjeri.

“U ovom slučaju tužitelj (Paškal Vukoja) nije dokazao da su kumulativno ispunjene opće pretpostavke za naknadu štete. Tvrdnje tužitelja kako zbog toga što u zemljišnim knjigama nije proveden upis eksproprijacije sporne nekretnine i da je zbog toga tužitelju nastala šteta, jer je njegov prednik (Inge Vukoja) kupila nekretnine od nevlasnika, sud je ocijenio neosnovane”, navodi Županijski sud iz Osijeka u svojoj najnovijoj odluci i pri tome se, kao ključni detalj, poziva na činjenicu da je 12 dana prije potpisivanja ugovora između Inge Vukoje i Tome Meštrovića država stavila zabilježbu spora.

– Mojem je ocu bivši vlasnik dao punomoć onog trenutka kad je uplaćena kupoprodajna cijena, odnosno kad je on isplaćen. To je bilo puno prije ugovora, i to zbog toga što smo gledali na koga će vlasništvo biti upisano. Otac, majka, sestre, ja, svi smo već imali dosta nekretnina.

Kad je Tomo Meštrović dao punomoć mojem ocu za raspolaganje nekretninom, to je trenutak kad je posao sklopljen i pravni akt po svakom pravu, a do toga je došlo puno prije nego što je upisana ta famozna zabilježba. Mi smo za tužbu države doznali tek 10 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, već kad smo počeli sanirati objekt i ulagati nemala sredstva, što je sudski vještak i dokazao – odgovara Paškal Vukoja.

---

image

Vukoja na vratima Kašteleta
 

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U paketu s dijelom Kašteleta njegova je obitelj bila kupila i obližnji Meštrovićev atelijer. I tamo su, shodno važećim prostornim planovima, htjeli otvoriti ugostiteljsko-turistički objekt. Zapeli su, međutim, zbog 50-ak kvadrata tražene nadogradnje pa su sve odlučili prodati Nadanu Vidoševiću. Vispren i s mnogim vezama, ovaj HDZ-ovac i dugogodišnji čelnik HGK-a, a danas vlasnik presude na osam godina zatvora, uspio je ishoditi četiri puta veće gabarite u odnosu na one koje su tražili njegovi prethodnici.

U tom detalju, kao i svemu što se događalo oko Kašteleta, Vukoje vide utjecaj viših, moćnijih političkih sfera. Točno kojih, ne žele javno govoriti.

Nema predaje!

Inače, po najnovijoj presudi iz Osijeka nemaju pravo ni na povrat poreza na promet nekretninama, plaćen 1999. godine, dok su za nemale troškove suđenja oslobođeni jer bi to u odnosu na visinu spora bilo kontra stava Europskog suda za ljudska prava i konvencija na koje se pozivaju u svojem radu.

Upravo je to adresa na koju će se obratiti za bit svojeg spora s državom oko naknade štete za uloženo na Mejama, i to nakon što iscrpe sve ovdašnje sudske instancije – reviziju na Vrhovnom sudu i tužbu Ustavnom sudu.

Nadu im ulijeva spor Gashi protiv Hrvatske, također u Strasbourgu, u kojemu je tužitelj najprije otkupio stan i bio godinama njegov formalni vlasnik, da bi mu vlasništvo na koncu sudskim presudama bilo oduzeto. Ovaj je sud bio i ostao stava da bi pogreške ili propusti državnih tijela trebali ići u korist pogođenih osoba, osobito ako se time ne dovodi u pitanje kakav drugi suprotstavljeni privatni interes.

S druge strane, Vukoje drže da će država nakon ove presude ponovno pokušati ući u posjed, ali kažu da se neće olako predati.

– Ja sam, kao što je i moj otac bio, spreman za dogovor, i to sam javno nudio. To smo u nekoliko navrata nudili DORH-u i sudu, pa čak je i sudac u Splitu tražio da se ide u tom smjeru. Ovdje više nije stvar u količini novca, milijuna, milijardi kuna ili eura, nego u nepravdi koju smo doživjeli ni krivi ni dužni jer smo vjerovali državi, sudovima, zemljišniku.

Tko god misli da ćemo mi sada dići ruke, vara se, jer ovdje smo uložili život, a mojeg je oca srce izdalo zbog svega – poručit će Paškal Vukoja, koji se, razočaran svime, već prije nekoliko godina vratio u rodno Kreševo u Bosni i tamo započeo novi privatni i poslovni život. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Vladimir Dugandzic/Cropix

Paškal Vukoja ispred dijela Kašteleta od kojega, tvrdi, nikad neće odustati
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix

Vukoja na vratima Kašteleta
 


Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Meštrovićev kaštelet na splitskim Mejama - desna, zapadna polovina pripada državi kao izložbeni i koncertni prostor, a lijeva strana, s tornjem i crkvicom, predmet
je spora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/neocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet-1283047 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6fa91bf7518cafa56e319796d0cab4de474280c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obrat+u+bitci+za+najvrjedniju+splitsku+nekretninu+te%C5%A1ko+je+pao+Pa%C5%A1kalu+Vukoji%3A+%E2%80%98Mojeg+je+oca+srce+izdalo+zbog+svega%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fneocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet-1283047 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fneocekivan-obrat-u-bitci-za-najvrjedniju-splitsku-nekretninu-vukoja-ne-dam-da-mi-se-otme-mestrovicev-kastelet-1283047 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vukoje su istočni dio Kašteleta na Mejama kupili još 1999. od nasljednika slavnoga kipara, a država se devet godina poslije upisuje kao vlasnik tvrdeći da je Kaštelet bio ekspropriran još 1964. Vukoje su tražili odštetu i dobili prvu presudu očekujući 67 milijuna kuna, da bi im sada isti sud presudio kako nemaju nikakva prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nema predaje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘nema predaje‘

Obrat u bitci za najvrjedniju splitsku nekretninu teško je pao Paškalu Vukoji: ‘Mojeg je oca srce izdalo zbog svega‘

20. travnja 2023. - 22:57
Paškal Vukoja ispred dijela Kašteleta od kojega, tvrdi, nikad neće odustati Vladimir Dugandžić /CROPIXVladimir Dugandzic/Cropix

Dogodio se novi, ali u odnosu na sve dosadašnje vjerojatno i najneočekivaniji obrat u skoro 25 godina dugom sporenju države i obitelji Vukoja za jednu od najvrjednijih i najatraktivnijih splitskih nekretnina – istočni dio Meštrovićeva kašteleta na Mejama.

Nakon što je Općinski sud u Splitu na popravnom ispitu sredinom prošle godine, i tri dana nakon smrti glave obitelji Mate Paška Vukoje, donio rješenje po kojem im pripada 2,8 milijuna kuna na osnovi kupoprodajne cijene, ulaganja u nekretninu i plaćenog poreza na promet nekretnina, što se sa zateznim kamatama računalo u desecima milijuna kuna, sada je Županijski sud u Osijeku postupajući po žalbi posve drugačije odlučio.

Po presudi koju smo detaljno iščitali, ispada da je Vukojama ostalo isprazniti stvari iz objekta ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:29