stdClass Object ( [id] => 478350 [title] => Nakon što je optužen da širi paniku zbog onečišćenja vode u Splitu, dr. Smoljanović poručio: Dr. Jasnu Ninčević prijavit ću DORH-u jer godinama ugrožava zdravlje ljudi! [alias] => nakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odgovarajući na vijećničko pitanje o uzrocima i odgovornosti zbog zamućenosti vode za piće na splitskom području, do čega je došlo krajem prvog i početkom drugog tjedna ožujka, dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski), kazala je da je "najveću smutnju izazvao istup prof. dr. Mladena Smoljanovića, koji je javno izjavio da voda iz vodovoda nije ispravna za piće i da se trebaju ugraditi taložnice i filteri".

- Imam li pravo iznijeti svoje stručno mišljenje? - retoričkim pitanjem na ove je riječi reagirao dr. Mladen Smoljanović, profesor na splitskom Medicinskom fakultetu, s kojim smo razgovarali nakon održavanja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je pitanje postavljeno.

- Zaista opravdano bi bilo vijećničko pitanje zašto je Zavod intervenirao tek četvrti dan od zamućenja vode - dodao je dr. Smoljanović.

Profesore, zašto ste uopće reagirali izjavom zbog koje vas ravnateljica proziva?

- Nastupio sam kao sveučilišni nastavnik splitskog Medicinskog fakulteta. Pratim što se zbiva s vodom za piće kod nas kao i izvan Hrvatske više od trideset godina i mogu reći da kao specijalist epidemiologije s epidemiološko-ekološkog zdravstvenog aspekta imam bogato teorijsko znanje i praktična iskustva kad se radi o vodi za piće. Stoga imam pravo iznijeti svoje stručno mišljenje pa čak i obvezu tako istupiti. Jer, voda nije zdravstveno ispravna čim je mutna iznad četiri jedinice maksimalno dopuštene koncentracije.

Uostalom, ako je bila zdravstveno ispravna, zašto je na web-stranici Nastavnog zavoda općoj javnosti bila postavljena rigorozna uputa iste ravnateljice Ninčević građanima po kojoj vodu mogu koristiti kad je puste da se izbistri, a onda tako izbistrenu prokuhaju.

Gdje ste došli do podatka o četiri jedinice zamućenosti?

- Podatak o četiri jedinice MDK NTU (maksimalno dopuštene nfelemetrijski izmjerene jedinice zamućenja) davali su sami "Vodovod i kanalizacija" Split i Nastavni zavod u dnevnom listu Slobodna Dalmacija. Prema izjavama odgovornih u "Vodovodu", zamućenje su primijetili u petak, a Nastavni zavod je reagirao tek nakon nekoliko dana.

Ravnateljica je na sjednici Županijske skupštine obrazložila da Nastavni zavod ne radi preko vikenda, a zamućenost je primijećena u petak popodne.

- Ne radi nitko izvan redovitog radnog vremena, ali i ravnateljica i epidemiolozi imaju pripravnost i primaju naknadu za tu pripravnost u slučaju epidemiološko i zdravstveno-ekološke akcidentne situacije. Onaj tko je u pripravnosti ima obvezu izvijestiti ravnateljicu, a ona poduzima potrebne mjere. Kad je takvo stanje analize se moraju raditi i vikendom po pozivu.

Na sjednici Županijske skupštine citirana je vaša izjava iz 2002. dana Slobodnoj Dalmaciji, dakle, u vrijeme kad ste bili ravnatelj Nastavnog zavoda, u kojoj kažete da "jamčite građanima da piju sanitarno ispravnu kvalitetnu vodu i da za sada doista nema potrebe za kupnju filtera ili trošenja za negaziranu vodu". Tako ste tada govorili, a danas, proziva vas ravnateljica Ninčević, govorite da se trebaju ugraditi taložnica i filteri.

- Izjavu u 2002. godini sam dao u vrijeme kad je bila invazija ponude filtera upitne učinkovitosti za individualnu ugradnju u kućama i stanovima koji su se skupo naplaćivali u tisućama maraka. To je bila obmana građana. Ti filteri nisu u stanju zadržati čestice koje u sebi imaju uzročnike infekcije, a koje se nalaze u vodi. Ne mogu zadržati viruse pa ni bakterije. To nisu filteri koje treba imati ugrađene jedan vodoopskrbi sustav kao što je Regionalni sustav Solin - Split - Kaštela - Trogir s vodozahvata izvora rijeke Jadro.

Ove činjenice je dr. Ninčević očito potpuno pogrešno usporedila, jer individualni filteri ne mogu nadomjestiti nedostatak filtera u uređajima za pročišćavanje i kondicioniranje vode jednog vodovodnog sustava.

Sada ste zagovornik taložnica i filtera.

- Jesam sada, a bio sam i prije, ali u sustavu vodovoda. Postavit ću pitanje. Zašto voda istovremeno nije bila mutna u vodovodima na području Omiša i Makarske, a površinska voda Cetine iz koje se zahvaća voda za ove vodovode bila je jednako mutna kao i Jadro. Omiš ima regionalni vodoopskrbni sustav za omiško područje, otoke Brač, Hvar i Šoltu.

Zahvaća se površinska voda Cetine koja je prvi na drugi tjedan ožujka također bila mutna, ali su građani ovih područja kao i uvijek od 1974. godine iz tih vodovoda dobivali bistru vodu. Dakle, želim da naši sugrađani i u Splitu i drugdje piju vodu maksimalne moguće zdravstvene sigurnosti.

Naime, mutnoća nastaje zbog spiranja svega s površine što oborinske vode speru i ponesu, stoga su takve vode onečišćene vode koje u sebi nose i brojne uzročnike crijevnih infekcija (viruse, bakterije, protozoe).

Podsjetit ću što rade uređaji za pročišćavanje kad je voda zamućena iznad dozvoljene granice. Te čestice se u postrojenjima za pročišćavanje i kondicioniranje voda najprije koaguliraju, zatim talože pa onda gotovo bistra voda prolazi kroz pješčane filtre u svrhu maksimalno mogućeg uklanjanja onečišćenja. Tek tako pročišćena voda dezinficira se klorom.

Zašto onda splitski vodovod nema taj uređaj?

- Investicija je to koja košta, ali je nužno potrebna. Svaka rijeka u kršu koja ima tako veliki izdašni izvor kao rijeka Jadro u pravilu je izvor rijeke ponornice. U ovom slučaju za rijeku Jadro rijeka Cetina je njegova hraniteljica jer je ishodište Jadra u kanjonu Cetine. Ing. Fritz odavno je trasiranjem dokazao izravnu komunikaciju Cetine s Jadrom. Na području cijele Cetinske krajine postoji samo jedan sabirnik i pročišćivač za kanalizacijske i otpadne vode grada Trilja. Trenutno zadovoljava samo trećinu triljskih potreba što nije dovoljno.

Ne treba padati obilna kiša na području Klis-Kose neposredno iznad izvora Jadra, dovoljno je da pada na području Cetinske krajine tj. slivnog područja Cetine da se Cetina zamuti, a onda će se zamutiti i izvori Jadra i Žrnovnice. Obje ove rijeke dobivaju vodu izravno iz korita Cetine privilegiranim pukotinskim putovima u kršu kroz koje voda protječe bez mogućnosti prirodnog filtriranja.

O kakvim je uređajima riječ u Omišu i Makarskoj?

- Klasičnim iz 1974. godine. Sada postoje suvremenije učinkovitije metode. Jedan takav pilot-projekt je u primjeni u Petrinji.

Ravnateljica Ninčević je na sjednici Županijske skupštine izjavila da je netko namjerno širio paniku iz svojih interesa, ali da ne zna tko i kakvih. Imate li vi, možda, saznanja o kome je riječ?

- Nisam primijetio da je netko širio paniku. Ako je netko širi to bi mogao biti onaj kome je to u nekom interesu. Možda sam bio jedan od prvih koji sam javno upotrijebio izraz informacijski terorizam. Bilo je to 2005. godine kada su tom metodom izvori informacijske moći prisilili brojne vlade svijeta na kupovinu velikih količina protuvirusnih lijekova zbog ptičje gripe. Hrvatska je potrošila veliki novac, a nije u tu svrhu potrošila jednu jedinu kutiju lijekova! Zna se tko je tada ostvario ekstra profit. Isti onaj kao i 2009. godine zbog tzv. svinjske gripe.

U oba slučaja zbog svojih stavova o nepotrebnom i neopravdanom zastrašivanju građana bio sam od predstavnika vlasti napadan, vrijeđan, zabranjivao mi se istup u javnosti, prijetilo otkazom... Kad je skora budućnost pokazala da sam bio u pravu nije bilo isprike. Tako je i danas. Kako pjeva Gibonni "teško je reć oprosti!".

Kako tumačite to što vas je ravnateljica izravno prozvala za izazivanje smutnje, kako je rekla.

- Doista, Jasna Ninčević nema odgovarajući odnos prema dužnosti koja joj je s povjerenjem dana. Zbog brojnih objeda već samo po pitanju vodoopskrbe kroz sve ove godine, nemam je namjeru tužiti. Sudski procesi su dugi, a k tome umjesto ravnateljice, troškove suda, odvjetnika i kazne, platio bi Nastavni zavod, odnosno porezni obveznici, kako se to u pravilu sada u Nastavnom zavodu ponavljano događa. Ni jednu kaznu izrečenu na njezino ime nije platila osobno. Ali razmišljam da je kao ravnateljicu, prvu odgovornu osobu Zavoda, prijavim DORH-u za ugrožavanje zdravlja pučanstva.

Opravdanje da Zavod vikendom ne radi za epidemiološko-zdravstveno ekološka postupanja u ovakvim akcidentnim situacijama ne smije se ni izreći. Zavod je morao najkasnije još u subotu ujutro 4. ožujka uzeti uzorke, obaviti analize i o stanju obavijestiti vodovod i javnost. No, ovo nije prvi put!

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRAČUN U KUTAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-03 12:15:55 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-04 22:23:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-04 21:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20860 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/30/Dalmacija/8584167.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x727" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7402772 Threads: 7 Questions: 1529277414 Slow queries: 4650165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110621949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/nakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi-478350 [printLink] => /split/nakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi-478350?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 290462 [name] => Jasna Ninčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasna-nincevic [link] => /tag/jasna-nincevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299049 [name] => onečišćenje vode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oneciscenje-vode [link] => /tag/oneciscenje-vode ) [2] => stdClass Object ( [id] => 306283 [name] => Mladen Smoljanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-smoljanovic [link] => /tag/mladen-smoljanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRAČUN U KUTAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon što je optužen da širi paniku zbog onečišćenja vode u Splitu, dr. Smoljanović poručio: Dr. Jasnu Ninčević prijavit ću DORH-u jer godinama ugrožava zdravlje ljudi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/30/Dalmacija/8584167.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/30/Dalmacija/8584167.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odgovarajući na vijećničko pitanje o uzrocima i odgovornosti zbog zamućenosti vode za piće na splitskom području, do čega je došlo krajem prvog i početkom drugog tjedna ožujka, dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski), kazala je da je "najveću smutnju izazvao istup prof. dr. Mladena Smoljanovića, koji je javno izjavio da voda iz vodovoda nije ispravna za piće i da se trebaju ugraditi taložnice i filteri".

- Imam li pravo iznijeti svoje stručno mišljenje? - retoričkim pitanjem na ove je riječi reagirao dr. Mladen Smoljanović, profesor na splitskom Medicinskom fakultetu, s kojim smo razgovarali nakon održavanja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je pitanje postavljeno.

- Zaista opravdano bi bilo vijećničko pitanje zašto je Zavod intervenirao tek četvrti dan od zamućenja vode - dodao je dr. Smoljanović.

Profesore, zašto ste uopće reagirali izjavom zbog koje vas ravnateljica proziva?

- Nastupio sam kao sveučilišni nastavnik splitskog Medicinskog fakulteta. Pratim što se zbiva s vodom za piće kod nas kao i izvan Hrvatske više od trideset godina i mogu reći da kao specijalist epidemiologije s epidemiološko-ekološkog zdravstvenog aspekta imam bogato teorijsko znanje i praktična iskustva kad se radi o vodi za piće. Stoga imam pravo iznijeti svoje stručno mišljenje pa čak i obvezu tako istupiti. Jer, voda nije zdravstveno ispravna čim je mutna iznad četiri jedinice maksimalno dopuštene koncentracije.

Uostalom, ako je bila zdravstveno ispravna, zašto je na web-stranici Nastavnog zavoda općoj javnosti bila postavljena rigorozna uputa iste ravnateljice Ninčević građanima po kojoj vodu mogu koristiti kad je puste da se izbistri, a onda tako izbistrenu prokuhaju.

Gdje ste došli do podatka o četiri jedinice zamućenosti?

- Podatak o četiri jedinice MDK NTU (maksimalno dopuštene nfelemetrijski izmjerene jedinice zamućenja) davali su sami "Vodovod i kanalizacija" Split i Nastavni zavod u dnevnom listu Slobodna Dalmacija. Prema izjavama odgovornih u "Vodovodu", zamućenje su primijetili u petak, a Nastavni zavod je reagirao tek nakon nekoliko dana.

Ravnateljica je na sjednici Županijske skupštine obrazložila da Nastavni zavod ne radi preko vikenda, a zamućenost je primijećena u petak popodne.

- Ne radi nitko izvan redovitog radnog vremena, ali i ravnateljica i epidemiolozi imaju pripravnost i primaju naknadu za tu pripravnost u slučaju epidemiološko i zdravstveno-ekološke akcidentne situacije. Onaj tko je u pripravnosti ima obvezu izvijestiti ravnateljicu, a ona poduzima potrebne mjere. Kad je takvo stanje analize se moraju raditi i vikendom po pozivu.

Na sjednici Županijske skupštine citirana je vaša izjava iz 2002. dana Slobodnoj Dalmaciji, dakle, u vrijeme kad ste bili ravnatelj Nastavnog zavoda, u kojoj kažete da "jamčite građanima da piju sanitarno ispravnu kvalitetnu vodu i da za sada doista nema potrebe za kupnju filtera ili trošenja za negaziranu vodu". Tako ste tada govorili, a danas, proziva vas ravnateljica Ninčević, govorite da se trebaju ugraditi taložnica i filteri.

- Izjavu u 2002. godini sam dao u vrijeme kad je bila invazija ponude filtera upitne učinkovitosti za individualnu ugradnju u kućama i stanovima koji su se skupo naplaćivali u tisućama maraka. To je bila obmana građana. Ti filteri nisu u stanju zadržati čestice koje u sebi imaju uzročnike infekcije, a koje se nalaze u vodi. Ne mogu zadržati viruse pa ni bakterije. To nisu filteri koje treba imati ugrađene jedan vodoopskrbi sustav kao što je Regionalni sustav Solin - Split - Kaštela - Trogir s vodozahvata izvora rijeke Jadro.

Ove činjenice je dr. Ninčević očito potpuno pogrešno usporedila, jer individualni filteri ne mogu nadomjestiti nedostatak filtera u uređajima za pročišćavanje i kondicioniranje vode jednog vodovodnog sustava.

Sada ste zagovornik taložnica i filtera.

- Jesam sada, a bio sam i prije, ali u sustavu vodovoda. Postavit ću pitanje. Zašto voda istovremeno nije bila mutna u vodovodima na području Omiša i Makarske, a površinska voda Cetine iz koje se zahvaća voda za ove vodovode bila je jednako mutna kao i Jadro. Omiš ima regionalni vodoopskrbni sustav za omiško područje, otoke Brač, Hvar i Šoltu.

Zahvaća se površinska voda Cetine koja je prvi na drugi tjedan ožujka također bila mutna, ali su građani ovih područja kao i uvijek od 1974. godine iz tih vodovoda dobivali bistru vodu. Dakle, želim da naši sugrađani i u Splitu i drugdje piju vodu maksimalne moguće zdravstvene sigurnosti.

Naime, mutnoća nastaje zbog spiranja svega s površine što oborinske vode speru i ponesu, stoga su takve vode onečišćene vode koje u sebi nose i brojne uzročnike crijevnih infekcija (viruse, bakterije, protozoe).

Podsjetit ću što rade uređaji za pročišćavanje kad je voda zamućena iznad dozvoljene granice. Te čestice se u postrojenjima za pročišćavanje i kondicioniranje voda najprije koaguliraju, zatim talože pa onda gotovo bistra voda prolazi kroz pješčane filtre u svrhu maksimalno mogućeg uklanjanja onečišćenja. Tek tako pročišćena voda dezinficira se klorom.

Zašto onda splitski vodovod nema taj uređaj?

- Investicija je to koja košta, ali je nužno potrebna. Svaka rijeka u kršu koja ima tako veliki izdašni izvor kao rijeka Jadro u pravilu je izvor rijeke ponornice. U ovom slučaju za rijeku Jadro rijeka Cetina je njegova hraniteljica jer je ishodište Jadra u kanjonu Cetine. Ing. Fritz odavno je trasiranjem dokazao izravnu komunikaciju Cetine s Jadrom. Na području cijele Cetinske krajine postoji samo jedan sabirnik i pročišćivač za kanalizacijske i otpadne vode grada Trilja. Trenutno zadovoljava samo trećinu triljskih potreba što nije dovoljno.

Ne treba padati obilna kiša na području Klis-Kose neposredno iznad izvora Jadra, dovoljno je da pada na području Cetinske krajine tj. slivnog područja Cetine da se Cetina zamuti, a onda će se zamutiti i izvori Jadra i Žrnovnice. Obje ove rijeke dobivaju vodu izravno iz korita Cetine privilegiranim pukotinskim putovima u kršu kroz koje voda protječe bez mogućnosti prirodnog filtriranja.

O kakvim je uređajima riječ u Omišu i Makarskoj?

- Klasičnim iz 1974. godine. Sada postoje suvremenije učinkovitije metode. Jedan takav pilot-projekt je u primjeni u Petrinji.

Ravnateljica Ninčević je na sjednici Županijske skupštine izjavila da je netko namjerno širio paniku iz svojih interesa, ali da ne zna tko i kakvih. Imate li vi, možda, saznanja o kome je riječ?

- Nisam primijetio da je netko širio paniku. Ako je netko širi to bi mogao biti onaj kome je to u nekom interesu. Možda sam bio jedan od prvih koji sam javno upotrijebio izraz informacijski terorizam. Bilo je to 2005. godine kada su tom metodom izvori informacijske moći prisilili brojne vlade svijeta na kupovinu velikih količina protuvirusnih lijekova zbog ptičje gripe. Hrvatska je potrošila veliki novac, a nije u tu svrhu potrošila jednu jedinu kutiju lijekova! Zna se tko je tada ostvario ekstra profit. Isti onaj kao i 2009. godine zbog tzv. svinjske gripe.

U oba slučaja zbog svojih stavova o nepotrebnom i neopravdanom zastrašivanju građana bio sam od predstavnika vlasti napadan, vrijeđan, zabranjivao mi se istup u javnosti, prijetilo otkazom... Kad je skora budućnost pokazala da sam bio u pravu nije bilo isprike. Tako je i danas. Kako pjeva Gibonni "teško je reć oprosti!".

Kako tumačite to što vas je ravnateljica izravno prozvala za izazivanje smutnje, kako je rekla.

- Doista, Jasna Ninčević nema odgovarajući odnos prema dužnosti koja joj je s povjerenjem dana. Zbog brojnih objeda već samo po pitanju vodoopskrbe kroz sve ove godine, nemam je namjeru tužiti. Sudski procesi su dugi, a k tome umjesto ravnateljice, troškove suda, odvjetnika i kazne, platio bi Nastavni zavod, odnosno porezni obveznici, kako se to u pravilu sada u Nastavnom zavodu ponavljano događa. Ni jednu kaznu izrečenu na njezino ime nije platila osobno. Ali razmišljam da je kao ravnateljicu, prvu odgovornu osobu Zavoda, prijavim DORH-u za ugrožavanje zdravlja pučanstva.

Opravdanje da Zavod vikendom ne radi za epidemiološko-zdravstveno ekološka postupanja u ovakvim akcidentnim situacijama ne smije se ni izreći. Zavod je morao najkasnije još u subotu ujutro 4. ožujka uzeti uzorke, obaviti analize i o stanju obavijestiti vodovod i javnost. No, ovo nije prvi put!

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi-478350 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7009607fc58e5a02b4e7519f6a8e126915f3856a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+%C5%A1to+je+optu%C5%BEen+da+%C5%A1iri+paniku+zbog+one%C4%8Di%C5%A1%C4%87enja+vode+u+Splitu%2C+dr.+Smoljanovi%C4%87+poru%C4%8Dio%3A+Dr.+Jasnu+Nin%C4%8Devi%C4%87+prijavit+%C4%87u+DORH-u+jer+godinama+ugro%C5%BEava+zdravlje+ljudi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi-478350 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-sto-je-optuzen-da-siri-paniku-zbog-oneciscenja-vode-u-splitu-dr-smoljanovic-porucio-dr-jasnu-nincevic-prijavit-cu-dorh-u-jer-godinama-ugrozava-zdravlje-ljudi-478350 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRAČUN U KUTAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitOBRAČUN U KUTAMA

Nakon što je optužen da širi paniku zbog onečišćenja vode u Splitu, dr. Smoljanović poručio: Dr. Jasnu Ninčević prijavit ću DORH-u jer godinama ugrožava zdravlje ljudi!

4. travnja 2017. - 23:13

Odgovarajući na vijećničko pitanje o uzrocima i odgovornosti zbog zamućenosti vode za piće na splitskom području, do čega je došlo krajem prvog i početkom drugog tjedna ožujka, dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski), kazala je da je "najveću smutnju izazvao istup prof. dr. Mladena Smoljanovića, koji je javno izjavio da voda iz vodovoda nije ispravna za piće i da se trebaju ugraditi taložnice i filteri".

- Imam li pravo iznijeti svoje stručno mišljenje? - retoričkim pitanjem na ove je riječi reagirao dr. Mladen Smoljanović, profesor na splitskom Medicinskom fakultetu, s kojim smo razgovarali nakon održavanja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je pitanje postavljeno.

- Zaista opravdano bi bilo vijećničko pitanj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:35