Splitjednome smrkne, drugome svane

Nakon rušenja ilegalnih kafića na Žnjanu, gosti s platoa na kavu otišli put nekih drugih plaža: 'Prije smo stalno viđali iste face, a sad nam je promet narastao 30 posto!'

Piše Nina Glučina

Na žnjanskom platou već tjedan dana traje akcija uklanjanja ugostiteljskih objekata, štekata, opreme i ležaljki svima kojima su istekla koncesijska odobrenja dobivena od Grada. Većina kafića i restorana već je razmontirana, njihove bašte i oprema rasprodani ili uskladišteni, a mi smo provjerili gdje su se sada preselili svi oni brojni žnjanski kavopije.

Napravili smo patrolu po kafićima na Ovčicama, Bačvicama i Firulama i otkrili da se dio njih baš tu udobno smjestio. I to ne mali dio njih, što su nam potvrdili konobari caffe bara "Ovčica" i "Žbirac", koji već nekoliko dana viđaju neke nove face. Jednima smrkne, drugima svane – od davnina je tako bilo. Pa vlasnici lokala u tom dijelu grada već sada zadovoljno trljaju ruke.

– Povećao nam se promet od uklanjanja objekata na Žnjanu. Prije smo stalno viđali iste face u bašti, a onda su se odjednom pojavila neka nova lica. I viđamo ih, što nas je iznenadilo, najviše radnim danom, i to u jutarnjim satima – kaže nam Helena Ivanišević, konobarica kafića "Ovčice".
 

 

 


Iako se obujam posla povećao, cure još uvijek ne "plivaju". Brze su, pa sve stižu poslužiti bez problema, a i kažu nam da su naviknule da im je bašta gotovo uvijek puna.

– I očekivali smo da će nam zbog Žnjana doći do povećanja posla. Ipak smo mi tu najbliži, imamo i parking, što je vrlo bitno, a i blizu smo plaže – dodaje kolegica Medina Mehmedović.

No, ako se priljev nekadašnjih žnjanskih gostiju u "Ovčice" i dalje nastavi, curama će ispomoć uskoro trebati.

I u popularnog "Žbirca" na Bačvicama promet je u porastu. Obitelji s djecom i ekipe mlađih ljudi svoje omiljeno zamjensko mjesto pronašli su u "Žbirca".

– Nekidan mi je jedna poveća ekipa momaka i cura srednjih godina sjela i kad sam im donosio kavu, rekli su da su kod nas došli jer im više nema Žnjana – kazao nam je konobar Ante Akrap, na što kolegica Lana Mojzeš, u pauzi dok čeka da šankerice pripreme njezinu narudžbu, dobacuje da je i ona primijetila povećanje prometa, i to za čak 30 posto.

 

 

 

 

 


– Ma kod nas vam uvijek ima posla. U ova tri dana otkad nema kafića na Žnjanu, nije se još uvijek nešto previše povećao broj gostiju tu u "Žbirca", ali osjeti se da ih ima malo više, i to najviše radnim danima – veli Lana Mojzeš. Susreli smo i Agatu Jerković iz Žrnovnice koja je s nećakom i psom došla u obližnji kafić s trampolinom.

– Nedjeljom sam ujutro imala svoj ritual ispijanja kave u "Konga" na Žnjanu. Bilo mi je zgodno jer je tamo bio isto trampolin, a i zato što sam imala gdje prošetati psa. Ma, i ovdje je u redu, jedino se moram malo duže voziti automobilom s obzirom da stanujem u Žrnovnici – zaključuje Agata Jerković.

 

 

 

 

#ŽNJAN#SPLIT#KAFIć#OVčICE#ŽBIRAC